Pátek 20. prosince 1991

Poslanec Jiří Payne: Chtěl bych říci, že jestliže premiér s odvoláním na to, že obvinil někoho, že je spolupracovníkem Bezpečnosti, nechá ho odvolat předsednictvem z vlády, tak za to nese politickou odpovědnost. A my tuto politickou zodpovědnost před naší veřejností budeme muset dotáhnout do důsledků. To znamená hlasovat o důvěře panu premiérovi. (hluk v sále)

Já se domnívám, že ještě před tím než o této důvěře budeme hlasovat, tak se domnívám, že bude nutné, nebo přál bych si, aby pan premiér měl ještě možnost se k této věci vyjádřit.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji, hlásí se pan poslanec Bárta, pan poslanec Dohnal. Dámy a pánové zachovejme klid.

Poslanec Zdeněk Bárta: Dámy a pánové, obdivuji kolegu Payna, jak s úporností sobě vlastní se snaží vytřískat politický kapitál v této věci.

(Potlesk.).

Nicméně jestli si dobře vzpomínám, pan premiér když odvolával kolegu Moldána z jeho funkce, tak neříkal, že ho odvolává na základě pozitivní lustrace, ale mluvil o tom, že v této funkci i určité podezření je závažné. Tehdy to sněmovna akceptovala, respektive nebyla vznesena žádná námitka, a proto si myslím, že bychom mohli přejít k pořadu schůze.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Bártovi, slovo má pan poslanec Dohnal, připraví se pan poslanec Hejsek.

Poslanec Vojtěch Dohnal: (Z pléna.) Zříkám se slova, už bylo řečeno.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji, pan poslanec Hejsek.

Poslanec Josef Hejsek: Dámy a pánové, jen velice krátce. Já jsem před chvílí navrhoval, abychom tuto diskusi vlastně sdělení komise odsunuli na příští schůzi. Myslím, že jsem k tomu měl jediný důvod, a to, aby přednesená zpráva byla naprosto perfektní a aby to co komise přednese, bylo naprosto nezpochybnitelné. Stalo se tak krátce, ale stalo se tak dobře, nyní ale myslím, že bychom tuto diskusi měli ukončit. Já se domnívám, že komise dala panu kolegovi Moldánovi docela hezký dárek k vánocům a nerad bych, abychom skončili u nějakých nechutností.

(Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji, slovo má pan poslanec Zajíček a připraví se pan poslanec Květ.

Poslanec Stanislav Zajíček: Vážení přítomní, dovolte mi jen malou poznámku k případu premiér - kolega Moldan. Ministra odvolává předsednictvo České národní rady, které ho také jmenuje.

Děkuji.

(Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji, slovo má pan poslanec Květ.

Poslanec Jan Květ: Jestliže jsem tuto rozpravu vlastně zahájil, tak cítím za ni určitou zodpovědnost a doufám, že si sněmovna všimla, že v celé mé řeči se jednalo o poslance Moldana, nikoliv o ministra Moldana.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Květovi, zdá se, že jsme vyčerpali - prosím pan poslanec Kříž.

Poslanec Karel Kříž: Paní předsedkyně, pane předsedající, nebudu zdržovat, ať už jde o ministra Moldána nebo poslance Moldána, jde o jeden svazek, kde tento muž byl vedený a já jsem tady pokud si vzpomínám, vystoupil jako první na jeho obranu a tento dnešní výsledek je pro mě stejně hřejivý jako pro kolegu poslance Moldána. Děkuji.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Křížovi, zdá se, že do rozpravy se už nikdo nehlásí, takže rozpravu končím a od pana poslance Maška bych jistě tak jako vy další znovu rád slyšel návrh na usnesení.

Poslanec Jiří Payne: (Z pléna.) Já jsem podal procedurální návrh na přerušení do té doby, než se dostaví pan premiér.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Je to procedurální návrh, dávám o něm hlasovat.

Kdo souhlasí s tím, abychom tento bod zprávy o činnosti vyšetřovací komise přerušili do té doby, než se dostaví pan premiér Petr Pithart.

Prosím kdo s návrhem souhlasí, ať zvedne ruku. 19.

Kdo je proti? 70.

Návrh nebyl přijat, prosím pana poslance Maška, aby ještě jednou přednesl návrh na usnesení.

Poslanec Ivan Mašek: Dámy a pánové, jestli dovolíte, já to zopakuji, jde o usnesení o třech bodech, kde první bod se týká vzetí na vědomí zprávy vyšetřovací komise. Druhý bod se týká další činnosti vyšetřovací komise. Třetí bod se týká žádosti k vládě, aby vlastně vypracovala jakýsi v uvozovkách lustrační zákon pro českou Policii a Sbor nápravné výchovy. Já to znovu přečtu.

Česká národní rada

1. bere na vědomí druhou část zprávy vyšetřovací komise ČNR pro otázky lustrací, ze dne 6. 11. 1991 a zprávu o činnosti vyšetřovací komise ČNR pro otázky lustrací ze dne 20. 12. 1991.

2. V návaznosti na usnesení ČNR č. 156 ve znění dalších souvisejících usnesení ČNR a na zákon č. 451/1991 Sb., ukládá vyšetřovací komise České národní rady pro otázky lustrací zaměřit svou činnost na urychlené dokončení vyšetřování rozpracovaných případů a další činnost omezit na šetření, týkající se poslanců České národní rady.

3. Žádá vládu České republiky, aby urychleně předložila České národní radě vládní návrh zákonů ČNR, které zmocňují ministra vnitra České republiky a ministra spravedlnosti České republiky ke zjišťování skutečností uvedených v § 2 odst. 1 zákona č. 451/1991 Sb. a dále, které upraví způsob ukončení služebního poměru policistů, zařazených u Policie České republiky a příslušníků Sboru nápravné výchovy ČR.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Maškovi, dávám hlasovat o takto formulovaném usnesení. Paní poslankyně Ryšlinková s faktickou poznámkou.

Poslankyně Jana Ryšlinková: Já prosím o přerušení bodu s tím, aby nám usnesení bylo rozdáno v písemné podobě. Já sama se přiznám, že nejsem schopna vnímat takto dlouhý text, tak pozorně, abych o něm mohla zcela bez rozpaků hlasovat.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dávám o tomto procedurálním návrhu hlasovat.

Kdo souhlasí, aby projednávání tohoto bodu bylo přerušeno tak, aby jednotliví poslanci měli možnost se seznámit s písemným návrhem tohoto usnesení. Kdo souhlasí, ať zvedne ruku. 41.

Kdo je proti? 35.

Návrh nebyl přijat.

Dávám nyní hlasovat o usnesení, tak jak je přednesl pan poslanec Mašek.

Kdo s takto formulovaným usnesení souhlasí, ať zvedne ruku. 79.

Kdo je proti? Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? 37.

Děkuji. Návrh na usnesení byl přijat.

Nyní se o slovo přihlásil pan poslanec Lom.

Poslanec Petr Lom: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové. Dovoluji si navrhnout zařazení mimořádného krátkého bodu - sdělení informace o rozpočtové politice okresních úřadů, protože mi včera faxem došla urgentní informace o tom, že není dbáno rozhodnutí České národní rady a že dochází k úniku peněz při rozdělování okresních úřadů. Prosím o zařazení tohoto bodu hned.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Já bych navrhoval, abychom nejdříve absolvovali kolo voleb.

Kdo souhlasí, aby tento bod byl zařazen do programu této schůze, ať zvedne ruku. 75.

Kdo je proti? Nikdo.

Zdržel se hlasování? 28.

Děkuji. Tento bod byl do dnešní schůze zařazen.

Hlásí se pan poslanec Ledvinka.

Poslanec Karel Ledvinka: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych využil svého práva daného mi jednacím řádem a jako člen předsednictva oslovil tuto sněmovnu.

Skutečně jsem si myslel, že schválením rozpočtu jsme ukončili jednu etapu. Etapu, kterou jsem si pracovně nazval, že začala česká politika. Skutečně se mi zdá, že začala česká politika. Dokonce se mi zdá také, že začalo období přece jenom určité tolerance.

Využívám této příležitosti v den svátku naší paní předsedkyně, jménem klubu OF bych jí chtěl popřát všechno nejlepší a chtěl bych současně vyjádřit víru, že bude mít sněmovnu pro příští období přece jen tolerantnější.

Děkuji.

(Potlesk.)

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Když dovolíte, vážená sněmovno, promluvím z tohoto místa, abych ušetřila váš čas.

Děkuji vám za skutečně hezké přání a chtěla bych říci za sebe, že mám dojem, že v této sněmovně přistupujeme k práci věcně, že duch tolerance tu zůstal vlastně v zásadě zachován. A přála bych si, abychom vydrželi takto pracovat i v příštím půlroce až do voleb.

Děkuji vám ještě jednou.

(Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dalším bodem je

VII.

Návrh ústavně právního výboru ČNR na volbu kandidátů do funkcí soudců Ústavního soudu ČSFR

Písemný podklad ústavně právního výboru k tomuto bodu jste obdrželi jako sněmovní tisk 538. Jak si jistě vzpomínáte, na naší 25. schůzi jsme ve třech kolech zvolili šest kandidátů, potřeba je ovšem kandidátů osm. Dnes se pokusíme zvolit zbývající dva.

Minule jsme také schválili volební řád pro tuto tajnou volbu. Protože je logické, abychom i dnes volili stejným způsobem, domnívám se, že není třeba volební řád schvalovat. Pouze připomínám, že jeho návrh, který byl beze změn schválen, jste na 25. schůzi obdrželi jako sněmovní tisk 512.

Prosím ověřovatele, aby při výkonu své funkce během nastávající volby podle tohoto volebního řádu postupovali. A nyní již prosím předsedu ústavně právního výboru poslance Nováka, aby se ujal slova.

Poslanec Jiří Novák: Vážený pane předsedající, vážená sněmovno, Česká národní rada na své schůzi 13. prosince zvolila šest kandidátů na jmenování soudcem Ústavního soudu ČSFR. Zbývá nám tedy předložit prezidentu republiky ještě dva další kandidáty. Z tohoto důvodu předsednictvo ČNR prodloužilo lhůtu pro přijímání návrhů na kandidáty do této funkce. Ve lhůtě, která byla stanovena předsednictvem ČNR, se přihlásilo dalších pět kandidátů.

Ústavně právní výbor provedl s těmito kandidáty na základě zmocnění, které mu bylo dáno usnesením předsednictva ČNR, pohovor a zjišťoval, zda splňují kritéria pro výkon funkce soudce Ústavního soudu podle čl. 10 odst. 3 ústavního zákona č. 91/1991 Sb. Ústavně právní výbor svým usnesením konstatoval, že všech pět kandidátů tato kritéria splňuje. Jde o JUDr. Vlastimila Hromádku, JUDr. Janu Kubištovou, CSc., JUDr. Jana Filipa, CSc., JUDr. Pavla Hrušku a JUDr. Zbyška Stodůlku.

Po lhůtě, která byla stanovena předsednictvem ČNR, byl na ústavně právní výbor ČNR doručen návrh na volbu JUDr. Petra Koláře. Dnešního dne provedl ústavně právní výbor na své 101. schůzi pohovor s tímto kandidátem a zjistil u něj, že splňuje zákonné předpoklady pro to, aby mohl být navržen pro jmenování do funkce soudce Ústavního soudu. U tohoto kandidáta však bude muset sněmovna podle usnesení předsednictva ČNR č. 591 rozhodnout, zda se k jeho návrhu, resp. k návrhu n. p. Oseva, který podal návrh na jeho jmenování, zda se k němu bude přihlížet nebo ne.

Prosil bych pana místopředsedu, aby nechal hlasovat o tom, zda i tento kandidát bude zařazen do volby, která má proběhnout dnešního dne. Stručnou charakteristiku i tohoto kandidáta obdrželi všichni poslanci. Tolik úvodem.

Ještě bych pouze doplnil, že z předešlého kola postupují do voleb pan JUDr. Ivo Palkoska, JUDr. Václav Pavlíček, JUDr. Vladimír Klokočka, DrSc. a JUDr. Pavel Zářecký, CSc.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. Dávám ve smyslu toho, co přednesl pan poslanec Novák, hlasovat o tom, zdali sněmovna souhlasí s doplněním JUDr. Petra Koláře na kandidátní listinu pro volbu soudců Ústavního soudu ČSFR.

Kdo s tímto doplněním souhlasí, ať zvedne ruku. 82.

Kdo je proti? Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? 16.

Kdo nehlasoval? 5 lidé se hlásí.

Děkuji. Návrh na zařazení JUDr. Petra Koláře byl přijat.

Hlásí se ještě poslankyně Marvanová.

Poslankyně Hana Marvanová: Pane předsedající, mám dojem, že je zapotřebí přece jenom pozměnit volební řád, který jsme přijali na předchozí schůzi, když jsme volili 8 kandidátů členů - soudců ústavního soudu. Právě proto, že předchozí volební řád používá na několika místech tuto číslovku osm, tak je třeba změnit některé body. Proto podávám návrh, abychom doplnili volební řád v bodu 6, že každý hlasující může volit nejvýše dva kandidáty. A dále v bodu 9, pokud obdrží nadpoloviční většinu více než dva kandidáti - dále druhá věta by zněla: při rovnosti počtu hlasů se volba opakuje u těch kandidátů... to by znělo tak, jak je to v původním bodu 9. Bod 10 - i zde je třeba opravit číslovku osm na dvě, takže věta by zněla: jestliže nejsou zvoleni oba dva kandidáti, následuje další kolo voleb. Změnu je třeba provést rovněž v bodu 12: nejsou-li po třetím kole voleb zvoleni oba dva kandidáti, volby končí.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Marvanové. Chce se někdo k jejím návrhům vyjádřit? Zdá se, že nikoli. Já osobně se domnívám, že má pravdu, takže dávám hlasovat o tom:

Kdo souhlasí s tím, aby změny, které paní poslankyně Marvanová navrhla, byly zahrnuty do volebního řádu, ať zvedne ruku. (104) Děkuji.

Kdo je proti? (1)

Takže volební řád byl doplněn o návrhy paní poslankyně Marvanové. Kdo dále se hlásí do rozpravy k tomuto bodu? Zdá se že nikdo. Rozpravu končím. Budeme moci přistoupit k volbě, ovšem ne ihned, protože jsme pana dr. Petra Koláře zařadili před malým okamžikem na kandidátní listiny a Kancelář k tomu, aby připravila volební lístky, potřebuje zhruba 40 minut. Domnívám se, že je právě vhodný čas, abychom začali projednávat ve smyslu našeho předchozího rozhodnutí bod, který navrhl zařadit do dnešní schůze pan poslance Lom. Pane poslanče, bude prospěšné, když se ujmete slova.

Poslanec Petr Lom: Děkuji panu místopředsedovi za využití tohoto časového prostoru a dovoluji si oslovit vládu a Českou národní radu s následující záležitostí.

Začátkem tohoto roku, v prvním čtvrtletí zdravotnictví v působnosti okresních úřadů přišlo o 1,2 miliardy Kčs. Stalo se tak proto, že při přerozdělování peněz z okresních úřadů na zdravotnická zařízení nebyly tyto částky převáděny koeficientem 1,2, ale koeficientem 1,0. Tím zdravotnictví definitivně přišlo o miliardovou částku. Tato částka přirozeně už nemohla být nahrazena.

Nyní se děje něco podobného a dostal jsem urgentní signály o tom, že peníze přerozdělované okresními úřady zdravotnickým zařízením jsou silně a výrazně kráceny. Dovolte, abych z faxu citoval:

Prostředky, které Česká národní rada schválila v rámci valorizace ve druhé etapě pro zdravotnictví nejsou okresními úřady zdravotnictví přiděleny, ale řeší se z těchto prostředků finanční problémy těchto okresů. Tuto situaci jsme poprvé zaregistrovali při jednání Rady asociace středních a malých nemocnic dne 16. 12. 1991. V okrese Frýdek-Místek jsme byli informováni o tom, že původně přidělené prostředky na okresní úřad pro zdravotnictví byly kráceny o 26,5 mil. Kčs, z toho pro zdravotnictví o 14 mil. Kčs. Z pověření prezidenta Rady asociace dr. Bednáře byly současně zjišťovány rozpočty okresních úřadů v jiných okresech moravské sekce. Bylo zjištěno do doby odeslání faxu u sedmi okresů na Moravě, že dochází ke krácení těchto rozpočtových sum okresními úřady. Protože se považuje takovýto postup za maření rozhodnutí zákonodárného orgánu České republiky, je Česká národní rada naléhavě prošena, aby k této skutečnosti zaujala stanovisko.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP