Středa 22. ledna 1992

Konstatuji, že dalším bodem našeho jednání je

Návrh usneseni ČNR, kterým se ukládá rozpočtovému a kontrolnímu výboru ČNR prověřit možnost získání finančních prostředků a způsobu jejich vyplácení bývalým československým letcům a členům leteckého personálu, bojovníkům na západní frontě ve II. světové válce

Prosím pana poslance Hejska, aby se ujal slova.

Poslanec Josef Hejsek: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, u příležitosti výročí vzniku Československa jsme u nás uspořádali besedu s několika bývalými československými letci, účastníky bitvy o Anglii a účastníky dalších bojů na západní frontě za II. světové války. Tehdy jsem se s těmito bývalými piloty setkal poprvé, ale to, co jsem se od nich dozvěděl, mě přinutilo k tomu, abych se s nimi později spojil. Nakonec mě fakta, která jsem se dozvěděl, přivedla dnes k tomuto řečništi.

Na bývalých československých letcích, účastnících bojů na západní frontě, byla spáchána velká křivda. Ti, kteří byli pro svou odvahu a ochotu nasadit život za obranu cizí země, upadli ve své vlasti v zapomnění. Ti, které celý svět obdivoval pro jejich statečnost a bojové mistrovství, kterým se dostalo nejvyšších vyznamenání v zahraniční, byli brzy po návratu domů zavrženi.

Za jejich zásluhy v boji proti fašismu a za osvobození i naší republiky se jim v 50tých letech dostalo jen pronásledování, některým z nich dokonce uvěznění. Příčina byla prostá. Vrátili se domů z nesprávné strany, přiletěli ze Západu.

Všichni víme, jak bylo pamatováno na účastníky bojů na východní frontě po skončení II. světové války. Všichni byli řádně zabezpečeni sociálně. Získali odpovídající zaměstnání a ti z nich, kteří zůstali sloužit v armádě, měli zajištěn rychlý hodnostní postup, často bez ohledu na potřebné vzdělání. Přednostní a vysoce kvalitní lékařská péče i péče lázeňská patřily k samozřejmostem. I jejich rodinám, zvláště dětem, byla otevřena cesta do budoucnosti.

Jak je to v případě bývalých československých letců, bojovníků na západní frontě? Z těch, kteří se po válce vrátili domů, zůstala část pracovat v armádě, část odešla pracovat do Československých aerolinií. Většina z nich, bez ohledu na to, zda z armády nebo z aerolinií, byla v 50tých letech propuštěna a nucena pracovat na podřadných a nekvalifikovaných místech. Někteří z nich byli okolnostmi a neustálým pronásledováním přinuceni emigrovat. Pronásledování nebyly ušetřeny ani jejich rodiny, zvláště děti. Ve smyslu komunistické morálky jim byl vstup na střední a vysoké školy prakticky uzavřen.

Jaká je jejich současná situace? Dnes jich žije něco přes 300. Do tohoto počtu patří samozřejmě vedle výkonných letců i jistý počet členů ostatního leteckého personálu, který nemohu ze svého návrhu vypustit. Na jejich perfektní práci závisely totiž nejen úspěchy, ale i životy pilotů. Jejich průměrný věk je přes 70 let. Každým rokem se s některými ze svých kamarádů rozloučí. Dodnes nejsou spravedlivě dořešeny jejich důchody.

Protože řešení jejich důchodů je v kompetenci ministra dopravy a ministra obrany, spojil jsem se i s nimi. Pan ministr Nezval mě informoval, že důchody těch, kteří byli v 50. letech propuštěni z Československých aerolinií, jsou již upraveny. Od pana ministra Dobrovského jsem obdržel povzbudivou zprávu, že od 1. 1. 1992 převzala konečně důchodové zabezpečení těch, kteří byli propuštění z ČSLA, armáda a ta že se snaží tuto záležitost urychleně dořešit.

Jinak se našeho uznání dočkali jenom tím, že jim byla vrácena uniforma, dostalo se jim hodnosti plukovníka a státního vyznamenání.

Domnívám se, že to je málo. Porovnejte, prosím, to, jak byli zatím odškodněni, s jiným údajem: důstojníci, kteří dnes odcházejí z armády, obdrží vedle spravedlivě vypočítaného důchodu i odstupné ve výši až 100 tisíc korun.

Navrhuji proto, aby bývalí českoslovenští letci, účastníci bojů na západní frontě, byli za léta strádání ve válce a pronásledování brzy po ní odškodněni také finančně, jednorázově vyplacenou částkou. I ta bude pro ně samotné spíše symbolická, protože ji už příliš neužijí. Avšak zákon o soudní rehabilitaci číslo 119 z roku 1990, ani zákon o mimosoudní rehabilitaci číslo 87/1991 Sb., výplatu takovéto částky neumožňuje. Přitom je třeba vzhledem k jejich vysokému věku jednat rychle.

Můžete namítnout, že existují i další skupiny, u kterých zatím také nebylo dořešeno finanční odškodnění. Zmiňovaná skupina je však i v časové posloupnosti na první místě.

Navrhuji proto, aby plénum přijalo následující usnesení:

"Usnesení České národní rady. Plénum České národní rady pověřuje rozpočtový a kontrolní výbor České národní rady prošetřit možnost získání finančních prostředků pro bývalé československé letce a členy leteckého personálu, bojovníky na západní frontě ve druhé světové válce. Při nalezení pozitivního řešení stanovit jednorázovou částku pro jednotlivce a způsob jejího vyplacení."

Než dá pan předsedající o návrhu usnesení hlasovat, dovolte mi ještě, abych ocitoval část dopisu, který jsem od bývalých našich letců obdržel v době, kdy byly naše vztahy se Slovenskem velmi napjaté a kdy hrozil rozpad našeho státu. Nebudu tím ovlivňovat způsob vašeho hlasování, citace dopisu vám však napoví mnohé o jejich dnešním morálním profilu.

Dopis ze 14. 11. 1991.

"Vážený pane doktore, odvoláváme se na váš dopis ze dne 11. 11. 1991, v němž nás žádáte o setkání. Vzhledem ke kritické politické situaci, kdy se jedná o bytí či nebytí Československa, za jehož svobodu jsme bojovali ve druhé světové válce, nepovažujeme za vhodné, aby se v současné době Česká národní rada zabývala našimi osobními problémy."

Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Otevírám rozpravu k tomuto bodu. Dále prosím pana poslance Hejska, aby pro jasnost zopakoval to, co navrhuje, aby jeho usnesení sněmovna přijala.

Hlásí se někdo do rozpravy? (Ano.)

Přejete si, pane poslanče, ještě něco dodat?

Poslanec Josef Hejsek: Byl jsem, pane předsedající, upozorněn zřejmě na formální chybu. Usnesení České národní rady by začínalo slovy: "Česká národní rada pověřuje rozpočtový a kontrolní výbor ....."

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Prosím pana poslance Hofhanzla, aby se ujal slova.

Poslanec Čestmír Hofhanzl: Vážená Česká národní rado, myslím si, že tato země nemá peníze, ale měla by se umět o své hrdiny postarat.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Nikdo. Rozpravu uzavírám.

Ptám se pana poslance Hejska, zda chce ještě zopakovat návrh usnesení.

Poslanec Josef Hejsek: Nepovažuji to za potřebné, protože usnesení je krátké a jednoduché, nicméně ho přečtu ještě jednou.

Usnesení České národní rady ze dne 22. 1. 1992.

"Česká národní rada pověřuje rozpočtový a kontrolní výbor České národní rady prošetřit možnost získání finančních prostředků pro bývalé československé letce a členy leteckého personálu, bojovníky na západní frontě ve druhé světové válce. Při nalezení pozitivního řešení stanovit jednorázovou částku pro jednotlivce a způsob jejího vyplacení."

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Budeme hlasovat.

Kdo je pro tento návrh usnesení, nechť zvedne ruku. 93

Kdo je proti? Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? 5

Konstatuji, že návrh usnesení nebyl přijat, ale současně prosím všechny poslance, kteří jsou mimo zasedací místnost, aby se do sněmovny dostavili. (Děje se.)

Domnívám se, že jsme již usnášeníschopni. Ptám se, zda každý z momentálně přítomných poslanců ve sněmovně slyšel návrh usnesení, přednesený panem poslancem Hejskem. (Ano.)

Dávám o návrhu znovu hlasovat.

Kdo je pro předložený návrh na usnesení, nechť zvedne ruku. 109

Kdo je proti? Nikdo.

Konstatuji, že návrh pana poslance Hejska byl přijat.

Tímto bodem, který byl právě uzavřen, je vyčerpán dnešní program. Přerušuji schůzi do zítřka devíti hodin.





Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP