Čtvrtek 23. ledna 1992

Poslanec Petr Lom: Vážený pane místopředsedo České národní rady, vážené poslankyně, vážení poslanci, vážení členové vlády České republiky, chci upozornit na určitý problém, který možná trochu bude vybočovat z problematik tady diskutovaných, který nicméně mě velmi trápí a nevidím dost dobře průchodné řešení. Tento problém jsem konzultoval s předsedou národohospodářského výboru České národní rady poslancem Ledvinkou a myslím, že bude vhodné vládu na tento problém upozornit. Neočekávám řešení na této schůzi, ale míním to spíš jako podnět k určitým krokům, které by vláda mohla učinit.

Jedná se o problematiku lázeňské privatizace v České republice. Je to poměrně dost velký objem, jedná se asi o 15 tis. lůžek. Víme, že registrace akciových společností musí být ukončena k 17. únoru. V lázeňské oblasti vznikne pravděpodobně řada akciových společností, pravděpodobně několik desítek, které budou mít vyhovující dokumentaci a projdou příslušným řízením. Ale k tomu, aby mohly být zaregistrovány v první vlně kupónové privatizace jako léčebná zdravotnická zařízení, měl by být již k tomuto datu v platnosti zákon o poskytování zdravotní péče nestátních zdravotnických zařízení. I při maximálním urychlení přípravy zákona nemůžeme reálně počítat, že by byl projednán dříve, úplně nejdříve v únorové, pravděpodobně březnové schůzi České národní rady. Čili musíme počítat s účinností od 1. května. To znamená, že by celá tato lázeňská oblast již nemohla být privatizována v první vlně a musela by být postoupena, resp. projednána ve druhé vlně, která snad má být v říjnu, ale možná i později.

Visí to všechno na tom, že tyto event. zaregistrované akciové společnosti v obchodním rejstříku musí mít určitou licenci nebo musely by mít určitou výjimku ze zákona. Nevím, zda je to realizovatelné, zda by to nesáhlo až na federální normy, ale v každém případě si myslím, že z technického hlediska by to nemusel být velký problém, poněvadž by se nejednalo o žádný pohyb ve finanční oblasti. Mzdy zdravotnického personálu jsou smluvně zajištěny a ceny poskytované léčebné péči zůstávají prakticky stejné. Čili poskytnutím nějaké výjimky, nějaké licence, by mohla registrace k 17. 2. a i při předpokládané velké nabídce do prvního kola by se jistě mohly některé akciové společnosti, některá lázeňská zařízení takto dostat do privatizace.

Prosím vládu, ministra zdravotnictví, ale i ostatní ministry, zda by této úvaze věnovali pozornost.

Děkuji.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji panu poslanci Lomovi. Prosím pana poslance Sourala, připraví se pan poslanec Hájek.

Poslanec Jaroslav Soural: Vážený pane předsedající, dámy a pánové!

Přiznám se, že mám velice smíšené pocity. Na jedné straně jsem tomu rád, že jsme dnes na pořad jednání tento bod zařadili, na druhé straně musím ale konstatovat, že zprávu, jak ji přednesl pan ministr Ježek, považuji za velmi povrchní a pro nás skutečně za nepřijatelnou. Informace, které obsahovala, se můžeme dovědět prakticky z denního tisku a ty klíčové problémy a otázky, které se kladou v souvislosti s touto problematikou, prostě nezodpověděla. Uvedu příklad.

Na téma pronikání zahraničního kapitálu pan ministr Ježek konstatoval: Teritoriální struktura kapitálu je zajímavá, vyhlašovat limity považujeme za předčasné, protože podíl kapitálu je malý, a ochranu administrativními cestami nepovažujeme za nutnou. - To je hutně řečeno to jádro, co na toto téma pan ministr Ježek prohlásil.

Ale já si kladu otázku: skutečně nelze odlišit pronikání kapitálu do silné ekonomiky od pronikání kapitálu do ekonomiky oslabené nebo charakterizované probíhající krizí? Je skutečně lhostejné, do kterých odvětví kapitál proniká a v jakém tempu a v jakém rozsahu?

Nechci věci dramatizovat, ale když se ve veřejnosti často hovoří o pronikání německého kapitálu, tak si lidé často kladou otázku: proniká německý kapitál k nám proto, že ho láká velký vnitřní trh, proniká proto, že chce nějakým způsobem urychlit modernizaci naší ekonomiky, abychom se stali konkurence schopnými, a nebo naopak jsou v podtextu těchto snah snahy o to, aby vyřadil případnou konkurenci v budoucí integrované Evropě? - Já nevím, já si tyto otázky společně s lidmi kladu. A pan ministr Ježek nám na toto téma neřekl prakticky nic konkrétního. A proto mi nezbývá nic jiného, než se tázat.

Vláda se - jak jsme se dověděli z tisku - problematikou pronikání zahraničního kapitálu zabývala. Skutečně zůstala pouze na úrovni těchto závěrů, nebo šla hlouběji? A jestliže ano, jaká opatření sleduje, jakou koncepci má, jaký přístup zvolí?

To všechno jsou otázky, na které bych rád slyšel odpověď a rád bych také, aby k tomu náš národohospodářský výbor zaujal stanovisko.

Děkuji vám za pozornost. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji panu poslanci Souralovi. Hovoří pan poslanec Hájek, připraví se pan poslanec Krčma.

Poslanec Josef Hájek: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, nebudu hodnotit vystoupení pana ministra Ježka, omezím se na několik otázek k problémovým místům, ke kterým hovořeno nebylo.

První otázka je z kategorie kupónových knížek. Říká se, že bylo vydáno 8 miliónů kupónových knížek, říká se ale také, že do prodeje šlo pouze 5 miliónů knížek. Chtěl bych se zeptat, jestli jsou nějaké další informace o tom, kde je ta černá díra, kde se kupónové knížky ztratily.

Druhá otázka, říká se, že do první vlny kupónové privatizace se dostává především kategorie druhořadých podniků. Chtěl bych se zeptat, jaký je názor řídícího centra a jestli vůbec bude realizována druhá vlna kupónové privatizace.

Třetí otázka. Dojde-li k vyplacení peněz tak, jak tady o tom hovořil pan kolega Payne, od jednotlivých privatizačních fondů DIKům, jsou to nesporně peníze inflační. Chci se zeptat, jestli existují alespoň nějaké propočty anebo rámcové odhady, v jakých procentech, v jakých proporcích by náš rozpočet byl schopen vstup těchto inflačních peněz do hospodářství.

Čtvrtá otázka. Pane ministře, můžete garantovat, že státní úředníci nejsou přímo či nepřímo spojeni s různými orgány či podnikatelskými strategiemi jednotlivých privatizačních fondů?

Obdobně - pane ministře, můžete garantovat, že není informační propojení mezi zahraničními poradci ministerstev, kteří se podílejí na hodnocení privatizačních projektů, a jednotlivými privatizačními fondy?

A poslední otázka. Pane ministře, můžete garantovat, že prostřednictvím některých privatizačních fondů či jejich tichých kartelových dohod nedojde k rozdání národního majetku lidu, ale cizímu kapitálu za směšnou cenu?

Děkuji vám.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji panu poslanci Hájkovi, prosím pana poslance Krčmu, připraví se pan poslanec Svoboda.

Poslanec Ladislav Krčma: Vážený pane předsedající, vážená sněmovno, vážená vládo!

Je nutné, aby privatizace našeho průmyslu byla prováděna. Ovšem jsem toho názoru, že tato privatizace je prováděna příliš chaoticky a příliš mnoho se pere u nás špinavých peněz.

Ptám se také pana ministra, proč se tak tvrdě požaduje vstup cizího kapitálu do podniků, které prosperují a které, kdyby měly podmínky, jistě by invencí našich vlastních lidí byly schopny své samostatné činnosti bez cizího kapitálu.

Jsou známa slova pana ministra Vrby o tom, že domácí stříbro se neprodává. Jedná se především o sklářský průmysl, keramický průmysl, bižuterii apod.

Velmi m zaráží, že se jedná i o vstup cizího kapitálu do potravinářského průmyslu, zejména do pivovarů plzeňských a budějovických. Tady není zapotřebí žádného cizího kapitálu. Je známo, že tyto podniky velmi prosperují. Kdyby v minulosti nebyly odebírány finanční prostředky spotřebnímu průmyslu na výstavbu těžkého průmyslu, pak tento průmysl by si vyprodukoval dostatek finančních prostředků, aby se mohl sám modernizovat.

V tomto případě nelze opomenout, že např. náš textilní průmysl, který má kapacitu asi tak pro 80 miliónů obyvatel, je v současné době předimenzován. Je otázka, zda vstup cizího kapitálu neumožní likvidaci některých textilních závodů.

V tomto případě je třeba opravdu celou privatizaci zdravě znovu posoudit.

Konečně jsem toho názoru, že mnohé privatizační projekty konkurenční umožní právě vstup cizího kapitálu.

Děkuji za pozornost.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji panu poslanci Krčmovi a prosím pana poslance Svobodu. Připraví se pan poslanec Zajíček. (Vzdává se slova.) Děkuji. Připraví se tedy pan poslanec Effenberger.

Poslanec Stanislav Zajíček: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy a pánové, debata, která se zde rozvinula, svou závažností přesahuje úvodní slovo pana ministra Ježka. Dovolím si předložit k uvážení této sněmovně, zda bychom tuto debatu neměli přeložit na dobu, kdy bude přítomen předseda vlády, místopředseda vlády zodpovědný za ekonomiku a kdy bychom měli vyslechnout i za jejich přítomnosti jejich zprávy o postoji k celému problému, který se zde diskutuje.

Zároveň upozorňuji, že dnes bude také zasedat federální vláda, která by měla projednat některé záležitosti, které zde diskutujeme, především problémy související s oním legislativním okolím kolem investičních privatizačních fondů, jak o nich mluvil pan poslanec Payne a jak jsou také vymezeny okruhem, který se stručně nazývá § 10, odst. 2 vládního nařízení 383.

Čili znovu opakuji návrh: přerušit tuto rozpravu na dobu, kdy zde budou přítomni předseda vlády, místopředseda vlády a také pan ministr pro hospodářskou politiku a rozvoj. Děkuji. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji panu poslanci Zajíčkovi. Faktická poznámka.

Poslanec Tomáš Sojka: Pane předsedající, dámy a pánové, považuji návrh pana kolegy Zajíčka za procedurální návrh a dovoluji si jej doplnit tím, aby vláda předložila stručnou písemnou informaci včetně opatření, která v těchto oblastech hodlá učinit a abychom se k celé záležitosti vrátili na předpokládaném přerušeném jednání v průběhu příštího týdne.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji. Prosím, pan poslanec Kozánek. Faktická?

Poslanec Petr Kozánek: Není to faktická, je to k věci. (Hluk a protesty.)

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Máme tady pořadí ... (Hluk.)

Poslanec Petr Kozánek: Jsem členem předsednictva, mám asi právo.

Velice vítám návrh pana poslance Zajíčka, já jsem to chtěl navrhnout, aby se sešel rozpočtový a kontrolní výbor, aby k této věci zaujal stanovisko nebo hledal pozitivní řešení této situace, protože tato diskuse se mi zdá být příliš široká.

Chtěl bych pouze plénu ČNR připomenout, že jsme 6. listopadu na 24. schůzi přijali usnesení, ve kterém jsme doporučili naléhavě vládě ČR, aby pověřila ministra státní kontroly ČR a ministra pro správu národního majetku a jeho privatizaci, aby urychleně předložili typový program kontroly privatizace podle zákona 92/91, včetně jeho metodiky.

A za další, aby na základě tohoto kroku zahájila kontrolu postupu velké privatizace a o výsledcích průběžně informovala ČNR. Toto usnesení jsme přijali 6. listopadu minulého roku. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji za tuto závažnou poznámku. Domnívám se, že bude rozumné akceptovat tento návrh. Ptám se ovšem ještě přihlášených do diskuse, zda se vzdávají svých příspěvků ... Nevzdávají. Že bychom přerušili jednání? (Hluk.) Trváte na pokračování? (Sílící hluk.) Prosím, dávám hlasovat ... (Hluk, poznámky z pléna.)

Poslanec Tomáš Sojka: (Z místa.) Návrh kolegy Zajíčka byl procedurální, o tom se, pokud vím, hlasuje bez rozpravy.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Prosím, pan kolega Palkoska.

Poslanec Ivo Palkoska: Vznáším protest proti způsobu řízení této schůze, neboť jsem se do rozpravy přihlásil po panu poslanci Lomovi. Manipulací pana předsedajícího a případným přerušením by mně bylo zabráněno do diskuse vstoupit. Domnívám se, že bych aspoň já mohl dostat právo k vystoupení. (Hluk.)

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Pan kolega Zajíček vystoupil s návrhem ... (Hluk v sále.) Prosím kolegu Řezáče. Začínáme si to komplikovat. (Hluk.)

Poslanec Vladimír Řezáč: Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně a kolegové, přihlásil jsem se do rozpravy ještě před kolegou Palkoskou a také jsem ještě nedostal slovo (potlesk, smích), ale nechci tuto rozpravu rozšiřovat do nějaké kritiky, chci jenom upozornit, že je dost málo času na to, abychom zajistili zákonná práva československých občanů na zajištění jejich účasti v kupónové privatizaci v souladu se zákonem 92/91 a v souladu s vládním nařízením č. 383/1991. Ve svém návrhu jsem chtěl navrhnout určité usnesení ČNR. Doufám, že za týden nebude pozdě.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: V každém případě, máme-li dodržet řád, byl zde procedurální návrh a já o něm musím dát hlasovat. Pan kolega Zajíček předložil návrh, abychom přerušili projednávání tohoto bodu.

Poslanec Petr Lom: (Z lavice.) Po ukončení rozpravy.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Bylo řečeno "po ukončení rozpravy"? Po ukončení rozpravy.

Poslanec Stanislav Zajíček: (Z lavice.) Nemluvil jsem o ukončení rozpravy, mluvil jsem o přerušení tohoto bodu do doby přítomnosti předsedy vlády a místopředsedy vlády.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Ptám se tedy pana dr. Palkosky, jako dobrého znalce našeho řádu, zda to mám považovat jako procedurální návrh, až po rozpravě.

Poslanec Ivo Palkoska: Děkuji za důvěru pana předsedajícího. Předpokládám, že ten, kdo řídí schůzi, by měl být dostatečně obeznámen s jednacím řádem, aby mohl schůzi odpovědně vést. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: To jsem čekal, děkuji. (Hluk.) Když předsedám já, tak se to stává. U druhých se to promíjí.

Poslanec Vladimír Šuman: Pokusme se dosáhnout aspoň toho, pane předsedající, abyste se napřed vyslovil věcně k námitce kolegy Palkosky o tom, zda má pravdu ve svém tvrzení, protože, pokud má pravdu, pak mu má být, podle mého názoru, vyhověno, protože bylo přeskočeno jeho pořadí, pokud pravdu nemá, řekněte mu, že pravdu nemá. Bude to tvrzení proti tvrzení a pak nemá právo vystoupit.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji. Dovolím si poznamenat, že nyní měl vystoupit pan poslanec Effenberger a pak teprve pan poslanec Palkoska. Prosím, pán poslanec Fejfar. To bude další kritika mé osoby. (Smích, hluk.)

Poslanec Tomáš Fejfar: Vážený pane předsedající, nikoliv. Tentokrát nebudu kritizovat vás. Já jsem se totiž také přihlásil do diskuse. Nejsem si tak jist, jako kolega Palkoska, jestli jsem měl být před tím nebo před oním, protože jsem přihlášku poslal po skrutátorce a nevím, jaké je pořadí. Nicméně, protože pravděpodobně nedostanu slovo, chtěl bych se ohradit proti způsobu, jak je manipulováno tímto shromážděním návrhem na přerušení rozpravy, protože, jak jste si všimli, tak došlo k mohutnému nástupu levice, k mohutné kritice kupónové privatizace a privatizace jako takové, a my bychom neměli dostat slovo tím, že bylo navrženo přerušení. Nezlobte se na mě, jestli to odhlasujete, tak ... (Potlesk, smích.)

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji poslanci Fejfarovi. Hlásí se ještě jednou pan ... Prosím, pan kolega Zajíček.

Poslanec Stanislav Zajíček: Děkuji vám také za důvěru, ale obávám se, že ta slova nebudou až tak moudrá. Omlouvám se, že jsem způsobil tuto situaci, a omlouvám se, že jsem vzbudil v poslanci Fejfarovi pocit, že jsem chtěl dát korunu útoku levice, jak on to nazval. Já jsem sledoval jen to, aby zde byli přítomni ministři co nejlépe kvalifikovaní pro odpověď na otázky, které zde zazněly. Neměl jsem vůbec v úmyslu zastavit diskusi za tím účelem, aby nemohla promluvit druhá strana, ale naopak, aby druhá strana mohla promluvit výrazně posílena. Dal jsem skutečně procedurální návrh na přerušení tohoto bodu. Nedal jsem ho až po ukončení rozpravy, protože se domnívám, že rozprava by samozřejmě měla být slyšena těmi, jejichž přítomnost jsem zde navrhoval. Pokud by zde nebyli přítomni a měli by číst stenoprotokoly, jistě by z toho nebyli nějak zvlášť nadšeni při svém vytížení.

Tedy opakuji: Já jsem dal procedurální návrh na přerušení rozpravy do zítřka, do doby přítomnosti členů vlády, a prosím pana místopředsedu, aby o tom dal hlasovat.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji, hlásí se ještě pan ministr a pak pan poslanec Lom s technickou poznámkou.

Ministr pro správu národního majetku a jeho privatizaci Tomáš Ježek: Vážený pane místopředsedo, vážená sněmovno, chtěl bych při vašem zvažování, zda přerušit nebo nepřerušit, poukázat na fakt, že vláda toto pondělí uložila generálnímu prokurátorovi ve spolupráci se mnou udělat do týdne prověrky zákonů ke kupónové privatizaci i privatizaci vůbec. Většina dotazů nebo připomínek se vztahovala právě k tomu, a tak by bylo dobré vyčkat na tyto závěry, které budou k dispozici během několika dnů.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji panu ministru Ježkovi a prosím pana poslance Loma. Pak se pokusím na to reagovat.

Poslanec Petr Lom: Vážená sněmovno, opravte mne, pokud se mýlím, ale vystupuji s věcnou připomínkou k návrhu pana poslance Zajíčka.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP