Pátek 31. ledna 1992

Děkuji za pozornost, omlouvám se, že jsem mluvil déle, ale shodně s panem předsedou Lomem i panem poslancem Křížem soudím, že je třeba být maximálně věcný a snažit se z toho, co se odehrálo, vyvodit jedno poučení. Všichni jsme se shodli na tom, že se naše společnost musí transformovat. Naprostá většina z nás soudí, že je nezbytná rychlá zásadní proměna naší ekonomiky. Prosím, abychom vzali na vědomí i to, že žádný sektor, žádná oblast nemůže této rychlé transformaci uniknout. Představa, že zdravotnictví bude na rok, na dva, na tři roky vyčleněno, je představou zavádějící, zničující a bohužel časování jednotlivých kroků transformace je někdy velmi riskantní a je prováděno jak na pokraji schopností zdravotnických zařízení, tak na pokraji schopností profesionálních i ostatních lidí, kteří nezbytné podklady připravují. Tím nemám na mysli zdaleka jen úředníky ministerstva zdravotnictví a úředníky státní správy, protože je třeba zdůraznit, že jak sazebník, tak další podklady vznikají pouze díky tomu, že se na jejich vytváření, na jejich oponování podílejí ne teď už desítky, ale stovky pracovníků ve zdravotnictví, kteří to dělají vedle svých běžných pracovních povinností. Mějme to, prosím, na pamětí, neboť bez jejich aktivní spoluúčasti by pokus o zapojení našeho zdravotnictví do toho velmi rychlého transformačního procesu byl odsouzen zcela nepochybně k neúspěchu.

Děkuji za vyslechnutí i za porozumění. /Potlesk./

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu ministru Bojarovi. Hlásí se pan poslanec Janeček a poté pan poslanec Hofhanzl.

Poslanec Josef Janeček: Vážený předsedající, dámy a pánové, myslím, že v situaci, která je ve zdravotnictví, musíme udělat aspoň my něco pozitivního. Je tady veliké nezbezpečí, že to, co můžeme udělat, tj. zvolit ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny a tím odvalit ten balvan, který nyní na zdravotnictví sedí, se nepodaří.

Chtěl bych proto poprosit tuto sněmovnu, abychom se dohodli, že odtud dnes neodejdeme, dokud ředitele nezvolíme. Protože jestliže necháme tento balvan ještě další měsíc, důsledky budou mnohem horší. Protože skutečně kde je to v současné době blokováno, je u zdravotní pojišťovny. Pokud se nám podaří sehnat manažéra, který to rozhýbe, spousta problémů bude vyřešena. Problémy, které zde jsou, vznikají z toho, že byly chyby v personální a manažérské činnosti Všeobecné zdravotní pojišťovny. Děkuji.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Janečkovi, o slovo se přihlásil pan poslanec Hofhanzl.

Poslanec Čestmír Hofhanzl: Vážený pane ministře, vážené poslankyně, vážení poslanci, pracoval jsem 20 let ve zdravotnictví a jistý pojem o poměrech ve zdravotnictví snad mám.

Hlavním problémem, na který si moji přátelé ve zdravotnictví stěžují, je pomalé a nedostatečné vydávání podzákonných norem a prováděcích předpisů, nedostatek a koordinace informací o postupu a provádění přestavby zdravotnictví. Není koordinace postupů, ceník a hodnocení lékařských výkonů byl připraven pozdě a nebyl konzultován s lékařskou veřejností.

Uznávám, že pozice ministra není jednoduchá, ale myslím si, že problémy se neměly odkládat a do otevřené konfrontace s problémy i názory se mělo jít mnohem dříve.

Vina není jen na straně ministerstva a ministra. Tak jako ve všech oborech činnosti, i ve zdravotnictví si zdravotnická veřejnost bude muset zvyknout, že se musí aktivně zapojit a bojovat regulérním způsobem za svou existenci.

Stále v této sněmovně slyším, jak zdravotnictví trpí a má nedostatek prostředků. Uvedu zde i opačný názor. Můj kamarád, který dělá ředitele velkého zdravotnického zařízení, mi řekl: "Všude se plýtvá. Musel bych vyjít s polovičním množstvím peněz, když budu hospodařit důsledně." Moje žena je vedoucí polikliniky u nás v Telči. Na podzim z peněz na valorizaci dostala místo 1 300 tisíc, tisíc jen padesát, zbytek zůstal v kraji, v okresní nemocnici. A její zařízení fungovalo, nestěžovala si. Oproti tomu vím o velké okresní nemocnici, kde se pokračuje ve výstavbě pavilónů a lůžek naplánovaných před čtyřmi lety, a to přesto, že nyní je v tomto zařízení volných 170 - 180 lůžek.

Vidím řešení jen v důsledném rozkrytí finančního hospodaření a vždy v tvrdém dožadování se odůvodnění vynaložených nákladů. Děkuji. /Potlesk./

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Hofhanzlovi. Paní poslankyně Mazalová se přihlásila ještě jednou, takže se ujme slova.

Poslankyně Gerta Mazalová: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážená sněmovno, mám jen dva dotazy na pana ministra zdravotnictví.

Zajímalo by mě, kdo je účastníkem dohodovacího řízení za střední zdravotnické pracovníky. Nikdo to totiž v terénu neví a když jsme hovořili o sazebníku, tak to samozřejmě celou zdravotnickou veřejnost středního typu zajímalo. Práce sester, jak jsem o tom hovořila, musí být v sazebníku zabudována (ošetřování kolostomií, osobní hygiena imobilních pacientů - to sestry nemohou dělat jen tak).

Druhý dotaz - co je se slíbenou platovou úpravou zdravotníků od 1. 4. Stížnosti sester se množily a stěžovaly si hlavně na to, že valorizace 1 100,- Kčs postihla (v kladném slova smyslu) jen některé, některé to nedostaly vůbec, některé jen částečně. Sestry si stěžují, že chodí do důchodu s důchodem 1 800, Kčs apod., což je, myslím, opravdu minimální částka.

Chtěla jsem ještě připojit, že si myslím, že by měla být každodenní práce účastníků při dohodovacích řízeních a že by měly být nějakým způsobem vyčleněny. Je to závažná situace, ke které se musíme všichni nějak postavit. Podporuji návrh pana kolegy Janečka, že bychom neměli odejít, dokud nebude zvolen ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. Paní poslankyně Mazalová vyvolala pana ministra, takže mu nezbývá nic jiného, než předstoupit znovu k mikrofonu a odpovědět na dotazy.

Ministr zdravotnictví Martin Bojar: Vážená sněmovno, jen krátce k dotazům, děkuji za ně.

Na základě zákona č. 550 jsme byli postaveni před velice těžký problém, jak zajistit, aby profesní sdružení posud nemající oporu v zákonu, sdružení, která zastupují zájmy středních pracovníků ve zdravotnictví, ale také lékařů, měla možnost účastnit se na dohodovacím řízení. Nakonec zástupci čtyř největších organizací sdružujících střední zdravotnické pracovníky, tzn. České asociace sester, Unie středních zdravotnických pracovníků a dalších dvou, se shodli na jedné zástupkyni, která se účastní dohodovacího jednání jako poradce (to vyplývá z řádu dohodovacího řízení). Stejný statut byl přiznán zástupci Sdružení praktických lékařů a za stejných okolností se mohou dohodovacího řízení účastnit i reprezentanti Svazu českých lékařů, kteří by jinak dohodovacího řízení nebyli účastni. Jejich jména neznám, sdělím vám je bezprostředně po skončení tohoto bodu. Je to jedna z vrchních sester, mimopražská. Tzn. zástupce středního zdravotnického personálu tam je.

Platová úprava je závislá na tom, co jsem se zmínil - jedná se o ten přechod na tarifní systém. Vláda se zabývala návrhem zákona, který byl postoupen federálním ministerstvem práce a sociálních věcí. Mám za to, že by bylo možná dobré, kdyby krátce k tomuto problému dal informaci event. pan ministr Horálek, protože ministerstvo zdravotnictví se pokouší uplatňovat požadavky, které se dostávají v některých oblastech, paní poslankyně a páni poslanci, za hranice stávajících i navrhovaných úprav. Tolik ke dvěma dotazům, děkuji za pozornost.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu ministru Bojarovi. Dále se přihlásil do rozpravy pan poslanec Váca. Dámy a pánové, já nikterak nechci omezovat diskusi k tomuto jistě velmi závažnému bodu, nicméně vzhledem k tomu, že část vlády se musí odpoledne zúčastnit slavnostního ceremoniálu na Pražském hradě a vzhledem k tomu, že i bod, pro který jsme vládu požádali, aby se v úplné sestavě zúčastnila dnešního jednání, bude rovněž obsáhlý, chci se zeptat, zda i další poslanci kromě pana poslance Váci hodlají vystoupit v rozpravě k tomuto bodu. Pokud by tomu tak bylo, byl bych zřejmě nucen navrhnout přerušení tohoto bodu.

Dámy a pánové, jsme postaveni do situace, kdy se musí rozhodnout hlasováním, zda přerušit tento bod, vyslechnout stanovisko vlády k tomu, o co jsme ji požádali, a pak se k projednání tohoto bodu vrátit. Mimo jiné by nám ještě ověřovatelé měli sdělit, jak dopadlo hlasování, čeká nás toho tedy hodně.

Pro tuto chvíli se tedy omlouvám panu poslanci Vácovi. Dám hlasovat o tom, zda přerušíme projednávání bodu o návrhu na usnesení ČNR k současné situaci ve zdravotnictví v ČR.

Kdo souhlasí s tím, abychom tento bod v tuto chvíli přerušili, ať zvedne ruku. 89.

Kdo je proti? 8.

Tento bod jsme právě přerušili.

Nyní bude, myslím, velice užitečné, když vyslechneme zprávu ověřovatelů, protože ta bude trvat minutu nebo půl druhé, a pak se budeme věnovat tomu důležitému bodu dalšímu.

Prosím pana poslance Karase, aby nám přednesl zprávu ověřovatelů o výsledcích voleb.

Poslanec Jiří Karas: Pane předsedající, dámy a pánové, dovolte, abych vás seznámil s výsledkem tajného hlasování při volbě členů Rady České televize.

K volbě bylo ověřovateli převzato 200 hlasovacích lístků, z toho bylo vydáno 145 hlasovacích lístků. Odevzdáno bylo 144 platných lístků, odevzdán byl 1 neplatný lístek. Počet neodevzdaných hlasovacích lístků 0, počet nevydaných hlasovacích lístků 55. Jeden lístek byl neplatný, neboť na něm byli okroužkováni více než dva kandidáti.

Pro navržené kandidáty byly odevzdány hlasy takto: pro pana Jiřího Růžičku bylo odevzdáno 75 platných hlasů, pro pana Martina Weisse bylo odevzdáno 55 platných hlasů, pro pana Jana Winklera bylo odevzdáno 33 platných hlasů, pro pana Jaromíra Zeminu bylo odevzdáno 79 platných hlasů.

Jako členové Rady České televize byli ve třetím kole zvoleni pánové: Jaromír Zemina a Jiří Růžička.

Srdečně blahopřeji. /Potlesk./

Nyní vás, dámy a pánové, seznámím s výsledkem tajného hlasování při volbě ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny.

K volbě bylo ověřovateli převzato 200 hlasovacích lístků, z toho bylo vydáno 145 hlasovacích lístků, odevzdáno bylo 144 platných lístků, odevzdáno bylo 0 neplatných lístků. Počet neodevzdaných hlasovacích lístků 1, počet nevydaných hlasovacích lístků 55.

Pro navržené kandidáty byly odevzdány hlasy takto: pro pana Vratislava Vinše bylo odevzdáno 68 platných hlasů, pro pana Miroslava Koubleho bylo odevzdáno 69 platných hlasů.

Do funkce ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny nebyl zvolen žádný z těchto kandidátů.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Karasovi za přednesenou zprávu. Nyní dámy a pánové, budeme projednávat bod

Informace vlády České republiky o stavu přípravy a průběhu velké privatizace, vstupu zahraničního kapitálu do české ekonomiky a dalšího navrhovaného postupu v kupónové privatizaci

Pokračujeme v přerušeném jednání ze čtvrtka 23. ledna. Jak si jistě vzpomínáte, zprávu o stavu a průběhu velké privatizace nám podal ministr Tomáš Ježek.

S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Lom.

Poslanec Petr Lom: Pane místopředsedo, omlouvám se, že zdržuji, ale vyslechnul jsem zprávu o volbě na funkci ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny, ze které vyplývá, že žádný z kandidátů neobdržel potřebnou hladinu hlasů. Domnívám se, že tedy musíme kandidátku doplnit a ve volbě pokračovat. Jiné cesty zde nevidím, protože nepovažuji za možné, že by tento post zůstal neobsazen do další schůze ČNR nehledě na to, že nám zákon ukládá zvolit ředitele do jednoho měsíce od nabytí platnosti zákona.

V tomto případě bych dřív, než navrhnu dalšího kandidáta, poprosil předsedu ústavně právního výboru pana dr. Výborného, jestli by krátce mohl sdělit, zda je možná volba s dodatečnou lustrací. Pakliže ano, navrhoval bych kandidáta Němce. /Potlesk./

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Hlásí se pan ministr Bojar.

Ministr zdravotnictví Martin Bojar: Vážený pane místopředsedo, paní poslankyně, páni poslanci, dovolte, abych zde kratičce promluvil o jedné okolnosti, možná nevýznamné, ale tázal jsem se pana místopředsedy a on řekl, že má za to, že je mou povinností se o ní zmínit.

Jelikož Správa všeobecného zdravotního pojištění do konce roku 1991 byla institucí, za kterou neslo odpovědnost ministerstvo zdravotnictví, neb statut Správy byl podobný jako je statut Správy sociálního pojištění, byl jsem upoután informací o tom, že pan dr. Vinš byl v zaměstnaneckém poměru k této Správě. Požádal jsem tedy svůj sekretariát, aby zjistil, zda byl zaměstnancem Správy všeobecného zdravotního pojištění, a mohu vám sdělit, že nebyl zaměstnancem Správy všeobecného zdravotního pojištění, že bylo zvažováno, že by v lednu 1992 nebo v půli prosince 1991 nastoupil na vedlejší pracovní poměr, nebylo to naplněno.

Druhá věc, která mě upoutala a kterou jsem se pokoušel zjistit, kdo a jak vypracovával ony zmíněné likvidační dekrety. Mám za to, že se ukáže, že to nebyl dr. Vinš, ale doktor jiného jména. Uvádím to pouze proto, že až do konce prosince 1991 byla Správa všeobecného zdravotního pojištění institucí, za kterou, ať jsem chtěl nebo nechtěl, jsem nesl přece jen značnou míru odpovědnosti.

Děkuji za vyslechnutí této poznámky. /Potlesk./

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu ministru Bojarovi. Hlásí se pan poslanec Richard Hájek, takže i jemu uděluji slovo. Ale připomínám, že tuto rozpravu jsme zahájili na základě faktické poznámky pana poslance Loma. Pokud povedeme dále rozpravu k tomuto bodu, měli bychom si odhlasovat změnu programu. Pan poslanec Hájek s faktickou poznámkou, prosím.

Poslanec Richard Hájek: Vážené poslankyně, vážení poslanci, ze stenografického záznamu se dá zjistit, že jsem nepoužil slov "pracovní poměr", ale řekl jsem, že současně s novým ředitelem (jmenovaným) dr. Hejdukem přišel na Správu i jeho právní poradce. Zda byl zaměstnán na celý úvazek, na půl úvazku, na 0,2 úvazku nebo na smlouvu o dílo, si myslím, že je irelevantní. Důležité je, že tento člověk tam byl po dobu 8 týdnů. Děkuji.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Hájkovi, s faktickou se přihlásil pan poslanec Žák.

Poslanec Václav Žák: Vážený pane předsedající, prosil bych, aby pan dr. Výborný řekl svoje stanovisko k otázce, kterou formuloval poslanec Lom. Vzhledem k tomu, že máme dnes poslední den, také bych apeloval na sněmovnu, aby podpořila kandidaturu dr. Němce, kterou přednesl pan dr. Lom. Dr. Němec je absolvent dvou fakult, obě absolvoval s červeným diplomem, nikdy nebyl organizován v žádné straně, je to prvotřídní odborník. Zvolíte-li jej, myslím, že mohu říci, že řada problémů se zdravotním pojištěním, co se týče zabezpečení práce Pojišťovny, bude odstraněna. Děkuji.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Žákovi. Nyní prosím předsedu ústavně právního výboru pana poslance Výborného o stanovisko.

Poslanec Miloslav Výborný: Pane předsedající, dámy a pánové, předesílám, že jde o mé osobní stanovisko, ústavně právní výbor tento problém, nejsa o to sněmovnou žádán, zatím neřešil.

Byla položena kolegou poslancem Lomem otázka, zda ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny by event. mohl být odvolán do této funkce podle zákona č. 451/1991 Sb., tj. podle zákona, kterým se stanoví některé další předpoklady pro výkon některých funkcí ve státních orgánech a organizacích ČSFR, ČR a SR, tj. zákona, kterému se nepřiléhavě říká zákon lustrační.

Odpověď na tuto otázku je třeba hledat v pečlivém prohlédnutí nejen zákona č. 551/1991, tj. zákona o Všeobecné zdravotní pojišťovně, ale také nahlédnutím do zákona č. 550/1991, tj. o všeobecném zdravotním pojištění. Z posléze citovaného zákona, a to z jeho ustanovení § 18 zcela nepochybně vyplývá, že Všeobecná zdravotní pojišťovna rozhoduje ve správním řízení. Vykonává tedy státní správu. A protože vykonává státní správu, lze na jmenované funkcionáře Všeobecné zdravotní pojišťovny aplikovat zákon č. 451/1991 Sb. V krátkosti to tedy znamená, že i pro případ, kdy by byl zvolen takový kandidát, který zatím nepředložil osvědčení o negativní lustraci, a posléze se, což nemusíme předpokládat, ale můžeme se toho alespoň někteří obávat, ukázalo, že takový kandidát nesplňuje předpoklady zákona 451/1991, může být podle tohoto zákona krátkou cestou odvolán.

Ještě závěrem připomínám, že to je úplně jiná situace, než u voleb do Rady televize, rozhlasu a Federální rady pro rozhlasové a televizní vysílání, protože funkcionáři těchto rad zcela určitě nevykonávají státní správu, takže se na ně zákon 451 nevztahuje. Děkuji.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Výbornému za přednesené stanovisko.

Zazněl tady návrh dalšího kandidáta, ptám se, zda i z jiných poslaneckých klubů nebo od jiného poslance zazní dodatečná nominace některého z kandidátů. /Nikdo se nehlásí./ Zdá se, že ne, takže pro tuto chvíli mi dovolte, abych uzavřel příjem kandidátů na funkci ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny. Předpokládám, že proběhnou volby ještě dnes. Prosím všechny, kterým je uloženo zabezpečit technickou stránku voleb, aby neprodleně začali s přípravou. A přesto, že jsem začal číst úvodní vstup k projednávanému bodu Informace vlády ČR o stavu přípravy a průběhu velké privatizaci, jsem povinován dát slovo v tuto chvíli paní předsedkyni Burešové, která chce sněmovně něco důležitého sdělit.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážená vládo, nezdržím vás dlouho. Omlouvám se, že trochu neorganicky vstupuji teď na toto řečniště, ale musím vám podat informaci o chystané přípravě, které se bude zúčastňovat naše komise vytvořená pro přípravu ústavy a nyní pověřená přípravou smlouvy a ústavodárné iniciativy pro Federální shromáždění.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP