Pátek 31. ledna 1992

Naší povinností ovšem je, pokud je zájem o stav finančního zajištění, toto provést pro vládu a Českou národní radu.

Tolik k tomuto problému, jak k němu přistupuje ministerstvo zdravotnictví.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu ministru Bojarovi. O slovo se přihlásila paní poslankyně Mazalová a potom pan poslanec Hájek.

Poslankyně Gerta Mazalová: Vážený pane předsedající, vážená sněmovno, chtěla bych pouze říci, že k tomuto usnesení nás vedly právě signály z terénu. Před chvílí jsem o nich hovořila, a nebylo to jenom v okolí Brna. Bylo to Ústí nad Labem a různá jiná města a okresy. Šlo o pozdní zasílání financí nebo téměř vůbec žádné apod.

Naprosto nesouhlasím proto s tím, aby první dva odstavce byly vypuštěny. Se změnou termínu na 15. března souhlasím.

Pokud jde o bod II, je to totéž. Pokyny a informace pro jednotlivá zdravotnická zařízení vycházely různé, o 180 stupňů obrácené apod. Toto jsou velice důležité odstavce a přimlouvala bych se za to, aby tam zůstaly. Děkuji vám.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Mazalové. Slovo má pan poslanec Hájek.

Poslanec Josef Hájek: Vážený pane místopředsedo, vážení kolegové, chtěl bych se vyjádřit k problematice možnosti kontroly případně ne kontroly, protože si myslím, že jak pan kolega Lom, tak bohužel i pan ministr ne zcela interpretují stávající právní stav subjektu, který jsme zákonem vytvořili, a neuvědomují si vlastně naše možnosti, které máme při kontrole rozpočtových peněz.

Všichni víme, že de facto tento rok je rokem určitého štábního cvičení, ale na financování je to určitá simulace budoucího procesu, a my máme plné právo, a to jak vláda, tak ministerstvo kontroly, tak případně i nezávislý kontrolní úřad za těmito rozpočtovými penězi jít. Nemusíme tudíž prosit, žádat, doporučovat pojišťovně, ale v podstatě budeme vyžadovat, aby rozpočtových peněz, tuším, že to je asi 27 miliard korun, za toto číslo nedávám ruku do ohně, bylo správně využíváno, abychom věděli, jak se s nimi zachází.

Přikláněl bych se proto skutečně k tomu, aby to bylo zařazeno v bodě 1, protože vláda je povinna tyto peníze dohledat, zabezpečit, aby zdravotní zajištění našich obyvatel těmito penězi kryto bylo.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Hájkovi. S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Lom.

Poslanec Petr Lom: Pane poslanče, tady vůbec nejde o celkový objem peněz. Tady dokonce vůbec nejde ani o obavu, že by se tyto peníze nějak ztratily. Tady jde o to, že nejsou převodní příkazy, že zdravotnická zařízení jsou provizorně zálohována jednou dvanáctinou objemu, což nedostávají, nebo dostávají opožděně, dokonce dostávají někdy i menší objem.

Tady se tudíž jedná jenom o administrativní kontrolu převodu peněz prostřednictvím Investiční banky, tady se nejedná o kontrolní řízení většího charakteru. Tady se jedná jenom o prováděcí organizační zabezpečení, které musí být dílem několika dnů.

Nechci vyvolávat jiné domněnky nebo myšlenky. To tím míním, když míním stav finančního zabezpečení. Poněvadž nejsou smlouvy, zdravotnická zařízení jsou zásobována finančně jenom zálohou, čili tady jde o to, aby nové vedení pojišťovny si v tom udělalo pořádek, poněvadž do dnešního dne některá zdravotnická zařízení nemají v pořádku smlouvy. To je záležitost pouze organizační. Myslím, že to vládě opravdu nepřísluší.

Znovu přečtu tento bod: "Aby neprodleně zkontroloval stav finančního zásobování a uzavírání smluv."

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Lomovi. Dále se hlásí pan poslanec Kříž.

Poslanec Karel Kříž: Pokud by se sněmovna usnesla a přijala můj návrh, kdy bychom vypouštěli první dva odstavce a nahradili je větou: "Vzhledem ke vzniklé situaci ve zdravotnictví České republiky .....", bylo by potřeba upřesnit v bodě I, prvním odstavci, "aby návrh zákona o poskytování zdravotní péče v nestátních zařízeních".

To zřejmě vypadlo z textu.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Křížovi. Nikdo další se nehlásí, takže rozpravu končím.

Po skončení rozpravy by mělo následovat hlasování o jednotlivých pozměňovacích návrzích, případně o celém usnesení, a proto k tomuto aktu zvu všechny poslance, kteří se nacházejí v přilehlých místnostech.

Prosím skrutátorky, aby provedly kontrolní součet před hlasováním. 81.

Dámy a pánové, tak jak jsme byli aktivní při rozpravě, očekávám, že někdo vznese nyní nějaký návrh, jak postupovat dále. Pan poslanec Kolmistr.

Poslanec Vladimír Kolmistr: Vážený pane předsedající, vážení přítomní, mám před sebou stenografický záznam z 20. prosince, kdy jsem naléhavě žádal předsednictvo, a to už podruhé, aby vyhodnotilo účast poslanců na jednáních České národní rady a jejích výborů, a aby vyvodilo důsledky, které vyplývají ze zákona, a zjednalo tak pořádek.

Předsednictvo dvakrát tuto záležitost od schůze do schůze odložilo, aniž nám řeklo proč.

Důrazně proto žádám, aby předsednictvo účast poslanců na jednání ČNR vyvodilo postihy za neúčast a podalo o tom příští schůzi zprávu. /Potlesk./

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Pracovníci Kanceláře zjišťovali, zda je někdo v budově, kde se kdo nachází, takže je oprávněná obava, že v této budově je nás právě tolik, kolik nás je zde ve sněmovně.

Nezbývá mi nic jiného..... Hlásí se ještě pan poslanec Hájek. (Nebylo rozumět, mluvil z místa.)

Prosím, aby se některá z pracovnic aparátu šla podívat do kanceláře pana předsedy Ledvinky a zjistila, kolik je tam poslanců. (Děje se.)

Byly přineseny prezenční listiny. Dostává se mi informace, že 15 lidí z národohospodářského výboru by se mohlo během malé chvíle dostavit.

Prosím všechny poslance, kteří jsou na chodbě, aby přišli dovnitř. Dále prosím skrutátorky, aby zjistili počet přítomných. Pokud tento počet nedosáhne hodnoty trojciferné, uděláme prezenci a rozejdeme se s tím, že se opět sejdeme v pondělí nebo v úterý.

Prosím poslance, aby se posadili na svá místa. Zdá se, že počet přítomných je vyšší než sto. Upozorňuji, že odejde-li jediný poslanec, staneme se usnášeníneschopnými. Prokáže to hlasování. V tuto chvíli jsme usnášeníschopni.

Prosím pana poslance Loma, aby se ujal slova.

Poslanec Petr Lom: Vážené dámy a pánové, pokusím se zrekonstruovat několik mnohdy kontradiktorních pozměňovacích návrhů.

Nesporná je změna termínu do 15. března, bod 2, římská jedna. Prosím, aby se o tomto návrhu hlasovalo.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Jde o změnu termínu z 21. února na 15. března.

Kdo souhlasí se změnou termínu, nechť zvedne ruku. 102. Děkuji.

Kdo je proti? 1. Děkuji.

Návrh byl přijat.

Poslanec Petr Lom: Děkuji. Dalším návrhem byl můj návrh na vypuštění doplňující věty: "K tomu účelu ČNR předpokládá každodenní práci účastníků dohodovacího řízení při tvorbě zdravotního řádu."

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s vypuštěním této věty, ať zvedne ruku. 99. Děkuji.

Kdo je proti? 1. Děkuji.

Návrh byl přijat.

Poslanec Petr Lom: Děkuji. Dalším návrhem byl můj návrh na vypuštění doplňující věty: "K tomu účelu ČNR předpokládá každodenní práci účastníků dohodovacího řízení při tvorbě zdravotního řádu."

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s vypuštěním této věty, ať zvedne ruku. 99. Děkuji.

Kdo je proti? 1. Děkuji.

Návrh byl přijat.

Poslanec Petr Lom: Dalším návrhem je pozměňovací návrh poslance Kříže, který navrhuje vypustit oba úvodní odstavce, celé usnesení, a nahradit je úvodní větou. Žádám ho, aby zopakoval přesně znění.

Poslanec Karel Kříž: "Vzhledem ke vzniklé situaci ve zdravotnictví České republiky."

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí se změnou navrženou panem poslancem Křížem, ať zvedne ruku.

Poslanec Petr Lom: Pane místopředsedo, můžete dát hlasovat najednou, nebo by bylo lépe přednášet návrh po částech? Pane poslanče Kříži, je to návrh en bloc? (Jedno podmiňuje druhé.)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dávám proto hlasovat o návrhu pana poslance Kříže.

Kdo s ním souhlasí, ať zvedne ruku. 54. Děkuji.

Kdo je proti? 34.

Kdo se zdržel hlasování? 21.

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 54 pro a 34 proti. 21 se zdrželo hlasování.

Poslanec Petr Lom: Dalším pozměňovacím návrhem je návrh poslankyně Lagové, která žádá vypustit bod II, ale bod 1 přesunout do bodu I, takže by se stal bodem třetím.

Poslankyně Hana Lagová: Třetí bod by byl ve znění: "Česká národní rada doporučuje vládě zkontrolovat stav financování zdravotnických zařízení."

Poslanec Petr Lom: Pro úplnost opakuji: bod II se vypouští, ale bod 1 z bodu II se ve znění "zkontrolovat stav financování zdravotnických zařízení" přesouvá jako bod 3 v bodě I.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dávám o tomto návrhu paní poslankyně Lagové hlasovat.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať zvedne ruku. 31. Děkuji.

Kdo je proti? 15. Děkuji.

Návrh přijat nebyl.

Poslanec Petr Lom: Dále zbývá pouze opravit tiskovou chybu, o které, myslím, není potřeba hlasovat, protože jsem upozornil, že vznikla při tisku usnesení.

V bodě 1, je to logické, upozornil na to poslanec Kříž, je uvedeno: "aby návrh zákona o poskytování zdravotní péče v nestátních zdravotnických zařízeních".

Myslím, že jsem vyčerpal všechny pozměňovací návrhy. Pokud jsem na něco zapomněl, prosím, abyste mi to připomněli.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Hlásí se poslanec Syka s faktickou poznámkou.

Poslanec Martin Syka: (Nebylo rozumět.)

Poslanec Petr Lom: Doplňující návrh poslance Syky je na upřesnění bodu 2, I, aby vydala nejpozději do 15. března.

Pane místopředsedo, můžete dát, prosím, hlasovat.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s návrhem poslance Syky, ať zvedne ruku. 78. Děkuji.

Kdo je proti? Nikdo.

Návrh byl přijat.

Pane poslanče, mohu dát nyní hlasovat o celém usnesení? (Buďte tak laskav, pane místopředsedo.)

Dámy a pánové, kdo souhlasí s usnesením tak, jak vám bylo předneseno panem poslancem Lomem a s pozměňovacími návrhy, které jsme před chvílí přijali, ať zvedne ruku. 71. Děkuji.

Kdo je proti? 1.

Kdo se zdržel hlasování? 31.

Návrh na usnesení s doplňky a s úpravami byl přijat.

Děkuji panu poslanci Lomovi.

Poslanec Petr Lom: Děkuji všem, kteří se účastnili na tvorbě tohoto usnesení.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dámy a pánové, podle programu, který jsme si odsouhlasili, bychom nyní měli pokračovat bodem "Odpovědi členů vlády České republiky na interpelace, otázky a podněty poslanců".

Zbývá nám dále "Stanovisko České národní rady k některým požadavkům pana Miloslava Marečka", "Stanovisko k Nejvyššímu kontrolnímu úřadu" a "Zpráva o činnosti předsednictva České národní rady".

Paní poslankyně, páni poslanci, domnívám se, že by bylo racionální, kdybychom bod "Odpovědi členů vlády České republiky na interpelace, otázky a podněty poslanců" poněkud posunuli dozadu, abychom se mohli věnovat minimálně schválení zprávy o činnosti předsednictva České národní rady a stanoviska České národní rady k některým požadavkům pana Miloslava Marečka.

Faktickou poznámku má pan poslanec Ledvinka. Dříve se však ptám navrhovatele pana poslance Payna, zda se domnívá, že je v tuto chvíli vhodné projednávat bod, který on navrhl k zařazení do programu.

Poslanec Jiří Payne: Vzhledem k situaci a pozdní hodině se domnívám, že to nejsme schopni projednat seriózně a doporučoval bych, aby nám pan prokurátor poskytl informaci v písemné podobě tak, abychom si ji mohli rozdat.

Druhá varianta je, že bychom začali jednat v klubech, ale to bychom zde byli do noci. Sám se ovšem omlouvám, že musím odejít, protože musím vyzvednout děti. (Veselost.)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Návrhu pana poslance Payna rozumím tak, že bychom se v tuto chvíli usnesli, že Česká národní rada žádá generálního prokurátora České republiky o poskytnutí informace o stavu projednávání případu Miloslava Marečka. Kdybychom toto odhlasovali, tento bod by v podstatě byl pro tuto chvíli vyřešen.

O slovo se přihlásil pan prokurátor. Pokud se přihlásí člen vlády, musím mu udělit slovo kdykoliv.

Vím, že generální prokurátor není členem vlády, ale tady zastupuje.....

Poslanec Zdeněk Bárta: Promiňte, nechci zpochybnit vystoupení pana generálního prokurátora, ale postup, který jste navrhl, by, podle mého názoru, měl projít hlasováním.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Souhlasím, ale zeptal jsem se pana poslance Payna, jaký má názor, zdali bod, který navrhl, je k projednávání dnes, nebo zdali je možné odložit jeho projednávání o měsíc apod. Pan poslanec Payne se vyjádřil v tom smyslu, že se obrací na Českou národní radu, aby svým usnesením požádala generálního prokurátora o písemný podklad k projednávání.

Pokud máte za to, že mám dát hlasovat o tom, aby tento bod byl zařazen na program v tuto chvíli, rád tak učiním.

Rozuměl jsem tomu tak správně, pane poslanče Bárto? Zřejmě to bylo předmětem vašeho návrhu.

Dámy a pánové, kdo souhlasí s tím, abychom v tuto chvíli projednali bod "Stanovisko České národní rady k některým požadavkům pana Miloslava Marečka", ať zvedne ruku.

(Dotaz z pléna.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP