Pátek 31. ledna 1992

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Palkoskovi.

Protože se do rozpravy již nikdo nehlásí, rozpravu končím a dávám návrh na přijetí následujícího usnesení:

"Česká národní rada souhlasí se zprávou o činnosti předsednictva České národní rady za dobu od 20. prosince 1991 do 21. ledna 1992 podle sněmovního tisku 552."

Kdo s takto formulovaným usnesením souhlasí, ať zvedne ruku. 90.

Kdo je proti? 1. Děkuji.

Domnívám se, že na základě výsledků posledního sčítání poslanců toto usnesení bylo přijato.

Dalším bodem, zde prosím o pomoc, je bod, který nese název

Návrh na usnesení České národní rady k přípravě zahájení činnosti Nejvyššího kontrolního úřadu České republiky

O zařazení tohoto bodu požádal pan poslanec Kozánek, nicméně pan poslanec Kozánek se omluvil, a proto se ptám, kdo je pověřen přednesením. (Poslanec Homola.)

Ještě předtím však dám k faktické poznámce slovo panu poslanci Kolmistrovi.

Poslanec Vladimír Kolmistr: Hovořil jsem zde ke stálému problému, opakuji stálému problému v poslední době, a to neúčasti poslanců. Předsednictvo jej neřešilo, přestože už dvakrát bylo vyzváno, aby tento problém zhodnotilo.

Navrhoval bych proto ještě toto usnesení k činnosti předsednictva:

"Česká národní rada ukládá předsednictvu, aby provedlo vyhodnocení účasti poslanců na jednání České národní rady a vyvodilo závěry, které předpokládá zákon, a příští schůzi podalo zprávu."

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Jestli dobře panu poslanci Kolmistrovi rozumím, s ohledem na to, že jsme bod "Zpráva o činnosti předsednictva" ukončili, navrhujete rozšíření programu schůze o bod "Řešení docházky poslanců na zasedání České národní rady".

S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Žák.

Poslanec Václav Žák: Vážený pane předsedající, vážená sněmovno, obávám se, že postup pana Kolmistra trochu evokuje, že předsednictvo je od toho, aby si cosi vymýšlelo na poslance.

Poslanci jsou vybaveni jednak zákonem o poslancích, jednak svým vlastním svědomím, a musí sami vážit, jak se chovají a jak navštěvují schůze ve sněmovně. Nedomnívám se, že by tento problém předsednictvo mělo řešit. Domnívám se, že by iniciativní skupina poslanců měla přemýšlet nad novelizací zákona o poslancích, který je nedokonalý, a snažit se vtělit pravidla hry do zákona.

Domnívám se, že usnesení, změny usnesení a rozhodnutí předsednictva nejsou tím správným způsobem, jak tuto situaci řešit. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Žákovi. Trvá pan poslanec Kolmistr po tomto vysvětlení na svém návrhu na změnu programu schůze? (Nebylo rozumět.)

Pane poslanče, jestli dovolíte, uvedl bych z tohoto místa faktickou poznámku.

Víte, že mě často zaskočí, že nejsme v příliš hojném počtu, a proto jsem několikrát, opakovaně si nechával zjišťovat podle prezenčních listin, kdo je omluven nebo neomluven, a mohu vám říci, že na pozitivní výsledek, který by směřoval k tomu, abych předsednictvu mohl navrhnout postup podle zákona o poslaneckých náhradách, jsem nenarazil.

Je tomu tak, že poslanci přijdou ráno, zapíší se a tím naplnili zákon, byli zde přítomni, a nikdo je nemůže nutit, aby tady byli od zahájení až do konce. Na to tento zákon prostě nepamatuje.

Nechci hodnotit, zdali je to dobře nebo špatně, ale podle zákona jsem se snažil několikrát osobně za spolupráce pracovníků Kanceláře postupovat, ale nevedlo to k cíli.

Přesto dám o vašem procedurálním návrhu hlasovat. Kdo souhlasí s tím, aby Česká národní rada dnes přijala usnesení týkající se této záležitosti, ať zvedne ruku. 22.

Kdo je proti? 18.

Kdo se zdržel hlasování? 57.

Kdo nehlasoval? (Neuvedeno.)

Jsme v situaci, ve které jsme už dnes byli několikrát. V tuto chvíli opravdu nevidím jinou možnost než schůzi ukončit.

Dámy a pánové, přerušuji schůzi. Sejdeme se v pondělí v 9 hodin dopoledne.

Předsedkyně Dagmar Burešová: Ještě chci oslovit přítomné dámy poslankyně, to se netýká mužů.

Prosím, aby se nyní sešly na pět minut v čísle dveří 120. Jde o setkání se starostkami 20. a 21. února, na které musíme vyslat delegaci. Nemůžeme tam jet všechny, takže se musíme dohodnout.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: S faktickými poznámkami se hlásí pět poslanců. Vydržme proto ještě, zřejmě se to bude týkat termínu, který jsem vyhlásil.

Jako první se hlásil pan poslanec Koháček, dále pan poslanec Fejfar, pan poslanec Sojka a další.

Poslanec Petr Koháček: Vyjádřím se bez formalit. Chtěl bych upozornit, že jsem samozřejmě ochoten v pondělí přijít, i když mám poslanecký den a jiné povinnosti, nicméně se nechci dostat do situace, že tu budu padesátý sedmý, padesátý osmý, což považuji za velice pravděpodobné, protože opět přijde několik z těch, kteří jsou tady a pochybuji o tom, že v pondělí budeme usnášeníschopnými a opět to odnesou ti, kteří tu skutečně pravidelně jsou. (Potlesk.)

Chápu pana místopředsedu, ale domnívám se, že to nebylo šťastné řešení. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Co tedy, pane poslanče, navrhujete?

Poslanec Petr Koháček: Mluvilo se zde o čtvrtku jako o dnu, kdy budou zasedat kluby a zároveň se bude nějakým způsobem projednávat i zpráva z jednání se Slovenskou národní radou. Možná, že tady by byla cesta schůdná.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dobře. Tento návrh registruji. Nyní má slovo pan poslanec Fejfar, připraví se pan poslanec Sojka.

Poslanec Tomáš Fejfar: Chtěl jsem říci totéž, ale využiji toho, že kolega Balcárek mně právě sdělil, že mnoho poslanců je pozváno na pondělí na slavnostní zahájení ústavního soudu, což je, podle mého názoru, důvod k tomu, aby se jednání konalo až v úterý.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Jsou předloženy návrhy na čtvrtek a úterý.

Pan poslanec Sojka bere svou přihlášku zpět. Paní předsedkyně má ke čtvrtku následující poznámku.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Chápu výhrady pánů poslanců, které tady byly předneseny, nicméně čtvrtek, jak už jsme si ráno řekli, musí zůstat vyhrazen jednání klubů. Na klubech budeme zpracovávat výsledky ze zatím tajného místa, kde bude pracovat komise pro přípravu jednání předsednictev.

Je tudíž možné uvážit například....

Poslankyně Heda Čechová: Vážení přátelé, možná, že uniklo vaší pozornosti, ale jako členka justiční komise musím připomenout, že jsme pozvali prezidenta zemského soudu v Linci, pana dr. Henkeho, který přijede v úterý ve 12 hodin, a my se s ním musíme setkat. Ve středu bude mít přednášku tady ve sněmovně v 10 hodin, takže nevím, jak by potom dopadla návštěva, která je na mezinárodní úrovni. Na to chci upozornit.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dále se hlásí pan poslanec Čech.

Poslanec Vladimír Čech: Chtěl bych ještě upozornit na to, že v pondělí odpoledne odjíždí jeden z nejpočetnějších výborů, a to výbor pro vědu, vzdělání a kulturu na výjezdní zasedání a vrací se v pátek večer, což znamená, že jeho členové tady v příštím týdnu nejsou.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dobře. Dále se hlásí pan poslanec Líbal.

Poslanec Vladimír Líbal: Upozorňuji, že na úterý je naplánována přednáška švýcarského profesora Tugenera. Přednáška se koná odpoledne, takže úterý pro mne také nepřichází v úvahu.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Je zde další možnost, ale problém je v tom, že nejsme schopní se v tuto chvíli usnášet, takže o tom, že ukončíme schůzi, aniž bychom vyčerpali všechny body programu, je dosti obtížné rozhodnout.

Naskýtá se možnost všechno to, co jsme dnes neprobrali, probrat v první den následující, tzn. 31. schůze. (Potlesk.)

Jestliže vezmeme den po dni v příštím týdnu, opravdu pravděpodobnost toho, že bychom se sešli ve vyšším počtu než nyní, není příliš vysoká.

Dámy a pánové, 30. schůze je přerušena do úterý 18. února, kdy ve 13 hodin začneme s interpelacemi, odpověďmi atd.

Za 10 minut se sejde předsednictvo České národní rady v zasedací místnosti předsednictva.

Přeji vám hezký a pracovní víkend. Poslankyně prosím, aby se sešli v místnosti číslo 120.





Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP