Čtvrtek 19. března 1992

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Prosím pana poslance Koháčka, aby se ujal slova.

Poslanec Petr Koháček: Prosím vás o to, abychom revokovali usnesení k § 140 v novém znění, odst. 2, jak ho navrhl kolega Vaňák. Stáváme se jedinou zemí na světě, kde policisté mohou stávkovat. Doporučuji revokovat toto usnesení a doplnit nové znění § 140 o druhý odstavec, jak to navrhl kolega Vaňák.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Hlásí se pan kolega Výborný. Než přijde k mikrofonu, dovolím si ještě vzít slovo. Nemyslím si, že je tomu tak. Účinnost pracovně právních předpisů je v návrhu vymezena, vztahují se na to předpisy, o kterých je zmínka.

Poslanec Miloslav Výborný: Omlouvám se, že přicházím také s návrhem na revokaci ne toho, co navrhl kolega Kohaček, ale něčeho, co je ještě závaznější. Problém, který nastínil kolega Koháček, je možno výkladově řešit. Policisté opravdu stávkovat nemohou, protože jim to jiné předpisy našeho právního řádu zakazují.

Byl tady podán návrh poslance Bendy, aby ustanovení, která se týkají odborových práv policistů byla doplněna o další ustanovení § 143. Kolega Benda svůj návrh přesně precizoval s tím, že se ustanovení § 139 až 142 užijí jen tehdy, je-li u příslušného policejního útvaru odborově organizováno alespoň 40 % policistů. To nebyl jen návrh poslance Bendy, byl to návrh, který vyvěral z usnesení ústavně právního výboru. Ale ani to by nebylo důležité. Důležité je, že při projednání návrhu byli přitom ni nejen zástupci státní správy, policie, ministerstva, ale také zástupci nezávislého odborového svazu policistů. I tito policejní odboráři shodně s námi uznávali, že pokud se rozšíří odborová práva policistů a ochrana policistů odborářů, musí být dán určitý limit, neboť dnes to není, tak jak to bývalo. Dnes stačí, aby si 5 strážníků založilo odborový svaz na své strážníci, to jim nikdo nezakáže. Pak mají všechna práva, která jsme jim tak rozšířili ustanovením § 139 - 142. Proto tam bylo navrhováno 40 %. Netroufl bych si přijít s návrhem na revokaci, kdyby rozhodnutí sněmovny bylo zcela jednoznačné. Myslím, že se většina zdržela hlasování. Navrhuji proto, abychom tuto část našeho usnesení revokovali a znovu se k návrhu poslance Bendy vrátili.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Proto že není žádný přihlášený do rozpravy, rozpravu uzavírám.

Prosím pana zpravodaje, aby se poradil se 32 návrhy na revokaci usnesení sněmovny, specifikoval je a předložil je k hlasování.

Poslanec Oldřich Kužílek: Pan poslanec Koháček navrhl revokaci usnesení ČNR k návrhu pana poslance Vaňáka k rozšíření § 140 nově přijatého o druhý odstavec ve znění: "Na postup při uzavírání kolektivních dohod, na jejich platnost a účinnost a na řešení kolektivních sporů se přiměřeně vztahují ustanovení zákona č. 2/1991 Sb. o kolektivním vyjednávání s výjimkou § 16 - 31."

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Kdo je pro to, aby tato sněmovna revokovala své usnesení o tomto pozměňovacím návrhu, nechť zvedne ruku. 78

Kdo je proti? 6

Návrh byl přijat.

Navrhuji, abychom hlasovali o přijetí návrhu změny přednesené panem poslancem Vaňákem, tak jak ji citoval pan zpravodaj.

Kdo je pro přijetí jeho návrhu, nechť zvedne ruku. 64

Kdo je proti? 6

Zdržel se hlasování? 46

Návrh pana poslance Vaňáka byl přijat.

Poslanec Oldřich Kužílek: Pan poslanec Výborný navrhl, aby ČNR revokovala své usnesení k návrhu pana poslance Bendy doplnit nový paragraf 142 tohoto znění:

"Ustanovení § 139 - 141 se nepoužijí, je-li u příslušného útvaru policie členy odborové organizace méně než 40 % policistů tohoto útvaru."

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Kdo je pro to, aby sněmovna revokovala své usnesení k tomuto pozměňovacímu návrhu pana poslance Bendy, nechť zvedne ruku. 85

Kdo je proti? 3

Návrh byl přijat.

Kdo je prosím pro to, aby byl přijat pozměňovací návrh pana poslance Bendy, ohledně něhož bylo právě usnesení revokováno, nechť zvedne ruku. 86

Kdo je proti? 1

Návrh byl přijat.

Je k této části ještě nějaký jiný pozměňovací návrh?

Poslanec Oldřich Kužílek: K této části již jenom k § 117, kde v otevřené rozpravě jsem navrhl změnit text ve společné zprávě na text: "Nejvýše však do 40 % služebního příjmu."

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Kdo je pro tento návrh, prosím, nechť zvedne ruku. 91

Kdo je proti? Nikdo.

Pokud není námitek, návrh byl přijat.

Poslanec Oldřich Kužílek: K další části, to je k těm pěti vyňatým ustanovením. První z nich je § 5 ods. 1, kde se navrhuje společnou zprávou změnit text tak, aby odst. 1 začínal takto: "Služební poměr se zakládá písemným, předem občanovi doručeným rozhodnutím" a dále pokračuje podle vládního návrhu.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Hlasujeme tedy jako o prvém návrhu změny o znění společné zprávy.

Kdo je tedy pro znění ve společné zprávě, nechť zvedne ruku. 31

Kdo je proti? 11

Pokud není námitek, tento návrh nebyl přijat - návrh změny nebyl přijat.

Poslanec Oldřich Kužílek: Další ustanovení je ustanovení § 8, kde se oproti vládnímu návrhu hodností navrhují hodnosti uvedené v tabulce ve společné zprávě.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Hlasujeme tedy o prvém návrhu změny, to je o znění společné zprávy o štábních seržantech.

Kdo je pro, prosím, nechť zvedne ruku. 48

Kdo je proti? 35

Tedy proti štábním seržantům - návrh nebyl přijat.

Poslanec Oldřich Kužílek: Tím pádem odpadá můj návrh k tomuto bodu.

Dalším vyňatým ustanovením je § 10 odst. 1 písm. d), ke kterému jsme slyšeli komentář pana ministra. Já se domnívám, že obě strany mají své argumenty. Já bych doporučoval ponechat ve znění společné zprávy.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: To je dobře, že neslyšíte. Pan zpravodaj se opět pustil do svého hodnocení. (Pan poslanec Kužílek: ... na což mám samozřejmě zcela pravo, jak mi bylo uloženo jednacím řádem.)

Je tedy zřejmé, o čem se hlasuje, nebo si přejete ještě jednou přednést? Je to zřejmé.

Kdo je pro návrh změny tak, jak je uvedeno ve společné zprávě, nechť zvedne ruku, prosím. 42

Kdo je proti? 34

Návrh ve znění společné zprávy tedy nebyl přijat.

Poslanec Oldřich Kužílek: Dalším bodem je § 38 odst. 2. Společná zpráva navrhuje tento odstavec vypustit. Jde o odstavec, který praví, že služební funkcionář může zahladit kázeňský trest, pokud policista výkonem služby a chováním prokázal, že si toho zasluhuje, zhruba řečeno.

Já bych to komentoval tak, že bychom měli brát tyto návrhy tak, že jsou to návrhy zejména garančního výboru, že byly prodiskutovávány. Já bych doporučoval ho přijmout.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Já si odpustím komentář a navrhuji hlasovat o návrhu ve znění společné zprávy, tedy vypustit odst. 2 v § 38.

Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku, prosím. 23

Kdo je proti? 34

Návrh tedy nebyl přijat.

Poslanec Oldřich Kužílek: Dalším a posledním bodem je § 41 odst. 2, kde společná zpráva navrhuje, aby maximální délka služby byla 12 hodin, oproti 24 hodinám, jak navrhuje vládní návrh.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Žádné stanovisko garančního výboru, pane zpravodaji? Ne. Pokud ne, tak navrhuji hlasovat ve smyslu návrhu předneseného panem zpravodajem.

Kdo je tedy pro znění společné zprávy, kdo je pro 12 hodin, nechť zvedne ruku, prosím. 8

Kdo je proti? 61

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Oldřich Kužílek: Vzhledem k tomu, že se domnívám, že jsme prošli všechny pozměňovací návrhy a všechny peripetie schvalování, domnívám se, že lze navrhnout České národní radě, aby přijala zákon o služebním poměru příslušníků Policie České republiky podle tisku 541 České národní rady, ve znění společné zprávy, podle tisku 639, mimo ustanovení § 5 odst. 1, § 8, § 10 odst. 1 písm. d) § 38 odst. 2 a § 41 odst. 2, které byly přijaty ve znění původního vládního návrhu, tisku 541.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji, kdo souhlasí s vládním návrhem zákona ČNR, o služebním poměru příslušníků Policie České republiky podle sněmovního tisku 541, ustanovení § 5 odst. 1, § 8, 10, odst. 1 písm. d), 38 odst. 2 a 41 odst. 2, jinak potom ve znění společné zprávy výborů ČNR, podle sněmovního tisku 649 a pozměňovacích návrhů nechť zvedne ruku. 109

Kdo je proti? 2

Kdo se zdržel hlasování. 6

Návrh byl přijat. /Potlesk./

Ministr vnitra ČR Tomáš Sokol: Dámy a pánové, úmyslně jsem na začátku projednávání tohoto zákona neříkal o jak významný zákon jde, protože bych to tak trochu považoval za nátlak na tuto sněmovnu, aby tento zákon přijala. Nyní, když byl přijat, bych chtěl konstatovat, že pracovněprávní vztahy, které občané, pracující, vnímají vždycky velice citlivě, a proto bych chtěl nejen jménem svým, ale domnívám se, že mohu mluvit i jménem policistů, poděkovat nejen za to, že tento zákon byl přijat, ale za profesionalitu, s jakou byl projednán a s jakou k tomu bylo přistupováno. Děkuji vám. /Potlesk./

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Dámy a pánové, dovolte, abych vás zdržel ještě několik sekund a požádal pověřeného ověřovatele České národní rady, aby sdělil výsledek voleb z třetího kola. Prosím, pane ověřovateli.

Poslanec Pavel Balcárek: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, dovoluji si vám sdělit jménem ověřovatelů zprávu o výsledku tajného hlasování při třetí volbě členů Rady České republiky pro rozhlasové a televizní vysílání. K volbě bylo ověřovateli převzato 200 hlasovacích lístků, z toho bylo vydáno 134 hlasovacích lístků. Odevzdáno bylo 132 platných lístků, z toho byly dva neplatné lístky. Počet neodevzdaných hlasovacích lístků 66. Počet nevydaných hlasovacích lístků 66. Rozhodnutí o neplatnosti hlasovacích lístků - důvod - zakroužkováni byli více než dva kandidáti. Pro navržené kandidáty byly odevzdány hlasy takto: pro pana Bohuslava Hanuše bylo odevzdano 58 platných hlasů, pro paní Jiřinu Janšovou bylo odevzdáno 59 platných hlasů, pro pana Jaroslava Mihuleho bylo odevzdáno 58 platných hlasů. Pro pana Petra Petrovského bylo odevzdáno 65 platných hlasů. Čili, bohužel, žádný z kandidátů nebyl zvolen. Po poradě s předsedou výboru ČNR pro vědu, vzdělání a kulturu panem poslancem Vondráčkem vám vyřizuji tuto prosbu. Vzhledem k tomu, že volby budou konány až na další schůzi, je třeba, aby poslanci, orgány České národní rady nebo kluby podávali další návrhy na kandidátku do 31. března včetně, a to na adresu výboru pro vědu, vzdělání a kulturu. Děkuji vám. To je vše.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Přerušuji schůzi do zítřka 9.00 hodin. Omlouvám se, pan předseda Lom si ještě přeje vyhlásit výsledky voleb.

Poslanec Petr Lom: Prosil bych před vyhlášením členů a náhradníků Správní a Dozorčí rady, jestli by některý z ověřovatelů uvedl výsledky poslední volby dvou kandidátů na doplnění kandidátů do Správní rady, pokud je zde. Pokud zde není, mohu říci, že jsem byl pověřen, abych konstatoval, že Česká národní rada zvolila v souladu s čl. 2 schváleného volebního řádu členy Správní rady Ústřední pojišťovny podle obdržených platných hlasovacích lístků následující členy: pana Jindřicha Šebora, pana Josefa Vondráčka, pana Romana Tytla, pana Milana Zaorala, pana Mariana Hoška, pana Richarda Schvarce, pana Josefa Egrta, pana Richarda Hájka, Paní Marii Vaňkovou a pana Karla Vačíka. Dle téhož čl. 2 volebního řádu zvolila ČNR náhradníkem do Správní rady Ústřední pojišťovny pana Miroslava Koubleho. Dále členem Dozorčí rady pojišťovny zvolila ČNR pana Romana Karlíka, Jiřího Kryžeho a pana Zdeňka Rozlívku. Náhradníkem do Dozorčí rady pojišťovny byla zvolena paní Irena Librová. Děkuji za pozornost.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Blahopřeji všem Josefům a přerušuji schůzi do 9.00 hodin.






Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP