Čtvrtek 25. října 1990

Trvá pán poslanec Kudláček na svojom návrhu?

Poslanec SL L. Kudláček: Netrvám.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. O návrhu nemusíme hlasovat.

Teraz následuje § 16.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec J. Jurečka: Tady bude uvedení velice rychlé. Jde o změnu data 1.května 1990 na dvě navrhované varianty. V první variantě budete hlasovat o posunutí tohoto data na 1.září 1990.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Budeme hlasovať o posunutí dátumu na 1.september 1990. Kto z poslancov Snemovne národov zvolených v Českej republike súhlasí s týmto návrhom? (Hlasuje se.) (Čtyřicet pět.) Je niekto proti? (Tři.)

Zdržal sa niekto hlasovania? (Dvanáct.)

Teraz budú hlasovať poslanci Snemovne národov zvolení v Slovenskej republike. Kto súhlasí s datumom 1.septembra 1990, nech zdvihne ruku! (Třicet čtyři.) Je niekto proti? (Deset.) Zdržal sa niekto hlasovania? (Sedm.)

Konštatujem, že poslanci Snemovne národov, zvolení v Slovenskej republike túto alternatívu neprijali.

Vážené kolegyne a kolegovia, upozornil som, že "je treba" neplatí pre Snemovňu národov vzhľadom nato, že platí zákaz majorizácie a tam, kde platí zákaz majorizácie je třeba nadpolovičnej väčšiny všetkých. To je v danom prípade 38. V Snemovni ludu je prijatý tento zákon, keď je nadpolovičná väčšina prítomných. Takým spsobom sa podľa Ústavy premieta do hlasovania zákaz majorizácie. To je dôvod, prečo tvrdím, že slovenskou časťou Snemovne národov nebola táto alternatíva prijatá, pretože by potrebovala 38 hlasov. Hlovorí o tom článok 42 Ústavy.

Dokončíme hlasovanie.

Hlasujú poslanci Snemovne ľudu. Kto z poslancov Snemovne ľudu je za túto alternativu (Sedemdesát tři.) Je niekto proti? (Devět.) Zdržal sa niekto hlasovania? (Dvacet čtyři.)

Musím konštatovať, že napriek uplatneniu zákazu majorizácie, nebola tato alternatíva prijatá.

Teraz budeme hlasovať o alternatíve č. 3.

Společný spravodaj výborů SL J. Jurečka: K tomu jenom dvě poznámky: První poznámka se týká textace, kterou máte před sebou. Je tam navrženo pondělí. Bylo to dáno proto že včera v návrhu dvakrát tato znění zazněla a prosím pro vážnost návrhu, abyste si slovo "pondělí" škrtli. Budeme hlasovat o tom, zda navrhujeme 1.5. nebo 1.10. a jestli chceme podpořit pionýry-podnikatele, kteří začínají, tak nám nezbývá než hlasovat pro tuto alternativu.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlasujeme o alternatíve č.3.

Hlasujú poslanci Snemovne národov zvolení v Českej republike. Kto je za túto alternatívu, nech zdvihne ruku! (Padesát šest.) Kto je proti? (Čtyři.) Zdržal sa niekto hlasovania? (Pět.)

Teraz hlasujú poslanci Snemovne narodov zvolení v Slovenskej republike. Kto je za tuto alternatívu, nech zdvihne ruku! (Čtyřicet pět.) Kto je proti? (Čtyři.) Zdržal sa niekto hlasovania? (Dva.)

Teraz budú hlasovať poslanci Snemovne ľudu. Kto znich je za túto alternatívu? (Pět.) Kto je proti? (Tři.) Zdržal sa niekto hlasovania? (Devět.)

Konštatujem, že v oboch snemovniach bola schválená alternatíva č.3.

(Hlas z pléna: Chtěl bych připomenout, že už se nám 2.x stalo, že jsme nepřijali verzi, kterou si většina sněmovny přála. Přály si to obě části sněmovny národů a přesto formální pravidlo, zákaz majorizace tomu zabránilo. De facto o žádnou majorizaci zde nešlo, protože většina ze slovenské části byla pro to příslušné řešení. Já vím, že tato poznámka nepatří do projednávání tohoto zákona, ale prosím sněmovnu, aby si to pamatovala pro situace, až budeme projednávat příslušné ústavní zákony. Toto nám svazuje ruce a není to dělné.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Dúfam, že máte na mysli predovšetkým disciplínu poslancov. Myslím, že o zrušení zákazu majorizácie by sme zatiaľ nemali diskutovať.

Ide o § 17.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec J. Jurečka: Nejdříve poznámku k té základní variantě I. Ta textace, která je tady, je skutečně jenom právnicky vyčištěnou formulací, která byla v tom včerejším návrhu 214. Nejde o nějaký nový pozměňovací návrh, který bychom měli posoudit, je to prostě čistší formulace téhož. Nyní budeme hlasovat o návrhu vypustit odstavec 1 z celěho § 17 a ostatní odstavce přečíslovat, to jest žádná omezení stran následného prodeje vydražené provozní jednotky.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, budeme hlasovať o alternatíve 2 v § 17, a to v Snemovni národov u poslancov zvolených v Českej republike. Kto je pro alternatívu 2? (Deset.)

Kto je proti? (Osmnáct.)

Kto sa zdržal hlasovania? (Dvacet pět.)

Ďakujem. Teraz budú hlasovať poslanci zvolení ve Slovenskej republike.

Kto je pre alternatívu 2? (Osm.)

Kto je proti? (Třicet dva.)

Kto sa zdržal hlasovania?

(Šestnáct.)

Ďakujem. Teraz budú hlasovať poslanci Snemovne ľudu.

Kto je pro alternatívu 2? (Patnáct.)

Kto je proti? (Šedesát jedna.)

Kto sa zdržal hlasovania? (Třicet dva.)

Ďakujem. Alternatíva 2 nebola prijatá. Ktorá bota ďalšia v poradí?

Společný zpravodaj výborů SL poslanec J. Jurečka: Další v pořadí je varianta č. IV úprava odstavce 2. - Rozšíření na ochrannou lhůtu nejen základních potravin, ale na případně jedinou prodejnu určitého druhu průmyslového zboží v městě či obci. Kromě toho rozšířením vzniká celá řada problémů, co to je určitý druh průmyslového zboží, atd. Takhle přesně návrh kolegy Tomise zněl.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlasujeme o alternatíve 4, a to v Snemovni národov, najprv poslanci zvolení v Českej republike.

Kto súhlasí s alternatívou 4? (Patnáct.)

Kto je proti? (Třicet pět.)

Kto sa zdržal hlasovania? (Sedm.)

Ďakujem. Aký majú názor poslanci Snemovne národov zvolení v Slovenskej republike?

Kto je pre túto alternatívu? (Sedm.)

Kto je proti? (Třicet.)

Kto sa zdržal hlasovania? (Čtrnáct.)

Ďakujem. Prosím teraz poslancov Snemovne ľudu.

Kto je pre alternatívu 4? (Sedmnáct.)

Kto je proti? (Sedmdesát devět.)

Kto sa zdržal hlasovania? (Devatenáct.)

Ďakujem. Alternatíva 4 nebola prijatá.

Takže už tu máme iba alternatívu 3.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec J. Jurečka: Posledním pozměňovacím návrhem je návrh kolegy Soldáta, vypustit celé znění § 17a 18 a ostatní paragrafy přečíslovat. Myslím, že to není třeba komentovat.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Môžeme pristúpiť k hlasovaniu. Prosím poslancov Snemovne národov zvolených v Českej republike.

Kto je za alternatívu 3? (Dvacet dva.)

Kto je proti? (Třicet devět.)

Kto sa zdržal hlasovania? (Devět.)

Ďakujem. Teraz hlasujú poslanci v Snemovne národov zvolení v Slo- venskej republike.

Kto z nich je pre túto alternatívu? Nikto.

Kto je proti? (Třicet šest.)

Kto sa zdržal? (Patnáct.)

Ďakujem. Teraz prosím poslancov v Snemovne ľudu.

Kto z nich je za alternatívu 3? (Třicet dva.)

Kto je proti? (Padesát devět.)

Kto sa zdržal hlasovania? (Dvacet jedna.)

Ani Snemovňa ludu a ani Snemovňa národov túto alternatívu neprijala, takže platí alternatíva i s tou úpravou, ktorú máte před sebou v doplnku spravodajskej správy .

Teraz pristúpime k § 20.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec T. Kopřiva:V původním tisku č. 214 jsme také v pracovní skupině provedli drobné stylistické doladění. Sladili jsme znění § 20 a § 11, takže druhý odstavec zní: "Odvadí se na zvláštní účet příslušného orgánu republiky."

Předsedající místopředscda FS J. Stank: Takaže budeme hlasovať o alternatíve 2, je tam technická poznámka, pán poslanec Uhl.

Poslanec SN P. Uhl: Možná, že to tady bylo včera řečeno, ale abych mohl hlasovat, tak bych chtěl vědět co je to zákon č.403/1990 Sb. Chtěl bych ho ještě jednou připomenout.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec J. Jurečka: Já jsem chtěl ještě před touto technickou poznámkou kolegy Uhla a ještě před hlasováním tento návrh uvést. Je to návrh kolegy Bratinky. V odstavci 2 písm. h) výbory ústavně-pravní si uvědomovaly nutnost určité obecnější formulace. Takže i zde se dostáváme do té situace, že tento text po legislativní stránce není zcela čistý, kromě toho, když o něm budeme rozhodovat, tak musíme mít na zřeteli, že se připravují zákony o režimu fondu národního jmění, čili státního majetku,a že by v tom určité věci, které se připravují právě v tomto zákoně přejímaly zde.

Předsedající místopředseda FS J.Stank: Budeme pokračovať v hlasovaní o alternatíve dve. Hlasujeme o alternatíve 2 § 20. V Snemovni národov hlasujú poslanci zvolení v Českej republike. Kto je za túto alternatívu, nech zdvihne ruku!(Dvacet čtyři.)

Kto je proti? (Dvacet.)

Zdržal sa niekto hlasovania? (Dvacet.) Ďakujem.

Teraz prosím poslancov zvolených v Slovenskei republike.

Kto je za túto alternatívu, nech zdvihne ruku a stlačí tlačítko! (Čtyři.)

Kto je proti? (Dvacet tři.)

Zdržal sa niekto hlasovania? (Dvacet tři.)

Budú hlasovať poslanci Snemovne ľudu.

Kto z nich suhlasí s touto alternatívou? (Dvacet devět.)

Kto je proti? (Padesát pět.)

Kto sa zdržal hlasovania? (Dvacet pět.) Ďakujem.

Konštatujem, že Federálne zhromaždenie neprijalo alternatívu 2, čím bola prijatá alternatíva 1, upravená tak, jako bolo v úvode prečítané.

Ďalej budeme pokračovať § 22, ktorí má tiež dve alternativy.

Společný spravodaj výborů SL poslanec J. Jurečka: Prosím, abyste si návrh, který je vlastně návrhem poslance Bendy, opravily. Navrhuji tento text: "Pracovníci organizací, kteří byli pracovně zařazeni (přiděleni) v době nabytí účinnosti tohoto zákona v provozní jednotce, která je předmětem převodu vlastnictví, mohou dnem vydražení okamžitě rozvázat pracovní poměr s organizací".

Před hlasováním, jakkoli je jasný cíl, který tento doplněk má, je třeba si při hlasování uvědomit, že toho nemusíme dosáhnout a kromě toho je to nepřímá novelizace zákoníku práce. Sám nedovedu posoudit, zda je či není toto přípustné.

(Hlas z pléna: Možná projevím částečnou neznalost, ale opravňuje to také toho, komu se podaří vydražit někde nějaký obchod k tomu, aby mohl jít okamžitě obchod spravovat?)

Společný spravodaj výborů poslanec J. Jurečka: Obávám se, pane kolego, že jsme na to již zapoměli. Rozprava skončila. Návrh poslance Bendy zní takto.

(Hlas z pléna: Promiňte mi, ale myslím si, že zahučení v sále bylo dosti souhlasné. I pan ministr pkyvoval hlavou, což se stalo poprvé, kdy jsem něco pronesl. Pochopte, bude to zřejmě první novela, kterou budeme muset udělat ... Když někdo vydraží obchod, ve kterém není zaměstnanec a chce ho jít spravovat, představujete si, že po nějakou dobu pověří někoho jiného? Nevím, jak mohu požadovat doplnění, ale všichni se mnou jistě souhlasíte, že je to zřejmě potřebné.)

Poslanec SL J. Pospíšil: Považuji to za velice důležitě a domnívám se, že nám jednací řád umožňuje k tomuto bodu znovu otevřít rozpravu.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Neviem, ale dohodli sme sa, že rozpravu ukončím.

(Hlas z pléna: Domnívám se, že to bude potom obsaženo v prováděcích předpisech jednotlivých republik.)

Místopředseda SL E. Valko: Pokiaľ ide o príslušné právne predpisy republík, tieto nebudú pripúšťať. Celú túto problematiku rieši Zákonník prá- ce, ktorý je zákonom Federálneho zhromaždenia (vychádzajúc z článku 37 odst. 1 ústavného zakona č. 143/1968 Zb.)

Ďalej sú tam 3 alternatívy. Buď občan, ktorý si kúpi prevádzku, ostane vlastníkom prevadzkovej jednotky, je zároveň i niekde zamestnaný v pracovnom pomere, alebo má možnosť sa dohodnúť na rozviazaní pracovněho pomeru. Buď skončí pracovný pomer výpoveďou, alebo uskutočniť dramatickejšie riešenie - prestane dochádzať do práce, dostane absenciu a tým pádom mu oni sami dajú výpoveď...

Okrem toho nie je možné v tomto predpise nejakým spôsobom novelizovať Zákonník práce.

Občan má ešte štvrtú možnosť, ktorá ma teraz napadla. Jednoducho si prostredníctvom nejakého vedúceho otvoriť predajňu a zamestnať si tam niekoho z pracovníkov, alebo niekoho z vonku. Ale Zákonník práce nenovelizujeme.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Budeme hlasovať o tomto návrhu. Prosím poslancov Snemovne národov zvolených v Českej republike. Kto je za tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačítko. (Šestnáct.) Kto je proti? (Dvacet šest.)

Zdržal sa niekto hlasovania? (Dvacet.)

Prosím poslancov zvolených v Snemovni národov v Slovenskej republike.

Kto je za tento návrh? (Šestnáct.)

Kto je proti? (Osmnáct.)

Zdržal sa niekto hlasovania? (Osmnáct.)

Teraz prosím poslancov Snemovne ľudu. Kto z nich je za návrh pána poslanca Bendy, nech zdvihne ruku a stlačí tlačítko! (Třicet.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP