Čtvrtek 25. října 1990

Kto je proti? (Tři.)

Kto sa zdržal? (Čtyři.) Ďakujem.

Konštatujem, že bola schválená táto úprava textu § 10 odst. 3, jako ju navrhoval pán poslanec Skalický.

Prikročíme k § 11.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec J. Jurečka: Ještě před hlasováním o těchto variantách tak, jak byly časově podány, bych chtěl upozornit, že základní variantou původního textu nejsou nějaké změny, ale včera jsme přišli na určité nedostatky, možnosti chybného výkladu, takže tady ta varianta jedna tak,jak je navrhována, je pouze zpřesněním.Tudíž zásada 30 dní - dávali jsme tam termín, ale neřekli jsme, odkdy ten termín platí. Takže v obou případech je třeba vložit slova "ode dne dražby", aby bylo zřejmé, odkdy lhůta běží. Pak je tady také věcné zpřesnění v odstavci 1. Nikoli účet obce, ale přesnější je příslušný orgán republiky.Takto se to uvádí v dalším znění zákona, takže je to správnější formulace, kterou jste měli včera v lavicích. Takže, to je vysvětlení k textu 214.

Prvním návrhem, o kterém budeme hlasovat, bude další z těch návrhů, které by zásadním způsobem měnily filozofii tohoto návrhu. Je to návrh kolegy Zemana o možnosti úhrady kupní ceny formou splátek.Tato textace, kterou máte před sebou, byla formulována včera, proběhla pracovní skupinou, dnes ráno, ale pan poslanec Zeman přišel se zpřesněním, konzultoval svůj návrh s právníky a nové znění celého § 11 tak, jak je navrhováno, vám přečte kolega Kopřiva.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Budeme hlasovať o tomto návrhu teraz jako o prvom, áno? (Souhlas.)

Společný zpravodaj výborů SL poslanec T. Kopřiva: Ve variantě kolegy Zemana zní § 11 takto: "Odstavec 1 tisku 214 zůstává v nezměněném znění. Místo odstavce 2 se vkládají nové odstavce 2 a 3 a odstavec 3 v tisku 214 se stane odstavcem číslo 4." Teď přečtu nové odstavce 2 a 3, které nahrazují odstavec druhý.

Odstavec 2: "Vydražitel může část kupní ceny do výše 75 % uhradit formou splátek, a to nejpozději do 3 let od dražby, s tím, že tyto splátky budou podléhat zúročení; v takovém případě sepíše příslušný orgán republiky prostřednictvím svého zástupce zúčastněného na veřejné dražbě s vydražitelem dohodu o splátkách."

Tady bude následovat odkaz, který nám slíbil ještě pan poslanec Zeman dodat do celého znění na ustanovení občanského zákoníku. Tato dohoda musí obsahovat závazek vydražitele, že nepřevede provozní jednotku na jiného, dokud nebude zaplacena celá kupní cena.

Odstavec 3: "Nedodrží-li vydražitel podmínky dohody, přechod vlastnictví vydražené provozní jednotky se od počátku ruší. První splátka propadá státu a provozní jednotka se znovu vydraží."

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, ešte chce doplniť pán poslanec Zeman?

Poslanec SN M. Zeman: Vážení kolegové, jenom jednu větu. Věcně je to naprosto totéž a právničtí experti nabídli, že to zformulují v přesně právním jazyce, to znamená místo "ode dne smlouvy ode dne dražby", a pod. Čili jde pouze o formální změny, o převedení do striktně právní terminologie, která na věcném návrhu nic nemění.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Takže hlasujeme o takto upravenej alternatíve č. 2, o návrhu pána poslanca Zemana.

Kto z poslancov Snemovne národov zvolených v Českej republike súhlasí s jeho návrhom, nech stlačí tlačítko! (Hlasuje se.) (Dvacet devět.) Ďakujem.

Kto je proti? (Dvacet osm.) Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Pět.) Ďakujem. Hlasujú poslanci Snemovne národov zvolení v Slovenskej republike. Kto súhlasí s návrhom pána poslance Zemana, nech zdvihne ruku. (Hlasuje se.) (Šestnáct.) Ďakujem.

Kto je proti? (Čtrnáct.) Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Šestnáct.) Ďakujem.

Snemovňa národov túto alternatívu neprijala.

Teraz prosím poslancov Snemovne ľudu. Kto z nich súhlasí s touto alternatívou, nech zdvihne ruku! (Hlasuje se.) (Dvacet osm.) Ďakujem.

Kto je proti? (Padesát dva.) Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Dvacet.) Ďakujem.

Ani Snemovňa ľudu tento návrh neprijala.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec J. Jurečka: Teď jsem na rozpacích, protože správně časově bychom měli rozhodovat o variantě IV, která hovoří o tom, je-li vydražitelem pracovník či pracovníci vydražované provozní jednotky, případně důchodci, kteří u organizace pracovali po dobu 10 let. Dále následuje text, který hovoří o preferenci této skupiny občanů formou splátek. Jestli jsem správně rozuměl, v diskusi ústavně-právních výborů poslanec Magyar byl toho mínění, že důchodci by měli být včleněni do preferencí v případě, když budou preferování zaměstnanci vydražovaných provozních jednotek. Jsem toho názoru, že by se varianta IV a III dala spojit v jedno znění.

Poslanec SL Z. Masopust: Myslím, že to by zkomplikovalo rozhodovací proces. Měli bychom hlasovat o variantě lll, bude-li přijata, pak o variantě IV, která by tam důchodce nasunula. Opak by zkomplikoval naše rozhodování.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec J. Jurečka: Samozřejmě máte věcně pravdu. Snažím se v těchto miniblocích paragrafů dodržet pořadí, v jakém byly návrhy podávány.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Myslím, že je všeobecný súhlas s takýmto postupom. Takže budeme hlasovať o alternatíve III.

Prosím poslancov Snemovne národov zvolených v Českej republike. Kto z nich je za variant III, nech zdvihne ruku a stlačí tlačítko. (Hlasuje se.) (Sedemnáct.) Ďakujem.

Kto je proti? (Třicet tři.) Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Sedm.) Ďakujem.

Prosím teraz poslancov Snemovne národov, zvolených v Slovenskej republike. Kto je za túto alternatívu? (Hlasuje sa.) (Šest.) Ďakujem.

Kto je proti? (Dvacet osm.) Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Deset.) Ďakujem.

Teraz prosím poslancov Snemovne ľudu. Kto je za variantu III? (Hlasuje se.) (Dvacet tři.) Ďakujem.

Kto je proti? (Šedesát.) Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Šestnáct.) Ďakujem.

Ak som dobre rozumel doktorovi Masopustovi, nemá teda zmysel hlasovať o variante IV.

V úvode spravodajca Jurečka nás oboznámil s tým, že ústavno-právne výbory upravili text tlače 214 tak, jako ho vidíte v alternatíve č. 1, to znamená, že o tomto nebudeme hlasovať. Myslím si, že sa nedopustíme žiadnej chyby. Je to úprava ústavno-právnych výborov, musíme to chápať jako súčasť ich spravodajskej správy. Takže zostáva v platnosti text, ktorý je uvedený v alternatíve I.

Môžeme prikročiť teda k 13.

lsteže by sme všetci radi odišli na prestávku, ale dozvedel som sa, že niektorí poslanci, predovšetkým zo Slovenska, majú už rôznym spôsobom zabezpečenú dopravu. Prosil by som napopoludňajšie hodiny, pokiaľ by doprava bola tak, žeby mali odísť před ukončením hlasovania, aby ju zrušili, pretože si myslím, že odhlasovať to musíme. Ale aby sme vyšli v ústrety tejto požiadavke, tak by som vám odporúčal, keby sme mohli hlasovanie ukončiť a až potom ísť na obed. Súhlasíte? (Ano.)

Takže pristúpimc k § 13.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec J. Jurečka: První variantou, o které bychom měli hlasovat,je varianta II - vypuštění odstavce 2 v tisku 214. Podmínkou je ale přijetí alternativy II v § 3, a ta přijata nebyla, takže není třeba o ní hlasovat.

Časově další byla podána varianta IIl. tj. úprava odstavce 2 tisk 214 ve znění: "Draží-li se opakovaně tatáž provozní jednotka, mohou být účastníci dražby nejen osoby uvedené v § 3, ale i další fyzické a právnické osoby, jejichž účastníky nebo společníky jsou výlučně fyzické osoby."

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Prosím vás, keby ste sa vyjadrili ešte k alternatíve I. Môžeme to chápať ako doplnenie vašej pôvodnej spravodajskej správy? Je to stanovisko ústavnoprávnych výborov? Čiže keď neprijmeme variant III, zostane v platnosti alternatíva č. I s úpravou odseku 2, ako je tu uvedené. Je to tak? (Ano.)

Súhlasia obidvaja predsedovia ústavno-právnych výborov? (Ano.)

(Hlas z pléna: Pane předsedající, mohl byste vyzvat poslance mimo sál, aby se vrátili? Počty jsou velice minimální.)

Předsedající místopředesda FS J. Stank: Ja sa obávam, že moje výzvy nepomôžu. Ale vyzývam všetkých poslancov, ktorí ma počujú, aby sa okamžite dostavili k hlasovaniu.

(Hlas z pléna: Já se obávám, že tyto výzvy se minou účinkem, protože značná část poslanců, ať VPN nebo za SNS, odletěla na Slovensko demoštrovať za jazykový zákon.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Odporúčam, aby sme nerozvíjali diskusiu. Sú tu predstavitelia VPN, môžu sa k tomu vyjadriť.

Poslanec SL O. Balgavý: Prosím váženého pána kolegu, aby takéto deklaratívne vyhlásenie dával až po overení toho, kto tu je a kto nie je prítomný. Menom poslancov VPN sa proti jeho vyhláseniu ohradzujem. (Potlesk.)

Poslanec SL J. Černý: Obávám se, že alternativa I. jako stanovisko ústavně právních výborů je dosti značným průlomem do filozofie tohoto zákona, protože se ve druhém kole pouští do dražby kdokoliv, tedy i družstva a státní podniky. Já bych navrhoval, aby o této alternativě bylo hlasováno.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pokiaľ to bude vaša žiadosť, môžme samozrejme o zmene tejto alternatívy hlasovať. Chápal som to ako doplnenie spravodajskej správy.

Společný zpravodaj výborů SL poslanecT. Kopřiva: Obě znění, alternativa I. i alternativa lIl. jsou po ústavně-právní stránce v pořádku a předkladatel s oběma alternativami souhlasí v tom smyslu, že sněmovny rozhodnou ekonomicko-politicky ke které z těchto dvou variant se přiklánějí. Alternativa I. připouští, aby se široce otevřel prostor pro družstva a další společnosti. Pokud poslanci nechtějí přijmout alternativu I., musejí hlasovat pro alternativu III. (Hlasy v sále: Nemusejí.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Budeme hlasovat, o alternatíve llI. Hlasujú najprv poslanci SN zvolení v Českej republike. Kto je za alternatívu IIl., nech zdvihne ruku a stlačí tlačítko. (Hlasuje se.) (Čtyřicet tři.) Kto je proti? (Dva.)

Kto sa zdržal hlasovania? (Osmnáct.)

Teraz prosím o hlasovanie poslancov SN zvolených v Slovenskej republike. Kto je za alternatívu Ill., nech zdvihne ruku a stlačí tlačítko! (Hlasuje se.) (Čtyřicet.)

Kto je proti? (Nikto.)

Kto sa zdržal hlasovania? (Devět.)

Teraz hlasujú poslanci Snemovne ľudu. Kto znich je za alternatívu č.III? (Hlasuje se.) (Osmdesát sedm.)

Kto je proti? (Tři.)

Kto sa zdržal hlasovania? (Šestnáct.)

Alternatíva IlI. bola prijatá v obidvoch snemovniach.

Stechnickou poznámkou sa prihlásil poslanec Valko.

Místo předseda SL E. Valko: Došlo k menšej nezrovnalosti. Tak, jako sme to prijali, to je v poriadku, nemôžu tam byť družstvá ani štátne podniky. Vypadla nám otázka vlastníctva. § 3 a § 13 sú absolútne kontradiktórne.Treba

si to uvedomiť. (Hlasy v sále: Je tam "pokiaľ tento zákon nestanoví inač".) Áno, ale my sme to nestanovili. Bolo by najlepšie kombinovať alternatívu III a I. (Hlasy v sále: Už sme hlasovali.) Ano, ale po právnej stránke je to takto katastrofálne.

Poslance SL P. Balgavý: Po právnej stránke je to zmätené.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Prosím, aby sa predsedovia ústavno-právnych výrobov poradili. My zatiaľ budeme pokračovať. Keď vznikol nejaký vnútorný právnický rozpor, prosím, aby nám ho neskôr predsedovia ústovno-právnych výborov vyložili a doporučili riešenie. Pristupujeme k § 15. Slovo má poslanec Jurečka.

Společný zpravodaj výborů SL poslanecJ. Jurečka: Časově jako první byla podána varianta III. Původní znění "po dobu dvou let, pokud se nedohodnou jinak" nahrazuje zněním "po dobu deseti let". Formulace uvedená v materiálu není příliš šťastná. Kolega Němec navrhuje vypustit slova "pokud se nedohodnou jinak" a dobu změnit na 10 let.

Poslanec SL V. Benda: Vážené Federální shromáždění, já se domnívám z legislativního hlediska, že pokud bychom souhlasili s variantou II. nebo III., museli bychom je upravit. Jsou totiž v rozporu se zákonem o nájmu a pronájmu nebytových prostor, kdeje pro OPBH stanovena maximální lhůta smlouvy na 2 roky. Bylo by nutno nějakým způsobem suspendovat.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Toje závažná pripomienka. Keby sme to schválili, museli by sme potom schváliť úpravu toho zákona.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec T. Kopřiva: Pokud hlasováním neprojde ani varianta II. ani varianta III., pak jsme v pracovní skupině technicky doplnili text. Za slova "proti vlastníku" dát slova "nebo proti tomu, kdo má právo hospodaření", abychom byli v souladu s již citovaným zákonem č. l 16/90 Sb.

Poslanec SN I. Němec: Já nejsem právník, a proto bych se chtěl zeptat: Nedá se tento § v rámci zákona č. l 16/90 Sb., zrušit na 2 roky?

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Chcete na to reagovať, pán poslanec Valko? (Odpoveď poslanca Valka nepočutelná.) Chcem sa opýtať poslanca Němca, či po vyjadrení predovšetkým poslanca Bendy trvá na svojom pozmeňovacom návrhu.

Poslanec SN I. Němec: Jestli se to zrušit nedá, tak na návrhu netrvám, protože by to byl nesmysl.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem, hlasovať nebudeme.

Teraz sa pýtam, kto je navrhovateľom alternatívy II. Navrhovateľom je poslanec Borguľa. Nie je momentalne prítomný. Budeme o altematíve II. hlasovať.

Prosím poslancov Snemovne národov zvolených v Českej republike. Ktoje za alternatívu č. 2, nech zdvihne ruku. (Třináct.) Kto je proti? (Třicet.) Zdržal sa niekto hlasovania? (Sedmnáct.)

Teraz budú hlasovať poslanci Snemovne národov zvolení v Slovenskej republike. Kto z nich je za túto alternatívu? (Čtyři.) Je niekto proti? (Třicet devět.) Zdržal sa niekto hlasovania? (Sedm.)

Teraz hlasujú poslanci Snemovne ľudu. Kto je za tento návrh? (Deset.) Je niekto proti? (Sedmdesát devět.) Zdržal sa niekto hlasovania? (Sedemnásť.)

Konštatujem, že ani jedna snemovňa neprijala túto alternatívu. Platí pôvodný text, ako ho prečítal poslanec Kopřiva.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec T. Kopřiva: Ještě je tu jeden pozměňovací návrh kolegy Kudláčka k § 15 tohoto znění:

"Není-li vlastníkem nebytového prostoru, v němž je provozní jednotka umístěna, fyzická osoba nebo právnická osoba, jejíž účastníky nebo společníky jsou výlučně fyzické osoby, má vydražitel právo na uzavření smlouvy o nájmu nebytového prostoru. Právo na užívání má vydražitel proti tomuto vlastníku popřípadě proti jeho právnímu nástupci, a to po dobu dvou let, pokud se nedohodnou jinak."

Jak už kolega zpravodaj předeslal, ústavně právní výbory jsou za původní znění tisku 214.

Předsedající místopředseda FS J.Stank: Hlasujeme o ďalšom pozmeňovacom návrhu a sice o návrhu pána poslanca Kudláčka.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP