Pondělí 10. prosince 1990

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Doporučuji nyní tento postup. Hned po skončení této části naší společné schůze by se měli sejít zástupci všech poslaneckých klubů v místnosti 026. Ve 14.00 hodin by se sešly kluby a v 16.oo hodin bychom se sešli tady na plenárním zasedáni, abychom hlasováním rozhodli o našem dalším postupu. Prosím, pan poslanec Mandler.

Poslanec SL A. Mandler: Já mám připomínku k programu. Návrhy pana prezidenta přišly v pravý čas a jistě přinesly určitě uklidnění. Ale nejenom atmosféra, ale i situace nátlaku tím samozřejmě nebyla odstraněna, protože ultimata nepřednesla hlava našeho státu, nýbrž předseda slovenské vlády. Uznávám, že na tyto věci mohou být různé názory.

Proto navrhuji, aby projednání kompetenčního zákona předcházela diskuse o tom, existují-li předpoklady pro svobodné jednání Federálního shromáždění o této věci.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Myslím, že se můžeme shodnout na tom, co jsem doporučil, chtěl bych pouze poslancům připomenout, že to co je podstatné, se myslím, stalo. Česká národní rada a Slovenská národní rada využily svého ústavního práva a předložily nám v podstatě shodný návrh ústavního zákona vymezujícího kompetence. Těmito návrhy ustavních zákonů se zabývaly všechny výbory. Ústavně právní výbory provedly syntézu rozdílů včetně stanovisek orgánů Federálního shromáždění - t. j. jednotlivých výborů Federačního shromáždění a návrhů tam učiněných. Tento tisk máte v ruce. Jde o tisk, o němž si myslím, že ho můžeme odpovědně projednat, aniž máme pocit, že jsme vystaveni jakémukoli ultimatu.

Hlásí se ještě poslanec Benda.

Poslanec SL V. Benda: Měl bych jedno technické oznámení a jeden dotaz na předsednictvo. Technické oznámení se týká toho, že sdružení poslanců pravého středu se sejde v 19 hodin v místnosti X. Velmi prosím o co možná nejkompletnější účast.

Můj dotaz na pana místopředsedu je v podstatě takovýto. Pokud jsem tomu dobře porozuměl, tak návrhy na odsunutí projednávání kompetenčního zákona a okamžité projednávání návrhu pana prezidenta byly vzaty zpět a není mi tedy dost dobře jasné, proč se máme scházet v 16 hodin a o čem máme hlasovat, protože prezidentovy návrhy byly předloženy do výborů a poběží tedy svou obvyklou cestou projednávání.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pane poslanče, pokud vám mohu hned na tuto otázku odpovědět, myslím si, že jde o vážnou věc. Návrhy pana prezidenta jsou návrhy ústavních zákonů. Pan prezident to formuloval tak, že považuje za vhodné, aby tyto návrhy byly projednány v návaznosti na projednání kompetenčního zákona (on řekl - neprodleně).O té věci jsme s ním hovořili. Pan Sokol může interpretovat. Teď ale nejde o to, abychom projednávali jednotlivosti formulací.

Jde o to, že se musíme podle mého soudu v klubech poradit o tom, jak rychle považujeme za možné tyto zákony projednat, protože příští týden bychom se měli sejít na 10. schůzi, projednat návrh listiny lidských práv a svobod - čili, zda bude možné, a to je třeba posoudit, protože musíme projednat ještě návrh rozpočtu, státního závěrečného účtu, zda tedy bude možno už na 10. schůzi projednat návrh ústavního zákona nebo nikoli. Myslím si tedy, že je zde dost vážných věci k tomu, abychom se skutečně v klubech poradili a rozhodli o dalším postupu této schůze. Tolik na vysvětlenou, pokud považujete tuto odpověď za dostačující.

Poslanec SL V. Benda: Pokládám pouze doplňující dotaz. Myslím, že je potřebné se poradit v klubech, ale máme znění zákonů k dispozici?

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Jsou k dispozici. Jsou rozmnoženy, poslanci je obdrží.

Poslanec SN M. Kvasnička: Vážené Federálne zhromaždenie, mal by som poznámku k pánu poslancovi Mandlerovi, ale nielen k nemu. Neviem, prečo sa tu stále hovorí o akomsi slovenskom návrhu. Domnievam sa, že je to návrh troch vlád, s ktorým sa stotožnila Slovenská národná rada.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičinský: Pane poslanče, nechci vás omezovat ve vašem právu mluvit. Myslím, že tuto situaci po ústavný právní stránce jsem vyložil. Domnívám se, že bychom neměli o tomto meritorně diskutovat. Jde o to, abychom se dohodli o dalším postupu našeho jednání.

Přihlásil se poslanec Doležal, po něm vystoupí poslanec Zelenay.

Poslanec SN B. Doležal: Nemohu souhlasit s tím, co jste říkal, že všechno bylo po formální stránce v pořádku. Dobře víme, že tomu, než byly zákony dány národním radám a než jimi byly projednány, předcházela kabinetní jednání vlád. Národní rady a nyní i parlament jsou stavěny před hotovou věc. Já bych se velmi přimlouval za návrh, který přednesl pan poslanec Mandler. Situace je podle mého názoru velmi vyhrocená. Nedá se říci, že nebylo položeno ultimatum. Myslím, že taková debata by situaci mohla přinejmenším projasnit.

Poslanec SN R. Zelenay: Vážený pán predsedajúci, vážené dámy a páni, ja si myslím, že to všetci trochu dramatizujeme. Chcel by som len povedať pánu poslancovi Mandlerovi, že nikto takéto ultimátum nedal. Mrzí ma, že informačný blok často podáva polopravdy a nepresné informácie. Hovorilo sa o tejto veci vo vyhlásení prvého podpredsedu SNR, ktoré bolo i v televízii. To, čo sa tu stále spomína, sa zvažovalo i na Predsedníctve SNR ako jedna z možností. Ako uvádzal pán premiér Pithart, i v Českej republike vznikla komisia, ktorá mala niektoré veci teoreticky pripraviť.

Myslím, že všetci chceme spoločný štát. Som presvedčený, že i o kompetečných zákonoch sa spolu dohodneme. Nemali by sme polopravdy interpretovať ako pravdy. Najskôr si preverme, ako to skutočne bolo. Inak vznikajú emócie. Potom zisťujeme, že vznikajú z nedostatočných informácií. Myslím, že prvoradé medzi našimi politickými reprezentáciami a medzi poslancami je hovoriť medzi sebou úprimne a pravdivo a zisťovať si presne fakty. (Potlesk.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Nedoporučoval bych, abychom nyní meritorně diskutovali o těchto problémech.Myslím,že je skutečně účelnější tyto věci projednat v klubech a odpoledne se dohodnout o dalším postupu.Ptám se poslance Stomeho zda si přeje vystoupit.(Nepřeje.) Trvá poslanec Sychra na svém vystoupení?

Poslanec SL M. Sychra:Rád bych zde doslova odcitoval to, co řekl pan prezident.

Předsedajicí první místopředseda FS Z. Jičinský: Já myslím, pane poslanče, že bychom o tom nyní neměli diskutovat.

Poslanec SL M. Sychra: Byl zde o to veden spor, tak si myslím, že bychom měli znát přesné znění.Přečtu jen několik vět: "Domnívám se, že oba zmíněné zákony by se měly projednat dříve, než budete projednávat kompetenční zákon. Znamená to, že byste je vlastně měli projednat neprodleně, nemá-li se tím zbrzdit celý legislativní proces, který sledujete ve svém plánu práce. Vím, že takový postup by znamenal brutální útok na dosud platný jednací řád a hrubé znásilnění všech zavedených zvyklostí při přijímání zákonů. Jsem však přesvědčen, že by to bylo zlo nekonečně menší než to, které by mohlo začít, kdyby se navzájem rozešla vůle našich zastupitelských sborů a při tom neexistovala možnost ústavního řešení takového konfliktu". Domnívám se, že právě poslední věta bude při jednání výborů velmi důležitá.

Místopředseda SN J. Sokol: Kolego Sychro, to jsou slova, která pan prezident neřekl. Jsou to slova, která měl napsaná v úvodním návrhu svého projevu. (Smích v sále.)

Poslanec SN J. Lux: Existuje-li záznam z tohoto jednání, doporučoval bych, aby nám byl tlumočen.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pane poslanče, myslím, že nic nebrání tomu, abychom postupovali tak, jak jsem doporučil, to znamená, že nyní by se sešla vedení poslaneckých klubů, ve 14 hodin by se sešly kluby a v 16.oo hodin budeme pokračovat v jednání.

Trvá poslanec Prokop na tom, že chce nyní vystoupit? (Netrvá. ) Hlásí se ještě někdo?

Poslanec SL J. Torsa: Pane místopředsedo, prosím vás, abyste dal hlasovat o tom zda toto shromáždění si přeje projednat nejprve návrhy pana prezidenta přednostně. Ať se o tom Federální shromáždění vyjádří.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pane poslanče, ten, kdo vznesl tento návrh, už svůj návrh stáhl zpět, čili tento návrh neexistuje. Poslanec Malý korigoval návrh tak, že si přeje (tak jsem to já interpretoval), aby se o dalším průběhu schůze jednalo po jednání poslaneckých klubů. (potlesk.)Já myslím, že jinak postupovat nemůžeme, chceme-li jednat odpovědně. Nezdá se mi, že by bylo třeba nyní o něčem hlasovat.


Prosím, aby představitelé jednotlivých klubů se sešli v místnosti č. 026. Ve 14 hodin se sejdeme všichni zde a budeme pokračovat v jednání o tom, jak bude probíhat další pořad této schůze.

(Jednání přerušeno ve 13.35 hodin.)

(Jednání opět zahájeno v 16.24 hodin.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Vážení kolegové, dovolte mi, abych vás seznámil s výsledky jednání zástupců poslaneckých klubů, pokud jde o další postup naší společné schůze obou sněmoven Federálního shromáždění.

Zástupci poslaneckých klubů se vyslovili pro to, aby zítra začalo naše jednání tak, jak bylo původně předpokládáno, to je jednáním o kompetenčním zákoně a dalších zákonech, která jsou na programu této společné schůze. Zástupci poslaneckých klubů prohlásili, že pokud mohou ručit za názory svých členů, většina poslanců v jejich klubech je pro to, aby kompetenční zákon byl projednáván a aby byl přijat. V Klubu Občanského fora jsou připomínky k určitým formulacím, k určitým otázkám, které zůstávají sporné. Doporučuji proto, aby po skončení této schůze zástupci jednotlivých výborů, případně zástupci klubů, kteří mají ještě další připomínky k předloženému návrhu ústavního zákona o vymezení kompetencí ve znění společné zprávy, se sešli s ústavně právním výborem v místnosti č. 274. Jinak oba ústavně právní výbory by začaly svou schůzi zítra ráno v 8.oo hodin, takže doporučuji, abychom zítřejší schůzi za předpokladu, že návrh, který jsem tady uvedl odsouhlasíte, zahájili ve 13.00 hodin, aby byl čas v ústavně právních výborech všechno zpracovat tak, abychom o tom mohli odpoledne odpovědně jednat.

Pokud jde o návrhy ústavních zákonů, které předložil pan prezident republiky, představitelé poslaneckých klubů jsou pro to, aby byly zařazeny na program jednání Federálního shromáždění, ale ne na této schůzi, protože to není reálné. Sešla by se předsednictva obou sněmoven s předsedy výborů a projednala by časový sled jejich zařazení do plánu práce, protože je nezbytné, abychom do konce roku projednali rozpočtová pravidla, státní rozpočet plus rozpočet na příští rok, aby se tedy provedl rozbor toho, co musíme projednat, a do toho aby byly zakomponovány tyto návrhy ústavních zákonů, předložena panem prezidentem. Na začátek příštího týdne je. zařazena k projednáni Charta ustavních práv a svobod československých občanů.

To je návrh postupu, který vyplývá z jednání zástupců poslaneckých klubů. Prosím o vaše stanoviska, zda souhlasíte nebo nesouhlasíte.

Poslanec SL M. Malý: Pane předsedající, přesto, co jste zde právě řekl, žádám aby bylo hlasováno o mém pozměňovacím návrhu. Upřesnil jsem ho tím, že žádám, aby o tom bylo hlasováno po poslaneckých klubech. Žádám, aby toto plénum rozhodlo hlasováním, zda dva návrhy pana prezidenta budou předřazeny před kompetenční zákon, či nikoli.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Návrh pana prezidenta není, aby tyto návrhy byly předřazeny před jednání o kompetenčním zákoně. Hlásí se poslanec Benda, po něm vystoupí poslanec Macek.

Poslanec SL V. Benda: Jako poslanecký Klub KDU jsme souhlasili s tím, aby byl zítra projednáván kompetenční zákon, protože je připraven a protože se domníváme, že je zapotřebí dodržet základní ustanovení jednacího řádu při projednávání obou ústavních zákonů, navržených panem prezidentem. Na druhé straně jsme rozhodně toho názoru, že je třeba vyhovět návrhu pana prezidenta na spěšnost jednání v těchto záležitostech. Při svém jednání jsme vycházeli z původně sděleného stanoviska, že je technicky možné, aby během dvou až tří dnů byla známa stanoviska národních rad a vlád a aby ve stejné době to projednaly výbory Federálního shromáždění. Návrhy pana prezidenta by mohly být zařazeny na začátek příštího týdne do jednání. Jakýkoliv jiný postup pokládáme za úhybný manévr a jako klub ho nepodporujeme.

Připojuji se k návrhu poslance Malého, aby se hlasovalo. Podávám poněkud odlišný návrh, aby oba tyto zákony byly přednostně před vším ostatním zařazeny jednak na jednání výborů a potom na jednání pléna, jakmile budou ve výborech projednány.

Poslanec SN M. Macek: Klub demokratické Pravice zastává názor, že dva návrhy zákonů přeložené Panem prezidentem by měly být projednány před jednáním o kompetenčním zákonu.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji. Slovo má poslanec Bakšay.

Poslanec SL J. Bakšay: Poslanecký klubVPN sa na svojom zasadnutí jednoznačne a jednomyseľne dohodol, že zajtra musíme prejednávať kompetenčný zákon, a v priebehu ďalších dní vo výboroch prerokovať zákon o ústavnom súde a prípadne o referende, pokialĄ na to bude dostatok času v budúcom týždni, mohli by sme ho prejednať na riadnom plenárnom zasadnutí. Považujeme za potrebné podporiť tento prezidentov návrh s tým, že kompetenčný zákon je pripravený k prejednávaniu a aby nedošlo k akejkoľvek pochybnosti, doporučujeme, aby vstup v platnosť všetkých troch zákonov bol k jednému dátumu, napr. 1.1.1991. Myslím, že by tým všetky pochybnosti z každej strany boli eliminované. (Potlesk.)


Předsedající první místopředseda FS Z. Jičinský: Děkuji. Slovo má poslanec Novosád.

Poslanec SL F. Novosád: Předkládám kompromisní návrh, který se zakládá na tom, že bychom měli zítra začít projednávat kompetenční zákon, potom se 9. schůze přeruší až do projednání zákona o ústavním soudu a o referendu. Až budou projednány tyto dva zákony ve výborech, bude 9. schůze dál pokračovat.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji. Slovo má poslanec Tomis.

Poslanec SN V. Tomis: Vážené Federální shromáždění, náš Klub HSD projednal tuto otázku a protože při zběžné prohlídce tohoto společného návrhu neshledal otázky, které by měly být v kompetenčním zákonu sporné, to je ropa, plyn, emisní banka a další věci, doporučuje, aby tento zákon se začal zítra projednávat. Podporuje však myšlenku pana Bakšaye z klubu VPN, aby v co nejkratší době byly projednány návrhy zákonů, které předložil pan prezident a vyhlášení všech zákonů aby bylo najednou. (Potlesk.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jíčínský: Chtěl bych poslancům, kteří požadují přednostní projednání návrhů pana prezidenta říci, že jsme tyto návrhy zaslali České národní radě a Slovenské národní radě a je s nimi dohodnuto, že tyto návrhy ve velmi krátké době projednají. Čili předpokládám, že koncem tohoto týdne je budeme mít k dispozici.

Ptám se po tomto vysvětlení, zda poslanci Malý a Macek a i po stanovisku poslance Bakšaye o způsobu projednávání všech těchto tří zákonů, zda-li i po těchto dalších návrzích zprostředkujícího charakteru, trvají na svých návrzích.

Takže poslanec Malý i Macek na návrzích trvají.

Poslanec SN L. Roman: Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne a vážení kolegovia, navrhujem, aby sme skôr než budeme hlasovať o týchto návrhoch, hlasovali o tom, že bude dodržaný zákaz majorizácie pri tomto hlasovaní. Už pri tomto ide o mimoriadne závažnu vec, takže si myslím, že je na mieste, aby sa tu uplatnil zákaz majorizácie.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pane poslanče, to s vámi nemohu souhlasit, protože zákaz majorizace lze uplatnit tak, kde to ústavní zákon stanoví. Není na nás, abychom se rozhodovali dalším hlasováním, že budeme tento ústavní okruh otázek, kde je zákaz majorizace stanoven, rozšiřovat. To prostě nejde. Prosím.

(Hlas z pléna: Pane předsedající, já jsem podal na začátku této společné schůze na zařazení jako bod 24 jednacího řádu. Mám procedurální otázku: jakým způsobem bude tento bod stažen z programu? Mělo by to být hlasováním sněmoven.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Zatím je zařazen, pane poslanče, nemáme zatím o čem jednat, zatím je návrh na jednací řád schválen a je na pořadu naší schůze.

Ještě někdo se hlásí před hlasováním do diskuse? Takže jako o prvním návrhu hlasujeme o návrhu pana poslance Malého, aby se naše schůze neřídila stanoveným programem, abychom jej měnili s tím, že přednostně bude projednáván ústavní zákon o ústavním soudu a ústavní zákon o referendu. Poukazuji ale na tom, že tím naše schůze zítra a ve středu nemůže pokračovat, protože ty návrhy, které jsou zařazeny na pořad, jsou vázány na projednání kompetenčního zákona.

Nejprve bude hlasovat Sněmovna národů. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. (Dvacet osm. ) Dvacet osm.

Kto je proti? (Sedmdesát pět. ) Sedmdesát pět.

Kdo se zdržel hlasováni? (Dvacet. ) Dvacet. Děkuji.

Sněmovna národů tento pozměňovací návrh nepřijala.

Nyní hlasuje Sněmovna lidu:

Kdo je pro tento návrh z poslanců Sněmovny lidu? (Dvacet sedm. ) Dvacet sedm.

Kdo je proti? (Šedesát osm.) Šedesát osm. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (Dvacet dva. ) Dvacet dva.

Ani Sněmovna lidu tento pozměňovací návrh nepřijala.

Poslanec Bakšay vznesl návrh, aby tyto návrhy ústavních zákonů byly přednostně projednány z hlediska dalšího chodu práce Federálního shromáždění. Ale to je něco, myslím, co nemusíme teď specielně schvalovat, protože my jednáme o pořadu této schůze. Čili tady platí, myslím, můj návrh, že předsednictva sněmoven se dohodnou s předsedy výborů o urychleném zařazení ústavních návrhů, které předložil pan prezident na pořad práce obou sněmoven.Protože tedĄ nejednáme o programu 10.,popřípadě 11.schůze.Poslanec Novosád má námitky?

Poslanec SL K. Novosád: Pane předsedající, v žádném případě námitky nemám, jenom bych byl rád, kdybyste nechal hlasovat i o mém návrhu.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Kdybyste byl tak laskav, pane poslanče, a přesně svůj návrh formuloval.

Poslanec SL K. Novosád: Takže po projednání kompetenčních zákonů bude přerušeno jednání 9. společné schůze, ve výborech po tom, co obdržíme stanoviska národních rad, se projednají oba dva inkriminované zákony a 9. společná schůze bude po jejich projednání pokračovat dále.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Jenom upozorňuji, že za předpokladu, kdyby byl projednán ústavní zákon o vymezení kompetencí, je třeba projednat rozpočtová pravidla, ale nic nebráni tomu, abychom o tomto návrhu pana poslance Novosáda hlasovali.

Nejdříve budou hlasovat poslanci Sněmovny lidu. Ptám se poslanců Sněmovny lidu, kdo je pro tento návrh poslance Novosáda, nechť zvedne ruku! (Třicet čtyři.) Třicet čtyři. Děkuji.

Kdo je proti? (Padesát šest.) Padesát šest.

Kdo se zdržel hlasování? (Dvacet šest.) Dvacet šest.

Nyní poslanci Sněmovny národů. Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku! (Třicet pět.) Třicet pět. Děkuji.

Kdo je proti? (Šedesát osm.) Šedesát osm.

Kdo se zdržel hlasování? (Dvacet dva. ) Dvacet dva.

Návrh poslance Novosáda nebyl schválen.

Omlouvám se, že jsem nedal slovo poslankyni Petrové, trvá na něm? (Ne.) Netrvá.

Program schůze proběhne, jak byl plánován. Doporučuji jedině změnu v tom směru, že začátek schůze plánovaný na 10.00 hodin, posuneme, takže zítra zahájíme schůzi přesně ve 13.00 hodin. Prosím o vaší dochvilnost.

V 8,00 hodin se sejdou ústavně právní výbory v místnosti č. 274 a teď v 16.45 hodin se sejdou zástupci výborů, které vznášely ještě další pozměňovací návrhy, jež nejsou zařazeny ve společné zprávě. Ti se sejdou rovněž v č. 274.

Přerušuji schůzi, pokračování je zítra ve 13,00 hodin.

(Schůze přerušena v 16.55 hodin.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP