Úterý 8. ledna 1991

Hlava druhá diferencuje medzi ľudskými právami a základnými slobodami. K prvému okruhu zaraďuje tie práva, ktoré človeka charakterizujú ako ľudskú bytosť, napr. právo na život, nedotknuteľnosť osoby, právo na zachovanie ľudskej dôstojnosti, cti, ochrana mena. Vzhľadom na ich význam sa návrh ústavného zákona pokúša ich vymedziť čo najexaktnejšie vrátane stanovenia hraníc ich obmedzenia len zákonom.

K druhému okruhu patrí napr. sloboda pohybu a pobytu, sloboda zmýšľania atď.

Kvalita ústavnej úpravy politických práv je meradlom demokratičnosti štátu a stupňa jeho kvality ako právneho štátu, čo sa rieši v navrhovanej úprave veľmi demokraticky. Z týchto práv má osobitný význam právo zhromažďovacie, združovacie, petičné právo a právo slobodne prejaviť svoj názor.

Úprava práv národnostných menšín a etnických skupín podstatným spôsobom mení prístupy vyjadrené v ústavnom zákone číslo 144/68 Zb., o postavení národností. Pritom tieto práva zosúlaďuje s medzinárodno-právnym štandardom.

Vo sfére hospodárskych, sociálnych a kultúrnych práv sa tiež v plnej miere prejavuje nová kvalita spoločenských vzťahov, zvlášť niektoré aspekty zavádzania trhového mechanizmu. V nadväznosti na nové ekonomické prostredie štát preberá zodpovednosť za primerané hmotné zabezpečenie tých občanov, ktorí bez svojej viny nemôžu získať prostriedky prácou.

Osobitnú pozornosť venujeme ochrane žien, mladistvých, detí a osôb so zmenenou pracovnou schopnosťou.

Z hľadiska ústavných a právnych garancií je mimoriadne dôležitá hlava piata odrážajúca základné komponenty právneho štátu, ktoré umožňujú predovšetkým občanom právo na súdnu ochranu v prípade porušenia ich práv a slobôd.

Záverečná hlava navrhovaného ústavného zákona premieta do jeho rovín princípy nášho federatívneho štátoprávneho usporiadania a postavenia republík a ich občanov, ako i vzťahy k ich spoločnému štátu. Osobitný význam v tomto smere má i úprava štátneho občianstva, ktorá odráža primárne postavenie republík v spoločnom federatívnom štáte a zároveň sa premieta do novely zákona o čs. federácii. Návrh obsahuje i úpravu azylového práva, ktorá v doterajšom právnom poriadku absentuje.

Je treba tiež povedať, že prijatie navrhovanej ústavnej úpravy si vyžiada zmenu väčšieho počtu právnych noriem, aby bola zabezpečená ústavne v našom právnom poriadku.

Vážené poslankyne, vážení poslanci, chcem znovu pripomenúť dosť diskutovanú otázku - i keď som sa o tom už zmienil. Nachádzame sa v štádiu príprav ústav národných republík a Ústavy Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky. Nastoľuje to otázku možnosti úpravy práva a slobôd, respektíve vzťah týchto otázok k ústave federálnej a k ústavám republikovým. V Slovenskej národnej rade máme taký názor, že treba jednoznačne vychádzať z toho, že rámec tejto ústavnoprávnej úpravy nebráni upraviť tieto otázky v republikových ústavách i širšie, rešpektujúc špecifické podmienky a možnosti každej republiky samostatne.

Vážené Federálne zhromaždenie, na záver môjho odôvodnenia návrhu pokladám za mimoriadne dôležité zvýrazniť - a som o tom hlboko presvedčený - že prijatím navrhovanej ústavnej normy sa náš štát dostane v právnom garantovaní ochrany práv a slobôd občanov na úroveň vyspelých demokratických štátov Európy a tým si tiež vytvorí jeden z najvážnejších a potrebných predpokladov pre vstup do Európy. Preto vám, vážené Federálne zhromaždenie, odporúčam schváliť návrh ústavného zákona, ktorým sa vyhlasuje Listina základných práv a slobôd, predložený Slovenskou národnou radou. Vyslovujem to s presvedčením, že najvyšší zákonodarný orgán federácie príjme skutočne dôstojný a moderný ústavný dokument o právach a slobodách. Ďakujem za pozornosť. (Potlesk.)

Předseda FS A. Dubček: Ďakujem predsedovi Slovenskej národnej rady pánu Mikloškovi. Teraz prehovorí predsedníčka Českej národnej rady pani Dagmar Burešová. Udeľujem jej slovo.

Předsedkyně ČNR D. Burešová: Vážený pane předsedo, vážené Federální shromáždění, máte dnes posoudit Listinu základních práv a svobod a rozhodnout o ní jako o ústavním zákoně.

Legislativní návrhy vám předložila Česká národní rada a Slovenská národní rada. Návrhy nebyly totožné, neboť obě národní rady přijaly některé pozměňující návrhy, které poslanci zejména při projednávání ve výborech a částečně i na plénu přednesli. Po projednávání ve Federálním shromáždění došlo však ve zprávě ústavně právních výborů k jejich souhrnnému zpracování. Znění návrhu podle této zprávy beru za základ svého vystoupení, kterým se na vás obracím jménem České národní rady.

Podruhé během krátké doby Česká národní rada uplatňuje své právo zákonodárné iniciativy, a to proto, že přikládá tomuto návrhu mimořádnou důležitost. Podle našeho názoru by měla být Listina základních práv a svobod výrazem shody všech tří zákonodárných sborů. Listina základních práv a svobod bude součástí našeho ústavního systému a představuje i východiska pro judikaturu ústavního soudu. Její obsah převezmou nové ústavy, a to buď tím, že obsah listiny zavtělí do jednotlivých svých ústav, nebo na ně odkáží jako na svou součást. Republikové ústavy by přitom měly být oprávněny rozšířit práva, která jsou touto listinou upravena, nikoliv však je omezit nebo zúžit.

Úprava práv a svobod je základní úpravou vztahu mezi občanem a státem a vyjádřením základních hodnot, na kterých má být vybudován náš právní řád. Musí mít prioritu před řešením jiných ústavních problémů, do jejichž komplexu patří. Právě v této oblasti napáchal totiž totalitní režim nejvíce škod. Práva a svobody pouze formálně proklamoval, a to ještě způsobem poplatným třídnímu chápání. Neposkytl však možnost, aby se občané právními prostředky domáhali jejich ochrany. Místo toho pověřil sám sebe, aby pečoval o uplatňování práv, která měla směřovat k omezování státní moci i k vymezení hranic, jež nesměla překročit. Totalitní moc takto sankcionovala sama sebe. To umožnilo přímé pošlapávání práv a svobod, věznění těch, kteří se jich dovolávali, a šikanování těch, kteří je uplatňovali. Umožňovalo to takový režim, při němž poskytnutí práv záleželo pouze na libovůli státu, který byl tím, kdo rozhodoval, komu budou poskytnuta, komu méně, komu více a komu vůbec ne.

Jestliže začínáme budovat právní stát právě touto oblastí, má to význam nejen symbolický, ale naprosto reálný, neboť jej začínáme tvořit tam, kde je potřeba nejnaléhavější.

Existuje však ještě jeden závažný důvod k přijetí Listiny základních práv a svobod, jak už o něm mluvil pan předseda Dubček. Respektování a reálné uplatnění lidských a občanských práv je totiž jednou ze základních podmínek vstupu do rady Evropy. Jestliže o tento vstup usilujeme, musíme tuto podmínku splnit tak, aby naše zákonodárství respektovalo Římskou konvenci o lidských právech, všechny dodatkové protokoly k ni i judikaturu Evropského soudního dvoru ve Štrasburku.

Úprava lidských a občanských práv není novum a není také jen našim problémem. Bez nadsázky o ní lze říci, že je výsledkem celkového civilizačního a kulturního vývoje lidstva a že její zdokonalování v tomto smyslu vlastně nikdy nekončí. Nebudu citovat všechny mezinárodní konvence, z těch modernějších jen Všeobecnou deklaraci lidských práv, přijatou OSN v roce 1948 a Evropskou konvenci o ochraně lidských práv a základních svobodách v Římě 1950.

Úprava lidských a občanských práv se dále rozvíjí řadou moderních listin i mezinárodních paktů. Spíše než o hledání jde o výběr, na kterých řešeních stavět. V tomto směru máme dvě priority.

První z nich je náš ústavní a právní vývoj z doby předtotalitní a druhá evropská konvence a dokumenty na ni navazující.

Jedním ze základních rysů předkládané listiny je snaha, aby všechna práva a svobody, které jsou v ní upraveny, byly reálné. Tedy uplatnitelné a vynutitelné. V této souvislosti bylo nezbytné odlišit práva lidská a politická na jedné straně a práva hospodářská, sociální a kulturní na straně druhé. Prvá z těchto práv mají povahu práv přirozených a absolutních a jsou tedy vždy přímo uplatnitelná. Druhá skupina práv obsahuje ta práva, jejichž obsah musí být podrobně stanoven zákonem a uplatnitelná jsou pouze v mezích těchto zákonů.

Považuji za svou povinnost, abych vás jménem České národní rady upozornila na rozdíly mezi návrhem, který vám předložila Česká národní rada a návrhem uvedeným ve zprávě ústavně právních výborů. Omezuji se pouze na podstatné rozdíly ve věcném řešení.

Především jde o článek 5 listiny, který se týká právní síly některých mezinárodních smluv o lidských právech a svobodách. Návrh České národní rady vychází z toho, že by v listině mělo být stanoveno, že některé mezinárodní smlouvy o lidských právech mají právní sílu ústavního zákona, přičemž by mělo být konkrétně stanoveno, o které již ratifikované a vyhlášené mezinárodní smlouvy jde a napříště by také smlouvy měly být ratifikovány stejným způsobem, jakým se přijímají ústavní zákony.

Sledovali jsme tím dvojí cíl. Především jsme usilovali o to, aby některé základní akty - např. všeobecná deklarace lidských práv OSN nebo evropská konvence o ochraně lidských práv - měly postavení ústavního zákona. To by bylo mimo jiné významné z hlediska rozhodování Ústavního soudu. Mělo by být také naprosto nepochybné, o které mezinárodní smlouvy má konkrétně jít. Proto jsme navrhovali přímo uvedení smluv už ratifikovaných a kvalifikovaný způsob jejich ratifikace pro budoucnost.

Ve zprávě ústavně právních výborů byla uvedena celkem 3 možná řešení, která usilují o to, aby byla respektována i ona hlediska, z nichž vycházela Česká národní rada. Nejsem si však zcela jistá, zda uvedená řešení respektují tato hlediska tak důsledně a přesně, jak to činil náš návrh.

Především zde bude existovat pochybnost o tom, na které mezinárodní smlouvy se navrhovaná ustanovení vztahují. Kromě toho dikce obsažená ve třetím řešení, podle níž mají smlouvy přednost před zákonem, neřeší jednoznačně, zda jsou z hlediska své právní síly rovné ústavním zákonům nebo znamenají něco méně než ústavní zákon a více než zákon.

Za druhé Česká národní rada navrhovala vypuštění článku 24 listiny ve znění zprávy ústavně právních výborů, který se tyká práva postavit se na odpor proti každému, kdo odstraňuje demokratický řád, pokud selžou zákonné prostředky. Domníváme se, že toto ustanovení má význam spíš tradiční a historický a obáváme se také, aby nebylo zneužito v situacích, které by mohly být důsledně řešeny podle zákona. Prosím proto o vaše důkladné zvážení.

Další základní připomínka České národní rady se týká článku 32 o právu na ochranu zdraví a článku 34 o právu na vzdělání na středních školách. Šlo nám především o to, aby byl náležitě vyjádřen termín "bezplatnost". Vždyť v obou případech půjde o značné náklady, které bude muset někdo hradit. Je sice možné chápat termín "bezplatnost" z hlediska občana jako právního subjektu. Tedy tak, že to nebude on, kdo bude platit, ale je to správné? Což náklady vynakládané na zdravotnictví a školství nešly a nejdou k tíži obyvatelstva? Lze je potom chápat jako jakýsi dar ze strany státu, jako to činila předchozí ideologie. Proto si myslím, že by tento termín bezplatně měl být vypuštěn. Upravená verze zprávy ústavně právních výborů vyhovuje tomuto požadavku, pokud jde o článek 32 o ochraně zdraví, neboť mluví jasně o veřejném pojištění. V článku 34 tento termín zůstává a je nepřesný, zejména pokud jde o střední školy.

Na toto školství, k němuž patří i školství učňovské, budou navíc přispívat i jiné instituce než stát, budou přispívat i občané a chceme umožnit i jiné formy dotací. Jsem proto toho názoru, že podobnou změnu jako č. 32 by vyžadoval i čl. 34.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, chtěla bych na závěr říci několik slov o významu dnes projednávané Listiny základních práv a svobod.

U zrodu našeho státu stály humanitní ideály. Po celou dobu trvání první republiky jsme patřili k těm státům, pro něž demokracie byla základem jejich existence.

V letech okupace a totalitního režimu jsme se těmto ideálům vzdálili. Dnes se k těmto tradicím našeho státu vracíme. Je to návrat do naší minulosti nejen k roku 1968, nejen k roku 1945, ale ještě daleko hlouběji.

Tento návrat vystihuje touhu nás všech, neboť totalitní režim nedokázal tuto touhu v nás udusit. Důležité přitom je, že máme podporu předních demokratických států, které právě v této oblasti lidských práv a svobod výrazně pokročily kupředu.

Proto dnes také děláme krok do Evropy, což je i krok k obnovení naší skutečné identity. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk.)

Předseda FS A. Dubček: Ďakujem predsedníčke ČNR pani Burešovej.

Návrhy ústavnoprávnych výborov, ako boli predložené, boli prerokúvané výbormi snemovní, okrem výborov mandátových a imunitných. Za ústavnoprávne výbory vystúpi poslanec V. Ševčík, ktorého správu ste dostali do lavíc a poslanec podpredseda SĽ E. Valko. Pýtam sa, či chce poslanec Ševčík svoju správu ešte doplniť? Udeľujem mu slovo.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec V. Ševčík: Vážený pane předsedo, paní a pánové, našim úkolem na dnešní společné schůzi je projednat a, jak pevně věřím, také schválit návrh ústavního zákona, jimž se u nás vyhlašuje Listina základních lidských práv a svobod. Jak již bylo řečeno, návrh tohoto ústavního zákona byl předložen národními radami, které tuto listinu schválily jako tisky č. 330 a 331 (máte je k dispozici).

Jako pracovní pomůcka vám také bylo předloženo ústavně právními výbory zpracované porovnání obou těchto návrhů, z něhož je zřetelné a dostatečně patrné, v jakém rozsahu se oba návrhy liší.

Stručně řečeno, rozdíly, o kterých hovořím, nejsou nikterak podstatné a závažné. V převážné míře se týkají tu větším tu menším akcentem na ty které články do listiny pojaté, otázek stylistických apod.

Ratio těchto návrhů je však shodné, a to především v základní snaze zajistit v našem státě všem základní práva a svobody, a to bez jakýchkoliv rozdílů, které do lidského společenství vnáší pohlaví, rasa, barva pleti, jazyk a podobně. Je tomu tak proto, že oba zmíněné návrhy zcela respektují a do našich podmínek přednášejí ony, ve světě nyní již obecně uznávané zásady, vyplývající z Deklarace lidských práv, Paktu občanských a politických práv a z Deklarace práv dítěte a dalších.

V předložených návrzích tedy tak není nic, co by s těmito mezinárodními akty bylo v rozporu. Ve společné zprávě ústavně právních výborů obou našich sněmoven, které mám tu čest jako tisk 392 vám předložit, je vám tedy předkládán k posouzení a rozhodnutí výsledek společné práce. Usilovně jsme zvažovali v zásadních a občas i bouřlivějších rozpravách jak český, tak slovenský návrh a podle svého nejlepšího svědomí a znalostí jsme vypracovali text listiny do její nynější podoby. Nemusím snad ani zvlášť zdůrazňovat, že k oběma návrhům jsme přistupovali s respektem, jaký si zasloužily a bez jakéhokoli a priori vytvořeného zaujetí či postoje. Lze tedy říci, že i konečné znění listiny vychází z dříve jmenovaných mezinárodních deklarací a paktů, jakož i ze zásad doktríny přirozeně právní, jak tato se v chápání, konstituování a respektování lidských práv a svobod v naší době ustálila. Jednoznačně se také vrací k osvědčené teorii dělby moci ve státě a obě tyto doktríny co nejpečlivěji dodržuje.

Některé výbory, jako třeba sociální a kulturní, pro životní prostředí a shodně také stanovisko vlád České a Slovenské Federativní Republiky, požadovaly věnovat větší péči stylistické a jazykové úpravě listiny, další výbory, jako zahraniční, hospodářské i jiné, domáhaly se změny názvu listiny. Šlo o návrhy názvů, jako Listina lidských práv a svobod, Listina základních lidských práv a svobod apod. Ústavně právní výbory se s těmito návrhy neztotožnily a setrvaly na návrhu názvu původního. I když mezinárodní akty výbory navržených názvů užívají, mají ústavně právní výbory za to, že nelze odhlédnout od toho, že listina nereprezentuje jen lidská práva, ale též práva sociální, kulturní a hospodářská, která lze pod pojem základních práv zahrnout, že nedávno přijatý ústavní zákon kompetenční užívá slov základních práv a svobody, a že jednotná dikce v celém právním řádu a tím spíše v ústavních zákonech nanejvýš žádoucí a konečně, že téže dikce užívají i mezinárodní pakty. Konečně není bez významu ani to, že navrhovaný název listiny se v mezidobí natolik vžil, že se běžně používá v tisku, rozhlase apod. Usuzují proto ústavně právní výbory, že jimi navržený název listiny nejpřijatelněji a také nejvýstižněji charakterizuje její obsah.

Stran stylistické a jazykové péče: text listiny byl podroben odborné expertíze, jejíž úpravy, pokud ovšem nebyly na újmu právního významu textu, byly převzaty. Nebyla převzata připomínka výboru pro plán a rozpočet, aby konečný text byl upraven podle vnitřního členění návrhu České národní rady, a to již z toho důvodu, že listina, podle návrhu ústavně právních výborů, má být uvedena uvozovacím zákonem. Čímž ovšem systematika návrhů obou národních rad doznává zásadních změn. Mimo to systematika návrhů ústavně právních výborů lépe odpovídá významu jednotlivých práv a svobod, které jsou v listině zavedeny. Ze stejných důvodů jeví se vhodnější pojmout garance práv a svobod, a jinou ochranu práv a svobod, totiž právo na soudní a jinou ochranu do samostatné kapitoly, v níž je upravena též ochrana i před orgány veřejné správy, která vykazuje s ochranou soudní některé společné rysy. Konečně, aby bylo zabráněno jakýmkoliv pochybnostem stran charakteru listiny, uvozovací zákon ji výslovně za ústavní zákon prohlašuje. Z hlediska legislativní techniky bylo možné volit několik způsobů jak listinu jako ústavní předpis uzákonit. Jedním z takových způsobů by byl způsob, o kterém byla řeč před chvílí, avšak v takovém případě by zákon musel obsahovat všechna, jinak nezbytná, ustanovení víceméně technického charakteru, jako jsou ustanovení kompetenční, závěrečná apod. Jestliže ústavně právní výbory daly přednost navržené úpravě a celou materii rozdělily mezi zákon uvozovací a listinu samotnou, byly k tomu vedeny jednak snahou v listině co nejméně rušit její důstojný a slavnostní text, přiměřený vážnosti, s níž se k uzákonění základních práv a svobod u vědomí závažnosti tohoto aktu i pro budoucnost přistupovalo, jednak - a nikoliv v poslední řadě - také ohledy historickými. Chtěli jsme totiž vědomě naznačit návaznost listiny na ústavu předválečné republiky, která jedině za celou dobu existence československého státu splňovala představy o právech a svobodách občanských, vskutku ústavně zaručených. Ústavně právní výbory jsou tedy přesvědčeny, že právě tento způsob a forma úpravy dané podmínky splňuje a listině samotně ponechává toliko její nejvlastnější obsah, a to bez jakýchkoliv rušivých prvků. Uvozovacímu zákonu byla pak svěřena všechna technická ustanovení jak interpretační, tak i kompetenční, jakož i svou povahou ustanovení závěrečná a zrušovací, která ovšem svým významem jsou závažná a důležitá nejen pro listinu samotnou, ale i pro ostatní předpisy v právním řádu, ať již existující, či ty, které teprve vzniknou. Ustanovení § 1 tedy sleduje dva hlavní cíle. Jednak stanoví požadavek, aby v budoucnu všechny předpisy státem vydané byly v souladu s listinou, přičemž tento požadavek vztahuje i na její aplikaci, tedy na konkrétní rozhodnutí vydaná jménem státu v jednotlivých věcech, ať již šlo o rozhodnutí soudu či rozhodnutí správní, jednak stanoví základní práva a svobody pod ochranu Ústavního soudu, jehož fyzické ustanovení a zřejmě i novelizace příslušného zákona se předpokládají.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP