Čtvrtek 16. května 1991

Keď ekonomická reforma má takéto chabé dôkazy svojej úspešnosti, tak je to potom s ekonomickou reformou veľmi zlé. Alebo druhá skutočnosť, len na potvrdenie tejto myšlienky, keď sa nadľahčuje taký závažný fakt, ako je umelo a zbytočne vyvolaná odbytová kríza na vnútornom trhu, ale i na iných segmentoch našich trhov.

Myslím, že pre každého zdravo uvažujúceho človeka, a nemusí to byť ani odborný ekonóm, je to alarmujúci fakt, keď prudko klesá vnútorná požiadavka na spotrebiteľskom trhu, ale i na iných trhoch, keď sa zníži maloobchodný obrat napríklad za dva mesiace tohto roku oproti minulému roku o tretinu, je to signál, aby sa prehodnocovala prísna reštriktívna politika. V správe federálnej vlády som tento fakt síce zaregistroval, ale je bagatelizovaný tvrdením, že je to prejav takého nového nežiadúceho chovania obyvateľstva, keď dáva prednosť umiesťovať svoje peniaze do investícií, pred ich použitím na nákup spotrebného tovaru. Kto chce, nech uverí, ale vývoj úspor obyvateľstva svedči o opaku. Obyvateľstvo je nútené siahať po svojich úsporách, aby mohlo čeliť lavínovité narastajúcej drahote.

Dovoľte mi ešte jednu poznámku pred tým, než prednesiem svoje doplňujúce návrhy k návrhu uznesenia predloženého k príslušnej tlači. Neuchyľoval by som sa k tejto poznámke, nebyť predchádzajúceho duelu, ktorý tu odznel. Ide o to, že súčasný vývoj má naozaj výrazné regionálne prejavy spočívajúce v tom, že ekonomické problémy sa oveľa ostrejšie prejavujú na Slovensku, než sa prejavujú v Českej republike. Veľakrát tu bolo spomenuté, že miera nezamestnanosti na Slovensku je zhruba dvakrát vyššia než v Českej republike. Vývoj cenových indexov priemyslovej produkcie je na Slovensku zreteľne vyšší, odráža sa v tom i iná štruktúra, svedči to o horšej konkurencii atď. Je tu konverzia výroby, o ktorej už bola reč, je tu skutočnosť veľkej dovoznej závislosti slovenskej ekonomiky a podobne. Pritom je evidentné, že výpadky slovenskej produkcie, pretože spád je výraznejší na Slovensku, chýbajú v českej ekonomike a vedú k jej väčšej dovoznej závislosti.

Keď sa hovorí o hospodárskej reforme, tak túto hospodársku reformu je potrebné analyzovať i z toho pohľadu, do akej miery slúži obom republikám, do akej miery je natoľko pružná, aby v sebe subsumovala všetky zvláštnosti objektívne, alebo inak dané, v ktorých sa v reálnom priestore naše národné hospodárstvo Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky vyvíja.

Teraz mi dovoľte, aby som predniesol svoje konkrétne pozmeňovanie návrhy. Mám ich písomne a odovzdám ich spravodajcom.

Pokiaľ ide o tlač c. 634, to je návrh uznesení, za prvý bod navrhujem zaradiť nový druhý bod tohoto znenia:

"Vyjadrujem znepokojenie nad hospodárskou situáciou v Českej a Slovenskej Federatívnej Republike a nespokojnosť s hospodárskou politikou federálnej vlády pri uskutočňovaní ekonomickej reformy".

Bod štvrtý, ktorý začína slovami "Požadujem na vláde ČSFR" zaradiť ako bod tretí. V jeho rámci ako písmeno a zaradiť text:

Požadovať od vlády, aby vypracovala program urýchlenej komercionalizácie podnikov a režim ich hospodárenia oddeleného od centrálnych štátnych orgánov".

Ďalej v bode štyri pod písmenom f) doplniť príslušný text: Urýchliť prípravu daňovej reformy. "

V tom zmysle prečíslovať ostatné body a označiť príslušné písmená.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem. Slovo má pán poslanec Mlynárik, pripraví sa poslanec Žáček.

Poslanec SN J. Mlynárik: Vážený pán predseda, vážený pán predsedajúci, kolegyne a kolegovia, budem hovoriť k ekologickým otázkam, ktoré sa samozrejme veľmi úzko dotýkajú otázok hospodárskych.

Je smutným a otrasným faktom, že naše životné prostredie patrí k najkatastrofálnejším na svete. Dosiahli sme svetové rekordy, vyrobili sme naviac ocele na hlavu obyvateľa, ale máme tiež najvyšší spad kysličníku siričitého na plochu zeme a hlavu obyvateľa. Máme svetové rekordy vo výskyte rakoviny a cievnych onemocnení.

Sedem rokov som sa so Slobodnej Európy zaoberal týmito problémami, a i keď som historik, viem, o čom hovorím. I ekológia už má svoju históriu a historici sa ňou budú zaoberať. Zvlášť katastrofálne sa javí po tejto stránke situácia Slovenska, nie sú to len severné Čechy, samozrejme. Slovensko sa industrializovalo v rozhodujúcej miere podľa zámerov sovietskej imperiálnej a strategickej politiky. Nie teda podľa vlastných potrieb a možnosti surovinových zdrojov a energia, ale podľa toho, kam sovietskí inžinier na mape zapichol prst, ako to bolo v prípade banskobystrickej vápenky a cementárne.

Prečo je dnes Slovensku v takej situácii, málo sa zdôrazňuje a málo sa hľadí späť do čtyridsaťročnej histórie. Vo výletnom sídle banskobystrického biskupstva Svätom Kríži nad Hronom podobným spôsobom vyrástol najvyšší gigant na výrobu hliníku v strednej Európe. Bez surovinovej základne, bez energetických zdrojov, všetko sa musí dovážať a hlavne bez akýchkoľvek ekologických stavieb.

Pre slovenskú budovateľskú gigantomániu bolo vôbec typické, že sa realizovala s cieľom, že odpadové kontaminované vody nebudú čistiť čističky, ale slovenské rieky a potoky, že kysličník siričitý a iné škodliviny nebudú čistiť filtre a ekologické zariadenia, ale slovenské lesy. Tento stav trvá doteraz. Vymrela slovenská jedľa, Hron dosiahol maximálne znečistenie. Takáto situácia je v okolí magnetitových závodov Jelšava, Lubeník, Košice, to sú smutné výkričníky minulého dedičstva.

Slovenský človek sa dožíva, samozrejme ako český, o päť až sedem rokov kratšieho života, než jeho sused v západnej Európe. Je to daň, za ktorú platí doteraz. Ak naša historiografia bude raz hodnotiť dejiny industrializácie Slovenska, bude musieť konštatovať, akú daň budovateľskej gigantomániu zaplatila slovenská príroda a slovenský človek, či obyvateľ Slovenska.

Ekologická osveta a propaganda v tejto veci pokuľháva. O týchto veciach sa doteraz na Slovensku málo hovorí, v českých krajinách predsa len vychádzajú početnejšie ekologické publikácie. Na Slovensku takmer nie sú.

Svoje komentáre a analýzy v Slobodnej Európe o životnom prostredí som zhrnul do dvestostránkového rukopisu nazvaného "Ekológia po slovensky". Dal som ho k dispozícii výboru pre životné prostredie, pán Stank mi to - dúfam - potvrdí. Navrhol som, aby sa výbory zasadili o vydanie rukopisu, aby sa o veci hovorilo a čítalo. Tieto výbory veľkoryso rozhodli, že nič podobného podporovať nebudú. Nejedná sa mi o osobnú prestíž ani o prospech. Ide mi o vec. Ak na Slovensku v tejto veci, okrem Bratislavy nahlas a pár článkov v novinách nič nemáme, prečo takáto ignorácia? Proti ekologickej hrozbe musí každý vo svojej pôsobnosti, svojimi schopnosťami vyvinúť maximálne úsilie. Napríklad ja vo svojej oblasti ako publicista, ako historik, aby sme nezanechali našim potomkom taký kraj a takú prírodu, aby nás naši nasledovníci raz za to nepreklínali. Ďakujem za pozornosť.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Slovo má poslanec Žáček, pripraví sa poslanec Sochor.

Poslanec SL L. Žáček: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedající, dámy a pánové, předpokládal jsem, že zde vystoupí poslanci z Ostravska, z výboru pro životní prostředí, s kvalifikovanou zprávou o ekologické situaci v naší oblasti. Předpokládal jsem, že do detailu zde rozvedou situaci s uvažovanou a urychleně připravovanou spalovnou odpadů. Tato spalovna má sloužit celému Československu, má sloužit dokonce i zahraničí. Ostře proti této akci namířené proti obyvatelstvu Ostravska, protestuji, protože ostravsko je tak už zdevastováno, že si nemůže tuto vymoženost dovolit. Karvinsko už dnes je měsíční krajinou a nechceme být i smetištěm republiky.

Výklad pana ministra, že ostravská firma vyhrála konkurs na toto velké znečišťování ovzduší je výsměchem ekologické situaci Ostravska. Tato firma se neptala občanů, co na to řeknou. Ještě je čas tuto akci zastavit a přemístit do jiné oblasti federace.

Ještě jednou vznáším v otázce spalovny na Ostravsku ostrý protest. Spalovna odpadů Ekona pro ČSFR a pro zahraničí nemá na Ostravsku co dělat. Žádám pana ministra Vavrouška, aby přímo v Ostravě tuto situaci projednal s Ostraváky, ne tady v Praze.

Zároveň žádám vládu při současně katastrofální ekologické situaci na Ostravsku, o poskytnutí ročního finančního příspěvku na obyvatele ve výši 2 000 Kčs, tak, jak je tento příspěvek poskytován určeným oblastem severních Čech. U nás je situace obdobná, ne-li horší.

Pan ministr Vavroušek 25. dubna při jednáních v hospodářských výborech slíbil podání zprávy, jakým způsobem a kde byl loni likvidován vlak s odpadem do Polska, jeho chemické složení a na či náklady byly tyto odpadové chemikálie zlikvidovány. Prosím pana ministra o odpověď. Bohužel ho tady nevidím.

Požaduji, aby federální ministr životního prostředí přenesl problém spalovny a ročních příspěvků na českého ministra životního prostředí. Děkuji za pozornost.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem. Slovo má poslanec Sochor, pripraví sa poslankyňa Kaplanová.

Poslanec SN V. Sochor: Vážený pane předsedající, vážený pane předsedo, vážení kolegové, jsem zrovna ze Severomoravského kraje a z výboru životního prostředí, takže jsme s panem poslancem Žáčkem mohli hovořit v obráceném pořadí, lépe bychom se doplňovali.

Než abych rozváděl všechno, co mě napadlo během projednávání a studia zprávy o hospodářské politice, chtěl bych konkretizovat některé poznatky z vlastní praxe. V přihlášce do diskuse jsem uvedl tři základní problémy, k nimž chci hovořit, a sice absolventy škol a nezaměstnanost, podpora podnikání a konkretizace fondu životního prostředí.

Velmi krátce jen k otázce absolventů škol a nezaměstnanosti. Ve zprávě, která nám byla předložena jako návrh na usnesení, je v bodě 2 uvedeno:"Doporučit vládě v oblasti sociální politiky všemi dostupnými prostředky realizovat aktivní politiku zaměstnanosti ve vztahu k absolventům škol, a to zejména s přihlédnutím k možným právním a sociálním dopadům jejích nezaměstnanosti. " S tím lze plně souhlasit, ovšem myslím, že to není jen otázka souhlasu, že tady už mělo být něco uděláno. Končí nám školní rok, konči výuční doba a když jsem tuto situaci posuzoval v našem městě, tak je více než katastrofální. U nás v Bohumíně absolvuje letos asi 90 studentů na gymnáziu. Jestli se jich 30 dostane na vysoké školy, bude to vcelku úspěch, protože jak víte, počty přihlášených jsou enormní. Těch dalších 60 nemá představu, co bude dělat. Volná pracovní místa u nás nejsou, jedině snad na šachtách. Když já jsem odmaturoval, šel jsem na 6 měsíců na brigádu na šachtu, ale šel jsem s perspektivou, že mám po zkouškách, byl jsem přijat na vysokou školu, morálně mě to nedeptalo. Jestliže by našli jen toto zaměstnání, bude to dost bídné.

Horší je to s učňovskou mládeží. Rozpadají se podniky jako Drobné zboží, OPoS, Pramen, apod. Není zájem o vyučence, kteří současně s vysvědčením budou dostávat propouštěcí listy. Je zapotřebí rychle něco udělat. Chodil jsem po ministerstvu školství, upozorňoval jsem na to, hovořil jsem s předsedou výborů sociálních a kulturních. Vidím asi takové řešení.

Studenti třeba na gymnáziu studuji buď němčinu, angličtinu nebo francouzštinu. Znalosti jazyka gymnasijního nejsou zrovna perfektní. Ovšem po konzultaci s ředitelkou jazykové školy v Ostravě a ministerstvem školství během jednoho roku, nadstavbovým studiem zajistí, že tyto děti, které by byly přijaty na jazykové školy, budou schopny získat prakticky "státní zkoušku z jazyka". To je jeden z předpokladů, že by mohly v dalším roce se ucházet třeba o studium v zahraničí, protože všude je předpoklad "jazyková znalost".

Myslím, že i prostředky by se na to našly v rámci podpory 1 250 Kčs na hlavu a měsíc jako podpora v nezaměstnanosti. Myslím, že by se to mělo nějak urychleně řešit a že by se nějaké řešení mohlo najít. To konstatování mě nijak neuspokojuje.

Pokud jde o podporu podnikání, hovořilo se o konverzi. Jak to vypadá v průmyslu? Dělal jsem v průmyslu 40 let. Jsou u nás velmi rozdílné podniky. Konverze třeba v Mikuláši je podstatně těžší než ve Vítkovicích nebo ve Škodovce. Vítkovice a Škodovka jsou závody, které dělaly kusovou výrobu. Dělal jsem konstruktéra ve Vítkovicích a jednou jsem dělal koksovny, podruhé něco jiného, a celý strojní park je přizpůsoben kusové výrobě. Nebo dělají senážní věže, mohou dělat čističky a všechno možné. Konverze by byla možná, ovšem musíte mít zákazníka a musíte vědět co chce dělat v podnikatelské sféře a prostředky na podnikání. Podniky za 25 % úroků na úvěr na to nemají, většina podniků je dnes v platební neschopnosti, čili je to uspáváno nejen neschopností najít výrobu.

V podniku, kde dělám dnes, jsme schopní třeba obchodovat pracovní sílou. Máme velmi kvalifikovanou pracovní sílu, je to montážní organizace, která má 7 000 vysoce kvalifikovaných pracovníků. Máme obrovský zájem, přiváželi bychom do republiky velmi dobré peníze, ale nedostaneme pracovní povolení a nedostaneme se ven. Podnik se zase dostává do situace, kdy není schopen a nemůže řešit svoji existenční záležitost. Tady někdo někde musí prostředky na investice nedotovat, ale za rozumný úvěr půjčit, aby podniky mohly začít něco vyrábět.

Pokud jde o drobné podnikatele, mám i takovou zkušenost. Hovořilo se tady o tom, že nemáme stavební podnikatele, soukromé podnikatele. Ty menší, že neznáme, jak vlastně vypadá základna. Ti mají obrovské potíže podnikat.

Já jsem pro to, abychom co nejrychleji zprivatizovali všechno, co se dá. Kdo zná řemeslo a myslí si, že ten údaj 260 000 soukromých podnikatelů v republice, že to něco je, tak tam je podnikatelů 20 000, a ti ostatní to jsou lidé podnikavci. Třeba z našeho podniku odešlo 600 lidí, kteří začali soukromě podnikat, a to tím způsobem, že prakticky snižují ceny. Např. jde o nějakou opravu, kterou dělal náš podnik za 7 miliónů Kčs, oni řeknou, že to nebudou dělat za 7 miliónů, ale za 6 miliónů, místo 25 Kčs na hodinu si vyplatí 60 Kčs, ovšem v tom nevidím podnikatelství, to nám vůbec nic nepřinese, takoví podnikatelé se už dneska dostávají do problémů, protože ti investoři zjišťují, že to není nejlepší řešení. Jsou drobní podnikatelé, třeba stavebníci u nás na Ostravsku, kteří mají obrovské problémy přes to, že se rozjeli velmi dobře. Podniky, které dnes ještě existují, např. Správa sídlišť a tyto "obludy", které byly vytvořeny v minulosti, si třeba objednají zakázku za 3 až 5 miliónů Kčs. Stavebníci nakoupili materiál, ale tyto podniky třeba v prvním čtvrtletí zjistily, že jsou v platební neschopnosti a že takovou zakázku nemohou zaplatit. To je katastrofa pro podnikatele, musí si někde půjčit na mzdy anebo propustit lidi.

Myslím, že to všechno tak nefunguje, jak byla naše představa, a jak by to fungovat mělo. Takové drobné podnikání, když bych chtěl být třeba stolařem, tak je to opravdu těžké. Když komunisté likvidovali stolařské, zámečnické dílny apod., tak tyto dílny byly perfektně vybaveny strojním parkem a lidé s nim uměli zacházet. Dnes je to všude zplundrované, spojené do velkých celků a ten soukromník třeba s hoblíkem nemůže začít vyrábět nábytek. Měl jsem tu představu, že stát ještě pomůže zřídit ve městech perfektní dílny, zavolá si na konkurs třeba 10 řemeslníků a řekne: "Hoši, kdo to umíte, tak začněte tady pracovat, dílny máte vybaveny a za pět roků to začnete vracet. Zítra začnete soukromě podnikat a zaměstnávat lidi. Ale s tím hoblíkem nevidím, že by to k něčemu vedlo. To soukromé podnikání, kdy třeba 700 lidi se hlásí o opékání brambůrků na pěší zóně v Praze, v každém městě že máme plno krámků a butiků, není ono. Z toho nic nemáme, to nám nic nepřinese. My musíme také začít vyrábět, protože jenom povídat to nejde, to nebudeme mít za chvíli co prodávat. Když se zpřísní kontrola hranice, tak nevím, co tam budou prodávat, to je všechno nějaké záhadné zboží. To jenom tak na úvod. A teď to hlavní, chtěl bych si všimnout problematiky životního prostředí.

Pan ministr Vavroušek hovořil o úkolech, které nás čekají v ovzduší, vodě a půdě. 19.6. minulého roku vznikl Federální výbor životního prostředí. Má na svoji práci asi 300 miliónů Kčs, nadělal za tu dobu obrovské množství studii. Každý, kdo pracuje na úseku životního prostředí, toho má asi 170 cm ve skříni. A to myslím, že těch studií bylo podstatně více. Ale zatím jsem se nedozvěděl ve výboru životního prostředí, kde jsme postavili, dokončili nebo začali stavět nějakou čističku, nějaký septik, nějaké odsávání, protože jsem z firmy, která toto v republice dělá a vím, že nemáme na tomto úseku práci. Čili to mě tak nějak zaráží. Proto bych vás chtěl upozornit na jednu věc, na úseku těchto idejí pracuje dnes 1 033 lidi v republice, 185 na federálu, 522 na českém ministerstvu a 326 na slovenském. Je to obrovské množství lidí, všichni chystají ekologii, my všichni víme, co nás trápí, ale je třeba začít něco dělat, uvolnit na to prostředky.

Když jsem pročítal ty zprávy, tak jsem se dozvěděl, federál má 300 miliónů Kčs, to je na ty studie a na nějaké ty věci, které máme rozkalkulované. Ale 7,5 miliard Kčs je v českých zemích na ekologii a 5,5 miliard je na Slovensku. To jsou docela slušné peníze, a proto bych chtěl, protože mně na to nemůže odpovědět pan ministr Vavroušek, i když je to možná v rozporu s kompetencemi, aby federál požádal českou a slovenskou vládu o seznam jmenovitých akcí, které jsou v rámci těchto peněz zahrnuty. Jestli se to má letos prostavět, tak o tom musí někdo vědět, musí mít projekty a měl by také začít - ona je polovina roku. Rozdělení miliardy pro Severomoravský kraj bylo provedeno až myslím 26. dubna.

Když jsem po tom pátral, tak mně bylo oznámeno, že akce, které sledujeme v našem regionu jsou zahrnuty, že to je podle plánů, které přišly z okresních úřadů. V měsíci květnu jsem zjistil, že při projednávání na ministerstvu financi nějaký pan ing. Zaňka prohlásil, že se mu to nezdálo ekonomické, a že to z plánu vyškrtl. Čili, aby tady nezůstala jenom nějaká hra čísel a my, kteří máme sledovat ekologii bychom nevěděli, co za těch 7,5 miliard uděláme. Jak jsem to sondoval ve fabrikách, tak třeba 30 % z nich čeká, že jim nějak vypomůže stát objednávkami na ekologii, ovšem nikde to není vidět. Co se za to staví?

A tak tedy dávám doplňující návrh do bodu 4 b). Nevím, jestli to bude možné, jestli vláda se s tím vypořádá, jak je tam uvedeno: "Požaduji na vládě ČSFR v oblasti hospodářské politiky, aby předložila analýzu čerpání rozpočtu na ekologii." To za prvé. A za druhé, aby "předložila věcný rozpis federálních i národních fondů pro životní prostředí na jednotlivé akce, realizované v roce 1991, stav proinvestovaných prostředků za prvé pololetí a předpoklad zajištěnosti v roce 1991, dále soupis jmenovitých akci pro zlepšení životního prostředí na rok 1992, financovaných z fondů životního prostředí Federálního výboru a ministerstva životního prostředí České republiky a komise životního prostředí Slovenské republiky". Toto bych doporučoval, aby nám bylo předloženo nejpozději do 30. 7. 1991. Tolik asi k té ekologii.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP