Pátek 24. května 1991

V kritických okamžicích mého života byl mi vzorem muž, který tváří v tvář smrti před nejvyšším vladařem osobně prohlásil, že se proto narodil, a proto přišel na svět, aby vydal svědectví pravdě. "Když pravdu mluvím, proč mi nevěříte? Proto nevěříte, že z pravdy nejste."

Naskýtá se otázka, zda jsme vůbec schopni poznat pravdu, která je shodou rozumu se skutečnosti, adeguatio rei cum intelectuy, nebo přijmeme agnostickou tezi o nemožnosti pravdu poznat, neboť co jest pravda?

Ironií času je ta skutečnost, že zrovna před 40 lety KSČ začala zjišťovat ve svých řadách agenty a špióny mezinárodního sionistického hnutí. Výsledkem perfektně vypracovaných a zcela shodných soudních protokolů bylo, že v prvním kole bylo z politických důvodů popraveno 11 osob. "Dostali špagát", jak se ironický vyjádřil tehdejší prezident republiky K. Gottwald. Jejich popel byl použit na posypání vozovky. Občané tohoto státu tleskali a spontánně podepisovali rezoluce, ve kterých schvalovali rozsudky a provedenou exekuci. Vlastní doznání obětí bylo hlavním argumentem a důkazem spáchaných zločinů, velezrady a špionáže. Presumpce neviny byla vyloučena. Metoda Andreje Vyšinského se osvědčila a přinesla bohaté výsledky: likvidaci politických odpůrců. Ty, které nepopravila, snažila se zkorumpovat. Když je nemohla získat, snažila se je ponížit a pošpinit.

Dne 6. 11. 1941 podal zprávu na zasedání moskevského sovětu Josef Stalin. Obsah zprávy charakterizuje myšlení a cíle nejen Adolfa Hitlera, ale samotného Stalina. Jde o překvapivou podobnost v bezpečnostní politice Čeky, GPU, NKVD, KGB, gestapa a StB.

"Člověk je od narození hříšníkem a ovládat se dá pomocí síly. Je dovoleno zacházet s ním jakýmikoliv metodami. Když to politika žádá, musí se lhát, zrazovat a dokonce i vraždit. Osvobodil jsem člověka od ponižující chiméry, které se říká svědomí. Svědomí právě tak jako vzdělanost člověka jen mrzačí. Mám tu přednost, že mě nebrzdí žádné ani teoretické ani morální úvahy." (Abdurahman Aftorchnaov).

Nakonec to nejstrašnější. Koncentrační tábory jsou ďábelsky nejpříšernějším výtvorem 20. století. Lenin je založil, aby odstranil své protivníky. Stalin pokračoval v jeho díle tak, že se stal největším zločincem lidských dějin. Oba měli usilovného a hrozného žáka v Adolfu Hitlerovi. Proč se to stalo? Je více příčin, ale jedna jediná je ta hlavní a rozhodující - státu se zmocnili ti, kteří v zájmu udržení své absolutní moci byli schopni i masového vraždění. Bezohledná autokratická moc bez možnosti opozice - to je přesná definice totalitního politického systému, ať se nazývá fašismus, nacismus, leninismus, hitlerismus nebo stalinismus. Všichni, kteří touží po absolutní moci a snaží se ji uchopit či uchovat, jsou potenciálními zakladateli koncentračních táborů.

A nyní k vlastnímu politickému profilu včetně toho morálního, o kterém zde byla několikrát řeč, abychom věděli, kdo je kdo.

Bohužel, bude to trochu delší, ale já si ovšem nemohu pomoci, ty mladší to rozhodně už tolik zajímat nebude, spíše by to bylo pro zpracování historické, ale já byl okolnostmi k tomu donucen.

Byl jsem hrdý na to, že v roce 1942 byl proveden atentát na R. Heydricha, který byl úspěšný. Jsem hrdý na to, že v čele této exekuce byl Josef Kubiš, odchovanec Československého Orla, Kosmákovy župy z Třebíče, po boku svého druhého partnera Gabčíka. Já jsem též odchovancem Československého Orla a v branných výborech jsme se už od malička učili lásce k vlasti, demokracii a ke svobodě. Když jsem byl jako oktaván totálně nasazen a byla mi nabídnuta ilegální činnost v odboji, neváhal jsem a zúčastnil jsem se jí v bojové jednotce kapitána Dřímalky, pod vedením našich československých důstojníků odboje proti nacismu. Jsem příslušníkem Československého svazu bojovníků za svobodu.

Pak jsem nastoupil na vysokou školu, obor filosofie, historie, psychologie a pedagogika. Když přišel Únor, a jeho vítězství, pod Špilberkem jsem se svými kolegy uvažoval o tom, co bude. Tajemná smrt Jana Masaryka, zatčení velitele našich leteckých perutí v Anglii maršála Janouška, ubití Ing. Rostislava Sochorce, poslance za Lidovou stranu, mně dala jasnou orientaci, jak se postavím k totalitnímu systému.

Bohužel, tato naše akce neskončila vítězstvím jako předchozí moje činnost, ale skončila zatčením 42 vysokoškoláků brněnské university v čele se Zdeňkem Rotreklem. Byli jsme odsouzeni od 5-ti let až na doživotí. Já jsem obdržel 20 let a strávil jsem je v našich pevnostních věznicích, to jest na Borech, kde jsem byl účasten popravy tří významných představitelů odboje, poslance za Lidovou stranu Josefa Broje, velitele vězeňské stráže Petrlíka a mjr. Československé armády René Černého. Předtím tam byl popraven generál Heliodor Píka.

Měl jsem tu čest vidět působení těch zločinců, těch vrahů v této pevnostní věznici, ať to byl Trepka, Růžička, Šafarčík nebo ostatní. Mnozí z dozorců byli nakonec odsouzeni s námi k trestům po 20 letech.

Později jsem byl přesunut na Jáchymovsko, kde jsem strávil 8 let v uranových dolech a prošel všemi profesemi. Zde chci upozornit na jednu věc. Nejvíce si vážím hornického povolání, protože tam dole na nás čekala jen smrt, ke které jsme byli odsuzováni. byl-li někdo ze spoluvězňů zavalen, neptali jsme se na stranickou příslušnost, ale snažili jsme se ho zachránit i s nasazením vlastního života, poněvadž jsme v něm viděli svého bratra.

Pro stávky a napomáhání k nim, za organizování filologických kroužků pod vedením prof. Krupičky, za organizování politických kroužků mladých křesťanských demokratů pod vedením Ing. Jaroslava Cuhry (otce našeho poslance), pod vedením slovenských představitelů Dr. Jozefa Staška, duchovních vedoucích Dr. Krečmeryho, Heřmana Tyla, Josefa Zvěřiny a ostatních jsme působili proti indoktrinaci komunistického systému, který byl i na nás tímto způsobem prováděn.

Za tuto moji činnost jsem byl spolu s ostatními jako iniciátory odvezen do Leopoldova, do věznice, odkud se vycházelo jen s nohama napřed a zde jsem se setkal s elitou a výkvětem naší kulturní, vojenské a náboženské fronty. Odtud jsem byl znovu převelen v roce 1957 do uranových dolů. Přiblížila se doba amnestie, na kterou jsme všichni toužebně čekali. Mnozí mojí kamarádi - byla jich převážná část - se dostali z vězení, ovšem pod podmínkou, že nebudou vést trestní činnost venku v polosvobodě, ne na svobodě. Já jsem se bohužel této výhody nedočkal. Dva měsíce před amnestií jsme byli znovu zatčeni v počtu 35 osob - většinou jsme byli příslušníci křesťanské orientace - a byli jsme podrobeni nepředstavitelným fyzickým i psychickým útrapám. Ale žádný psychický ani fyzický útlak neomlouvá, aby se někdo z nás stal agentem. Na to poukázal v předcházejících výstupech poslanec Fišera, že takovouto tragickou osobností byl v našich dějinách Karel Sabina a jak jsem se dozvěděl, od velitele Pankráce, bohužel i Julius Fučík, který byl pod vedením gestapáků voděn po pražských lokálech v přestrojení, aby označoval a udával svoje soudruhy. Tak na takovou pozici mě nikdo nedostal. Já tedy propuštěn nebyl. Byli propuštěni moji kolegově. Profesor Josef Kočí na následky vyšetřování dodnes je nemocen, protože utrpěl nervový otřes. Pavel Žák po příchodu domů musel navštívit psychiatrickou léčebnu, doktor František Kučera byl po tomto,,civilu" znovu zatčen a vyslýchán, otec Jaroslava Cuhry, inženýr Cuhra byl pro propuštění znovu zatčen a obdržel dalších 7 roků vězeni, takže celkem to bylo kolem 17 let. Protože jsem asi psychicky a nervově obstál, tak jsem nebyl volán. Až teprve po amnestii mi bylo sděleno toto: na vás se amnestie v plném rozsahu vztahovala, ale protože jste se ve výkonu testu nepolepšil, tak bylo proti vám použito § 6 odstavec a) a budete nadále ve vězení. Podotýkám, že v té době byl ministrem vnitra Rudolf Barák, a to je můj spolukrajan - jsem z okresu Blansko a on tam zastával nejprve bezpečnostního referenta, okresního předsedu, potom krajského předsedu a nakonec se stal ministrem vnitra, čili byl dobře informován o mé osobě. Takže já jsem se domů nedostal.

Ovšem byl zde ještě závažný fakt, protože na Rovnosti, kde byla těžena ruda, jsme se snažili upozornit na situaci, ve které jsme, zahraničí, a poslali jsme tam některé vzorky. Nevím, do jaké míry moji kamarádi při těchto výsleších toto přiznali a vůči mně mělo být zahájeno nové trestní stíhání, ovšem k 20 letům by pravděpodobné došlo k trestu absolutnímu. Čili já jsem tyto protokoly podepsat nemohl, ať se děje, co se děje. Také jsem je nepodepsal.

Ale vzhledem k tomu, že se situace politická změnila, důsledkem čehož byla amnestie, jsem zjistil, že tou cestou, kterou jsem si zvolil, cesta na svobodu nevede. A proto jsem přistoupil na tyto podmínky: "Nebudu o tom, co jsem prožil ve vězení s nikým hovořit", což jsem dodržel. "Nebudu působit na své ostatní kamarády v duchu nepřátelském. Zastavím odpor proti straně, vládě a socialismu", čili neudělal jsem nic v tomto slibu, než co udělali všichni ti, kteří podepsali Chartu, kteří nechtěli svrhnout režim, ale chtěli pouze s režimem vést dialog, aby dodržoval základní lidská práva.

A nyní po půl druhém roce jsem byl propuštěn na svobodu - nikoliv z mé iniciativy Dovolím si vám přečíst usnesení:

"Krajský soud v Plzni, oddělení podmíněného propuštění v Karlových Varech, usnesl se na veřejném zasedání konaném 6. 9. 1961 o návrhu prokurátora pro podmíněné propuštění odsouzeného Františka Michálka z výkonu trestu takto: navrhl a vyhovuje se odsouzenému Františku Michálkovi, aby byl podmíněně propuštěn z výkonu trestu. Zkušební lhůta se mu udílí na 9 roků, čili do roku 1970. odůvodnění" - sledujte pozorně tento text, který vám odpoví na mnohé pochybnosti, které ještě máte - "Rozsudkem bývalého státního soudu v Praze ze dne 17. 11." - toto datum je také charakteristické, protože vlastně náš proces byl odstrašujícím procesem pro všechny studenty - "17. 11. 1949, čj.... atd. je František Michálek s dalšími společně souzen a byl uznán vinný trestnými činy velezrady a vyzvědačství podle § 15 zákon č. 231, přestupkem podle § 32 číslo 223" - to bylo nezákonné držení pistole. Doporučují vám všem, až by vás přišla politická policie v budoucnu zatýkat, neváhejte, použijte této sebeobrany a počítejte také na poslední náboj. "Skutkově spočívala trestná činnost odsouzeného v tom, že se zúčastnil založení nebezpečné protistátní organizace, aktivně se podílel na její práci, získával pro práci v této organizaci další osoby zaměřené proti stávajícímu zřízení a vyzvídal státní tajemství s účelem vyzradit je cizí moci. Měl po delší dobu v držení pistoli a větší počet nábojů, aniž k tomu měl patřičné povolení. Trest si odsouzený odpykává od 21. 4. 1949, trest mu byl snížen amnestií prezidenta republiky o 1 měsíc" - to je ta pistole - "takže jeho polovinu si odpykal dnem 6. 4. 1959 a konec trestu má vyznačen na den 21. 3. 1969. Řízení za podmíněné propuštění jmenovaného je soudem zavedeno na návrh prokurátora. Ve svém písemném návrhu vyslovuje prokurátor přesvědčení, že odsouzený vzhledem k dobré pracovní morálce a ukázněnému chování" - které jsem před tím neměl - "jak se projevuje v poslední době, skýtá záruku, že už povede na svobodě řádný život pracujícího člověka, a to tím spíše, že se podle vyjádření veřejných a bezpečnostních činitelů vrátí do prostředí, které může mít příznivý vliv na jeho další převýchovu". Rovněž náčelník útvaru, kde odsouzený trest odpykává dosavadní výkon trestu 12.5. roku, uvažuje, že je dostačující na převýchovu a jeho podmíněné propuštění doporučuje. Kladně se k podmíněnému propuštění F. Michálka vyjádřili i dotázaní veřejní a bezpečnostní činitelé z místa jeho dřívějšího bydliště. Tedy byl jsem v pěkné síti, kontrolován ze všech stran, aby převýchova byla důkladná.

Soud zhodnotil případ a návrh za důvodný. odsouzený se dopustil nesporně závažné a společensky nebezpečné trestní činnosti, když je tato posuzována z hlediska rozsahu, z hlediska cílů, které jsou tím sledovány a konečně i z hlediska pachatelů, mezi které se odsouzený řadil a kteří vesměs byli příslušníky inteligence. Na druhé straně ovšem soud přihlédl k délce trestu, který dosud odsouzený odpykal, k výsledkům, kterých přitom bylo dosaženo, ke změněné situaci politické a došel k závěru, že z hlediska § 33 trestního zákona nejsou okolnosti, které by podmíněné propuštění odsouzeného bránily. Odsouzený vyšel z rodiny železničního zřízence, což není pravda. Nevím, jakým způsobem se to tam dostalo, protože můj otec byl řeznický pomocník a zemřel, když mně bylo 12 roků. Trestán v minulosti nebyl a měl nezávadnou pověst. Během výkonu trestu, zejména v poslední době, vytvářel předpoklady pro své propuštění. To je rok 1961.

Zkušební dobu stanovil odsouzenému tak, aby odpovídala délce trestu, který by měl ještě odsouzený odpykat. Byl jsem propuštěn v záři 1961. Domů jsem se nevrátil, poněvadž mně bylo stanoveno pracovat na Karlovarsku ve stavebnictví a v betonářství. Potom jsem musel absolvovat ještě náhradní vojenskou službu na Doupově, to byla doba kubánské krize a po 14.5 letech jsem se vrátil do svého domova. Nastoupil jsem práci ve vodárnách.

Nyní, to je rok 1963, který je udán jako začátek mého tzv. působení. v té době jsem se oženil. Měl jsem dvě děti, v roce 1965 se narodila dcera, v roce 1966 se narodil syn. Čili je to doba od narození až po jejich pátý a šestý rok.

Samozřejmé, když jsem na tomto pracovišti začal pracovat, byl jsem v úpravně vody jako strojník s trojsměnným provozem, neměl jsem čas na nějaké působeni vedlejší a zjišťováni zpráv pro někoho. Navštívil mne okresní velitel Státní bezpečnosti, který mně přivítal jako ztraceného syna. A zde je právě ta chyba, která se možná stala, když jsem zjišťoval možné chyby, kterých jsem se dopustil. Totiž StB z roku 1963 byla naprosto a kvalitativně odlišná od StB z roku 1960 nebo 1950. Tehdy byl jenom jeden způsob vyšetřovací metody, a to bylo fyzické bití. Tito lidé, kteří byli potom vybráni do těchto útvarů, byli jedni z nejlepších příslušníků SNB, instruováni sovětskou bezpečnostní složkou KGB a použili velmi dobrých psychologických způsobů působení na své obětí. Oběti přivítali s otevřenou náručí, aby jim nakonec usekli hlavy a v tomto případě platí ta slova, která dal do básně Jan Zahradníček: "Chtělo by se vyprávět o čtveračivém kůzlátku, tak jsou milí, ale za chvíli chystají ti oprátku." A ten jejich úsměv, to není úsměv, to je tvář stažená do grimasy. I když jsem dělal zkoušku z psychologie, neodhadl jsem způsob jednání těchto darebáků. Já, který jsem se úzkostlivě snažil, abych se nedopustil trestného činu, tak potom na základě neinformativní služby StB, ale desinformační služby, která byla vypracována proti určitým jednotlivcům, a dlouhodobě, poněvadž zde se naskýtá otázka, proč jsem nebyl okamžitě převeden od roku 1961 do seznamu, proč tady figuruje termín 1963 do roku 1968, a to je doba mého podmíněného propuštění.

Pracoval jsem, zajišťoval rodinu a chlapec, když začal mluvit, tak mě vítal z práce větou: "Ať žije Dubček". Poněvadž to bylo potom to období, které jsem uvítal, založil jsem K 231, ovšem s hrůzou, když přišly tanky, tak jsem viděl, co může následovat, ale strana neměla na mne čas, protože začala vylučovat, trestat a zavírat své vlastní členy, kteří se postavili na odpor proti tomuto násilnému okupování naši vlasti. Za 45 let mého boje proti totalitě, proti nacismu, proti komunismu jsem loňského roku byl rehabilitován, tzn. že to, za co jsem byl odsouzen, neplatí. Zločinu jsem se nedopustil a kdo se tedy dopustil zločinu na mně? 12, 5 roku musím odepsat, 8 roků další nesvobody musím odepsat. Byl jsem právně rehabilitován. Dokončil jsem s úspěchem závěrečné zkoušky na Masarykově univerzitě, byl jsem 2x promován a nyní na půdě Federálního shromáždění jsem obdržel titul nejvyšší. Doufám, že na morální rehabilitaci nebudu čekat dalších 40 let. Tu by potom měli už moji potomci. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Mluvil poslanec F. Michálek. Dále je přihlášen do diskuse poslanec Petr Uhl. Uděluji mu slovo. Pak je přihlášena poslankyně Jana Petrová.

Poslanec SN P. Uhl: Pane předsedo, dámy a pánové, dovolte mi tři stručné poznámky. První poznámka se týká návrhu usnesení, bodu 3 c).

Navrhuje se, aby Federální shromáždění požádalo federální vládu, aby odtajila a zveřejnila seznam tajných spolupracovníků Státní bezpečnosti. K tomu se váže dokument, zpráva vyšetřovací komise, která tento požadavek zdůvodňuje těmito slovy:

Zároveň považujeme za nutné upozornit na zneužívání materiálů bývalé Státní bezpečnosti, na politické vydíráni a destabilizaci společnosti. Poukazujeme na pravděpodobnost gradace v používání těchto materiálů, což pokládáme za mimořádně nebezpečné.

Je to datováno 21. 5. 1991. Dne 17. 5. vypracoval ministr federální vlády a ministr vnitra Jan Langoš odpověď na mojí interpelaci ze 17. května, kde uvádí, že Federální informační služba a ministerstvo nevedou do současné doby žádné konkrétní rozpracování, jež by potvrzovalo negativní působení bývalých pracovníků a spolupracovníků StB státní moci a zprávy.

Rovněž se dosud nepodařilo získat konkrétní poznatky o vydírání bývalých spolupracovníků StB příslušníky zrušené StB, event. jinými osobami, s výjimkou jediného případu, o němž bylo referováno v tisku, v Lidových novinách 4. ledna. Dále se uvádí, že existují některé signály a informace, takže je třeba věci předem prověřovat.

Konstatuji, že tyto dva materiály jsou ve sporu. Vím, že případ Demikáta považuji spíše za záležitost otevřeného politického boje než za vydírání někoho někým. V tom smyslu, jak jsem měl na mysli v interpelaci, zda bývalé řídící orgány, a nebo příslušníci StB konají nátlak tajně a na bývalé agenty a důvěrníky, aby něco konali. Mě neuspokojuje tento rozpor a vyvolává ve mně neklid. Vzhledem k tomu, že mám větší důvěru v ministry federální vlády a ve vládu samotnou než ke členům vyšetřovací komise, je to dáno osobními vztahy a také třeba tím, že pokud je mi známo, tak ministři federální vlády nenatírají žádné pomníky, požadoval bych bližší vysvětlení právě od vlády k tomuto poslednímu odstavci závěrečné zprávy komise Federálního shromáždění. Jde totiž o to, že je třeba zjistit, na kolik je bývalá agenturní síť společensky nebezpečná. Já se domnívám, že společensky nebezpečná je, ale chci proto mít opět konkrétní důkazy. Každý zásah proti těmto bývalým pracovníkům a pomahačům StB je a může být zásahem do základních občanských práv, např. v oblasti pracovněprávní. A toto musí být řešeno dříve, než budou zveřejněna jejich jména. Nevěrohodnost zprávy vyšetřovací komise ukazuje i okolnost v témže odstavci, kdy se tvrdí, že v SRN se přistoupilo k tomu postupu - ke zveřejnění agenturní sítě tajných spolupracovníků. Podle vyjádření čs. velvyslance v Bonnu v SRN bylo řečeno, že tomu tak není. Všichni jste to dnes dostali do lavic. Proto nemohu v žádném případě podpořit bod 3 písm. c) ani d) navrhovaného usnesení.

K písm. b) bych chtěl uvést následující. Je možné a pravděpodobné a trápí nás všechny, že sdělovací prostředky jsou prolezlé bývalými agenty StB. Upozorňuji však, že ty, které jsou hodně prolezlé, nejsou v žádné kompetenci vlády. Vláda nemá pravomoc nad deníky a nemá onu pravomoc, o níž se domnívá komise 17. listopadu, a to ani pokud jde o Čs. rozhlas, Čs. televizi a ČTK. Vláda mi nemůže nařídit, abych někoho propustil. vláda mě může odvolat.

Pokud by vznikl takový zákonný předpis, který by umožňoval ještě dodatečně lustrace redaktorů a vedoucích pracovníků ČTK, tedy nad rámec, toho co už bylo provedeno, uvítal bych to za předpokladu, že by zároveň bylo stanoveno, jakým způsobem tito lidé mohou být propuštěni. Měl jsem potíž s tímto drobným detailem, protože těch několik desítek spolupracovníků StB a důvěrníků, kteří byli lustrací již odhaleni loni v létě, byli v situaci, nebo já jsem byl v takové situaci, kdy jsem nevěděl, jakým způsobem je mám, lidově řečeno, z ČTK vyhodit. Přitom jsem se musel dostat do situace soudce, kterou nadále odmítám dělat - tzn. posuzovat míru jejich zavinění. Upřímně říkám, že lidé, kteří měli takovou minulost jako třeba poslanec Zukal, jsem na ČTK nechal a vykonávají tam dále ty funkce, které tam měli. Jde o 1. správu, 60. léta. Velice mě zaráží, že v návrhu usnesení se požaduje, aby bylo zveřejněno, kdo z pracovníků sdělovacích prostředků byl registrován jako spolupracovník bezpečnosti, nikoli StB. To je asi technický omyl. Jistě neměli autoři na mysli VB, tedy pomocnou stráž této Veřejné bezpečnosti. Žádám, aby tam bylo alespoň formální opravení učiněno.

Moje zkušenosti z ČTK vzbuzují určité mé rozpaky a pochybnosti. Ve 4 případech se stalo, že odhalení spolupracovnicí StB odmítli dobrovolně odejít a pro jejich odchod nebyly žádné zákonné důvody. Zveřejnili jsme to, v redakcích proběhly schůze. Jeden pracovník odešel dobrovolně, další dva byli propuštěni z důvodu omezování stavu, přičemž jsem byl ubezpečen a přesvědčil jsem se, že by odešli stejně, i kdyby spolupracovníky nebyli, a jeden pracovník zůstal vzhledem k tomu, že názory jeho kolegů na jeho odchod nebyly jednoznačné. Jsou to velice citlivé problémy. Chtěl bych říci, že pokud zákonný předpis, který upraví tuto dodatečnou lustraci pracovníků ČTK nebude obsahovat také zákonný způsob, jak mají být propuštěni nebo jaké funkce smějí či nesmějí pracovníci zastávat, a dále, pokud nebude obsahovat způsob přezkoumání nezávislým soudem nebo nezávislou instancí, tak potom neuposlechnu případného nařízení vlády, že mám zveřejnit jména těchto lidí, propustit tyto lidi ze zaměstnání. Budu se řídit příkladem svého předchůdce Jindřicha Suka, který v r. 1969 na požadavek ústředního výboru strany, aby propustil několik desítek lidí z ČTK v rámci nastupující normalizace, odpověděl tím, že z ČTK odešel.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP