Středa 29. května 1991

Poslanec SN L. Lis: Vážení kolegové, mám návrh, dopis máme v rukou, během 10 minut může být rozmnožen a rozdán poslancům do lavic.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ešte sa hlási pán poslanec Lux.

Poslanec SN J. Lux: Soustavně mě přehlížíte, ale já jsem přesto vytrvalý. Vážený pane předsedající, já se domnívám, že buď toto Federální shromáždění bude seznamováno se všemi listy, anebo s žádnými, nikoliv, aby tu někdo dělal jakýkoliv výběr listů, se kterými budou poslanci seznámeni! (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďalej sa hlási pán poslanec Zelenay.

Poslanec SN R. Zelenay: Mám dve poznámky. Prvá nadväzuje na pána poslanca Luxa. Súhlasím s ním, ukradol mi to z úst. Po druhé, som veľmi rád, že pán poslanec Rajczy sa opäť tak zázračne naučil slovensky. Musím povedať, že konečne som mu perfektne rozumel. Ako bývalý profesionálny prekladateľ si dovolím poznamenať, že každý preklad a tlmočenie, aj to najlepšie, je minimálne o 16 % skreslené.

V takýchto závažných veciach by som naň apeloval, aby vystupoval v jazyku českom alebo slovenskom. Je to na prospech veci, ktorú chce presadiť a zároveň tým ušetríme aj dosť peňazí na prekladateľské zariadenie, ktoré bolo drahé a bude stále drahšie vrátane tlmočníka. Ďakujem vám. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pristúpime k prerokovávaniu návrhu výborov branných a bezpečnostných na spôsob voľby a odvolaní členov zvláštneho kontrolného orgánu zriadeného Federálnym zhromaždením podľa zákona o Federálnej bezpečnostnej informačnej službe. O tom sa zmienil - my to nemáme na programe, vážené Federálne zhromaždenie - pán poslanec Uhl vo svojej spravodajskej správe. Súvisí to bezprostredne s týmto zákonom, prosím, aby podal vysvetlenie a príslušný návrh.

Poslanec SN P. Uhl: Pánové, já vás prosím, abyste neodcházeli, abychom byli usnášení schopni, protože za dvě minuty budeme hlasovat o tom, zda tento tisk 660 budeme nebo nebudeme projednávat.

Já dávám formální návrh jménem branných a bezpečnostních výborů na projednávání tohoto usnesení teď hned, ale zároveň sděluji, že po domluvě s druhým zpravodajem a s předsednictvem vzhledem k tomu, že jsme v určité časové tísni, že dnes ráno byly zařazeny nové tři body na projednávání ještě na této schůzi, a potom zejména a zvláště vzhledem k tomu, že někteří členové výborů ústavně právních vznesli oprávněný požadavek, aby toto usnesení bylo projednáno nejprve ve výborech ústavně právních, dovoluji si vás požádat, abyste tento návrh nepřijali a zároveň, pokud ho nepřijmete, aby tento bod byl zařazen jako první bod na 16. společné schůzi našich sněmoven s tím, že ještě během 16. společné schůze bude tento kontrolní orgán zvolen. V praxi to znamená, vstoupí-li tedy zákon o FIS v účinnost dnem 1. července, bude asi 10, 14, možná 17 dnů tato kontrola neexistovat. My jsme to zvažovali. Hovořil jsem o tom s dostupnými členy výborů branných a bezpečnostních a s předsedy těchto výborů a reakce jsou takové, že se domníváme, že za těchto několik málo dnů nemůže dojít k žádné společenské škodě.

Prosím tedy předsedajícího, aby dal hlasovat o tomto návrhu branných a bezpečnostních výborů, zda zařadit tento bod programu teď hned, a zároveň vás prosím, abyste uvážili i argumenty, které jsem uvedl proti tomu, aby to bylo teď hned zařazeno na program.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Nebolo by rozumnejšie, keby som dal hlasovať hneď o tom, či to zaradíme na prvý deň 16. spoločnej schôdze? Tým by sme, myslím, vybavili jednou ranou dve muchy.

Pýtam sa poslancov Snemovne národov, kto v súvislosti s odôvodnením pána spravodajcu súhlasí s tým, aby prerokovanie tlače 660 bolo zaradené na prvý deň - zámerne nehovorím ako prvý bod, pretože tam môže byť nejaký procedurálny bod, sľub poslanca, alebo niečo podobné - 16. spoločnej schôdze Snemovne ľudu a Snemovne národov. Kto s tým súhlasí, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! Hlasuje Snemovňa národov. (67) Ďakujem. Šesťdesiatsedem.

Kto je proti? (4) Ďakujem. Štyria.

Kto sa zdržal hlasovania? (17) Ďakujem.

Sedemnásť. Štyria poslanci nehlasovali. Návrh bol Snemovňou národov prijatý. Prosím poslancov Snemovne ľudu, kto z nich súhlasí, aby bol tento bod zaradený na prvý deň rokovania 16. spoločnej schôdze, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! (79) Ďakujem. Sedemdesiat deväť.

Kto je proti? (2) Ďakujem. Dvaja.

Kto sa zdržal hlasovania? (7) Sedem.

Jeden poslanec nehlasoval.

Tento návrh bol prijatý. Bod bude zaradený na prvý deň 16. spoločnej schôdze Snemovne ľudu a Snemovne národov. Ďakujem vám.

(Poznámka redakce: Usnesení SL č. 228, SN č. 228.)

Odovzdávam vedenie schôdze predsedovi Snemovne národov, podpredsedovi Federálneho zhromaždenia Šútovcovi.

(Řízení schůze převzal místopředseda FS a předseda SN M. Šútovec.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Vážení kolegovia, vážené poslankyne a vážení poslanci, pokračujeme v rokovaní prerušeným bodom programu

23.

Správa vyšetrovacej komisie Federálneho zhromaždenia pre objasnenie udalosti 17. novembra 1989 (tisk 656) a návrh uznesenia (tisk 657).

Túto záležitosť sme prerokovali v piatok 24. mája. V rozprave boli prednesené stanoviská a celý rad pozmeňovacích návrhov.

Predseda Federálneho zhromaždenia v súlade s rokovacím poriadkom zvolal 28. mája politické grémium na zjednotenie návrhov na postup pri prerokovaní uznesení k správe komisie.

Prihliadalo sa na to, že Federálne zhromaždenie svojím uznesením č. 123, ktoré sme prijali ešte v marci, už požiadalo vládu federácie, aby predložila návrh zákona o zaobchádzaní s informáciami o príslušníkoch a spolupracovníkoch Štátnej bezpečnosti.

Politické grémium sa zhodlo na doporučujúcom stanovisku, ktorým komisia 17. novembra by mala upresniť pôvodný návrh uznesení v tom zmysle, že do svojho návrhu integruje niektoré prijateľné modifikačné doporučenia a pozmeňovacie návrhy politických strán. Na tomto sa zhodlo politické grémium s tým, že niektoré iné pozmeňovacie návrhy, ktoré predložili politické strany, budú stiahnuté.

Základom konsensu v politickom grémiu sa stal predpoklad, že do konca júna 1991 federálna vláda predloží zásady zákona o zaobchádzaní s informáciami o príslušníkoch a spolupracovníkoch Štátnej bezpečnosti a do konca augusta 1991 vládny návrh tohto zákona.

Vyšetrovacia komisia vám na základe doporučenia politického grémia predkladá návrh uznesenia, ktorý bol dnes rozdaný do lavíc a bol označený ako parlamentná tlač 657 a).

Číslovaním vznikla procedurálne nová situácia. Podľa Rokovacieho poriadku Federálneho zhromaždenia nemôže byť prerokovanie akéhokoľvek bodu začaté, keď všetkým poslancom neboli najmenej 48 hodín pred otvorením rozpravy odovzdané všetky parlamentné tlače, ktoré majú slúžiť ako podklad pre rokovanie. Ide však o návrh, ktorý reaguje na piatkovú rozpravu poslancov. Všetko, čo je v návrhu, tu v podstate odznelo. Najviac bolo to posúdené v širokej diskusii. Preto vám chcem navrhnúť, aby sa obidve snemovne bez rozpravy uzniesli, že tento bod prerokujeme, aj keď lehota 48 hodín nebola dodržaná.

Chcem sa opýtať, či má niekto iný názor. Pán poslanec Houška.

Poslanec SN F. Houška: Vážené kolegyně a kolegové, s politováním musím přistoupit před mikrofon. Nechci komplikovat situaci. Pan místopředseda má pravdu v tom, že nový návrh bychom mohli zařadit podle § 19 jednacího řádu a že bychom mohli překlenout překážku 48 hodin. To však není problém. Problém je tu ten, že tu máme skutečně nový tisk 657 a.

Jestliže zde máme předložen tisk 657 a a překleneme-li časovou hranici 48 hodin, budeme před nepříjemnou situaci, kdy musíme opět otevřít rozpravu. To je jedna věc.

A druhá věc - není pravdou, pokud se podíváte na obsahovou stránku tisku 657 a tisku 657 a, že by byly totožné, respektive doplněné pozměňovacími nebo doplňujícími návrhy. Jsou tam určité skutečnosti, které jsou vynechané a o této otázce jsme dosud nevyřkli náš názor hlasováním apod. Proto poukazuji na to, že musíme dbát § 25 jednacího řádu a jednak si musíme uvědomit, že tímto způsobem napříště nemůžeme vystupovat, protože tímto způsobem dáváme argumenty našemu tisku v tom směru, že Federální shromáždění nedodržuje základní zásady, které si schválilo pravě v zákonu o jednacím řádu. Musíme dodržovat legalitu. A chtěl bych poukázat také na to, že v § 24 odst. 3 se říká: "...byly-li v rozpravě předneseny pozměňující anebo doplňující návrhy, projednávání tohoto bodu pořadu se může přerušit na dobu než tyto návrhy projednají příslušné výbory, sněmovny nebo poslanecké kluby a předloží sněmovně své stanovisko". Samozřejmě na grémiu jsme o těchto otázkách jednali, do určité míry konsens byl, ale nebyl konsens u všech klubů, některé kluby s tím nebyly svolny a některé kluby se nevyjádřily. Čili grémium může svým způsobem vyjádřit své stanovisko, ale v žádném případě nemůže nahrazovat plénum.

Proto žádám, aby o této otázce se rozmlouvalo tak, že pokud je zde nový tisk 657, bude-li překlenuta hranice 48 hodin, nebo bude-li se projednávat tento tisk dnes, pak je samozřejmě nutné podle jednacího řádu k němu otevřít alespoň formálně rozpravu. Děkuji.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Áno, aj ja si vec vysvetľujem podobne. Zisťujem tiež, že toto nové uznesenie obsahuje niektoré body, ktoré nie sú štylisticky, ale ani vecne neboli obsiahnuté v predchádzajúcom uznesení. Ide napríklad o integrovanie punktu, kde sa berie na vedomie rezignácia poslanca Dienstbiera atď.

Takže, najskôr dám hlasovať o tom, či snemovne súhlasia so zaradením tlače 657 A na program rokovania bez toho, aby uplynula 48-hodinová lehota.

Pýtam sa poslancov Snemovne ľudu, či súhlasia s tým, aby tlač 657 A bola zaradená do programu. Kto súhlasí, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! (53) Päťdesiattri. Ďakujem.

Kto je proti? (2) Dvaja. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (12) Dvanásť. Ďakujem.

Teraz budeme o tom istom hlasovať v Snemovni národov. Kto z poslancov Snemovne národov súhlasí s tým, aby tlač 657 A bola zaradená do programu dnešnej schôdze bez toho, aby bola dodržaná lehota 48 hodín, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! (60) Šesťdesiat. Ďakujem.

Kto je proti? (3) Traja. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (14) Štrnásť. Ďakujem.

Ďakujem. Obidve snemovne súhlasia s tým, aby sa tlač 657 A stala predmetom dnešného rokovania.

Padol tu návrh pána poslanca Houšku, že v takomto prípade bude nutné otvoriť rozpravu k tejto tlači. S technickou poznámkou sa hlási podpredseda Federálneho zhromaždenia Jozef Stank.

Místopředseda FS J. Stank: Vážené Federálne zhromaždenie, pokiaľ ide o tlač 657 A, je zrejmé, že vznikla na základe rozpravy ako akceptovanie pozmeňovacích návrhov. A vznikla ako návrh vyšetrovacej komisie. Vyšetrovacia komisia je orgán Federálneho zhromaždenia, teda nejde len o grémium, ale ide tu o orgán Federálneho zhromaždenia, ktorý nám predkladá nový návrh, ktorý vznikol na základe pozmeňovacích návrhov. Ja si myslím, že predstaviteľ ako zástupca vyšetrovacej komisie nám môže povedať, ktoré návrhy boli akceptované a ktoré návrhy akceptované neboli. O tých návrhoch, ktoré akceptované neboli, mohli by sme zvlášť hlasovať a tým by bola celá záležitosť vybavená - bez rozpravy.

Navrhujem, aby sa Federálne zhromaždenie uznieslo na tom, aby sa o tlači 657 A rokovalo podľa tohto postupu bez rozpravy, pretože rozprava k tejto problematike bola už skončená.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: S faktickou poznámkou sa hlási pani poslankyňa Samková.

Poslankyně SN K. Samková: Já bych s dovolením doplnila pana místopředsedu Stanka v tom smyslu, že nejen že se může o těchto pozměňujících návrzích hlasovat, ale naopak musí, protože v momentě, kdy např. v bodu 3 písm. c) a d) nebyla obsažena v původním návrhu, tak alespoň já - ale myslím, že i někteří jiní poslanci - by je podávali jako pozměňující návrh.

Domnívám se, že jestliže jednou již byl tento materiál předložen, tak z něj nemohou být takovéto závažné věci vypuštěny a pokud by komise s dalším politickým grémiem k tomu chtěla předkládat další návrh usnesení, potom by se měla držet všeobecné praxe a vypracovat variantní návrhy těchto usnesení. Já to považuji za variantní návrhy a musí se o nich hlasovat v plném rozsahu.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: S faktickou poznámkou sa teraz hlási pán poslanec Kontra.

Poslanec SN M. Kontra: Je síce pravda, že politické grémium o tejto otázke hovorilo, ale kluby mali možnosť sa k tejto otázke vyjadriť len včera a náš klub k tomu vzniesol predsa len niektoré vecné, ale aj formálne pripomienky.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Budeme pokračovať. Hlási sa ešte poslanec Benda.

Poslanec SL V. Benda: Dámy a pánové, domnívám se, že můžeme plným právem rozhodnout, zda se zřekneme nebo nezřekneme 48 hodinové lhůty k tisku. Žádné ustanovení jednacího řádu nám nedává možnost hlasovat o tom, že bychom se zřekli k meritorní záležitosti rozpravy, a jestliže je tady předložen tisk zcela jiný, je třeba znovu otevřít rozpravu. Je to povinnost. Je třeba, aby byly vzneseny nové pozměňovací návrhy. Nemá smysl hlasovat o pozměňovacích návrzích k tisku 657, a přitom brát za základ tisk 657 A. V takovém případě, nechť zpravodajové postupují jak je obvyklé - tj. projednáváme tisk 657 se všemi pozměňovacími návrhy, které byly podány, a ty, které zpravodajové doporučili nebo které doporučilo politické grémium, tak ty se vypíchnou z příslušného tisku. Ale nemůžeme hlasovat o pozměňovacích návrzích k úplně jinému tisku, než ke kterému byly podány.

Myslím, že jsou skutečně jen dvě možnosti - rozprava nebo projednávání tisku 657 jako základ.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Je ešte jedna možnosť, a síce, že teraz pozvem predsedu komisie pána Rumla, aby zhodnotil diskusiu, ktorá prebehla v piatok. Potom pozvem k mikrofónu pána poslanca Pospíšila, aby podal výklad k novému pozmeňovaciemu návrhu uznesenia a na základe ich vyjadrenia rozhodnete hlasovaním, či sa bude pokračovať v rozprave, alebo bez rozpravy. Hlási sa poslanec Zelenay.

Poslanec SN R. Zelenay: Vážený pán predsedajúci, podľa rokovacieho poriadku a práv poslancov nie je možné takto postupovať. Momentálne keď sa predloží akýkoľvek iný návrh, každý poslanec má právo sa k nemu vyjadriť a predložiť pozmeňovací návrh. Akékoľvek hlasovanie o tom, aby vôbec nebola rozprava, nie je podľa zákona možné.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pán poslanec, vy ste sa nezúčastnil v piatok rozpravy...

Poslanec SN R. Zelenay: Myslím, že to je irelevantné, či sa niekto zúčastnil rozpravy alebo nezúčastnil. Je to základné právo poslancov.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ja nespochybňujem práva poslancov, len pokračujem v tom, čo sme prerušili v piatok. Pokračujeme tým, že pán poslanec zhodnotí priebeh rozpravy. Potom sa rozhodne o ďalších krokoch.

Poslanec SN R. Zelenay: Prepáčte, reagoval som na váš návrh, aby sa predložil nový pozmeňovací návrh, aby bol k nemu výklad a potom, aby sme hlasovali, či bude rozprava, alebo nie. To je presná situácia.

Poslanec SL J. Šlápota: Původní návrh 657 podepsal pan předseda vyšetřovací komise. Nový návrh není podepsán nikým. Je tam pouze datum. Pane předsedo komise, je to opravdu pozměňovací návrh komise, za který vy ručíte? Nebo - jak tomu mám rozumět?

Poslanec SL J. Ruml: To vysvětlí pan poslanec Pospíšil, až bude přednášet pozměňovací návrhy.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Prosím teraz pána poslanca Rumla.

Poslanec SL J. Ruml: Pane předsedající, dámy a pánové, v rozpravě ke zprávě naši komise vystoupilo na 50 poslanců. Byla to rozprava rozsáhlá, v mnohém rozporuplná, v mnohém poučná. Jak pro nás, tak i jistě pro vás, pro veřejnost když byla vysílána v televizi v přímém přenosu.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP