Středa 3. července 1991

Vážené Federálne zhromaždenie, ako spravodajca Snemovne národov v zmysle uznesenia garančných výborov sociálnych a kultúrnych po prerokovaní odporúčam návrh zákona schváliť. Ďakujem.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji panu zpravodaji Vinczemu a poprosím teď o druhou zpravodajskou zprávu pana poslance Danihela.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec V. Danihel: Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, vážení kolegovia, milí hostia! Ako spoločný spravodajca Snemovne ľudu by som chcel uprieť vašu pozornosť na stanoviská k vládnemu návrhu zákona (tlač 689).

Dostali sme stanovisko vlády Slovenskej republiky: Vláda Slovenskej republiky súhlasí s vecným riešením tejto právnej úpravy, nesúhlasí však s for- mou úpravy v podobe zákona Federálneho zhromaždenia. Rovnaké stanovisko vyjadril i ústavnoprávny výbor Slovenskej národnej rady. Výbor Slovenskej národnej rady pre sociálnu politiku, zdravotníctvo a sociálne vzťahy súhlasí s vládnym návrhom zákona bez pripomienok.

Ústavnoprávny výbor Českej národnej rady a výbor Českej národnej rady pre sociálnu politiku a zdravotníctvo prerokovali takisto tento vládny návrh zákona, výbor Českej národnej rady pre sociálnu politiku a zdravotníctvo vzal predložený návrh na vedomie. Ústavnoprávny výbor Českej národnej rady, tak ako ústavnoprávne výbory Federálneho zhromaždenia odporučili Federálnemu zhromaždeniu, aby vládny návrh zákona bol schválený s touto úpravou: v § 1 odstavec 1 písm. c) nahradiť slová "1 % za leden až březen 1991" slovami "5 % za leden až červen 1991". Vo Federálnom zhromaždení prerokovali tento vládny návrh, ako tu už bolo spomenuté, ústavnoprávne výbory a sociálne a kultúrne výbory, ktoré sú zároveň garančnými výbormi. Výbory sociálne a kultúrne Snemovne ľudu a Snemovne národov v zmysle § 39 odstavec 4 zákona č. 56/1991 Zb., O rokovacom poriadku Federálneho zhromaždenia, po prerokovaní a zhrnutí stanovísk odporúčajú Snemovní ľudu a Snemovní národov, aby predložený návrh zákona schválili s touto zmenou: v § 1 odstavec 1 písm. c) za slová "1% za leden až březen 1991" nahradia slová "5 % za prvé pololetí roku 1991". Ďakujem.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji, pane zpravodaji, takže vyslechli jsme zprávu obou zpravodajů, nyní bychom měli zahájit rozpravu, čímž takto činím. Z poslaneckých klubů se nikdo z mluvčích nepřihlásil, táži se prosím, zda někdo chce vystoupit v rozpravě? Zdá se, že nikoli, takže rozpravu tímto, aniž by byla zahájena, končím.

Táži se pana ministra, zda chce vystoupit? Nechce vystoupit, mně tedy nezbývá, než přistoupit k hlasování. Při schvalování tohoto zákona platí jako u předcházejících zákonů, které jsme projednávali včera, zákaz majorizace podle článku 42 odstavec 2 písm. j) ústavního zákona o československé federaci.

To znamená, že ve Sněmovně národů hlasují odděleně poslanci zvolení v České republice a odděleně poslanci zvolení ve Slovenské republice.

Nejdříve tedy budou hlasovat poslanci Sněmovny národů zvolení v České republice.

(9.38 hod.) Hlasují poslanci ve Sněmovně lidu. Táži se jich, kdo souhlasí s uvedeným návrhem zákona, nechť hlasuje! (99) Devadesát devět. Děkuji.

Kdo je proti? (1) Jeden. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (1) Jeden. Děkuji.

Poslanci Sněmovny lidu předložený návrh schválili.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny národů zvolení v České republice. Táži se jich, kdo je pro navržený zákon, nechť hlasuje. (59) Padesát devět. Děkuji.

Kdo je proti? (0) Nikdo. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (0) Nikdo. Děkuji.

Hlasovat budou nyní poslanci Sněmovny národů zvolení ve Slovenské republice. Táži se poslanců Sněmovny národů zvolených ve Slovenské republice.

Kdo je pro navržený zákon, nechť hlasuje! (49) Čtyřicet devět. Děkuji.

Kdo je proti? (0) Nikdo. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (0) Nikdo. Děkuji.

Takže obě části Sněmovny národů navržený zákon ve znění zpravodajské zprávy schválily.

Dovolte tedy, abych pronesl závěrečnou formulaci. Po souhlasném usnesení obou sněmoven mohu konstatovat, že Federální shromáždění České a Slovenské Federativní Republiky schválilo zákon o úpravě náhrady za ztrátu výdělků po skončení pracovní neschopnosti vzniklé pracovním úrazem nebo nemocí z povolání.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 156, SL č. 251, SN č.)

Tím jsme uzavřeli tento bod pořadu. Protože s největší pravděpodobností nás navštíví prezident, předávám řízení po dobu jeho přítomnosti předsedovi Federálního shromáždění. (Přichází prezident Spojených států mexických Carlos Salinas de Gortari - potlesk.)

(Řízení schůze převzal předseda FS A. Dubček.)

Předseda FS A. Dubček: Vážený pán prezident Salinas, som veľmi rád, že vás môžem privítať na pôde Federálneho zhromaždenia. Vaša geograficky ďaleká krajina je nám všetkým skutočne veľmi blízka. Obdivujeme vaše veľké kultúrne dedičstvo, vašu dávnu minulosť i vašu cestu k nezávislosti a súčasne i úsilie o všestranné povznesenie vašej krajiny.

V našej vlasti sa udiali v poslednom období veľké zmeny. Otvorili sme sa svetu a intenzívne sme nastúpili cestu nových, všestranných vzťahov smerujúcich ku krajinám Európskeho spoločenstva. Som presvedčený, že vaša cesta do našej krajiny významne prispeje k tomu, aby sa vzájomné vzťahy medzi Spojenými štátmi Mexika a Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky ešte viac prehĺbili a rozšírili.

Vážený pán prezident, buďte nám srdečne vítaný. Prosím vás, aby ste sa ujali slova. (Potlesk.)

Prezident Spojených států mexických Carlos Salians de Gortari: Vážený pane prezidente, parlamentu České a Slovenské Federativní republiky, vážení poslanci, dámy a pánové, je pro mne cennou příležitosti moci promluvit před vaším parlamentem, který představuje demokratickou vůli československé- ho lidu. Přišel jsem do tohoto parlamentu, abych přednesl pozdravně přátelské poselství všem občanům tohoto státu. Zdravím prostřednictvím vás pluralismus a liberalismus, který z České a Slovenské Federativní Republiky vytvořil novou zemi a výrazně ovlivnil dění ve střední Evropě.

Váš příspěvek byl zásadní pro změnu naši doby. Zvláště pak my, Mexičané, uznáváme v osobě pana Alexandra Dubčeka politika s velkou prozíravostí, který dříve i dnes byl schopen interpretovat tužby svého lidu.

Děkuji za pozvání, které bylo vlastně vysloveno teprve včera, abych jako prezident Mexika vystoupil před tímto plénem. Je to bezpochyby svědectvím přátelství vůči Mexiku, tedy představitelů této země plné bojovníků a idealistů. Přijel jsem sem, abych vyjádřil tak důležitost, kterou přikládá Mexiko změnám, kterými prochází vaše země, ale i roli, kterou sehrává v nové evropské architektuře. Stává se sídlem KEBS, a to díky důvěře, kterou všichni ostatní členové vkládají ve vaši republiku, v kontinuitu helsinského procesu.

Před patnácti lety zahájili evropské země proces, který ukončil studenou válku a vytvořil nový Panevropský systém. Praha byla a je scénou, kde se odehrávají důležité akty poválečné historie. Jako tomu bylo například u posledních představitelů sovětských vojsk. Dále potom to byl podpis o rozpuštění Varšavské smlouvy. Tím vlastně končí antagonistické bloky existující v Evropě a začíná nová éra koexistence.

Dnes odpoledne se sejdou poprvé v Praze nové mechanismy, které mají řešit situace, které prožívá bohužel např. dnes Jugoslávie. Toto jenom dokládá důležitost vytváření nových mechanismů, které by přispívaly k řešení prostřednictvím dialogu. Nové jsou doby, které prožívá Evropa a svět. Rychlé změny ve střední Evropě fascinují všechny obyvatele této planety. Politika je kolbištěm společných rozhodování a právě k tomu je třeba znovu získat chladný rozum a rozvahu. Každopádně změny, které implikuji celou řadu následných změn, jsou velice složité, ale jsme přesvědčeni, že respektování suverenity států nabízí možnost míru a rozvoje pro všechny národy světa. A to odpovídá společnostem a jejich tužbě bojovat za nový lepší zítřek, založený na mezinárodním právu a jeho respektování.

Jde o novou strategii v oblasti ekonomických vztahů. Na tom se shoduje jak Mexiko, tak i Československo.

Civilizované soužiti mezi národy se zakládá na právu na sebeurčení národů, na stejném postavení a na pokojném řešení konfliktů. Je přesvědčením Mexika, že politika síly se musí podrobit politice práva. Současné podmínky vyžaduji úsilí, aby převládl duch porozumění a nikoliv konfrontace. Dále uvolnění mezi velkými mocnostmi. Je třeba hledat nové regionální kontakty.

Samozřejmě různé konflikty hrozí s tím, že se bude neustále rozvíjet horečné zbrojení. Proto všechny smlouvy musí být aplikovány univerzálně. To je výzva, kterou před sebou má mezinárodní společenství a musí jí vyřešit v tomto desetiletí.

Páni zástupci, je těžké myslet si na lepší fórum než toto, neboť tady jsme v době demokracie národů Československa. Je tady jednota v různosti. Můžeme tedy uvažovat o rozhodnutí, které jsme přijali v Mexiku, kráčet k modernímu státu, otevřít naši zemi finančním a dalším mechanismům tohoto světa a posílit tak náš národ.

V Mexiku chceme a snažíme se změnit zásadní otázky, chceme, aby naše ekonomie byla konkurence schopná a aby naše společnost byla spravedlivější, avšak chceme to udělat tak, abychom uchovali naše mocné kulturní tradice, neboť jsme přesvědčeni, ze jedině získáním modernosti musíme tak učinit z naší identity naší kulturní síly.

Mezi našimi tradicemi, mezi které bychom mohli počítat ty nejbohatší, jak to včera připomněl pan prezident Havel, je uchovávat prakticky k dnešku vše staré, ne měnit to staré pouze za nové a zase se nenechat zaslepit starou kulturou, ale musíme tyto změny uvést v kolektivní vůli. Tu nám nikdo nevštípil, jedná se o svědomí a vědomí mexického lidu, který je si vědom své historie a také vytvořil naší kulturní identitu. Abychom graficky a s pýchou popsali bohatství mexické kultury, tak je to vlastně výsledek 30 století kulturní tradice.

Chápeme rovněž, že tato kultura není pouze mrtvým katalogem různých neměnných charakteristik, právě naopak. Je to bohatý konglomerát, je to hluboký kulturní kořen naši vlasti, je to výsledek neustálých kontaktů s dalšími kulturami, s různými rysy a symboly, někdy rozporuplnými ve své vlastní rozporuplnosti.

Proto kulturní projekt tohoto velkého československého státu je nám sympatický. Jedná se prakticky o konglomerát mezi kulturami starými a současnými, které poznamenaly naše teritoria. Naše historie je do značné míry neustále hnutím národního odporu. V mexické minulosti existuji i živé ruiny, které byly svědectvím světlých bodů civilizaci, které po 3 000 let mezi sebou bojovaly.

Asimilovali jsme i jazyk a církev jiných národů, ale každopádně tak jsme byli schopní překonat myšlení poražených, aby neexistovali pouze vítězi. A tak jsme se po staletí učili, že bohatství není v uniformitě a nehnutosti, ale v různorodosti a ve změnách. (Potlesk.)

Dnes víme, že neexistuje jistější způsob, jak eliminovat naše kulturní tradice když budeme prakticky izolování od kontaktů s dalšími kulturami, které by právě pokropily životodárnou tekutinou naše kulturní tradice. Takže naše tradice ano, ovšem i nové kulturní kontakty, nové možnosti, nová učení a perspektiva spravedlnosti našeho národa.

Kráčíme k technologické modernizaci a přesvědčení v sílu naší kultury rozvíjíme naši cestu. Nedomníváme se, že naše kultura je bohatší než jiná, ale chápeme, že je produktem všech změn a že samo je změnit a upevnit tak svoji vlastní identitu asimilaci všech různorodých vlivů. A doufáme, že tomu tak bude i v budoucnosti a totéž i v případě tohoto velkého domu demokracie, právě jednoty v různorodosti.

Vážení poslanci, váže nás stejná mezinárodní realita a máme před sebou výzvu být plnými a právoplatnými členy světa v 21 století. Podle slov Stanislava Neumanna nežádáme mír, abychom dosáhli klidu. Chceme vstoupit na světlo svobody. V tomto zásadním okamžiku my, Mexičané, se snahou spolupracovat, se připojujeme k vám, abychom umožnili svobodnější budoucnost pro oba národy. Děkuji vám mnohokrát. (Potlesk.)

Předseda FS A. Dubček: Vážený pán prezident Salinas, ďakujem vám za slová povedané na pôde Federálneho zhromaždenia. Vážim si váš osobný prínos k všestrannému povzneseniu Mexika, k jeho hospodárskej a sociálnej prosperite.

Som presvedčený, že vaša návšteva v Českej a Slovenskej Federatívnej Republike a váš vzťah k nášmu ľudu budú významným podnetom na našu významnú spoluprácu. (Potlesk.)

(Řizení schůze převzal předseda SL R. Battěk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Dámy a pánové, vážené Federální shromáždění, dovolte, abych se opět ujal řízení naší schůze. Dokázali jsme projednat první dva body jednání za 50 minut, což ve mně vzbuzuje naději, že budeme pokračovat stejným tempem.

Kolega poslanec Uhl se na mě netrpělivě dívá, ale já bych přece jen rád informoval, oč se bude jednat.

Dovolte, abychom se seznámili s dalším bodem našeho jednání. Půjde o

14

návrh usnesení Sněmovny lidu a Sněmovny národů o způsobu volby a odvolávání členů zvláštního kontrolního orgánu Federálního shromáždění (tisk 660 a 713).

Na jednání minulé společné schůze sněmoven byl předložen tisk č. 660 a poslanec Petr Uhl uvedl, že členové ústavně právních výborů vznesli oprávněný požadavek na projednání tohoto návrhu usnesení ve svých výborech. Sněmovny proto bez rozpravy rozhodly, aby tento bod byl zařazen na první den 16 Společně schůze.

Po dalším projednání předkládají vám výbory branně a bezpečnostní nový návrh usnesení pro obě sněmovny pod číslem tisku 713. Předmětem je tedy projednávání tisku 713.

Výklad k předloženému návrhu provedou členové výborů branných a bezpečnostních, pánové Petr Uhl a Albert Černý; nikoliv, tudíž jenom Petr Uhl.

Poslanec SN P. Uhl: Pane Předsedající, paní a pánové, výbory branné a bezpečnostní Sněmovny lidu a Sněmovny národů svým usnesením č. 117 z 12. 6. 1991 mne pověřily, abych návrh, který je vám, paní a pánové, předkládán tiskem č. 713, zdůvodnil na 16. Společné schůzi Sněmovny lidu a Sněmovny národů a případně ve výborech ústavně právních.

Tento návrh jsem zdůvodnil dne 14. Června 1991 na společné schůzi výborů ústavně právních. Zdůvodnění se nesetkalo se žádnými připomínkami. Předkládaný návrh na usnesení našich sněmoven o způsobu volby a odvolávání členů zvláštního kontrolního orgánu Federálního shromáždění je v souladu se zákonem Federálního shromáždění z 29. 5. 1991 o Federální bezpečnostní informační službě a o používání zpravodajských prostředků. Návrh navazuje na ustanovení podle § 5 tohoto zákona.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP