Středa 3. července 1991

Hlasovat budou nejprve poslanci Sněmovny národů. Ptám se poslanců Sněmovny národů, kdo z nich je pro uvedené usnesení? (Hlasuje se.) (62) Šedesát dva. Děkuji.

Kdo je proti? (5) Pět. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (20) Dvacet. Děkuji.

Ve Sněmovně národů hlasovalo 62 pro, 5 proti, 20 se zdrželo hlasování, 2 poslanci hlasování ignorovali. Sněmovna národů usnesení schválila.

Hlasovat nyní budou poslanci Sněmovny lidu. Kdo z nich je pro uvedené usnesení? (Hlasuje se.) (76) Sedmdesát šest. Děkuji.

Kdo je proti? (4) Čtyři. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (15) Patnáct. Děkuji.

Také Sněmovna lidu uvedené usnesení počtem hlasů 76 schválila. 4 poslanci byli proti, 15 se zdrželo hlasování, nikdo hlasování neignoroval.

Mohu konstatovat, že Federální shromáždění České a Slovenské Federativní Republiky souhlasí s usnesením o způsobu volby a odvolávání členů zvláštního kontrolního orgánu Federálního shromáždění.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 157, SL č. 252, SN č. 257)

Poslanec Uhl mě upozorňuje ještě na věc, na které jsme se dohodli při včerejším jednání. Poslanec navrhl, aby byl zařazen bod - Volba členů zvláštního kontrolního orgánu Federálního shromáždění na jednání této naší 16. Společné schůze.

Dohodli jsme se, že o zařazení tohoto bodu rozhodneme až tehdy, bude-li schváleno usnesení o způsobu volby a odvolávání členů tohoto orgánu, a to se právě nyní stalo.

Budu vás znovu žádat o hlasování. Prosím poslance, aby se dostavili do sálu (svolávám především poslance slovenské části Sněmovny národů).

(11.34 hod.) Budeme hlasovat o tom, že ještě tato 16. Společná schůze obou sněmoven provede volbu členů zvláštního kontrolního orgánu Federálního shromáždění.

Nejprve budou hlasovat poslanci Sněmovny lidu. Táži se poslanců Sněmovny lidu, kdo souhlasí s tím, že tento bod bude zařazen na jednání této společné schůze, nechť hlasuje! (67) Šedesát sedm. Děkuji.

Kdo je proti, nechť hlasuje! (3) Tři. Děkují.

Kdo se zdržel hlasování, nechť hlasuje! (16) Šestnáct. Děkuji.

Konstatuji, že Sněmovna lidu zařazení tohoto bodu do našeho programu schválila. Pro bylo 67, proti 3, zdrželo se 16, 2 poslanci hlasování ignorovali.

Hlasovat budou nyní poslanci Sněmovny národů. Táži se poslanců, kdo je pro zařazení tohoto bodu do programu naší 16. Společné schůze, nechť hlasuje! (78) Sedmdesát osm. Děkuji.

Kdo je proti, nechť hlasuje! (2) Dva. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování, nechť hlasuje! (12) Dvanáct. Děkuji.

Také poslanci Sněmovny národů zařazení tohoto bodu schválili počtem 78 hlasů pro, 2 byli proti, 12 se zdrželo, nikdo neignoroval.

Konstatuji, že program 16. Společné schůze se doplňuje o bod: Volba členů zvláštního kontrolního orgánu Federálního shromáždění České a Slovenské Federativní Republiky. O jeho zařazení do programu rozhodneme operativně při našem jednáni.

Další bod, který máme na pořadu schůze zní takto: 2 usnesení Sněmovny lidu a Sněmovny národů ke zprávě o činnosti parlamentní komise pro dohled na odsun sovětských vojsk (tisk 737).

Včera proběhla rozprava, v níž vznikla některá doporučení na úpravu návrhu předloženého usnesení. Prosím poslance Vojtěcha Deyla, aby nás seznámil s výsledky projednávání. Zároveň bych požádal poslance, aby vydrželi na svých místech, protože budeme neprodleně hlasovat.

Poslanec SL V. Deyl: Vážený pane předsedající, vážené Federální shromáždění, po sjednocení představ a přesné formulaci pozměňujících návrhů vzešly tyto výsledné návrhy.

První pozměňovací návrh podává poslanec Hubálek. Jde o tisk 737. Pokud máte tento tisk k dispozici, chtěl bych vás požádat, abyste soustředili pozornost na druhý odstavec.

Jde o návrh výborů branných a bezpečnostních a usnesení Sněmovny lidu a Sněmovny národů ke zprávě o činnosti parlamentní komise pro dohled a na odsun sovětských vojsk. Diskuse k tomu již včera proběhla. Nyní jde o upřesnění pozměňovacích návrhů. Poslanec Hubálek navrhuje v bodu 2 ve čtvrtém řádku, kde jsou slova od 21. Srpna 1968 - rozšířit o lhůtu do 20 Června 1991.

Chtěl bych vás ještě seznámit s průběhem porady, kterou jsem jako zpravodaj včera měl s představiteli branných a bezpečnostních výborů a také s komisi, s představiteli, kteří jsou současně členy komise, parlamentní komise pro dohled na odsun sovětských vojsk. Pokud by vás to zajímalo, mohu vás seznámit i s jejich stanoviskem k těmto návrhům, aniž bych chtěl ovlivňovat vaše rozhodování.

Tento pozměňovací návrh pana poslance Hubálka byl přijat bez jakýchkoliv námitek. Ztotožňuji se s ním.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Znamená to, že o něm budeme hlasovat. V této chvíli opět chybí někteří poslanci zvolení ve slovenské části Sněmovny národů. Můžete, pane poslanče, ještě jednou přečíst změnu?

Poslanec SL V. Deyl: Pozměňovací návrh poslance Hubálka je velmi jednoduchý. Odstavec 2 řádka čtvrtá: "Od 21 Srpna 1968" pan Hubálek navrhuje doplnit přesnou hranici tohoto termínu do 20 6. 1991, tzn. že věta zní takto:

"Žádá vládu České a Slovenské Federativní Republiky o vyčlenění prostředků k odškodnění občanů poškozených na zdraví a majetku v souvislosti s invazi a s pobytem vojsk Varšavské smlouvy od 21 Srpna 1968 do 20 Června 1991" s tím, že tento termín se vztahuje nikoli k odškodnění, protože důsledky samozřejmě trvají, nýbrž vztahuje se k pobytu vojsk Varšavské smlouvy, který byl ukončen 20 6. 1991.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Výklad jste již podal, nyní šlo jen o to, aby bylo jasně znění textu, o kterém budeme hlasovat. Nejdříve budou hlasovat poslanci ve Sněmovně národů jako celek.

(10.43 hod.) Ptám se poslanců ve Sněmovně národů, kdo souhlasí s uvedeným pozměňovacím návrhem? (Hlasuje se.) (71) Sedmdesát jeden. Děkuji.

Kdo je proti? (0) Nikdo.

Kdo se zdržel hlasováni? (14) Čtrnáct. Děkuji.

Konstatuji, že Sněmovna národů uvedený pozměňovací návrh schválila počtem hlasů 71, proti o, 14 se zdrželo, 3 ignorovali hlasování.

Hlasovat budou nyní poslanci Sněmovny lidu. Táži se jich, kdo souhlasí s uvedeným pozměňovacím návrhem, nechť hlasuje! (80) Osmdesát. Děkuji.

Kdo je proti? (0) Nikdo. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (11) Jedenáct. Děkuji.

Také Sněmovna lidu uvedený pozměňovací návrh schválila počtem hlasů 80, proti nebyl nikdo, zdrželo se 11 hlasů, 1 poslanec ignoroval.

Takze pozměňovací návrh je souhlasným hlasováním schválen.

Poslanec SL V. Deyl: Druhý pozměňovací návrh podal poslanec Chýlek. Uvádím předběžně, že on tento návrh stahuje. Ovšem přál si, abych vysvětlil, proč ho stahuje a myslím, že by bylo přinejmenším slušně, abych jeho přání vyhověl, protože tento návrh má určitě důvody a tím se situace poněkud mění.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Je-li to osobní přání pana poslance a nebudou-li zásadní námitky. Jde samozřejmě o čas a protože staženy pozměňovací návrh je jakoby nebyl, protože nejsme informační centrum. (Potlesk.) Nicméně prosím, pokud pan Chýlek by rád své rozhodnutí vysvětlil, vyslechneme ho.

Poslanec SL V. Deyl: Mohu to vysvětlit. Odstavec 3, je tu druhá část, kde se hovoří o tom, že se vytvoří podmínky pro odškodnění a toto vytvoření podmínek do sebe zahrnuje i požadavek, který poslanec Chýlek ve svém pozměňovacím návrhu předkládá.

Předsedající předseda SL R. Battěk: I když nám to třeba není jasné, nebudeme dále pokračovat v debatě a přistupujeme k dalšímu pozměňovacímu návrhu.

Poslanec SL V. Deyl: Třetí návrh předkládá poslanec Rajczy. V bodě 3 další část, která by měla znít: "...aby toto usnesení bylo publikováno co nejšířeji v masově komunikačních prostředcích..." Komise se s tímto pozměňovacím návrhem neztotožňuje.

Poslanec SL S. Chýlek: Mám technickou poznámku, která spočívá v prosbě, abych mohl ještě doplnit vysvětlení svého jednání.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Je to neobvyklé. Nebylo by rozumné, abyste poznámku přednesl až po ukončení bodu? Až po ukončení bodu, pokud s tím sněmovny budou souhlasit.

Poslanec SN L. Rajczy: Mám technickú poznámku, že tento pozmeňovací návrh sťahujem.

Poslanec SL V. Deyl: Dalším pozměnovacím návrhem je návrh poslance Sychry. V bodě 6 za slova "pro dozor", což je druhý řádek, vsunout slova "při jednáních", tedy doporučuje zřídit komísi pro dozor při jednánich nad řešením ekologických a ekonomických důsledků... Komise se s tím neztotožňuje.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Budeme tedy hlasovat o tomto pozměňovacím návrhu. Nejprve hlasuje Sněmovna národů jako celek.

Táži se poslanců Sněmovny národů, kdo souhlasí s uvedeným pozměňovacím návrhem, nechť hlasuje! (Hlasuje se.) (0) Nikdo. Děkuji.

Kdo je proti? (32) Třicet dva. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (51) Padesát jeden. Děkuji.

Poslanci Sněmovny národů uvedený pozměňovací návrh nepřijali. Pro něj nebyl nikdo, proti 32, 51 se zdrželo, 10 ignorovalo hlasování.

Hlasovat budou teď poslanci Sněmovny lidu. Kdo z poslanců Sněmovny lidu je pro uvedený pozměňovací návrh,.nechť hlasuje! (1) Jeden. Děkuji.

Kdo je proti? (38) Třicet osm. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (56) Padesát šest. Děkuji.

Také poslanci Sněmovny lidu uvedený pozměňovací návrh nepřijali, jeden byl pro, 38 proti, 56 se zdrželo, nikdo neignoroval, obě sněmovny nepřijaly pozměňovací návrh. Prosím další.

Poslanec SL V. Deyl: Další pozměňovací návrh předkládá poslanec Stank, je to v odstavci 6, za slova "Československých občanů", řádek čtvrtý až na konci, zařadit slova "i na životní prostředí". Celá věta by tedy zněla takto:

"Doporučuje zřídit komisi pro dozor nad řešením ekologických a ekonomických důsledků a škod způsobených na zdraví a životech Československých občanů i na životním prostředí pobytem sovětských vojsk". Komise se ztotožňuje.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Přistoupíme k hlasování.

(10.52 hod.) Opět budou hlasovat nejdříve poslanci Sněmovny národů. Táži se poslanců Sněmovny národů, kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje! (79) Sedmdesát devět. Děkuji.

Kdo je proti? (1) Jeden. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasováni? (11) Jedenáct. Děkuji.

Takže 79 poslanců Sněmovny národů je pro, což je dostatečný počet, 1 proti, 11 se zdrželo, 3 ignorovali, Sněmovna národů uvedený pozměňovací návrh přijala.

Hlasovat teď budou poslanci Sněmovny lidu. Táži se poslanců Sněmovny lidu, kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje! (88) Osmdesát osm. Děkuji.

Kdo je proti? (1) Jeden. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasováni? (7) Sedm. Děkuji.

Také Sněmovna lidu pozměňovací návrh schválila 8mi hlasy, 1 proti, 7 se zdrželo, 2 ignorovali. Pozměňovací návrh byl přijat oběma sněmovnami. Prosím o další.

Poslanec SL V. Deyl: Další pozměňovací návrh předkládá poslanec Mlynárik, až na závěr odstavce 6 za poslední větu vložit větu v tomto znění:

"Federální shromáždění vyzývá všechny příbuzné pozůstalých, kteří v důsledku agrese přišli o život nebo utrpěli újmu na zdraví, nebo materiální a jiné škody spojené s agresí, aby se obrátili na parlamentní komisi s uvedením škod." Komise se neztotožňuje.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Přistoupíme tedy k hlasování. Ano, kolega poslanec nám něco bude chtít říct.

Poslanec SN J. Mlynárik: Pôjde o zásadnú dikciu celého tohto zákona, najskôr, kým sa rozhodnem, či budem trvať na svojom návrhu alebo ho stiahnem, je potrebné, aby slávna komisia svoje stanovisko vysvetlila.

Poslanec SL V. Deyl: Tato komise nechce nikoho ovlivňovat, každý ať se rozhodne sám, není potřebné nic vysvětlovat.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Pokud byste sám se nechtěl k tomu vyjádřit.

Poslanec SL V. Deyl: Nejsem oprávněn hovořit za branně bezpečnostní výbor, ale prosím, když už jsem řekl stanovisko komise, té komisi se to zdálo jaksi příliš nadměrné, a pak je tam jedno velmi problematické ustanovení s tím, aby se obrátili na parlamentní komisi s uvedením škod. To je velmi problematické.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Takže, ať už to tedy považujeme za dostačující či nikoli, poslanci se musí orientovat podle svého vlastního rozhodnutí.

Dávám tedy o tomto pozměňovacím návrhu hlasovat.

(10.56 hod.) Hlasovat bude nejprve Sněmovna národů. Táži se poslanců Sněmovny národů, kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje! (33) Třicet tři. Děkuji.

Kdo je proti? (11) Jedenáct. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasováni? (49) Čtyřicet devět. Děkuji.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP