Čtvrtek 4. července 1991

Rovněž Mezinárodní investiční banka založená v r. 1970 sehrála za 20 let své činnosti určitou pozitivní roli. Tato banka se specializovala zejména na poskytování středních a dlouhodobých úvěrů, a to jak na investiční akce realizované investory v jednotlivých zemích, tak na akce společného významu. Tato banka za období své činnosti dosáhla zisk zhruba 540 miliónů převoditelných rublů, z toho dvě třetiny ve volných měnách. Československo za toto období získalo dividendu ve výši 33 milióny převoditených rublů.

Dnem 1. ledna bylo ukončeno mnohostranné zúčtování v převoditelných rublech a de facto k tomuto datu zanikl i převoditelný rubl jako mnohostranná zúčtovací jednotka. Současně členské státy přešly na uplatňování tržních principů používání světových cen a platby ve volných měnách.

Po zvážení všech těchto skutečností se členské státy shodly na tom, že pokud tyto banky přejdou na komerční principy své práce, mají předpoklady pro další fungování. Nemalou výhodou těchto bank je i skutečnost, že se nacházejí na teritoriu Sovětského svazu, že znají podmínky práce na tomto, z hlediska budoucnosti, perspektivním světovém trhu.

V průběhu roku 1990 byly proto vypracovány a podepsány protokoly o změnách původních zakladatelských dohod a statutu těchto bank, ve kterých jsou zakotveny nové podmínky jejich činnosti. (Tyto podmínky máte ve svých materiálech, nebudu je dlouze předčítat. Plyne z nich dočasný návrh zachovávat stávající statut těchto bank jako mezistátních institucí s tím, že v průběhu tohoto, případně příštího roku budou postupně převáděny na akciové společnosti.)

Je tam celá řada zásad, které jsou popsány. Vzhledem k tomu, že tyto mezistátní dohody mají charakter prezidentských smluv, vyžadují souhlas Federálního shromáždění a ratifikaci prezidentem republiky. Dohody vstoupí v platnost v momentu, kdy depozitář dohod obdrží od poslední smluvní strany ratifikační listinu.

Doporučuji tyto dokumenty odsouhlasit.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem pánu ministrovi Klausovi. Obaja predsedovia snemovní prikázali tieto vládne návrhy zákona podľa § 59 zákona o rokovacom poriadku Federálneho zhromaždenia k prejednaniu výborom zahraničným, pre plán a rozpočet, výborom hospodárskym. Súčasne poverili zhrnutím výsledkov tohto prejednávania svoje výbory pre plán a rozpočet. Tieto výbory schválili za spravodajcov poslanca J. Schneidera a Š. Kryštofíka (namiesto poslanca Kryštofíka, ktorý ochorel, vystúpi na návrh predsedov výborov pre plán a rozpočet poslanec Filip Šedivý - ako spravodajca za výbory Snemovne ľudu).

Prosím, aby sa ujal slova.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec F. Šedivý: Vážený pane předsedající, jako společný zpravodaj výborů hospodářského, zahraničního a pro plán a rozpočet Sněmovny národů, které tyto tisky, tedy návrh na vyslovení souhlasu s protokolem o změně dohody o mnohostranném zúčtování v převoditelných rublech a o zřízení Mezinárodní banky hospodářské spolupráce a návrh k vyslovení souhlasu s protokolem o změně dohody o založení Mezinárodní investiční banky - bez připomínek projednaly a schválily.

Mám pouze milou povinnost doporučit oba tyto tisky Sněmovně národů ke schválení.

Schválením těchto dohod dojde vlastně k formální nápravě skutečného stavu, neboť protokoly byly podepsány již v prosinci roku 1990, a podle zákona č. 66/1949 Sb., jsou již předběžně prováděny. Schválením těchto dohod dále odstraníme další z de jure přežívajících reliktů mezi bývalými socialistickými zeměmi a napomůžeme nastolení normálních metod spolupráce na pouze komerčním základě. Děkuji vám.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem poslancovi Šedivému. Za výbory Snemovne ľudu bude hovoriť J. Schneider.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec J. Schneider: Vážené kolegyně, kolegové, dovolte mi, abych se připojil ke svému kolegovi, protože jakožto společný zpravodaj výboru hospodářského, zahraničního a pro plán a rozpočet Sněmovny lidu mohu konstatovat, že i tyto výbory projednaly bez připomínek předložené tisky 667 a 668. Všechny dotazy byly zodpovězeny uspokojivě. Tyto tři výbory doporučují sněmovnám, aby přijaly návrh schvalovacího usnesení tak, jak je uvedeno v tisku 667 a 668.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Vypočuli ste si obe spravodajské správy. Spravodajcovia výborov oboch snemovní doporučujú Federálnemu zhromaždeniu, aby tieto zmluvy boli prijaté. Otváram k obom návrhom rozpravu. Kto sa, prosím, hlási do rozpravy? Pán poslanec Stome.

Poslanec SN K. Stome: Měl bych jen jeden malý dotaz. Když se podíváme na stranu 2 návrhu (tisk 668) o Mezinárodní investiční bance, tam se hovoří o kapitálu, který bude zčásti v národních měnách. Nemá v základním kapitálu přesahovat 5 %.

Chtěl jsem se zeptat. Při přepočtu národní měny na ECU, existují již nějaká pravidla a existují nějaká pravidla na výměny ve vzájemných měnách států, které jsou uvedeny na následující stránce? Víme, že někde platební dohody ani kursy nebyly sjednány a prakticky se některé měnové jednotky mezi sebou nepřevádějí. To je všechno, co jsem chtěl vědět, jak se v této věci hodlá postupovat. Děkuji.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem poslancovi Stomemu. Kto sa hlási ďalej do rozpravy? (Nikdo.) Rozpravu môžem vyhlásiť za skončenú.

Prosím pána ministra, aby reagoval a prípadne odpovedal na otázky.

Ministr financí ČSFR V. Klaus: Každá země má definován svůj měnový kurs vůči ECU. Každá z těchto zemí, které se zúčastní těchto vztahů, má stejně definovaný kurs vůči ECU jako vůči dolaru, šilinku, franku nebo čemukoli jinému.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Stačí toto vysvetlenie? (Poslanec SN K. Stome: Ano.) Keď sa teda už nikto nehlási do rozpravy, záverečné slovo zrejme nie je nutné. Pán minister sa nehlási. Taktiež spravodajcovia nežiadajú záverečné slovo. Ďakujem im za prácu na príprave spravodajských správ.

Môžeme prikročiť k ďalšej zmluve, a to je:

11

Vládny návrh, ktorým sa predkladá Federálnemu zhromaždeniu ČSFR k vysloveniu súhlasu Zmluva medzi vládou Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky a vládou Luxemburského kráľovstva o zamedzení dvojitého zdanenia a zabránení daňovému úniku v odbore daní z príjmu a z majetku, podpísaná v Luxembursku dňa 18. marca 1991 (tlač 669).

Opäť prosím o výklad k tomuto vládnemu návrhu pána ministra Václava Klause.

Ministr financí ČSFR V. Klaus: Vážené poslankyně, vážení poslanci, předkládáme další ze smluv o zamezení dvojího zdanění v oboru daní z příjmu a daní z majetku.

Smlouva byla podepsána v březnu t.r. v Lucembursku ministrem zahraničního obchodu J. Bakšayem.

Chtěl bych říci, že v poslední době se naše styky s Lucemburskem jak v politické, tak i hospodářské oblasti rozšiřují. Nedávno jsme ratifikovali smlouvu o ochraně a podpoře investic.

Díky tomu, že se tyto styky zesiluji, vzniká daňová povinnost u řady československých subjektů v Lucembursku a naopak. V současné době - opakuji - máme v účinnosti 20 takových dvoustranných smluv, v nejbližší době vstoupí v platnost smlouvy s Kanadou a Velkou Británií, jednání probíhají s USA, Austrálií, Indonésií, Malajsií, Thajskem a dalšími. Během krátké doby bude potřebné sjednat dvoustranné smlouvy o zamezení dvojího zdanění i se zeměmi bývalé RVHP. I v tomto smyslu jsme už začali řadu jednání.

Spolu se smlouvami o ochraně investic, jsou to nejvýznamnější dvě smlouvy, které vnášejí právní jistotu do vzájemných obchodních styků a tím zvyšují i zájem zahraničních podnikatelů na investování u nás. Smlouva má své základní charakteristiky, založené na vzorové smlouvě, vypracované v rámci OECD, a podstatné je to, že sjednání této smlouvy nevyžaduje žádné změny v československém právním řádu a nedotýká se také závazků vyplývajících z jiných mezinárodních smluv, kterými jsme vázáni.

Smlouva se předkládá před ratifikací prezidentem ČSFR Federálnímu shromáždění k vyslovení souhlasu, doporučuji její schválení.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem pánu ministrovi Klausovi, vládny návrh prejednali výbory zahraničný a výbory pre plán a rozpočet. Podľa príkazu boli posledné menované výbory poverené predsedami snemovní, aby zhrnuli výsledky prejednávaní a oznámili stanoviská snemovni.

Prosím teraz poslankyňu pani Oľgu Andelovú, ako spravodajkyňu výborov Snemovne ľudu, aby predniesla svoju spravodajskú správu.

Společná zpravodajka výborů SL poslankyně O. Andelová: Pán predsedajúci, vážené Federálne zhromaždenie, zmluva medzi vládou ČSFR a vládou Luxemburského kráľovstva o zamedzení dvojitého zdanenia a zabránení daňového úniku v oblasti dane z príjmu, podpísaná v Luxembursku dňa 18. marca 1991, parlamentná tlač 669, patrí medzi významné medzinárodno právne dokumenty, ktoré sa v súčasnosti predkladajú Federálnemu zhromaždeniu ku schváleniu.

Luxemburské veľkovojvodstvo patrí hospodársky k najvyspelejším krajinám sveta. Obchodné styky ČSFR a Luxemburska majú dlhodobú tradíciu. Za novej hospodárskopolitickej situácie vznikajú predpoklady k ďalšiemu intenzívnejšiemu rozvoju, čo súvisí s novými vzťahmi medzi ČSFR a Európskym spoločenstvom.

K ďalšiemu rozvoju spolupráce prispeje uzatvorenie zmluvy medzi vládou ČSFR a vládou Luxemburska o zamedzení dvojitého zdanenia a zabránenie daňového úniku v oboroch dane z príjmu a z majetku z 18. marca 1991. Dvojité zdanenie, ku ktorému dochádza v medzinárodnom obchode, je nežiadúce, pretože znižuje príjmy, ktoré organizáciám a občanom jedného štátu plynú z druhého štátu. Pretože príčina vzniku medzinárodného dvojitého zdanenia je kolízia v daňových zákonoch dvoch štátov, môže byť medzinárodné dvojité zdanenie účinne vylúčené len opatreniami oboch štátov a vzájomným koordinovaním, to je medzinárodná zmluva.

Zmluva medzi vládou ČSFR a vládou Luxemburska o zamedzení dvojitého zdanenia sleduje objektívne rozdelenie práva na zdanenie príjmov a majetkov medzi štát a jeho zdroje a štát, v ktorom má príjemca sídlo alebo bydlisko. Rozsah zmluvy je vymedzený v 30 článkoch. Ich schválenie nevyžaduje zmeny v československom právnom poriadku a nedotýka sa zásad iných medzinárodných zmlúv, ktorými je ČSFR viazaná. Zmluva tiež nebude mať priamy dopad na štátny rozpočet ani dopad na plán pracovných síl. Zmluva sa predkladá pred ratifikáciou prezidentom ČSFR Federálnemu zhromaždeniu na vyslovenie súhlasu podľa článku 36, odst. 3 ústavného zákona č. 143/1963 Zb., o československej federácii, pretože upravuje odchylne od ustanovení federálnych zákonov daňové povinnosti organizácii a občanov a poskytuje daňové oslobodenie a iné úľavy. Zmluva nadobudne platnosť vzájomným oznámením strán, že sa splnili náležitosti, požadované ich právnymi predpismi pre nadobudnutie platnosti zmluvy. Táto zmluva sa prejednala vo výboroch pre plán a rozpočet a v zahraničnom výbore, ktoré doporučujú tomuto plenárnemu zasadnutiu prijať predkladaný vládny návrh bez pripomienok. Ako spoločná spravodajkyňa za Snemovňu ľudu sa pripájam ku stanovisku vyššie uvedených výborov a doporučujem tomuto plénu schváliť vládny návrh zmluvy, tlač 669. Ďakujem za pozornosť.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem pani spravodajkyni Andelovej, teraz prosím pána poslanca Bohumila Hlavičku, aby predniesol stanovisko ako spravodajca výboru Snemovne národov.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec B. Hlavička: Vážený zbytku Federálního shromáždění, má úloha je velmi snadná, poněvadž všechno, co bylo potřeba říci, již bylo řečeno, jenom připomínám, že návrh prošel výborem zahraničním a výborem pro plán a rozpočet bez připomínek a jako zpravodajové plně věříme, že plénum nevytvoří více než sto pozměňovacích návrhů. Děkuji.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem, žiadne písomné prihlášky do rozpravy nemám k tomuto vládnemu návrhu, pýtam sa, či chce niekto vystúpiť v rozprave k tejto problematike z tu prítomných poslancov a poslankýň. Nikto sa nehlási, nikto nechce vystúpiť v rozprave, takže by sme mohli pristúpiť k hlasovaniu, to sa stane až po poludňajšej prestávke, takže môžeme považovať tento vládny návrh za prejednaný. Chce niekto vystúpiť, prosím? Nie. Ďakujem spravodajcom.

Ďalej pristúpime:

12

k vládnemu návrhu, ktorým sa predkladá Federálnemu zhromaždeniu ČSFR k vysloveniu súhlasu Dohoda medzi vládou ČSFR a vládou Fínskej republiky o podpore a ochrane investícií, podpísaná v Prahe dňa 6. novembra 1990, Dohoda medzi ČSFR a Švédskym kráľovstvom o podpore a vzájomnej ochrane investícií a Protokol k tejto Dohode, podpísanej v Prahe dňa 13. novembra 1990 a Dohoda o vzájomnej ochrane a podpore investícií medzi ČSFR a Španielskym kráľovstvom podpísaná v Madride dňa 12. decembra 1990.

Je to všetko v tlači 680.

Vládny návrh odôvodní minister financií federálnej vlády, pán Václav Klaus. Prosím, aby sa ujal slova.

Ministr financí ČSFR V. Klaus: Vážení kolegové, budu velmi stručný, nedovolil jsem si vás oslovit jako můj předřečník, zbytku Federálního shromáždění, opravdu velmi stručně, nejednáme o tom poprvé, účelem těchto dohod je vytvořit zahraničním investorům při umísťování svého kapitálu co nejpříznivější podmínky pro rozvoj jejich investic a poskytnout záruky, že změny těchto podmínek nebudou podléhat měnící se politické a ekonomické situaci ve státě, přijímajícím investice.

V úterý večer jsem mluvil před Průmyslovou a obchodní komorou celého Bavorska v Norimberku a prohlašuji, že oznámení, že tato smlouva existuje, vyvolalo potlesk na tomto zasedání čtyř set hlavních průmyslníků Bavorska, je to opravdu základní věc, kterou oni interpretují jako základní garance, které mají.

Toto tedy nachází své vyjádření v právním charakteru těchto dohod, jde o mezinárodní hospodářské smlouvy obecné povahy, mající nejvyšší právní sílu a dodržování těch zakotvených pravidel je mezinárodně vymáhatelné, což je nesmírné důležité. Proto je k jejich platnosti nezbytný souhlas Federálního shromáždění a následná ratifikace prezidentem republiky.

Dohody jsou sjednávány na dobu 10 - 20 let, po tuto dobu je nelze vypovědět. Po vypršení stanovené lhůty mohou být dále prodlužovány. To je podstatná jistota pro investory obou smluvních stran. Byla podepsána celá řada dohod tohoto typu, některé už byly ratifikovány. V poslední době jsme projednávali Velkou Británii, Dánsko, Norsko, Nizozemí, Řecko. To je všechno.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem pánu ministrovi. Vládny návrh prejednali výbory hospodárske, pre plán a rozpočet a zahraničné oboch snemovní. Zhrnutím výsledkov boli poverené výbory hospodárske, zvolili zo svojho stredu spravodajcu: za Snemovňu ľudu pán poslanec Zdeněk Malina, za Snemovňu národov pán poslanec Ján Hacaj.

Prosím pána poslanca Malinu, aby predniesol spravodajskú správu za výbory Snemovne ľudu.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP