Středa 17. července 1991

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem, hlási sa ešte niekto o slovo? Pán poslanec Novosád, potom pán poslanec Benda.

Poslanec SL K. Novosád: Skutečně bych nechtěl diskutovat o určitých problémech, které zazněly, ale co se týče obcí, jejich zde už několikrát deklamované chudoby, rád bych kolegy upozornil, že podle zákona o nájmu a pronájmu nebytových prostor, kterých mají nyní obce dostatek, se na jedné straně pronajímá do stejných ekonomických podmínek za desetkrát, dvacetkrát až čtyřicetkrát nižší ceny, tzn. že proti zákonu, o kterém dneska diskutujeme, zde existuje skupina podnikatelů, kteří mají nesrovnatelně lehčí podmínky, než my jim v tomto zákoně stanovujeme: Zde nějaká rovnost začátku není.

Domnívám se, že pokud obce zváží způsob, jakým budou tyto objekty nebo ty provozovny dávat do nájmu podnikatelů, že peníze, které jim dneska chybí, mohou dostat zpět a velice rychle.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem, pán poslanec Benda sa hlási.

Poslanec SL V. Benda: Chtěl bych na závěr této velmi dlouhé debaty jenom velmi stručně konstatovat stanovisko Klubu KDSLDS. Domníváme se, že prodloužení lhůty povinného pronájmu ze dvou na pět let je naprosto nepřijatelné a v podstatě protiústavní.

Pokud jde o ostatní změny navrhované v této novele, většina z nich je rozumných, ale jde o okrajové, ne příliš podstatné záležitosti. Protože se domníváme, že není nic horšího, než měnit v průběhu hry pravidla hry, budeme hlasovat proti přijetí novely zákona.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem poslancovi Bendovi, kto sa hlási ďalej o slovo, kto chce ešte vystúpiť v rozprave? Nikto sa nehlási, nikto takéto prianie už nemá, takže vyhlasujem rozpravu za skončenú. Udeľujem záverečné slovo najskôr zástupcovi navrhovateľa, pánu poslancovi Jurečkovi, ktorý ako námestník ministra, vystúpi so záverečným slovom.

Poslanec SL J. Jurečka: Pane předsedající, dámy a pánové, budu ve svém slově velmi stručný, protože kolega Kudláček, který vystoupil, než se rozpoutala tato přestřelka o obcích, je jedním z navrhovatelů.

Takže jeho vystoupení shrnovalo i to, co jsem chtěl shrnout já. Argumenty proti řadě návrhů už toto Federální shromáždění slyšelo několikrát, jak při diskusi o této předloze samé, tak při řadě dalších příležitostí.

Zapisoval jsem si přednesené pozměňovací návrhy, a pokud bychom chtěli takovýmto způsobem postupovat, zjistíme, že bychom proti původní úpravě tří paragrafů, rozšířené o další dva paragrafy ve zprávě ústavně právních výborů upravovali ještě dalších 7 nebo 8 paragrafů. Počet upravovaných pozměňovacích paragrafů by vzrostl k číslu 13 z celkových 27. Vidíte sami, že z novely by se stala zásadní rekonstrukce celého zákona. Za navrhovatele prohlašuji, že jsme toto v úmyslu neměli a nechtěli a odmítáme takový přístup.

Vyjádřil bych se jen k pozměňovacímu návrhu o leasingu - ano, názory známe, argumenty pro jsme slyšeli, argumenty proti jsme také slyšeli. Od navrhovatelů leasingu je to stále ta stejná píseň, i když říkají, že vycházejí ze zkušeností. Ze zkušeností se snažíme vycházet my v našich původních návrzích, a nakonec i ústavně právní výbory reflektují určité poznatky stran holandské aukce, zejména ze Slovenské republiky.

Osobně jsem sice proti znění § 11 odstavec 2 tak, jak je uvedeno ve zprávě ústavně právních výborů. Ovšem chtěl bych poznamenat, že pokud by měl být přijímán tento návrh, a je zajímavé, že pochází z ústavně právních výborů - musíme vědět, že není dotažen, protože je stanovena povinnost platit, ale není stanoveno rozpočtové určení. Takže mělo-li být takové ustanovení přijato, musí být rozšířeno ještě o větu zhruba tohoto znění:

"Náklady marné dražby a výnosy zvláštního poplatku se odvádějí na zvláštní účet příslušného orgánu republiky." Děkuji.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem poslancovi Jurečkovi, ktorý vystúpil za navrhovateľa. Teraz prosím pána poslanca Kopřivu, spravodajcu výborov Snemovne ľudu, aby predniesol svoje záverečné slovo a súčasne navrhol ďalší postup svojej snemovne.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec T. Kopřiva: Kolegyně a kolegové, na závěr své zpravodajské zprávy jsem vás žádal, cituji: "Abyste se pokud možno vyvarovali takových pozměňovacích návrhů, které ze zákona č. 427/1990 Sb., udělají zcela jiný zákon. Kolegyně poslankyně této mé žádosti vyhověly a ani jedna nedodala žádný pozměňovací návrh (potlesk), za což jim děkuji.

Vystoupilo 18 poslanců - kolegů, kteří podali včetně kolegy Jurečky celkem 36 pozměňovacích návrhů, a obávám se, že moje černé obavy, které jsem měl před zahájením debaty, se začínají naplňovat; že kdybychom přijali většinu těchto návrhů, tak přijmeme úplně jiný zákon, než je zákon č. 427/1990 Sb.

Proto navrhuji tento postup, vzhledem k počtu pozměňovacích návrhů, abychom jako zpravodajové dostali patřičný časový prostor, abychom vaše návrhy mohli utřídit, poskládat, protože některé návrhy jsou diametrálně proti dalším pozměňovacím návrhům, některé návrhy, které jste podali, si aniž byste to uvedli, vyžádají změnu znění dalších paragrafů a ustanovení zákona, a proto žádáme - i za kolegu Farkaše - o time out na patřičnou přípravu před závěrečným hlasováním. Děkujeme.

Předsedající mistopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Pán poslanec Farkaš, pripájate sa?

Společný zpravodaj výborů SN poslanec M. Farkaš: Vzhľadom k tomu, že kolega hovoril i za mňa, nezostáva mi len sa pripojiť.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Teda obaja spravodajcovia odporúčajú svojim snemovniam ten postup, ktorý bol prednesený. Zostáva len otázkou, či tieto pozmeňujúce návrhy, keď ich spravodajcovia spracujú, nemal prejednať napríklad hospodársky výbor, alebo výbor pre plán a rozpočet, ale samozrejme obaja spravodajcovia boli vo všetkých výboroch, ktorými to prešlo, zvolení. Takže myslím, že majú predniesť svoje stanovisko snemovniam. Dávam to ako jednu z možností, pretože obyčajne bývajú spravodajcovia, potom obviňovaní z určitého subjektivizmu, keď doporučujú jednotlivý návrh.

Vyjadrite sa k tomu, pán poslanec.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec T. Kopřiva: Předpokládám, že by se našeho jednání zúčastnili navrhovatelé, a pokud vzniknou nějaké nejasnosti, tak předkladatele pozměňovacích návrhů si pozveme.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Vzhľadom k charakteru pozmeňujúcich návrhov a ich množstvo, domnievam sa, že nie je reálne, aby sme dnes o týchto pozmeňujúcich návrhoch a zákone hlasovali. Je tu určitý časový priestor, ktorý navrhujeme, aby bol takto využitý.

Tento podbod programu sme v podstate v tejto chvili skončili. Myslím, že môžeme našu 16. spoločnú schôdzu prerušiť do zajtrajšieho dňa do 9.00 hodiny. V tejto chvíli by ste mali dostať do lavíc súhrn pozmeňovacích návrhov k referendu. V tejto chvíli sa to množí a za niekoľko minút to naše pracovníčky roznesú.

Chceme vytvoriť priestor na zasadnutie poslaneckých klubov k referendu, prípadne k ďalším otázkam. Na to dávame orientačne 1 hodinu, teda do 17.00 hodiny, do 18.00 hodiny by bol čas na večeru. O 18.00 hodine by zasadli výbory na svoje spoločné schôdze. Ide o tie schôdze, ktoré boli pôvodne plánované na včerajší deň.

Na týchto schôdzach bude prejednaný legislatívny program a zásady lustračného zákona. Chcel by som pripomenúť, že jednotlivé výbory budú zasadať v týchto miestnostiach. Ústavnoprávne výbory v č. 274, výbory pre plán a rozpočet v miestnosti X, hospodárske výbory v miestnosti č. 214, výbory branné a bezpečnostné v miestnosti č. 102, sociálne a kultúrne v miestnosti č. 209, zahraničné výbory v Snemovni ľudu a výbory pre životné prostredie v miestnosti č. 105.

Upozorňujem predsedov výborov ústavnoprávnych, branných a bezpečnostných a výborov hospodárskych, že dnes o 19.00 hodine sa majú stretnúť s ministrom Ehrenbergerom v miestnosti č. 026. Zajtra o 8.30 hodine je zasadnutie mandátového a imunitného výboru Snemovne národov v miestnosti č. 026. V miestnosti č. 534 sa uskutočníschôdza politického grémia, ktorú zvoláva predseda Federálneho zhromaždenia dnes o 17.00 hodine.

Takýto postup navrhujem, aby sme stihli prejednať všetko, čo sme zaradili do programu 16. spoločnej schôdze. Má niekto nejaké pripomienky? Poslanec Benda.

Poslanec SL V. Benda: Mám jenom dotaz. Platí termín oznámení, že v 18.30 hodin je předsednictvo Federálního zhromáždění?

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Za týchto okolností neplatí. Chceli sme to odvolať dodatočne, pretože jednanie výborov by bolo komplikované. Navrhujeme predsedovi Federálneho zhromaždenia, aby preložil zasadnutie predsedníctva Federálneho zhromaždenia na zajtrajšok, vzhľadom k pomerne nabitému programu dnešného večera.

Prečítam ešte raz, kde sú priestory pre zasadnutie klubov. KSČ zasadá v Snemovni ľudu, Občianska demokratická strana v Snemovni národov, Občianske hnutie v miestnosti č. 274, Verejnosť proti násiliu v miestnosti č. 102, Kresťansko-demokratická únia č. 214, SNS v miestnosti č. 504, ODA v miestnosti 026, HSDS I v Snemovni národov, KDH v foyer Snemovne národov, SDO v miestnosti č. 267, Nezávislí poslanci OF v predsálí miestnosti X a HSDS II v miestnosti 105.

Ešte, kým sa rozídeme, je nutné, aby predtým, než zásadnú kluby, informoval spravodajca výborov Snemovne ľudu, podpredseda Valko o výsledkoch zasadnutia spravodajcov k zákonu o celoštátnom referende.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec E. Valko: Vážené dámy a páni, pred jednaním klubov by som chcel upozorniť na určité neuralgické body, na ktoré sme spolu s poslancom Vildom sústredili svoju pozornosť pri prejednávaní jednotlivých pozmeňovacích návrhov s predkladateľmi, ktorí zároveň vystupovali aj za kluby.

Vzhľadom ku skutočnosti, že rozsah pozmeňujúcich návrhov má 16 strán a podľa oznámenia Kancelárie Federálneho zhromaždenia by boli k dispozícii do 30 minut, je možné, že na jednotlivé kluby by sme rozdali niektoré exempláre.

Chcel by som upozornit na 5 sporných otázok, ktoré z tohto jednania vzišli. Bol by som velmi rád, keby ste si ich všimli pri jednaniach v kluboch.

Prvý neuralgický bod je článok 1 odstavec 1. Boli tu návrhy na vypustenie článku 1 odstavec 1. To bol jeden blok týchto návrhov.

Druhý blok trval na tomto znení, pričom došlo k určitej akceptácii, že by sa spresnil článok 1 odstavec 1, kde by za slová "zásadné otázky" sa vložilo slovo "formy".

Druhý blok problémov je v článku 3 odstavec 1, kde sporné otázky spočívajú v slovách, kde za slová "Federálne zhromaždenie" sa vloží slová "po súhlase Českej národnej rady a Slovenskej národnej rady". Ďalší pozmeňovací návrh bol, že na miesto slov "po súhlase" pride "po vyjadrení".

Tretí blok je opäť v článku 3 odstavec 2. Tento princíp je v iných článkoch, ale ide o princip trojpäťinovej väčšiny. To znamená na prijatie návrhu na vyhlásenie referenda sa vyžaduje súhlas trojpätinovej väčšiny všetkých poslancov Snemovne ľudu a trojpätinovej väčšiny Snemovne národov v slovenskej aj českej časti. Proti tomu je tu pôvodný návrh ústavnoprávneho výboru, že by na takýto návrh stačil zákaz majorizácie.

Ďalším sporným bodom zostala otázka skrátenia lehoty - článok č. 4 odstavec 4, kde je uvedené, že o rovnakej otázke je možné hlasovať až po 5 rokoch, návrh je skrátiť na 2 roky.

Posledný sporný bod je bod, týkajúci sa článku 5 odstavec 3 - majetok - je tu niekoľko pozmeňujúcich návrhov, ktoré sa týkajú riešenia majetku. V konkrétnej forme by mal byť v takom znení, ako je navrhované, teda vyriešiť otázku majetku už v tomto zákone. Oproti tomu je tu pozmeňovací návrh, podporený i Slovenskou národnou radou - riešiť túto otázku zvláštnym ústavnym zákonom, teda neriešiť to v tomto ústavnom zákone, ale ponechať to na zvláštny ústavný zákon.

V podstate toto sú najspornejšie otázky, ktoré vyplynuli z týchto jednaní, kde nedošlo medzi predstaviteľmi klubov a spravodajcami ku zhode. Autori pozmeňujúcich návrhov zotrvávajú na svojich stanoviskách. Ďakujem za pozornosť.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. vypočuli ste si stanovisko spravodajcov k jednotlivým pozmeňujúcim návrhom, predovšetkým k tým sporným, ktoré sú rozhodujúce pre jednania politických klubov.

Teraz som sa dozvedel, že to nie je tak, ako som vás informoval, nebude to za pár minút, ale za pol hodiny. Teraz sme zariadili veci tak a prosím pracovníkov Kancelárie, aby takto postupovali: nech sa to rozmnoží 15 krát pre predstaviteľov jednotlivých politických klubov a okamžite doručí do miestností, kde kluby budú zasadať. Potom, až to bude rozmnožené, rozniesť do Snemovne ľudu, kde si to každý poslanec na svojom stole nájde. To znamená, ešte v priebehu 30 minút.

O slovo požiadal prvý podpredseda Federálneho zhromaždenia, profesor Zdeněk Jičínský.

První místopředseda FS Z. Jičínský: Vážení kolegové, prosím zástupce poslaneckých klubů, kteří se budou účastnit schůze politického grémia, aby jednání poslaneckých klubů vedli v tom směru, aby bylo zřejmé, co pro poslanecké kluby je přijatelné, jaká je míra flexibility v určitých návrzích, ve kterých se mohou pohybovat, abychom na politickém grémiu měli přesný prostor, v němž se v rámci pokusu hledání kompromisu budeme pohybovat.

Dále mám osobní žádost na představitele politických klubů, kteří vznášeli pozměňovací návrhy, aby uvážili, zda na všech pozměňovacích návrzích budou trvat vzhledem k tomu, že pozměňovacích návrhů je neúměrné množství. Bylo by opravdu vhodné, abychom se na určité variantě, která by byla přijatelná, shodli. Berte to prosím na vědomí.

Vzhledem k tomu, že se jisté předpoklady, s nimiž jsme počítali, nesplnily, schůzi politického grémia bych svolal na 17.15 hodin, aby kluby měly dost času věci projednat. Myslím, že bude vhodné na klubu hovořit i o některých návrzích týkajících se druhého návrhu zákona, který zde byl dnes projednáván, protože i tam je třeba o řadě věcí hovořit a zjistit stanovisko, protože mnoho věcí je sporných.

Dávám v úvahu navrhovatelům i zpravodajům, zda by nebylo vhodné vzhledem k povaze některých návrhů, které se vzájemně vylučují, tyto věci projednat na hospodářském výboru, který návrh předkládal. Ale to je věc, kterou nechávám k úvaze.

Jinak děkuji a prosím zástupce poslaneckých klubů v 17.15 hodin v místnosti č. 534.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. O organizačno-technickú poznámku požiadal poslanec Soukup.

Poslanec SL J. Soukup: Vážení kolegové, do budovy Federálního shromáždění došla zásilka osobních počítačů z pomoci Kongresu USA, kterou dostáváme. Byl jsem požádán pracovníky výpočetního střediska, abych nabídl pro zájemce exkurzi - možnost seznámit se s těmito stroji. Mohlo by to být zítra v polední přestávce. Sraz by byl hned po skončení jednání v předsálí Sněmovny lidu. To důležité, proč jsem se přihlásil o slovo, je, že ve dnech 20. až 21. srpna sem přijede několik členů Kongresu USA k oficiálnímu předání těchto počítačů. Byla by vhodná účast poslanců FS na tomto jednání. Dovolil bych si požádat poslanecké kluby, aby vyslaly své zástupce. Děkuji vám.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Prerušujem 16. spoločnú schôdzu Snemovne ľudu a Snemovne národov do zajtra do 9.00 hodiny. Prajem vám príjemnú večernú prácu.

(Schůze přerušena v 16.08 hodin.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP