Pátek 19. července 1991

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pane kolego, možná, že máte pravdu. Já jsem svého času říkal, abychom sledovali více problémy v uplatňování jednacího řádu, abychom se snažili aspoň sjednocovat v interpretaci, nesnažme se komplikovat to, k čemu jsme dospěli. Myslím, že ten výklad, který podal poslanec Stome, je správný a můžeme tak postupovat. Není to proti postupu, který jednací řád stanoví. Poslanec Konečný, jako expert na jednací řád.

Poslanec SL J. Konečný: Pane předsedající, nemohu souhlasit s výkladem poslance Stomeho. Zpráva dohodovacího výboru není pozměňovacím návrhem. Rozprava k tomuto zákonu byla ukončena a tato rozprava je ke zprávě dohodovacího výboru, to znamená, nejdříve se hlasuje o pozměňovacích návrzích k té zprávě v pořadí, jak byly podány, pokud sněmovna nerozhodne jinak.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec F. Šamalík: Vžijte se do situace - v diskusi bylo řečeno - poslanec Benda bod 1 - tříletou lhůtu považuji za nadbytečnou, ale budiž. Poslanec Vild - projde-li § 35/1, pak lhůta 7 let. V tomto smyslu tady probíhala diskuse. Když jí z té neurčitosti dostaneme, tak je zde problém. Byla zde vznesena řada námitek proti tříleté lhůtě. Já jsem na začátku dával návrh, že by se měl prvně rozhodnout tento problém, protože potom by se z toho odvinuly všechny další problémy. Čili máme ho zase před sebou, protože je to sporný bod a návrhy pozměňovací se týkaly pouze polemiky s touto tříletou lhůtou. Kdo je přesně vyjádřil, to je v této chvili obtížné říci, mluvilo se obecně, zvláště ve vystoupení zástupců klubů, kde se to formulovalo jednoznačně. Odmítnutí jakýchkoliv lhůt převažovalo v mnoha hlasech. Nyní zase trvají na lhůtách tři nebo sedm let. Zdá se mi, že se toho nemůžeme zprostit takovým způsobem, že nyní rozhodneme o tom, zda přijímáme lhůtu tří let, která zde byla navržena a s níž byl vysloven právě tak souhlas. A jestliže to neprojde, pak se vracíme k původnímu textu. Myslím, že to je nejrozumnější návrh, protože podstata sporu pořád spočívá ve lhůtách a pozměňovací návrhy jsou lhůtové návrhy.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Kdo má technickou poznámku - poslanec Tichý.

Poslanec SN B. Tichý: Vážený pane předsedající, vážené Federální shromáždění, máme zde formálně dvě možnosti. Buďto postupovat podle návrhu pana poslance Stomeho, který považuje zprávu dohodovací komise za pozměňovací návrh a dává je do jednoho pytle s těmi pozměňovacími návrhy, které byly předneseny v této dohodovací zprávě. Naproti tomu pan poslanec Konečný uvádí, že tento postup je nevhodný, a že jsme od rána postupovali tak, že tisk 790 považujeme za návrh a k tomuto návrhu dáváme pozměňovací návrhy a rozhodujeme o tom, zda budou, nebo nebudou přijaty. Obojí postup je možný, ale vzhledem k tomu, že jsme takto již začali a že metodicky správnější je postup navržený panem poslancem Konečným, bude vhodné, když budeme považovat tisk 790 za návrh a hlasovat o tom, v jakém pořadí pozměňovací návrh přijmeme, anebo věc ponecháme na rozhodnutí logické, ve kterém by se pořadí zpracovaných návrhů upravilo. Myslím, že se musíme rozhodnout pro jednu nebo pro druhou variantu.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Poslanec Mečl se hlásí s faktickou poznámkou. Kolegové, zachovejte klid.

Poslanec SN J. Mečl: Dohodovací komise předložila oběma sněmovnám soubor pozměňovacích návrhů k zákonu o soudech a soudcích. Také v tom nadpisu nebo petitu je uvedeno, že se doporučují Sněmovně lidu a Sněmovně národů ve vládním návrhu zákona provést tyto úpravy.

Podle jednacího řádu není možné předkládat další pozměňovací návrhy k pozměňovacímu návrhu. Pozměňovací návrhy je možno předkládat jedině k návrhu zákona. To znamená, že doktor Stome má pravdu, že toto je první soubor pozměňovacích návrhů k vládnímu textu, a ten je potřeba vyřešit. To znamená, je zapotřebí odpovědět na otázku, která je tady položena, že se doporučuje ve vládním návrhu zákona provést tyto úpravy. Pozměňovací návrhy k návrhu úprav je absurdní. Pozměňovací návrhy skutečně mohou být pouze k návrhu zákona. Jinak se kruh uzavře a nedostaneme se z místa. To znamená, doktor Stome má pravdu, inženýr Konečný, myslím, že mluvil o něčem jíném. Toto je soubor pozměňovacích návrhů, které byly předloženy dohodovací komisí. Pozměňovacích návrhů k vládnímu návrhu zákona. A není možné v další řadě podávat k němu další návrhy. (Potlesk.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Osobně myslím, že to tak je. Chtěl bych říci, že nám tu vznikly jisté problémy, které nejsme schopni řešit, že dohodovací výbor na rozdíl od předchozích dohodovacích výborů postupoval cestou, kterou bych nazval netradiční, ani bych jí blíže ne- hodnotil v tom smyslu, že vnášel do toho, co bylo usneseno a v čem byl spor, další změny. S tím se musíme vypořádat, ale ne dnes. Protože dneska musíme vyřešit tento konkrétní problém. Časem musíme hledat interpretační pravidla tam, kde jednací řád není jednoznačný. Ale osobně myslím to, jak to říkal kolega Stome, a jak teď znovu odůvodnil poslanec Mečl, že je správné, a je to v souladu s tím, že to odpovídá vnitřní logice, protože i to jednací řád připouští, aby se o návrzích, o kterých se má hlasovat, hlasovalo nejenom podle časového pořadí, jak byly podány, ale podle jejich pořadí logického, po- dle jejich vnitřního smyslu. Číli vracíme se k bodu 1 zprávy 790. Je tu návrh dohodovacího výboru, jeho písemný text upravil poslanec Valko, myslím, že jste si to poznamenali, čili hlasování bude o tom, kdo souhlasí s tímto textem, nechť zvedne ruku, a to ve Sněmovně lidu nejdříve.

Prosím zejména kolegy ve slovenské části Sněmovny národů, aby zaujali svá místa v jednací síni, stěžují nám jednání. Hlasují nejprve poslanci Sněmovny lidu, kdo je pro tento první bod dohodovacího řízení, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasování započato v 12.19 hodin.)

Děkuji. (46) Čtyřicet šest.

Kdo je proti? (35) Děkuji. Třicet pět.

Kdo se zdržel hlasování? (18) Děkuji. Osmnáct.

Čtyřicet šest pro, třicet pět proti, osmnáct se zdrželo hlasování, zřejmě hlasovali všichni poslanci, Sněmovna lidu návrh nepřijala.

Nyní hlasují poslanci Sněmovny národů zvolení v české části. Kdo z nich je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasuje se.)

(22) Dvacet dva.

Kdo je proti? (24) Dvacet čtyři.

Kdo se zdržel hlasování? (14) Čtrnáct. Jeden poslanec nehlasoval.

Nyní hlasují poslanci ve slovenské části Sněmovny národů. Kdo z nich je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko.

(Hlasuje se.)

(16) Šestnáct.

Kdo je proti? (6) Šest.

Kdo se zdržel hlasování? (19) Devatenáct.

Šestnáct poslanců bylo ro, šest proti, devatenáct se zdrželo hlasování a dva nehlasovali. Ani jedna sněmovna tento návrh nepřijala.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec M. Pohanka: První další formulovaný návrh podali poslanci Kessler a Toman, za podpory poslance Hubálka, aby § 35 odst. 1 byl doplněn v tom smyslu, že při prvním jmenování soudců bude stanovena funkční lhůta 7 let.

Poslanec SL Z. Malina: Domnívám se, ze můj návrh je technicky zpřesňující, a pokud by poslanec Toman neměl námitky, bylo by možné ho spojit s tímto návrhem, neboť další jmenování je na dobu neurčitou. Nemůže tady nastat případ, že by byla obava z nejasností, že by další jmenování mohlo být opět na lhůtu sedmiletou.

Poslanec SN P. Toman: Myslím, že by se o mém návrhu mělo hlasovat samostatně.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Přejete si ještě tento návrh přečíst. (Projevy souhlasu.) Prosím tedy pana zpravodaje.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec M. Pohanka: § 35 odst. 1 by zněl: "Soudci jsou jmenováni na dobu 7 let, až po uplynutí této lhůty je možno soudce jmenovat bez časového omezení." Doporučuji.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec F. Šamalík: Z hlediska zásad, které jsem zde vyložil, nedoporučuji.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Hlasují poslanci Sněmovny lidu. Kdo z nich je pro tento pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasuje se.)

(54) Padesát čtyři.

Kdo je proti? (27) Dvacet sedm.

Kdo se zdržel hlasování? (21) Dvacet jedna.

Pro bylo padesát čtyři, proti dvacet sedm, dvacet jedna poslanců se zdrželo hlasování. Sněmovna lidu návrh přijala.

Nyní hlasují poslanci Sněmovny národů zvolení v České republice. Kdo z nich je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasuje se.)

(34) Třicet čtyři.

Kdo je proti? (11) Jedenáct.

Kdo se zdržel hlasování? (15) Patnáct.

Pro bylo třicet čtyři, proti jedenáct, zdrželo se patnáct poslanců, jeden poslanec nehlasoval.

Nyní hlasují poslanci zvolení ve slovenské části Sněmovny národů. Kdo z nich je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasuje se.)

(30) Třicet.

Kdo je proti? (4) Čtyři.

Kdo se zdržel hlasování? (10) Deset.

Sněmovna národů návrh nepřijala, návrh přijat nebyl.

Prosím o další návrh, o kterém budeme hlasovat.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec F. Šamalík: Jde o návrh poslance Maliny, o doplněk na zpřesnění textu, který jsme před chvílí slyšeli.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jíčínský: Prosím pana zpravodaje, aby ho ještě jednou přečetl.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec M. Pohanka: Podle poslance Maliny by § 35 odst. 1 zněl: "Soudci jsou jmenováni na dobu 7 let. Až po uplynutí této lhůty je možno soudce jmenovat a v tomto případě již bez časového omezení."

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: O návrhu jsme sice věcně hlasovali, ale má jinou podobu. Návrh vyjadřuje formulačně jinak myšlenku. Návrh byl podán a poslanec Malina trvá na hlasování? (Poslanec SL Z. Malina: Ano.)

Budou hlasovat poslanci Sněmovny lidu. Kdo z nich je pro tento pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasuje se.)

(54) Padesát čtyři.

Kdo je proti? (28) Dvacet osm.

Kdo se zdržel hlasování? (16) Šestnáct.

Dva poslanci nehlasovali. Sněmovna lidu návrh přijala.

Nyní hlasují poslanci Sněmovny národů zvolení v České republice. Kdo z nich je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasuje se.)

(34) Třicet čtyři.

Kdo je proti? (15) Patnáct.

Kdo se zdržel hlasování? (12) Dvanáct.

Jeden poslanec nehlasoval. Česká část návrh neschválila.

Nyní hlasují poslanci zvolení ve Slovenské republice. Kdo z nich je pro tento pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku!

(Hlasuje se.)

(29) Dvacet devět.

Kdo je proti? (7) Sedm.

Kdo se zdržel hlasování? (8) Osm.

Jeden poslanec nehlasoval.

Sněmovna národů návrh nepřijala, návrh přijat nebyl. Prosím zpravodaje o další návrh.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec F. Šamalík: Bod . se stal výsledky hlasování bezpředmětný, stejně tak jsme rozhodli o bodu . Zbývá bod ., § 69 - v prvním odstavci jde o změnu, kterou navrhovala poslankyně Šormová, to jest škrtnout poslední tři slova "bez časového omezení".

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Je to tedy § 69, odst. 1. Skončí "ustanovené podle zákona".

Prosím pana zpravodaje, aby formuloval návrh.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP