Čtvrtek 26. září 1991

Předsedající předseda SL R. Battěk: Jak dlouhý čas navrhujete vy, pane navrhovateli?

Společný zpravodaj výborů SL V.Benda: Poněvadž se nám to komplikuje s časem, je 18 hodin a podle jednacího řádu by mělo jednání v tuto dobu skončit (hlas z pléna: v 18.30!), tedy v 18.30, čili kdybychom udělali pauzu 20 minut, pravděpodobně bychom čas nedodrželi. Navrhoval bych, abychom o celé novele hlasovali až zítra ráno.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Ještě zpravodaj, poslanec Benda; musíme dospět ke konci této debaty.

Společný zpravodaj výborů SL V. Benda: Nemám jednací řád, ale spíš si vzpomínám na 20. hodinu pro naše schůze. My jsme požadovali krátké přerušení a navrhuji přerušit do 18.15 hodin, a potom přistoupit k hlasování.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Upozornění kolegy Bendy, že jednání sněmovny je do 20 hodin, je správné. Tudíž bylo navrženo, abychom hlasovali o přerušení schůze na 20 minut.

Dávám tedy hlasovat. Kolegyně a kolegové, prosím vás o trochu osobní kázně, abychom mohli tuto záležitost vyřešit. Prosím, poslanec Kulan.

Poslanec SN P. Kulan: Pán predsedajúci, vážené dámy a páni, chcem upozorniť, že pán kolega podal ako prvý návrh, aby sme prerušili rokovanie do zajtra. Najskôr by sme mali hlasovať o tomto návrhu.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Protože jsou základní sporné postoje poslanců, nejprve dám hlasovat o tom, aby bylo přerušeno toto jednání na 20 minut, aby se mohly poslanecké kluby poradit. To je první část, o které budeme hlasovat.

(18.01 hodin)

Hlasují poslanci obou sněmoven o tom, zda souhlasí s tím, že přerušíme schůzi na 20 minut. Kdo je pro, ať hlasuje!

(Hlasuje se.)

(SN 59, SL 68)

Děkuji, obě části sněmovny souhlasí s přerušením na dvacet minut, ale měli bychom ještě hlasovat o tom, zda se po dvaceti minutách sejdeme a budeme hlasovat o zákoně nebo zda budeme hlasovat zítra.

Sejdeme se v 18.20 hodin.

(Jednání přerušeno v 18.02 hodin.)

(Jednání opět zahájeno v 18.30 hodin.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Vážené poslankyně, vážení poslanci, než přistoupíme k hlasování, vyslechněte následující sdělení.

15 minut po skončení naší společné schůze pokračují ústavně právní výbory ve svém jednání.

Zítra v pátek 27. září zahájíme další den jednání 17. společné schůze v 9.00 hodin ráno.

Na pořadu bude:

Zpráva vlády ČSFR o plnění státního rozpočtu federace a souhrnu státních rozpočtů za I. pololetí 1991 (tisk 822).

Návrh výborů pro plán a rozpočet na usnesení SL a SN (tisk 849) a Společná zpráva výborů pro plán a rozpočet SL a SN o kontrole rozpočtu za první pololetí 1991 (tisk 850).

Jako druhý bod zítřejšího jednání bude vládní návrh zákona o kárné odpovědnosti soudců, tisk 742, 838.

Jako třetí bod bude návrh výborů pro životní prostředí na usnesení FS k informaci o současném stavu budování soustavy vodních děl Gabčíkovo-Nagymaros (tisk 869).

Další oznámení: Hospodářské výbory se ihned po skončení společné schůze sejdou v místnosti 209.

Obě sněmovny jsou v této chvíli usnášení schopné. Než přikročíme k hlasování, chtěl bych vám, vážené poslankyně, vážení poslanci, sdělit, že při schvalování tohoto zákona platí zákaz majorizace, tak jako při hlasování o pozměňovacích návrzích.

Dávám tedy hlasovat. Hlasovat budou obě sněmovny společně.

(Hlasuje se.)

(18.35 hodin)

Táži se poslanců obou sněmoven, kdo souhlasí s návrhem zákona ve znění usnesení a podle doporučení sněmovních zpravodajů výborů, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko.

(SN - ČR 35, SR 36, SL 48)

Kdo je proti? (SN - ČR 9, SR 8, SL 27)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN - ČR 13, SR 10, SL 35)

Konstatuji, že Sněmovna lidu hlasovala takto: čtyřicet osm poslanců pro, dvacet sedm proti, třicet pět se zdrželo, nikdo neignoroval hlasování.

Ve Sněmovně národů poslanci zvolení v České republice hlasovali takto: třicet pět pro, devět proti, třináct se zdrželo, jeden nehlasoval.

Ve Sněmovně národů zvolení ve Slovenské republice hlasovali takto: třicet šest pro, osm proti, deset se zdrželo, nikdo neignoroval.

Konstatuji, že novela návrhu zákona neprošla ani v jedné části Sněmovny národů, ani ve Sněmovně lidu. Jsem nucen konstatovat, že po souhlasném usnesení obou sněmoven Federálního shromáždění ČSFR neschválilo zákon, kterým se mění a doplňuje zákon č. 87/1991Sb. o mimosoudních reahabilitacích.

0 technickou poznámku požádal místopředseda FS poslanec Jičínský.

První místopředseda FS Z. Jičínský: Vážení kolegové, v době přestávky jsem se díval do stenografického záznamu k zákonu o půdě. Musím dát za pravdu poslanci Voleníkovi jenom částečně, protože hlasování probíhalo tak, že předtím byla dohoda politického grémia, která byla schválena, že se bude jednat o pozměňovacích návrzích, pak že se schůze přeruší, sejdou se poslanecké kluby a bude se konat hlasování o návrhu jako celku.

Říkám to proto, že jsem neměl záměr svým výkladem ovlivňovat; říkám, že dávám poslanci Voleníkovi za pravdu částečně, protože tuto schůzi jsem neřídil já, ale kolega Stank.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Končím dnešní zasedání. Přerušuji tím společnou schůzi do zítřka do 9 hodin. Děkuji.

(Schůze přerušena v 18.40 hodin.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP