Úterý 1. října 1991

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Klokner.

Poslanec SN J. Klokner: Vážený pán predsedajúci, dámy a páni, vážení hostia, predložený návrh poslancov Federálneho zhromaždenia i politických strán v princípe rieši ich postavenie, prípadné ukončenie činnosti politických strán, resp. hnutí.

Je potrebné, aby sme si uvedomili, že tento nový zákon, keď ho prijmeme, vytvorí takú realitu spoločenského života, ktorá bude znovu riešiť uvedenú skutočnosť. Preto má veľký význam, aby sme pri prijatí tohto zákona vytvorili taký priestor pre činnosť politických strán, v ktorom sa určité ambície, toho - ktorého politického subjektu, budú v tomto priestore naplňovať. Samozrejme, že tieto ambície môžu byť pozitívne i negatívne, myslím tým pozitívny alebo negatívny dopad na vývoj spoločnosti.

Niekto môže namietnuť, že demokracia súčasná je v akýchsi začiatkoch, že sa tvorí, že sa snažíme transformovať z minulého totalitného obdobia do skutočného demokratického prostredia. Týmto zákonom by sme mali upraviť tak stav, aby na našom teritóriu tohto štátu nemohli vyvíjať činnosť tie strany, ktoré môžu ohroziť rozvoj demokracie.

Preto mám jeden doplňujúci návrh k § 4, ktorý by som doplnil písmenom d): Zakazuje sa činnosť, ktorá sa hlási k fašizmu, marxizmu-leninizmu alebo k inej totalitnej ideológii, ktorá smeruje k nastoleniu diktatúry, k obmedzovaniu ľudských a občianských práv a likvidácii princípov demokracie. Uvedomme si, že podobné určité návrhy mal i pán Hubálek a ďalší kolegovia, ktorí podobným spôsobom riešili túto problematiku. Prečo navrhujem takéto riešenie, takéto pozmeňujúce a doplňujúce návrhy? Preto, že je nám jasná ideológia, ktorú si strana, prípadne hnutie osvojilo alebo sa k nej hlási. Je to základný stupienok, z ktorého sa potom činnosť rozvíja, prípadne odráža, po ktorom potom aj ide. Keď si niektorá strana osvojí totalitnú ideológiu, tak sa teda môže stať, že v jednotlivých stupňoch dočasného demokratického rozvoja sa môže dostať k moci tá strana, ktorá túto totalitnú ideológiu bude mať, pričom využije k tomu všetky demokratické prostriedky a nastolí taký systém, kde tieto strany budú mať výlučne vlastnú pravdu, ktorú bude ospravedlňovať v neobmedzenej politickej moci. Toto je citát z tvorcu marxisticko-leninskej ideológie z Lenina. Preto mám určité obavy, aby sa opäť týmto ideológiami a totalitnými myšlienkami princíp a priestor demokracie nezaprášil.

Preto považujem za dôležité, aby sa v § 4 zakázala činnosť tým stranám, ktoré majú takúto ideológiu. Týmto by sme sa tiež mohli vyjadriť a zhodnotiť aj činnosť tej strany, ktorá v minulom období nenávistnú diktatúru nastolila.

Nebudem už ďalej hodnotiť toto obdobie, ale ide o činnosť komunistickej strany. Inak podporujem tento zákon i všetky návrhy, ktoré sa týkajú tejto problematiky.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji. Slovo má poslanec Čičmanec.

Poslanec SL P. Čičmanec: Vážený pán predsedajúci, vážené Federálne zhromaždenie, navrhujem nový § 22 v znení: "Vedúce orgány politických strán a hnutí môžu požiadať o vydanie osvedčenia alebo náleze o spolupráci s bývalou Štátnou bezpečnosťou, alebo vojenskou kontrarozviedkou v zmysle zákona č... /1991 Zb." - to sa potom doplní - ktorým sa stanovia niektoré ďalšie podmienky pre výkon niektorých funkcií o členoch týchto orgánov ďalších

funkcionárov strany, alebo hnutí, a vedúcich funkcionárov aparátov.

Ustanovenie § 6 odstavec 3, § 8 odstavec 1, § 9, 11, 12, 17 - 19. uvedeného zákona platí pre tieto prípady obdobne. Sú to paragrafy vydávajúce možnosť uvoľnenia zo zamestnania v prípade pozitívnej lustrácie. Ostatné paragrafy prečíslovať.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji. Dále hovoří pan poslanec Lux, kterému dávám slovo.

Poslanec SN J. Lux: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, pluralita názorů je vyjádřena pluralitou stran a tato pluralita stran je základem demokracie. Pro pochopení této nezastupitelné úlohy stran jsme zorganizovali v květnu t.r. seminář v Liblici u Prahy Úloha politických stran v demokracii. Z tohoto semináře nám naši přátelé v Rakousku vytiskli publikaci Postavení politických stran v demokracii, kterou jsme díky nabídce mohli všem zprostředkovat. Hovoří se tam jakou úlohu politické strany v demokracii mají.

Zdá se, že klíčovým bodem je otázka financování politických stran. Zde stanovisko vlády a Občanské demokratické strany nelze nazvat jinak než politováníhodné. Jestliže argumenty, které zde byly uvedeny, to znamená demokracie v Anglii a v USA chce mít váhu argumentu a proti tomu stojí demokracie německá, italská i demokracie Holandska a Belgie. Jestliže zde byl vzpomenut ministerský výnos Holandska, který řeší tyto problémy, my navrhujeme tento zákon proto, že nechceme řešit tyto problémy ministerskými výnosy, my je chceme řešit zákonem, což je velmi podstatné.

Zdrojem financování stran jsou všude ve světě členské příspěvky, dary, vlastní hospodářská činnost a ve většině demokratických států také státní financování stran. Anglickou labouristickou stranu například financují zcela odbory. Bylo vzpomenuto, že Anglie nezná státní financování, ale dary představují velmi problematický zdroj příjmů pro strany. Jestliže někdo má velké množství peněz k dispozici, hrozí nebezpečí, že si "uváže stranu jako batoh na záda" a bude s ní následovat své vlastní cíle. Dary tedy v sobě skrývají nebezpečí, že dárce od politické strany očekává protislužbu. Uvedu na to jeden příklad: Daruji někomu jako straně deset tisíc korun, a jako protislužbu se tato strana za mě přimluví, až se bude udělovat zakázka na obnovení oken ve škole. To se ještě nepříčí zákonu, ale bude to tehdy, když se dokáže přímá souvislost, tedy že se jedná o korupci. To odhaluje velmi jasně problematiku darů. Lehce se dostaneme do velké blízkosti lepismu a podezření z korupce.

Úkoly politických stran jsou tedy vyjádřením plurality názorů, termínování programu do voleb, nabízení kandidátů a účast v mezinárodním sdružení politických stran.

K zajištění plnění těchto úkolů je třeba vytvořit prostor pro tuto činnost a nevytvoření podmínek je základním nepochopením principu demokracie a parlamentní tradice naší republiky. Proto tedy toto stanovisko vlády a ODS nemůžeme přijmout.

Chtěl bych vyjádřit přesvědčení, že máme společně dostatek zodpovědnosti k projednání tohoto zákona jako základního předpokladu obnovy demokracie u nás. Děkuji vám.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Poslanec Kvasnička má slovo, připraví se poslanec Šebek.

Poslanec SN L. Kvasnička: Vážený pán predsedajúci, vážené Federálne zhromaždenie, chcel som svoju prihlášku k vystúpeniu stiahnuť, pretože návrh, ktorý som chcel podať, zaznel vo viacerých modifikáciách a variáciách z úst niekoľkých poslancov, ale vzhľadom k tomu, že tento môj návrh je vlastne výsledkom mnohých diskusií na našich mítingoch, kde občania, moji voliči, sa opakovane dožadovali, aby som takýto návrh raz predniesol, tak aby som vyhovel tejto žiadosti, predsa ho len poviem, i keď hovorím, že to budem opakovať po niektorých poslancoch.

Je to drobný návrh, ktorý sa týka § 4, ktorý hovorí o zákaze niektorých strán a hnutí. Odporúčam, aby bol doplnený bod d) tohto znenia:"...ktoré stratili dôveru väčšiny občanov tým, že v minulosti zhanobili ľudskosť a štát a propagovali triednu nenávisť." Ďakujem za pozornosť.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Slovo má poslanec Šebek, připraví se paní poslankyně Pavúková, která přednese stanovisko klubu poslanců SNS.

Poslanec SL P. Šebek: Pane předsedající, dámy a pánové, náležím k frakci, která nehodlá podporovat přijetí návrhu tohoto zákona, tím ale není ještě řečeno, že zákon třeba nebude přijat, a proto podávám pozměňovací návrh k § 3 tohoto návrhu.

V článku 2 a 3 se říká, že nikdo nesmí být nucen k členství ve stranách a hnutích, ze stran a hnutí může každý svobodně vystoupit. A v článku 3: "Nikdo nesmí být omezován ve svých právech, protože je členem strany a hnutí, že se účastní jejich činnosti nebo je podporuje, anebo že stojí mimo ně."

Mám za to, že navrhovatele vedly k začlenění těchto vět do návrhu obavy z návratu totalitního systému. Mám dále za to, že s těmito obavami se musíme konečně vypořádat, nemůžeme pořád čekat, že se vrátí něco starého, protože kdyby se to za nějakých okolností třeba stalo, pak tyto články nezamezí tomu, aby bylo postupováno tak, jak si eventuálně totalitní režim bude přát.

Myslím, že tyto články posuzovány ze zahraničí, by jen vzbudily úsměv, tak jako vzbudil patrně úsměv článek 4, který jsme podle pozměňovacího návrhu doplnili do § 31 celního zákona, kde se praví, že celní kontrolou nesmí být ponižována lidská důstojnost. To je v demokraciích samozřejmost, stejně tak jako je samozřejmost to, co říkají odstavce 2 a 3 § 3 tohoto zákona.

Navrhuji proto, aby tyto dva odstavce byly vypuštěny. Děkuji za pozornost.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Prosím paní poslankyni Pavúkovou, připraví se poslanec Mohorita.

Poslankyně SN 0. Pavúková: Vážený pán predsedajúci, vážené Federálne zhromaždenie, klub poslancov SNS k predkladanému Zákonu o združovaní v politických stranách zaujal toto stanovisko:

Okrem niektorých podstatných výhrad, ktoré nepovažujeme za nutné teraz rozoberať, a ktoré by boli predmetom našich pozmeňujúcich návrhov, za najzávažnejšiu námietku voči predloženému návrhu zákona považujeme tú, že prijatie tohto zákona by bolo v rozpore so schváleným kompetenčným zákonom, podľa ktorého otázky združovania a spolčovania boli dané národným radám oboch republík. Z tohto dôvodu predkladaný návrh nepodporíme.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji. Slovo má poslanec Mohorita, připraví se poslanec Vosček.

Poslanec SL V. Mohorita: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, je zcela zřejmé, a vyplývá to i z návrhu výborů ústavně právních návrhu usnesení sněmoven k tomuto návrhu zákona iniciativní skupiny poslanců, že rozdíly jsou v přístupech k té části, která upravuje hospodaření či podnikatelské činnosti nebo - chcete-li - ekonomické zajištění politických stran. Nechci přeceňovat tyto rozdíly, přesto však rozhodnutí Federálního shromáždění může na dlouhou dobu ovlivnit činnost politických stran či hnutí. Nejde tedy jen o to, jak uvádějí navrhovatelé v důvodové zprávě a jak zde zaznělo už několikrát v diskusi, zda mají politické strany neomezeným způsobem podnikat a ve svých důsledcích svazovat činnost politických stran s hospodářským životem země, nebo zda budou mít mezi podnikateli výhodnější daňové postavení.

Jde ale i o to, že politické strany, mající možnost bez jakéhokoli omezení podnikat, budou získávat i přes své demokratické stanovy, jak to zákon vyžaduje, nutně nedemokratický charakter. V politických stranách může získat podnikatelská činnost přednost před činností obecně prospěšnou, mohou se organizovat společnosti, ve kterých budou mít své stálé místo vedoucí funkcionáři strany, poslanci za tuto stranu, aparát strany. Tyto ekonomicky na sobě závislé skupiny budou úspěšně kooperovat, a to, co je důležité a proč o tom hovořím, je to, že mohou vytvářet takové zájmové skupiny, pro které ekonomicky závislé aparáty mohou vytvářet při sjezdech atmosféru nepostradatelnosti.

Doporučuji proto, aby do tisku 878 místo § 17 byly zařazeny paragrafy 15 a 16 z iniciativního návrhu poslanců - tisku 503. V § 4 doporučuji, aby byla v písmenu c) vypuštěna věta "nebo které směřují k potlačení rovnoprávnosti občanů" a místo toho přidáno písmeno d) "které porušují listinu základních práv a svobod a mezinárodní smlouvy o lidských právech a základních svobodách, ratifikované ČSFR".

V § 5 odst. 1 se uvádí, že politické strany nesmějí mimo jiné ukládat povinnosti osobám, které nejsou jejich členy. Považuji to za tak samozřejmé, že to není třeba uzákoňovat. Důležitější a praktičtější je zakázat ukládání povinností a úkolů členům, kteří pracují ve státních orgánech, např. jako ministři. Dovolte mi citovat z edice Právnická knihovna - spolky, shromáždění a politické strany z roku 1936.

Přesto, že veřejný život ve státě je proniknut bojem jednotlivých politických směrů o veřejnou moc, vychází se z principu, že okamžikem získání moci, zejména dosažením nejvyšších výkonných funkcí ve státě, stávají se dosavadní služebníci parciálních interesů služebníky celku, orgánů státu, a že v těchto funkcích jsou vázáni politickou nestranností.

Doporučuji proto znění § 5 odst. 1 takto: " Politické strany jsou odděleny od státu. Nesmějí vykonávat funkci státních orgánů ani tyto orgány nahrazovat. Nesmějí řídit státní orgány, ani ukládat úkoly a povinnosti svým členům v souvislosti s jejich postavením v těchto orgánech.

V § 6 - vznik politické strany - doporučuji v odst. 2 zařadit písmeno c). V bodu b) vypustit programové cíle uvedené pod bodem 3. Přesunout je pod tento nový bod c). Jde o to, že stanovy a organizační řád už vůbec ne - nemusí přesně vymezit programové cíle strany. Tyto cíle by měla podle mého názoru každá strana v zájmu svém i celospolečenském zformulovat co nejpřesněji v samostatném programovém dokumentu.

Velmi závažnou součástí návrhu zákona jsou § 12 až 16. Jejich obsahem je problematika zániku politické strany, pozastavení její činnosti či jejího zrušení. Jsou zde vyjmenovány způsoby, kterými může strana ukončit svou činnost nebo může být ze zákona ukončena. Je ale otázkou, zda jsou stanoveny tímto zákonem všechny podmínky pro rozpouštění politických stran, jak o nich hovoří člínek 7 ústavního zákona ze dne 27. února letošního roku o ústavním soudu ČSFR. (Cituji): " Ústavní soud rozhoduje o tom, zda rozhodnutí o rozpuštění politické strany nebo politického hnutí, jejichž činnost se neomezuje jen na území jedné republiky nebo jiná rozhodnutí týkající se jejich činnosti, jsou ve shodě s ústavními a jinými zákony Federálního shromáždění. Podmínky stanoví zákon Federílního shromáždění. Tolik článek 7 ústavního zákona o ústavním soudu.

Zákon o podmínkách pro rozpouštění politických stran považuji za velmi důležitý především z důvodu svázanosti se samotným zákonem o politických stranách. Neměl by být dlouhou dobu takový stav, kdy jsou stanoveny podmínky pro vznik politických stran, ale nejsou stanoveny všechny podmínky pro faktický zákaz jejich činností.

Nejsem proti tomuto zákonu. Právě naopak. Mají-li však platit pravidla hry, musí platit po celou dobu hry a ne třeba jen v první polovině či třetině. Apeluji proto na vládu, aby tento návrh zákona byl neprodleně připraven pro projednání Federálním shromážděním. Děkuji za pozornost.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji. Slovo má nyní pan poslanec Vosček. Připraví se poslanec Benda.

Poslanec SN J. Vosček: Vážený pán predsedajúci, vážené Federálne zhromaždenie, prejednávaný návrh zákona podporujem. Som toho názoru, že je prijateľný po spresnení, prípadne doplnení niektorých ustanovení.

Mnohí občania sa na mňa obrátili so žiadosťou, aby do návrhu zákona o politických stranách bolo zakotvené ustanovenie, ktoré v súlade s Listinou základných práv a slobôd zakáže politické strany a hnutia, ktoré svojim programom alebo činnosťou, ohrozujú mravnosť, verejný poriadok alebo práva a slobody občanov. S toutou požiadavkou sa plne ztotožňujem. Navrhujem, aby § 4 návrhu v znení tlače 878 ol doplnený o nové písmeno d) tohto znenia:

"Paragraf 4 teda bude znieť: Zakazujú sa strany a hnutia", teraz bude nové písm. d) "ktorých program alebo činnosť ohrozuje mravnosť, verejný poriadok alebo práva a slobodu občanov".

Ďakujem za pozornosť.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji. Slovo má poslanec Benda. Připraví se poslanec Jílek, který je zatím posledním z přihlášených. Pokud chce ještě někdo z poslanců vystoupit, nechť se přihlásí. Poslanec Mohorita se žádá, aby předal svoje návrhy písemně zpravodajům.

Poslanec SL V. Benda: Pane předsedající, vážené Federální shromáždění, dovolte mi, abych se vyslovil na podporu tohoto zákona a současně připojil dva pozměňovací návrhy. První je jednoduchý. Týká se § 4 b) zprávy ústavně právních výborů (tisk 878).

Tj. zakazují se strany a hnutí, které nemají demokratické stanovy nebo nemají demokraticky stanovené orgány. Domnívám se, že buď je to čirá deklarace, která do zákona nepatří, nebo je to velmi nebezpečné ustanovení, protože při jeho restriktivním výkladu by bylo možno zakázat všechny strany, jejichž orgány nejsou ustanovovány na základě rovného hlasování členů, ale např. paritně, např. moravského, slovenského a českého zastoupení nebo zastoupení regionálního apod. Tyto stanovy a rozhodování o jejich demokratičnosti jsou součástí registrace ministerstev vnitra, dává se velká bezbřehá libovůle ministerstvu vnitra rozhodnout, že není splněn bod demokratičnosti stanov a tudíž, že se strana neregistruje.

Strana má právo hájit se před soudem, ale takový soudní proces může trvat dlouho, strany mohou být tímto způsobem vyřazeny z voleb apod. Opravdu opakuji, buď je to deklarace, jejímuž smyslu přesně nerozumím, nebo by se to bralo velmi přísně a doslova, potom by většina československých stran neobstála ne proto, že by byly založeny na vůdcovském principu, ale proto, že respektují také jiné zřetele (jako konec konců toto Federální shromáždění, které není v přesném smyslu demokraticky zvoleným orgánem, protože jedna jeho sněmovna je volena nerovným poměrem hlasů). První můj pozměňovací návrh je tedy tento bod vypustit. Je dost jiných možností, jak nedemokraticky fungující strany zakázat z jiných důvodů.

Druhý můj pozměňovací návrh je poněkud složitější. Souvisí s problematikou hospodaření stran, ke které zde už směřovala celá řada pozměňovacích návrhů. Obecně se domnívám, že v tuto chvíli je nutné, aby strany byly jednak dotovány státem, jednak měly nějaké možnosti a nějaké výhody ve svém podnikání. Dotace státem jsou spíše problematické, ale při současném stavu kapitálu, daňového systému, je prostě vyloučeno, aby v nejbližších dvou až třech letech mohly politické strany zdárně fungovat bez přímých státních dotací.

S tím souvisí můj návrh. Domnívám se, jak už zde řeklo několik kolegů z různých stran, že by podnikání stran mělo být na jedné straně tvrdě omezeno na vybrané obory, které vlastně s činností strany tak či onak souvisí. Jakmile bude stranám dovoleno neomezené podnikání, tak hrozí vytváření lobbyistických stran nebo naopak lobbyiování stran, abych tak řekl, protože kapitálově silná hospodářská odvětví si budou hledět pěstovat nějakou stranu a získávat od ní podporu a informace ve státním aparátě. Toto pokládám za nešťastné, toto neomezené podnikání.

Naopak, pokud je podnikání omezeno, musí být pro strany nějakým způsobem zvýhodněno. To je - musí být poskytnuty stejně jako jiným obecně prospěšným institucím, straně v jejím omezeném podnikání daňové úlevy. Můj návrh směřuje k tomu, a to potom také v budoucnu umožní odbourávat státní dotace, abychom se v podstatě vrátili k iniciativnímu návrhu, který zde několik poslanců předložilo, ke dvěma paragrafům 16 a 18 - číslo ještě upřesním - které vymezují oblast podnikání stran a které současně hovoří o úplné stoprocentní daňové úlevě na část podnikání a o padesátiprocentní daňové úlevě na podnikání televizní, rozhlasové a nakladatelské.

Protože tady bylo poukazováno, že každý nakladatel a televizní podnikatel může založit pětičlennou fiktivní stranu a požívat těchto daňových výhod, aby tyto daňové úlevy podléhaly stejnému režimu, jakému podléhají dotace od státu. To znamená, že strana musí získat ve volbách alespoň 2 % hlasů, nesmí být déle než dvě volební období mimo parlament.

Jde o to, aby opravdu nevznikaly fiktivní strany pro získávání podnikatelských úlev. Ale tady mám prosbu na pana předsedajícího - protože zde padlo několik analogických návrhů - zda by nemohl využít § 24 odst. 2 jednacího řádu, který hovoří o předběžném hlasování. Já bych na základě výsledků tohoto předběžného hlasování, ale to musí navrhnout pan předsedající, buď vzal svůj návrh zpět, nebo bych ho naopak konzultoval s autory dalších pozměňovacích návrhů, abychom je nějakým způsobem ujednotili, protože se v mnoha bodech překrývají. Je to možné, pane předsedající?


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP