Úterý 1. října 1991

Poslanec SL M. Kováč: Vážený pán predsedajúci, vážené dámy, vážení páni, pri dôkladnejšom posudzovaní návrhu zákona o združovaní v politických stranách, ktorý nám bol dnes ráno doručený, v zmysle návrhu ústavnoprávnych výborov Snemovne ľudu a Snemovne národov, vyvstávajú niektoré otázky:

1. Z čoho vychádza predkladateľ, keď navrhuje, aby tento zákon bol zákonom Federálneho zhromaždenia? My vychádzame z toho, že politické strany a hnutia vznikajú na území tej ktorej republiky a stávajú sa tak politickými subjektmi národných republík. Preto zákonná úprava ich postavenia, činnosti, zásady hospodárenia, registrácia

podobne, by logicky mali byť vecou zákonodarnej úpravy republík.

2. Aký je dôvod, aby o rozpustení strán a hnutí, ktoré vyvíjajú činnosť na území oboch republík, rozhodoval Najvyšší súd Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky, a nie Ústavný súd Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky, keď už máme prijatý zákon o Ústavnom súde Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky.

Vychádzajúc z princípu, ktorý je obsiahnutý v našej prvej otázke, t.j. že ťažisko funkčnosti politických strán a hnutí vidíme v republikách, navrhujeme nasledujúce pozmeňovacie návrhy:

1. V § 4 vypustiť bod a) a nahradiť ho nasledovným textom: "ktoré propagujú alebo podporujú fašizmus, alebo iné podobné hnutia".

2. Ako bod b) v paragrafe 4 doplniť: "Ktorých činnosť smeruje k potlačeniu práv a slobôd občanov."

3. Ako bod c) v § 4 doplniť: "Ktoré hlásajú národnostnú, rasovú a náboženskú neznášanlivosť".

4. Bod b) § 4 zaradiť ako bod d) a bod c) ako bod e).

5. Paragraf 15 bod a) by mal začínať slovami: "Ústavný súd Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky". Nie "Najvyšší súd".

6. Vypustiť § 17 a § 18 a ponechať len text

paragrafu 20, ktorý bude mať číslo 17 a nazvať ho "financovanie strán a hnutí zo štátneho rozpočtu Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky."

7. Bod 8 nového § 17 upraviť takto: "hospodárenie strán a hnutí a poskytovanie štátnych príspevkov zo štátnych rozpočtov republík podľa výsledkov volieb do národných rád upravia zákony národných rád."

Ostatné princípy navrhovaného zákona schvaľujeme a odporúčame ich prijatie, vrátane financovania politických strán a hnutí zo štátneho rozpočtu ako federálneho, tak republikových.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji. Jako poslední jménem klubu vystoupí poslanec Michal Horský za klub poslanců VPN.

Pokud si ještě někdo jiný přeje vystoupit jménem poslaneckého klubu, nechť tak učiní, jinak budou poslanci vystupovat tak, jak podali přihlášky.

Poslanec SN M. Horský: Vážené Federálne zhromaždenie, pán predsedajúci, dámy a páni, poslanecký klub Verejnosti proti násiliu, menom ktorého mám tu česť hovoriť, vo svojom zásadnom stanovisku podporuje návrh predložený ústavnoprávnymi výbormi (tlač 878), ktorý upravil predlohu 503 k návrhu zákona o združovaní v politických stranách.

Politické strany všetci považujeme za nutnú zložku základného slobodného a demokratického poriadku, ktorý sa snažíme v týchto neľahkých dobách v Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky znovu rekonštruovať. Svojim trvalým spolupôsobením pri tvorbe politickej vôle ľudu veríme, že politické strany začnú konečne po dlhých desaťročiach opätovne plniť svoju prirodzenú úlohu garanta demokratického fungovania štátneho mechanizmu.

Aby sa k tomu mohlo po desaťročiach devastácie politickej kultúry v našej krajine skutočne zodpovedne prikročiť, myslím že je nevyhnutné prijať Zákon o politických stranách a hnutiach. Je tomu tak aj preto, že nie sme v situácii ako krajiny anglosaského sveta, ktoré nepotrebovali podobné zákony. My sme dnes blízko stavu z konca II. svetovej vojny, kde Rakúsko, Nemecko, a tiež iné krajiny, k tomu, aby mohli zrevitalizovať svoj politický život, prijali isté zákony a zásady, ktoré im pomohli zdevastovaný politický život doviesť do plnohodnotnej demokracie.

Vynechám celú časť politologických úvah o funkcii strán v našom súčasnom politickom živote. Obmedzím sa iba na dve podstatné zásady predloženého návrhu.

V § 17, kde sa hovorí o hospodárení. Klub poslancov Verejnosti proti násiliu bude podporovať všetky poslanecké návrhy a návrhy tých poslaneckých klubov, ktoré spresnia, vymedzia a zúžia akékoľvek podnikateľské aktivity politických strán a hnutí.

Po druhé: Prikláňame sa k názoru, že v § 20 je optimálne zabezpečené možné fungovanie hospodárskeho života štátu a jeho previazanosť s činnosťou politických strán. Máme totiž za to, že navrhované investície pre občanov v konečnom súčtu do politických strán sa stanú neporovateľne menším zlom, než celospoločenské straty spôsobené tesným zviazaním politických strán s hospodárskym životom a konkurenciou. Vyhneme sa tým neustálej hrozbe či lákadlám konkurencie, ktoré by boli nevyhnuteľnými dôsledkami situácie, kedy sa politický život krajiny stal vecou voľného trhu a voľnej konkurencie. Toľko k stanovisku poslaneckého klubu Verejnosti proti násiliu.

Na záver chcem ešte predložiť vlastný pozmeňovací návrh. V § 4 doplniť písmeno d): "Ktoré šíria fašizmus, nacionalizmus a rasizmus." Ďakujem za pozornosť.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji poslanci Horskému, za klub Strany demokratické levice teď vystoupí poslanec Kanis.

Poslanec SN P. Kanis: Vážený pán predsedajúci, ctené dámy a páni, naše stanovisko a návrhy sú veľmi stručné. Dovolím si na ne upozorniť.

Navrhujeme, aby v § 2 odstavec 2 bola doplnená ešte veta: "Na činnosti politickej strany sa občianske združenia môžu podielať."

V § 3 odstavec 3 sa konštatuje, že nikto nesmie byť obmedzený vo svojich právach preto, že je členom strany a hnutia, že sa zúčastňuje ich činnosti, alebo že ich podporuje alebo stojí mimo nich.

Domnievam sa, že podobných zákonov máme v zákonoch už celú radu, ale Trestný zákonník, alebo Prestupkový zákon ich nepostihuje a tak vyznievajú naprázdno. A tak by bolo vhodné zaradiť vetu: "..takéto obmedzovanie je kvalifikované ako trestný čin."

V § 4 sa zakazujú strany a hnutia, ktoré porušujú Ústavu a zákony. Keby sme všeobecne vychádzali z tejto dikcie, tak by mali byť niektoré strany zasadajúce v tomto parlamente už zakázané. Pretože došlo k prijatiu zákonov, ktoré porušovali iné zákony. Zrejme táto formulácia nie je presná, a preto by som navrhoval, aby sa v bode a) zmenila táto formulácia nasledovne: "Zakazujú sa strany a hnutia, ktoré svojim konaním vo zvýšenej miere porušujú Ústavu a zákony atď."

V bode b) sa hovorí o tom, že sa zakazujú strany a hnutia, ktoré nemajú demokratické stanovisko. Keby sme si urobili analýzu štatútu strán v tomto parlamente, potom by sme museli asi veľa diskutovať o tom, či stanovy ODS sú stanovy demokratické. Je veľmi problematické, čo sú demokratické stanovy a čo nie. Otázka stojí tak, že keď je strana demokratická, o tom rozhoduje aký má vzťah ku svojmu okoliu. Demokratickosť strany sa prejavuje navonok a otázka demokracie v stanovách je otázkou členov, ktorí sú v tejto strane. Navrhujeme bod b) vypustiť.

Čo sa týka § 12 a ďalších, navrhujem, aby sa rešpektovala istá logika v činnosti strany a časť, ktorá má dnes názov Zánik, zrušenie a pozastavenie strany, bola preformulovaná takto: "Pozastavenie činnosti, zrušenie a zánik strán a hnutí."

Pretože obsah jednotlivých paragrafov 12 až 16 predpokladá skutočne inú logiku, navrhoval by som vychádzajúc z obsahu týchto paragrafov, aby bolo nasledovné prečíslovanie:

Paragraf 15 sa zmení na § 12, § 14 sa zmení na § 13, § 13 sa zmení na § 14, § 16 na § 15 a § 12 na § 16. Potom tá logika pozastavenia, zrušenia a zániku je zrušená.

To, čo sa týka konkrétnych pripomienok v súčasnom § 14: Navrhujeme vypustiť odstavec 1, pretože podľa nášho názoru, nezohľadňuje to, že strany sú organizačne štrukturované. V tomto zákone by sa malo odraziť, že je rozdiel medzi tým, keď porušuje zákon jeden organizačný článok, alebo viac organizačných článkov strany, a keď ho porušuje celá strana.

Navrhujem vypustiť odstavec 1 § 14 a namiesto neho zaradiť nový, so znením: "Súd pozastaví ihneď činnosť organizačnej jednotky politickej strany, ak sa dostane do zásadného rozporu s ustanoveniami § 1 až § 5 tohto zákona." (I keď presnejšie by bolo 3 až 5, pretože § 1 až § 5 sa netýka politickej činnosti strany.) "0 tejto skutočnosti vyrozumie bezodkladne vedúce orgány strany s tým, že sú povinné do 30 dní zabezpečiť v danej organizačnej jednotke odstránenie vzniknutého stavu. Pokiaľ v stanovenej lehote vedúce orgány strany nezabezpečia nápravu, môže súd pozastaviť činnosť celej strany. Tento návrh vychádza z toho, že podľa nášho názoru by nebolo správne, aby porušenie zákona jednou základnou organizáciou, alebo organizačným článkom iným, bolo charakterizované ako dôvod pre zastavenie činnosti jednej strany. Nakoniec by nebolo nič ťažkého, založiť takýto jeden článok z provokatívnych dôvodov.

Čo sa týka obsahu paragrafu, ktorý pojednáva o hospodárení strán za tento článok sa prihováram. Hlasovanie členov strany bude podľa toho, ako budú spracované pozmeňovacie návrhy.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Prosím, abyste dal návrhy zpravodajům písemně.

Tím jsou vystoupení poslaneckých klubů uzavřena.

Nyní budou mluvit poslanci v diskusi tak, jak se hlásili v pořadí. První má slovo poslanec Doležal. Připraví se poslanec Hubálek.

Poslanec SN B. Doležal: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, zdá se, že doby, kdy politické strany byly pro straníky a Občanské fórum pro všechny, a kdy si potřebnost politických stran pro rozvoj demokracie dovolilo hlásat jen několik málo podivínů, jsou už přece jenom za námi. Důležitost politických stran jako základních kamenů parlamentní demokracie dnes zastávají - nebo aspoň nepopírají - i velcí dědicové Občanského fóra. Snad i proto předložený návrh zákona v zásadě respektuje význam politických stran a snaží se v zásadě rozumně vymezit zákonný rámec pro jejich činnost.

Chtěl bych za sebe i za kolegu Mandlera, tedy za poslance LDS, předložit dva pozměňující návrhy ve snaze otevřít co největší prostor pro svobodnou politickou činnost.

První pozměňovací návrh se týká § 4. Paragraf 4, vymezující politické strany, jejichž činnost se nepřipouští, vyvolal svého času námitky jak ze strany federální vlády, tak některých výborů Federálního shromáždění. Domnívám se, že současná formulace přesahuje únosnou míru státního zasahování do vnitřních záležitostí politické strany. Myslím, že je tu možné vést paralelu mezi státem a jedincem. K základním atributům civilizovaného člověka patří, že nestrká nos do cizích věcí a dokáže poznat, co tyto cizí věci jsou. Totéž platí i o státě - je tím dokonalejší, čím více se mu daří omezovat své represívní funkce. Demokracie je silná tam, kde dokáže do zákonného rámce zahrnout i síly směřující k jejímu popření (viz legální činnost komunistických stran v evropských demokraciích po druhé světové válce). Nejde jen o to, že pokud jsou extrémisté nuceni respektovat legální rámec pro svou činnost, má je stát a veřejnost pod kontrolou. Během legální činnosti se může krajní politická síla kultivovat, což bylo třeba vidět na tom, jak se do politického systému západoevropských zemí zabudovávaly strany zelených, a naopak, sama demokracie se leckdy učí pochopit určité krajní polohy jako konec konců potřebné pro politický systém.

Státu by nemělo být nic po tom, zda nějaká politická strana má, či nemá demokratické stanovy, demokraticky ustavené orgány, zda směřuje, či nesměřuje k výlučnému uchopení a udržení moci. Pokud má občan dobrý přístup k informacím a svobodu volby, měli bychom více důvěřovat jeho soudnosti. Pokud by se jí totiž většině občanů nedostávalo, nepomohou ani sebepřísnější zákony.

Jsem přesvědčen, že formulace § 4, jak ji zde navrhnu, stanoví nutné minimum, které si stát smí vy hradit.

Formulace zní: "Program, stanovy a činnost politické strany nesmí být v rozporu s ústavou a zákony ČSFR."

To je první pozměňovací návrh. Nyní pokud jde o záležitosti materiálního zajištění činnosti politických stran. Existuje tu odpor k myšlence, že by politické strany měly být finančně dotovány státem. Zřejmě vzniká obava, že pak budou na státu závislé, a podezření, že strany, které se o sebe nedovedou postarat samy, nejsou dostatečně životaschopné. Ve skutečnosti je státní podpora politických stran nejmenší možné zlo, samozřejmě jen když je v zákonu přesně řečeno, kdy má strana na státní finanční příspěvek nárok, a pokud je výše příspěvku závislá na objektivním a prověřitelném politickém mechanismu, jakým jsou například demokratické volby.

Naopak, propojení politiky a hospodářského podnikání zbavuje politiku nezávislosti, např.tam, kde je třeba spoluvytvářet objektivní rámec pro hospodářskou soutěž.Z tohoto hlediska mi nepřipadá šťastné neomezovat možnost podnikat pro politické strany a přikláněl bych se ke stanovisku, které tu tlumočil naposledy, pokud se nemýlím, zástupce VPN.

Způsob dotování politických stran, jak je v zákonné předloze navržen, může ovšem fungovat jen v rozvinuté demokracii se stabilním zaběhnutým politickým systémem. My, bohužel, zatím tak daleko nejsme. Parlamentní volby, které proběhly loni v červnu, neznamenaly o mnoho více, než plebiscit na téma komunismus ano, či ne. Výsledek byl jednoznačný, ale stabilní politický systém se zatím nevytvořil. Nejen, že vítězná síla - Občanské fórum - už dnes neexistuje. Na naší politické scéně dominovala a dosud hrají významnou úlohu politická hnutí, volná seskupení, založená na romantických představách o politické činnosti.

Politický systém, vzniklý na základě historického kompromisu Občanského fóra s částí staré mocenské garnitury v listopadu 1989, tvoří nyní velcí dědicové Občanského fóra, komunisté a lidovci - aspoň v české části Federálního shromáždění - mluvím tu jenom o české části. Malé strany, z nichž řada má svůj původ v předlistopadových nezávislých iniciativách, jsou v soutěži s nimi neschopny konkurence už proto, že jim chybí základní prostředky k tomu, aby mohly občana vůbec oslovit.

Je nepochybné, že politická roztříštěnost ohrožuje stabilitu státu. Jenže zatímco v ekonomice jsme se dokázali smířit s tím, že voluntaristické zásahy do hospodářského procesu jsou buď neúčinné, nebo zhoubné, v politice procesu přirozeného tříbení ještě nedůvěřujeme. Příležitostí k tomuto tříbení budou nepochybně příští parlamentní volby. Kdo v nich neobstojí, problematizuje chtě nechtě svou další politickou existenci. Je však žádoucí, aby bylo z čeho tříbit, a proto je zapotřebí, aby nové strany, o nichž jsem se zmínil, měly s dědici minulosti ne snad rovnost šancí, tak neskromní bychom nebyli, ale vůbec alespoň nějakou šanci.

Proto navrhujeme za § 20 současné zákonné předlohy zařadit § 20a ve znění - odstavec 1: " Politické strany, které vznikly po 17.listopadu 1989 a zúčastnily se parlamentních a komunálních voleb v roce 1990 nebo vznikly z politických hnutí, která se těchto voleb zúčastnila, mají nárok na vyplacení jednorázové státní podpory ve výši 800 tisíc korun.

Odstavec 2: " Podporu vyplatí politické straně ministerstvo vnitra, u kterého je strana registrována, na základě písemné výzvy podané do dvou měsíců od účinnosti tohoto zákona.

Odstavec 3: " Podpora se vyplatí politické straně z rezerv státního rozpočtu, které vzniknou prodejem nebo pronájmem části státního majetku, který byl zabaven komunistické straně zákonným opatřením Federálního shromáždění ČSFR."

To je všechno, děkuji vám za pozornost.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Nyní bude hovořit pan poslanec Hubálek, připraví se pan poslanec Klokner.

Poslanec SL B. Hubálek: Pane předsedající, dámy a pánové, s návrhem, se kterým zde dnes vystupuji, jsem se obrátil 24. září před rokem, roku 1990, na předsedu Federálního shromáždění pana Alexandra Dubčeka jako s novelou zákona č. 15/1990 Sb., zákona o politických stranách. Bohužel přes trojnásobné písemné urgence za celý rok tento řádně podaný a potvrzený návrh byl smeten ze stolu a nebyl dán na program jakéhokoliv vyjádření našeho kolektivu, našich výborů nebo pléna. Nestává se mi to jenom s tímto zákonem, a promiňte mi, je nutné o tom mluvit.

Poučen zkušenostmi a ztrativ důvěru v toleranci a jakousi moudrost a snahu jednat novým způsobem, poučený z minula, jsem návrh této novely podal petičnímu výboru 7. srpna tohoto roku. Vím, že petiční výbor je zavalen přemírou žádostí našich občanů, kterým leží na srdci to, co leží většině z nás, aby platila jednota slov a činů. Proto ty nesčíslné rezoluce žádající nápravu, právo a pořádek.

Přejdu k důvodové zprávě, kterou jsem k oné novele předložil. Nebude to dlouhé povídání, spíš než slova... (Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pane poslanče, podle jednacího řádu jste povinen mluvit k věci.) Mluvím k věci a dávám k § 4 dva pozměňující návrhy; a to dosazení bodu d) a e).

Bod d) říká: " Politická strana nebo politické hnutí - dále jen organizace budou zakázány, pokud jejich činnost porušovala či porušuje základní lidská práva." To je celkem srozumitelné.

e) " Zakazuje se jakákoliv organizace, v jejímž názvu se vyskytuje slovo komunistický ve všech gramaticky možných tvarech."

Zdůvodněním k tomuto bodu e) je trestní zákon, který jsme přijali loni a který staví nacismus jako nepřijatelnou doktrínu, jako nepřijatelnou politickou organizaci. Vzhledem k zločinům nacismu i komunismu není třeba dále vysvětlovat.

Pokud nepřijmeme tento bod, dokážete naší veřejnosti, že vám tento rozdíl není znám a že vám není jasný. Nebudu mluvit dále, škoda slov na toto téma. Všichni jsme to prožívali na vlastní kůži a následky pociťujeme nejen na životním prostředí, ale i na životní a mravní úrovni našeho národa. (Potlesk.)



Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP