Úterý 1. října 1991

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Prosím kolegy poslance, pokud nejsou v jednací síni, aby se dostavili. Přistoupíme k hlasování. Jde o zákon, k jehož schválení je třeba nadpoloviční většiny v každé části Sněmovny národů. Je tedy jejich přítomnost v jednací síni velmi důležitá. Ptám se kolegů, zda má někdo nějaké námitky proti tomu, abychom postupovali tak, jak navrhl společný zpravodaj poslanec Roubal. Není tomu tak. Myslím, že není třeba o tom dávat hlasovat. Vyjdu ze staré zásady, kdo myslí - souhlasí. Čili tento postup budeme uplatňovat při hlasování o pozměňovacích návrzích k vládnímu návrhu zákona živnostenského. Prosím zpravodaje... Poslanec Huml - váš návrh bude projednáván po skončení tohoto bodu, pane kolego. Byl dán mimo pořad jednání, po skončení tohoto bodu bude hlasováno o vašem procedurálním návrhu. Pane poslanče, máte slovo.

Poslanec SN M. Roubal: Ako prvý bod by sme mali rozhodnúť o alternatíve jedna, § 10 a tým pádom by bolo rozhodnuté o § 47 a § 74 alternatíva prvá.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pane kolego, možná pro jasnost bude dobře, když ještě připomenete ten rozdíl.

Poslanec SN M. Roubal: Nechcem byť obvinený, že pri predkladaní pozmeňovacího návrhu ovplyvňujem plénum. Jedná sa o to, že vláda predložila základné znenie alternatívy číslo dva, hospodárske výbory svojim uznesením ako garančné výbory prijali alternatívu číslo jedna. Na základe toho, že vláda nesúhlasí s alternatívou číslo jedna v znení § 10 je nutné dať hlasovať o alternatíve číslo jedna ako o pozmeňovacom návrhu.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Je to myslím jasné, můžeme hlasovat. Hlasují společně obě sněmovny. Kdo je pro návrh zpravodaje, jak jej teď uvedl, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko.

(SN - ČR 25, SR 32, SL 37). Děkuji.

Kdo je proti?

(SN - ČR 2, SR 1, SL 6) Děkuji.

Zdržel se hlasování?

(SN - ČR 6, SR 12, SL 25) Děkuji.

Návrh nebyl přijat.

Ptám se poslance Konečného, který je specialistou přes jednací řád, zda trvá na tom, abych četl všechna čísla, protože tím se naše jednání prodlouží. Já myslím, že o tom můžeme u pozměňovacích návrhů ustoupit. Prosím, budeme pokračovat.

Poslanec SN M. Roubal: Ako prvý pozmeňovací návrh je ten tlačový omyl, ktorý som spomínal. Neviem, či je potrebné o tom hlasovať. Jedná sa o § 2, kde by malo byť vypustené slovo "podnikateľom" z toho dôvodu, že ide o legislatívnu skratku, ktorá je vysvetlená v § 5 - myslím, že v piatom paragrafe, a nemení nič na logike § 2. Navrhoval by som, pokiaľ nie sú námietky, aby sa o tomto bode nehlasovalo. (Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Můžeme jít dál.) Ďalší pozmeňovací návrh je pozmeňovací návrh pána poslanca Černého - § 3 vypustiť písmeno c). ja som síce povedal, že čo sa týka jednotlivých príloh a tento § 3 je v náväznosti na jednotlivé prílohy, ale v tomto jednom bode, alebo v jednom z mála bodov sa môžeme vysloviť, že hospodárske výbory, ako garančné výbory sa neztotožnili s týmto návrhom. Neodporúčame ho. Rovnako ho tiež neodporúča predkladateľ.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat. Slyšeli jste pozměňující návrh, slyšeli jste stanovisko zpravodaje. Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko.

(SN - ČR 4, SR 1, SL 9) Děkuji.

Kdo je proti?

(SN - 16, SR 18, SL 41) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování?

(SN - ČR 17, SR 28, SL 41). Děkuji.

Připomínám kolegům před dalším hlasováním, aby ti poslanci, kteří po úvaze dospějí k závěru, že o jejich návrhu se hlasovat nemusí, respektive, že zřejmě tento návrh nebude průchozí, aby uvážili, zda na něm mají trvat.

Poslanec SN M. Roubal: Túto výzvu by som teraz adresoval pánovi poslancovi Vildovi s ohľadom na § 3.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Myslím, že návrh je znám, podrobně k němu hovořil pan místopředseda Rychetský. Myslím, že můžeme hlasovat.

Poslanec SN M. Roubal: Stanovisko spravodajcov na základe filozofie, ktorá je prijatá k prostitúcii, neodporúča.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat, kdo je pro pozměňovací návrh po slance Vilda, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko. (SN - ČR 13, SR 16, SL 20) Děkuji.

Kdo je proti?

(SN - ČR 7, SR 8, SL 20) Děkuji.

Zdržel se hlasování?

(SN - ČR 23, SR 25, SL 55) Děkuji.

Návrh nebyl přijat.

Poslanec SN M. Roubal: V ďalšom by som chcel upozorniť, že bola prijatá definícia namiesto pôvodnej definície funkcie vedúcich pracovníkov, a teraz je funkcia zastávajúca vedúce postavenie. Tu sú podané tri pozmeňovacie návrhy - pozmeňovací návrh pána poslanca Jedináka, pána Maliny a pána Šilhána. K tomu by som sa vyjadril, že pozmeňovací návrh pána Jedináka - do určitej miery to, čo bolo po zohľadnení predkladateľa v rámci Zákonníka práce povedané, lepšie vystihuje stav a budeme hlasovať postupne. Ja by som sa vyjadril, pokiaľ môžem, ku všetkým trom. Spravodajcovia doporučujú návrh pána poslanca Maliny, v ktorom sa rozširuje o akciovej spoločnosti, kde je rozhodujúci podiel akcií vo vlastníctve štátu.

Tretí pozmeňovací návrh pána poslanca Šilhana, do určitej miery zužuje pojem, ktorý je tu stanovený, takže spravodajcovia neodporúčajú. (Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Takže hlasujeme o návrhu poslance Jedináka?) Tam je stanovislo predkladateľa a spravodajcov, že neodporúčajú.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Nejsem si zcela jistý. Protože pan místopředseda vlády odůvodňoval přesnější formulaci, než je uvedena v návrhu, takže by bylo dobře tuto problematiku vyjasnit, abychom neužili formulace horší. Myslím, že můžeme dát slovo panu místopředsedovi vlády.

Místopředseda vlády ČSFR P. Rychetský: Všechny návrhy mají stejnou filozofii a se všemi se ztotožnili zpravodajové. Problém je v tom, že nedoporučujeme termín "vedoucí postavení". Doporučujeme použít termín zákoníku práce "funkce vedoucích pracovníků".

Dále doporučujeme doplnění, co navrhoval pan poslanec Malina, to znamená akciové společnosti. Nevím, zda tento návrh ovšem nebude z úst zpravodajů znít samostatně.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Osvojil si někdo ze zpravodajů tento návrh?

Společný zpravodaj výborů SN M. Roubal: Tieto legislatívne pozmeňovacie návrhy som si osvojil v rámci spravodajskej správy, čo som už úvodom deklaroval. Z tohto dôvodu asi vzniká určitý problém, že by sme mali hlasovať o pojme, preto som sa aj týmto spôsobom vyjadril. Najskôr by sme mali hlasovať o pojme, kde by sa použil pojem "funkcia vedúcich pracovníkov."

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Osobně si myslím, že jestliže je to součást zpravodajské zprávy, tak o těchto třech pozměňovacích návrzích, které směřují k jedné a téže věci, bychom nemuseli hlasovat. Jedině snad s výjimkou návrhu pana poslance Maliny, který to rozšířil na akciové společnosti.

Společný zpravodaj výborů SN M. Roubal: Tu sa jedná o to, že by sa poslanci Jedinák, Šilhán, museli vzdať pozmeňovacích návrhov a hlasovalo by sa o pozmeňujúcom návrhu pána poslanca Maliny, ktorý fakticky rozširuje okruh týchto organizácií.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ptám se pana poslance Jedináka, zda po tomto vysvětlení trvá na tom, aby se o jeho návrhu hlasovalo. Pan poslanec není přítomen, takže musíme hlasovat.

Prosím kolegy ve Sněmovně národů, aby zkontrolovali způsob svého sezení, abychom měli jistotu, že existuje spojení s příslušnými indukčními místy. Uděláme tedy kontrolní hlasování. Všichni poslanci Sněmovny národů budou hlasovat pro. (Probíhá kontrolní hlasování.)

Dostávám doporučení od odborníka, aby všichni poslanci hlasovali třikrát a to pro, proti i zdržel se.

Vážení kolegové, hlasovali všichni, nehlasoval jen pan poslanec Tomis, čili myslím, že z tohoto hlediska hlasovací zařízení funguje a můžeme pokračovat v jednání.

Poslanec SN J. Skalický: Pane místopředsedo, obávám se, že z pléna je vznášena pochybnost, kterou tímto způsobem nelze ověřit, a to, že je nás zde ve skutečnosti víc, než registruje tabule a než se tudíž může zúčastnit hlasování. Jediný způsob, jak to ověřit, je nechat skrutátory spočítat počet přítomných poslanců a porovnat to s údaji na tabuli.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Prosím skrutátory, aby se dostavili do jednací síně.

Prosím skrutátory, aby sečetli počet poslanců přítomných ve Sněmovně národů.

(Skrutátoři počítají přítomné poslance.)

Pro kontrolu žádám poslance Sněmovny národů zvolené v České republice, aby zvedli ruku, aby bylo jasné, kteří to jsou. (Skrutátoři sčítají poslance.)

Prosím skrutátory, aby zjistili počet poslanců ve Sněmovně lidu, abychom měli výchozí stav.

Vážení kolegové, počet poslanců ve Sněmovně lidu souhlasí. Tam bychom používali počítací zařízení, ve Sněmovně národů budeme hlasy sčítat pomocí skrutátorů. (Dotazy z pléna: Kolik je vlastně přítomno poslanců podle sčítání skrutátorů.)

Ve Sněmovně národů, její české části přítomno padesát devět poslanců, (na sčítací tabuli je čtyřicet osm) ve slovenské části je přítomno padesát šest poslanců (na sčítací tabuli je padesát).

Vážení kolegové ze slovenské části Sněmovny národů, skrutátoři vás prosí, abyste povstali, aby vás mohli přepočítat. (Poslanci povstávají, skrutátoři je sčítají.) Vážení kolegové, prosím o klid, doporučuje se tento postup, že bychom, i když to není nejvhodnější, přerušili teď hlasování a doufám, že tedy technici opraví závadu tak, abychom ráno mohli pokračovat.

Poslanec Soldát.

Poslanec SL M. Soldát: Myslím si, pane předsedající, že je nesmírně důležité vědět, kteří poslanci nejsou zapisováni do toho registru, kteří nejsou bráni do počtu při hlasování. 0 které strany se třeba jedná.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Už to máme na obrazovce.

Kód 257 ke jménu Ladislav Adamec

Kód 263 ke jménu Jiří Bureš

Kód 394 ke jménu Alexander Dubček

Kód 272 ke jménu Miroslav Grebeníček

Kód 277 ke jménu Milan Hruška

Kód 282 ke jménu Jan Kobylka

Kód 288 ke jménu Miroslav Macek

Kód 291 ke jménu Josef Mečl

Kód 302 ke jménu Josef Pernica

Kód 303 ke jménu Jana Petrová

Kód 294 ke jménu Miroslav Roček

Kód 437 ke jménu Miloslav Roubal

Kód 309 ke jménu Jaroslav Selner

Kód 315 ke jménu Jiří Svoboda

Kód 317 ke jménu Filip Šedivý

Kód 321 ke jménu Jan Štern.

Poslanec Stome má faktickou poznámku.

Poslanec SN K. Stome: Vážení kolegové a kolegyně, pane předsedající, já jsem od počátku toto zařízení nazýval podivné a je to zaprotokolováno. Chci jen dát v úvahu, když se hlasovalo o mém návrhu, zda nemělo být hlasováno nejdříve o tom, zda poslanci se vyslovili tak, že hlasování podle přístroje, které ukázalo rozpor proti přítomnosti, bylo skutečností, či nikoliv. A potom teprve jsme měli hlasovat o tom, jestli hlasování se bude opakovat.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: 0 té věci jsme hlasovali, nebudeme se k tomu vracet. Poslankyně Bellušová, poslanec Šilhán.

Poslankyně SN E. Bellušová: Keď dovolíte, pán kolega Stome, ja by som vám veľmi rada prečítala výsledky hlasovania k tejto novele.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Paní kolegyně, hlasování o této věci jsme ukončili, nebudeme se k tomu vracet.

Poslankyně SN E. Bellušová: Len aby bolo jasné, že súčty pre, proti, zdržal sa niekto hlasovania súhlasili s počtom prítomných. (Hluk v sále.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Poslanec Šilhán.

Poslanec SL V. Šilhán: Pane předsedající, mám jenom jednu poznámku. Kdybych sledoval logiku poznámek nebo námitek pana kolegy Stomeho, tak by snad bylo dobré, kdybychom zrušili celé naše zasedání od té doby, co funguje toto naše zařízení. (Potlesk, hluk v sále.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Vážení kolegové, dal jsem návrh, abychom dnes hlasování přerušili, budeme pokračovat zítra v 8.30 hodin ve Sněmovně národů. Prosím poslance ze Sněmovny lidu, aby byli v 9 hodin přítomni, protože předpokládáme, že jednání o zákonném opatření nebude příliš dlouhé a pokračovali bychom v tomto přerušeném bodu programu. Jsou proti tomu zásadní námitky? Není tomu tak, děkuji vám za účast.

(Jednání přerušeno v 18.07 hodin.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP