Pátek 6. prosince 1991

Poslanec SL V. Benda: Poslanecký klub KDS - LDS se připojuje k návrhu.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Budeme hlasovať o tom, že budeme o tomto zákone hlasovať v utorok. Berieme pozmeňujúci návrh - technická poznámka pán poslanec Kostya.

Poslanec SN L. Kostya: Pán predsedajúci, ja by som sa rád opýtal, na aké časové obdobie na prestávku má právo politický klub. Môže snáď tiež politický klub vzniesť požiadavku, že sa chce rozhodnúť do 2. januára? (Smích.)

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďalšia technická poznámka pán poslanec Stome.

Poslanec SN K. Stome: Já mám pocit, že nám nezbývá, než vyhovět žádosti klubů o poradu. To jsme zatím vždycky udělali, ale otázka je, jaký má být časový horizont. To je otázka a politicky bychom měli zvážit, nebo organizačně, když jeden dva tři kluby žádaly takovouto pauzu, do jaké míry je průchodné uskutečnit vůbec hlasování;jak by se tato záležitost jevila při riziku odchodu všech členů těchto klubů z tohoto pléna.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ešte mám jednu technickú. Prosím.

Poslanec SL O. Világy: Ja nechcem vzniesť procedurálnu námietku alebo sa odvolávať na Rokovací poriadok, ale myslím, že tie požiadavky sú v záujme veci. Mali by sme k tomu pristupovať takto. Ďakujem.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Už nebudú technické poznámky, musíme to nejakým spôsobom ukončiť. Ja by som odporúčal, aby sme hlasovali, či preložíme hlasovanie na utorok. Ešte pán poslanec Mečl.

Poslanec SN J. Mečl: Já jenom několik poznámek. Smůla je, že zde řada kolegů poslanců při rozpravě k tomuto zákonu nebyla. Ten zákon je sice špatný, ale je to zákon okrajový, který nemá velký význam. Je to zákon, který z právního hlediska neobstojí, ale jinak to, co se nyní odehrává ve sněmovnách, je spíš důsledkem špatné informovanosti.

Podle mého názoru my musíme, pane předsedající, hlasovat. Není možné, abychom tady vytvořili precedens, že v okamžiku, kdy se zdá některým kolegům nebo skupinám poslanců, že je zde málo poslanců, zejména při zákazu majorizace, že se hlasování odloží. To by byl precedens, který by mohl skutečně parlamentu vážně uškodit. Něco jiného je porada klubů o celém zákonu. Chyba je, že tady kolegové nebyli. Jinak by se nemuseli nyní radit. Ale jsme-li schopni se usnášet, tak musíme hlasovat. Pokud toto zavedeme, může to vážně ochromit práci Federálního shromáždění. Jsme-li usnášení schopni, a to už jsme, byli jsme i před chvílí, ještě více než teď, tak se krátce a dobře musí hlasovat, pokud nejde o poradu klubů. A není možné při zahájení hlasování odložit hlasování na další den, pokud sněmovny podle jednacího řádu se mohou usnášet. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem. Ešte je technická poznámka.

Poslanec SL K. Novosád: Já se obdivuji tomu, co pan profesor Mečl před chvílí prohlásil. Domnívám se, že parlament dává najevo svou vůli většinovým hlasováním.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Boli tu dva pozmeňujúce návrhy, ktoré boli vznesené. Ja musím dať o nich hlasovať.

Pýtam sa snemovní, či máme dať priestor poslaneckým klubom, aby sa mohli poradiť a hlasovanie preložiť na utorok?

(Hlasuje se.) (10.56 hodin)

Kto je pre, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (SN 52, SL 44) Snemovňa národov päťdesiatdva, Snemovňa ľudu štyridsaťštyri.

Kto je proti? (SN 4, SL 16) Snemovňa národov štyri, Snemovňa ľudu šestnásť.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 6, SL 7) Snemovňa národov šesť, Snemovňa ľudu sedem.

(Hlasy ze sálu: Neplatné hlasování!)

Než som dal hlasovať, bolo o jedného menej. Vidím, že týmto spôsobom nepokročíme. Ja by som navrhol, keď budú snemovne súhlasiť, aby sme tento bod odložili a začali rokovať o interpeláciách a až keď tu bude patričné kvórum, budeme hlasovať. Keď s tým súhlasíte, prejdeme k ďalšiemu bodu.

Ešte pán poslanec Roubal.

Poslanec SN M. Roubal: Ja by som požiadal masové oznamovacie prostriedky, aby si všimli, že určité kluby na začiatku pri rokovaní o procedurálnej poznámke boli obvinené z toho, že plánujú opustiť miestnosť. Akonáhle bola možnosť vyjadriť väčšinové stanovisko parlamentu, toto urobili niektoré úplne iné poslanecké kluby. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Je tridsaťosem ľudí, môžeme hlasovanie zopakovať.

Ešte raz sa pýtam, kto je pre to, aby sme hlasovanie odložili na utorok a pre porady politických klubov, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasuje se.) (10.59 hodin)

(SN 55, SL 46) Snemovňa národov päťdesiatpäť, Snemovňa ľudu štyridsať šesť.

Kto je proti? (SN 8, SL 20) Snemovňa národov osem, Snemovňa ľudu dvadsať.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 10, SL 19) Snemovňa národov desať, Snemovňa ľudu devätnásť. Ďakujem.

Snemovne neprijali tento pozmeňujúci návrh.

Dávam návrh, aby sme začali jednať o interpeláciách - poslanci opustili miestnosť, hlasovať nemôžeme. Prosím pani poslankyňa Bellušová.

Poslankyně SN E. Bellušová: Pán predsedajúci, prepáčte, ale pokiaľ poslanec opustí miestnosť na to máte gong, aby ste ich zvolali. Toto rozhodne nie je na mieste. Takto jednať si nezvykajme. Ďakujeme. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: S technickou poznámkou sa hlási poslanec Senjuk.

Poslanec SN R. Senjuk: Vážený pane předsedající, vzhledem k tomu, že stále ještě není dostatečné kvórum ve sněmovně, chtěl bych jménem poslanců z Klubu nezávislých poslanců OF požádat o půlhodinovou přestávku k poradě. Děkuji.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: O slovo sa hlási pán poslanec Battěk.

Předseda SL R. Battěk: Vážení poslanci, byl jsem klidným způsobem upozorněn, že někteří poslanci, i když zde jsou, se jakýmsi způsobem nadzvedávají na lavici, takže technický aparát nezaznamenává jejich přítomnost. Já bych prosil, nevzpírejte se prosím na lavicích.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Prosím poslancov, aby prišli do zasadacej siene, aby sme mohli hlasovať o prerušení schôdze a o prestávke. Ešte sa hlási s technickou poznámkou poslanec Senjuk.

Poslanec SN R. Senjuk: Vážený pane předsedající, já bych se chtěl zeptat, jakým způsobem nebo proč jsou poslanci Klubu nezávislých poslanců OF perzekuováni, protože všechny ostatní kluby, např. včera, když bylo žádáno o přerušení, tak se přestávka udělala bez hlasování?

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Prosím vás, ja sa ospravedlňujem, vyhlasujem na pol hodinu prestávku. Stretneme sa opäť o 11.30 hodine.

(Jednání přerušeno v 11.03 hodin.)

(Jednání opět zahájeno v 11.49 hodin.)

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Vážené kolegyne a vážení kolegovia, začneme teraz prejednávať ďalší bod programu

3

Odpovede na interpelácie poslancov.

Predmetom sú písomné odpovede na interpelácie poslancov. Pripomínam, že sa môže konať aj rozprava. Budeme postupovať podľa písomnej informácie, ktorú ste dostali do lavíc. Predsedu vlády, Mariána Čalfu, na ktorého smerovali interpelácie, bude zastupovať podpredseda vlády pán Hoffmann. Prosím, pán Soldát má technickú poznámku.

Poslanec SL M. Soldát: Pane předsedající, žádám vás, aby jako první bod programu byl zařazen návrh na usnesení, tisk 1101, který jsme rozdali společně s kolegou Šedivým, protože to je věc, která nebyla dořešena, zůstala otevřená a týká se majetkového vztahu k účasti na akciové společnosti Transpetrol a Transgas. Žádám, aby tento bod byl projednán okamžitě jako první, kolega Šedivý vystoupí se zdůvodněním.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Veľmi rád to urobím, ovšem potrebujeme potrebné kvórum, zatiaľ nie je. Akonáhle bude, pristúpime k vášmu bodu. Súhlasíte s tým?

Poslanec SL M. Soldát: Myslím, že tento bod se dá zařadit bez rozpravy.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ide o počet poslancov. (Poslanec SL M. Soldát: Dobře, souhlasím, až nás bude víc.) Ďakujem. Do lavíc sú rozdávané hlasovacie lístky k voľbe proti podpisom. Budú rozdávané pri interpeláciách.

Prejdeme k interpeláciám, tlač 938, interpelácia poslanca Konečného zo Snemovne ľudu bola ústna. Pýtam sa pána poslanca Konečného, či je s odpoveďou spokojný? Pán poslanec Konečný tu, myslím, nie je.

Prejdeme k ďalšej tlači 938, interpelácia pána Bohuslava Hubálka zo Snemovne ľudu, ktorá bola podaná ústne. Tlač 629. Pýtam sa pána poslanca Hubálka, či je s odpoveďou spokojný?

Poslanec SL B. Hubálek: Tady bylo jasně řečeno, že chci znát, kdo nedobrým způsobem vyřizuje naše interpelace. Jednalo se o závažnou věc a obcházet ji zamlžováním a odsouváním - s tím nemohu souhlasit. Není tady pan ministerský předseda osobně, počkám na jeho návrat. Je to, dá se říci, skandální způsob jednání. Děkuji.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem. Prejdeme k tlači 942, interpelácia poslanca pána Kormana zo Snemovne ľudu. Pýtam sa pána poslanca Kormana, či je s odpoveďou spokojný? Vidím, že tu nie je.

Ďalšia tlač 971 je interpelácia pána poslanca Kvačkaja zo Snemovne ľudu.

Poslanec SL P. Kvačkaj: S odpoveďou nie som spokojný, ale nič iného som ani nečakal, pretože pán ministerský predseda mi len potvrdil, že záujem o zahraničný kapitál je u nás prednejší než záujem nášich ľudí. Ďakujem.

Místopředseda vlády ČSFR P. Hoffmann: Vážený pán predsedajúci, vážené Federálne zhromaždenie, myslím, že toto vyhlásenie pána poslanca Kvačkaja rozhodne nie je presné. Premiér vo svojej odpovedi nepotvrdzuje to, že zahraničný kapitál má v privatizácii prednosť. Konštatuje len dve základné veci: že nemusia byť všetky prevádzkové jednotky v obchode privatizované podľa zákona o malej privatizácii a, po druhé, konštatuje, že na základe informácie pána ministra Mikloška dostal potvrdenie o tom, že s firmou Ahold bola urobená predbežná dohoda o predaji časti siete prevádzkových jednotiek potravinárskeho charakteru a že slovenská vláda je rozhodnutá túto zmluvu dodržať, pretože ju považuje za výhodnú. Tieto dve základné informácie obsahujú odpoveď pána premiéra Čalfu.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: S faktickou poznámkou poslanec Kvačkaj.

Poslanec SL P. Kvačkaj: Potom ale nerozumiem, prečo niektoré prevádzkové jednotky boli dvakrát zaradené do malej privatizácie do dražby a deň pred konaním dražby boli stiahnuté na zákrok ministerstva. To nie je protizákonné?

Místopředseda vlády ČSFR P. Hoffmann: Ešte raz pán predsedajúci, vážené Federálne zhromaždenie, to je už otázka vyslovene konkrétna, ktorá musí byť riešená na úrovni príslušného Ministerstva pre privatizáciu a správu národného majetku a samozrejme v konfrontácii s príslušnou privatizačnou komisiou, ktorá rozhodnutie o vyňatí príslušnej jednotky urobila.

Rozhodne táto otázka nie je riešiteľná na úrovni predsedu federálnej vlády.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem. Ďalšia tlač je 993, interpelácia poslanca Gandaloviča zo Snemovne národov, tlač 852. Pán poslanec, ste spokojný? (Poslanec SN P. Gandalovič: Jsem spokojen.)

Tlač 995, interpelácia poslanca Chýlka zo Snemovne ľudu, tlač 874. (Poslanec SL S. Chýlek: Jsem spokojen.)

Ďakujem. Tlač 1042, interpelácia poslankyne Čejkovej zo Snemovne ľudu, tlač 923. Pýtam sa, či je poslankyňa Čejková spokojná s odpoveďou. Nie je tu.

Prechádzame na ďalšiu tlač. Tlač 1044, interpelácia poslanca Zemana zo Snemovne národov, tlač 949. Nie je tu.

Prechádzame na ďalšiu tlač. Tlač 1046, interpelácia niekoľkých poslancov Federálneho zhromaždenia, interpelačná tlač 899. Je tu z týchto poslancov niekto prítomný? Nikto sa nehlási.

Prejdeme k ďalšej tlači. Tlač 1051, interpelácia poslancov Jansty a Dostála. Je z nich niektorý prítomný, aby oznámil, či je spokojný so stanoviskom? Nie sú tu.

Tlač 995, interpelácia poslanca Skalického bola postúpená pánu ministrovi Millerovi.

Tým sme skončili odpovede za interpelácie na pána premiéra Mariána Čalfu.

Technická poznámka.

(Hlas z pléna: Vážení kolegovia, teraz sa rozdávajú volebné lístky. Chcem vás upozorniť na jeden preklep, ktorý sa tam nedopatrením dostal. Za KDH je tam kandidát ing. Šuleka, nie Šulka, ako je omylom uvedené.)

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Mám ešte ďalšie oznámenie a síce, aby sa volebná komisia odobrala do miestnosti 026. Ďakujem.

Poslanec SN J. Skalický: Vážený pane předsedající, neumožnil jste mi vyjádřit se k odpovědi tisku 1095 na moji interpelaci. Nebyla to interpelace, položil jsem na minulé schůzi premiérovi a panu ministru Millerovi a místopředsedovi Rychetskému dvě otázky. Upozorňuji, že na jednu z nich jsem odpověď doposud neobdržel a tímto ji urguji.

Na druhou z nich, obsaženou v tisku 1095, jsem odpověď obdržel. Konstatuji, že jsem spokojen s odpovědí na otázku, jiná věc je, zda jsem spokojen s obsahem odpovědi, ale to překračuje rámec otázky, kterou jsem minule položil.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem. Ospravedlňujem sa, myslel som, že sa to bude preberať v odpovediach pána Millera.

Teraz prikročíme k odpovediam podpredsedu vlády Jozefa Mikloška, tlač 832, ústna interpelácia niekoľkých poslancov. Je tu niekto z týchto poslancov, aby sa mohol vyjadriť?

Pán poslanec Hubálek.

Poslanec SL B. Hubálek: Musím se omluvit panu premiérovi v tom smyslu, že to skandální se vztahuje na vyřízení záležitostí interpelací ohledně provádění lustrací vlády a úřadů souvisejících. Byl jsem tady vlastně dotazován na interpelaci podle tisku 629, která se lustrací týká rovněž, navrhovala určité řešení, které svým způsobem potom bylo přejato do lustračního zákona. Ovšem skutečností zůstává to, že pan ministerský předseda mně na následující interpelace neodpověděl, přesto, že mají podle mne velký význam. Tím bych rád uvedl věci na pravou míru.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Teraz je tu tlač 902, interpelácia poslancov Kudláčka a Malinu. Pýtam sa niektorého z nich, ktorý je tu prítomný, či je spokojný s odpoveďou? Pýtam sa poslanca Malinu, či s interpeláciou tlač 902 je spokojný?

Poslanec SL L. Kudláček: Nemůžeme říci, že jsme spokojeni, ale je to situace, ze které nelze vyvodit další pokračování, takže přijímáme toto jako odpověď na naši interpelaci.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem. Tlač 996 - interpelácia poslanca Kučeru. Vidím, že tu nie je.

Prejdeme k tlači 1104 - viacero poslancov podalo ústne interpelácie. Je tu niekto z nich?

(Hlas z pléna: Žiadame, aby boli prerokované na nasledujúcej schôdzi, z toho dôvodu neboli zaradené do pôvodného dnešného programu. Okrem toho sme tlač dostali dnes ráno. Žiadame, aby to bolo prejednané na budúcej schôdzi.)

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem. Odpoveď bude prejednaná na budúcej schôdzi. Teraz prejdeme na odpovede podpredsedu vlády a ministra financií, pána Václava Klausa. Tlač 980 - interpelácia poslanca Serenčéša zo Snemovne národov. Je tu pán poslanec Serenčéš? Nie je.

Prejdeme k ďalšej tlači - tlač 992. Je to interpelácia poslanca Váňu zo Snemovne národov.

Poslanec SN V. Váňa: Dostal jsem odpověď, je to celkem v pořádku, ale přesto jsem si dal údaje uvedené panem ministrem zkontrolovat na jižní Moravě.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP