Čtvrtek 19. prosince 1991

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. To byl pan poslanec Lux za Křesťansko-demokratickou unii. Nyní vystoupí za Křesťansko-demokratické hnutí pan poslanec Anton Anderko, připraví se za Občanskou demokratickou stranu pan poslanec Malina.

Poslanec SN A. Anderko: Vážený pán predseda, vážený pán predsedajúci, vážené poslankyne, vážení poslanci. Riešenie poľnohospodárskej problematiky je jedným z najväčších momentov života našej spoločnosti. Stojí pred nami úloha vyrábať lacnejšie potraviny a podstatne znížiť podiel výdajov na stravovanie z príjmov domácnosti. Súčasné ťažkopádne kolosy - družstvá leninského typu - to nie sú schopné uskutočniť. Miesto toho, aby znižovali nákladnosť, združujú sa cez Roľnícky družstevný zväz a zneužívajú monopolné postavenie na mocenský boj - napríklad tento týždeň na východnom Slovensku - so snahou zachovať pôvodný stav brzdením rozčleňovania družstiev a rozvoja súkromného sektoru.

Ceny potravín neklesajú, ale naopak, stúpajú. Je najvyšší čas tieto družstvá transformovať na družstvá vlastníkov s dôsledným dodržaním princípu družstevníctva. Je nevyhnutné vytvoriť priestor na rozvoj súkromného sektoru a odstrániť brzdiace vplyvy za účelom vytvorenia zdravého konkurenčného prostredia.

Predložený návrh zákona by mal otvoriť tento priestor, mal by byť zákonom pre družstvá, kde vlastníci - veď princípom družstevníctva je vlastníctvo - definitívne rozhodnú o forme hospodárenia a štruktúre riadenia.

K podielu majetku za pracovnú účasť chceme podotknúť, že sa tu vytvorí nespravodlivý stav, pretože podiel majetku za prácu nedostanú v štátnych statkoch a v priemysle. Podielom majetku za prácu sa upevnia práve tí, ktorí neprajú novému rozvoju poľnohospodárstva v súčasnom chápaní.

V súvislosti s tým je zrejmé, že doteraz svet naše družstvá neuznal a naše poľnohospodárske družstevníctvo nebolo prijaté do Medzinárodného družstevného zväzu. Domnievame sa, že je nebezpečné pre budúcnosť poľnohospodárstva oddeliť majetok družstiev od pôdy. Poslanci Kresťansko-demokratického hnutia budú podporovať predložený návrh zákona v znení spravodajskej správy garančných výborov, keď pozmeňovacími návrhmi nenastanú v ňom závažné zmeny, a podriadia sa politickej podobe, ktorá bola v skupine expertov poslaneckých klubov prijatá. Sme si vedomí toho, že je potrebné rozlišovať medzi tým, čo chceme, a medzi tým, čo môžeme. Vyzývame odporcov tohto návrhu, aby uvažovali podobne, keď majú úprimné úmysly. Ďakujem za pozornosť. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji panu poslanci Anderkovi, který hovořil za Křesťansko-demokratické hnutí. Nyní je přihlášen poslanec Malina za Občanskou demokratickou stranu, připraví se poslanec Jiří Adámek - Hnutí za samosprávnou demokracii 2.

Poslanec SL Z. Malina: Pane předsedo, pane předsedající, dámy a pánové. Pokládáme za svou povinnost zajistit co nejlepší podmínky pro transformaci družstev na subjekty, které odpovídají hospodářskému zákoníku a pevně věříme, že budeme schopni vyrovnat se s tímto úkolem se ctí.

Myslím, že by nebylo účelné z tohoto místa snášet další argumenty o tom, do jaké míry jsou družstva skutečně družstvy. Myslím, že postačí, když se spokojíme s tím, že samotný fakt, že jednáme o transformaci družstev, je dostatečným dokladem o tom, že bylo potřeba se vyrovnat s dědictvím minulosti. Ale myslím, že hlavně bychom měli tento zákon chápat z hlediska budoucnosti, chápat ho jako odraz potřeby přiblížit se optimálnímu řešení hospodářských subjektů, které budou působit v prostředí tržního hospodářství.

Tento zákon se bohužel řadí k těm zákonům, kde vůle parlamentu se zcela nekryla se záměrem vlády. Situace je v tomto případě o to složitější, oč věcně je složitější daná problematika. Navíc tu přistupuje aspekt zákona pro jedno použití, kdy nebude čas opravit případné chyby.

Proto s politováním konstatuji, že návrh, jak byl vládou původně předložen, třebaže vláda měla dostatek signálů o vůli parlamentu, ležel za hranicí akceptovatelnosti pro klub ODS a řadu dalších klubů. Myslím, že způsob, který byl zvolen pomocí jednání expertů nebo vyslanců politických klubů, kterým se podařilo nalézt stanoviska kompromisní, byl krokem správným směrem. Zpráva hospodářských výborů, v podstatě odpovídající zhruba těm 10 požadavkům politických klubů, se stala základem našeho jednání a věřím, že jednání, povedou ke zdárnému výsledku.

Za další krok správným směrem považuji vstřícné stanovisko vlády, vyjádřené dnes panem ministrem Dlouhým. Přesto považuji za potřebné proti argumentům, které zde byly vzneseny, proti myšlence váhy hlasů, s nimi nesouhlasit. Myslím, že jsme si samozřejmě vědomi toho, že v ústavě jsou zaručena majetková práva družstev, ale problém je v tom, že na druhé misce vah leží nepopiratelná majetková práva vlastníků, která byla tak dlouho znásilňována a ta jsou rovněž ústavou zaručena. Trváme-li na principu váhy hlasů, činíme tak proto, aby nebylo nadále těmto osobám bráněno v tom, aby se odpovídajícím způsobem mohly podílet na rozhodování o svém majetku.

Chci závěrem poděkovat svým kolegům z klubu ODS za jejich vstřícný a tolerantní postoj, který usnadnil dosažení dohody poslaneckých klubů. Přesto však považuji za potřebné zdůraznit, že klub poslanců ODS nemůže odstoupit od svých principiálních požadavků, které se týkají nezemědělského družstevnictví, rozfázování a kontroly procesu transformace, váhy hlasů a stanovení majetkových podílů přímo ze zákona. Děkuji vám. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Hovořil pan poslanec Malina za ODS. Slovo má teď poslanec Jiří Adámek za HSD II. Připraví se za koaliční klub KDS a LDS poslanec Mandler.

Poslanec SL M. Adámek: Vážený pane předsedající, vážené Federální shromáždění, jedním ze zákonů nesoucích v sobě závažné ekonomické důsledky a dopady, je zákon o úpravě a vypořádání majetkových vztahů v družstvech. Původně byl předložen k projednání vládní návrh tohoto zákona. K němu přibyl krátce před parlamentním projednáváním pracovní tisk pro jednání politických klubů a hospodářských výborů obsahující zákon o úpravě majetkových vztahů a vypořádání majetkových nároků v družstvech, předložený skupinou poslanců.

Nová verze zákona mění a rozšiřuje v řadě případů původní vládní návrh, někdy dost podstatně, viz např. § 12, pojednávající o váze hlasu, či § 6 odst. 5 písm. g) týkající se transformačního projektu. Nově předložený návrh v sobě nese ekonomické, občanskoprávní a majetkoprávní dopady včetně tolik nežádoucích majetkoprávních a občanskoprávních sporů.

Vzhledem k uvedeným okolnostem se proto přikloníme k vládnímu návrhu zákona, který se nám zdá být průchodnější a nenese v sobě tak velká rizika společenských a hospodářských dopadů. Děkuji.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. To byl poslanec Adámek za klub HSD II. Prosím teď pana poslance Mandlera. Je to poslední písemně přihlášené vystoupení zástupce klubu.

Poslanec SL E. Mandler: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, klub KDS - LDS se podrobně zabýval návrhem hospodářských výborů SL a SN k vládnímu návrhu zákona o úpravě a vypořádání majetkových vztahů v družstvech. Konstatovali jsme, že nevyjasněný vládní návrh zpracováním hospodářských výborů velmi získal, např. zavedením institutu transformační rady. Domníváme se, že úpravy v návrhu uvedeného zákona podstatně přispěly k tomu, že zákon po projednání a eventuálně doplnění, vytvoří předpoklady pro opravdovou transformaci současných zemědělských družstvech v družstva vlastníků nebo hospodaření právnických a fyzických osob. Pokud jde o transformaci nezemědělských družstev, považujeme návrh zákona i nadále za problematický.

Členové našeho klubu si vyhrazují možnost přednést během debaty návrhy ve smyslu dalšího posílení restitučního a privatizačního charakteru předloženého zákona. Zákon ve znění tisku 1144 ovšem podporujeme.

Sám za sebe navrhuji, aby ze zákona byly vypuštěny části 4, 5 a 6, tedy části o výrobních, spotřebních, bytových a jiných družstvech, které jsou zpracovány mnohem nedokonaleji, než je část o družstvech zemědělských, a potřebují další zpracování. Děkuji.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. To byl pan poslanec Mandler jako poslední vystupující za poslanecký klub. Teď jsou zde ještě přihlášky jednotlivých poslanců. První je pan poslanec M. Roubal. Pokud je přítomen, uděluji mu slovo. Další přihlášený je pan poslanec Michal Borguľa. Takže prosím, pan poslanec Roubal.

Poslanec SN M. Roubal: Vážený pán predsedajúci, vážení kolegovia poslanci, viem, že sa nestretáva s veľkou popularitou, keď tu niekto prezentuje alebo číta listy. Chcel by som vás ale oboznámiť s jedným listom, ktorý sa v súčasnosti rozosiela a dostáva na jednotlivé družstvá. Uvediem len niektoré výňatky, nebudem vás oboznamovať s celým znením.

"Ako je vám známe, na 19. schôdzi FZ sa prerokúva vládny návrh zákona o úprave a vysporiadaní majetkových vzťahov v družstvách - transformačný zákon. Zatiaľ ho prerokúvali jednotlivé výbory FZ. Rokovania výborov prebiehali súbežne, na každom je zabezpečená účasť zväzu a Družstevná únia. Zároveň prebiehajú stretnutia so skupinami poslancov a vysvetľovanie vzájomných postojov. Permanentne doplňujeme poslancom informácie potrebné pre ich orientáciu a spolupracujeme s nimi na formuláciách textu parafovaného uznesenia, ktoré je predmetom útokov, prípadne návrhu na zmenu. Federálny minister hospodárstva pán Dlouhý vo svojom vystúpení spochybnil predovšetkým výrobné a spotrebné družstevníctvo. Stanoviská poslancov sú podporujúce, ale aj krajne nepriaznivé, skôr však prevládajú názory pre družstevníctvo nepriaznivé! Minister Dlouhý predložil svoje osobné stanovisko, či dnešné družstvá sú družstvá, že by sa nebránil tomu, aby voči výrobným a spotrebným družstvám bol prijatý špeciálny postup. Pod špeciálnym postupom sa rozumie privatizácia (podľa zákona o veľkej privatizácii! Znovu opakujem už viac ako rok!!! nutnosť vykonať personifikáciu majetku na člena). Neviem, prečo niektoré družstvá váhajú a na čo čakajú. Môže sa stať, že pripravia svojich členov o to málo, čo môžu zachrániť, keby došlo k najhoršiemu!

A teraz, ako sa uvažuje ďalej, aký môže byť ďalší postup? Po prvé - parlament zostaví komisiu na prepracovanie návrhu, v tomto prípade môže byť prerokovaný zákon ešte teraz, prípadne v januári alebo neskôr (získame čas).


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP