Sobota 21. prosince 1991

Společná zpravodajka výborů SN I. Šimečková: Další návrh je návrh pana poslance Pohanky, a sice vypustit čl. 4 s tím, že novelizaci svého nařízení provede vláda. Domníváme se, že novelizace nařízení vlády je naprosto v souladu s kompetenčním zákonem. Novelizace nařízení vlády provedená zákonem není zvlášť v oblastech sociálního zabezpečení od přijetí kompetenčního zákona ničím ojedinělým a již v minulosti právní předpisy vyšší právní síly novelizovány byly. Vláda nedoporučuje a garanční výbory také nedoporučují.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pan poslanec Pohanka svůj návrh stahuje.

Společná zpravodajka výborů SN I. Šimečková: Další návrh je návrh poslance Luxe a Ambrose k § 10. Jde o vypuštění částky 2 720 korun. Je to maximální hranice daně ze mzdy. Garanční výbory nedoporučují, vláda také nedoporučuje.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat.

(10.27 hodin)

Kdo je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.)

SN ČR - 18 pro, 12 proti, 33 se zdrželo. SN SR - 23 pro, 4 proti, 24 se zdrželo. SL - 38 pro, 9 proti, 71 se zdrželo. 18, 12, 33, 23, 4, 24, 38, 9, 71.

Sněmovny návrh nepřijaly.

Společná zpravodajka výborů SN I. Šimečková: Udělala jsem tu malou technickou chybu. Další návrhy obou poslanců na sebe navazují v § 11 na str. 6 a v § 8 na str. 6. To jsou návrhy, kdy se nejvyšší hranice daně v jednotlivých kategoriích, ať v kategoriích daně ze mzdy nebo z příjmu obyvatelstva nebo z literární a umělecké činnosti, liší. Tím, že jsme vypuštění nepřijali v jedné kategorii, nemůžeme říci, že v dani z příjmu obyvatelstva to třeba zůstane. Byla to moje chyba. Jestli chcete hlasovat o každém návrhu zvlášť, omlouvám se. Měl možná navrhovatel říci, že protestuje proti tomu, aby se hlasovalo jen o jedné části.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ptám se navrhovatele, v tomto případě pana Luxe, na jeho stanovisko.

Poslanec SN J. Lux: Vážená kolegyně, domnívám se, že to neměl říci navrhovatel, ale zpravodaj, ale své návrhy stahuji.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Drobné chyby se stávají, mějme to na vědomí, pracujeme v napjaté atmosféře. Prosím paní zpravodajku, aby uvedla, které všechny návrhy jsou tím dotčeny.

Společná zpravodajka výborů SN I. Šimečková: Budeme hlasovat o jeho dalším návrhu v § 11, str. 6, pořadové číslo 8.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Jde o to, aby bylo uvedeno, kterých pozměňovacích návrhů se to týká, aby potom nedošlo k tomu omylu, že o některém návrhu, který byl stažen, bychom znovu hlasovali. Prosím tedy paní zpravodajku, aby pomalu řekla, které všechny návrhy jsou tím dotčeny, stenografové to zaznamenají, my to uvedeme ve svých zprávách a pak nemůže dojít k chybě.

Společná zpravodajka výborů SN I. Šimečková: Je to tedy § 10 čl. 5, dále § 11 na str. 6 a § 8 na str. 6.

Zeptala bych se ještě poslance Ambrože, zdali s tím také souhlasí. Dalším návrhem je návrh poslance Žáčka, pořadové číslo 11, k § 10. Tento návrh poslance Žáčka nemohu doporučit.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Podle mého soudu je tím ještě dotčen návrh poslance Ambrože na str. 6. Jde o to, aby ve stenografickém záznamu to bylo uvedeno, aby nedocházelo k omylům.

Společná zpravodajka výborů SN I. Šimečková: Ano, je to návrh poslance Ambrože k § 10 na str. 5, k § 11 na str. 5 a k § 8 na str. 6.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: S technickou poznámkou se hlásí pan poslanec Mandler.

Poslanec SL E. Mandler: Mám za sebe prosbu, ale možná že i pro jiné by bylo užitečné, aby paní zpravodajka vždy uvedla pořadové číslo návrhu, protože článek nesouhlasí s tiskem.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ano, je to namístě. Prosím o další návrh.

Společná zpravodajka výborů SN I. Šimečková: Další návrh je návrh pana poslance Žáčka, pořadové číslo 11, § 10.

Náš návrh je jiný, my nezasahujeme do konstrukce daní oproti jeho návrhu. Poslanec Žáček zvyšuje progresív, čím vyšší výdělek, tím vyšší daň. Ani vláda, ani garanční výbory tento návrh nedoporučují.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Poslanec Žáček trvá na hlasování? (Poslanec SL L. Žáček: Ano.)

Kdo je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasuje se.) (10.33 hodin)

SN ČR 7, proti 49, 9 se hlasování zdrželo. SN SR 4, proti 27, 21 se hlasování zdrželo. SL 13, proti 75, 32 se hlasování zdrželo.

Návrh přijat nebyl.

Prosím o další návrh.

Společná zpravodajka výborů SN I. Šimečková: Další návrh je návrh poslance Prokopa - pořadové číslo 16, § 10, dále k § 11 na str. 6 a k § 8 na str. 7.

Je to komplexní návrh. Dovolila bych se zeptat poslance Prokopa, jestli by souhlasil s tím - vzhledem k tomu, že neprošla jeho druhá část návrhu, která již byla odmítnuta v návrhu poslance Luxe a Ambrože - aby se o tom hlasovalo odděleně. Stanovisko vlády k 1. jeho části je kladné, kdežto jako k celku je negativní.

Poslanec SN M. Prokop: Ano, souhlasím s tím. Stahuji část, která se týká stropů, a to ve všech třech paragrafech jak paní zpravodajka četla. V první části je ale třeba hlasovat o každé zvlášť, protože navrhuji jinou procentní sazbu, čili tam bych na hlasování trval.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Paní zpravodajko, uveďte, pokud bude návrh v tomto pojetí, jaké je stanovisko navrhovatele a zpravodajů.

Společná zpravodajka výborů SN I. Šimečková: V té první části budeme tedy hlasovat o každé části, týkající se jiného paragrafu, zvlášť.

Pořadové číslo § 10 vypustit slova "a o 220 Kčs". Vláda to doporučuje, garanční výbory nedoporučují, protože ty tam částku 220 Kčs navrhly.

Společný zpravodaj výborů SN R. Senjuk: Dámy a pánové, v tom případě musím vystoupit i já. Co se týče garančních výborů pro plán a rozpočet v oblasti daňové - v případě, že by tam zůstala ponechána částka 220 Kčs - mohlo by se stát, že by poplatky narostly více než 220 Kčs, což by poškozovalo daňového poplatníka. Doporučujeme vypustit částku 220 Kčs.

Společný zpravodaj výborů SL P. Čičmanec: Ako druhý spravodajca za garančný výbor potvrdzujem, že garančný výbor neodporúča tento návrh. Dôvod - aby pracujúci dôchodcovia neboli preferovaní týmto prídavkom oproti normálnym pracujúcim, ktorým ho berieme.

Společný zpravodaj výborů SL J. Wagner: Druhý zpravodaj má rozdílný názor, souhlasný s názorem výborů kulturních a sociálních, s názorem pana poslance Prokopa i s názorem vlády.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ptám se ještě pana zpravodaje Zemana, zda chce k tomu zaujmout stanovisko.

Společný zpravodaj výborů SN M. Zeman: Konstatujeme, že dílčí zpravodajové se vzájemně vyrušili, a proto ponecháváme rozhodnutí sněmovnám.

Poslanec SN M. Prokop: Aby bylo jasno, ačkoli jsem předsedou jednoho z garančních výborů, sociálních a kulturních, můj návrh zní: vypustit 220 Kčs. Souhlasím s výbory pro plán a rozpočet v tomto bodě.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stlačí tlačítko!

(Hlasuje se.) (10.38 hodin)

SN ČR - 51, proti nikdo, 4 se zdrželi hlasování. SN SR - 40, proti nikdo, 12 se zdrželo hlasování. SL - 94, proti 2, 23 se zdrželo hlasování. Abychom vyhověli poznámce poslance Mandlera, uveďte vždy pořadové číslo pozměňovacího návrhu.

Společná zpravodajka výborů SN I. Šimečková: Budeme se věnovat dalšímu návrhu poslance Prokopa - pořadové číslo 16 § 11 na str. 6. Tam zůstává první část "o 108 %" nahradit slovy "sto třicet dva" a druhá věta slova "a o 2 640, nejvýše o 32 640" vypustit. Tento návrh poslanec Prokop stáhnul. Hlasujeme tedy pouze o tom, nahradit slova "o 108 procent" slovy "o sto třicet dva". Zůstává tedy jenom nová sazba daně.

Poslanec J. Wagner: Doporučujeme s ohledem na příslušnou rozdílnost daňových stupnic. Je to vhodné.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Vláda rovněž doporučuje, Jsou shodná stanoviska. Budeme hlasovat.

(10.40 hodin)

Kdo je pro tento pozměňující návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) (SN ČR 52, SN SR 47, SL 108)

Kdo je proti? (Hlasuje se.) (SN ČR 1, SN SR 0, SL 0)

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 7, SN SR 5, SL 8)

Obě sněmovny tento pozměňující návrh přijaly.

Společná zpravodajka výborů SN I. Šimečková: Poslední návrh je k § 8 na str. 7 nahoře. Pořadové číslo 16. Slova "84 %" se nahrazují slovy "108 %".

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Návrh je jasný. Budeme hlasovat.

(10.41 hodin)

Kdo je pro tento pozměňující návrh, nechť zvedne ruku a stlačí tlačítko! (Hlasuje se.) (SN ČR 53, SN SR 47, SL 101)

Kdo je proti? (SN ČR 1, SN SR 0, SL 0)

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 8, SN SR 4, SL 13)

Obě sněmovny návrh přijaly. Prosím o další pozměňující návrhy.

Společná zpravodajka výborů SN I. Šimečková: Poslední pozměňujícím návrhem na této straně je návrh pana poslance Šedivého, pořadové číslo 15. (Poslanec SN F. Šedivý: Svůj návrh stahuji ve prospěch návrhu kolegyně Šormové - § 4 i 12.)

Přejdeme tedy k návrhu poslankyně Šormové. A sice - na str. 6 § 15, poř. číslo 46 a s tím související návrh § 12 na téže straně. Jde o návrh, který vlastně sjednocuje právní úpravu v tom směru, že se zdaňují i příjmy členů družstev stejným způsobem jako u ostatních poživatelů starobního důchodu. Garanční výbory tento návrh doporučují. Vláda rovněž.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ano. Budeme hlasovat. Stanoviska zpravodajů i navrhovatele jsou shodná.

(10.43 hodin)

Ptám se, kdo z poslanců je pro tento pozměňující návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) (SN ČR 54, SN SR 48, SL 104)

Kdo je proti? (SN ČR 2, SN SR 2, SL 2)

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 2, SN SR 1, SL 6) Obě sněmovny souhlasným usnesením návrh přijaly.

Společná zpravodajka výborů SN I. Šimečková: Dostáváme se k části 4, pořadovému číslu 7 - návrh poslance Košnára k § 2. Jde o část, která pojednává o státním vyrovnávacím příspěvku. Poslanec Košnár se touto změnou snaží zlepšit postavení uchazečů o zaměstnání s odůvodněním, že jde o sociálně slabé skupiny. Ovšem to tvrzení není jednoznačné s přihlédnutím k tomu, že i ekonomicky činnému občanovi bez ohledu na jeho výdělek, byť by byl sebenižší se státní vyrovnávací příspěvek neposkytuje. Garanční výbory nedoporučují, vláda rovněž nedoporučuje.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat. (Poslankyně SN I. Šimečková: Pod stejným pořadovým číslem je § 3 poslance Košnára. Tyto dva návrhy jsou vlastně jedním na sebe navazujícími. Nelze přijmout jeden bez druhého. V § 2 se určuje, komu příspěvek náleží a § 3 určuje, v jaké výši.) Ještě hlásí pan poslanec Košnár.

Poslance SN J. Košnára: Iba mám faktickú poznámku. Tieto dva návrhy spolu úzko súvisia a práve preto nie je možné argumentovať proti prijatiu jedného z nich tým, že by bolo potrebné zmeniť i ten druhý, ako to urobila pani spravodajkyňa.

Budeme hlasovat. (10.45 hodin)

Kdo je pro tento pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) (SN ČR 10, SN SR 15, SL 31)

Kdo je proti? (SN ČR 32, SN SR 18, SL 47)

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 23, SN SR 20, SL 40)

Návrh přijat nebyl.

Společná zpravodajka výborů SN I. Šimečková: Další je návrh poslankyně Bellušové v § 2, pořadové č. 26. Ráda bych se paní poslankyně zeptala, zda souhlasí úpravou, protože je uvedeno:"...ekonomicky činným občanům, pokud jejich příjem nepřesáhne...", není určeno, zda se jedná o příjem čistý, nebo hrubý. Po domluvě s poslankyní Bellušovou došlo k upřesnění, že jde o hrubý měsíční příjem. Ptám se, zda s tímto paní poslankyně souhlasí? (Poslankyně SN E. Bellušová: Už sme o tom hovorili. Ide o hrubú mzdu. Jedná sa o to, aby sociálne slabí občania, ktorí majú mzdu na hranici, dostali tento vyrovnávajúci príspevok.)

Jako zpravodaj garančních výborů tento návrh nemohu doporučit, neboť jde proti rozhodnutí všech výborů, které se jednoznačně shodly na tom, že se státní vyrovnávací příspěvek nebude poskytovat ekonomicky činným občanům. Garanční výbory nedoporučují. Vláda nedoporučuje.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ano. Budeme hlasovat.

(10.47 hodin)

Kdo je pro, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasuje se.) (SN ČR 15, SN SR 26, SL 35)

Kdo je proti? (SN ČR 21, SN SR 2, SL 30)

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 27, SN SR 26, SL 54)

Sněmovny návrh nepřijaly.

Společná zpravodajka výborů SN I. Šimečková: Přicházíme k části 5, poř. č. 7. § 16. Poslanec Košnár navrhuje prodloužit dobu hmotného zabezpečení z 6 měsíců vládního návrhu na dobu 12 měsíců. Opět bych tady žádala o upřesnění, zda tento návrh 12 měsíců zahrnuje 2 měsíce povinného zákonného odstupného plus 10 měsíců hmotného zabezpečení, nebo se jedná o 2 měsíce povinného zákonného odstupného plus 12 měsíců. Zda je tedy výsledek 2 plus 10 nebo 2 plus 12.

Poslanec SN J. Košnár: Môj pozmeňujúci návrh sa týka § 16 a návrh na 12 mesiacov je presne v tej logike, ako je formulovaný § 16. Či sa dva mesiace zarátajú alebo nie, bude riešiť § 16 a), ktorý je v návrhu vládneho zákona novo navrhnutý. Keď budeme predpokladať, či bude alebo nebude § 16 a) prijatý, potom môžem upraviť svoj návrh do dvoch variantov. Za predpokladu, že bude prijatý § 16 a), kedy sa doba ráta po uplynutí doby, po ktorú sa vypláca odstupné, v tom prípade môžem svoj návrh formulovať takto: Prvý variant - 12 mesiacov so zarátaním dvoch mesiacov doby odstupného. (Společná zpravodajkyně výboru SN I. Šimečková: Prosím vás, neslyším vás.)

Sú dve alternatívy v závislosti od toho, či sa prijme navrhované znenie § 16 a) alebo nie. keď sa neprijme navrhované znenie § 16 a), potom môj prvý návrh - alternatíva 1 - je predĺžiť dobu šiestich mesiacov na dvanásť mesiacov. Keď sa prijme § 16 a), môj návrh je predĺžiť dobu 6 mesiacov na dobu desiatich mesiacov. Ďakujem.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Zde je uveden jenom jeden váš návrh.

Společná zpravodajka výboru SN I. Šimečková: S tím nemohu souhlasit, protože tento návrh nebyl podán. Já vás mohu požádat, abyste vysvětlil, jestli jste dobou dvanáct měsíců myslel dobu hmotného zabezpečení a zákonného odstupného, nebo jestli jste tím myslel jenom hmotné zabezpečení. Není to tak zcela přesné. Jakékoli variantní řešení je v této chvíli nepřípustné.

Poslanec SN J. Košnár: Opakujem, čo som povedal na začiatku: Môj návrh predĺžiť - znenie § 16 - dobu 6 mesiacov na dobu 12 mesiacov. § 16 nerieši nič o dvoch mesiacoch plus alebo mínus. To je až § 16 a).

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Jen se zeptám zpravodaje, zda návrh takto podaný má smysl, zda je přesný z hlediska právního.

Společná zpravodajka výboru SN I. Šimečková: Mohu se vyjádřit jen k tomu, pokud poslanec Košnár nebude upravovat návrh... (Předsedající Z. Jičínský: Nemůže upravovat.) Pak je návrh doporučený, jak jsem ho doporučila jako zpravodajka, potom s ním nemohu vyslovit souhlas. (Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: To je jiná záležitost.) Jako zpravodajka.

Poslanec SN J. Košnár: Pán predsedajúci položil otázku, či je to právne v poriadku. Prečítam navrhované znenie vládneho návrhu zákona § 16 ods. 1: Hmotné zabezpečenie sa poskytuje uchádzačovi o zamestnanie najdlhšie po dobu 6 mesiacov (ďalej len podporná doba), pokiaľ nie je v ods. 2 a 4 stanovené ináč. Môj pozmeňujúci návrh znie: V § 16 ods. 1 nahradiť slová "po dobu šiestich mesiacov" slovami "po dobu dvanástich mesiacov".(Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: To je jasné, můžeme hlasovat.)

Společná zpravodajka výboru SN I. Šimečková: Pokud je to takto, je to naprosto v pořádku. Vláda ani zpravodajové nedoporučují.

Společný zpravodaj výborů SL P. Čičmanec: Kolegovia, toto je politické rozhodnutie. Chvíľu sa zamyslite, pre čo budete hlasovať. Teraz hovorím ako poslanec, do istej miery ako spravodajca. Zamyslite sa chvíľu. (Předsedající Z. Jičínský: Pane kolego, jako poslanec nemáte právo nyní hovořit.) Pardon, tak hovorím ako spravodajca, ale ide o vec. Zamyslite sa, či tam patrí 6 alebo 12.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Jako zpravodaj, pane kolego, máte právo jen říci, zda výbory doporučují, nebo nedoporučují.

Společný zpravodaj výborů SL P. Čičmanec: Výbory neodporúčajú.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji. Budeme hlasovat.

(Hlasuje se.) (10.55 hodin)

Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (SN ČR 15, SN SR 19, SL 33) Děkuji.

Kdo je proti? (SN ČR 22, SN SR 5, SL 20) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 24, SN SR 23, SL 58) Děkuji. Sněmovny návrh nepřijaly. Prosím další návrh.

Společná zpravodajka výboru SN I. Šimečková: Dalším návrhem je pořadové číslo 14, § 16, který přednesla poslankyně Šimečková za výbory sociální a kulturní. Vládní návrh - doba rekvalifikace - garanční výbory změnily tím způsobem, že hmotné zabezpečení při rekvalifikaci časově neomezují. Výbory sociální a kulturní doporučují, aby doba hmotného zabezpečení při rekvalifikaci byla nejdéle po dobu dvanácti měsíců. Vláda nedoporučuje, garanční výbory pro plán a rozpočet nedoporučují, výbory sociální a kulturní doporučují.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat. Návrh jste slyšeli.

(Hlasuje se.) (10.56 hodin)

Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (SN ČR 16, SN SR 7, SL 37) Děkuji.

Kdo je proti? (SN ČR 22, SN SR 7, SL 20) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 25, SN SR 33, SL 58) Děkuji. Návrh přijat nebyl.

Společná zpravodajka výboru SN I. Šimečková: Posledním pozměňujícím návrhem, který odůvodňuji v části sedmé, je pořadové číslo 24 - poslankyně Nazari-Buřivalová - o kterém předpokládám, že je bezpředmětný, protože toto zrušovací ustanovení je již ve zrušovacích ustanoveních vládního návrhu zabudovaného v bodě 1. Ptám se poslankyně Buřivalové, zda trvá na hlasování. (Netrvá.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Nebudeme o tomto návrhu hlasovat. Prosím další návrh. Který z dalších zpravodajů bude uvádět návrhy? Prosím, pan poslanec Zeman.

Zpravodaj M. Zeman: Vážení kolegové, nyní půjde téměř jen o peníze, takže si myslím, že to bude zcela bez problémů.

První pozměňovací návrh v příloze č. 2 je návrh kolegy Hubálka, spočívající v tom, že by rozpočet federálního ministerstva obrany byl snížen o 8 mld. korun. Výbory pro plán a rozpočet se touto problematikou velmi podrobně zabývaly za účasti ministra obrany. V jeden moment dospěly k názoru, že to lze snížit o 0,5 mld. Kčs, potom se ukázalo, že bohužel ani toto snížení není možné. Po důkladném projednání návrh poslance Hubálka nedoporučily.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat. Návrh jste slyšeli, slyšeli jste stanoviska.

(Hlasuje se.) (10.59 hodin)

Kdo je pro návrh poslance Hubálka, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko (SN ČR 5, SN SR 3, SL 18) Děkuji.

Kdo je proti? (SN ČR 42, SN SR 23, SL 50) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 18, SN SR 22, SL 48) Děkuji. Návrh přijat nebyl.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP