Sobota 21. prosince 1991

Společný zpravodaj výborů SN M. Borguľa: Návrh pod poradovým číslom 21 poslankyňa Petrová. Položkou 1 sa výbory nezaoberali. Pokiaľ ide o položky 2 a 3, dokonca vo výboroch došlo k zvýšeniu. Čiže výbory odporúčajú. Pardon, výbory odporučili to, čo je samozrejme v kapitole, čiže celé neodporúčame. Neodporúčame schváliť bod 2, pripomienku pod poradovým číslom 21, ktorú predniesla poslankyňa Petrová. (Předsedajíci Z. Jičínský: A pokud jde o bod 3?) Ešte raz zopakujem. Máte očíslované body 1, 2 a 3 vo vnútri poradového čísla 21. Uviedol som, že pokiaľ ide o bod 1, výbory v tomto zmysle nerokovali. Môžem teda povedať stanovisko len za seba, že neodporúčam. Pokiaľ sa jedná o body 2 a 3, v tom prípade výbory zvyšovali položky...

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Paní poslankyně Petrová dostane slovo, až jí ho udělím. Teď má slovo zpravodaj.

Společný zpravodaj výborů SL M. Borguľa: Trvám teda na tom, čo je uvedené v návrhu konkrétnych kapitol a preto túto zmenu neodporúčam.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Já jsem se vás, pane kolego, zeptal, abyste řekl stanovisko k bodu 1, protože potom budeme hlasovat, pokud si to paní poslankyně bude přát, o jednotlivých návrzích... Omlouvám se, paní poslankyně má slovo.

Poslankyně SN J. Petrová: Žádám oddělené hlasování v jednotlivých návrzích.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ještě by zpravodajové měli sdělit, jaké je stanovisko vlády, aby nedocházelo k pochybnostem mezi poslanci.

Místopředseda vlády ČSFR J. Mikloško: Vážené Federálne zhromaždenie, ČSTK má ročný rozpočet asi 346 miliónov korún, z ktorých tristo platí z vlastného zisku a jediné, čo štát z dotácií dáva, je 32 mil., to je 1 mil. na archív a 31 mil. na finančné zabezpečenie zahraničných spravodajcov. Keby sa to zrušilo, ČSTK musí stiahnuť svojich spravodajcov. (Hluk v sále.) Čiže vláda súhlasí s tým, čo navrhla, to je 32 miliónov dotácie z federálneho rozpočtu.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Paní poslankyně Petrová, pan poslanec Stome, ale myslím, že věci jsou jasné, budeme hlasovat o jednotlivých návrzích.

Poslankyně SN J. Petrová: Myslím, že věci jsou jasné většině lidí v tomto sále kromě pana místopředsedy. Informace, které uvedl, nejsou pravdivé, musím konstatovat, protože ČSTK má letos návrh na nulové odvody 55 mil. a zároveň návrh na tuto dotaci.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Paní poslankyně, není nyní diskuse o návrzích. Pan poslanec Stome.

Poslanec SN K. Stome: Pane předsedající, musím konstatovat, že to, co jsme vyslechli z úst pana místopředsedy, není v souladu s tím, co jsme se dosud o této věci dovídali.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Poslanec Čičmanec jako zpravodaj.

Společný zpravodaj výborů SL P. Čičmanec: Pozmeňovací návrh poslankyne Petrovej v bode 3 za výbory sociálne a kultúrne neodporúčame prijať.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat nejprve o čísle 1. To je výdaje kapitoly úřadu vlády snížit. Poslanec Benda.

Poslanec SL V. Benda: Velmi se omlouvám panu místopředsedovi vlády, ale rozuměl jsem mu tak, že obhajoval výdaje ČSTK, ale na závěr své řeči doporučil škrtnout tuto dotaci. Je tomu tak? (Hlasy ze sálu: Ne. Hluk v sále.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Prosím, kolegové, vracíme se do původní klidné polohy, kdy budeme hlasovat. Hlasujeme o pozměňovacím návrhu pořadové číslo 21, první část - Výdaje kapitoly úřadu vlády. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasuje se.) Děkuji. (SN ČR 31, SN SR 8, SL 46)

Kdo je proti? (SN ČR 15, SN SR 6, SL 30)

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 46, SN SR 30, SL 45)

Děkuji. Návrh nebyl přijat.

Hlasujeme o druhé položce. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasuje se.) Děkuji. (SN ČR 31, SN SR 22, SL 52)

Kdo je proti? (SN ČR 12, SN SR 13,SL 29)

Kdo se zdržel hlasování? (19, 15, 40)

Děkuji. 31, 12, 19 - 22, 13, 15 - 52, 29, 40. Návrh přijat nebyl.

Hlasujeme o třetí položce. Kdo je pro tento ná- vrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasuje se.) Děkuji. (SN ČR 31, SN SR 28, SL 63)

Kdo je proti? (SN ČR 15, SN SR 11,SL 43)

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 19, SN SR 12, SL 17)

Děkuji. 31, 15, 19 - 28, 11, 12 - 63, 43, 17.

Návrh přijat nebyl.

Společný zpravodaj výborů SL M. Borguľa: Ďalší je návrh pána poslanca Zemana pod poradovým číslom 22. K tomuto návrhu sa výbory vyjadrili negatívne. Rokovali sme o ňom. A vláda tiež neodporúča.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat. Kdo z poslanců je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasuje se.) Děkuji. (SN ČR 14, SN SR 9, SL 23)

Kdo je proti? (SN ČR 29, SN SR 15, SL 51)

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 22, SN SR 25, SL 46)

Děkuji. 14, 29, 22 - 9, 15, 25 - 23, 51, 46.

Návrh přijat nebyl.

Prosím o uvedení dalšího návrhu.

Společný zpravodaj výborů SN M. Zeman: Další návrh je návrh poslankyně Adrianové. Spočívá v tom, že 3 milióny korun by byly přesunuty do účelové rezervy v rámci všeobecné pokladní správy pro Ústav T.G.M., ale nebylo by snižováno dosavadní množství prostředků poskytnutých Kanceláři prezidenta republiky. Tento rozdíl by byl kompenzován z uvolněné částky 70 miliónů korun.

Výbory tuto variantu neposuzovaly z toho prostého důvodu, že Kancelář prezidenta republiky byla projednávána před Kanceláří FS. Mohu tedy vyjádřit stanovisko zpravodajů bez znalosti předpokládaného stanoviska výborů, ale domnívám se, že lze doporučit.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ptám se, zda vláda má k této věci nějaké stanovisko, které považuje za potřebné před hlasováním formulovat? Z pokynu hlavy pana ministra Klause usuzuji, že pan ministr nic nenamítá, pokud potřebuji korekci, opravte mne, prosím. Není tomu tak. Budeme tedy hlasovat.

Kdo je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku!

(Hlasuje se.) (SN ČR 48, SN SR 26, SL 86)

Kdo je proti? (SN ČR 2, SN SR 5, SL 5)

Kdo se zdržel hlasování? SN ČR 14, SN SR 21, SL 30

Takže ve Sněmovně národů České republiky bylo pro čtyřicet osm poslanců, proti dva, zdrželo se čtrnáct. Ve Sněmovně národů Slovenské republiky bylo pro dvacet šest poslanců, proti pět, zdrželo se dvacet jedna. Ve Sněmovně lidu bylo pro osmdesát šest poslanců, proti pět, zdrželo se třicet.

Návrh přijat nebyl vzhledem k tomu, že nebylo shodné usnesení obou sněmoven. Prosím další návrh.

Společný zpravodaj výborů SN M. Zeman: Dovolil bych si nyní plénem nepatrně manipulovat vzhledem k tomu, že jde o tajnou policii. Prosím, abychom přehodili pořadí a nejdříve se vyjadřovali k návrhu poslance Šolce pro kapitolu FBIS, a to z toho důvodu, že u poslance Šolce byl objeven jiný zdroj krytí, než ve svém návrhu předpokládá poslanec Černý. Ten totiž toto krytí navrhoval z rezervy, kterou by nám svými štědrými návrhy vytvořila kolegyně Petrová, ale zamítnutí těchto návrhů rovněž toto krytí eliminovalo, a domnívám se, že kolega Šolc se znalostí problematiky a se souhlasem ministra obrany navrhuje - pokud by souhlasil s touto drobnou legislativně technickou úpravou - posílit rozpočtovou kapitolu 10 % dotací ze zvláštního fondu (není za prodej zbraní čs. armády, ale za prodej přebytků, tak zní přesný název tohoto fondu, jsou to samozřejmě i zbraně) a teď nikoli při federální vládě, ale při ministerstvu obrany. Fond existuje, ale jmenuje se poněkud jinak a je poněkud jinde. Dále jsme zjistili, že fond obsahuje slabou jednu miliardu, takže 10 % je 100 miliónů a o tuto částku bychom, se souhlasem pana ministra, mohli posílit FBIS.

Nemají-li sněmovny námitek, abychom nejdříve hlasovali o návrhu kolegy Šolce, prosím pana předsedajícího, aby o něm dal hlasovat s tím, že o této variantě gesční výbory nehlasovaly, protože se vynořil mimoděk, ale jako zpravodaj doporučuji.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ptám se v této souvislosti příslušného ministra, prosím ministra národní obrany o stanovisko.

Ministr obrany ČSFR L. Dobrovský: (s úsměvem) Nikoli národní, ale jen obrany. Doporučuji takové řešení, protože se mně zdá rozumné a podporující to, co vskutku potřebujeme posílit - vnitřní bezpečnost tohoto státu.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ptám se poslance Šolce, zda souhlasí se svým pozměňovacím návrhem ve znění úpravy, kterou přednesl poslanec Zeman. (Poslanec Šolc souhlasí.) Můžeme o něm tedy hlasovat.

Kdo je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) (SN ČR 48, SN SR 39, SL 82)

Kdo je proti? (SN ČR 4, SN SR 2, SL 7)

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 11, SN SR 13, SL 29)

Ve Sněmovně národů v České republice je pro návrh čtyřicet osm poslanců, proti čtyři,zdrželo se jedenáct. Ve Sněmovně národů ve Slovenské republice je pro návrh třicet devět poslanců, proti dva, třináct se zdrželo hlasování. Ve Sněmovně lidu je pro návrh jedenáct poslanců, proti třináct, dvacet devět se zdrželo hlasování.

Obě sněmovny tento pozměňovací návrh přijaly. Tím předpokládám, že poslanec Černý svůj návrh stahuje.

Poslanec SL A. Černý: Pane předsedající, ještě nikdy jsem tak rád nestáhl své pozměňovací návrhy jako tentokrát.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji vám za vaši radost.

Společný zpravodaj výborů SN M. Zeman: Takže mně zbývá skončit konstatováním, že poslanec Černý obětoval 1,5 miliónu korun, neboť toto byl jeho návrh, abychom mu přidělili 100 miliónů korun. Mohu předat slovo kolegovi Borguľovi.

Společný zpravodaj výborů SL M. Borguľa: Je tu návrh pod poradovým číslom 45, patrí poslancovi Ryndovi, a to na zvýšenie kapitoly federálneho výboru pre životné prostredie o 150 miliónov korún. Neodporúčame.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat. Kdo je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) (SN ČR 19, SN SR 10, SL 40)

Kdo je proti? (SN ČR 16, SN SR 9, SL 9)

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 31, SN SR 36, SL 68)

Ve Sněmovně národů České republiky je pro návrh devatenáct poslanců, proti šestnáct, zdrželo se třicet jedna. Ve Sněmovně národů Slovenské republiky je pro návrh deset poslanců, proti devět, zdrželo se třicet šest poslanců. Ve Sněmovně lidu je pro návrh čtyřicet poslanců, proti devět, zdrželo se šedesát osm.

Sněmovny návrh neschválily.

Společný zpravodaj SL M. Borguľa: Je tu návrh pána poslanca Mornára pod poradovým číslom 44. Vzhľadom na to, že sme pred chvíľou rozhodli o zvýšení, myslím, že by sme hlasovali proti tomu, čo sme urobili. (Hlasy nesouhlasu z pléna.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ne, to se týká ministerstva obrany.

Společný zpravodaj výborů SL M. Borguľa: Prepáčte, pomýlil som sa, výbory nesúhlasia, poslanec Mornár trvá na svojom návrhu.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Vláda předpokládá též, takže je jasné, o čem se bude hlasovat. Kdo je pro návrh pana poslance Mornára, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) (SN ČR 16, SN SR 17, SL 26)

Kdo je proti? (SN ČR 37, SN SR 16, SL 36)

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 9, SN SR 21, SL 60)

Ve Sněmovně národů České republiky bylo pro návrh šestnáct poslanců, proti třicet sedm, devět se zdrželo hlasování. Ve Sněmovně národů Slovenské republiky bylo pro návrh sedmnáct poslanců, proti šestnáct, dvacet jedna se zdrželo hlasování. Ve Sněmovně lidu bylo pro návrh dvacet šest poslanců, třicet šest bylo proti a šedesát se zdrželo hlasování.

Návrh přijat nebyl. Prosím další návrh.

Společný zpravodaj výborů SL M. Borguľa: Ďalšia časť je časť 3 A. Tu neschvaľujeme formou zákona. Sú to len prílohy, ktoré sú na vedomie, ale vzhľadom na to, že sú to námety, mohli by sme ich na záver schváliť formou uznesení Federálneho zhromaždenia, ktorým príslušné veci odporučíme federálnej vláde.

V podstate sme teda pozmeňovacie návrhy vyčerpali, mali by sme teraz rozhodnúť o alternatívnych návrhoch, ktoré sú uvedené v tlači 1153 na strane 2.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat o alternativě II, § 1 odst. 1, kde se stanoví celkové příjmy, protože je to pozměňovací návrh vůči vládnímu návrhu. Vládní návrh je samozřejmě základem, návrh výborů, který je obsažen ve společné zprávě, má povahu pozměňovacího návrhu.

Vláda nesouhlasí, trvá na tom, aby se schválil vládní návrh, jak byl předložen.

Trvá na alternativě I. Myslím, že to je jasné, budeme hlasovat.

(Hlasuje se.)

Kdo je pro tento pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (SN ČR 9, SN SR l5, SL 27) Děkuji.

Kdo je proti? (SN ČR 46, SN SR 31, SL 57) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 6, SN SR 11, SL 33) Děkuji.

Devět, čtyřicet šest, šest, patnáct, třicet jedna, jedenáct, dvacet sedm, padesát sedm, třicet tři. Návrh přijat nebyl. Prosím další návrh.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec M. Borguľa: Ďalším návrhom na tej istej strane dole je alternatíva, kde sa hovorí, že určitým spôsobom by bolo treba v kapitole Všeobecná pokladničná správa zaviesť dodatočné obmedzenie na 5 %.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Je to pozměňovací návrh oproti návrhu vládnímu, který přesahuje ze strany 2 na začátek strany 3. Vláda nesouhlasí.

(Hlasuje se.)

Kdo je pro tento pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (SN ČR 7, SN SR l8, SL 32) Děkuji.

Kdo je proti? (SN ČR 28, SN SR 29, SL 54) Děkuji.

Zdržel se hlasování? (SN ČR 24, SN SR l0, SL 33) Děkuji.

Sedm, dvacet osm, dvacet čtyři, osmnáct, dvacet devět, deset, třicet dva, padesát čtyři, třicet tři. Návrh přijat nebyl.

Poslanec SN M. Zeman: Vážení kolegové, s výjimkou případného usnesení předkládáme poslední pozměňovací návrh k vlastnímu návrhu zákona. Dokonce vás můžeme potěšit, že gesční výbory ani nebudou potřebovat nějakou přestávku, protože pokud věříte, že umíme sčítat a odečítat, můžeme přistoupit rovnou potom k hlasování o zákonu jako celku a ony aritmetické operace se prostě provedou.

Na straně 11 a 12 máte poslední alternativy, k nimž se vláda nevyjádřila. Tyto alternativy by jinak byly modifikovány ze 70 na 67 miliónů, ale vzhledem k tomu, že navrhovaná úprava v souvislosti s Kanceláří prezidenta republiky nebyla přijata, zůstává původní částka 70 miliónů.

Máme se tedy rozhodnout mezi tím, zda dále posílit vládní rozpočtovou rezervu, nebo zda vzhledem k tomu, že proti návrhu předsednictva to bylo sníženo asi o 200 miliónů, přesunout tuto částku do kapitoly Kanceláře Federálního shromáždění.

Vzhledem k tomu, že bude překryv při volbách mezi odstupným bývalých a platy budoucích poslanců, a také proto, abychom našim následníkům umožnili poněkud lepší podmínky, než ve kterých jsme pracovali sami, doporučuji alternativu II. Vzhledem k tomu, že alternativy jsou rovnocenné, protože nikdo z výborů nemá prioritu a ani vláda nepreferuje žádnou z nich, doporučuji, abychom tuto alternativu II vzali jako základ (záleží ovšem na tom, jak se zachová kolega Borguľa). V případě, že by tomu tak bylo, tak bychom o alternativě I, tj. přesunu do rozpočtové rezervy, hlasovali jako o pozměňovacím návrhu. Alternativu I logicky nedoporučuji.

Poslanec SL M. Borguľa: Mám rovnaký názor ako kolega Zeman.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Připomínám, že jako o pozměňovacím návrhu hlasujeme o alternativě I, zpravodajové ji nedoporučují, vláda to nechává na rozhodnutí.

(Hlasuje se.)

Kdo je pro alternativu I, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (SN ČR 5, SN SR 5, SL 8) Děkuji.

Kdo je proti? (SN ČR 32, SN SR 35, SL 47) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 23, SN SR l8, SL 70) Děkuji.

Pět, třicet dva, dvacet tři, pět, třicet pět, osmnáct, osm, čtyřicet sedm, sedmdesát. Pozměňovací návrh přijat nebyl.

Technickou poznámku má ještě pan poslanec Prokop.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP