Sobota 21. prosince 1991

Předsedající předseda SL R. Battěk: Chce se vyjádřit vláda? (Hlas: Nesouhlasím.) Vláda nesouhlasí. Přistupujeme k hlasování.

Kdo z poslanců souhlasí s tímto návrhem, nechť hlasuje!

(Hlasuje se.) (15.29 hodin)

SN ČR - 12, proti 36, 10 se hlasování zdrželo.

SN SR - 17, proti 24, 11 se hlasování zdrželo.

SL - 27, proti 52, 28 se hlasování zdrželo.

Obě sněmovny návrh neschválily. Prosím o další návrh.

Společný zpravodaj výborů SL M. Tyl: Návrh poslance Voleníka - je vázán na § 24, odst.2. Po § 24, odst.2 bychom o tomto návrhu mohli rozhodnout. (Ano, byl vypuštěn) Pan poslanec Voleník by ještě k tomu mohl něco říci.

Poslanec SL L. Voleník: Pouze procedurálně, tím pádem by se už u § 24 odst.2 nehlasovalo tak, jak jsem navrhl. Hlasovalo by se pouze o § 4 a souvisejících úpravách v § 10 a § 14 společně. Opakuji, o tom, co je navrženo v textu v § 4 a poté ještě o návrzích, které jsou navrženy u § 10, odst. 1 a § 14, odst.1. Prosím, hlasovat v jednom bloku.

Společný zpravodaj výborů SL M. Tyl: Měli jsme s legislativou o tom poradu. Dívám se do § 24, odst. 2. Tento paragraf rozšiřuje dikci. Ať už o tom budeme hlasovat u § 4 nebo § 24, zpravodajové nedoporučují. Přečtu poznámky z § 24. Oprávněnými osobami podle tohoto zákona jsou československý stát v rozsahu nemovitého majetku, který byl bezúplatně převeden ze státního vlastnictví do majetku družstev a majetku, který byl po 1.12. 1989 bezúplatně převeden rozhodnutím zakladatele ze státních podniků do majetku družstev. To je a). Za b) - fyzické osoby budou vymezeny podle jednotlivých druhů družstev §§ 10, 14 a 21 zákona.

To je znění, o němž bychom měli hlasovat.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Budeme hlasovat současně o těchto obou zněních. Pan poslanec Štern.

Společný zpravodaj výborů SN J. Štern: Smyslem toho je rozšířit okruh oprávněných osob obecně. Z fyzických osob na právnické osoby. V § 4 máme uvedeno, že obecně oprávněnými osobami jsou fyzické osoby. Toto je pokus dostat tam i právnické osoby. Dlouho se o tom diskutovalo. Hospodářské výbory se k tomuto nepřiklonily. Nedoporučujeme. Vláda nedoporučuje.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Budeme hlasovat.

(15.34 hodin)

Táži se poslanců obou sněmoven, kdo je pro uvedený návrh, nechť hlasuje! (Hlasuje se.) (SN ČR 1, SN SR 10, SL 15)

Kdo je proti? (SN ČR 16. SN SR 11, SL 25)

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 38, SN SR 32, SL 52)

V obou sněmovnách návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

Společný zpravodaj výborů SN J. Štern: Další je k § 4a, poř. č. 18 - poslanec Sochor. Vypustit § 4a vzhledem k tomu, že je tam popsána celá konstrukce institutu transformační rady, což je jaksi definice hospodářských výborů. Ztrácelo by to celé smysl. Nedoporučuji. Druhý zpravodaj také ne. Vláda nedoporučuje.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Budeme hlasovat. Táži poslance Sochora, zda nechce vzít svůj návrh zpět? (Nikoliv.) Tudíž budeme hlasovat.

(15.35 hodin)

Táži se, kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje! (Hlasuje se.) (SN ČR 11, SN SR 16, SL 22)

Kdo je proti? (SN ČR 27. SN SR 31, SL 47)

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 15, SN SR 5, SL 26)

V obou sněmovnách návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

Společný zpravodaj výborů SL M. Tyl: K § 4a, jak navrhuje kolega Valtr, vypustit druhou větu - je obdobná, zjemnělá situace. Zpravodajové nedoporučují.

Vláda nedoporučuje.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Pane poslanče, chci se ještě dotázat zda nechcete vzít návrh zpět. (Ano.) Děkuji. Pan poslanec stahuje návrh. Prosím další.

Společný zpravodaj výborů SN J. Štern: Další návrh poř. číslo 19 - poslanec Pobežal. V odst. 3 § 4a doplnit text na konci - "nejvíce však 50 osob". Toto omezení je podle našeho názoru omezením určitých práv lidí. Nemá oprávnění. Nedoporučujeme. Nevidíme užitečnost této záležitosti.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Vláda nedoporučuje. Ještě se táži poslance Pobežala, zda nechce stáhnout svůj návrh? (Nestahuje.)

(15.38 hodin)

Kdo z poslanců je pro uvedený návrh, nechť hlasuje! (Hlasuje se.) (SN ČR 10. SN SR 6, SL 42)

Kdo je proti? (SN ČR 25, SN SR 10, SL 10)

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 16, SN SR 32, SL 41)

Obě sněmovny neodsouhlasily. Prosím další návrh.

Společný zpravodaj výborů SL M. Tyl: Další návrh poslance Mečla, poř. č. 12 v § 4a, odst. 4 nahradit slovo "poměrně" slovy "stejným počtem". Domníváme se, že to není přesné vyjádření toho, co je zde napsáno. Legislativa navrhovala paritně, ale to v podstatě vyjadřuje to samé, co tam je. Čili nedoporučujeme výměnu slov. (Předsedající R. Battěk: Pan poslanec Mečl trvá na svém návrhu? Trváte na hlasování.)

V odst.4 je rada složená poměrně. Čili podle jednotlivých skupin. Pokud by byla stejně zastoupena, skupiny musí být konstruovány paritně. Je to věcná změna. Řekl jsem, že nesouhlasíme.

Poslanec SL V. Benda: Dovolávám se znění našeho vlastního jednacího řádu. Budeme zase v situaci, kdy se budeme dohadovat o tom, co zde bylo přednášeno. To jsou dvě různé věci, co navrhuje pan poslanec Mečl, a co stojí v textu. Zůstane-li tam slovo "poměrně", znamená to, že podle početnosti jednotlivých skupin oprávněných osob je rada složena třeba z deseti družstevníků, šesti majitelů půdy apod., jako naše předsednictvo, to je složeno na principu poměrného zastoupení. Kdežto když je tam použito slovo "paritně" nebo "stejným počtem", znamenalo by to, že všechny skupiny oprávněných osob, ať jsou jakkoli početné, tam mají - dejme tomu - po třech delegátech. Tak se rozhodněme - prosím navrhovatele, aby vysvětlili, co mají na mysli slovy, která užívají - pro co hlasujeme.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Rozhodnutí padne hlasováním. Budeme hlasovat.

(Hlasuje se.) (14.42 hodin)

Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje! (SN ČR 12, SN SR 15, SL 37) Děkuji.

Kdo je proti? (SN ČR 22, SN SR 13, SL 16) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 15, SN SR 19, SL 37) Děkuji. Obě sněmovny návrh neschválily.

S technickou poznámkou se hlásí pan poslanec Mečl.

Poslanec SN J. Mečl: Nyní jsme schválili skutečně absurdní institut transformační rady. Kolegové tam tento mechanismus jakéhokoli poměrného zastoupení nemají. Vytvořili kuriální systém a každá kurie členů valné hromady si vysílá stejný počet zástupců. My jsme schválili nyní nesmysl, který není v tomto zákoně upraven, takže to nebude moci fungovat.

Předsedající předseda SL R. Battěk: K témuž paragrafu je zde též návrh poslance Világiho, takže přejdeme k dalšímu návrhu.

Společný zpravodaj výborů SN J. Štern: Domnívám se, že návrh poslance Világiho je stejný s návrhem poslance Mečla. Doporučuji o tom nehlasovat, už jsme rozhodli hlasováním. Rovným dílem je stejným počtem - podle mého názoru. Pokud chcete o též věci hlasovat ještě jednou, prosím. Jenom upozorňuji, že je to totéž. Stanoviska zpravodajů jsou záporná.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Sice pojmově je zde rozdíl. Slovo má poslanec Benda.

Poslanec SL V. Benda: Lituji, ale nedostalo se mi odpovědi na moji otázku od zpravodajů, jak mám rozumět jejich vysvětlení slova "poměrně". Jestli ve smyslu našeho jednacího řádu, jak jsme ho dosud užívali, nebo v novém smyslu, kde se předpokládá to paritní zastoupení.

Společný zpravodaj výborů SN J. Štern: Tak, jak jste to řekl, tak se tomu rozumělo na hospodářských výborech, tak tomu rozumí zpravodajové. Vyjádřil jste to přesně v tom, co jste pověděl.

Poslanec SL V. Benda: Ale já jsem řekl obě varianty. Tak kterou? V jakém smyslu jsem to řekl?

Společný zpravodaj výborů SN J. Štern: Poměrně ve smyslu, že tam musí být váha počtu oprávněných osob v dané skupině, podle počtu, který má skupina oprávněných osob, bude zastoupena poměrně v transformační radě.

Poslanec SL V. Benda: Pak se omlouvám, je to v pořádku, pak je asi zbytečné o druhém návrhu hlasovat, protože to běží ve stejném smyslu.

Poslanec SL O. Világi: Žiadam, aby sme o mojom návrhu hlasovali. Otázky nemajú význam. Platí to, čo je napísané v zákone. Interpelácia, ktorú podali spravodajcovia, nevyplýva zo znenia zákona. To je ten problém.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Pan poslanec Világi trvá na hlasování o svém návrhu.

(Hlasuje se.) (15.46 hodin)

Kdo z poslanců je pro uvedený pozměňovací návrh,

nechť hlasuje! (SN ČR 25, SN SR 32, SL 59) Děkuji.

Kdo je proti? (SN ČR 5, SN SR 5, SL 3) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 18, SN SR 8, SL 19) Děkuji. Ve Sněmovně národů nebylo hlasováno pro návrh, celkově návrh neprošel. Prosím další návrh.

Společný zpravodaj výborů SL M. Tyl: Do stejného odstavce stejného paragrafu - § 4 odst. 4 - pořadové číslo 37. Poslanec Malina navrhuje doplnit novou větu: "Člen představenstva nemůže být členem rady." To navazuje na rozpor mezi kontrolní a výkonnou funkcí rady a představenstva. Zpravodajové souhlasí a vláda při projednávání také souhlasila.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Vyslechli jste znění i doporučení. Budeme hlasovat.

(Hlasuje se.) (15.48 hodin)

Kdo je pro uvedený návrh, nechť hlasuje! (SN ČR 39, SN SR 31, SL 62) Děkuji.

Kdo je proti? (SN ČR 3, SN SR 3, SL 9) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 7, SN SR 9, SL 13) Děkuji. Návrh nebyl schválen ve Sněmovně národů, celkově nebyl schválen. Prosím další návrh.

Společný zpravodaj výborů SN J. Štern: Další návrh - pořadové číslo 4 - je návrh poslance Luxe k odst. 5 § 4a - vypustit slova "do dvou hodin od zahájení volby". Domníváme se, že pokud by tam tato sankce nebyla, mohli by tam sedět do vánoc. Čili nedoporučujeme zařadit tento návrh.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Vláda nesouhlasí. Přistoupíme k hlasování.

(Hlasuje se.) (15.49 hodin)

Kdo je pro uvedený návrh, nechť hlasuje! (SN ČR 8, SN SR 12, SL 31) Děkuji.

Kdo je proti? (SN ČR 6, SN SR 6, SL 11) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 38, SN SR 20, SL 43) Děkuji. Návrh neprošel v obou sněmovnách. Prosím další návrh.

Společný zpravodaj výborů SL M. Tyl: Návrh pořadové číslo 20 - ještě k § 4a odst. 5. Tam je postup při volbě členů rady a kolega Világi navrhuje, aby tam, kde je navrženo "členů", bylo pouze "člena", to znamená, aby se to vztahovalo na každého jednoho člena rady.

S tím souvisí další úpravy, které v podstatě směřují k tomu, aby jednotliví členové mohli být takto vlastně valnou hromadou vyměněni, ovšem v tom režimu, který je dále uveden.

Domníváme se, že při převaze jedné či druhé či třetí části v té valné hromadě by tak mohla být jedna strana poškozena a protože budou členové v podstatě nominováni svými částmi, je třeba, aby tímto poškozením potom byli postiženi všichni. Čili nedoporučujeme. Text zůstává tak jak je, podle obou zpravodajů.

Zeptám se ovšem kolegy Világiho, zda můžeme považovat za možné, aby se hlasovalo zvlášť o druhé části jeho názoru, kdy za poslední větu se má doplnit nová věta: "Valná hromada může odvolat člena rady, pokud návrh na odvolání předloží nejméně dvě pětiny oprávněných osob." S touto druhou částí by oba zpravodajové souhlasili, ale nevím, jestli souhlasí s tím, abychom hlasovali o obou částech zvlášť. (Poslanec Világi hovořil z poslanecké lavice.) Podal by je zvlášť, čili kolega Világi spojuje tyto dvě části. (Hlasy ze sálu: Nespojuje.) Promiňte, on odpovídá z lavice, rozuměl jsem "podal bych je zvlášť". Omlouvám se. (Poslanec SL O. Világi: Ja som ich podal zvlášť.) Čili hlasujeme o nich odděleně.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP