Sobota 21. prosince 1991

Předsedající předseda SL R. Battěk: Táži se poslanců, kdo souhlasí s takto podanou první částí návrhu poslance Világiho, ať hlasuje! (Hlasuje se.) Děkuji. (SN ČR 7, SN SR 14, SL 5)

Kdo je proti? (SN ČR 1, SN SR 3, SL 15)

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 41, SN SR 21, SL 51)

Hlasováno bylo 7 - 1 - 41, 14 - 3 - 21, 5 - 15 - 51.

Obě sněmovny nesouhlasily s touto částí návrhu.

Můžeme hlasovat samostatně o druhé části. Zpravodajové doporučují, vláda doporučuje. Prosím, kdo z poslanců souhlasí s tímto návrhem, ať hlasuje!

(Hlasuje se. ) Děkuji. (SN ČR 48, SN SR 35, SL 59)

Kdo je proti? (SN ČR 0, SN SR 2, SL 5)

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 1, SN SR 4, SL 16)

Výsledek hlasování je: 48 - 0 - 1, 35 - 2 - 4, 59 - 5 - 16.

Sněmovna lidu přijala, ve slovenské části Sněmovny národů nebyl návrh přijat. Celkově návrh přijat nebyl.

Je značná absence poslanců ve sněmovnách. Žádám poslance, aby se dostavili k hlasování. Pan poslanec Benda.

Poslanec SL V. Benda: Měl jsem tu procedurální návrh, abyste naléhavě vyzval poslance, aby se dostavili k hlasování, protože jednání začíná ztrácet na hodnotě vzhledem k nepatrné nadpoloviční většině ve Sněmovně národů. V případě, že byste neuspěl, pokládám za tři minuty nový procedurální návrh, který přednáším už teď, abyste udělal 10 minut přestávku na schůzku politických klubů, aby kluby mohly zajistit disciplínu svých členů.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Každopádně žádám slovenské poslance ze Sněmovny národů, aby se dostavili k hlasování. Žádám poslance, kteří jsou mimo jednací síň, aby se dostavili k hlasování. Je to krajně nekolegiální chování k oběma sněmovnám.

Prosím, technickou poznámku má poslanec Tomsa.

Poslanec SL J. Tomsa: Domnívám se, pane předsedající, že by v dané situaci stačilo, kdyby zpravodajové uvedli daný paragraf, sdělili stanovisko vlády, stanovisko své a jakékoli komentáře k tomu si odpustili, protože texty máme a zbytečně nás to zdržuje. Více by to urychlilo práci. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: S tím souhlasím. Žádám zpravodaje, aby dali tu základní nutnou informaci, obzvlášť pokud je znění uvedeno v návrhu. Takže prosím o další návrh.

Společný zpravodaj výborů SN J. Štern: Já s tím souhlasím, nicméně se domnívám, že u tohoto zákona, který je nezvyklý a složitý, je dobré vysvětlit, oč jde. (Hluk v sále.) V § 4a), pořadové číslo 4, poslanec Lux - vložit nový odstavec ve znění, které máte na str. 3. Vzhledem k tomu, že neprošel předchozí návrh poslance Világiho, bylo by dobré, kdyby prošel tento, protože rada by takto nebyla odvolatelná, což je právní vada té záležitosti. Oba zpravodajové doporučují.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Vláda doporučuje, nevyjadřuje se?

Místopředseda vlády ČSFR P. Rychetský: Vážený pane předsedající, pan ministr Dlouhý se omlouvá, musel na chvíli odejít, dal mi své poznámky a já budu říkat ano - ne. Tady má napsáno ne, nesouhlasí.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Přistupujeme k hlasování. Kdo z poslanců je pro uvedený návrh, ať hlasuje! (Hlasuje se.) Děkuji. (SN ČR 54, SN SR 46, SL 75)

Kdo je proti? (SN ČR 0, SN SR 0, SL 4)

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 2, SN SR 6, SL 18)

Děkuji. Hlasování bylo 54 - 0 - 2, 46 - 0 - 6, 75 - 4 - 18.

Návrh prošel v obou sněmovnách. Prosím o další návrh.

Společný zpravodaj výborů SN M. Tyl: Poslanec Kučera, pořadové číslo 22, v § 4b) navrhuje, aby se vypustil text. Zpravodajové nedoporučují.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Vláda nedoporučuje. Přistupujeme k hlasování. Kdo z poslanců je pro uvedený pozměňovací návrh, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) (SN ČR 12, SN SR 9, SL 29)

Kdo je proti? (SN ČR 29, SN SR 29, SL 36)

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 16, SN SR 12, SL 27)

Ve Sněmovně národů České republiky bylo dvanáct poslanců pro návrh, dvacet devět proti, šestnáct se zdrželo hlasování. Ve Sněmovně národů Slovenské republiky bylo devět poslanců pro návrh, dvacet devět proti a dvanáct se zdrželo hlasování. Ve Sněmovně lidu bylo dvacet devět poslanců pro návrh, třicet šest proti, dvacet sedm se zdrželo hlasování.

V obou sněmovnách návrh nebyl schválen. Prosím další.

Společný zpravodaj výborů SN J. Štern: Návrh poslance Kučery číslo 22 na straně 3, § 4 písm. b), upravit následujícím způsobem. Zpravodajové nesouhlasí.

Místopředseda vlády ČSFR P. Rychetský: Vláda se nevyjadřuje.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Budeme hlasovat. Kdo z poslanců je pro uvedený pozměňovací návrh, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) (SN ČR 23, SN SR 17, SL 31)

Kdo je proti? (SN ČR 17, SN SR 24, SL 31)

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 12, SN SR 11, SL 30)

Hlasování dopadlo takto: Ve Sněmovně národů České republiky bylo dvacet tři poslanců pro, sedmnáct proti, dvanáct se zdrželo hlasování. Ve Sněmovně národů Slovenské republiky bylo sedmnáct poslanců pro, dvacet čtyři proti, jedenáct se zdrželo hlasování. Ve Sněmovně lidu bylo třicet jedna poslanců pro, třicet jedna proti a třicet se zdrželo hlasování.

Obě sněmovny návrh neschválily. Prosím další návrhy.

Společný zpravodaj výborů SL M. Tyl: Návrh poslance Mečla pod pořadovým číslem 12, vypustit písm. c). Zpravodajové nesouhlasí.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Vláda nesouhlasí, budeme hlasovat.

Kdo z poslanců je pro tento návrh, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) (SN ČR 14, SN SR 10, SL 17)

Kdo je proti? (SN ČR 28, SN SR 29, SL 56)

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 11, SN SR 11, SL 20)

Hlasováno bylo takto: Ve Sněmovně národů České republiky bylo pro návrh čtrnáct poslanců, dvacet osm bylo proti a jedenáct se zdrželo hlasování. Ve Sněmovně národů Slovenské republiky bylo deset poslanců pro, dvacet devět proti a jedenáct se zdrželo hlasování. Ve Sněmovně lidu bylo sedmnáct poslanců pro, padesát šest proti a dvacet se zdrželo hlasování.

Obě sněmovny návrh nepřijaly. Prosím další návrhy.

Společný zpravodaj výborů SN J. Štern: Nyní bychom měli přeskočit návrh poslance Valtra a hlasovat o návrzích poslance Humpála a Világiho, protože jsou shodné, žádají vypustit celé písm. d), zatímco poslanec Valtr žádá pouze úpravu paragrafu. Pokud by s tímto byl souhlas, hlasovali bychom o tom, zda z paragrafu 4b) odst. 1 vypustíme písm. d). Zpravodajové nesouhlasí.

Místopředseda vlády ČSFR P. Rychetský: Vláda souhlasí.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Jde o vypuštění písm. d), to je návrh pořadové číslo 2320 poslanců Humpála a Világiho. S technickou poznámkou se hlásí poslanec Špaček.

Poslanec SL J. Špaček: Chcem upozorniť pána predsedajúceho na to, že keď sme hlasovali o jednom zo základných problémov na začiatku hlasovania, odmietli sme myšlienku, že všetci budú rozhodovať o budúcej podobe družstiev.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Je to v rozporu s tím, o čem budeme hlasovat? (Zpravodajové: Ne.)

S technickou poznámkou se hlásí poslanec Špaček.

Poslanec SL J. Špaček: Myslím, že je, pretože o budúcnosti družstiev majú rozhodovať členovia družstiev a tu sa navrhuje, aby transformačná rada spracovala návrh budúcej podoby družstva.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Nyní se hlásí poslanec Mečl a Mynář.

Poslanec SN J. Mečl: Už jsem na to upozornil při rozpravě, souvisí to s písmenem g) § 6, který byl jako návrh hospodářských výborů, s kterým vláda nesouhlasila. Proto se také domnívám, že vláda dnes souhlasí s tím, aby bylo vypuštěno písm. d), protože poté, co byl vypuštěn § 6 písm. g) 1, 2, 3 nemá to tam už místo. Zpravodajové by to měli věcně dořešit. Jinak to tam nemůže být. Bude rozpor v zákoně.

Poslanec SL I. Mynář: Ono to navazuje, protože jestliže vláda souhlasí s tím, aby písmeno tam nebylo a hospodářské výbory ho tam vložily, musíme hlasovat jedině o tom, jestli ho tam dáme, ne jestli ho vypustíme.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Lituji, bylo řečeno, že budeme hlasovat o tom, co bylo řečeno. Dávám hlasovat.

Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh? (Hlasuje se.) (SN ČR 23, SN SR 24, SL 52)

Kdo je proti? (SN ČR 10, SN SR 11, SL 9)

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 15, SN SR 14, SL 29)

Hlasování dopadlo takto. Ve Sněmovně národů České republiky bylo dvacet tři poslanců pro, deset proti a patnáct se zdrželo hlasování. Ve Sněmovně národů Slovenské republiky dvacet čtyři poslanců pro, jedenáct proti, čtrnáct se zdrželo hlasování. Ve Sněmovně lidu bylo padesát dva poslanců pro, devět proti, dvacet devět se zdrželo hlasování.

Sněmovna lidu návrh schválila, Sněmovna národů ho neschválila, celkově nebyl pozměňovací návrh přijat.

Společný zpravodaj výborů SL M. Tyl: Nyní můžeme přikročit k návrhu poslance Valtra v § 4b, protože tam odstavec 1 písm. d) zůstalo, navrhuje vypustit část věty za čárkou. Zpravodajové nesouhlasí.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Vláda souhlasí. Vyslechli jste pozměňovací návrh, budeme hlasovat.

Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) (SN ČR 23, SN SR 11, SL 38)

Kdo je proti? (SN ČR 16, SN SR 15, SL 27)

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 14, SN SR 19, SL 24)

Hlasováno bylo takto. Ve Sněmovně národů České republiky bylo dvacet tři poslanců pro, šestnáct proti, čtrnáct se zdrželo hlasování. Ve Sněmovně národů Slovenské republiky bylo jedenáct poslanců pro, patnáct bylo proti, devatenáct se zdrželo hlasování. Ve Sněmovně lidu bylo třicet osm poslanců pro, dvacet sedm proti a dvacet čtyři se zdrželo hlasování.

Obě sněmovny návrh neschválily.

Společný zpravodaj výborů SN J. Štern: Nyní je tu návrh poslance Fišery, pořadové číslo 27 k § 4b odst. 1, kde navrhuje vynechat písm. d) a e) a písmeno f) změnit na e). Zpravodajové nesouhlasí.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP