Sobota 21. prosince 1991

Předsedající předseda SL R. Battěk: Zpravodajové nesouhlasí, vláda souhlasí, přistupujeme k hlasování.

(Hlasuje se.)

Kdo z poslanců je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje! (SN ČR 13, SN SR 14, SL 37) Děkuji.

Kdo je proti, nechť hlasuje! (SN ČR 20, SN SR 15, SL 35) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování, nechť hlasuje! (SN ČR 22, SN SR 16, SL 13) Děkuji.

Výsledek: třináct, dvacet, dvacet dva, čtrnáct, patnáct, šestnáct, třicet sedm, třicet pět, třináct. Obě sněmovny návrh nepřijaly.

Prosím, další návrh.

Poslanec SL M. Tyl: § 4 b), poř. č. 22, návrh poslance Kučery - doplnit do odst. e) za slova "zprávu" slovo "dosavadní". Zpravodajové souhlasí.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Vláda také souhlasí. S technickou připomínkou se hlásí pan poslanec Vild.

Poslanec SN J. Vild: Pane předsedající, dámy a pánové, žádám zpravodaje, aby vždy řekli stanovisko vlády. Proto tam jsou, tak se to vždy dělá.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Možná se to vždy dělá, ale zřejmě tak nemohou učinit, neboť neví. Máte pocit, pane poslanče, že se děje něco nekalého, když se přímo vláda vyslovuje? (Ne, ale není spokojen.) Takže budeme pokračovat.

(Hlasuje se.)

Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje! (SN ČR 36, SN SR 39, SL 66) Děkuji.

Kdo je proti, nechť hlasuje! (SN ČR 2, SN SR 0, SL 2) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování, nechť hlasuje! (SN ČR 19, SN SR 7, SL 15) Děkuji.

Výsledek: třicet šest, dva, devatenáct, třicet devět, nula, sedm, šedesát šest, dva, patnáct. Návrh nebyl přijat v české části Sněmovny národů, celkově nebyl přijat.

Prosím další návrh.

Poslanec SN J. Štern: Dalším návrhem, poř. č. 9, poslance Valtra je návrh k § 4 b) odst. 2 - před stávající text vložit slova "spolu s představenstvem". Zpravodajové nesouhlasí, vláda také nesouhlasí.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Pan poslanec Valtr nehodlá vzít zpět? (Stahuje.) Děkuji. Prosím další návrh.

Poslanec SL M. Tyl: Dále poslanec Valtr navrhuje do stejného odstavce a paragrafu, tj. 4 b) odst. 2 nahradit slovo "řídí" slovem "spoluřídí". Zpravodajové nesouhlasí, vláda nesouhlasí.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Pan poslanec Valtr? (Stahuje.) Prosím další návrh pana poslance Valtra.

Poslanec SN J. Štern: Další návrh poř. č. 9 poslance Valtra k § 4 b), odst. 3 - za slovo "úhradu" vložit slova "předem dohodnutých". Zpravodajové nesouhlasí, vláda nesouhlasí.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Pan poslanec Valtr nechává hlasovat.

(Hlasuje se.)

Kdo z poslanců je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje! (SN ČR 5, SN SR 4, SL 11) Děkuji.

Kdo je proti, nechť hlasuje! (SN ČR 15, SN SR 24, SL 26) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování, nechť hlasuje! (SN ČR 24, SN SR 17, SL 36) Děkuji.

Výsledek: pět, patnáct, dvacet čtyři, čtyři, dvacet čtyři, sedmnáct, jedenáct, dvacet šest, třicet šest.) Návrh neprošel v obou sněmovnách.

Prosím další návrh.

Poslanec SL M. Tyl: Máte před sebou návrh č. 20 poslance Világiho. Zpravodajové souhlasí, vláda souhlasí.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Budeme hlasovat.

(Hlasuje se.)

Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje! (SN ČR 53, SN SR 42, SL 67) Děkuji.

Kdo je proti, nechť hlasuje! (SN ČR 0, SN SR 0, SL 4) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování, nechť hlasuje! (SN ČR 1, SN SR 4, SL 8) Děkuji.

Výsledek: padesát tři, nula, jeden, čtyřicet dva, nula, čtyři, šedesát sedm, čtyři, osm. V obou sněmovnách návrh byl schválen.

Prosím další pozměňovací návrh.

Poslanec SN J. Štern: Další pozměňovací návrh, poř. č. 18 poslance Sochora - § 4 b) vypustit. Zde zpravodajové udělali procedurální chybu, mělo se o tomto návrhu hlasovat jako o prvním. Omlouvám se tímto panu poslanci. Ptám se ho, zda trvá na svém návrhu.

Poslanec SN V. Sochor: Když jsme nevypustili 4 a), tak stahuji 4 b). Necháme si to na novelu na únor.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Takže pokračujeme dál.

Poslanec SL M. Tyl: § 5, odst. 1, poř. č. 4.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Navrhovatel poslanec Lux se hlásí. (Stahuje.) Děkuji. Můžeme přistoupit k dalšímu návrhu.

Poslanec SN J. Štern: K § 5, poř. č. 15 pan poslanec Špaček navrhuje na konci věty doplnit slova: "a členské podíly již stanovené podle stávající právní úpravy (viz. zák. 162 a 176)".

Zde se dostáváme k problematice, na kterou se už ptal pan poslanec Benčík, zda ustanovení členských podílů podle zákonů č. 162 a č. 176 je závazné pro tento zákon, jak se tento zákon vztahuje k tomu, pokud si družstva už do svých stanov zařadila stanovení členských podílů a registrovala tuto změnu stanov u soudu.

Požádali jsme o stanovisko naši legislativu. Věcně je to asi jasné, jde o to, jak je to po právní stránce. Pokud bychom zařadili návrh pana poslance Špačka, tak bychom řekli, že členské podíly již ustavené podle zákona č. 162 a č. 176, se vyjímají z čistého jmění tohoto zákona, a tudíž nepodléhají rozdělení majetku mezi oprávněné osoby, které definujeme v tomto zákoně.

Vzhledem k tomu, a zde je stanovisko legislativy - my nejsme právníci, my jsme zpravodajové a obrátili jsme se na naši legislativu - ta tvrdí, že konstrukce tohoto zákona je taková, že z čistého jmění, které je předmětem transformace se odečítají majetkové vklady, tj. majetek, který vložil člen družstva do družstva a nároky na náhrady z titulu restitučních zákonů. Vše ostatní je předmětem tohoto zákona.

Pokud bychom zařadili toto znění pana poslance Špačka, měli bychom v zákoně dvě protichůdné konstrukce. Podle té původní - tak jak ji předložila vláda - bez ohledu na to, co se v družstvech rozdělilo podle zákona 162, vše jde znovu do rozdělování podle tohoto zákona. Proto je tento zákona na světě. Proti tomu bychom měli opačné ustanovení pana poslance Špačka a dle názoru naší legislativy by zákon v podstatě měl systémovou vadu. Z toho důvodu nedoporučuje naše legislativa zařadit toto ustanovení do zákona. Zpravodajové se připojují, my také nedoporučujeme přijmout toto ustanovení. Budeme doporučovat určité, posléze legislativní úpravy k § 15, ale k tomu se dostaneme. Zpravodajové nedoporučují na základě konzultace s legislativou.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Pane poslanče, to už jste nám řekl. Musíte formulovat přesně vaše postoje. Řekl jste, že nesouhlasíte, zdůvodnil jste konzultaci s legislativou. Chce se k tomu vyjádřit vláda? Vláda se nevyjadřuje. Hlásí se pan poslanec Wagner, potom pan poslanec Špaček.

Poslanec SL J. Wagner: Pane předsedající, dámy a pánové. Pokud je výklad zpravodaje pana poslance Šterna správný, v tom případě přesahujeme v tomto zákoně rámec, který jsme oprávněni v něm schvalovat - potom se musí jednat o ústavní zákon, protože v podstatě jde o vyvlastnění.

Poslanec SL J. Špaček: Pan zpravodaj Štern zde hovořil o tom, že by v zákoně byla dvojí konstrukce. Já jsem ve svém návrhu vycházel právě z toho, že ve skutečnosti existuje dvojí konstrukce. Jedna družstva, která vyhověla zákonům 162 a 166, která stanovila členské podíly a druhá družstva, která těmto zákonům nevyhověla. A tvrdil jsem ve svém vystoupení a na tom trvám, že transformace potřebuje dva transformační režimy. Shoduji se v tom i s článkem pana ministra Klause v Občanském deníku z 13. září.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Já chci upozornit obě sněmovny, že nebudu moci připustit tyto formy diskuse. Věc byla vysvětlena tak, že je možno hlasovat. S technickou poznámkou se hlásí poslanec Fišera.

Poslanec SN I. Fišera: Já má jenom dotaz. Zákon o družstvech byl přijat v roce 1990. A to nebylo v době nesvobody. Tudíž je to zákon, kde by neměla být žádná retroaktivita vůči majetkovým činům.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Lituji výkladu i nás. Já dávám hlasovat. (Rozruch v sále.)

Ta situace bude neudržitelná. Tady se zvedají ruce - skutečně nezlobte se, to by byla nová rozprava. Já bych žádal zpravodaje, aby se vyjádřili, zda je možno dát o věci hlasovat nebo ne. Vy jste tuto záležitost konzultovali s legislativou. Já chci stručné konstatování.

Společný zpravodaj výboru SL M. Tyl: Konzultovali s vládou, konzultovali s legislativou FS. Takto, jak to navrhuje kolega Štern, je možné o tom hlasovat.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Dám o návrhu hlasovat. A nepřipustím žádné poznámky. Jediné co připustím, je stanovisko vlády.

Místopředseda vlády ČSFR P. Rychetský: Já jsem v poněkud bizarní situaci, protože pan ministr Dlouhý, který mě pověřil, abych k tomu řekl své stanovisko, zde nemá negativní stanovisko, tady je napsáno "je potřeba vysvětlit".

Vážené dámy a pánové, je nepochybné, že návrh pana poslance Špačka je racionální, protože je třeba ty členské podíly stanovené podle platných právních předpisů chránit. Vláda doporučuje vyhovět. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Slyšeli jsme stanoviska zpravodajů i stanovisko vlády. Dávám tedy o tomto návrhu hlasovat.

(16.27 hodin)

Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje! (Hlasuje se.) (SN ČR 22, SR 15 SL 38)

Kdo je proti? (SN ČR 22, SR 21 SL 12)

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 11, SR 14, SL 27)

V obou sněmovnách pozměňující návrh nebyl přijat.

S technickou připomínkou se hlásí pan poslanec Benčík, potom pan poslanec Kováč.

Poslanec SL M. Benčík: Vážený pán predsedajúci, ja som sa hlásil už pred tým, ale nedostal som slovo. Nič na tom už nezmením, ako sme rozhodli, ale musím upozorniť, že týmto sme sa dostali tam, kde sme sa dostať nechceli. V tomto zákone bude ustanovenie, ktoré je v rozpore so zákonom. Dovoľte, aby som to podrobne nerozvádzal, ale pokiaľ niekto dostal nejaký majetkový podiel na základe súčasných platných zákonov podľa 100, tak sme mu ho týmto zákonom zoštátnili. A to je v rozpore s ústavou. Hovorím to len stručne, preto to nemusí byť presné, ale takto pokračujeme. V tomto zákone sú protiústavné ustanovenia.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Já nepřipouštím vyjadřování k odhlasované věci. Pokud máte věcnou připomínku k něčemu jinému, prosím. Jinak ne.

Poslanec SL M. Kováč: Ja si myslím, že mám právo vyjadriť sa. Podľa Rokovacieho poriadku mám na to dve minúty. Nedám si toto právo zobrať. Poviem vám len jedno. Tým, že sme postupovali zákonom proti zákonu, skončil tento deň rokovania. Ďakujem.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Musím konstatovat, že neskončil den hlasování. Prosím vás o klid a porozumění, abychom mohli pokračovat dále. Hlásí se pan poslanec Wagner.

Poslanec SL J. Wagner: Pane předsedající, dámy a pánové. Využívám práva, které má každý poslanec podle zákona o jednacím řádu a ať se to někomu líbí nebo nelíbí, na to si musíme zvyknout, že se tady někomu může něco líbit a jinému se to nelíbí. Mně se v první řadě nelíbí, že jsme porušili nebo můžeme porušit, když schválíme zákon ve znění, které je navrženo, ústavu. S ohledem na to, že návrh výborů, které byly předloženy odporují platnému ústavnímu předpisu, žádám o přerušení jednání a vrácení věci do výboru.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Lituji, ale jako předsedající s tímto návrhem nesouhlasím. Hlásí se kolega Benda, potom poslanec Világi.

Poslanec SL V. Benda: Není možno vyhovět ve chvíli, kdy probíhá hlasování. Jednací řád stanoví, že hlasování nelze přerušit. Já jen upozorňuji, že jednání trvá tři hodiny. Máme projednanou jednu pětinu pozměňovacích návrhů. Chceme-li dodržet jednací řád a nepřerušit jednání a zůstat usnášení schopni, jsem zvědav, jaká část sněmoven to fyzicky vydrží. Prosil bych proto předsedajícího a předsednictvo vůbec, aby se pokusili věci popohnat kupředu.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Kolega Világi se vzdává slova. Hlásí se kolega Hubálek s technickou poznámkou.

Poslanec SL B. Hubálek: My přece svůj názor vyjádříme hlasováním. Všechny ty zneužívané technické poznámky zdržují chod práce. Komu se to nelíbí, ať hlasuje proti zákonu jako celku, ale, proboha, dojednejme to. Já bych také měl kolikrát technickou připomínku, ale vím, že hlavní připomínka je v tom, jak zvednu ruku a v tom má každý stejnou možnost.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Nevím, zda máme zvážit, jestli přerušíme naše jednání. Domnívám se, že bychom měli pokračovat a udělat teprve večerní přestávku. Žádám zpravodaje, aby přednesli další návrh.

Společný zpravodaj výborů SL M. Tyl: Další je návrh pod pořadovým číslem 16, návrh poslance Hrušky k § 5 odst. 2 písm. a) - doplnit slova "náhrad za movitý majetek". Zpravodajové souhlasí, vláda souhlasí.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Dávám hlasovat o tomto návrhu.

(16.32 hodin)

Kdo souhlasí s uvedeným návrhem? (Hlasuje se.)

Děkuji. (SN ČR 42, SR 39, SL 62)

Kdo je proti? (SN ČR 0, SR 1, SL 6)

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 8, SR 9, SL 12)

Obě sněmovny návrh schválily.

Společný zpravodaj výborů SN J. Štern: Další je návrh poslance Világiho k § 5, pořadové číslo 20. Poslanec Világi svůj návrh stahuje.

Společný zpravodaj výborů SL M. Tyl: Strana 5, pořadové číslo 18, návrh poslance Sochora k § 5 - vypustit ustanovení písm. b). Zpravodajové nesouhlasí.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Vláda nesouhlasí. Dávám hlasovat.

(16.34 hodin)

Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh? (Hlasuje se.) Děkuji. (SN ČR 7, SR 8, SL 10)

Kdo je proti? (SN ČR 33, SR 28, SL 42)

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 15, SR 8, SL 33)

Návrh nebyl schválen.

Společný zpravodaj výborů SN J. Štern: § 5, pořadové číslo 15, poslanec Špaček navrhuje vypustit odstavec 3. Zpravodajové nesouhlasí, vláda se nevyjadřuje.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Přistupujeme k hlasování.

(16.35 hodin)

Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh? (Hlasuje se.) Děkuji. (SN ČR 8, SR 10, SL 29)

Kdo je proti? (SN ČR 39, SR 27, SL 27)

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 9, SR 8, SL 25)

Návrh nebyl přijat.

Společný zpravodaj výborů SL M. Tyl: Pořadové číslo 27, poslanec Fišera - slova "oprávněným osobám" nahradit slovy "členům družstva, patřícím mezi oprávněné osoby". Vláda se nevyjadřuje, zpravodajové nesouhlasí.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Budeme hlasovat.

(16.36 hodin)

Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh? (Hlasuje se.) Děkuji. (SN ČR 12, SR 14, SL 32)

Kdo je proti? (SN ČR 32, SR 23, SL 29)

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 12, SR 9, SL 23)

Návrh nebyl přijat.

Společný zpavodaj výborů SN J. Štern: § 5, poř. číslo 37, návrh poslance Maliny. V odst. 4 nahradit slova "majetkové podíly" slovy "majetkové vklady". Domnívám se, že tam došlo k překlepu, že hospodářské výbory schválily nikoliv "podíly", ale "vklady". Takto by to totiž nedávalo smysl. Je to nezbytná úprava, nutná k tomu, aby to celé dohromady dávalo smysl. Doporučuji za oba zpravodaje, vláda souhlasí.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Pokud to chápeme jako legislativně technickou úpravu, nedal bych o tom hlasovat. Námitky nejsou.

Společný zpravodaj výborů SL M. Tyl: V § 5 a jsou dva návrhy totožné. Domnívám se, že jsme o nich již rozhodli. Vypustit celý § 5a. Ne, omlouvám se, musíme o nich hlasovat, protože by to bylo jen dílčí. Jde o jinou úpravu. Nic to nemění na tom, že to jsou dva stejné návrhy. O obou doporučujeme hlasovat. Zpravodajové nesouhlasí, vláda také ne.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP