Sobota 21. prosince 1991

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Hlásí se ještě pan poslanec Dostál.

Poslanec SN P. Dostál: Promiňte, pane předsedající, navrhoval bych, abychom toto přešli a mohl by nám to dát pan zpravodaj písemně, neboť já se v tom nevyznám. Připadá mi to, jako když komunisté přehazovali svátky. Kdybychom ten bod teď přešli, bude to písemně zpracováno, potom se k tomu vrátíme, abychom si mohli ověřit co je a co není skutečnost. (Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Dáme slovo panu ministru Dlouhému.)

Ministr hospodářství ČSFR V. Dlouhý: Dovolil bych si tentokrát podpořit žádost pana poslance Dostála, vzhledem k tomu, že byl vyjádřen souhlas vlády k původnímu znění, ne tak, jak to bylo přečteno. (Předsedající předseda SL R. Battěk: Ano. Nyní ještě pan poslanec Mečl.)

Poslanec SN J. Mečl: Chtěl bych se zeptat kolegy Tyla - to písm. c) - návrh na vytvoření podnikatelského subjektu atd. - je nepochybně opět v kolizi s písm. g) § 6, který jsme vypustili z transformačního projektu, protože to byl pozměňovací návrh hospodářského výboru, protože s tím vláda nesouhlasila. Nemůžeme asi teď zcela hlasovat o písm. c), neboť bychom se dostali zpět k tomu, co už bylo rozhodnuto.

Společný zpravodaj výborů SL M. Tyl: Myslím, že jde o procedurální návrh, lze to akceptovat. K bodu, o němž hovořil prof. Mečl - v návaznosti na tuto úpravu by bylo třeba v § 6, odst. 9 nahradit slova "na dvě nebo více právnických osob" slovy "na dva nebo více podnikatelských subjektů". To je návrh legislativy. To je poznámka k tomu, co se zde říká k bodu c). Samozřejmě, souhlasím s tím, aby se o tom hlasovalo zvlášť.

Poslanec SL S. Hanák: Pane předsedo, rád bych položil otázku, zda je možné, aby po ukončení diskuse byla tak výrazným způsobem provedena změna pozměňovacího návrhu? (Předsedající předseda SL R. Battěk: Ano, to směřuje téměř k tomu, co tady přednesl pan poslanec Dostál. Prosím, pan poslanec Fišera.)

Poslanec SN I. Fišera: Pane předsedající, dovolím si ještě jednu poznámku. Přijali jsme návrh pana poslance Humpála. Konstatovali jsme, že jde o legislativní úpravu. Číslice pod bodem g) se převádějí pod písmena do odst. 6, ale nyní musíme také říci, u bodu c), že o návrzích uvedených pod písmeny a) až e) - valná hromada při schvalování transformačního projektu nehlasuje! Legislativně automaticky jsme převedli určité písmeno do odst. 6 a tím jsme ho už svým hlasováním upravili. My bychom znova hlasovali o tomto odstavci, a to je procedurálně nemožné.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Takže pokud zpravodajové jsou schopni splnit požadavek nově vypracovaného pozměňovacího návrhu kolegy Richtera, můžeme přejít k dalším návrhům, abychom se po přestávce k tomu vrátili? Slovo má kolega Fišera.

Poslanec SN I. Fišera: Pane předsedající, já se omlouvám, ale vy jste mi ne zcela rozuměl. To, co říkal pan poslanec Humpál, znamená, že legislativní úpravou - a to zde bylo odsouhlaseno - došlo k tomu, že se patřičná písmena musela převést do jednotlivých odstavců. Já vás upozorňuji, že muselo legislativní úpravou dojít k tomu, že v odst. 6 písm. c) se v další druhé větě muselo změnit "o návrzích uvedených pod písm. a) až f) valná hromada při schvalování transformačního projektu nehlasuje". Čili tím jsme provedli legislativním změnu hlasováním už i v tomto odstavci a je těžké měnit znova odstavec, který jsme už přijali.

Společný zpravodaj výborů SL M. Tyl: Každý hovoří o něčem jiném - to je písm. c) odst. 5. Tento celý návrh je k odst. 5. To, o čem mluví poslanec Fišera, jsme vyřešili už mým návrhem, o kterém se nehlasovalo, který byl automaticky vsunut před tím, než jsme hlasovali o návrhu kolegy Luxe.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Nemohu rozhodnout jinak, než že tento bod projednáme po přestávce. Prosím, předneste další pozměňovací návrh.

Společný zpravodaj výborů SN J. Štern: Další návrh je k § 6, pořadové číslo 13, poslance Selnera. Zpravodajové doporučují, vláda rovněž.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Budeme hlasovat.

(Hlasuje se.) (17.12 hodin)

Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje! (SN ČR 37, SN SR 39, SL 74) Děkuji.

Kdo je proti? (SN ČR 6, SN SR 0, SL 4) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 10, SN SR 8, SL 17) Děkuji. Jedním hlasem z české části Sněmovny národů návrh neprošel. Celkově nebyl přijat. Prosím další návrh.

Společný zpravodaj výborů SL M. Tyl: Pořadové číslo 15 - § 6. Zpravodajové nesouhlasí, vláda nesouhlasí.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Budeme hlasovat.

(Hlasuje se.) (17.13 hodin)

Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje! (SN ČR 3, SN SR 5, SL 12) Děkuji.

Kdo je proti? (SN ČR 22, SN SR 23, SL 32) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 25, SN SR 20, SL 43) Děkuji. Návrh v obou sněmovnách nebyl přijat. Prosím další návrh.

Společný zpravodaj výborů SN J. Štern: K § 6, návrh pořadové číslo 36 - poslanec Lacina. Zpravodajové doporučují, vláda ne.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Přistoupíme k hlasování.

(Hlasuje se.) (17.15 hodin)

Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje! (SN ČR 33, SN SR 35, SL 51) Děkuji.

Kdo je proti? (SN ČR 9, SN SR 0, SL 5) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 13, SN SR 5, SL 37) Děkuji. V obou sněmovnách pozměňovací návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

Společný zpravodaj výborů SL M. Tyl: Návrh kolegy Richtera - pořadové číslo 28, § 6. Má tři části, z nichž první část by bylo nutné rozdělit - odst. 8 - na první větu "až do zákoníku" a druhá část je plně obsažena v odst. 9 věcně. První část považují zpravodajové za legislativně spornou. Čili nedoporučují.

V § 6, odst. 9 a 10 vypustit - to je pak důsledek toho, to nepřichází v úvahu. V odst. 9 nedoporučují zpravodajové. (Poslanec Richter stahuje.)

Společný zpravodaj výborů SN J. Štern: Návrh poslance Tichého - § 6, pořadové číslo 3. Zpravodajové nedoporučují, vláda také ne.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Pane poslanče, trváte na hlasování?

Poslanec SN B. Tichý: Vzhledem k tomu, že podání námitek je možné běžně u soudu, návrh stahuji.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji, prosím další pozměňovací návrh.

Společný zpravodaj výborů SL M. Tyl: V § 7 - pořadové číslo 13.

Poslanec SN V. Humpál: Omlouvám se, mám technickou drobnost. Vracím se k odst. 6 § 6. Když se přehodila písmena a navíc se dodala písmena d), e), f), upozorňuji, že potom v další větě podtržené musí být uvedeno pod písm a) až f).

Společný zpravodaj výborů SL M. Tyl: Domnívám se, že pokud to bude legislativně z toho vyplývat, že to tak bude upraveno. (Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji, prosím, pokračujte.)

V § 7 - doplnit místo slov "náhradu transformačního projektu" slova "transformačních projektů". Zpravodajové doporučují, vláda doporučuje.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Je nutné o tom hlasovat? To je bez hlasování. Prosím, pokračujte dalším návrhem.

Společný zpravodaj výborů SN J. Štern: Návrh poslance Richtera k § 7 - pořadové číslo 28. Zpravodajové nedoporučují, vláda nedoporučuje. (Poslanec Richter stahuje.)

Společný zpravodaj výborů SL M. Tyl: V dalším návrhu - pořadové číslo 23 - kolegy Humpála k § 7, odst. 2 - nahradit původní text textem vládního návrhu. To je důsledek toho, co jsme schválili v odst. 4. To se bude ještě týkat § 14, odst. 3. Domníváme se, že o tom není třeba hlasovat.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Kolega Humpál to stahuje. Prosím o další pozměňovací návrh.

Společný zpravodaj výborů SN J. Štern: Návrh poslance Fišery, poř. č. 27, k § 7.

Poslanec SN I. Fišera: První část je v § 4 odst. 3 stejně tak přesně přijatá, že už může zastupovat jen oprávněné osoby, a druhá odpadá, ale tady mám námitku vůči panu Tylovi jako zpravodajovi. Legislativně vyplývá to, co řekl pan poslanec Humpál, že musí to písmeno f) být v příslušném bodě zařazeno. Tady není otázka, to je jednoznačné. (Společný zpravodaj výboru SL M. Tyl: To rozhodne legislativa, já to rozhodovat nebudu.) Toto je velmi vážné tvrzení, protože zařazení tohoto písmene f) do odst. 6 § 6 je velmi závažnou věcí a nelze to nechat tak, že legislativa rozhodne. Prostě legislativě to vyplyne z tohoto postupu a pan poslanec Humpál to řekl, že my to musíme takto chápat, protože kdybychom to nechali na rozhodování legislativy, dopouštíme se velmi závažné změny v celé proceduře přijímání zákonů parlamentem.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Právní důsledek je zcela jednoznačný.

Společný zpravodaj výborů SN J. Štern: Bude zařazen jako logický důsledek toho, co bylo přijato jako f) odst. 6 příslušného paragrafu.

K návrhu 27 není třeba hlasovat. Další návrh poslance Fišery - není třeba hlasovat.

Poslanec SN I. Fišera: To písmeno neexistuje, je to automaticky staženo.

Společný zpravodaj výborů SN J. Štern: Pan poslanec Humpál? (Poslanec Humpál stahuje.) Čili návrh pana poslance Hrušky, poř. č. 16 k § 9a): Zpravodajové doporučují, vláda také doporučuje.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat, kdo je pro tento pozměňovací návrh, ať hlasuje! (Hlasuje se.) Děkuji. (SN ČR 37, SN SR 41, SL 81)

Kdo je proti? (SN ČR 1, SN SR 1, SL 2)

Kdo se zdržel hlasování?(SN ČR 12, SN SR 8, SL 13)

Děkuji. Výsledek: 37 - 1 - 12, 41 - 1 - 8, 81 - 2 - 13.

Návrh nebyl celkově přijat, protože nebyl přijat v české části Sněmovny národů.

Společný zpravodaj výborů SL M. Tyl: K § 9b), návrh poslance Wagnera je rozdělen do dvou bodů, z nichž první bod by patrně musel být přesunut do § 13a) odst. 4 a s druhým bodem by zpravodajové mohli souhlasit jen v případě, že by tam byla první a poslední věta a odkazy. Čili jen v případě, že by to bylo možné takto upravit.

V každém případě ovšem se domnívám, že je nutné, pokud o něm budeme hlasovat, hlasovat o obou částech zvlášť. Čili v části 1 o přesunu do § 13a) bych za Sněmovnu lidu souhlasil a pak budeme pokračovat ve 2. bodě.

Poslanec Sl J. Wagner: Souhlasím s tím, aby odst. 1 byl zařazen podle návrhu zpravodajů do § 13a) jako odst. 4 a rovněž souhlasím s vypuštěním věty druhé a se samostatným hlasováním.

Společný zpravodaj výborů SN J. Štern: Jako zpravodaj za Sněmovnu národů nemohu souhlasit ani s jedním, ani s druhým. V prvním případě odporuje logice, jak je činěna konstrukce přijímání transformačního projektu, ve druhém bodě nemůžeme združstevňovat státní podniky. Není to právně aplikovatelné.

Předsedající předseda SL R. Battěk: K prvnímu bodu se vláda nevyjadřuje, u druhého nesouhlasí. Hlasujeme samostatně.

Kdo z poslanců souhlasí s první částí pozměňovacího návrhu, ať hlasuje! (Hlasuje se.) Děkuji. (SN ČR 7, SN SR 12, SL 19)

Kdo je proti? (SN ČR 13, SN SR 15,SL 7)

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 30, SN SR 23, SL 65)

Děkuji. První část návrhu pana poslance Wagnera nebyla přijata v obou sněmovnách.

Hlasujeme o druhé části pozměňovacího návrhu. Kdo je pro tuto druhou část pozměňovacího návrhu, ať hlasuje! (Hlasuje se.) Děkuji. (SN ČR 9, SN SR 16, SL 43)

Kdo je proti? (SN ČR 11, SN SR 6, SL 11)

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR š2, SN SR 28, SL 35)

Děkuji. Výsledek je: 9 - 11 - 32, 16 - 6 28, 43 - 11 - 35.

Návrh nebyl přijat.

Vzhledem k tomu, že čas se naplnil, dovolte, abych přečetl jedno oznámení. Vyzývám členy předsednictva FS, aby se teď hned na chvíli zdrželi zde u předsedajícího. Je půl šesté, přestávka je do 18.15 hodin. V 18.15 hodin začínáme, prosím, dodržte čas.

(Jednání přerušeno v 17.29 hodin.)

(Schůze zahájena po přerušení v 18.30 hodin.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Vážené poslankyně a poslanci, zahajujeme naše večerní zasedání, ve kterém budeme dále pokračovat hlasováním o pozměňovacích návrzích. Dovolte, abych další řízení schůze předal panu místopředsedovi Stankovi.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pokračujeme v rokovaní 19. spoločnej schôdze hlasovaním o pozmeňujúcich návrhoch k vládnemu návrhu zákona o majetkovom vysporiadaní družstiev, tlač 1144, a k pozmeňujúcim návrhom, ktoré ste dostali. Prosím spravodajcov, aby uviedli ďalší pozmeňujúci návrh.

Společný zpravodaj výborů SN J. Štern: Další návrh se týká § 10, pořadové číslo návrhu 8 poslance Serenčéše k tisku 1047. K návrhu není nutno hlasovat.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pretože má legislatívnotechnický charakter?

Společný zpravodaj výborů SN J. Štern: Návrh, jak je podán, je nesmyslný. Když si pročtete §§ 10, 14, 17 a 21 (tisku 1144), zjistíte, že nelze o návrhu hlasovat. Je podán k jinému tisku. Můžeme jít dál.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pokračujme ďalej. Poslanec Serenčéš by nám to mal odsúhlasiť, ale nie je prítomný. Pokračujeme.

Společný zpravodaj výborů SN J. Štern: § 10 pořadové číslo návrhu 4, poslanec Lux. Zpravodajové nedoporučují.

Ministr hospodářství ČSFR V. Dlouhý: Vláda nedoporučuje.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlasujeme o návrhu poslanca Luxa. Konštatujem, že sme uznášaniaschopní v obidvoch snemovniach. Jedná sa o doplnenie § 10.

Kto súhlasí s týmto návrhom, nech zdvihne ruku!

(Hlasuje se.) (SN ČR 22, SN SR 23, SL 20)

Kto je proti? (SN ČR 2, SN SR 0, SL 14)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN ČR 26, SN SR 23, SL 58)

V SN ČR nehlasovalo 8 poslancov, v SN SR dvaja a v SL 5 poslancov.

Návrh nebol prijatý. Prosím ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SL M. Tyl: K § 10 podává pod pořadovým číslem 14 pozměňovací návrh poslanec Ambros. Jde o změnu termínu mezi platností zákona č. 229/1991 Sb., a 162. Upozornění:je to k písm. b), nikoli a). Zpravodajové doporučují.

Ministr hospodářství ČSFR V. Dlouhý: Vláda doporučuje.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Budeme hlasovať o návrhu pána poslanca Ambrosa, je to na strane 10, návrh je odporúčaný obidvoma spravodajcami aj vládou.

Kto je za tento návrh, nech zdvihne ruku! (Hlasuje se.) (SN ČR 51, SN SR 43, SL 81)

Kto je proti? (SN ČR 1, SN SR 0, SL 3)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN ČR 8, SN SR 3, SL 7)

V Snemovni národov jeden poslanec nehlasoval, v SN SR dvaja a v SL sedem poslancov.

Návrh bol prijatý v obidvoch snemovniach.

Poslanec SN J. Štern: § 10, poř. č. 11, poslanec Borguľa. Zpravodajové nedoporučují, vláda nedoporučuje.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlasujeme o návrhu pána poslanca Borguľu.

(Hlasuje se.)

Kto je za tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(SN ČR 9, SN SR 13, SL 10) Ďakujem Deväť, trinásť a desať poslancov.

Kto je proti? (SN ČR 29, SN SR 23, SL 49) Ďakujem. Dvadsaťdeväť, dvadsaťtri a štyridsaťdeväť.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN ČR 22, SN SR 13, SL 38) Ďakujem. Dvadsaťdva, trinásť a tridsaťosem.

Jeden, jeden a dvaja poslanci nehlasovali. Návrh nebol prijatý poslancami ani jednej snemovne. Ďalší návrh.

Poslanec SL M. Tyl: Návrh poslance Fišery, poř. č. 27 k § 10. Oba zpravodajové nedoporučují. Vláda nedoporučuje.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlasujeme o návrhu poslanca Fišeru.

(Hlasuje se.)

Kto je za tento návrh, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! (SN ČR 13, SN SR 11, SL 20) Ďakujem. Trinásť, jedenásť a dvadsať.

Kto je proti? (SN ČR 23, SN SR 14, SL 21) Ďakujem. Dvadsaťtri, štrnásť a dvadsaťjeden.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN ČR 25, SN SR 24, SL 54) Ďakujem. Dvadsaťpäť, dvadsaťštyri, päťdesiatštyri.

Jeden poslanec zvolený v Slovenskej republike a 5 poslancov zo Snemovne ľudu nehlasovalo. Návrh nebol prijatý poslancami ani jednej snemovne. Ďalší návrh.

Poslanec SN J. Štern: § 10, poř. č. 20, poslanec Világi. Jeden zpravodaj doporučuje, druhý nechává na sněmovnách. Vláda doporučuje.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Vláda odporúča tento návrh pri rozdielnych názoroch spravodajcov. Budeme hlasovať.

(Hlasuje se.)

Kto je za prijatie tohto návrhu pána poslanca Világiho, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (SN ČR 60, SN SR 51, SL 74) Ďakujem. Šesťdesiat, päťdesiatjeden, sedemdesiatštyri.

Kto je proti? (SN ČR 0, SN SR 0, SL 3) Ďakujem.

Traja zo Snemovne ľudu.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN ČR 3, SN SR 1, SL 23) Ďakujem. Traja, jeden, dvadsaťtri.

Dvaja poslanci zo Snemovne ľudu nehlasovali. Návrh bol prijatý v obidvoch snemovniach, a teda Federálnym zhromaždením. Ďalší návrh.

Poslanec SL M. Tyl: Poř. č. 15, poslanec Špaček. Zpravodajové nedoporučují, vláda nedoporučuje. Je to tisk 1047, doplněk. Teď je problém o tom hlasovat, nicméně takové je stanovisko.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Špaček sa hlási.

Poslanec SL J. Špaček: Považuji za nutné říct, že jsem ve svém vystoupení požádal zpravodaje, aby zařadili, pokud budou vycházet z návrhu 1144, můj návrh k písm. b) a c) téhož odstavce.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, pán poslanec Magyar.

Poslanec SL F. Magyar: Som toho názoru, že v parlamente by mal platiť rovnaký meter pre každého. Keď sme návrh pána Serenčéša vynechali preto, že sa vzťahuje na tlač 1047, tak musíme vynechať ďalšie snáď tri návrhy, ktoré sa tiež vzťahujú na tlač 1047. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: To bolo spresnenie, ktoré údajne pred tým spravodajcovia dostali. Vzťahuje sa to na písm. b) a c) tohto odseku. Spravodajcovia neodporúčajú, vláda tiež nie. Budeme hlasovať o tomto návrhu.

(Hlasuje se.)

Kto je za tento návrh pána poslanca Špačka, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (SN ČR 12, SN SR 7, SL 7) Ďakujem. Dvanásť, sedem, sedemnásť.

Kto je proti? (SN ČR 29, SN SR 14, SL 19) Ďakujem. Dvadsaťdeväť, štrnásť, devätnásť.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN ČR 19, SN SR 17, SL 55) Ďakujem. Devätnásť, sedemnásť, päťdesiatpäť.

Štyri, trinásť a dvanásť poslancov nehlasovalo.

Návrh nebol prijatý ani v jednej snemovni.

Poslanec SN J. Štern: § 10, návrh s poř. č. 8, poslanec Serenčéš. Vztahuje se k tisku 1047. Jedná se o vypuštění písm. d), které však v § 10 neexistuje. Není možné hlasovat.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlasovať nemôžme vzhľadom na to, že pozmeňujúce návrhy boli prijímané k inej tlači - 1144.

Návrh poslanca Voleníka sme už pred tým vybavili, teraz ďalší návrh - pána poslanca Mečla.

Poslanec SL M. Tyl: Nyní jde o návrh poř. č. 12, § 10 - odst. 2 vypustit. Jeden zpravodaj doporučil přijetí doplňovacího návrhu kolegy Világiho, na což navazuje jeho logické doporučení v tomto směru. Druhý ze zpravodajů se zdržel svého názoru v tomto směru.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Takže ide o všetky štyri návrhy. Pán poslanec Benda má technickú poznámku.

Poslanec SL V. Benda: Jelikož jsme přijali návrh kolegy Világiho, kde se výměra minimálně jednoho hektaru vypouští, tak podle mého názoru nemůžeme hlasovat o tomto návrhu jako celku, protože by bylo směšné povolovat vládě výjimku na výměru menší než jeden hektar, když výměra je tam zahrnuta. Přichází tady v úvahu hlasování jen o druhé polovině návrhu, tj. že vláda ČR a vláda SR může stanovit, že i vlastníci ostatního majetku o hodnotě menší než 30 000, -, jak jsme si schválili, mohou být zahrnuty, pokud jsou splněny ostatní podmínky. V původní podobě by byl návrh v zákoně nesmyslný.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Poslanec Mečl.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP