Sobota 21. prosince 1991

Poslanec SN J. Mečl: Já mám dojem, že je potřeba odstavec 2 vypustit bez dalšího, bez hlasování. Myslím si, že zástupci vlády je jasné, že je v rozporu s kompetenčním zákonem a nelze obyčejným zákonem přesunout kompetenci na republiky. To znamená, nedoporučuji o něm vůbec hlasovat, protože je to v zjevném rozporu s kompetenčním zákonem.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, slovo má poslanec Štern.

Společný zpravodaj výboru SN J. Štern: Ano, o tom byla také velká diskuse. Právníci se spíše kloní k názoru, že není v rozporu se zákonem, že se jedná spíše o změkčení. Ale myslím si, že odstavec 2 by měl být vypuštěn vzhledem k tomu, že byl přijat návrh pana poslance Világiho, kde se o jednom hektaru nehovoří. Toto znění by bylo evidentně nesmyslné.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Stiahnutím tomu nepomôžeme, keď tomu dobre rozumiem. To znamená, že ten odsek je treba vypustiť bez hlasovania vzhľadom na to, že je v rozpore s kompetenčným zákonom. Pán minister Dlouhý, chcete sa k tomu vyjadriť? Nechcete. Hlási sa pán poslanec Mečl.

Poslanec SN J. Mečl: Článek 24 ústavního zákona do působnosti České a Slovenské Federativní Republiky v oblasti vlastnictví, podnikání, v rozhodování sporů atd. patří. Úprava vlastnictví, úprava podnikání občanů a právnických osob, úprava vztahů vznikajících při podnikatelské a jiné hospodářské činnosti občanů a právnických osob. To znamená federaci patří celá úprava - zákonná, prováděcí atd. Není o čem hlasovat.

Společný zpravodaj výboru SN J. Štern: Já doporučuji bez hlasování vypustit. V tom se shoduji s kolegou Mečlem, i když důvody máme různé.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, bez hlasovania vypustiť z dôvodov, ktoré tu boli uvedené. Takže nebudeme hlasovať o týchto návrhoch a vypúšťame odsek 2 v § 10. Prosím, poslanec Tyl.

Společný zpravodaj výborů SL M. Tyl: Já se domnívám, že u § 10a, o této meritorní věci již rozhodli.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, pán poslanec Lux sťahuje tento návrh. Ďalej je § 11.

Společný zpravodaj výboru SN J. Štern: K § 11 návrh pořadové číslo 15 - návrh pana poslance Špačka. Návrh nedoporučujeme - ani jeden zpravodaj, vláda nedoporučuje.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, týka sa to aj návrhu pána poslanca Ondrejkoviča? Netýka. Takže hlasujeme len o návrhu pána poslanca Špačka.

(18.54 hodin)

Kto je za pozmeňujúci návrh pána poslanca Špačka?

(Hlasuje se.) (SN ČR 17, SR 10, SL 19)

Kto je proti? (SN ČR 20, SR 22, SL 15)

Zdržal sa niekto hlasovania? (SN ČR 21, SR 15, SL 68)

4 poslanci SN ČR, 5 poslancov SN SR a 8 poslancov SĽ nehlasovalo. Návrh nebol prijatý.

Společný zpravodaj výborů SL M. Tyl: Domnívám se, že § 11 pořadové číslo 18 poslance Sochora se týká toho samého, o čem jsme teď rozhodli.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Sochor názov sťahuje.

Společný zpravodaj výborů SL M. Tyl: Co se týká poslance Ondrejkoviče, tam jde jenom o to, že tam není definováno, zda to jsou členové a je tam odkaz. Myslím, že se k tomu také vztahuje, co řekl kolega Štern. Možná bychom o tom nemuseli hlasovat, kdyby na tom pan poslanec Ondrejkovič netrval.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Trváte na hlasovaní, pán poslanec? (Poslanec SN A. Ondrejkovič: Áno.) Budeme teda hlasovať.

(18.56 hodin)

Kto je za návrh pána poslanca Ondrejkoviča?

(Hlasuje se.) (SN - ČR 14, SR 18, SL 25)

Kto je proti? (SN - ČR 27, SR 14, SL 21)

Zdržal sa niekto hlasovania? (SN - ČR 16, SR 13, SL 57)

4 poslanci SN ČR, 7 poslancov SN SR a 6 poslancov SĽ nehlasovalo. Návrh nebol prijatý ani v jednej snemovni.

Společný zpravodaj výboru SN J. Štern: § 12 - návrh poslance Ondrejkoviče pod pořadovým číslem 24. Zpravodajové nedoporučují, vláda doporučuje, jedná se o návrat k původnímu vládnímu návrhu.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Budeme o návrhu hlasovať.

(18.57 hodin)

Kto je za návrh pána poslanca Ondrejkoviča?

(Hlasuje se.) (SN - ČR 27, SR 15, SL 48)

Kto je proti? (SN - ČR 28, SR 19, SL 30)

Zdržal sa niekto hlasovania? (SN - ČR 6, SR 19, SL 25)

1 poslanec SN ČR a 6 poslancov SĽ nehlasovalo.

Návrh nebol prijatý v ani jednej snemovni.

Společný zpravodaj výborů SL M. Tyl: Poslanec Tichý - pořadové číslo 3, oba zpravodajové návrh nedoporučují, vláda nedoporučuje.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Tichý, chcete svoj návrh stiahnuť?

Poslanec SN B. Tichý: Vzhledem k okolnostem, které se odehrály, je účelné návrh stáhnout.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Poslanec Tichý svoj návrh sťahuje. Prosím ďalší návrh.

Společný zpravodaj výboru SN J. Štern: § 12 pořadové číslo 9 - návrh poslance Valtra. Zpravodajové návrh nedoporučují, vláda nedoporučuje.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Trváte na hlasovaní, pán poslanec? (Poslanec SN V. Valtr: Ano.) Budeme tedy o návrhu hlasovať.

(18.59 hodin)

Kto je za návrh pána poslanca Valtra?

(Hlasuje se.) (SN - ČR 17, SR 13, SL 25)

Kto je proti? (SN - ČR 27, SR 27, SL 24)

Zdržal sa niekto hlasovania? (SN - ČR 10, SR 8, SL 59)

8 poslancov SN ČR a 7 poslancov SN SR a 1 poslanec SĽ nehlasovalo. Návrh nebol prijatý v ani jednej snemovni.

Prosím ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SL M. Tyl: Pořadové číslo 11 - návrh poslance Borguľy a další návrh č. 18 a 32. U všech je stejná situace, zpravodajové nesouhlasí, vláda souhlasí s pořadovým číslem 18 a 32, tj. původní vládní návrh.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlasujeme o návrhu poslanca Borguľu na úpravu § 12.

(19.00 hodin)

Kto je za tento návrh, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! (Hlasuje se.) Ďakujem. (SN ČR 11, SR 12, SL 26)

Kto je proti? (SN ČR 32, SR 32, SL 54)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN ČR 18, SR 10, SL 25)

V Snemovni národov ČR 11 za, 32 proti, 18 sa zdržalo hlasovania, 2 poslanci ignorovali hlasovanie, v Snemovni národov SR 12 za, 32 proti, 10 sa zdržalo, 2 ignorovali, v Snemovni ľudu 26 za, 54 proti, 25 sa zdržalo hlasovania, 5 hlasovanie ignorovali. Návrh nebol prijatý.

Teraz budeme hlasovať o návrhu poslanca Fišeru. Stanoviská sú rovnaké ako v predchádzajúcom prípade.

(19.02 hodin)

Kto je za tento návrh poslanca Fišeru, nech zdvihne ruku. (Hlasuje se.) Ďakujem. (SN ČR 21, SR 17, SL 36)

Kto je proti? (SN ČR 21, SR 22, SL 31)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN ČR 15, SR 8, SL 36)

SN ČR 21 za, 21 proti, 15 sa zdržalo a 4 nehlasovali, SN SR 17 za, 22 proti, 8 sa zdržalo a 7 nehlasovalo, SĽ 36 za, 31 proti, 36 sa zdržalo, 5 hlasovanie ignorovalo. Ani tento návrh nebol prijatý.

Ďalej sú tu dva návrhy v tomto prípade totožné návrhy, a to poslanca Sochora a Ryndu, upraviť podľa pôvodného vládneho návrhu. Stanoviská sú rovnaké. Poslanec Rynda svoj návrh sťahuje.

(19.03 hodin)

Kto je za tento návrh poslanca Sochora, nech zdvihne ruku! (Hlasuje se.) Ďakujem. (SN ČR 19, SR 16, SL 42)

Kto je proti? (SN ČR 25, SR 19, SL 38)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN ČR 17, SR 8, SL 22)

SN SR 13 poslancov ignorovalo hlasovanie, SĽ 7 poslancov ignorovalo hlasovanie. Návrh nebol prijatý v ani jednej snemovni.

Prichádzame k § 12 a).

Společný zpravodaj výborů SN J. Štern: Návrh poslance Batty pod pořadovým číslem 1 odpadá vzhledem k předchozímu hlasování, nedává už smysl.

Návrh pod pořadovým číslem 9 poslanec Valtr stahuje.

Návrhy pod pořadovým číslem 23, 20, 32 a 37 odpadají vzhledem k předchozímu hlasováníNávrh s pořadovým číslem 38 poslanec Valtr stahuje.

Společný zpravodaj výborů SL M. Tyl: § 13 pořadové číslo 8. Není vymezeno vzhledem k tomuto zákonu. Doporučuji, abychom o těchto dvou návrzích nehlasovali.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, sú predložené k tlači, ktorá teraz nie je predmetom bezprostredného prerokúvania.

Společný zpravodaj výborů SN J. Štern: K části čtvrté, páté a šesté, pořadové číslo 5 návrh poslance Mandlera zpravodajové nedoporučují, vláda také ne. (Poslanec Mandler svůj návrh stahuje.)

Společný zpravodaj výborů SL M. Tyl: § 14 pořadové číslo 25 zpravodajové doporučují, vláda se nevyjadřuje.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlasujeme o návrhu pána poslanca Ročka.

(19.05 hodin)

Kto je za tento návrh, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! (Hlasuje se.) Ďakujem. (SN ČR 30, SR 46, SL 70)

Kto je proti? (SN ČR 1, SR 2, SL 6)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN ČR 21, SR 5, SL 27)

SN ČR 1 ignoroval hlasovanie, SN SR 3 ignorovali hlasovanie, SĽ 6 ignorovalo hlasovanie. Návrh nebol prijatý, pretože nezískal potrebný počet hlasov u poslancov SN ČR.

Ďalší návrh poslanca Voleníka je už vybavený.

Pristupujeme k § 16 a).

Společný zpravodaj výborů SN J. Štern: Pořadové číslo 25, poslanec Roček. Zpravodajové nedoporučují, vláda také ne. (Poslanec Roček návrh stahuje.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: S poznámkou sa hlási poslanec Lux.

Poslanec SN J. Lux: Dovolím si doplňující poznámky. Varianta 1 - rozumí se, že to bude za původními paragrafy 20 a 21 jako nové paragrafy. Varianta 2 - § 20 stahuji. § 21 - požaduji hlasovat. § 22 stahuji.

Společný zpravodaj výborů SL M. Tyl: K § 21 stejně jako k dalším návrhům se po konzultaci s legislativou domníváme, že by to mělo být řešeno zvláštním zákonem. Je obtížné to zabudovat do tohoto zákona (varianta první). Nedoporučujeme.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Variant 1 - spravodajcovia neodporúčajú, vláda sa nevyjadruje k návrhu poslanca Luxa. Pristupujeme k hlasovaniu o prvom variante návrhu poslanca Luxa.

(19.09 hodin)

Kto je za, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasuje se.) Ďakujem. (SN ČR 47, SR 38, SL 74)

Kto je proti? (Nikdo.)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN ČR 8, SR 7, SL 31)

Hlasovanie ignorovali 2 poslanci SN ČR, 11 SN SR, 4 SĽ.

Tento návrh bol Federálnym zhromaždením prijatý, pretože zaň hlasovali poslanci obidvoch snemovní v dostatočnom počtu.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Celý variant I bol prijatý. Úpravy, o ktorých hovoril pán poslanec Lux sa týkali variantu II. Ten je teraz neaktuálny.

Sme pri návrhu pána poslanca Dostála. Prosím kľud, vážení kolegovia, pretože takto nemôžeme pracovať.

Společný zpravodaj výborů SN J. Štern: Mám dotaz na pana poslance Luxe. Návrh pořadového čísla 4 k § 21 je už řešen tím, že jsme přijali variantu I?

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Myslím, že áno, Prosím kolegu Luxa.

Poslanec SN J. Lux: Myslím, že § 21 ve variantě I zní takto: "Vlastníci družstevních bytů v domech ve vlastnictví družstva se stávají v poměru k velikosti jejich bytů spoluvlastníky společných a nebytových prostor domu, ve kterém se předmětné byty nalézají, kromě garáží." O tom bych žádal hlasovat, protože si myslím, že to má logiku.

Společný zpravodaj výborů SN J. Štern: Bylo by to jako dodatek k variantě I.

Poslanec SN J. Lux: Variantu I jsme schválili, z varianty II jsme schválili § 20, § 22 a o § 21, který dle mého soudu má logiku, požaduji hlasovat.

Společný zpravodaj výborů SN J. Štern: S tím, že se to musí přečíslovat, že by se jednalo o jakýsi § 21a.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pozmeňujúci návrh bol prijatý, ide tu len o to, aby sme ich dali do súladu s tým, čo bolo prijaté.

Společný zpravodaj výborů SN J. Štern: Domnívám se, že je nutné hlasovat o pořadovém čísle 4 poslance Luxe, návrhu na nové znění § 21 s tím, že je jasné, že bude mít jiné číslo než § 21 z varianty I. To je pochopitelné.

Jeden zpravodaj nesouhlasí, já doporučuji, vláda se nevyjadřuje.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: S poznámkou sa hlási pán poslanec Kučera.

Poslanec SL P. Kučera: Spolu s poslancem Luxem a kolegou Vildem jsme dávali pozměňovací návrh k § 20. Jedná se tam o byty. Zatímco § 21 řeší vlastně budovy, pláště atd. Text, který zde je, předpokládá, že každý si musí byt koupit a na podílu participovat. Takto to bylo vysvětleno legislativci, zákon to musí řešit jiným způsobem.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlasujeme o texte, ktorý je pod § 21, poradové číslo 4 na strane 17. O tomto texte podľa návrhu kolegu Luxa budeme teraz hlasovať.

(19.15 hodin)

Kto je pre prijatie tohto odseku, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se.)

SN ČR - 46 za, 1 proti, 12 sa zdržalo.

SN SR - 49 za, 1 proti, 6 sa zdržalo.

SĽ - 84 za, 5 proti, 22 sa zdržalo.

4 a 1 a 1 poslanci nehlasovali.

Návrh bol prijatý poslancami obidvoch snemovní.

Prosím ďalší návrh.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP