Čtvrtek 12. března 1992

Společný zpravodaj výborů SL J. Kos: Vážený pane předsedající, vážení kolegyně, vážení kolegové. Vládní návrh, kterým se předkládají Federálnímu shromáždění ČSFR po vyslovení souhlasu Dohoda mezi ČSFR a Dánským královstvím o podpoře a vzájemné ochraně investic, podepsaná v Praze dne 6. 3. 1991, Dohoda mezi ČSFR a Nizozemským královstvím o podpoře a vzájemné ochraně investic, podepsaná v Praze dne 29. 4. 1991, Dohoda mezi ČSFR a Norským královstvím o podpoře a vzájemné ochraně investic, podepsaná v Oslo dne 21. 5. 1991 a Dohoda mezi vládou ČSFR a Švédské republiky o podpoře a vzájemné ochraně investic, podepsaná v Praze dne 3. 6. 1991, navazují na již přijaté dohody s jinými státy a věcně se neliší s dohodami již přijatými, kromě dílčích specifik.

Jak již řekl kolega zpravodaj Sněmovny národů, čs. právní řád tak poskytuje zahraničnímu investorovi významné záruky z hlediska jejich činnosti na našem území. Tyto dohody - jak již zde bylo řečeno - jsou sjednávány na dobu 10 let s možností dalšího prodloužení, což je považováno za dostatečně dlouhou dobu pro záruky investorovi. Základní záruky představují poskytnutí druhé smluvní straně zacházení podle doložky nejvyšších výhod a poskytnutí podmínek stejných jako pro vlastní investory, či investory jakékoliv třetí země. Obsahují záruky převodu plateb spojených s investicemi, ale i garance, že investorům nebudou tyto vyvlastněny, zestátněny, či nebude jinak dotčeno jejich vlastnické právo. Výjimku mohou tvořit jen případy řešené v důležitém obecném zájmu a to pouze za náhradu v plné výši, která je převoditelná do druhého státu.

Potřebnost přijetí takovýchto dohod nemusím zdůrazňovat, protože je nám vše jasné, že je zapotřebí podnítit ve větší míře zájem zahraničních investorů o zakládání podniků se zahraniční majetkovou účastí na území České a Slovenské Federativní Republiky a zároveň zajistit našim investorům stejné podmínky v zahraničí.

Tento vládní návrh, jak již řekl kolega zpravodaj Sněmovny národů, projednaly výbory ústavně právní a hospodářské FS, výbory ústavně právní, rozpočtové a kontrolní České národní rady a národohospodářský výbor a zahraniční výbor Slovenské národní rady. Všechny tyto výbory doporučují Federálnímu shromáždění tyto dohody přijmout.

Závěrem bych chtěl ještě připomenout, že sjednání uvedených Dohod nevyžaduje změny v čs. právním řádu a nedotýká se ani závazků vyplývajících z jiných mezinárodních smluv, kterými je Česká a Slovenská Federativní Republika vázána. Uvedené Dohody nebudou mít rovněž dopad na státní rozpočet.

Proto jako zpravodaj Sněmovny lidu se připojuji ke zpravodaji Sněmovny národů a doporučuji Federálnímu shromáždění vyslovit souhlas s uvedenými Dohodami v souladu s usnesením obsaženým v tisku č. 1210. Děkuji za pozornost.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Kto sa hlási do rozpravy? Hlási sa pán poslanec Világi.

Poslanec SL O. Világi: Vážené Federálne zhromaždenie, ja samozrejme podporujem vyjadriť súhlas s týmito navrhnutými zmluvami, ale chcel by som len poznamenať, že takéto zmluvy máme dnes so štátmi Európy, ale aj Ameriky, ale nemáme napríklad štátnu zmluvu so štátmi, ktoré ležia v blízkosti našich hraníc, resp. s našimi susedmi, Nemáme také zmluvy s Poľskou a Maďarskou repubikou. Neviem, podľa akej logiky postupuje vláda alebo ministerstvá pri uzatváraní takýchto zmlúv. Ja si myslím, že u našich drobných podnikateľov je pravdepodobnejšie, že sa budú stretávať s podnikateľmi susedných krajín a budú sa navzájom samozrejme podporovať aj v investíciách.

Ja si myslím, že pokiaľ berieme vážne to, že tieto krajiny: Poľská republika, Maďarská republika a Česká a Slovenská Federatívna Republika musia spolupracpvať aj v hospodárskej oblasti, tak potom neviem, prečo takéto zmluvy s nimi nemáme. Samozrejme to nie je otázka k týmto návrhom, ale je to konštatovanie preto, že prijímame také závažné uznesenie s krajinami, ktoré nám sú trochu geograficky vzdialenejšie. Ďakujem za pozornosť.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem pánu poslancovi Világimu. Chce sa ďalej niekto prihlásiť do rozpravy? Nikto sa nehlási, takže môžem vyhlásiť rozpravu za ukončenú.

Môžeme teda pristúpiť k hlasovaniu. Prosím poslancov, aby sa dostavili do zasadacej miestnosti. Súčasne vám budú rozdané volebné lístky pre voľbu podpredsedov Federálnej rady.

Pán podpredseda vlády, v rozprave zaznela otázka zo strany poslanca Világiho, ktorá sa bezprostredne nedotýka tohto vládneho návrhu, ale otázka smerovala k vláde v tom smere, podľa akej logiky sa uzatvárajú tieto dohody o podpore a ochrane investícií, keď sme zatiaľ neschvaľovali alebo nemáme uzatvorenú takúto dohodu s Poľskom a Maďarskom, teda najbližšími susedmi. To bola otázka pána poslanca Oszkára Világiho. Pokiaľ chcete, môžete na ňu reagovať. Slovo má pán podpredseda vlády Klaus.

Místopředseda vlády a ministr financí ČSFR V. Klaus: Skutečně v minulém ekonomickém mechanismu mezi zeměmi bývalé RVHP se takovéto dohody nesestavovaly. Nebylo to vůbec zvykem a tyto vztahy běžely na základě jiných principů. Nyní jsme se dostali již do etapy další a mohu říci, že s několika z těchto zemí máme tyto dohody už ve velmi vysoké míře předjednání. Polsko je jednou z těchto zemí, Bulharsko je další zemí, zahajujeme o tom jednání i s bývalými republikami Sovětského svazu. Čili ano, připravujeme tyto dohody i s těmito zeměmi.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Môžeme teda pristúpiť k hlasovaniu. Konštatujem, že obidve snemovne sú uznášaniaschopné. V Snemovni národov je 84 poslancov, z toho 43 zvolených v Českej republike, 43 zvolených v Slovenskej republike a 99 poslancov zvolených v Snemovni ľudu.

Budeme hlasovať o návrhu schvaľovacieho uznesenia, ktoré je uvedené v parlamentnej tlači č. 1210. Ide o schválenie dohôd o ochrane investícií medzi ČSFR a Dánskym kráľovstvom, Holandským kráľovstvom, Nórskym kráľovstvom a vládou Gréckej republiky.

K prijatiu tohto uznesenia stačí nadpolovičná väčšina prítomných poslancov.

(Hlasování: 11.51)

Pýtam sa, kto súhlasí s prijatím uvedeného uznesenia, tlač 1210, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(SN 91, SL 101) Snemovňa národov deväťdesiatjeden, Snemovňa ľudu stojeden. Ďakujem.

Kto je proti? (SN 0, SL 0) Snemovňa národov nikto, Snemovňa ľudu nikto. Ďakujem.

Kto sa zdržal? (SN 0, SL 0) Snemovňa národov nikto, Snemovňa ľudu nikto. Ďakujem.

91 poslancov pre v Snemovni národov, 101 poslancov pre v Snemovni ľudu. V každej snemovni jeden poslanec nehlasoval.

Konštatujem, že poslanci Snemovne ľudu a Snemovne národov návrh schválili.

Vzhľadom k súhlasnému uzneseniu obidvoch snemovní konštatujem, že Federálne zhromaždenie ČSFR súhlasí s dohodami medzi ČSFR a Dánskym kráľovstvom, Holandským kráľovstvom, Nórskym kráľovstvom a Gréckou republikou, ktoré boli podpísané 6. 3. 1991, resp. 29. 4. 1991, 21. 5. 1991 a 3. 6. 1991.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 315, SN č. 497, SL č. 481)

Teraz, vážené kolegyne a kolegovia, ste obdržali volebné lístky, pôjdeme voliť. Predtým dám slovo poslancovi Kakačkovi, aby vás prípadne ešte informoval, akým spôsobom upraviť lístok a kde voliť.

Potom bude krátka samostatná schôdza Snemovne ľudu ešte pred voľbou. Snemovňa národov pôjde hneď odvoliť. Po skončení tejto krátkej schôdze Snemovne ľudu zvoláva predseda Federálneho zhromaždenia politické grémium v miestnosti č. 214 na II. poschodí, kde by sa mal posúdiť ďalší bod programu alebo prípadne rokovanie o ďalšom bode programu, ktorým je Sústava daní. Prosím, aby sa tohto grémia zúčastnil tiež podpredseda vlády, pán minister Klaus.

Po voľbe, resp. po prerušení spoločnej schôdze, bude nasledovať prestávka na obed, ktorá potrvá do 13.30 hodín.

Teraz má slovo pán poslanec Kakačka.

Poslanec SL J. Kakačka: Vážený pán predsedajúci, dámy a páni, včera prebehla voľba predsedu a podpredsedu. Zároveň bol zvolený predseda z českej strany - to znamená, dnes ste dostali kandidátku zo slovenskej časti - to znamená, že stačí zakrúžkovať jedného kandidáta. To by bolo asi všetko, čo som chcel povedať. Môžeme pristúpiť k voľbám.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Skôr ako Snemovňa národov pristúpi k voľbe a Snemovňa ľudu k samostatnej schôdzi, dovoľte mi, aby som opäť pripomenul, že večer o 19. hodine v miestnosti Snemovne národov bude večer k výročiu narodenia J. Á. Komenského. Súčasne vás upozorňujem, že vo foyeru je na túto tému premietaný videofilm.

Prerušujem teraz spoločnú schôdzu do 13.30 hodiny.

(Schůze přerušena v 11.57 hodin)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Budeme pokračovať hlasovaním o pozmeňujúcich návrhoch k uzneseniu ku správe vlády o plnení štátneho rozpočtu za prvý a štvrtý štvrťrok. Vyzývam všetkých poslancov, aby sa dostavili k hlasovaniu. Žiadam poslancov Snemovne ľudu, aby sa dostavili k rokovaniu. Snemovňa ľudu nie je zatiaľ uznášaniaschopná.

Vážené poslankyne, vážení poslanci, vážení hostia, budeme pokračovať v rokovaní 21. spoločnej schôdze Snemovne ľudu a Snemovne národov. Prikročíme k hlasovaniu o pozmeňujúcich návrhoch ku správe o plnení štátnych rozpočtov federácie za rok 1991. Predtým ale prosím predsedu volebnej komisie, pána poslanca Kakačku, aby nás informoval o výsledkoch volieb do Federálnej rady. Slovo má poslanec Kakačka.

Poslanec SL J. Kakačka: Vážený pán predsedajúci, dámy a páni! Zápis o voľbe podpredsedu Federálnej rady pre rozhlasové a televízne vysielanie:

Spoločná komisia poslancov obidvoch snemovní, ktorú Snemovňa ľudu a Snemovňa národov zvolila pre tajnú voľbu členov, predsedu a podpredsedu Federálnej rady pre rozhlasové a televízne vysielanie, oznamuje, že poslancom Snemovne ľudu bolo odovzdaných 107 hlasovacích lístkov, poslancom Snemovne národov bolo odovzdaných 94 hlasovacích lístkov. Po skončení hlasovania komisia zistila: Hlasovania sa zúčastnilo 98 poslancov Snemovne ľudu a 89 poslancov Snemovne národov, hlasovania sa zdržalo 9 poslancov Snemovne ľudu a 5 poslancov Snemovne národov, odovzdaných bolo celkom 98 platných hlasovacích lístkov v Snemovni ľudu a 88 platných hlasovacích lístkov Snemovne národov, neplatné hlasovacie lístky v Snemovni ľudu neboli, v Snemovni národov bol jeden hlas.

Budem čítať jednotlivé hlasy, ktoré dostali navrhnutí kandidáti. Pre navrhnutého kandidáta Fedora Bartka bolo odovzdaných 64 hlasov v Snemovni ľudu a 60 hlasov v Snemovni národov. Pre pána Igora Ciela bolo odovzdaných 22 hlasov v Snemovni ľudu a 17 hlasov v Snemovni národov. Pre pána Miloslava Lutera bolo odovzdaných 5 hlasov v Snemovni ľudu a 2 hlasy v Snemovni národov. Pre pána Dušana Slobodníka bolo odovzdaných 7 hlasov v Snemovni ľudu a 9 hlasov v Snemovni národov.

Volebná komisia zistila, že podpredsedom Federálnej rady pre rozhlasové a televízne vysielanie bol zvolený Fedor Bartko. Pre tohto kandidáta sa vyslovila nadpolovičná väčšina prítomných poslancov zo Snemovne ľudu a nadpolovičná väčšina prítomných poslancov zo Snemovne národov a obdržal najvyšší počet platných hlasov v súčte obidvoch snemovní. Ďakujem za pozornosť. (Potlesk.)

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 313, SN č. 495, SL č. 479)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem predsedovi volebnej komisie a blahoželám novozvolenému podpredsedovi.

Vážené Federálne zhromaždenie, pokračujeme hlasovaním o uznesení, respektíve pozmeňujúcich návrhoch k uzneseniu ku Správe vlády Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky o plnení štátneho rozpočtu federácie a súhrnu štátnych rozpočtov za prvý až štvrtý štvrťrok 1991.

Návrh uznesenia ste dostali v tlači 1359. K tomu vám bol daný písomný návrh, ktorý tu predniesol pán minister Klaus, ako poslanec, kde žiada, aby sme schválili použitie prebytku štátneho rozpočtu. Ďalej ste dostali v tlači 1395 návrh, ktorý predložil pán poslanec Skalický za klub poslancov Občianskej demokratickej aliancie. Spravodajcovia spracovali v priebehu prestávky jednotlivé pozmeňujúce návrhy, posúdili ich a teraz prosím, aby navrhli spôsob, akým budeme o jednotlivých návrhoch hlasovať. Slovo má pán poslanec Tichý.

Společný zpravodaj výborů SN B. Tichý: Vážený pane předsedající, vážené Federální shromáždění, vážení hosté, přistupujeme nyní k hlasování o tom, co pan Sokol nazval vedlejšími účinky svobody, které jsou koncentrovány do státního rozpočtu, v našem případě do tří státních rozpočtů. Jak už jste slyšeli od předsedajícího, máme k dispozici jednak návrh usnesení Federálního shromáždění od výboru pro plán a rozpočet, dále máme zde kompletní pozměňovací návrh přednesený panem poslancem Skalickým.

Jedna potíž vyvstala v tom, že i k tomuto pozměňovacímu návrhu byl přednesen pozměňovací návrh ze strany poslanců Občanského hnutí a druhá potíž spočívala v tom, že návrh ODA předpokládal (pokud to tak nebude, nechť mě pan Skalický opraví), že budou přijaty jen ty body, které byly v jejich podání navrženy, aniž při tom bylo známo, jaké další pozměňovací návrhy budou ještě podány.

Měli jsme za to, že bychom jistým způsobem ty dodatečné návrhy, které byly podány po návrhu ODA, popřípadě ty návrhy, které nebyly v podání ODA zohledněny, diskvalifikovali, kdybychom o nich nedali hlasovat. Mezi těmi návrhy, které by takto automaticky vypadly při přijetí návrhu ODA, je například návrh na rozdělení přebytku federálního rozpočtu a dále také ten návrh na informaci o oddlužení, jak byl žádán v usnesení výborů hospodářských a jiných. Nebudu je detailně probírat.

Domníváme se proto, že nejspravedlivějším postupem bude ten, kdy budeme postupovat podle jednotlivých bodů tohoto usnesení VPR, které byly navrženy i dodatečně s tím, že se splní případně i ten záměr ODA, tj. že vypadnou všechny body, které se plénu nebudou líbit. Lepší postup jsme nevymysleli a domníváme se, že je ke všem spravedlivý. Pokud souhlasí plénum s takovým postupem...

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, vypočuli ste si návrh, akým spôsobom by sa malo postupovať, to znamená, základom rokovania bude tlač 1359. K tejto tlači všetko, čo bolo predložené, bude chápané ako pozmeňujúci návrh a o každom návrhu, ktorý bol predložený, budeme hlasovať, ale vo vzťahu ku konštrukcii uznesenia a vo vzťahu k návrhu, ktorý máte v tlači 1359. Pán poslanec Skalický súhlasí? Nikto nemá námietky?

Poslanec SL J. Kincl: Návrh usnesení, který podala ODA, považuji za samostatný tisk s číslem 1395, rozdaný včera a nedodržení lhůty 48 hodin na předložení. Nepovažuji ho za samostatný pozměňující návrh, ale za samostatný tisk.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno. Pán poslanec Skalický.

Poslanec SN J. Skalický: Pane předsedající, v tomto případě musím upozornit, že jsem poskytl ten tisk poslancům především proto, aby bylo přehledné, o čem budou hlasovat. Není mi známo, že by pozměňovací návrhy předložené v rozpravě bylo nutno předložit 48 hodin před hlasováním. Děkuji. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, myslím, že to je jasné z hľadiska procedurálneho, tento návrh predložil pán poslanec Skalický vo svojom vystúpení ako súbor pozmeňujúcich návrhov a predtým ho doručil poslancom ako tlač 1395. Prosím, pán poslanec Wagner.

Společný zpravodaj výborů SL J. Wagner: Dámy a pánové, vysvětlení pana poslance Skalického, myslím, bylo dostačující a je potřeba vzít tento návrh jako v podstatě rovnocenný návrh předložený k souhrnnému návrhu výborů pro plán a rozpočet s jednou podstatnou výhradou. Usnesení k projednávané věci přijaly též výbory hospodářské. Ve stanovisku, které vám bylo předloženo jménem výborů pro plán a rozpočet je toto převzato. V návrhu pana kolegy Skalického nikoli. Poprosil bych proto pana kolegu Skalického, aby pro případ, že se většina přikloní k jeho návrhu, bylo stanovisko výborů hospodářských zohledněno i v jeho návrhu. Děkuji za pozornost.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán kolega Wagner, medzitým kolega Tichý navrhol iný postup, nie taký, že sa bude hlasovať o dvoch uzneseniach, nebudeme ich posudzovať ako rovnocenné návrhy, ale budeme vychádzať z návrhu v tlači 1359 a k nemu pozmeňujúce návrhy vrátane návrhu, ktorý je uvedený v tlači 1395.

Společný zpravodaj výborů SL J. Wagner: Pane předsedající, ale stanovisko výborů hospodářských není předloženo jako pozměňovací návrh, je jenom součástí návrhu výborů pro plán a rozpočet. Proto jsem musel říci i to, co jsem řekl.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Pán kolega Skalický s týmto postupom súhlasil, nikto nemal námietky, budeme takto postupovať. Prosím, pán poslanec Tichý, predložte prvý pozmeňujúci návrh.

Společný zpravodaj výborů SN B. Tichý: Děkuji za přijetí návrhu a půjdeme k věci. Jedná se o 1. bod tisku 1359, kde výbory navrhují vzít předloženou zprávu vlády na vědomí, zatímco návrh pana poslance Skalického bere také tuto zprávu na vědomí. Rozdíl je jenom v tom, že se přidávají nebo opakují slova "vláda ČSFR". Protože návrh 1359 našich výborů užil hned v podtextu titulku zkratku "zpráva", jde vlastně o totožné návrhy. Rozhodněte, který z nich tam chcete mít.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Základom zostáva návrh 1359. Pán poslanec Skalický, nemáte námietky? Nie je treba hlasovať o tomto znení?

Poslanec SN J. Skalický: Pane předsedající, já se obávám, že se panu zpravodaji Tichému podařilo mne dokonale zmást. Původně předložil návrh, jak budeme hlasovat. Bylo tam řečeno, že se o mém návrhu usnesení bude hlasovat jako o celku, jiná věc je, zda je k tomu ještě třeba něco dodat. Ale teď bylo řečeno, že se bude hlasovat o jednotlivých bodech.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: To nebolo pochopené. Nikto nepovedal, že sa bude hlasovať o vašom návrhu ako o celku, ale ako o pozmeňujúcom návrhu k jednotlivým častiam, pretože váš návrh neobsahuje to, čo sa domnieva pán poslanec Tichý, že by mal obsahovať. Napríklad návrh, ktorý tu predniesol pán minister Klaus o rozdeľovaní prebytku štátneho rozpočtu a ďalšie. Teda pokračujeme podľa tlače 1359 a o každom návrhu, vrátane toho, ktorý dávate vy ako klub ODA, budeme hlasovať jednotlivo. Je rozdiel medzi návrhom 1359 a vaším návrhom, je to však rozdiel málo podstatný. Odporúčam, aby ste netrvali na hlasovaní a nechali znenie, ktoré je v tlači 1359. Súhlasíte? Budeme pokračovať ďalej. O slovo sa hlási pani poslankyňa Čejková.

Poslankyně SN M. Čejková: Pane předsedající, zajímalo by mě, jak je to s čísly tisku 1359 a 1395. Není to chyba? (Hlasy z pléna: Ne, to jsou dva tisky.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Vec bola vysvetlená, pani poslankyňa. Prosím, pán poslanec Tichý, pokračujte.

Společný zpravodaj výborů SN B. Tichý: Budu se snažit o velice rychlý postup. Co se týče bodu 2, je to bod, který bych nazval konstatačním, a jako protinávrhu musíme dát přednost návrhu poslance Skalického. V tomto případě navrhuje pan poslanec Skalický v bodu 2 (jedná se o 2. a 3. odstavec), logické doplnění bodu 2. odstavcem z bodu 3, tj. že předběžné výsledky státního rozpočtu federace a republik vykazují proti schválenému přebytku 7,4 miliard korun. Naopak schodek ve výši 18,592 miliard. A dovozuje z toho další konstatování, že tyto skutečnosti svědčí o nedostatečných mechanismech, které by zajistily koordinaci vlád ČSFR, ČR a SR, jak jim ukládá článek 11 ústavního zákona č. 143/1968 Sb., ve znění pozdějších předpisů. A proto navazuje ve 2. odstavci bodu 3 se žádostí na vládu, aby předložila Federálnímu shromáždění návrh novely zákona o rozpočtových pravidlech federace, které vymezí odpovědnost ústavních orgánů za stanovení zásad a koordinaci finanční politiky mezi vládami ČSFR, ČR a SR.

Konstatuji, že celý soubor údajů, který je zde v konstatačním bodu kolegy Skalického, tj. ve 2. odstavci bodu 3 uveden, není obsažen vůbec v bodu 2 konstatační části návrhu výborů pro plán a rozpočet. Mohou se tedy vlastně nechat vedle sebe. Jedině, co snad mohlo být zbytečné, překrývající je 1. odstavec konstatační části návrhu výborů pro plán a rozpočet, která rozebírá jednotlivé složky schodku, zatímco pan Skalický dává přednost souhrnějšímu vyjádření. Je na vás, abyste rozhodli.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec, povedzte úplne jasne (smích v plénu), keď prijmeme konštatačnú časť pána poslanca Skalického, vypustí sa tak aj uvedená časť tlače 1359 alebo to, čo je v návrhu pána poslanca Skalického, bude doplnené tlačou 1359? To je treba povedať a hlasujeme.

Společný zpravodaj výborů SN B. Tichý: Odpověděl jsem, že se to v podstatě nepřekrývá, až na některé údaje. (Smích a projevy nesouhlasu.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: To "v podstate" neplatí.

Společný zpravodaj výborů SN B. Tichý: Tyto údaje se nepřekrývají a mohou být vedle sebe.

Společný zpravodaj výborů SL J. Wagner: Dámy a pánové, možná, že jsem nepochopil, co pan Tichý vykládá v dlouhém úvodu, ale měl jsem za to, že postup bude takový, že se projednají všechny pozměňovací návrhy, vyjma komplexního návrhu pana Skalického. Je zbytečné hlasovat jednotlivě. Měl jsem za to, že pan poslanec Skalický požaduje, aby se o jeho návrhu hlasovalo jako o celku, komplexně.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP