Čtvrtek 12. března 1992

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Toto je návrh pána poslanca Filipa. Budeme o ňom hlasovať.

(Hlasování: 14.31)

Kto súhlasí s týmto odporučením pre vládu, ako ho navrhol pán poslanec Filip, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (SN 13, SL 10)

Kto je proti? (SN 12, SL 24)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 36, SL 19)

Štyridsaťpäť poslancov Snemovne národov a tridsaťpäť poslancov Snemovne ľudu nehlasovalo.

Návrh prijatý nebol.

Prosím ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SN B. Tichý: Dalším návrhem je návrh pana poslance Kincla, který žádá aby bod 4 byl doplněn tímto textem, a sice za poslední slovo "opatření" by byl zařazen tento text: "Se zvláštním důrazem na přijímání opatření k průběžnému plnění příjmů v průběhu roku a zpřísněné čerpání výdajů, zvláště ve čtvrtém čtvrtletí roku."

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Takže ide o doplnenie textu uvedeného v tlači 1359? Je to tak, pán poslanec Kincl? (Poslanec SL J. Kincl: Ano.) Hlási sa poslanec Richterek.

Poslanec SL R. Richterek: Pane předsedající, já bych poprosil o stanoviska zpravodajů k jednotlivým pozměňujícím návrhům, protože jsme je opomněli. Čili speciálně u tohoto návrhu bych prosil o stanovisko zpravodajů.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, vyjadrí sa k tomu pán spravodajca Tichý.

Společný zpravodaj výborů SN B. Tichý: Složitá situace nás k tomu přiměla. Já doplnění nedoporučuji, protože považuji návrh výborů pro plán a rozpočet za vyvážený a korektní.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Slovo má pán poslanec Wagner.

Společný zpravodaj výborů SL J. Wagner: Já se domnívám, že z rozpravy jasně vyplynulo, že problémy, které zmiňuje návrh pana poslance Kincla, jsou skutečnými problémy a domnívám se, že každý z nás má příležitost rozhodnout podle svého vlastního názoru. Nepovažuji za vhodné, protože to má politický aspekt, předložit jakékoliv doporučení.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, budeme hlasovať.

(Hlasování: 14.34)

Kto súhlasí s odporúčaním, respektíve s doplnením odporučenia pre vládu podľa návrhu pána poslanca Kincla, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (SN 16, SL 14)

Kto je proti? (SN 16, SL 10)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 59, SL 49)

Desať poslancov Snemovne národov a jedenásť poslancov Snemovne ľudu nehlasovalo.

Návrh nebol prijatý ani v jednej snemovni. Zostáva teda pôvodný text. Prosím ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SN B. Tichý: Nyní můžeme přikročit k bodu 5.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlási sa pán poslanec Skalický.

Společný zpravodaj výborů SN B. Tichý: Ano, já na jeho žádost nezapomenu.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Počkajte, počkajte, už ste na ňu zabudli, keď prikračujete k bodu 5.

Poslanec SN J. Skalický: Je to tatáž situace jako u bodu 3. Jelikož já ono doporučení vládě mám ve svém návrhu usnesení v bodu 3 ve věcech, o které žádáme vládu, tak samozřejmě součástí mého návrhu je návrh na vypuštění původního bodu 4. Je nutno o tom hlasovat, protože základem celého jednání je návrh usnesení výborů pro plán a rozpočet.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, hlási sa pán poslanec Měrák.

Poslanec SN P. Měrák: Pane předsedající, je mi to líto, ale v souvislosti o hlasování k bodu 3 tisku 1359 jsem zjistil, že v tomto sále mají poslanci dva různé materiály. Pod číslem 1296, strana 61 se texty liší, někteří poslanci tam mají návrh na rozdělení přebytku, ale jiní poslanci a těch je většina tam má jiný text. Jednáme o materiálu, který není totožný.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlási sa pán poslanec Schneider.

Poslanec SL J. Schneider: Technické poznámky rostou geometrickou řadou. Já budu komentovat vystoupení kolegy Skalického. Já se domnívám, že nelze hlasovat o jeho návrhu na vypuštění bodu 4, aniž bychom zároveň hlasovali o zařazení jeho bodu 3 té žádosti. To má totiž věcnou souvislost. Ty návrhy spolu souvisejí. To je první poznámka.

A druhá poznámka - k těm dvěma tiskům. Jeden typ tisku jsou materiály pro jednání výborů pro plán a rozpočet - alespoň se tak domnívám jako člen tohoto výboru - a ten nemá číslo tisku, kdežto druhý má číslo sněmovního tisku a to je ten, který neobsahuje kapitolu 4. Čili když už mám slovo, naše hlasování o vypuštění bodu 3, že nesouhlasíme s návrhem na použití přebytku, bylo zmatečné, protože v našem podkladu vůbec tato kapitola není.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, prosím, pán poslanec Tichý.

Společný zpravodaj výborů SN B. Tichý: Děkuji panu poslanci Schneiderovi za to, že vyslovil to, co mi nebylo umožněno vyslovit a sice žádost na vládu ČSFR, jak byla obsažena v návrhu pana kolegy Skalického. Chtěl jsem to dát dohromady, leč netrpělivost některých poslanců mne přerušila.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, ja sa ospravedlňujem. Pán poslanec Skalický má faktickú poznámku.

Poslanec SN J. Skalický: Souhlasím s návrhem poslance Schneidera, aby se nyní nehlasovalo o vypuštění bodu 4 původního návrhu, ale aby jeho vypuštění znamenalo event. přijetí mého návrhu pod bodem 3.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, ďakujem pekne. Prosím, pán kolega Tichý.

Společný zpravodaj výborů SN B. Tichý: Což je právě naopak, než jak jsme se chovali u bodu 3. Ale budiž, je-li to vaše přání, lze i takto.

Budeme tedy hlasovat o tom, co navrhuje pan poslanec Skalický v tisku 1395.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ja by som odporúčal, aby sme nehlasovali najskôr o iných pozmeňujúcich návrhoch, ktoré eventuálne boli k tomuto bodu. V prípade, že budeme mať takto upravený text, potom ho porovnáme s hlasovaním o návrhu kolegu Skalického a rozhodneme, či prijmeme ten pôvodný, teda ten podľa návrhu výborov pre plán a rozpočet, alebo podľa návrhu pána poslanca Skalického.

Společný zpravodaj výborů SN B. Tichý: Pane předsedající, máte pravdu, ale opakuji již po druhé, že v návrhu pana poslance Skalického bylo implicitně obsaženo odmítnutí všech ostatních bodů. Je to tak, pane poslanče?

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Je to tak. Ale aby sa mohli poslanci rozhodnúť, či prijmú bod 5 podľa návrhu výborov pre plán a rozpočet upraveného o pozmeňujúce návrhy alebo bod 5 podľa návrhu kolegu Skalického, tak najskôr musíme hlasovať o pozmeňujúcich návrhoch textu tlače 1359.

Společný zpravodaj výborů SN B. Tichý: Kdybychom o nich hlasovali, tak je třeba odhlasujeme a potom je všechny naráz škrtneme. Opravdu, nezlobte se, to nemá cenu.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Slovo má poslanec Zahrádka.

Poslanec SL P. Zahrádka: Chtěl bych upozornit, že změna, kterou navrhuje pan poslanec Skalický, je změna odst. 4 a 5 původní zprávy. Znamená to, pokud bychom tam něco zrušili, pak už nemáme co měnit, takže musíme přednostně hlasovat o návrhu pana poslance Skalického.

Společný zpravodaj výborů SN B. Tichý: Takže jsme dospěli ke stejnému závěru. Budeme hlasovat o bodu 3, který znamená bod 5 (nebudu to ale roztahovat, abych nemátl mysl).

Z návrhu 1395 pana Skalického budeme hlasovat o žádosti na vládu ČSFR, což je obsaženo v bodu 3. Přijetí této žádosti bude znamenat vyloučení žádosti o celém bodu 5 návrhu výboru pro plán a rozpočet. Pokud jde o bod 4, tam jsme uvedli, že je to doporučení, že to není žádost. Čili pokud to takto formulujeme, tak bod 4 jsme vlastně odsouhlasili.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, pán poslanec Skalický to radšej vysvetlí.

Poslanec SN J. Skalický: Pokusím se zformulovat, po čem bychom teď měli hlasovat. Měli bychom hlasovat o přijetí bodu 3 z tisku 1395, který předkládám jako pozměňovací návrh k bodům 4 a 5 tisku výboru pro plán a rozpočet 1359.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, inými slovami, keď sa prijme to, čo je uvedené v bode 3, tlač 1395, neplatí to, čo je uvedené v bodoch 4 a 5, tlač 1359.

Hlási sa pán poslanec Zeman.

Poslanec SN M. Zeman: Vážení kolegové, mám neobvykle humanistický návrh. Protože je v tomto parlamentu zvykem, že zpravodajové se zhruba střídají při projednávání pozměňovacích návrhů, a protože jsme přibližně v polovině našeho jednání, domnívám se, že v zájmu rovnoměrného využití kapacity obou zpravodajů, bylo by vhodné, aby se vystřídali. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Teraz myslím, že už budeme, pán poslanec, hlasovať. (Smích a rozruch v sále.)

Společný zpravodaj výborů SN B. Tichý: Děkuji panu poslanci Zemanovi. Ujišťuji ho, že kdyby text podrobně sledoval, došel by k jinému závěru. (Smích v sále.) Byla tady také zmínka o tom, jaké je stanovisko zpravodajů. Doporučuji k tomu textu 4, návrhu usnesení výboru pro plán a rozpočet, uvážit stanovisko pana ministra Klause, který tento bod vřele doporučil. Děkuji.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Hlási sa pán poslanec Wagner.

Poslanec SL J. Wagner: Kolegyně a kolegové, jen drobnou prosbu. Už jsem se tady o tom zmínil, je zde usnesení výborů hospodářských, které v bodě 2, usnesení číslo 201 hospodářských výborů zní: Doporučuje vládě ČSFR legislativním opatřením posílit pozici finanční rady, atd. Čili mluví o finanční radě.

Už jsem se jednou ptal pana kolegy Skalického, když původní znění čtyřky a pětky vypadne, bude-li považovat o tomto návrhu výborů hospodářských za možné ještě hlasovat, po případném přijetí jeho návrhu. Domnívám se, že je to potřeba říci předem, abychom zajistili to, co výbory hospodářské sněmovnám navrhly, a aby to mohlo být ve sněmovnách projednáno a odhlasováno.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Zahrádka, predseda výboru hospodárskeho, sa k tomu chce vyjadriť.

Poslanec SL P. Zahrádka: Nemohu hovořit za výbory, pouze za sebe. Domnívám se, že v odst. 2 třetí odrážka a v odst. 3 druhá odrážka - tyto dva odstavce, dvě stati - nahrazují prakticky tentýž text, který máme v odstavci 4 z plánu a rozpočtu, takže pan poslanec Skalický v podstatě navrhl zrušit body 4 a 5 a nahradit je bodem 3. O tom bychom nyní měli hlasovat.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Presne tak. Čakám len na to, kedy to budem môcť odštartovať. Hlasujeme o návrhu kolegu Skalického. Hlási sa ešte pán poslanec Mečl.

Poslanec SN J. Mečl: Chci využít chvíle, než budeme schopni se usnášet. I když nejde o přijímání zákona, tak se, podle mého názoru, tady rodí v těžkostech, velmi podivné usnesení, jehož smysl a obsah dáváme dohromady způsobem, který asi není zcela vhodný jednání Federálního shromáždění.

Myslím si, že k tomu došlo tím, že jsme hned na začátku porušili jednací řád. Kolega Kincl měl pravdu, když upozorňoval, že návrh ODA nesplňuje předpoklady předložení materiálu 48 hodin před zahájením rozpravy. Bylo mu vysvětleno, a to měl kolega Skalický pravdu, že to není podklad pro jednání podle § 19. Pak je to jeden z pozměňovacích návrhů.

Prosím vás, předmětem dnešního jednání po zprávě ministra Klause je návrh výborů pro plán a rozpočet na usnesení SL a SN ke zprávě vlády. Nic jiného. Toto je základní podklad ve smyslu § 19 a § 24, základní podklad pro jednání sněmoven. Podle § 24 poslanec může v rozpravě přednášet k projednávané věci pozměňovací a doplňovací návrhy. Návrhy musí být podávány písemně a vztahovat se k určité věci. K ničemu jinému pozměňovací návrhy nelze předkládat. Zejména je nelze předkládat k pozměňovacím návrhům. To už jsme tady jednou s kolegou Stome řešili, že to není možné. Pozměňovací návrhy lze skutečně předkládat jen k věci, která je podkladem k jednání.

Podle mého názoru předsedající hned na začátku měl rozhodnout rozpor mezi komplexním návrhem ODA a návrhem ke zprávě vlády o plnění státního rozpočtu, a mělo se rozhodnout, který z těchto tisků se stane předmětem jednání. To se nestalo. Další postup už není zcela seriózní, protože kolega Skalický má komplexní návrh, nelze nyní jeho jednotlivé části srovnávat s částmi návrhů výboru pro plán a rozpočet, různě je zaměňovat, stavět proti sobě, doplňovat, atd. Myslím si, že postup je nekorektní a usnesení, které z toho vzejde, nebude asi velkým úspěchem parlamentu.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Nebudem komentovať toto vyjadrenie. V zákone o rokovacom poriadku sa neupravuje prijímanie uznesení Federálneho zhromaždenia. Volíme tu určité analógie s prijímaním zákona.

Máme obe snemovne uznášaniaschopné. Budeme hlasovať o prijatí bodu 3 z tlače 1395, čo znamená vlastne zrušenie bodu 4 a 5 tlače 1359.

(Hlasování: 14.49)

Kto súhlasí s prijatím uznesenia podľa návrhu pána poslanca Skalického, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (SN 71, SL 59)

Kto je proti? (SN 1, SL 3)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 20, SL 19)

Osem a jeden poslanec nehlasovali.

I tento návrh bol prijatý.

Máme teda návrh, ktorý sa skladá z textu 1359 v prvej časti, to je preambula a prvá časť, berie sa na vedomie a ďalej má bod 2 a 3 z návrhu, ktorý predložil pán poslanec Skalický.

Teraz budeme hlasovať o celom uznesení. Hlási sa ešte poslanec Tichý.

Společný zpravodaj výborů SN B. Tichý: Jen malá poznámka. Pokud jsme tímto hlasováním vyloučili text bodů 4 a 5 návrhu výborů pro plán a rozpočet, potom jsme vyloučili i doplnění bodu 5 podle pozměňovacího návrhu poslance Hubálka a také doplnění bodu 5 podle návrhu pana Tomise. Pan Tomis však podal ještě jeden návrh, a sice na uvedení bodu 6, kdy by se těmto opatřením dal termín a sice 10. 4. 1992.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlási sa poslanec Tomis. Pán poslanec Hubálek, súhlasíte s touto interpretáciou? Pán poslanec Tomis sa vyjadrí.

Poslanec SN V. Tomis: Nemohu s tím souhlasit z toho důvodu, že jestli to je teď bod 5 nebo 6, je to jedno. Část měl pan Skalický a já jsem dal konkrétní návrh na nový bod 5 s textem. Jestli to bude pod číslem 5, 6 nebo 7, nevadí, ale žádám, aby bylo hlasováno o vyslovení nespokojenosti ministru Klausovi.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Takýto návrh bol v rozprave podaný. Myslím, že by sme mali o ňom hlasovať.

Pán poslanec Hubálek.

Poslanec SL B. Hubálek: Nechci zkracovat právo hlasovat o důvěře ministrovi, ale jednací řád pro to stanoví písemný souhlas 30 poslanců ze Sněmovny národů a 30 poslanců ze Sněmovny lidu.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Hubálek, neboli ste tu pri rozprave, ako vidím. Pán poslanec Tomis najprv navrhoval vyslovenie nedôvery, na to som mu oznámil, že vyslovenie nedôvery nie je možné uznesením Federálneho zhromaždenia, ale len postupom, ktorý je stanovený v zákone. Potom v rozprave žiadal, aby v uznesení bola vyslovená Federálnym zhromaždením nespokojnosť s prácou ministra financií, nie vyslovenie nedôvery.

Pán poslanec Tichý to uvedie.

Společný zpravodaj výborů SN B. Tichý: Pan poslanec Tomis navrhl zařadit do bodu 5 text, že Federální shromáždění vyslovuje nespokojenost federálnímu ministrovi financí panu Václavu Klausovi s koncepcí rozpočtové politiky federálního ministerstva financí vzhledem k jejím reálným výsledkům.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, to by bol v tomto prípade bod 4, aby tam nebola taká veľká pomlčka. Budeme hlasovať o tomto návrhu.

Hlási sa poslanec Stome.

Poslanec SN K. Stome: Obávám se, že tento návrh tak, jak byl přednesen a jak byl zachycen, nemá sémantický smysl. O tom se hlasovat nedá.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Opakujem znova, že nejde o vyslovenie nedôvery podľa zákona o rokovacom poriadku. Ide o taký návrh, aký bol prečítaný pánom poslancom Tomisom. Budeme o ňom hlasovať.

(Hlasování: 14.53)

Kto súhlasí s týmto návrhom, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (SN 12, SL 6)

Kto je proti? (SN 9, SL 10)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 12, SL 25)

Sedemdesiattri a päťdesiat sa nezúčastnilo hlasovania.

Tento návrh prijatý nebol.

Je ešte nejaký návrh, pán poslanec?

Společný zpravodaj výborů SN B. Tichý: Poslední, který snad zakončí tu komedii plnou omylů. (Smích v sále.) Já se domnívám, že někdy je namístě smát se i sobě.

Jde o to, že pan Tomis žádá, aby opatření byla provedena v termínu do 10. 4. 1992.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ktoré opatrenia, prosím?

Společný zpravodaj výborů SN B. Tichý: Měl zřejmě na mysli všechna opatření z tisku, která zpracovaly výbory pro plán a rozpočet, ovšem se všemi doplňky. V tomto kontextu by se vztahoval tento termín jenom na to, co jsme odsouhlasili z návrhu pana kolegy Skalického, včetně doplňků.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: O tomto návrhu pravdepodobne skutočne nebudeme môcť hlasovať, pretože sa vzťahuje k textu, ktorý nebol prijatý. Tým sme hlasovali o všetkých častiach uznesenia.

Pán poslanec Kostya má pripomienku.

Poslanec SN L. Kostya: Pane předsedající, protože se domnívám, že na otázku pana Měráka nebylo odpovězeno, chci se zeptat před závěrečným hlasováním, zda budeme v bodu 1 brát na vědomí zprávu, která od strany 61 má text a) nebo text b) nebo budeme každý schvalovat text, který jsme dostali. Budou dvě usnesení? Kterou zprávu schvalujeme, když jsou dva rozdílné texty od strany 61? Jak se vůbec mohlo stát, že poslanci dostali dvě rozdílné zprávy?

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Prosím, aby reagovali predsedovia výborov pre plán a rozpočet. Pán poslanec Zahrádka.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP