Čtvrtek 12. března 1992

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem, pán minister Miller. Konštatujem, že návrh bol prikázaný výborom hospodárskym, sociálnym a kultúrnym, výborom pre plán a rozpočet a výborom ústavnoprávnym obidvoch snemovní. Po prerokovaní vo výboroch bol pripravený písomný podklad uznesenia snemovní - tlač 1389. Výbory pre plán a rozpočet poverili poslancov pána Moroviča a pána Gürtlera prednesením spravodajských správ. Pýtam sa, kto z pánov poslancov chce vystúpiť ako prvý? Pán poslanec Morovič, prosím.

Společný zpravodaj výborů SN J. Morovič: Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne a kolegovia, vážení hostia! Tento zákon sme dostali dosť neskoro do rúk, ale aj tak sa urobilo maximum pre tento zákon. Len počet expertných stretnutí bolo viac ako päť, kedy v niekoľkých rovinách sa rozhodovalo o najstaršej časti tohto zákona, napríklad vymedzenie, na ktoré organizácie to dopadne, zisťovanie ako rozumieme presne minimum, ako vidíme začlenenie do jednotlivých funkčných úrovní atď., a atď. Bolo tam veľmi veľa takých otázok, ktoré bolo treba hodiny analyzovať, než sme došli k záveru. Záver je vlastne zahrnutý, čo sa týka organizácií, na ktoré to dopadne v § 1. Podarilo sa nám nájsť také formulácie, ktoré úplne presne vystihujú celú oblasť organizácií príspevkových a rozpočtových, na ktoré dopadne tento zákon.

Mohol by som povedať, že nám veľmi chýbalo, že dôvodová správa nebola dostatočná. Samozrejme to súviselo s tým, že zákon sa ešte určitým spôsobom prispôsoboval a tak sa nám zdá, že záver, ktorý máte v tlači 1389 je skutočne dobrým produktom spoločnej spolupráce nielen Federálneho zhromaždenia a jednotlivých výborov, ale aj Českej národnej rady a Slovenskej národnej rady a aj odborníkov z jednotlivých rezortov.

Napríklad minulý pondelok sme zvolali zástupcov z Čiech a zo Slovenska, aby sa vyjadrili za oblasť zdravotníctva, za oblasť školstva a Ministerstvo vnútra, teda miest a obcí, všetkých organizácií, ktoré do toho spadajú. Bolo veľmi ťažké určovať, aký dopad bude na štátny rozpočet. Odhady, ktoré sú urobené, sú skutočne... (nesrozumitelný text).... ako pán minister v úvodnej reči uvádzal. Samozrejme presnejší dopad sa pocíti, až sa urobí implementácia nariadení jednotlivých vlád.

Čo bolo veľmi potrebné, aby v týchto otázkach platov sme nerokovali len so zástupcami rezortov a z toho dôvodu sme na expertné porady zvolávali aj zástupcov odborov. Všetky zmeny, ktoré sú odsúhlasené sú v zásade konzultované so zástupcami odborov. Prichádzajú k záveru, že sú akceptované podľa možnosti teraz. Ale je treba si uvedomiť, že niektoré rezorty sa budú riadiť podľa tohto zákona len na určité prechodné obdobie. Napríklad môžem povedať, že zdravotníctvo po prechode, po zmene rozhodne zapadne do úplne iného systému zaraďovania. V tomto štádiu je to pozitívne riešenie.

Do vašej láskavej pozornosti by som dal § 1 ods. a), b) a c), kde sme sa snažili pokryť najrôznejšie organizácie. Na príklade a) si uvedomujeme rozsah rozpočtových a príspevkových organizácií najrôznejších typov podnikateľského, čiastočne závislého na rozpočte atď. V § 1 ods. b) pokrývame odborné učilištia a všeobecné zdravotnícke poistenie atď. To sú príklady, ktoré uvádzam. V § 1 ods. c) sa dotýkame tých rozpočtových organizácií, ktoré vznikajú zo zákona. Napríklad sú to ministerstvá atď. Len pre vysvetlenie - mohol by som uviesť viac.

Veľmi veľa diskusií sme mali k § 6 ods. 1, kde vlastne napríklad otázka kancelára Federálneho zhromaždenia, národných parlamentov a prezidenta sa bude aj tak upravovať špeciálnym zákonom. V tomto štádiu sú určitým spôsobom len spomínané ako všeobecná súčasť.

Paragraf 6 ods. 3 nám potom ukazuje situáciu, v ktorej vzniká režim, ktorý bude musieť byť upravený zvláštnym predpisom. Ale aby nebolo potrebné každý typ organizácie, pretože len veľmi ťažko sa určuje počet typov organizácií, z toho dôvodu sa snažíme všeoobecne robiť, aby len u určitých špeciálnych prípadov ten zvláštny predpis vydával.

Chcel by som vás ešte upozorniť na to, že v niektorých výboroch vo Federálnom zhromaždení boli rôzne návrhy. Napríklad v § 10 výbor sociálny a kultúrny navrhoval, aby sa znížili hodnostné príplatky vo všetkých kategóriách o 100,- Kčs. Ale informácie z vlády nám ukazujú, že to už vláda urobila. Znamená to, že by sme to robili druhýkrát. To je len pre informáciu, aby ste o tom vedeli.

Rovnako tak k § 11 ods. 2 sa dosť široko diskutovalo o tom, akým spôsobom máme riešiť dopad tohto zákona na prácu o víkendoch a akým spôsobom to dopadne na rezort zdravotníctva. Tam boli veľké diskusie. Ak sa k tomu vrátime, mohli by sme o tom tu pohovoriť. Všeobecne sa dá povedať, že bolo niekoľko návrhov, kde sa navrhovalo vo vládnomu návrhu zmeniť percentá príplatkov v rôznych častiach. Objavuje sa to napríklad v návrhu Slovenskej národnej rady, ktorý sme už nestačili prerokovať vo výboroch a to z toho dôvodu, že to došlo dnes ráno. Z iného výboru Slovenskej národnej rady sme dostali stanovisko dnes o 13.00 hodine poobede.

Skutočne veci sú skonzultované, ale niektoré neboli možné. Ako spravodajca výboru pre plán a rozpočet ich budem dávať ako návrh na plénum.

Snáď poslednú poznámku k § 23, kde sa navrhuje zmeniť percentá z 15 na 20 a na 25. Preberali sme to s navrhovateľom dosť podrobne a zistili sme, že sú tieto zvýšenia nereálne a to z toho dôvodu, že nejde o to zmeniť percento pri jednotlivých službách alebo nočných službách, ale v podstate sa mení základ, to znamená, základ z ktorého vypočítavame tie sumy, ako tomu bolo v minulosti, teda tých 25 % sa rozumie ďaleko širšie. To je jedno hľadisko, prečo bolo potrebné uvažovať nad týmto percentom, navrhovateľ dosť striktne a jednoznačne odmietal všetky návrhy. Druhá vec je taká, že z rozpočtového hľadiska chápeme tieto návrhy ako určité prechodné návrhy, ktoré postupne sa budú dokorigovávať po roku, po dvoch rokoch. To je teda ten ďalší argument, ktorý je treba brať do úvahy. Ďakujem veľmi pekne za pozornosť.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem pánu poslancovi Morovičovi. Prosím pána poslanca Gürtlera ako spravodajcu za Snemovňu ľudu.

Společný zpravodaj výborů SL Š. Gürtler: Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, hlavní část zprávy se vztahuje k původně navrhovanému zákonu - tisk 1309 a po úpravách a doplnění tisk 1389. Předpokládám, že po včerejším zamítnutí zákona o platech soudců snad nepotká tento osud tak potřebný zákon jako je tento.

Tato mzdová reforma je v souladu s usnesením vlády ČSFR č. 887/1990 Sb., o změně systému odměňování zaměstnanců rozpočtových a příspěvkových organizací. Každý zákon v podstatě má sjednocovat právní úpravy v obecných zásadách. Návrh, který vám předkládáme a který je o platech a odměnách za pracovní pohotovost v rozpočtových a některých dalších organizacích má v podstatě tentýž smysl. Minimální platební tarify, příplatky za vedení, zastupování, za noční práce, práce o sobotách a nedělích, hodnostní příplatky, příplatky za práci přesčas a různé další příplatky a odměny jsou tak důležité, že nepředpokládáme, že by páni poslanci návrh neschválili, i když chápeme, že tady v tomto shromáždění se to několikrát projevilo, že tam, kde začínají peníze jdou zásady stranou.

Zrušovací ustanovení má celkově 37 bodů a zrušuje další předpisy, které jsou z nich odvozovány. Není pravda, že poslanci gesčních výborů, to znamená výborů pro plán a rozpočet nerespektovali požadované změny na zvýšení jednotlivých položek. Je ale pravda, že prostředky, které jsou k dispozici, nerespektují mnohé naše požadavky.

Hlavní část a zdůvodňování jednotlivých paragrafů, těch důležitých bodů, máte v podstatě ve svém tisku a navíc byly tlumočeny panem Morovičem. Chtěl bych jenom říci, že stanoviska všech výborů, které měly za úkol tento návrh zákona projednat, byla shodná, že doporučují sněmovnám po projednání pozměňovacích návrhů, to je návrhů těchto výborů, i těch dvou výborů, které se vyjádřily ze SNR, i výborů ČNR, která to přijala jako celek, jsou doporučující a myslím, že na základě těchto doporučení je možno i nám doporučit tento zákon na základě vašich připomínek ke schválení. Děkuji za pozornost.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem pánu poslancovi Gürtlerovi a otváram rozpravu. Konštatujem, že hovorcovia politických klubov sa do rozpravy neprihlásili a že mám štyri písomné prihlášky. Prihlásení sú páni poslanci Janča, Musílek, Roček, Magyar, Šolc, Sedlák a pán poslanec Florián. Ako prvý vystúpi pán poslanec Janča.

Poslanec SL B. Janča: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, kolegové, vážení hosté, vláda prostřednictvím pana ministra práce a sociálních věcí vám předkládá návrh zákona, který je netrpělivě, ale s nadějemi očekáván především pracovníky ve školství, zdravotnictví a v dalších organizacích rozpočtové a příspěvkové sféry. Je to pochopitelné, protože odměňování v uvedených profesích naprosto neodpovídá jejich významu a poslání. Zejména ve školství byly po celá desetiletí příjmy hluboko pod celostátním průměrem a podle posledního srovnání za rok 1991 jsou mezi zaměstnanci s vysokoškolským vzděláním učitelé beznadějně na posledním místě. Jejich odměňování je zcela neadekvátní úkolům a poslání, které jsou na ně kladeny a je zdrojem nebezpečného sociálního napětí a neodpovídá ani článku 28 a 41 Listiny základních práv a svobod.

Důsledky tohoto stavu jsou alarmující. Osm až patnáct procent učitelů v okresech odchází do lukrativnějších oborů. Mladí absolventi pedagogických fakult, zejména s odborností cizí jazyky anebo výpočetní techniky do školství vůbec nenastupují. Nedostatek vyučujících s potřebnou kvalifikací se nutně odráží v kvalitě výuky a v úrovni vzdělávání na všech druzích škol. Pokračující mzdová konkurence pak může vést až ke kolapsu, kdy by některým předmětům neměl kdo vyučovat.

Za této situace je nám předkládána předloha, která má neúnosný stav řešit. K jejím kladům patří, že po schválení by měly být sjednoceny obecné zásady odměňování rozpočtové a příspěvkové sféry se sférou podnikatelskou. Pracovníci všech kategorií by měli být zařazeni do 12 platových tříd podle zhruba stejných kritérií a i vyplácení příplatků by mělo mít jednotnou právní úpravu.

Je však otázkou, zda ve srovnání s dosud platnými mzdovými předpisy je návrh minimálních tarifů ve všech zainteresovaných organizacích vyšší a odpovídá zvýšeným životním nákladům.

Proto si dovoluji dát první pozměňovací návrh, a to k § 27, kde navrhuji nový odstavec 2 ve znění: "Nároky vzniklé podle tohoto zákona nesmí být nižší než podle dosavadních předpisů."

Dosažení meziodvětvové srovnatelnosti odměňování jednotlivých profesí rozpočtové a příspěvkové sféry mají plně v rukou vlády obou republik. Na základě určených kompetencí se stanoví nařízením stupnice platových tarifů a pravidla pro zařazování pracovníků do platových tříd. Myslím si však, že by bylo daleko výhodnější, kdyby tyto stupnice mohly být přímo součástí tohoto zákona. Ke konečné výši základních platů se přistupuje cestou postupných kroků a schválením dnes předložené předlohy učiníme ten první, nejdůležitější.

Výše navrhovaných příplatků se mi jeví jako přiměřená s výjimkou jediného, a to za noční práci. Proto předkládám druhý pozměňovací návrh. V § 8 změnit výši příplatku za noční práci z 15 na 20 % průměrného hodinového výdělku. Zdůvodňuji to takto: Tímto příplatkem je řešena odměna za narušení životního rytmu pracovníka. Zákon č. 1/90 Sb. o mzdě jej řeší hodinovou sazbou ve výši nejméně 2,50,- Kčs.

Této částky by pracovník v rozpočtové organizaci dosáhl přibližně v sedmé platové třídě, tedy v nižších platových třídách by na tom byl o něco hůř. Naproti tomu ve vyšších třídách, kde lze očekávat pracovní činnosti vyžadující mimořádnou odpovědnost, například noční služby lékařů, by bylo toto hodnocení, podle mého názoru, nedostatečné.

V závěru bych vás chtěl požádat, abyste pro předložený návrh zákona hlasovali.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Medzitým sa prihlásilo do rozpravy niekoľko ďalších poslancov. Mám tu desať prihlášok. Ako ďalší vystúpi poslanec Musílek. Upozorňujem vás, že sa dnes táto schôdza môže konať len do 18.30 hodiny. O 19. hodine začína v hornej Snemovni národov večer venovaný J. Á. Komenskému. Prosím vás preto, aby ste svoje diskusné príspevky prispôsobili tejto okolnosti, aby sme na zajtra nemali príliš veľké penzum. Teraz vystúpi poslanec Musílek.

Poslanec SL J. Musílek: Vážení kolegové a kolegyně, vážení hosté, k vládnímu návrhu zákona o platech a odměnách za pracovní pohotovost je upřena pozornost tisíců pracovníků hned v několika odvětvích terciální sféry. Já patřím k jedné z nich, ke školství. Dovolte, abych se obsahu věnoval trochu podrobněji.

Kdo je toho názoru, že se za poslední dva roky, tedy v období rozsáhlé transformace naší společnosti, ve školství nic nezměnilo, nemá pravdu. Náš parlament novelizoval důležité školské zákony. Dochází k postupné decentralizaci školského systému, základní a střední školy nabývají právní subjektivitu a vysoké školy značnou autonomii.

Přesto se naše školství potýká s řadou problémů. Jedním z nich je hodnocení povolání učitele a jeho prestiž ve společnosti. Bohužel nutno konstatovat, že obojí zůstává na spodním okraji společenského žebříčku. Přes často proklamovaná hesla, že investice do vzdělání se vždy vyplatí, jdeme zatím stále opačnou cestou. Většina resortů si už dokázala vydobýt slušnější postavení, i když omezené celkovým zhubnutím státního měšce, jen školství a zdravotnictví se pohybuje stále na konci.

Dovolte, abych citoval část dopisu, který nám, poslancům učitelům zaslal ředitel Školského úřadu v Semilech:

"Je všeobecně známo, že vzdělávání zůstává nadále nedoceněno a že vysokoškolsky vzdělaný odborník s 251etou praxí a výbornými výsledky má menší plat než absolvent zvláštní školy s 31etou praxí. Jsou i učitelé s požadovanou kvalifikací, kteří pobírají minimální mzdu. Za první tři čtvrtletí roku 1991 dosáhla úroveň platů ve školství 87 procent celostátního průměru. Tento stav vede k tomu, že řada zkušených učitelů odchází ze školství a absolventi pedagogických fakult hledají uplatnění v jiných oborech."

Hovořil o tom před chvíli i můj kolega Janča a já doplním situaci konkrétními údaji z pátého pražského obvodu, kde hodlají ze školských služeb odejít v této době 104 učitelé, z toho 96 z finančních důvodů. Nechci zdržovat, proto vás odkazuji na dnešní Mladou frontu dnes, kde podrobnější údaje jsou na str. 7 v rubrice Z dopisů čtenářů.

Tato problematika přináší ještě další negativní důsledek do výchovně vzdělávacího systému, a to je feminizace. To neustálé každodenní kontaktování dětí jen se zástupkyněmi něžného pohlaví není pro rozvoj osobnosti dítěte nejvhodnější a přinášejí i takové absurdity, a to, prosím, berte jako odlehčení tématu, že i učitel muž je oslovován žáčky ve škole titulem "paní učitelko", i když rozdílné vnější znaky jsou patrny na první pohled. Aspoň u mé osoby je mýlka zcela vyloučena. A tak se vkrádá do mysli nás učitelů - mužů otázka: "Přežijeme rok 2000, nebo budeme zařazeni do knihy vyhynulých druhů?" Odpověď by nám mohlo dát i přijetí tohoto zákona, protože by mohlo vyvolat alespoň částečnou "chlapizaci" našich sboroven.

Kolegyně a kolegové, domnívám se, že je nutno ocenit i trpělivost, s jakou učitelská veřejnost snáší své ne příliš lichotivé postavení na žebříčku společenských hodnot. Učitelé ve vzácné shodě s odborovými orgány nežádají horentní sumy. Určitě by nechtěli vyvolávat polemiku kolem výše platů - viz včerejší rozprava o platech soudců - nevyhrožují ani stávkou, neboť jsou si vědomi toho, že je to pošetilost. Upřímně řečeno, našemu občanovi by asi taková stávka příliš nevadila. Už slyším leckterého pivního skauta, jak si říká: "Ať si stávkují, stejně to musí do konce školního roku ta naše děcka naučit!" No a ta naše děcka? Ta by jistě přivítala takovou událost se špatně utajovanou radostí.

Ale teď vážně. Podávám pozměňovací návrh k § 6 odst. 2 v tomto znění:

"Vedoucímu zaměstnanci zaměstnavatele, který není uveden v odst. 1, přísluší podle stupně řízení a náročnosti řídící práce příplatek za vedení, jehož sazby stanoví prováděcí předpis vydaný podle § 24 v rámci těchto rozpětí."

K tomu je nutno doplnit i § 24 odst. 1 písm. b). Je nutno doplnit zmocnění i v úpravě podle § 6 odst. 2. Navrhované nové znění by znělo:

"Odst. b): Příplatky za vedení podle § 6 odst. 2 a 3."

Zdůvodnění je takové: Navržené znění § 6 odst. 2 neumožňuje vládám diferencovat sazby příplatků za vedení podle náročnosti řídící práce, neboť při stejné jako navržené organizační struktuře vyplývá nárok na příplatek za vedení přímo ze zákona, bez ohledu na předmět a rozsah činnosti zaměstnavatele.

Jako příklad lze uvést: Vedoucí ústředního orgánu státní správy, v jehož čele není ministr, je statutárním orgánem, stejně jako vedoucí územního orgánu státní správy a náležel by jim oběma příplatek ve výši 1 600 až 6 000 korun.

Další pozměňovací návrh k § 24, a to doplnit jej o nový odst. 3:

"Prováděcí předpis nesmí stanovit nižší výdělkovou úroveň, než stanoví dosavadní předpisy."

Navržené znění dává záruku, aby nová úprava nepoškodila pracovníky, kteří mají v současné době a podle dosavadních předpisů platy vyšší než jsou navrhované minimální platové tarify.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, dnes večer, zhruba za dvě hodiny, se zajisté v hojném počtu zúčastníme slavnostního koncertu na počest našeho nejslavnější pedagoga J. A. Komenského.

Jsem přesvědčen, že váš umělecký prožitek bude ještě umocněn bohulibým pocitem, že jste přijali rozumný a prospěšný zákon. A já vám za všechny kantory předem děkuji.

A jako perličku na závěr - dnes přišel na náš klub časopis Sondy, který vyjde příští pondělí. Říkám to dobře, má totiž datum 16. března. Tam je rozsáhlý rozhovor o této problematice a ten končí douškou po uzávěrce: Výborně, zákon byl přijat! Tím vám nechci napovídat, ale doufejme, že všechno dobře dopadne. (Potlesk.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem aj ja, pán poslanec Musílek. Ako ďalší vystúpi pán poslanec Roček. S faktickou poznámkou sa hlási pán poslanec Zapletal.

Poslanec SN P. Zapletal: Měl bych krátkou technickou poznámku k vystoupení pana předřečníka a při této příležitosti bych se chtěl zeptat pana navrhovatele, kdo vypracoval charakteristiky jednotlivých platových tříd. Podíváme-li se totiž podrobněji například na charakteristiku 10. či 11. platové třídy, dojdeme k závěru, že tato kritéria nesplňují v současné době ani někteří vysoce postavení činitelé. Navíc by mne na základě dopisů mých voličů zajímalo, kdo a dle jakých směrnic bude posuzovat, kdo do jednotlivých kategorií náleží. Stačí si například srovnat navrhovaný plat a kritéria v 10. platové třídě například s platem nedávno stávkujících řidičů autobusové dopravy. Myslím, že k tomu nemusím nic dodávat.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Hovoriť bude poslanec Roček, pripraví sa poslanec Magyar a ako ďalší poslanci Šolc a Sedlář.

Poslanec SN M. Roček: Pane předsedající, dámy a pánové, termín předložení tohoto návrhu zákona Federálnímu shromáždění byl postupně odkládán. Původně byla platnost zákona avizována od 1. ledna 1992, pak od 1. dubna 1992. Tato skutečnost spolu se zřejmým nedostatkem finančních prostředků na mzdy vyvolává v odvětví školství negativní jevy s vážnými politickými, ekonomickými a morálními důsledky. Již nyní odcházejí ze školství učitelé a hledají si často jakékoliv, ale lépe placené zaměstnání. Jiní si přivydělávají v různých veřejných službách, což je zátěž pro jejich práci ve škole i ve vztahu k žákům a rodičovské veřejnosti.

Dovolte mi, prosím, krátkou citaci z Učitelských novin č. 9: "Přestože váhavost federálního parlamentu vnesla odkládáním přijetí zákona týkajícího se mezd hodně pochybností a zmatků, ministerstvo školství dnes dává jednu jistotu - od 1. dubna 1992 uvolní takové finanční prostředky, které umožní zvýšit školským pracovníkům mzdy v průměru o tisíc korun. Je nutné zdůraznit, že krok ministerstva zachraňuje dluh Federálního shromáždění. Proto spokojenost nad tím, jaké budou mzdy školských pracovníků od 1. 4. nemůže být úplná. Dnes jsme, páni poslanci, udělali něco za vás. Všichni víme, že je to morálně správné řešení, ale ve fungujícím demokratickém a právním státě by to všechno mělo proběhnout jinak." Podepsána Regina Dokoupilová.

Jistě je možné v mnohém s autorkou článku nesouhlasit, například v tom, že opatřením ministerstva byla tato věc vyřešena, a to hned z několika důvodů:

1. zmíněný postup ministerstva se týká jen jedné z republik

2. finanční prostředky nestačí na pokrytí přesčasových hodin

3. není dosažena srovnatelná úroveň v odměňování s ostatními resorty rozpočtové sféry.

Právě tak obvinění federálního parlamentu z liknavosti je naprosto nepodložené, neboť termín dodání předlohy zákona a termín jejího projednání hovoří v tomto smyslu naprosto jednoznačně. Je však nutno souhlasit s tím, že projednání a přijetí tohoto zákona již nelze odkládat. I dílčí šetření o personální situaci ve školství ukazuje, jak dlouhodobý je nedostatek kvalifikovaných učitelů v produktivním věku. Často je nahrazují kvalifikovaní důchodci a nekvalifikovaní maturanti. Pro ilustraci: ve 28 okresech České republiky odešlo během roku 1991 v produktivním věku ze školství 1395 kvalifikovaných učitelů.

Investice do dětí, mládeže, výchovy a vzdělání je v současné době jednou z nejpotřebnějších.

Na závěr po dohodě s pracovníky ministerstva školství České republiky, zastoupenými doc. Volfem na jedné straně a odbory resortu školství ing. Reslerem na straně druhé, podávám následující pozměňovací návrhy.

1. K § 24 čl. 1 nový odstavec a): "Jednotné katalogy prací, popřípadě funkcí a kvalifikační předpoklady v souladu s charakteristikami platových tříd včetně způsobu zařazování do těchto tříd a stupnice jednotných platových tarifů, popřípadě způsob jejich určení." Zdůvodnění: jednotná stupnice platových tarifů zabezpečí pro všechny resorty platovou srovnatelnost náročných činností.

1. V § 24 čl. 1 doplnit odstavec f): "V resortu školství míru vyučovací povinnosti učitelů a povinnosti výchovné práce ostatních pedagogických pracovníků." Zdůvodnění: V resortu školství je nezbytné zajistit jednotnou úpravu míry vyučovací povinnosti učitelů a povinností výchovné práce ostatních pedagogických pracovníků. Děkuji za pozornost.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP