Úterý 14. dubna 1992

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Slovo má poslanec Mečl, připraví se poslanec Benda.

Poslanec SN J. Mečl: Vážené kolegyně a vážení kolegové. Dovolte mi, abych přednesl dvě poznámky, dva návrhy k navrženému programu společné schůze Federálního shromáždění.

Koncem roku 1991, nebo v druhé polovině roku 1991 provedlo Federální shromáždění rozsáhlou novelizaci trestního zákona. Tato novelizace trestního zákona byla motivována především tím, demokratizovat čs. trestní právo, uvést do souladu některé instituty trestního práva s Listinou základních práv a svobod. Federálnímu shromáždění se to ne zcela podařilo a v souvislosti s touto rozsáhlou novelizací provedlo také úpravu § 260 trestního zákona. K tomuto paragrafu po nabytí platnosti novelizace byly předloženy pozměňovací návrhy. Jsou to dva tisky 1167 a 1168. Oba tisky byly projednány ve výborech Federálního shromáždění i České národní radě. Federální vláda se ve svém stanovisku vyjádřila pozitivně k návrhu na novelizaci § 260 tak, jak oba návrhy uvedly.

Doporučuji proto, pane předsedající, aby do programu této schůze byl zařazen bod - Novela trestního zákona podle tisku 1167 a tisku 1168. To je první poznámka.

A druhá poznámka, druhý návrh se týká dosavadního bodu 4, kde jde o návrh ústavního zákona, který se týká úpravy volebního období Federálního shromáždění. Doporučuji, aby tento bod byl zařazen místo bodu 2, o kterém jste informoval Federální shromáždění, že nebude zařazen. Domnívám se, že tyto dva ústavní zákony jak pod bodem 1, tak pod bodem 4 spolu souvisejí, jsou to aktuální návrhy ústavních zákonů, které se týkají bezprostředně situace po volbách, a proto doporučuji, aby ten návrh z bodu 4 byl zařazen na místo bodu 2.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Nyní má slovo poslanec Benda, připraví se poslankyně Nováková.

Poslanec SL V. Benda: Vážené Federální shromáždění, mám tři poznámky, ale jenom jedna z toho se týká doplňovacího návrhu.

Obdrželi jsme dnes pozvání na schůzi předsednictva Federálního shromáždění na dnešní večer, kde je zařazen bod do programu - Určení zástupce, který bude zastupovat Federální shromáždění v řízení před Ústavním soudem ČSFR a vyjádření k návrhu skupiny 99 poslanců Federálního shromáždění.

Zařazení tohoto bodu je reakcí na dopis Ústavního soudu, resp. soudce Kesslera, který je zpravodajem v této záležitosti, ve kterém je Federální shromáždění žádáno, aby jednak určilo zástupce, který by obhajoval tzv. lustrační zákon při řízení proti návrhu 99 poslanců Federálního shromáždění, a jednak aby k tomuto stanovisku 99 Federální shromáždění jako celek zaujalo stanovisko.

Domnívám se, že způsob řešení prostřednictvím předsednictva je naprosto nevhodný, dokonce i procedurálně nevhodný, protože v případě 99 poslanců se jedná o velkou část pléna, zatímco tady by se rozhodovalo jenom v předsednictvu, ale nevhodný i z těch důvodů, že mnozí členové předsednictva i jaksi veřejně a písemně ještě před přijetím tohoto zákona proti němu protestovali. To znamená, není možné přenést v tomto ohledu pravomoce Federálního shromáždění na orgán, jakým je předsednictvo. Pokládám proto za nutné, aby byl zařazen na program, a protože tady je lhůta, do které to musí být podáno, tak na počátek programu nebo hned v prvních dnech našeho jednání, aby byl zařazen tento bod tak, jak byl zařazen na schůzi předsednictva, to znamená Určení zástupce Federálního shromáždění u Ústavního soudu a zaujetí stanoviska k dopisu 99 poslanců. To je první moje poznámka, první pozměňující návrh. Písemně ho mohu dáti, ale je v přesném znění v materiálu předsednictva.

Druhá moje poznámka je jenom k tomu, co tady navrhoval poslanec Kulan a další - na vynechání návrhu

zákona o informačních systémech. Jenom připomínám svou informací, že v tomto případě gesční výbory ústavně právní použily článku 43 jednacího řádu a návrh zákona jako naprosto nezpůsobilý projednávání vrátily s vážnými výhradami předsednictvu, aby vstoupilo do příslušných jednání. Čili myslím si, že by tady ani neměly být úvahy o tom, když máme jiné naléhavé doporučené zákony, aby tento zákon byl projednáván.

A poslední třetí poznámka - protože pan poslanec Moric nepodal pouhý procedurální návrh na projednání mých výroků, nýbrž doprovodil ho meritorní citací mého údajného výroku, ve které opakoval jeho falešnou interpretaci nebo falešné podání, jak je původně přinesl slovenský rozhlas a jak jej hned následující den slovenský rozhlas dementoval nebo zveřejnil moji opravu, pak pokládám za své právo zopakovat výrok, který jsem skutečně řekl.

Na převážně vojenském mítingu v Nitře, za účasti ministra obrany Dobrovského, s větším počtem vojáků a důstojníků, kde se několik hodin diskutovalo především o vojenských problémech, problémech obrany Slovenska, slovenské osvobozenecké armády, počtu letectva strategického nasazení atd., jsem na písemný dotaz z pléna: Jestliže na Slovensku zvítězí levice, můžete nám nějak pomoci? - podotýkám, že tady ten dotaz mám...

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pane kolego, prosím velmi stručně, nyní máme procedurální problém k programu. Pan kolega Moric dal návrh na zařazení zvláštního bodu jednání. O tomto návrhu jsme zatím nejednali, proto si myslím, že je zbytečné tomu předcházet meritorním stanoviskem.

Poslanec SL V. Benda: Přesto mi dovolte, abych aspoň odcitoval inkriminovanou větu. Já jsem odpověděl: "Jestliže se levice nebo kdokoliv jiný dostane k moci na Slovensku násilným, protiústavním způsobem, nebo za pomoci zahraniční intervence, samozřejmě vám pomůžeme jako jsme vám pomohli proti maďarské komunistické intervenci v roce 1919." A pokračoval jsem: "Ale jestliže by ve volbách nebo v referendu padlo jakékoliv rozhodnutí, nic nám do toho není." Domnívám se, že jsem se pohyboval zcela v ústavním rámci a kolega Moric by měl opakovat...

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pane kolego, řekl jsem, že teď nemáme meritorní diskusi o těchto věcech. I když jste odkazoval na materiál předsednictva, vy jste přece jen dal své návrhy. Protože už je asi 20 pozměňovacích návrhů k programu, nebude jednoduché o tom hlasovat. Prosím, pan poslanec Moric.

Poslanec SN V. Moric: Zo slov pána poslanca Bendu som veľmi jasne zistil, že nechce Slovensko oslobodiť federálnou armádou, ani ho nechce oslobodiť. Svoj návrh beriem späť.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Paní poslankyně Nováková, připraví se pan poslanec Prokop.

Poslankyně SL E. Nováková: Vzhledem k časové náročnosti této naší plenární schůze dávám procedurální návrh v tomto znění: Aby po večerní přestávce, tedy přestávce na večeři, pokračoval denní program neukončenými rozpravami minimálně do 22.00 hodin.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Slovo má pan poslanec Prokop.

Poslanec SN M. Prokop: Pane předsedo, pane předsedající, kolegové, já jsem nechtěl vystupovat, když pan předseda Kontra seznamoval plénum se stanoviskem ústavně právního výboru Sněmovny národů. Ale protože kolega Zelenay si osvojil jeden z jeho návrhů jako pozměňující návrh k programu, tak mi dovolte jen upozornit: Jedná se o bod 30, týkající se federálního rozhlasu a televize. Nevystupuji teď jenom jako navrhovatel jednoho z předkládaných zákonů, ale také jako předseda gesčního výboru. Chtěl bych upozornit, že tento bod programu v žádném případě nijak nesouvisí se staženým bodem - zákonem o hromadných sdělovacích prostředcích. To je naprosto zavádějící argumentace, za prvé.

A za druhé bych chtěl upozornit na to, že přijetím malého kompetenčního zákona v oblasti hromadných sdělovacích prostředků již před rokem jsme přijali určitou zákonnou lhůtu, do které je zapotřebí upravit zákonným způsobem postavení rozhlasu a televize na federální úrovni. Chtěl bych vás na to jenom upozornit, abyste to brali v úvahu, až budeme hlasovat o návrhu kolegy Zelenaye, stáhnout tento bod programu z jednání.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Já připomínám, nemáme meritorní diskusi k procedurálním návrhům. O procedurálních návrzích na změnu programu budeme hlasovat. Pan místopředseda Mikloško si přeje slovo. Znovu zdůrazňuji: Nejednáme teď o tom, zda to bude nebo nebude zařazeno. Ten návrh je a poslanci rozhodnou o protinávrhu na vyřazení. Čili je zbytečné o tom diskutovat.

Místopředseda vlády ČSFR J. Mikloško: Zákon o masovokomunikačných prostriedkoch je mojím zákonom. Mrzelo ma, že vypadol z tohto zasadnutia, avšak nesúvisí to ani so zákonom o Česko-Slovenskom rozhlase a televízii. Ide tam o etiku novinára, o formu registrácie, o pokuty, napomenutia atď. Nie je pravdou, že by to súviselo s televíziou a s rozhlasom ako s inštitúciami.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský:

Děkuji. Pan poslanec Senjuk má slovo.

Poslanec SN R. Senjuk: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedající, dámy a pánové, nehodlám dlouho zdržovat. Chci navrhnout nový bod programu, novelu živnostenského zákona. Pokud jde o novelu živnostenského zákona tak, jak ji navrhuji, přestože neprošla výborem petičním, nedomnívám se, že je potřeba provést patřičné legislativní kolečko, protože nezbytnou novelou tak, jak já ji vidím, je navržení jednoho jediného bodu, a to je posunutí povinnosti přeregistrování se živnostníků a podnikatelů podle tohoto zákona ne do konce roku 1992, ale do poloviny roku 1993. To, předpokládám, nebude vyžadovat delší práci než 10 minut.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Písemné přihlášky poslanců a poslankyň do diskuse byly vyčerpány. Ptám se kolegů, kdo si ještě přeje slovo. Poslanec Vodehnal, poslanec Adámek.

Poslanec SN J. Vodehnal: Pane předsedající, dovolte mi, abych si ujasnil jeden váš dnešní výrok. Řekl jste, že informaci ministra hospodářství k zemědělství nebudeme projednávat. Pokud mě paměť neklame, my jsme na poslední společné schůzi rozhodli, že na této společné schůzi budeme tuto informaci projednávat.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme o tom hlasovat jako o pozměňovacím návrhu předsednictva. Dávají tento pozměňovací návrh. Vzhledem k tomu, že jsem jej četl na začátku, budeme o něm hlasovat na začátku. Pan poslanec Adámek.

Poslanec SL J. Adámek: Já vlastně budu tuto problematiku opakovat. Chtěl bych, aby návrh pana poslance Benčíka byl zařazen na program jednání a budu jej podporovat - informace o problematice zemědělství.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Kdo z kolegů si ještě přeje slovo k programu? Pan poslanec Sokol.

Poslanec SN J. Sokol: Vážený pane předsedo, pane předsedající, kolegové, kolegyně, debata o programu je dlouhá a nebudu k ní nic přičiňovat. Chtěl jsem vás jenom poprosit, abychom za prvé předčasně nevyřazovali z programu body, které by se ještě event. projednat daly, na kterých už třeba výbory strávily nějaký čas. Na vyřazení je dost času, není třeba ho dělat dnes.

Za druhé jsem chtěl podpořit návrhy kolegů Dienstbiera a Šolce. Zejména případ konfliktu zájmů je věc, která bude příští Federální shromáždění zaměstnávat. Víte, jak nás postihly problémy s posilováním věrohodnosti poslanců ve vztahu k seznamům Státní bezpečnosti, a jsem přesvědčen, že otázky konfliktu zájmů nebudou v budoucnosti o nic méně vážné. Tím víc je potřeba, abychom svým nástupcům a kolegům připravili půdu a co možná zajistili, aby jejich pobyt v tomto parlamentě byl korektní a věrohodný. Proto vás prosím, abyste tento návrh podpořili. Děkuji.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Přeje si ještě někdo vystoupit s pozměňovacími návrhy k návrhu programu? (Nikdo.) Není tomu tak.

Tuto část diskuse končím. Prosím poslance a poslankyně, kteří opustili jednací síň, aby se do ní vrátili. Budeme hlasovat o návrhu programu včetně hlasování o pozměňovacích návrzích, které k němu byly podány.

Než přistoupíme k hlasování, mám tu informaci pro pana poslance Magyara, která je důležitá z toho hlediska, aby uvážil, zda bude trvat na svém návrhu. Pan předseda podal informaci, že dopis poslance Magyara byl postoupen 2. 4. předsedovi Sněmovny lidu, poslanci Battěkovi. Jeho námitka má vztah jen k výborům, ne k Federálnímu shromáždění jako celku. Proto se dopis poslance Magyara postoupil Sněmovně lidu a ne společné schůzi Federálního shromáždění. Pan poslanec Magyar.

Poslanec SL F. Magyar: Ten prípad sa týka obidvoch snemovní, pretože sú tam podpisy z obidvoch snemovní.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Vážení kolegové, ve Sněmovně národů je přítomno 86 poslanců, ve Sněmovně lidu rovněž 86 poslanců. Obě sněmovny jsou usnášeníschopné.

Než přistoupíme k hlasování, chci ještě některé věci opakovat, aby nedošlo ke zbytečným sporům, zda postup byl nebo nebyl korektní.

Pan poslanec Kontra tady uvedl řadu návrhů zákonů, které podle jeho názoru - snad i názoru dalších kolegů ze strany ústavně právních výborů - nejsou z hlediska legislativního dostatečně projednány a doporučuje jejich vyřazení z programu.

Já doporučuji, abychom o tomto návrhu nejednali. Ústavně právní výbory by měly tuto problematiku posoudit a podají-li nám návrh usnesení k určitým věcem, nic nebrání tomu, abychom se v průběhu schůze k této věci vrátili. Ale teď bychom myslím zbytečně příliš komplikovali situaci, kdybychom chtěli předem vyřazovat určité věci z programu, které do programu zařazeny jsou. (Hlásí se poslanec V. Benda.)

Pane kolego Bendo, myslím, že každý - a taková praxe je - v průběhu schůze má právo podávat procedurální návrhy. Čili jestliže bude v průběhu schůze podán procedurální návrh, který podají ústavně právní výbory, můžeme jej znovu posoudit.

Hlásí se pan poslanec Benda a poslanec Kulan k faktické poznámce.

Poslanec SL V. Benda: Já mám jenom technickou poznámku k vaší informaci.

K zákonu o informačních systémech existuje a bylo podáno řádné usnesení ústavně právních výborů.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Moje informace byla obecná, respektive moje sdělení bylo obecné a netýkalo se jednotlivých věcí.

Tento návrh na vyřazení tohoto bodu je podán jako speciální procedurální návrh a bude se o něm samozřejmě hlasovat.

Pan poslanec Kulan.

Poslanec SN P. Kulan: Sťahujem svoj návrh na zaradenie bodu "rôzne".

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský:

Děkuji.

Jako první bod a pozměňovací návrh je tu doporučení předsednictev sněmoven v tomto smyslu:

Sněmovna lidu a Sněmovna národů souhlasí s nezařazením informace o zemědělství a zprávy generálního prokurátora ČSFR do programu 22. schůze.

Jsou to dva body, budeme o každém hlasovat samostatně.

Nejprve tedy se bude hlasovat o vyřazení Zprávy o stavu zemědělství. Prosím, pokud některé názvy tisků necituji přesně, souvisí to s tím, že nemám všechny tisky při ruce. Ale myslím, že pochybnost o věcném obsahu návrhu není.

Čili hlasujeme.

Kdo z poslanců souhlasí s tím, aby z programu byla vyřazena Zpráva o stavu zemědělství, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasování: 12.23)

(SN 53, SL 56)

Kdo je proti? (SN 29, SL 29)

Kdo se zdržel hlasování? (SN 19, SL 13)

Sněmovna národů padesát tři, dvacet devět, devatenáct, Sněmovna lidu padesát šest, dvacet devět, třináct.

Sněmovny s návrhem souhlasily.

Druhý návrh se týká vyřazení Zprávy generálního prokurátora.

Kdo souhlasí s vyřazením tohoto bodu z programu, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasování: 12.24)

(SN 61, SL 64)

Kdo je proti? (SN 8, SL 7)

Kdo se zdržel hlasování? (SN 35, SL 29)

Sněmovna národů šedesát jedna, osm, třicet pět, Sněmovna lidu šedesát čtyři, sedm, dvacet devět.

Obě sněmovny souhlasí s návrhem s návrhem předsednictev.

Nyní bychom měli hlasovat o návrhu poslance Hubálka na to, aby společná schůze končila až 8. května t.r.

Prosím, kdo je pro tento pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasování: 12.25)

(SN 44, SL 35)

Kdo je proti? (SN 12, SL 10)

Kdo se zdržel hlasování? (SN 49, SL 60)

Sněmovna národů čtyřicet čtyři, dvanáct, čtyřicet devět, Sněmovna lidu třicet pět, deset, šedesát.

Návrh přijat nebyl.

Jako další mám zapsán návrh poslance Cuhry, aby na pořad byl zařazen zákon o protikomunistickém odboji. Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasování: 12.26)

(SN 50, SL 51)

Kdo je proti? (SN 18, SL 14)

Kdo se zdržel hlasování? (SN 35, SL 38)

Sněmovna národů padesát, osmnáct, třicet pět, Sněmovna lidu padesát jedna, čtrnáct, třicet osm.

Návrh sněmovny nepřijaly.

Další návrh je návrh poslance Dienstbiera, aby na pořad schůze byl zařazen návrh (tisk 1115) o konfliktu zájmů, a to jako bod 25. Myslím, že o těchto dvou bodech můžeme hlasovat najednou.

Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasování: 12.27)

(SN 53, SL 50)

Kdo je proti? (SN 0, SL 4)

Kdo se zdržel hlasování? (SN 51, SL 51)

Sněmovna národů padesát tři, nula, padesát jedna, Sněmovna lidu padesát, čtyři, padesát jedna. Děkuji.

Sněmovny návrh nepřijaly.

Jako další je tu návrh poslance Blažka, zařadit k projednání vystoupení poslance Pánise v norské televizi. Je tu připraven návrh usnesení.

Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasování: 12.28)

(SN 82, SL 75)

Kdo je proti? (SN 0, SL 1)

Kdo se zdržel hlasování? (SN 20, SL 30)

Sněmovna národů osmdesát dva, nula, dvacet, Sněmovna lidu sedmdesát pět, jedna, třicet.

Sněmovny návrh zařadily na program. Prosím Kancelář, aby zařídila rozmnožení návrhu usnesení pro poslance.

Pan poslanec Magyar trvá i po vysvětlení na hlasování o svém návrhu? (Poslanec SL F. Magyar: Áno.)

Prosím, abyste opakoval obsah svého návrhu, poněvadž řadu poslanců tu nebyla při vašem vystoupení, aby věděli, o čem mají hlasovat.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP