Úterý 21. dubna 1992

Ministr dopravy ČSFR J. Nezval: Vážené dámy a pánové poslanci, vážený pane předsedající, Dohoda o volném obchodu mezi Českou a Slovenskou Federativní Republikou a státy Evropského sdružení volného obchodu představuje smluvní dokument nové generace. O jeho sjednání Česká a Slovenská Federativní Republika usilovala bezprostředně po vzniku Göteborské deklarace v červnu roku 1990, která otevřela novou éru prohloubené spolupráce mezi Československem a tímto důležitým evropským integračním seskupením. Jednání o Dohodu započala v prosinci roku 1990 a skončila parafováním Dohody 3. března letošního roku. Její podpis se uskutečnil 20. března.

O důležitosti a potřebnosti této dohody pro ekonomiku České a Slovenské Federativní Republiky svědčí i ta skutečnost, že pouhý měsíc od podpisu byla tato dohoda schválena v obou národních vládách a ve vládě federální a díky pochopení předsednictva Federálního shromáždění leží nyní před vámi.

Hospodářská část asociační dohody ČSFR - Evropská společenství a tato dohoda se zeměmi ESVO vytváří pro Československo širokou zónu volného obchodu zahrnující celou severní, západní a jižní Evropu. Po relativně krátkém přechodném období bude moci československé zboží vstupovat na trhy těchto zemí bez celních i jiných překážek. Přitom byla dohodnuta zásada, že tyto překážky budou odstraňovány asymetrickým způsobem, a to rychleji ve prospěch Československa a pomaleji ve prospěch evropských partnerských zemí, to znamená, že československá ekonomika bude svým celním systémem chráněna déle a účinněji.

V konkrétním případě Dohody o volném obchodu mezi Československem a zeměmi ESVO budou celní bariéry odstraňovány takto: Země ESVO zruší asi 80 % svých cel při vstupu dohody v platnost. Zbývající cla se týkají pouze některých ocelářských výrobků, uhlí a železné rudy při vývozu do Rakouska a Švédska, dále některých textilních výrobků při vývozu do Rakouska, Švédska a Norska a tří chemických položek při vývozu do Švédska a Norska. Cla na tyto výrobky budou odstraněna do konce roku 1997.

Česká a Slovenská Federativní Republika zruší cla při vstupu dohody v platnost pouze u těch výrobků, kde je buď československá výroba nepostačující anebo kde se uvažuje o jejím postupném snižování. U středně citlivých výrobků budou cla postupně zrušena do konce roku 1996 a u citlivých výrobků budou československá cla postupně zrušena do konce roku 2 000.

Dohoda o volném obchodu mezi Českou a Slovenskou Federativní Republikou a ESVO obsahuje řadu dalších výhod, například podstatné omezení, případně úplné zrušení množstevních omezení dovozu, množstevních omezení vývozu, odklad plnění povinností vyplývajících z existence státních monopolů, při vypisování veřejných zakázek, při ochraně duševního vlastnictví, při dodržování mezinárodně uznaných pravidel hospodářské soutěže a zejména při poskytování dotací při výrobě a při provádění zahraničního obchodu. Bližší informace jsou uvedeny v podkladech, které byly distribuovány k projednání tohoto bodu.

Závěrem bych se chtěl zmínit o problematice zemědělství. Jak je vám jistě známo, obchod se zemědělskými výrobky je v celém světě považován za velmi citlivou záležitost. A právě tato otázka zastavila prakticky průběh tzv. uruguayského kola v GATT. Dohoda o volném obchodu Česká a Slovenská Federativní Republika - ESVO zahrnuje pouze průmyslové výrobky a ze zemědělské oblasti se omezuje na tzv. zpracované zemědělské výrobky.

Je nutné zdůraznit, že vstupem této dohody v platnost získává Československo okamžitě veškeré výhody, které země ESVO poskytují zemím Evropských společenství. Pouze Rakousko nám toto zacházení poskytne ve dvou krocích: polovinu hned a druhou polovinu za rok. Československo si naopak ponechává svá poměrně vysoká cla až do konce roku 1994 a poté je bude do tří let snižovat pouze na úroveň tak zvaného zemědělského komponentu.

Pokud jde o základní zemědělské výrobky, bylo dohodnuto, že Československo uzavře bilaterální dohody s jednotlivými zeměmi ESVO, v nichž má být Československu opět asymetrickým způsobem poskytnuta řada celních výhod. Obsah těchto dohod je projednáván na expertní úrovni a dohody budou v nejbližší době finalizovány.

Vážení poslanci, dohoda o volném obchodu mezi Československem a ESVO, kterou máte nyní projednat, představuje pro Československo jeden ze základních předpokladů pro výraznou orientaci československého zahraničního obchodu směrem na evropské státy s vyspělou tržní ekonomikou.

Pokud s touto dohodou vyslovíte svůj souhlas, bude moci vstoupit v platnost již od 1. července tohoto roku, čímž vytvoří možnost pro československé exportéry, aby získali jen na ušetřených clech částku 600 až 700 miliónů korun.

Prosím o váš souhlas s předkládanou dohodou. Děkuji.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem pánu ministrovi Nezvalovi. Konštatujem, že vládny návrh bol prerokovaný vo výboroch hospodárskych a zahraničných obidvoch snemovní. Spravodajcovia za snemovne sú: pán poslanec Lacina za Snemovňu ľudu a pán poslanec Souček za Snemovňu národov. Prosím oboch, aby podali primerane dlhé spravodajské správy.

Žiadam všetkých, ktorí sú mimo sály, aby sa do nej dostavili, budeme hlasovať a začneme hlasovaním práve o tomto návrhu. Prosím.

Společný zpravodaj výborů SL J. Lacina: Pane předsedající, vážené Federální shromáždění, předložený vládní návrh na ratifikaci smlouvy o volném obchodu mezi ČSFR a zeměmi Evropského sdružení volného obchodu představuje další významný krok Československa v mezinárodním trhu. Jak jsme slyšeli z úst pana ministra, je předložená smlouva výrazným ulehčením nejen administrativního charakteru, ale především charakteru věcného. Smlouva umožňuje za velmi výhodných podmínek vývoz našeho zboží do sedmi zemí Evropského společenství volného obchodu. Významnou skutečností, jak jsme slyšeli, je, že v případě ratifikace dnes bude smlouva platit už v II. pololetí s předpokládaným přínosem 600 až 700 miliónů korun ve snížení cel a omezení kvót.

Smlouva upravuje řadu dalších oblastí mezinárodního obchodu, řeší například problematiku konkurenceschopnosti omezením státních zásahů, přičemž Československo má možnost po dobu pěti let - jak jsme slyšeli - využívat určité úlevy. Stejně přesně jsou stanovena pravidla omezovacích opatření.

Po projednání ve výborech zahraničních a garančních, výboru hospodářském jsme došli k přesvědčení, že smlouva je pro naši ekonomiku velmi výhodná a jak jsme slyšeli, jde o dokument nové generace. A proto jako zpravodaj Sněmovny lidu vám doporučuji dohodu schválit.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem, pán poslanec. Teraz pán poslanec Souček za Snemovňu národov.

Společný zpravodaj výborů SN J. Souček: Pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych doplnil zpravodajskou zprávu, kterou podal zpravodaj za Sněmovnu lidu. Předkládaný vládní návrh k vyslovení souhlasu našeho Federálního shromáždění s dohodou, která byla parafována 20. března tohoto roku je, podle mého názoru, jedním z nejdůležitějších dokumentů, které potřebuje pro rozšíření obchodu, který u nás je v nejbližší době nutný. Byl doporučen oběma výbory, jak hospodářským tak i výborem zahraničním bez jakýchkoliv dalších připomínek.

Celkem se skládá ze 40 jednotlivých článků, jejichž část máte před sebou na stole, a protokolů A až E. Pochopitelně jsou tam dány i přílohy, které stanoví, v jakém rozsahu se dohoda s ESVO, to znamená Evropským sdružením volného obchodu, nás týká.

Gestorem jednání za československou stranu bylo federální ministerstvo zahraničního obchodu a k vlastnímu jednání byli potom přizváni zástupci vlády České republiky a vlády Slovenské republiky a představitelé dalších federálních orgánů. Všichni vyslovili s návrhem souhlas.

Byli jsme přítomni jako zpravodajové jednání přímo s tímto výborem jako takovým. Jedná se skutečně o velmi rozsáhlý materiál, jehož výtah je vám předložen.

Jednání ESVO probíhalo paralelně i s jednáním Maďarska i Polska, ovšem byly výhrady ze strany těchto dvou států k zemědělské politice a z tohoto důvodu jsme my byli jako Československo vzati jako první v tomto předkládaném návrhu a jako jediní jsme schopni toto přijmout.

Dohoda, která tím zřizuje oblast volného obchodu bez cel - a to je důležité - a bez netarifních překážek s průmyslovými výrobky našeho státu. Na základě dohody ruší země ESVO svá dosavadní cla vůči československým vývozním položkám a vstupem dohody se otvírá skutečně jedna z největších možností, které naši českoslovenští podnikatelé mají. Z tohoto důvodu prakticky cca 80 procent - jak je uvedeno ve zprávě - našich čs. výrobků bude mít vstupem dohody v platnost bezcelní přístup na všechna odbytiště a trhy ESVO. Z tohoto důvodu předpokládáme, že tento návrh, který je vám předkládán, je dobré a užitečné, abychom jako Federální shromáždění schválili. Děkuji.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem, pán poslanec Souček. Konštatujem, že nikto sa do rozpravy písomne neprihlásil. Pýtam sa, či niekto chce vystúpiť v rozprave k tejto problematike. (Nikdo se nehlásil.) Nikto sa nehlási. Konštatujem, že rozprava sa nekoná.

Myslím, že môžeme pristúpiť k hlasovaniu. Pýtam sa zástupcu predkladateľa, či je potrebný ďalší komentár? Nie je potrebný.

Volám všetkých poslancov, ktorí sú mimo rokovacej siene, aby sa do nej dostavili. Budeme hlasovať o tlači 1455, to je vládny návrh, ktorým sa predkladá k vysloveniu súhlasu Federálnemu zhromaždeniu Dohoda o voľnom obchode medzi Českou a Slovenskou Federatívnou Republikou a krajinami Európskeho združenia voľného obchodu.

Konštatujem, že obidve snemovne sú schopné uznášať sa. Navrhujem vám, aby sme hlasovali o takomto uznesení: Federálne zhromaždenie Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky súhlasí s Dohodou o voľnom obchode medzi Českou a Slovenskou Federatívnou Republikou a krajinami Európskeho združenia voľného obchodu, podpísanou v Prahe 20. 3. 1992.

Kto súhlasí s takýmto uznesením, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 18.53)

(SN 94, SL 89)

Kto je proti?

(SN 0, SL 0)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN 0, SL 1)

V Snemovni národov: deväťdesiatštyri pre, nikto proti, nikto sa nezdržal. V Snemovni ľudu: osemdesiatdeväť pre, nikto proti, jeden sa zdržal.

Vzhľadom k súhlasnému uzneseniu obidvoch snemovní konštatujem, že Federálne zhromaždenie Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky súhlasí s Dohodou o voľnom obchode medzi Českou a Slovenskou Federatívnou Republikou a krajinami Európskeho združenia voľného obchodu, podpísanou v Prahe 20. 3. 1992.

Ďakujem spravodajcom aj predkladateľovi. (Potlesk.)

(Poznámka redakce: usnesení FS č.331, SN č.519, SL č.490)

Prikročíme k hlasovaniu o ďalšej zmluve, ktorú v mene pána ministra Bakšaya predkladal pán minister Nezval. Vládny návrh, ktorým sa predkladá na vyslovenie súhlasu Federálnemu zhromaždeniu Dohovor o zamedzení nezákonných činov proti bezpečnosti námornej plavby a Protokol o zamedzení nezákonným činom proti bezpečnosti pevných plošín, umiestených na pevninskej plytčine, dohodnuté v Ríme dňa 10. 3. 1988 - tlač 1305.

Navrhujem vám, aby sme prijali toto uznesenie: Federálne zhromaždenie Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky súhlasí s Dohovorom o zamedzení nezákonných činov proti bezpečnosti námornej plavby a Protokolom o zamedzení nezákonným činom proti bezpečnosti pevných plošín, umiestených na pevninskej plytčine, dohodnuté v Ríme dňa 10. 3. 1988.

Kto súhlasí s takýmto návrhom uznesenia, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 18.56)

(SN 97, SL 92)

Kto je proti?

(SN 0, SL 0)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN 0, SL 0)

V Snemovni národov: deväťdesiatsedem pre, nikto proti, nikto sa nezdržal. V Snemovni ľudu: deväťdesiatdva pre, nikto proti, nikto sa nezdržal.

S ohľadom na súhlasné uznesenie snemovní konštatujem, že Federálne zhromaždenie Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky schválilo vládny návrh, ktorým sa predkladá na vyslovenie súhlasu Federálnemu zhromaždeniu Dohovor o zamedzení nezákonných činov proti bezpečnosti námornej plavby a Protokol o zamedzení nezákonných činov proti bezpečnosti pevných plošín, umiestených na pevninskej plytčine, dohodnuté v Ríme 10. 3. 1988. Ďakujem vám.

Teraz dokončíme rokovanie o vládnom návrhu zákona o použití prebytku štátneho rozpočtu federácie za rok 1991 - tlač 1448 a 1498. Prosím pánov spravodajcov - za Snemovňu ľudu pána poslanca Wagnera a za Snemovňu národov pani poslankyňu Adrianovú. Prosím podpredsedu vlády a ministra financií, pána Václava Klausa. Rozprava k tomuto bodu bola ukončená. Očakávam záverečné slovo pána ministra k pozmeňujúcim návrhom, ktoré boli prednesené.

Prosím spravodajcov, pokiaľ majú pred sebou pozmeňujúce návrhy, aby nám ich prezentovali v celku, aby poslanci, ktorí neboli v dobe rokovania vo fázach, kedy boli pozmeňujúce návrhy prednášané, prítomní, si ich vypočuli, aby sme boli všetci v obraze, o čom hlasujeme.

Společný zpravodaj výborů SL J. Wagner: Pane předsedající, dámy a pánové, byly podány pouze dva pozměňovací návrhy.

K § 1 pořadové číslo 1 - poslankyně Nazari-Buřivalová navrhuje v § 1 odst. 4 písm. b) doplnit: "z toho 5,839 mil. Kčs pro Societas studentium facultatis medicae s federální působností se sídlem lékařské fakulty Masarykovy university v Brně". Zpravodajové doporučují, vláda nechává na vašem uvážení.

K § 1 pořadové číslo 2 - poslanec Magyar navrhuje v § 1 odstavec 4 písm. b) doplnit "z toho až do 15 miliónů korun pro Ústavní soud ČSFR, a to výhradně na rekonstrukci rozvodu elektrické energie a telefonní ústředny v budově Ústavního soudu České a Slovenské Federativní Republiky".

Po dohodě s panem poslancem Magyarem došlo ke změně jeho původního návrhu z 8 milionů ponechat původních 15 a změnit text "a to výhradně na rekonstrukci rozvodu elektrické energie, telefonní ústředny a technického vybavení v budově Ústavního soudu České a Slovenské Federativní Republiky".

Předsedající předseda SN M. Šútovec: To nie je pozmeňujúci, ale doplňujúci návrh. Ešte by som chcel upozorniť, že návrh, ktorý podali výbory pre plán a rozpočet je formulovaný v miliónoch, zatiaľ čo vládny návrh zákona je formulovaný v tisícoch, stotisícoch, čo je treba legislatívno-technickou úpravou previesť. Hlási sa pán poslanec Magyar, ako autor doplňujúceho návrhu.

Poslanec SL F. Magyar: Znenie, ako to prečítal pán poslanec Wagner, nie je presné, pretože technické vybavenie nie je treba rekonštruovať. (Bol som informovaný, že je tam potrebná počítačová sieť.) Teda formulácia má byť: "a na technické vybavenie", celkovo: "na rekonštrukciu elektroinštalácie a ústredne, resp. na technické vybavenie budovy".

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Nie som presvedčený o tom, že aj v takomto type zákona sa má ísť do takýchto detailov. Pri československých dráhach, keď ide o tri miliardy, sa nehovorí, čo má byť na výhybky a čo má byť na lokomotívy. Myslím, že to do zákona nepatrí. (Poslanec SL F. Magyar: Dúfam, pán predseda, že ste počúvali moje zdôvodnenie v rámci diskusie.) Počul, dovolil som si len faktickú poznámku.

Prosím, aby pán minister financií zaujal stanovisko k pozmeňujúcim návrhom, ktoré tu odzneli.

Místopředseda vlády a ministr financí ČSFR V. Klaus: Chci za prvé požádat Federální shromáždění, aby zprůchodnilo tento zákon, protože nevím, kdo vydělává na tom, že bychom neposkytli zemědělcům tolik a tolik miliard, Čs. státním drahám, aby mohly zaplatit svým dodavatelům a podobně. Prosím tedy, abyste tento zákon schválili.

Druhá poznámka se týká detailních pozměňovacích návrhů. Skutečně musím říci, že se mi nezdá důstojné, aby se Federální shromáždění zabývalo těmito maličkostmi. V tuto chvíli je potřeba, aby Federální shromáždění mělo důvěru ve vládu, které svěřilo nějaké pravomoci, že ona rozhodne, zda 2,2 milióny patří na ten či onen spolek nebo na některý jiný. Vláda rozhoduje desítky a desítky položek svou běžnou každodenní činností. Proto by bylo dobré tyto věci ponechat v pravomoci vlády, a tedy v její rezervě. To je stanovisko předkladatele.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Myslím, že môžeme pristúpiť k hlasovaniu o pozmeňujúcich návrhoch. Najskôr o pozmeňujúcom návrhu pani Nazari-Buřivalovej, ktorý sa týka alokácie istej sumy pre zdravotnícku inštitúciu v Brne, aby som to zjednodušil. Text tohto návrhu tu odznel. Upozorňujem, že pozmeňujúce návrhy, ako aj celkové hlasovanie sú podrobené celkovému zákazu majorizácie. Prosím niektorých zo spravodajcov, aby ešte raz prečítali návrh pani poslankyne.

Společná zpravodajka výborů SN M. Adrianová:

V § 1 poradové číslo 1 poslankyňa Nazari-Buřivalová v § 1 ods. 4 písmeno b) doplniť - z toho 5 miliónov 839 tisíc pre Societas studentium facultatis medicae s federálnou pôsobnosťou so sídlom na Lekárskej fakulte Masarykovej univerzity v Brne.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP