Úterý 21. dubna 1992

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Vláda nechala na zváženie snemovniam. Prosím, usaďte sa, hlasujeme o pozmeňujúcom návrhu pani poslankyne Buřivalovej. Kto s ním súhlasí, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 19.04)

(SN-ČR 20, SN-SR 16, SL 49)

Kto je proti?

(SN-ČR 3, SN-SR 0, SL 0)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 25, SN-SR 31, SL 47)

Ďakujem. Snemovňa národov - Česká republika: dvadsať, tri, dvadsaťpäť. Snemovňa národov - Slovenská republika: šestnásť, nula, tridsaťjeden. Snemovňa ľudu: štyridsaťdeväť, nula, štyridsaťsedem.

Návrh pani poslankyne Buřivalovej schválený nebol.

Společná zpravodajka výborů SN M. Adrianová:

V § 1 poradové číslo 2 poslanec Magyar v § 1 ods. 4 b) doplniť - z toho až do 15 miliónov Kčs pre Ústavný súd ČSFR a to výhradne na rekonštrukciu rozvodu elektrickej energie, telefónnej ústredne a na technické vybavenie budovy Ústavného súdu ČSFR.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Budeme hlasovať o tomto pozmeňujúcom návrhu. Poznamenávam, že v rozprave pán poslanec Magyar požadoval, aby tieto peniaze neboli použité napríklad na nákup áut a podobne.

Spravodajcovia, ako sa dozvedám, súhlasia. Kto súhlasí v snemovniach, nech zdvihne ruku.

(Hlasování: 19.06)

(SN-ČR 20, SN-SR 16, SL 31)

Kto je proti?

(SN-ČR 3, SN-SR 3, SL 3)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 25, SN-SR 26, SL 56)

Ďakujem. Snemovňa národov - Česká republika: dvadsať, tri, dvadsaťpäť. Snemovňa národov - Slovenská republika: šestnásť, tri, dvadsaťšesť. Snemovňa ľudu: tridsaťjeden, tri, päťdesiatšesť.

Návrh nebol schválený.

Domnievam sa, že teraz musíme pristúpiť k hlasovaniu o návrhu výborov pre plán a rozpočet (o doplnkoch, ktoré sú navrhnuté v návrhu.)

Společná zpravodajka výborů SN M. Adrianová: V § 1 ods. 4 písmeno b) doplniť - z toho až do 15 miliónov Kčs pre Ústavný súd ČSFR.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pani poslankyňa Nazari-Buřivalová sa ešte hlási o slovo s faktickou poznámkou.

Poslankyně SL M. Nazari-Buřivalová: Myslela jsem si, že bude návrh výboru pro plán a rozpočet schvalován nyní společně. Kolegyně zpravodajka ovšem četla první částku, a sice tu částku - až do patnácti miliónů Kčs. (Předsedající předseda SN M. Šútovec: Nie, nie, to musíme rozhodnúť komplexne. Je to jeden návrh.)

Společná zpravodajka výborů SN M. Adrianová: Pokračujem: 3,7 milióna Kčs pre Federálne ministerstvo kontroly a 5 miliónov Kčs pre záchranný systém v ČSFR.

To sú všetky tri doplňujúce pozmeňujúce návrhy.

Poslankyně SL M. Nazari-Buřivalová: Moje technická poznámka potom patří k té poslední části. Chtěla bych, aby mi zpravodajové vysvětlili, pro jaký záchranný systém v ČSFR je zde doporučeno 5 miliónů Kčs, protože o tomto systému nic nevíme. Děkuji.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Áno, ďakujem, bolo by to užitočné. Prosím, pán poslanec Senjuk k tomu podá vysvetlenie.

Poslanec SN R. Senjuk: Omlouvám se, pokud moje technická poznámka přesáhne dvě minuty. Komplexní záchranný systém, který v Československu nefunguje a jehož zřízení je naprosto nutné - finanční prostředky jsou určeny proto, aby se zdravotní záchranná služba vůbec dohodla s hasiči, aby se hasiči byli schopni dohodnout s armádou a armáda aby byla schopna se dohodnout s policií, protože zatím při koordinaci všech záchranných akcí, díky jejichž naprosté nekoordinovanosti zahynulo v Československu už několik desítek lidí při katastrofách (například katastrofa nabourání autobusu), což už přesahuje meze a schopnosti zabezpečení okresními prostředky, díky tomu, že tyto jednotlivé složky jsou vybaveny např. naprosto různými radarovými systémy a vůbec vysílací technikou, kdy nejsou kompatibilní sítě, tak na toto je třeba vytvořit komplexní záchranný systém, který by byl federálně zabezpečen.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Znamená to, že by šlo o vytvorenie novej inštitúcie, ktorá by mala byť vytvorená za týchto 5 miliónov Kčs. V takomto prípade by som navrhol, aby sme o každej položke hlasovali zvlášť.

Pán poslanec Zeman.

Poslanec SN M. Zeman: Pane předsedající, protestuji proti vašemu návrhu, protože není v souladu s jednacím řádem. Jako u každého návrhu zákona, tak i u tohoto návrhu zákona, stanovisko výboru pro plán a rozpočet, pokud nebylo zpochybněno vládou, představuje jednotný komplex. Navrhuji proto, aby se o něm hlasovalo jako o celku.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ešte jedna technická poznámka pána poslanca Jurečku. Chcel som to navrhnúť celému výboru pre plán a rozpočet, aby to navrhol.

Poslanec SL J. Jurečka: Pane předsedající, dámy a pánové, jakkoliv si vážím argumentace poslance Zemana, navrhuji, abychom o jednotlivých odrážkách hlasovali zvlášť.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Procedurálny návrh pána poslanca Jurečku. Prosím, pán spravodajca Wagner.

Společný zpravodaj výborů SL J. Wagner: Dámy a pánové, jakkoli si vážím pana poslance Jurečky, tak nehodlám asistovat při porušování žádného zákona, ani zákona o jednacím řádě. Existuje zde jediný možný způsob, jak by bylo bývalo možno, kdyby to někdo navrhl včas, hlasování rozdělit a to je navrhnout sněmovnám, aby se ta či ona věc oddělila k samostatnému hlasování a sněmovny by to musely odhlasovat. To je jediný možný způsob při rozhodování o jakémkoliv komplexním návrhu, ať vládním nebo ve znění zprávy výboru. Toto je vládní návrh ve znění zprávy výboru. Lituji, ale procedurálně je to tak.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Dovolil by som si odcitovať § 27 zákona o rokovacom poriadku ods. 1. O pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhoch sa hlasuje jednotlivo, spravidla v poradí, v ktorom boli podané, pokiaľ Snemovňa nerozhodne inak. Pokiaľ spolu návrhy súvisia, je možné o nich hlasovať súčasne. Ods. 2 - každý poslanec môže navrhnúť, aby sa o jednotlivých častiach návrhu hlasovalo samostatne. O návrhu snemovňa rozhodne bez rozpravy. Pokiaľ pri takomto hlasovaní nedôjde ku schváleniu všetkých návrhov, je treba o nich hlasovať ako o celku.

Myslím, že sme v situácii, ktorá zodpovedá situácii popísanej v § 27 a je to riešenie, ktoré je poruke. Nechám odhlasovať, či môžeme hlasovať zvlášť o každom odseku. V prípade, že to neprejde, budeme hlasovať o celku.

Kto teda súhlasí s takýmto riešením, aby sme hlasovali o každom odseku zvlášť, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 19.12)

(SN 71, SL 61) Ďakujem.

Kto je proti?

(SN 1, SL 3) Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN 21, SL 22) Ďakujem.

Snemovňa národov: sedemdesiatjeden, jeden a dvadsaťjeden. Snemovňa ľudu: šesťdesiatjeden, tri a dvadsaťdva. Tento návrh bol schválený a môžeme dať hlasovať o odsekoch.

Společná zpravodajkyně výborů SN M. Adrianová: V § 1 v ods. 4 písmeno b) doplniť "z toho až do 15 miliónov pre Ústavný súd ČSFR". Spravodajcovia sú viazaní výborom a odporúčajú, vláda to asi nechá na parlamente.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Vláda neodporúča.

Místopředseda vlády a ministr financí ČSFR V. Klaus: Prosím vás, vláda rozhoduje o těchto věcech každodenně, pravidelně, zda by v podstatě parlament rozhodoval za vládu. Když to odhlasujete, vláda bude vaše stanovisko respektovat. Ale nedoporučujeme to, protože parlament nezná alternativní problémy a řešení, které se ve vládě rozhodují. (Šum v sále.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Hlasujeme. Kto súhlasí s návrhom výborov pre plán a rozpočet, ako je uvedený v odrážke 1 § 1 ods. 4 písmeno b), ide o 15 miliónov Kčs pre Ústavný súd federácie, kto súhlasí, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 19.16)

(SN-ČR 29, SN-SR 17, SL 32) Ďakujem.

Kto je proti?

(SN-ČR 3, SN-SR 3, SL 9) Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 18, SN-SR 24, SL 48) Ďakujem.

V českej časti Snemovne národov: dvadsaťdeväť, tri, osemnásť. V slovenskej časti Snemovne národov: sedemnásť, tri, dvadsaťštyri. V Snemovni ľudu: tridsaťdva, deväť, štyridsaťosem.

Návrh nebol prijatý.

Hlasujeme o druhom odseku.

Společná zpravodajkyně výborů SN M. Adrianová: Je to 3,7 milióna pre Federálne ministerstvo kontroly. Spravodajcovia odporúčajú, vláda...?

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Vláda má

rovnaké stanovisko ako v predchádzajúcom prípade. Kto je pre, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasování: 19.17)

(SN-ČR 14, SN-SR 7, SL 10) Ďakujem.

Kto je proti?

(SN-ČR 18, SN-SR 1, SL 17) Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 15, SN-SR 37, SL 59) Ďakujem.

V českej časti Snemovne národov: štrnásť, osemnásť, pätnásť. V slovenskej časti Snemovne národov: sedem, jeden, tridsaťsedem. V Snemovni ľudu: desať, sedemnásť, päťdesiatdeväť.

Návrh nebol schválený.

Společná zpravodajkyně výborů SN M. Adrianová: Od toho istého odseku ďalšia odrážka, 5 miliónov pre záchranný systém ČSFR. Spravodajcovia odporúčajú, vláda...?

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Podobne ako v predchádzajúcich dvoch prípadoch hlasujeme.

Kto súhlasí, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 19.18)

(SN-ČR 33, SN-SR 26, SL 39) Ďakujem.

Kto je proti?

(SN-ČR 3, SN-SR 0, SL 3) Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 9, SN-SR 19, SL 47) Ďakujem.

V českej časti Snemovne národov: tridsaťtri, tri, deväť. V slovenskej časti Snemovne národov: dvadsaťšesť, nula, devätnásť. V Snemovni ľudu: tridsaťdeväť, tri, štyridsaťsedem. Ani táto tretia odrážka nebola schválená. Konštatujem, že nebola schválená ani jedna z položiek, ktoré obsahuje návrh výborov pre plán a rozpočet - tlač 1498. Myslím, že môžem konštatovať, že pozmeňujúci návrh výborov pre plán a rozpočet - tlač 1498, nebol schválený.

Pristúpime k hlasovaniu o celku zákona. Znova opakujem, že pri hlasovaní o tomto zákone platí zákaz majorizácie. Obidve snemovne sú uznášaniaschopné, v Snemovni ľudu je prítomných 100 poslancov, v Snemovni národov v českej časti 51 poslancov, v Snemovni národov v slovenskej časti 51 poslancov.

Kto súhlasí s návrhom, ako je uvedený v parlamentnej tlači 1448 - vládneho návrhu zákona o použití prebytku štátneho rozpočtu federácie za rok 1991, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 19.20)

(SN-ČR 40, SN-SR 35, SL 82) Ďakujem.

Kto je proti?

(SN-ČR 3, SN-SR 1, SL 2) Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 8, SN-SR 13, SL 16) Ďakujem.

V českej časti Snemovne národov: štyridsať, tri, osem. V slovenskej časti Snemovne národov: tridsaťpäť, jeden, trinásť. V Snemovni ľudu: osemdesiatdva, dva, šestnásť.

Konštatujem, že vládny návrh zákona o použití prebytku štátneho rozpočtu federácie za rok 1991 nebol schválený v Snemovni národov.

Návrh nebol schválený.

Prikročíme k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa devízový zákon č. 528/90 Zb. - tlač 1398 a príslušný návrh uznesenia - tlač 1468.

Bod programu 14: Vládny návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa devízový zákon č. 528/1990 Zb. (tlač 1398) a návrh uznesenia Snemovne ľudu a Snemovne národov (tlač 1468).

Prosím spravodajcov, aby zrekapitulovali v záverečnom slove prednesené pozmeňujúce návrhy a potom požiadam ministra, pána Klausa, aby sa k pozmeňujúcim návrhom vyslovil, prípadne, aby zhodnotil diskusiu.

Prosím pána poslanca Wagnera, volám pána poslanca Hlavičku, aby zaujali miesto v spravodajskej lavici. Kto z pánov spravodajcov bude prezentovať pozmeňujúce návrhy?

Pán poslanec Hlavička.

Společný zpravodaj výborů SN B. Hlavička: V prvé řadě bychom měli hlasovat o alternativě, která je v tisku 1468 ve zrušovací části. Mám to přečíst? (Předsedající předseda SN M. Šútovec: Myslím, že áno, pán spravodajca.) Potom jsou to pozměňovací návrhy poslance Hladíka v § 5 odst. 1. Já bych si to potom před hlasováním dovolil vysvětlit, o co jde. Další je od téhož poslance Hladíka, § 14, § 16 a § 25. Poslanec Skalický má potom pozměňovací návrh k § 17.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: K § 17 aj k § 27. Ja mám poznamenaný § 17 ods. 1, 4 a 5 a § 27 ods. 1 b). Návrhy sú navzájom prepojené, ide o sumu 15 000,- Kčs.

Společný zpravodaj výborů SN B. Hlavička: Kdybych mohl, vzal bych nejprve ty alternativy. Je v tisku 1468. Na straně 14 je alternativa 1, to je vlastně vládní návrh, a proti tomu stojí alternativa 2. Rozdíl mezi alternativou 1 a 2 je ten, že v alternativě 2 se nepožaduje zrušení § 17 odst. 2 c) a nepožaduje se zrušení odst. 3 vyhlášky federálního ministerstva financí č. 370/90 Sb.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Vyrozumel som, že navrhovateľ odporúča.

Společný zpravodaj výborů SN B. Hlavička: Navrhovatel doporučuje alternativu 1, stejně jako zpravodajové. Hlasovat by se asi mělo o alternativě 2.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Takže ide o zrušujúcu klauzulu článok III. na strane 14 a 15. Môžeme hlasovať o alternatíve 2, pretože vláda odporúča alternatívu 1. Toto je tiež zákon, pri ktorom platí zákaz majorizácie vcelku aj v každom z jednotlivých pozmeňujúcich návrhov. Prosím poslancov, ktorí sa nachádzajú mimo rokovacej sály, aby do nej vstúpili, budeme hlasovať. Odporúča sa prijatie alternatívy 1.

Společný zpravodaj výborů SN B. Hlavička: Hlasovat by se mělo o protinávrhu, to je alternativa 2.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP