Pátek 24. dubna 1992

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji panu ministrovi Vavrouškovi. Prosím nyní zpravodaje, zda si přejí závěrečné slovo.

Společný zpravodaj výborů SL S. Žalud: Závěrečné slovo ne, bylo tady řečeno dostatek informací. Chtěl bych jen malou technickou poznámku, a sice k našemu textu.

Vzhledem k tomu, že se nepodařilo schválit před chvílí zákon, který byl nezbytný k tomu, abychom ho mohli uvést my v textu, který máte, prosil bych vás, když si otočíte první stránku, abyste si tam učinili malou technickou poznámku, že vypouštíme navrhovaná slova "a zákona číslo..." - je tam několik teček. To si tedy škrtněte.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: V tisku 1513 na straně dvě respektive je to strana druhá, ale označená číslem 1.

Prosím poslankyně a poslance, aby se vrátili do jednací síně. Měli bychom hlasovat o Vládním návrhu zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 50/1976 Sb., o územním plánování a stavebním řádu. (Několik málo poslanců přichází do sálu.) Opakuji svou výzvu. Prosím poslankyně a poslance, kteří jsou mimo jednací síň, aby se vrátili do jednací síně, abychom mohli přistoupit k hlasování.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Předseda zahraničního výboru Sněmovny lidu Valtr Komárek má informaci.

Poslanec SL V. Komárek: Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych poprosil členy zahraničních výborů obou sněmoven, aby se hned po hlasování sešli v místnosti X pravděpodobně na 10 minut k projednání návrhu rezoluce, kterou předložil kolega Molnár.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Znovu žádám poslance, aby se vrátili do jednací síně, abychom mohli přistoupit k projednávání pozměňovacích návrhů a k hlasování o vládním návrhu zákona o stavebním řádu a územním plánování.

Prosím zejména poslance ze Sněmovny národů.

(Výzva se nesetkala s velkou odezvou. Stav nezměněn.)

Prosím, kolegové, zaujměte svá místa, myslím, že budeme moci přikročit k hlasování, že jsme usnášení schopní.

Prosím poslance Žaluda, aby se vrátil do jednací síně. Již přichází. Pan poslanec Zlocha odůvodní první návrh. (Poslanec Žalud přichází za potlesku přítomných.)

Společný zpravodaj výborů SN J. Zlocha: Prvý pozmeňujúci návrh predložil pán poslanec Huml. Navrhuje vypustiť v tlači 1513 bod 23 na strane 4. Po vysvetlení pána ministra Vavrouška, zástupcu predkladateľa, je jednoznačné, že vláda tento návrh nepodporuje. Spravodajcovia tiež tento návrh nepodporujú.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pan poslanec Huml trvá na hlasování o svém návrhu? (Ano.) Konstatuji, že obě sněmovny jsou usnášení schopné. V případě tohoto zákona neplatí zákaz majorizace. Hlasujeme tedy prostou většinou ve Sněmovně národů i ve Sněmovně lidu.

Opakuji, pokud jsou někteří poslanci ještě mimo jednací síň, ať se urychleně dostaví do jednací síně. Budeme hlasovat nejprve o pozměňovacích návrzích a potom o návrhu zákona jako celku. Je to zákon tisk 1253 a doplňující tisk 1513. Omlouvám se, jde o tisk 1235 a tisk 1513. Navrhovatel ani zpravodajové nedoporučují.

Budeme hlasovat. Kdo je pro tento pozměňující návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasování: 12.42)

(SN 8, SL 17)

Kdo je proti?

(SN 14, SL 12)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 57, SL 55)

Sněmovna národů osm, čtrnáct, padesát sedm. Sněmovna lidu sedmnáct, dvanáct, padesát pět. Řada poslanců nehlasovala, návrh přijat nebyl.

Prosím další návrh.

Společný zpravodaj výborů SN J. Zlocha: Ďalší pozmeňujúci návrh je tiež od pána poslanca Humla a je podmienený (Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Kolegové, prosím o klid, hlasujeme!) tým, že bude prednesený vtedy, keď nebude predchádzajúci pozmeňujúci návrh prijatý. Navrhuje sa v ňom vypustiť v § 106 v ods. 2 písm. a) a h). Spravodajcovia neodporúčajú, vláda tiež neodporúča.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat. Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasování: 12.44)

(SN 1, SL 1)

Kdo je proti?

(SN 23, SL 28)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 56, SL 56)

Sněmovna národů jeden, dvacet tři, padesát šest. Sněmovna lidu jeden, dvacet osm, padesát šest. Řada poslanců nehlasovala, návrh přijat nebyl.

Prosím další návrh.

Společný zpravodaj výborů SL S. Žalud: Nyní máme na pořadu číslo 2, které přednesl pan poslanec Šebek. Zní takto: V tisku 1513 doplnit článek III bodem 19 s tímto textem: "Zrušuje se vyhláška Státní komise pro vědeckotechnický a investiční rozvoj č. 43 z roku 1990 Sb., o projektové přípravě staveb." Tento pozměňovací návrh předkladatel i oba zpravodajové doporučují.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Slyšeli jste pozměňující návrh s kladným stanoviskem jak navrhovatele, tak zpravodajů.

Budeme hlasovat. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasování: 12.46)

(SN 79, SL 85)

Kdo je proti?

(SN 0, SL 0)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 7, SL 5)

Ve Sněmovně národů sedmdesát devět, nula, sedm. Ve Sněmovně lidu osmdesát pět, nula, pět. Čtyři poslanci nehlasovali. Návrh byl přijat oběma sněmovnami.

Společný zpravodaj výborů SN J. Zlocha: Ďalší návrh predniesol pán poslanec Chýlek. Odporúča v tlači 1513 v § 46 a) ods. 2 doplniť za písm. a) nové písm. b) tohto znenia: "Geodetické meranie pre projektovú činnosť, vytyčovacie práce." Ostatné odseky prečíslovať. Obidvaja spravodajcovia prijatie tohto pozmeňujúceho návrhu odporúčajú, odporúča prijať aj vláda.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Slyšeli jste stanovisko k tomuto pozměňujícímu návrhu.

Budeme hlasovat. Kdo je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasování: 12.48)

(SN 80, SL 85)

Kdo je proti?

(SN 0, SL 0)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 3, SL 8)

Sněmovna národů osmdesát, nula, tři. Sněmovna lidu osmdesát pět, nula, osm. Čtyři poslanci nehlasovali. Obě sněmovny návrh přijaly.

Společný zpravodaj výborů SN J. Zlocha: Posledný návrh je od pána poslanca Kloknera. Navrhuje do § 46 ods. 3 doplniť túto formuláciu: "Pre odbornú spôsobilosť pre vybranú činnosť v odseku 2 e) stačí povolenie príslušného živnostenského úradu."

Zástupca predkladateľa a spravodajcovia toto doplnenie neodporúčajú vzhľadom na to, že v § 46 ods. 3

je jednoznačne stanovené, že podmienky udeľovania oprávnení na vybrané činnosti ustanovujú zákony národných rád. Teda neodporúčame.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pan poslanec Klokner trvá na hlasování? Stahuje.

Tím jsou, nemýlím-li se všechny pozměňovací návrhy vyčerpány. Je tomu tak, páni zpravodajové? (Ano.) Děkuji.

Budeme tedy hlasovat o návrhu zákona jako celku.

Kdo souhlasí s předloženým návrhem ve znění usnesení a schválených pozměňujících a doplňujících návrhů podle doporučení sněmovního zpravodaje, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasování: 12.52)

(SN 88, SL 88) Děkuji.

Kdo je proti?

(SN 0, SL 0) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 0, SL 5) Děkuji.

Ve Sněmovně národů osmdesát osm, nula, nula. Ve Sněmovně lidu osmdesát osm, nula, pět. Jeden poslanec nehlasoval.

Konstatuji, že shodným usnesením obou sněmoven byl tento návrh zákona přijat.

Prosím, kolegové, abyste se ještě nerozcházeli, jsou ještě jistá sdělení.

Tím jsme vyčerpali dnešní program schůze. Prosím ale, abyste ještě neodcházeli z budovy, protože podle zprávy z Kanceláře do 13.30 hodin vám bude do lavic rozdán návrh usnesení, tisk 1514 k návrhu zákona o vlastnictví k bytům. Je to, myslím, důležitá věc, kterou byste měli mít předtím, než se rozjedete, protože budeme ji potom projednávat v příštím týdnu a tento materiál byste měli mít.

Okamžitě po skončení schůze prosím členy předsednictva, aby se sešli na krátkou schůzi v místnosti 214 k vyhlášení zákonů.

Sdělím vám nyní návrh programu na pondělí. Víte, že podle usnesení schůze bude pokračovat v pondělí v 10.00 hodin v tomto zasedacím sále. Na programu máme tyto body:

Návrh zákona o Federální asociaci rozhlasového a televizního vysílání. Nebudu číst názvy podrobně, uvedu čísla tisku: tisk 1420 a k tomu tisk 1484.

Vládní návrh zákona o Československé televizi tisk 1417.

Vládní návrh zákona o Čs. rozhlasu, tisk 1416.

Návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 309 k ochraně ovzduší, tisk 1287 a tisk 1461.

Návrh zákona o policejních vysokých školách tisk 1375 a tisk 1456.

Návrh novelizace zákona o mimosoudních rehabilitacích tisk, 1318 a tisk 1477.

A dále dokončení hlasování o těch bodech, o kterých jsme dnes hlasování nedokončili.

Jinak jste dostali návrh programu na příští týden, pokud jde o pondělní program, přečetl jsem jej tak, jak jsem jej teď uvedl.

Schůze v pondělí - jak jsem už konstatoval - začíná v 10.00 hodin. Předsednictvo se sejde hned nyní v místnosti č. 214 na krátkou poradu k vyhlášení zákonů.

Pro poslankyně a poslance ze Slovenska sděluji, že se učiní opatření, aby letadlo mohlo odletět dříve. Jinak, jak jsem řekl, bude rozdán do lavic text usnesení k návrhu bytového zákona. Odjezd autobusu bude ve 13.30 hodin.

(Schůze přerušena ve 12.56 hodin.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP