Čtvrtek 21. února 1991

Společný zpravodaj výborů SN poslanec R. Senjuk: Dovolil bych si požádat o krátkou přestávku, ve které bychom zpracovali jednotlivé pozměňovací návrhy.

Předsedající místopředseda SN J. Sokol: Vyhlašuji třicetiminutovou přestávku. Prosím autory pozměňovacích návrhů, aby se domluvili se zpravodaji.

Prosím všechny poslance, aby ve 12.45 hodin byli přítomni v plném počtu.

(Jednání přerušeno ve 12.17 hodin.)

(Jednání opět zahájeno ve 13.11 hodin.)

Předsedající místopředseda SN J. Sokol: Budeme pokračovat v přerušené 6. schůzi Sněmovny národů, a to projednáním pozměňovacích návrhů a hlasováním o nich. Slovo mají zpravodajové.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec R. Senjuk: První pozměňovací návrh přednesl poslanec Roman a to na pozměnění § 33 v tomto znění: "Není-li oprávněné osoby nebo neuplatnila-li žádná z oprávněných osob nárok na vydání věci ve lhůtě stanovené v § 5 odstavec 2, stává se oprávněnou osobou Česká republika nebo Slovenská republika, která uplatní toto své právo nejpozději do 1,5 roku od účinnosti tohoto zákona. Postup při uplatnění nároku České republiky nebo Slovenské republiky stanoví zvláštním předpisem příslušné orgány republik".

Vzhledem k tomu, že se zde zavádí institut, který je přesně popsán v ústavním zákoně v článku 4, kde je jednoznačně vymezeno právo republik a pravomoce výkonu vlastnických práv republik, domníváme se, že toto doplnění je v tomto případě redundantní.

Společná zpravodajka výborů SN poslankyně K. Samková: Já bych to ještě upřesnila. Chci zdůraznit, že není sebemenších pochyb o tom, že ten faktický stav je skutečně takový, jakým ho mínil učinit pan dr. Roman a jeho návrh. Vyplývá to totiž už z ústavy, a to přímo z článku 4 odstavec 4, který si pro úplnost dovolím ocitovat:

"Vlastnictvím České a Slovenské Federativní Republiky je majetek ve státním vlastnictví, který slouží k zabezpečování jejích úkolů v oblastech svěřených ústavním zákonem Federálního shromáždění do její působnosti. Vlastnictvím České republiky a vlastnictvím Slovenské republiky je ostatní majetek ve státním vlastnictví. Zákon Federálního shromáždění stanoví vlastnictví k ropovodům, tranzitnímu plynovodu a nadřazeným ropovodným sítím, k přenosu elektrické energie."

Z tohoto ustanovení zcela jednoznačně vyplývá, že majetek získaný tak, jak je popsáno v tomto § 33, bezpochyby spadá výhradně do jmění republik. Vzhledem k tomu, že bychom museli dávat pouze v zákonu vlastně odkaz na ústavu - což je z legislativního hlediska v podstatě neproveditelné a obsolentní - nedoporučujeme tento návrh přijmout, protože už vlastně de facto je v něm obsaženo to, co mělo být. Nejde o žádné "šperky" ve smyslu připomínek.

Předsedající místopředseda SN J. Sokol: Budeme hlasovat. Kdo z poslanců Sněmovny národů zvolených ve Slovenské republice je pro pozměňovací návrh, jak ho navrhl pan poslanec Roman? (Hlasuje se.) (Jedenáct.) Jedenáct. Děkuji.

Je někdo proti? (Sedmnáct.) Sedmnáct. Děkuji.

Zdržel se někdo hlasování? (Dvacet šest.) Dvacet šest. Děkuji.

Ptám se poslanců v České části Sněmovny národů. Kdo je pro tento pozměňovací návrh? (Hlasuje se.) (Dva.) Dva. Děkuji.

Je někdo proti? (Sedm.) Sedm. Děkuji.

Zdržel se někdo hlasování? (Padesát dva.) Padesát dva. Děkuji.

Sněmovna tento pozměňovací návrh nepřijala.

Prosím zpravodaje o další pozměňovací návrh.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec R. Senjuk: Další pozměňovací návrh, který pan poslanec Roman přednesl, je doplnit větu na konci § 32: "Tuto úpravu nelze použít v případě, kdy byl majetek získán v době nesvobody osobami státně nespolehlivými nebo v důsledku rasové perzekuce. Odkaz: Dekret prezidenta republiky číslo 5/1945 Sb."

Vzhledem k tomu, že tento pozměňovací návrh, podle našeho názoru. jednoznačně omezuje a určuje v podstatě prostor, ve kterém by se měla pohybovat Slovenská národní rada, domníváme se, že je tento pozměňovací návrh ústavně nepřijatelný.

Předsedající místopředseda SN J. Sokol: Děkuji, budeme hlasovat.

Ptám se poslanců slovenské části Sněmovny národů. Kdo je pro tento pozměňovací návrh? (Hlasuje se.) (Jedenáct.) Jedenáct. Děkuji.

Je někdo proti? (Sedmnáct.) Sedmnáct. Děkuji.

Zdržel se někdo hlasování? (Dvacet šest.) Dvacet šest. Děkuji.

Ptám se poslanců české části Sněmovny národů. Kdo je pro tento pozměňovací návrh? (Hlasuje se.) (Jeden.) Jeden. Děkuji.

Je někdo proti? (Čtrnáct.) Čtrnáct. Děkuji.

Zdržel se někdo hlasování? (Čtyřicet osm.) Čtyřicet osm. Děkuji.

Celá řada poslanců nehlasovala. Doufám, že to není porucha, že využili svého práva. Prosím, abyste déle drželi tlačítka.

Sněmovna národů návrh nepřijala.

(Technická poznámka: Prosil bych i vás, pane předsedající. abyste déle podržel tlačítko.)

Předsedající místopředseda SN J. Sokol: Ano, budu se snažit. Prosím další pozměňovací návrh.

Společná zpravodajka výborů SN poslankyně K. Samková: Další pozměňovací návrh pana poslance Romana se opět týká § 3, to znamená okruhu oprávněných osob, kdy navrhuje, aby oprávněnými osobami byli pouze rodiče a děti.

Poslanec L. Roman: Manželka a deti, tedy aby postupnosť sa neprenášala potom na ďalších potomkov, pokiaľ ide o dedičskú postupnosť.

Společná zpravodajka výborů SN poslankyně K. Samková: Jenom manželka a děti? To znamená, že by vypadla písmena d) a e) § 3, kde jsou rodiče a sourozenci?

Vzhledem k tomu, že velmi obdobný návrh má i pan poslance Valtr, dovolila bych si poněkud obšírněji vysvětlit naše stanovisko, které v podstatě vede k rozšíření oprávněných osob. Nepovažujete to za nutné. Dobře. Prosím proto, nechť se hlasuje. Nedoporučujeme.

Předsedající místopředseda SN J. Sokol: Prosím, pan poslanec Olej.

Poslanec J. Olej: Pokiaľ ma pamäť neklame, presne o tomto návrhu sme hlasovali včera.

Předsedající místopředseda SN J. Sokol: Je to nová rozprava. Pokud pan poslanec není ochoten svůj návrh stáhnout, musíme o něm hlasovat.

Poslanec L. Roman: Tento návrh beriem späť. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda SN J. Sokol: Děkuji vám, pane poslanče. V tom případě prosím o další pozměňovací návrh.

Společná zpravodajka výborů SN poslankyně K. Samková: Další pozměňovací návrh podle paní poslankyně Pavúkové ve smyslu svého původního pozměňovacího návrhu ze včerejšího dne, který se týká § 8, který chce doplnit tímto způsobem:

"Objekty zapsané v seznamu státem chráněných kulturních památek se nevydají až do doby, kdy Česká národní rada a Slovenská národní rada přijmou nový zákon o správě a ochraně kulturních památek".

V minulém hlasování včera jsme už přijali, že se nevydávají objekty prohlášené za národní kulturní památku. Chtěla bych upozornit na to, že v seznamu státem chráněných kulturních památek je zapsáno velké množství objektů, především z 19. století, činžovních domů, a tímto způsobem by se prakticky úplně zablokovala celá restituce.

Předsedající místopředseda SN J. Sokol: Paní poslankyně, nemáme rozpravu, budeme hlasovat!

Prosím poslance Sněmovny národů zvolené ve Slovenské republice, pokud jsou pro tento pozměňovací návrh, aby zvedli ruku a stiskli tlačítko! (Dvacet jeden.) Dvacet jeden. Děkuji vám.

Kdo je proti? (Šest.) Šest. Děkuji vám.

Kdo se zdržel hlasování? (Třicet tři.) Třicet tři. Děkuji vám.

Ptám se teď poslanců Sněmovny národů zvolených v České republice, kdo je pro tento pozměňovací návrh, nechť zdvihne ruku a stiskne tlačítko! (Dvacet pět.) Dvacet pět. Děkuji vám.

Kdo je proti? (Devět.) Devět. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (Třicet jedna.) Třicet jedna. Děkuji.

Sněmovna národů tento návrh nepřijala.

Prosím další pozměňovací návrh.

Společná zpravodajka výborů SN poslankyně K. Samková: Další pozměňovací návrh byl pozměňovací návrh pana poslance Valtra.

Poslanec V. Valtr: Stahuji.

Předsedající místopředseda SN J. Sokol: Děkuji, pane poslanče.

Společná zpravodajka výborů SN poslankyně K. Samková: Další pozměňovací návrh měl pan poslanec Olej, který má dva pozměňovací návrhy: jednak k § 2 odstavec 1, kde navrhuje vypustit slova "občanskoprávními a" a druhý návrh, o kterém bude nutno hlasovat odděleně, kde navrhuje § 3 až § 13 vypustit celé.

Předsedající místopředseda SN J. Sokol: Můžeme to považovat za jeden pozměňovací návrh. (Hlasy: Zopakovat!)

Společná zpravodajka výborů SN poslankyně K. Samková: V § 2 odstavec 1 vypustit slova "občanskoprávních a", dále vypustit § 3 až § 13 zákona.

Poslanec J. Olej: Vzhľadom na to, že v § 2 sa hovorí nielen o občianskych úkonoch, ktoré sú potom riešené v § 3 až § 13, ale i o správnych úkonoch, navrhujem vypustiť z odstavca 1 v druhom riadku po slovách "zmiernenie následkov majetkových a iných krivd spôsobených občianskoprávnymi úkonmi" - vypustiť a pokračovať - "spôsobených správnymi aktami alebo inými protiprávnymi postupmi". Následne potom musia vypadnúť § 3 až 13, kde sa riešia občianskoprávne vzťahy ako majetkové vzťahy, ktoré som navrhoval potom riešiť v rámci veľkého transformačného zákona.

Poslanec J. Cuhra: Já bych se chtěl jenom zeptat na § 14, který začíná tím, že oprávněnými osobami jsou osoby uvedené v § 3 zákona atd. Tam by asi bylo třeba něco doplnit, protože § 13 vypadl, tak potom nevím, co by to mělo znamenat.

Poslanec J. Olej: Je samozrejmé, že i v ďalších častiach by boli odkazy na zrušené ustanovenia, ktoré sa dotýkajú platných noriem a ktoré by sa prevzali.

Předsedající místopředseda SN J. Sokol: Prosím tedy poslance Sněmovny národů zvolené ve Slovenské republice, aby se vyjádřili, kdo je pro tento pozměňovací návrh. (Jedenáct.) Jedenáct. Děkuji.

Kdo je proti? (Dvacet osm.) Dvacet osm. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (Osmnáct.) Osmnáct. Děkuji.

Ptám se poslanců Sněmovny národů zvolených v České republice, kdo je pro tento pozměňovací návrh? (Dvanáct.) Dvanáct. Děkuji.

Kdo je proti? (Čtyřicet osm.) Čtyřicet osm. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (Sedm.) Sedm. Děkuji.

Sněmovna národů tento pozměňovací návrh nepřijala. Prosím další.

Společná zpravodajka výborů SN poslankyně K. Samková: Tím jsou podle našich záznamů veškeré pozměňovací návrhy, které byly nyní podány, vyčerpány.

Předsedající místopředseda SN J. Sokol: Děkuji pěkně zpravodajům. Budeme tedy hlasovat o celém zákoně o nápravě některých majetkových křivd.

Ptám se nejprve poslanců Sněmovny národů zvolených ve Slovenské republice, kdo z nich je pro tento zákon, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) (Čtyřicet pět.) Děkuji.

Kdo je proti? (Čtrnáct.) Čtrnáct. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (Pět.) Pět. Děkuji.

Ptám se poslanců Sněmovny národů zvolených v České republice, kdo je pro tento zákon, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) (Padesát jedna.) Padesát jeden. Děkuji.

Kdo je proti? (Deset.) Deset. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (Čtyři.) Čtyři. Děkuji.

Musím konstatovat, že obě části Sněmovny národů zákon přijaly. (Potlesk.)

(Poznámka redakce: usnesení SN č. 167)

Děkuji zpravodajům i vám ostatním a končím schůzi Sněmovny národů.

(Schůze skončena ve 13. 33 hodin.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP