Pátek 3. července 1992

Konštatujem, že v Snemovni národov hlasovalo pre stoštyridsaťšesť poslancov, nikto proti, jeden poslanec sa zdržal hlasovania, jeden poslanec ignoroval hlasovanie.

V Snemovni ľudu hlasovalo stoštyridsať poslancov pre, nikto nebol proti, jeden poslanec sa zdržal hlasovania, nikto hlasovanie neignoroval.

Môžem konštatovať, že Snemovňa ľudu a Snemovňa národov schválili správy svojich mandátových a imunitných výborov a overili platnosť voľby poslancov obidvoch snemovní.

(Poznámka redakce: usnesení SL č. 26, SN č. 24)

Teraz môžeme pristúpiť k ďalšiemu bodu schváleného programu, ktorým je voľba prezidenta Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky.

Bod programu 2: Volba prezidenta České a Slovenské Federativní Republiky

Návrh poriadku pre túto voľbu ste dostali v parlamentnej tlači č. 4 a prerokoval sa na prvej spoločnej schôdzi dňa 25. júna 1992 a bol schválený so zmenami v bode 16 a 20. Jeho schválené znenie ste dostali do schránok na poštu. V súlade s poriadkom pre voľbu prezidenta ČSFR boli ustanovené volebné komisie pre organizáciu volieb a pre zaistenie výsledku hlasovania.

Volebná komisia Snemovne ľudu v tomto zložení: Adamčíková Margita (SDŠ), Bobovnický Július (KDH), Cuhra Jaroslav (KDU-ČSL), Gawlik Stanislav (MKDMESWS), Houf František (SRP-RSČ), Hyková Blanka (LSU), Klimecký Jaromír (KDS), Kříž Erich (ODS) - predseda, Novotný Ivo (LB), Ryška Peter (HZDS),

Svoboda Václav (ČSSD), Šedovič Jozef (SNS).

Volebná komisia Snemovne národov, poslanci zvolení v Českej republike v tomto zložení: Čech Vítězslav (LB), Freiová Michaela (KDS), Holáň Vilém (KDU-ČSL) - predseda, Hošek Stanislav (ČSSD), Hruška Milan (ODS), Kristková Marie (LSU), Mráček Karel (SRP-RSČ).

A volebná komisia Snemovne národov, poslanci zvolení v Slovenskej republike v nasledujúcom zložení:

Bábi Peter (MKDMESWS), Borguľa Michal (SDŠ), Bystrický Šubor (SDSS) - predseda, Gaľa Milan (KDH), Pavúková Oľga (SNS), Šablicová Otília (HZDS).

Predsedovia týchto komisií boli na prvých schôdzach určení lósom.

V súlade s bodom 10 volebného poriadku podá predseda volebnej komisie Snemovne ľudu správu o výsledku overenia podaných návrhov kandidátov na voľbu prezidenta. Ide o spoločnú správu všetkých troch volebných komisií.

Návrhy kandidátov vám boli v stanovenej lehote odovzdané. Ide o parlamentnú tlač 12 a 13.

Teraz udeľujem slovo poslancovi Erichovi Křížovi, ktorý je predsedom volebnej komisie Snemovne ľudu. Prosím, aby sa ujal slova.

Poslanec SL E. Kříž: Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení poslanci, vážení hosté. Zpráva volebních komisí Sněmovny lidu a Sněmovny národů české a slovenské části o výsledku ověřování podaných návrhů na kandidáta prezidenta České a Slovenské Federativní Republiky. V souladu s volebním řádem schváleným pro volbu prezidenta ČSFR se sešly dne 30. června volební komise Sněmovny lidu a Sněmovny národů české a slovenské části, aby ověřily a posoudily platnost a úplnost návrhů poslaneckých klubů a kandidáty na funkci prezidenta České a Slovenské Federativní Republiky.

ODS-KDS navrhla na funkci prezidenta republiky ČSFR Václava Havla, narozeného dne 5. října 1936, bytem Rašínovo náměstí č. 78, Praha. Tisk 12, dodatek k tisku 12.

Kandidátem na funkci prezidenta ČSFR byl navržen poslaneckým klubem Sdružení pro republiku - Republikánské strany Československa Juraj Čop, narozen dne 8. prosince 1958, bytem Jaltská ulice č. 73, Košice. Tisk 13. Dodatek k tisku 13.

Dne 2. 7. 1992 ve 22.50 hodin zaslal ing. Juraj Čop, narozený 8. prosince 1958, bytem Jaltská 13, Košice, osobním faxem odvolání své kandidatury na funkci prezidenta České a Slovenské Federativní Republiky.

Na své schůzi dne 3. července 1992 volební komise Sněmovny lidu a obou částí Sněmovny národů po souhlasném vyjádření zástupců navrhovatele, poslanců - členů klubu Sdružení pro republiku - Republikánské strany Československa, vzala odstoupení pana Juraje Čopa na vědomí.

Všechny tři volební komise konstatují, že kandidát pan Václav Havel splňuje všechny zákonné předpoklady kladené na volbu prezidenta České a Slovenské Federativní Republiky.

Předseda FS M. Kováč: Ďakujem pekne. Chce sa niekto vyjadriť? Pán poslanec Sládek.

Poslanec SL M. Sládek: Vážený pane předsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, já bych se rád vyjádřil ke společné zprávě volebních komisí. Tam bylo řečeno, že "odeslal osobním faxem". Já upozorňuji, že inženýr Juraj Čop je bytem v Košicích a fax byl údajně odeslán z Bratislavy. To je první věc, nepřesnost, která je zavádějící.

Další věc - a to mě mrzí nejvíce - je ta, že ve společné zprávě volebních komisí bylo uvedeno, že "po souhlasném vyjádření členů klubu Sdružení pro republiku - Republikánské strany Československa bylo vzato na vědomí stažení kandidatury" a podobně. Rád bych odcitoval již zde zmíněný řád pro volbu prezidenta České a Slovenské Federativní Republiky, který v bodě 13 uvádí: "K pravosti takového sdělení se vyjádří navrhovatel." Když jsem byl pracovníkem Federálního shromáždění dotázán na tuto věc, nemohu potvrdit pravost odvolání nebo zpětvzetí kandidatury inženýra Juraje Čopa a nikdo jiný - alespoň pokud vím - z klubu Republikánů na toto dotázán nebyl a nevím o tom, že by řekl, že s tím souhlasí. To znamená, že klub Sdružení pro republiku - Republikánské strany Československa se nemůže vyjádřit, nemůže tedy potvrdit pravost tohoto zpětvzetí kandidatury a na kandidatuře inženýra Juraje Čopa trváme a požadujeme, aby o ní bylo hlasováno.

Předseda FS M. Kováč: Ďakujem. Hlási sa pán poslanec Kříž.

Poslanec SL E. Kříž: Chtěl bych upozornit, že jednání volebních komisí bylo včas oznámeno a bylo zřejmé, že budeme jednat v 9 hodin ráno, bylo také jasné, kde budeme jednat. Ve volební komisi jsou zastoupeni kolegové republikánské strany. Pan předseda, jestliže zastává tento názor, měl možnost jako předseda klubu nebo předseda strany vystoupit v této komisi. Protože tam nebyl přítomen z klubu nikdo jiný než tito dva zástupci republikánské strany, zeptali jsme se jich, jaké je jejich stanovisko. Jejich stanovisko k odstoupení bylo souhlasné, a tím pádem pro komisi zcela v souladu s článkem 13 bylo jasné, že bere toto odstoupení na vědomí.

Chtěl bych upozornit jen ještě na jednu věc, že návrh na kandidáta na funkci prezidenta za republikánskou stranu byl podán za klub, nikoliv tedy za některou osobu, i když je tam podepsán pan René Svoboda, poslanec Sněmovny lidu Federálního shromáždění za SPR-RSČ. Komise brala toto vyjádření jako vyjádření klubu. Ostatní záležitosti jsou vnitřními záležitostmi klubu republikánské strany.

Předseda FS M. Kováč: Pán poslanec, mohli by ste ešte chvíľu zostať? Nechcete sa na základe vyjadrenia pána poslanca Sládka vo volebnej komisi o tejto veci ešte poradiť a dať nám definitívnu správu?

Poslanec SL E. Kříž: Já myslím, že rozhodnutí bylo učiněno, ale pokud to bude vůle dalších kolegů, můžeme samozřejmě komisi svolat. Sám za sebe nemohu rozhodovat, jestli budeme revokovat toto usnesení, nebo ne. Musela to být vůle sněmovny.

Předseda FS M. Kováč: Slovo má pán poslanec Sládek, potom pán poslanec Hruška.

Poslanec SL M. Sládek: Dovolte už bez oslovení. Bylo řečeno a opět tady potvrzeno předsedou volební komise, že to byl návrh klubu, takže je opět nutné stanovisko klubu. V tomto případě stanovisko klubu je zcela jednoznačné, nemůžeme potvrdit platnost tohoto zpětvzetí, to znamená, že trváme na kandidatuře. Speciálně upozorňuji na to, že pan Kříž coby člen ODS už od počátku projevuje velmi výraznou aktivitu směřující k tomu, aby jediným kandidátem při dnešním projednávání byl pan Václav Havel. (Smích v sále.)

Prosím vás, ať se ti, co musejí nosit na kravatě nebo na klopě, protože to nemají tam, kde to patří, (Potlesk.) začnou chovat tak, jak by se jako poslanci chovat měli. To je jedna připomínka, a zcela konkrétní.

Upozorňuji, že oba kluby, které navrhovaly kandidáty na prezidenta republiky, udělaly ve svých návrzích chybu. Klub ODS-KDS, který navrhoval pana Václava Havla, tam spletl narození prezidenta ČSFR. Je zajímavé, že když my jsme zapomněli číslo občanského průkazu, okamžitě se z toho dělala aféra, na jejímž základě se požadovalo stažení kandidatury inženýra Juraje Čopa. Žádám podmínky pro všechny stejné a přesně podle jednacího řádu pro volbu prezidenta republiky.

Poslanec SN M. Hruška: Vážený pane předsedo, vážené Federální shromáždění, musím zareagovat na vystoupení dr. Sládka, vzhledem k tomu, že jsem členem volební komise a vím, jak se tento případ kolem kandidáta Čopa vyvíjel od samého počátku.

Pan dr. Sládek tady před chvílí řekl jednu velice nebezpečnou myšlenku, a to, že ODS se dopustila chyby, což je pravda, ano, ODS uvedla na základě mylné informace špatné datum narození, ale že stejné nebo podobné chyby se dopustilo Sdružení pro republiku - Republikánská strana Československa tím, že neuvedlo číslo občanského průkazu. Prosím vás, to je hluboký omyl, to je velice mylná informace. Republikánská strana neměla co uvádět číslo občanského průkazu. Číslo občanského průkazu podle volebního řádu, odstavec 5, musí udat ve svém prohlášení kandidát, který se svou kandidaturou souhlasí. To znamená, že ve volební komisi došlo k naprosto bezprecedentnímu porušení volebního řádu už v tom, že pan kandidát Čop byl vůbec připuštěn jako kandidát na úřad prezidenta. Volební komise má při svém zasedání pouze přešetřit správnost údajů.

Vezměme si takový příklad, že by se stal nechutný žert, někdo by navrhl někoho na úřad prezidenta. Ten někdo by o tom vůbec nevěděl. Pak by chybělo jeho prohlášení, které musí přesně splňovat určité body, musí to být člověk volitelný, musí mimo jiné udat číslo občanského průkazu tak, aby volební komise mohla přešetřit, zda se skutečně jedná o autentického kandidáta na úřad prezidenta.

Vzhledem k tomu, že prohlášení pana Čopa tuto významnou věc neobsahovalo - to znamená číslo občanského průkazu - volební komise podle mého názoru neměla tohoto kandidáta vůbec připustit do prvního kola voleb. Bohužel došlo k hlasování, kde jsme v české části Sněmovny národů byli přehlasováni. Domnívám se, že ani k hlasování ve volební komisi nemělo dojít. Měli jsme se držet odstavce 5, kde se uvádí v posledním odstavci, že návrh, který nesplňuje stanovené náležitosti, jako je povinnost kandidáta udat v prohlášení číslo svého občanského průkazu nebo k němuž není připojeno prohlášení kandidáta, se nepovažuje za návrh řádně podaný.

Z toho důvodu se domnívám, že pan Čop neměl být vůbec jako kandidát uveden. Já se domnívám, že volební komise neměla hlasováním rozhodovat o tom, kdo

bude navržen na kandidáta, měla pouze přešetřit nesrovnalost v případě data narození u kandidáta Václava Havla, nikoliv rozhodovat o tom, zda si vyžádá od Republikánské strany Československa nějaké dodatečné doplnění údajů v prohlášení kandidáta na tento úřad.

Předseda FS M. Kováč: Mal by som jeden návrh. Odporúčal by som prerušiť schôdzu na 15 minút, aby volebná komisia mohla ešte raz zasadnúť a dať nám definitívne znenie správy. Má niekto z vás iný návrh?

Poslanec SN M. Mihalik: Skôr, ako bude prestávka a zasadne volebná komisia, chcem upozorniť na článok 13 poriadku pre voľbu prezidenta ČSFR. Keď sa pozrieme na prvú vetu: "Kandidát môže, pokiaľ snemovne nepristúpili k hlasovaniu..." - čiže máme tento prípad - "písomným oznámením, doručeným predsedovi Federálneho zhromaždenia, odvolať súhlas so svojou kandidatúrou."

Chcel by som sa opýtať predsedu Federálneho zhromaždenia, pána Kováča, či k niečomu takému došlo.

Předseda FS M. Kováč: Áno, došlo, len sa to spochybňuje, čo je to pôvodné a originálne. Preto je tu spor.

Poslanec SN M. Mihalik: Neviem, či už daná veta "K pravdivosti takého oznámenia sa vyjadruje navrhovateľ i v prípade vyjadrenia...", to pán predseda Sládek za navrhovateľa zrejme urobil, či to na veci niečo mení. Ale o tom nech rozhodne volebná komisia.

Předseda FS M. Kováč: Mení. Ešte raz zopakujem návrh na prerušenie na 15 minút, aby sa volebná komisia mohla poradiť. Máte iný návrh? Pán poslanec Kříž.

Poslanec SL E. Kříž: Vážená sněmovno, volební komise byly ustaveny systémem zastoupení každého poslaneckého klubu. Všechny poslanecké kluby měly prostřednictvím svých zástupců možnost ovlivnit, respektive vyjádřit svá stanoviska na jednání této komise, což také učinily. Kolegové mohou dosvědčit, že se tam jednalo o některých věcech dosti dlouho. Přesto ze strany zástupců SPR-RSČ nedošlo k jakémukoliv zpochybnění postupu práce komise.

Myslím, že tito členové byli zvoleni právoplatně, a proto se divím, proč pan předseda republikánské strany zpochybňuje tímto způsobem práci komise a podsouvá některým jejím členům, konkrétně členům ODS, nějaké zlovolné úmysly.

Za druhé si nemyslím, že je nutné znovu svolávat komisi. Bylo by to revokování jednoho usnesení. Dosud nebyla ze strany Republikánské strany Československa předložena podle mého soudu nijaká podstatná výhrada, která by to opravňovala. Myslím, že stanovisko volební komise je platné a doporučuji sněmovnám, aby přistoupily k volbě prezidenta.

Předseda FS M. Kováč: Ešte sa chce vyjadriť pán poslanec Holáň.

Poslanec SN V. Holáň: Podle § 4 volebního řádu jsou oprávněni navrhovat kandidáty poslanci FS a orgány FS, nikoliv kluby. Prezidenta Václava Havla navrhli znovu jako kandidáta poslanci, tak to zní přesně v návrhu, kdežto pana Čopa navrhl klub. Když se pan doktor Sládek teď odvolává na volební řád, je v tom zásadní chyba. Kluby nenavrhují kandidáty.

Předseda FS M. Kováč: Prosím, dávam hlasovať o návrhu, aby sme prerušili schôdzu na 15 minút, aby sa volebná komisia mohla ešte raz poradiť. Sme uznášaniaschopní.

Prosím, kto je pre tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

Hlasování: 10.54

(SN 97, SL 75)

Kto je proti?

(SN 33, SL 57)

Zdržal sa niekto hlasovania?

(SN 17, SL 14)

Ďakujem. Konštatujem, že návrh bol prijatý, pretože v Snemovni národov hlasovalo pre tento návrh deväťdesiatsedem poslancov, tridsaťtri bolo proti a sedemnásť sa zdržalo hlasovania, jeden poslanec hlasovanie ignoroval. V Snemovni ľudu sedemdesiatpäť pre, päťdesiatsedem proti, štrnásť sa zdržalo, jeden ignoroval.

Ďakujem a prerušujem schôdzu.

Schůze přerušena: 10.56 hodin.

Schůze pokračuje: 11.22 hodin.

Předseda FS M. Kováč: Vážené kolegyne a kolegovia! Zaujmite svoje miesta, pokračujeme v rokovaní.

Je prítomný pán poslanec Kříž? (Ano.) Pokračujeme. Prosil by som pána poslanca Viléma Holáňa, aby vystúpil za volebnú komisiu, za českú časť Snemovne národov.

Prosil by som pána poslanca Benčíka, aby nás informoval, aký je výsledok preverenia platnosti voľby pána poslanca Věnka Šilhána.

Poslanec SL M. Benčík: Vážený pán predseda, vážená snemovňa! Pri overovaní platnosti volieb sme konštatovali, že všetci poslanci boli právoplatne zvolení na základe výsledkov, ktoré overila a potvrdila Ústredná volebná komisia.

K tomu, aby poslanec mohol vykonávať svoje práva a povinnosti, musí splniť podľa § 2 ods. 2 Rokovacieho poriadku tri povinnosti: odovzdať osvedčenie o zvolení, predložiť písomne vyhlásenie o nevykonávaní funkcií, ktoré sú nezlučiteľné s mandátom, a zložiť predpísaný sľub. Pánovi Věnkovi Šilhánovi chýbalo osvedčenie o zvolení za poslanca. Toto osvedčenie predkladá. Je možno sa naň pozrieť, a preto odporúčam, pán predseda, aby sme overili a uviedli do práv a povinnosti pána poslanca Věnka Šilhána uznesením snemovne.

Předseda FS M. Kováč: Ďakujem. Budeme hlasovať len v Snemovni ľudu. Sme uznášaniaschopní.

Kto z poslancov Snemovne ľudu je pre (hlasujeme za overenie platnosti voľby poslanca Věnka Šilhána), nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

Hlasování: 11.25

(SL 125) Ďakujem.

Kto je proti?

(SL 0) Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania?

(SL 4) Ďakujem.

Konštatujem, že sme overili platnosť mandátu poslanca Věnka Šilhána v Snemovni ľudu. Pre hlasovalo stodvadsaťpäť, proti nikto, hlasovania sa zdržali štyria poslanci, jeden hlasovanie ignoroval. Ďakujem.

Ešte chvíľu musíme počkať, pretože volebná komisia pokračuje. Ako sme sa informovali, každú chvíľu by mala skončiť prácu a príde do zasadacej siene. Vážení kolegovia, mám informáciu, že volebná komisia potrebuje ešte pol hodiny, takže nám neostáva nič iné, ako opäť prerušiť našu schôdzu. Vyhlasujem prestávku do 12. hodiny.

Schůze přerušena: 11.27 hodin.

Schůze pokračuje: 12.08 hodin.

Předseda FS M. Kováč: Vážené kolegyne, vážení kolegovia! Pokračujeme v rokovaní. Sú prítomní členovia volebnej komisie? Je prítomný pán poslanec Kříž? Mám informáciu, že porada skončila, ale všetci tu pravdepodobne ešte nie sú. Dostal som informáciu, že komisia končí poradu a v priebehu piatich minút sa dostaví do sály.

Poslanec SL V. Moric: Vážený pán predseda, dámy a páni! Predpokladám, že zákony v tejto republike platia rovnako pre českú, ako aj slovenskú časť. A platia pri uzákonení slovenského jazyka, ako aj pri voľbe prezidenta. Pred týmto Federálnym zhromaždením je zhromaždená polovina Prahy. Ten zákon o sto metroch platí pre všetkých rovnako. Takže by som vás prosil, aby ste zariadili, aby tých sto ľudí, ktorí tu demonštrujú, sa vzdialilo na sto metrov.

Předseda FS M. Kováč: Prosím pána poslanca Kříža, aby predniesol správu.

Poslanec SL E. Kříž: Prosím o strpení, právě jsem dorazil. Pane předsedo, vážení kolegové, vážení hosté, volební komise na svém zasedání přizvala k jednání předkladatele - navrhovatele kandidátky pana Juraje Čopa pana poslance René Svobodu, aby se vyjádřil k uvedeným skutečnostem, a aby objasnil komisi některé nesrovnalosti, které vyvstaly v průběhu jednání Federálního shromáždění a následně i komise.

Po zvážení všech skutečností a poté, co se pan Svoboda snažil spojit i s kandidátem, dal k dispozici, respektive uvedl na komisi následující prohlášení, které bylo předáno předsedovi Federálního shromáždění podle bodu 12 volebního řádu. Dovolte mi ho přečíst.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP