Pátek 3. července 1992

Předseda FS M. Kováč: Ďakujem. Počuli ste správy o výsledkoch hlasovania. Konštatujem, že opakovaná voľba bola neúspešná, pretože kandidát neobdržal v slovenskej časti Snemovne národov potrebný počet hlasov.

Keď prezident nebol zvolený ani pri opakovanej voľbe, koná sa do štrnástich dní nová voľba s novými kandidátmi.

Navrhujem snemovniam, aby prijali uznesenie, že nová voľba prezidenta ČSFR sa bude konať vo štvrtok 16. júla 1992 o deviatej hodine v tejto zasadacej sále. Žiada niekto o slovo k tomuto návrhu? Nie je to tak.

Dávam o návrhu hlasovať. Kto je pre návrh termínu konania novej voľby prezidenta ČSFR vo štvrtok 16. júla 1992 o deviatej hodine, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

Hlasování: 15.57

(SN 135, SL 132)

Kto je proti?

(SN 1, SL 0)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN 5, SL 7)

Konštatujem, že obidve snemovne súhlasným uznesením schválili, že druhá spoločná schôdza bude pokračovať dňa 16. júla 1992 o deviatej hodine novou voľbou prezidenta ČSFR a ďalším programom, a to takto: V Snemovni národov bolo stoštyridsaťpäť poslancov pre, jeden proti, piati sa zdržali hlasovania, jeden poslanec hlasovanie ignoroval. V Snemovni ľudu bolo stotridsaťdva poslancov pre, nikto proti, siedmi sa zdržali hlasovania, traja poslanci hlasovanie ignorovali.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 12, SL č. 28, SN č. 26)

Rád by som informoval poslancov, že na zaistenie tohto programu je potrebné, aby volebné komisie overili návrhy na novú voľbu prezidenta ČSFR, ktoré musia byť predložené predsedovi Federálneho zhromaždenia najneskôr v nedeľu 12. júla 1992.

Volebné komisie sa preto stretnú na svojej schôdzi 13. júla 1992 o 14. hodine v miestnosti "X". Návrhy kandidátov budú poslancom predložené ráno 14. júla do deviatej hodiny do ich skriniek na poštu. Volebné komisie sa opätovne stretnú pri kontrole prípravy novej voľby dňa 16. júla, vo štvrtok o 8. hodine v miestnosti "X".

O slovo sa hlási pán poslanec Kříž.

Poslanec SL E. Kříž: Vážený pane předsedo, vážené sněmovny, protože poslanci, kteří pracují ve volební komisi, měli možnost se důkladně seznámit s volebním řádem, dovolte mi, abych za ostatní kolegy, kteří se mnou pracují ve volební komisi, předložil návrh, abychom rozšířili textaci volebního řádu o jeden vkladný odstavec, který by vyřešil peripetie, kterých jsme dnes byli svědky, a který by umožnil i smysluplněji pracovat volební komisi Federálního shromáždění.

Jedná se o vložení nového odstavce mezi odstavec 10 a 11, kde se členové komise shodli, že by tam měl být následující text: "10a - Kandidáti se před volbou osobně představí na společné schůzi obou sněmoven. S termínem představení obeznámí kandidáta navrhovatel."

Vycházeli jsme právě z toho, že zde došlo k určitým nedorozuměním, kdy se v podstatě musí i ze strany volební komise ověřovat autentičnost podaných návrhů. I ze strany některých poslanců, jak jsme zde byli svědky, jsou pochybnosti o práci komise či o kandidátce samotné.

Z tohoto hlediska bude asi potřebné, abychom v tomto směru udělali změnu. Prosím vás tedy o pochopení, a abychom tuto změnu akceptovali a přistoupili k navrhované změně. Musíme zřejmě ještě dnes provést změnu navrženého pořadu. To bude asi vědět pan předseda. Děkuji.

Předseda FS M. Kováč: Ďakujem pekne. Otváram rozpravu k predloženému návrhu. Hlási sa poslanec Masopust.

Poslanec SL Z. Masopust: Dámy a pánové, plně chápu motivaci, která vedla k podání návrhu v podobě, jak jsme ho slyšeli. Domnívám se ale, že by bylo třeba se nad tím zamyslet a eventuálně najít nějaký zpřesněný text. Nesplnění této podmínky osobního představování totiž nemůže být chápáno hmotněprávně jako zúžení pasívního volebního práva. Samozřejmě může být navržen kandidát, který je v nemocnici. Čili tady bychom se dopouštěli velmi výrazného zásahu do podmínek volitelnosti. Toto ustanovení, jak nám bylo navrženo, nemůže být chápáno jako podmínka volitelnosti. Děkuji.

Předseda FS M. Kováč: Ďakujem. Ďalej sa hlási pán poslanec Holáň.

Poslanec SN V. Holáň: V průběhu práce ve volební komisi jsme narazili ještě na jeden problém, který se může přihodit. Nyní jsme měli kandidáta jednoho. Může se stát, že do příštích voleb nebude kandidát žádný. Jak v takovém případě budeme postupovat? Je alternativa říci, že tato volba tedy vypadává a postupuje se obkročmo k další, ale to už bych nechal na ty, kteří si vědí rady se zákonem. Ale upozorňuji na to, že tento stav může nastat.

Předseda FS M. Kováč: Ďakujem. Kto sa ďalej hlási do rozpravy? Prosím, pán poslanec Mečl.

Poslanec SL J. Mečl: Změna, kterou zde kolega Kříž navrhuje, se zdá asi užitečná a prospěšná. Možná, že v tomto směru je volební řád nedokonalý, ale chtěl bych kolegy a kolegyně upozornit, že volební řád pro volbu prezidenta byl schválen a musí platit po všechna kola volby nového prezidenta České a Slovenské Federativní Republiky. I když se to zdá rozumné, nelze ho uprostřed voleb měnit. Všichni kandidáti musí mít stejné podmínky, jaké měli na začátku volby.

Proto bych, pane předsedo, nedoporučoval, abychom tento návrh projednávali a schvalovali.

Předseda FS M. Kováč: Ďakujem. Ďalej sa hlási pán poslanec Gawlik.

Poslanec SL S. Gawlik: Dámy a pánové, když posoudíme, že je relevantní to, aby se příští kandidát představoval osobně, pro zdárný průběh těchto voleb bych navrhoval jako člen volební komise, aby v bodě 5 odst. b), kde je prohlášení kandidáta, byl uveden rovněž údaj o rodném čísle a čísle občanského průkazu; a bylo doplněno, že jeho podpis bude ověřen. Když podpis nebude ověřen, může dojít ke stejné situaci jako dnes. Nechtěli bychom, aby byla neprůchodná celá procedura. Děkuji.

Předseda FS M. Kováč: Ďakujem. S technickou poznámkou sa hlási pán poslanec Zelenay.

Předseda SN R. Zelenay: Vážený pán predseda, kolegyne a kolegovia! Výklad pána poslanca Mečla je správny, avšak snemovne môžu prijať uznesenie, v ktorom by odporučili kandidátom, prihláseným určitým klubom alebo poslancom do volieb na prezidenta, aby sa v prípade možnosti dostavili a osobne predstavili. Tak splníme požiadavku, o ktorej hovoril pán poslanec Mečl, a zároveň splníme aj oprávnenú požiadavku, aby nedošlo k takýmto záležitostiam. Prosím, aby sa to bralo ako môj pozmeňujúci návrh alebo ako návrh na uznesenie spoločného zasadnutia Snemovne ľudu a Snemovne národov.

Předseda FS M. Kováč: Ďakujem. Ďalej sa hlási pán poslanec Zeman.

Poslanec SL M. Zeman: Vážení kolegové, právní argumentace proti předloženému návrhu zde už zazněla. Chtěl bych upozornit ještě na argument jiný.

Pokud jde o volbu prezidenta, lze předpokládat, že budou-li to návrhy odpovědné, budou to návrhy lidí, kteří jsou obecně v této zemi známi. Je-li tomu tak, tak několikaminutové představování, které může být ovlivněno i momentální indispozicí, nebo naopak nahodilou dispozicí kandidáta, je zkreslující. Nevolíme jednatele okrašlovacího spolku, kde taková informace může být důležitá. Volíme prezidenta dosud společného státu. (Potlesk.)

Předseda FS M. Kováč: Ďakujem. Chce sa ešte niekto vyjadriť k predloženému návrhu? Pán poslanec Bystrický.

Poslanec SN Š. Bystrický: Rád by som upozornil na návrh pána poslanca Gawlika. Vychádzame z konkrétnej situácie, ktorej sme dnes boli svedkami doobeda (a nebola to otázka päťminútového rozhodovania, ale takmer dvojhodinového rokovania), kedy sa nám nepodarilo nad akúkoľvek pochybnosť vyvrátiť argumenty o autenticite dokumentov, ktoré sú vyžadovanou súčasťou návrhu na kandidáta. Bol by som rád, keby sa podarilo formulovať spôsob, ako takéto pochybnosti v budúcnosti vylúčiť, pretože nemôžeme a priori vylúčiť, že za kandidátov budú navrhovaní ľudia, ktorí nie sú všeobecne známymi osobnosťami v tomto štáte.

Předseda FS M. Kováč: Ďakujem. Slovo má pán poslanec Kříž.

Poslanec SL E. Kříž: Vážím si vystoupení pana kolegy Zemana, že dokázal pregnantně vysvětlit, proč by to nešlo, a co je na tom špatného, jak ostatně vždy umí. Problém je ale v tom, že jsme postaveni před situaci, jak to řešit.

Z tohoto hlediska si myslím, že zde zaznělo několik návrhů. Z těchto návrhů se mi osobně zdá nejprůchodnější návrh kolegy Zelenaye, aby bylo dáno za dost i zveřejnění údajů s tím, že by bylo záhodno (není to v naší kompetenci, a není to ani v kompetenci Federálního shromáždění), aby předsednictvo, respektive z funkce předsedy by to mohl udělat pan předseda, aby Kancelář předsednictva ověřovala údaje, které přijdou do volební komise. Abychom tam měli skutečně pregnantní údaje a ne telefaxy a podobné věci, protože pak se s tím pracuje skutečně špatně, a jsme postaveni do velkého časového stressu.

Jestliže někteří moji kolegové v komisi na tom netrvají, tak bych svůj návrh stáhl, protože ctím názor erudovaných právníků, který zde zazněl. Myslím si, že by to bylo možné řešit možností, jak navrhl kolega Zelenay, s postupem předsednictva, který jsem právě navrhl. Je tam ještě návrh kolegy Gawlika, ale tam se necítím kompetentní, abych se k tomu vyjádřil.

Předseda FS M. Kováč: Pán poslanec Gawlik, pripojili by ste sa k tomu, aby Predsedníctvo Federálneho zhromaždenia sa aj týmto návrhom zaoberalo? (Poslanec SL S. Gawlik: Áno.)

Áno, dobre. Ďakujem.

Rozpravu k tomuto bodu sme skončili, netreba hlasovať, návrhy sú stiahnuté s tým, že Predsedníctvo Federálneho zhromaždenia sa tým bude zaoberať.

Prípravou programu spoločnej schôdze sa budú zaoberať aj poslanecké kluby a výbory snemovní.

Poslanecké kluby sa stretnú 14. 7. v utorok o desiatej hodine v zasadacích miestnostiach, ktoré im boli určené. Výbory začnú svoje rokovania v utorok o trinástej hodine. Dostanete ešte príslušné pozvánky. Rokovania výborov budú pokračovať ešte v stredu 15. 7. 1992.

Ešte technická poznámka pána poslanca Plevu.

Poslanec SL P. Pleva: Domnívám se, že návrh pana poslance Zelenaye nebyl stažen a že byl dobrý, aby to bylo jako doporučení. Pokud ovšem pan poslanec Zelenay svůj návrh stáhnul, pak bych ho podal já, aby to bylo pojato jako usnesení Federálního shromáždění - tedy doporučení kandidátům, aby se přišli představit.

Předseda FS M. Kováč: Rozprava bola skončená. Pán Zelenay svoj návrh stiahol.

Informáciou o ďalšom programe, ktorý začne 14. 7. 1992, by som dnešnú, 2. spoločnú schôdzu, prerušil do 16. 7. 1992, kedy budeme pokračovať v rokovaní, ako som uviedol, o deviatej hodine.

Žiadam členov Predsedníctva Federálneho zhromaždenia, aby sa ihneď po skončení dnešného rokovania dostavili na schôdzu Predsedníctva Federálneho zhromaždenia do miestnosti 214.

A ešte jedno oznámenie. Schôdza iniciatívneho a petičného výboru sa bude konať po skončení tohto zasadnutia, to je teraz, v miestnosti č. 209.

Ďakujem a do videnia.

Schůze přerušena: 16.14 hodin.



Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP