Čtvrtek 30. července 1992

Předsedající místopředseda FS V. Benda: Než dám slovo pánům ministrům, pokud by si přáli se vyjádřit, pana kolegu Kostyu bych poněkud poopravil.

Pokud je mi známo, návrh smlouvy mezi ČSFR a Ruskem byl předložen Federálnímu shromáždění. Vzhledem k větší - dejme tomu - politické nebo meritorní složitosti tohoto návrhu ho nestihly projednat příslušné výbory, protože byl přikázán nejen výborům zahraničním a hospodářským, jako tomu bylo v tomto případě, ale také výborům pro životní prostředí, výborům ústavně právním, výborům branným a bezpečnostním. Je velmi pravděpodobné, že tento návrh po příslušném projednání ve výborech bude zařazen na program zářijové schůze. Vláda zde ale nemá celkem co vysvětlovat, to bylo rozhodnutí předsednictev sněmoven, jakým způsobem s vládním návrhem naloží, resp. jakým způsobem bude zařazen do programu.

Prosím, kdyby pan ministr chtěl něco říci, samozřejmě může.


Ministr zahraničních věcí ČSFR J. Moravčík: Len veľmi stručne. Nie sú také dôvody, o ktorých hovoril pán poslanec. Je to vecou príslušných výborov a potom pléna Federálneho zhromaždenia.


Předsedající místopředseda FS V. Benda: Hlásí se ještě někdo do rozpravy? (Nikdo se nehlásil.) Nikdo se nehlásí. Tím rozpravu ukončuji. Protože rozprava proběhla - byť kratičká a o jiné věci - táži se pana ministra, zda si přeje se v závěrečném slově vyjádřit. (Nepřeje.)

Táži se také obou zpravodajů, zda si přejí závěrečné slovo. (Nepřejí.) Není tomu tak. V tom případě můžeme přistoupit k hlasování o vládním návrhu, kterým se předkládá k vyslovení souhlasu Federálnímu shromáždění České a Slovenské Federativní Republiky Dodatek k Dohodě o obchodních vztazích mezi vládou ČSFR a vládou Spojených států amerických, který byl sjednán výměnou nót 25. února 1992 a 7. května 1992 - tisk č. 15.

Prosím poslankyně a poslance, kteří se zdržují v kuloárech, aby se dostavili k hlasování.


(Hlas z pléna: Prosím o nastartování hlasovacího zařízení, až se poslanci dostaví.)


Předsedající místopředseda FS V. Benda: Samozřejmě, že se tak stane. Domnívám se, že poslanců už výrazně nepřibývá. Konstatuji, že je přítomno 105 poslanců Sněmovny národů, 107 poslanců Sněmovny lidu. Jsme tedy zcela způsobilí se usnášet v této věci.

Zahajuji hlasování. Táži se poslanců obou sněmoven. Kdo z nich je pro vyslovení souhlasu s tímto Dodatkem, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!


Hlasování: 18.14


(SN 105, SL 101)


Kdo je proti?


(SN 0, SL 0)


Kdo se zdržel hlasování?


(SN 1, SL 6)


Konstatuji, že ve Sněmovně národů bylo sto pět pro, nikdo proti a jeden se zdržel hlasování. Ve Sněmovně lidu sto jeden pro, nikdo proti, šest se zdrželo hlasování, jeden ignoroval. Tím obě sněmovny Federálního shromáždění vyslovily souhlas s Dodatkem k Dohodě o obchodních vztazích mezi vládou České a Slovenské Federativní republiky a vládou Spojených států amerických.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 22, SL č. 38, SN č. 40)

Děkuji zpravodajům, děkuji také oběma pánům ministrům.

Přistoupíme k dalšímu bodu programu, resp. přistoupíme patrně k procedurálnímu hlasování nebo projednávání dalšího problému.

Jak vidíte, je 18.15 hodin. Jako další body programu byly zařazeny návrh na zřízení stálé zemědělské komise - tisk 23 a dodatek k tisku 23 - a návrh na zřízení komise sněmoven Federálního shromáždění pro lidská práva a humanitární otázky - tisk 26 a dodatek k tisku 26.

Obávám se, že projednávání těchto bodů zabere relativně dost času, protože nejde jen o samotné zřízení komisí a schválení jejich statutu, ale bylo plánováno, že současně budou zvoleni členové a předsedové komisí. Volby - protože je několik kandidátů - nutně zaberou určitou dobu. Je zde jednak otázka večeře, mnozí z vás si objednávali večeři. Prosím o technické poučení pracovníky Kanceláře, na kterou hodinu je večeře objednána. Večeře je objednána v termínu od 18.30 do 20.00 hodin.

Táži se tedy, zda v podstatě ukončíme - kromě informací o dalším programu - společnou schůzi, resp. přerušíme zasedání 2. společné schůze s tím, že dva body bychom odsunuli na příští zasedání, které se musí konat nejdéle do 14 dnů podle ústavního zákona o volbě prezidenta republiky, nebo zda budeme ještě chvíli pokračovat v jednání a pak jednání přerušíme na večerní přestávku. V tom případě bychom museli souhlasit s tím, že se zde zdržíme přes 20. hodinu, abychom program dokončili. Odhaduji, že bude-li 1.30 hod. přestávka na večeři, znamenalo by to ukončení v 21.30 - 22.00 hodin.


Poslanec SN I. Šimko: Chcel by som len pripomenúť, vážený pán predsedajúci, že sme tiež schválili rozšírenie programu tejto spoločnej schôdze o schválenie zákonných opatrení predsedníctva Federálneho zhromaždenia.


Předsedající místopředseda FS V. Benda: Aby nedošlo k omylu - tato opatření jsme zařadili na program, ale právě proto nenavrhuji ukončení společné schůze, nýbrž 2. společná schůze, která pokračuje třetí týden - jestli se nemýlím - bude pokračovat i v následujícím týdnu. Zákonná opatření, popř. další věci - myslím, že také bylo navrženo zřízení orgánu dohledu nad FBIS a nad Vojenskou zpravodajskou službou - budou projednány příští týden.

Nyní jde o to, co bylo na dnešním programu, co bylo už z minula přesunuto na program dnešní. Táži se - nejsou-li další připomínky - poslanců a poslankyň, zda souhlasí s tím, abychom přerušili teď dnešní schůzi a přesunuli dva body původního programu, tj. zřízení zemědělské komise a zřízení humanitární komise, na pokračování této schůze, které pravděpodobně proběhne 6. srpna, ale o tom ještě musíme rozhodnout.

Hlásí se ještě kolega Kříž.


Poslanec SL Erich Kříž: Pane předsedo, prosím vás, dnes byl program rozšířen o další dva body, takže když už o tom máte mluvit, tak v rámci všech těch bodů, které byly schváleny na program jednání. Aby to bylo zcela jasné. I když si myslím, že zrovna v tom bodu, který jsem navrhoval já, by se měl mandátový a imunitní výbor začít o to důsledně starat. I když to bude přesunuto na příští týden.


Předsedající místopředseda FS V. Benda: Prosím vás, tady skutečně těch bodů z původních sedmi bylo rozšířeno během dopoledního jednání na čtrnáct bodů. A to ještě tady nevidím, jak dopadla otázka volby soudců, pardón. Čili je tady čtrnáct bodů. Je prosím naprosto jasné, že nemůžeme čtrnáct bodů vyčerpat během dnešního jednání. Jestli si však přejete tady být hluboko přes půlnoc, je to samozřejmě také možné. Ale já nyní pokládám jednoduchou otázku, protože započítáváme-li lhůtu na večeři, vyprší v podstatě během osmi minut normální doba, kdy podle jednacího řádu zasedá Federální shromáždění, nerozhodnou-li sněmovny jinak.

Pro jistotu se ptám sněmoven, kdo souhlasí s tím, aby dnešní schůze byla přerušena a ostatní body, které jsme nestihli dnes projednat, byly projednávány na pokračování této schůze, jehož termín ještě budeme muset stanovit.

Kdo je pro přerušení společné schůze, nechť zvedne ruku a stlačí tlačítko.


Hlasování: 18.23


(SN 82, SL 74). Děkuji.


Kdo je proti?


(SN 15, SL 16)


Kdo se zdržel hlasování?


(SN 11, SL 13)


Konstatuji, že obě sněmovny rozhodly o přerušení společné schůze. Osmdesát dva poslanců ze Sněmovny národů bylo pro, patnáct proti, jedenáct poslanců se zdrželo hlasování. Jeden poslanec hlasování ignoroval. Ve Sněmovně lidu bylo sedmdesát čtyři hlasů pro, šestnáct proti, třináct poslanců se zdrželo hlasování, čtyři poslanci hlasování ignorovali.

Prosím naléhavě, abyste se jednak ztišili a jednak neodcházeli ze sálu, protože je potřeba poskytnout informace o příští schůzi. Zatím tedy byl předložen jediný návrh, aby se příští schůze konala 6. srpna, to znamená za týden a aby tato schůze měla na programu již v pořadí čtvrté kolo volby prezidenta republiky, případnou opakovanou volbu prezidenta republiky a případný slib prezidenta republiky, bude-li zvolen a jinak ty body, které jsme si odhlasovali na dnešní schůzi. Táži se tedy, jestli na čtvrté kolo prezidentských voleb je jiný termínový návrh než 6.srpna?

Prosím, tam se hlásí pan poslanec.


Poslanec SN L. Dvořák: Na politickém grémiu, vážený pane předsedající, nebyl schválen jeden termín - 6.srpna. Řeklo se šestého nebo třináctého, a že o obou těchto termínech budeme hlasovat. Takže je třeba tady hlasováním rozhodnout, jestli to bude šestého nebo třináctého.


Předsedající místopředseda FS V. Benda: Dobře. To je pravda. Já jsem také říkal, že toto byl jediný návrh, který byl formálně podán. Právě proto se ptám na jiné návrhy. Skutečně zde padl návrh na třináctého. To by bylo plné využití té čtrnáctidenní lhůty předepsané ústavou jako maximální. Upozorňuji jenom, že máme projednávat, jak jste si schválili, na této další schůzi možnost pokračovat ve volbách až se šestitýdenním nebo osmitýdenním - podle toho, jaký návrh projde - odstupem, čili pokud bychom toto kolo voleb, které nám ústava nabízí, vykonali již 6. srpna, máme zabezpečeny tři týdny dovolené, jednak i možnosti uskutečnit ....(rozruch v sále)... Každý parlament mívá ve zvyku mít nějaké parlamentní prázdniny. Až tady budete sedět druhý nebo třetí rok, tak také budete potřebovat si chvíli odpočinout. Ale nejde jenom o to. Jde také o to, že jsme si v zájmu vývoje situace v republice naplánovali a navrhli mimořádné zahraniční styky, kde by poslanci jak České republiky tak Slovenské republiky prezentovali zvláště v sousedních zemích, nebo v zemích, s kterými nás spojují společné zájmy, momentální politickou situaci a snažili se celý problém vývoje v Československé republice vysvětlit. Některé termíny by kolidovaly již s tím termínem 13.srpna.

Ještě se hlásí s technickou poznámkou pan poslanec Padevět.


Poslanec SN Michal Padevět: Pane předsedající, já mám takový dojem, že nevíte, co jsme tady dopoledne odhlasovali. A proto navrhuji dva návrhy. Za prvé, aby další kolo volby prezidenta proběhlo ode dneška za osm týdnů a za druhé, abychom se na této schůzi s pokračováním sešli zítra.


Předsedající místopředseda FS V. Benda: Než dám slovo kolegovi s technickou poznámkou, konstatuji, že toto není možné. Já vím, co jsme si dopoledne odhlasovali. Toto není možné, my nemůžeme svým usnesením měnit ústavní zákon. Ústavní zákon předepisuje vlastně čtyřkolo nebo dvě dvoukola voleb. Teprve mezi sudými koly voleb není přesně předepsána procedura a tuto proceduru můžeme upravit volebním řádem pro volbu prezidenta republiky, což jsme také dopoledne učinili. To znamená, dnes proběhlo třetí dvoukolo voleb a nezbytně musí do čtrnácti dnů proběhnout dvoukolo čtvrté. Teprve po tomto čtvrtém dvoukole vstupuje v platnost dnes schválený mechanismus.

Stejně tak, bohužel, nemohou dát jednat o vašem návrhu, aby se další kolo prezidentských voleb konalo zítra. (Smích.) Já jsem tomu tak rozuměl, poněvadž jsou tam předepsané termíny. Toto kolo musí proběhnout s novými kandidáty a tito kandidáti musí být navrženi nejdéle 72 hodin před konáním voleb.

Technickou poznámku má kolega Zelenay. Stahuje svoji poznámku.

Je ještě nějaká technická poznámka? (Nebyla.) Není.

Já dám tedy hlasovat o pozměňovacím návrhu k původnímu návrhu. Kdo je pro to, aby se další kolo voleb prezidenta republiky a tedy i další pokračování schůze konalo až ode dneška za 14 dní, tedy dne 13. srpna?

Kdo z poslanců je pro tento pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku a stlačí tlačítko.


Hlasování: 18.31


(SN 45, SL 32) Děkuji.


Kdo z poslanců je proti tomuto návrhu, nechť zvedne ruku a stlačí tlačítko?


(SN 49, SL 49) Děkuji.


Kdo z poslanců se zdržel hlasování, nechť zvedne ruku a stlačí tlačítko?


(SN 19, SL 17) Děkuji.


Konstatuji, že návrh nebyl přijat ani v jedné ze sněmoven.

Ve Sněmovně národů bylo pro čtyřicet pět poslanců, proti čtyřicet devět, devatenáct se zdrželo hlasování, jeden ignoroval.

Ve Sněmovně lidu pro třicet dva, proti čtyřicet devět, sedmnáct se zdrželo hlasování, osm ignorovalo.

Tím máme za schválený původní návrh, tj. 6. srpna 1992, a v tom případě nastupuje logicky následující pořad.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 25, SL č. 41, SN č. 43)

Dovolte, abych vás informoval o termínech, které některé z vás zavazují.

Vlastní společná schůze Federálního shromáždění započne ve čtvrtek 6. srpna v 10.30 hodin tak, jako tomu bylo dnes.

Technická poznámka, kolega Jajtner a potom další technická poznámka, poslanec Devátý.


Poslanec SN P. Jajtner: Pane předsedající, byl tady návrh poslance Padevěta o tom, aby schůze pokračovala zítra. Myslím, že by bylo vhodné se zeptat, jestli za těchto okolností na tom trvá.


Předsedající místopředseda FS V. Benda: Já se táži pana poslance Padevěta, jestli na tom trvá po vysvětlení, že se nemůže zítra konat volba prezidenta. (Smích.) Odpusťte, přátelé, ale jeden den plenárního zasedání stojí 300.000 korun. Na některých věcech se nemůže a nesmí šetřit, nicméně, jestliže se stejně musíme příští týden sejít k dalšímu kolu voleb prezidenta, je patrně lepší a praktičtější projednat zbývající body šestého, než se scházet ještě zítra a ještě příští týden.

Já jsem návrhu kolegy Padevěta rozuměl tak, že se domnívá, že je možné, aby se zítra uskutečnilo závěrečné kolo voleb. To možné prostě není, proto jsem o něm nedal hlasovat. Prosím, abyste ten návrh ještě upřesnil.


Poslanec SN M. Padevět: Dobře, oddělme ty věci úplně od sebe. Já se v první řadě domnívám, že je platný řád tak, jak jsme dnes přijali odstavec 30. Pokud to budeme ignorovat, pak je situace úplně jiná. Je-li platný, potom připomínám, že zde je napsáno: "Nebyl-li ani při opakované nové volbě prezident zvolen, další nová volba, respektive další opakovaná nová volba prezidenta, čili obě volby, se mohou odsunout až o osm týdnů." Takže pokud si to vezmeme v kontextu celého řádu, platí to i pro tuto situaci, platí-li ovšem to, co jsme dopoledne přijali. Jestliže berete, že ústava má vyšší moc, jsme tam, kde jsme byli dopoledne a je to jiná situace. Čili odděluji to od druhého návrhu, abychom v této schůzi pokračovali zítra. Pak samozřejmě trvám také na tom, abychom hlasovali o pokračování schůze. Je tady dostatek programu na to, abychom zítra pracovali.


Předsedající místopředseda FS V. Benda: Vy máte dva návrhy: První, je-li možné, aby se zítra konaly volby, ano?


Poslanec SN M. Padevět: Nikoliv, aby pokračovala tato schůze zítra bez volby prezidenta.

Druhý návrh je platnost tohoto řádu, podle kterého navrhuji, aby se další volba konala za osm týdnů.


Předsedající místopředseda FS V. Benda: Technickou poznámku má kolega Zelenay. Patrně vysvětlí lépe než já, proč to není možné.


Místopředseda FS R. Zelenay: Vážené kolegyne, vážení kolegovia! Faktom je, že ústavný zákon má nejvyššiu silu, nejvyššiu právnu platnosť a pretože v ústavnom zákone sa hovorí vždy o dvoch kolách, ktoré majú vždy po dvoch voľbách, tak my to dvojité kolo musíme vykonať. My sme vykonali teraz jedno kolo a opakovanú voľbu. Podľa ústavného zákona do 14 dní musíme vykonať eště jedno kolo a prípadne opakovanú voľbu. Ale ústavný zákon nerieši problém, ako to vyzerá medzi dvojkolami medzi sebou. Ústavný zákon hovorí o prvom dvojkole, o druhom dvojkole a potom nehovorí nič. V súvislosti s tým sme prijali osemtýždňový cyklus. To znamená, že musíme dokončiť toto dvojkolo ešte jednou voľbou - a prípadnou opakovanou - a potom nastupuje volebný poriadok, to je tých osem týždňov. Teda my teda splníme ústavný zákon. Keď sme si odhlasovali, že 6. sú voľby, tak 6. prebehnú, potom sa rozhodneme, či bude opakovaná voľba, keď neprejde kandidát a až potom nastupuje osemtýždňový cyklus. Toto je presný právny výklad. Ak som sa mýlil, právnici môžu povedať, ale právnici potvrdia, že je to tak. My sme to prediskutovali a je to preto presný jediný možný výklad.


Předsedající místopředseda FS V. Benda: Děkuji. Kolega Padevět, znovu.


Poslanec SN M. Paadevět: Platí-li to, co řekl kolega, pak odvolávám oba své návrhy.


Předsedající místopředseda FS V. Benda: Děkuji. Čili za těchto okolností není třeba o ničem hlasovat. Ještě poslanec Devátý s technickou.


Poslanec SN S. Devátý: Pane předsedající, mám pocit, že by se mělo hlasovat i o tom šestém, jestli se sejdeme šestého. Já se domnívám, že si to musíme odhlasovat, protože se nejedná jen o volbu prezidenta, ale i o program, čili musíme hlasovat i o tom šestém, jestli se sejdeme nebo ne.


Předsedající místopředseda FS V. Benda: Program jsme si dnes odhlasovali postupně v jednotlivých bodech. To, že se sejít musíme do 14 dnů, to je v daném případě ústavní povinnost. Jestliže jsme nepřijali jiný termín, tak se domnívám, že o šestém jako o původním návrhu není třeba hlasovat, ale přejete-li si, dám ještě hlasovat o tom. Hlásí se kolega Kříž.


Poslanec SL E. Kříž: Další kolo prezidentských voleb musíme stanovit usnesením.


Předsedající místopředseda FS V. Benda: Dobře. Poté, co byl zamítnut pozměňovací návrh, je tady návrh, aby schůze pokračovala. - Kolega Kříž.


Poslanec SL. E. Kříž: Je tady návrh usnesení, že další volba prezidenta se bude konat dne, protože musíme to udělat usnesením.


Předsedající místopředseda FS V. Benda: Dobře. Po dohodě předsedy Federálního shromáždění a předsedů sněmoven navrhujeme přijmout následující usnesení:

2. společná schůze obou sněmoven bude pokračovat ve čtvrtek dne 6. srpna 1992 od 10.30 hodin. Tato schůze bude mít na programu volbu prezidenta ČSFR, slib prezidenta ČSFR, další body, které jsme si odhlasovali v průběhu dnešního zasedání a minulého zasedání, a případné další body, které si na program odhlasujeme, jako je event. opakovaná volba, které si odhlasujeme příští týden.

Opakuji usnesení: Společná schůze začínající volbami prezidenta ČSFR bude pokračovat ve čtvrtek dne 6. srpna 1992 od 10.30 hodin.

Jsou k tomuto návrhu usnesení nějaké připomínky? Nejsou. Dám o tomto návrhu usnesení hlasovat.

Kdo je pro, nechť zdvihne ruku a stiskne tlačítko!


Hlasování: 18.40


(SN 82, SL 80)


Kdo je proti?


(SN 1, SL 6)


Kdo se zdržel hlasování?


(SN 24, SL 15)


Konstatuji, že usnesení bylo přijato. Druhá společná schůze bude pokračovat ve čtvrtek 6.8.1992 od 10.30 hodin. Pro usnesení hlasovalo osmdesát dva poslanců Sněmovny národů, proti byl jeden, dvacet čtyři se zdrželi, dva ignorovali. Ve Sněmovně lidu pro osmdesát poslanců, šest proti, patnáct se zdrželo, šest ignorovalo.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 25, SL č. 41, SN č. 43)

Dovolte mi, abych vás seznámil s některými termíny, které souvisejí s právě přijatým návrhem na pokračování společné schůze:

Návrhy na kandidáty je nutné předložit do neděle 2. srpna 1992 do 24 hodin. Schůze volebních komisí k ověření platnosti návrhů kandidátů na volbu prezidenta se bude konat v pondělí 2. 8. 1992 od 14 hodin v zasedací síni X. Poslanci dostanou návrhy kandidátů do skříněk v úterý 4. srpna 1992, a to do 10 hodin. Volební komise se opět sejdou ke kontrole přípravy voleb 6. 8. 1992, tedy v den konání společné schůze, v 8.30 hodin v zasedací místnosti X. Od 9 hodin se dne 6. 8. 1992 budou konat schůze poslaneckých klubů, od 10 - 10.30 hodin se uskuteční krátká schůze politického grémia. Společná schůze se bude konat od 10.30 hodin.

S technickou poznámkou se hlásí poslanec Kříž.


Poslanec SL E. Kříž: Pane předsedo, jestliže se volby budou konat v 10.30 hodin ve čtvrtek, tak musí být uzavřeno přijímání návrhů v 10.30 hodin v pondělí.

Po domluvě s předsedy komisí navrhuji změnit setkání komisí na pondělí ve 12 hodin, a to z toho důvodu, že slovenští poslanci mají dopravní potíže. Trvám na tom, aby přijímání návrhů bylo ukončeno v 10.30 hodin. Je to přesně podle volebního řádu.


Předsedající místopředseda FS V. Benda: Volební řád říká den, nikoliv hodinu, nicméně konstatuji per analogiam běhu všech platných lhůt, že jestliže jakákoliv lhůta končí v den pracovního klidu, automaticky se prodlužuje na den příští, takže navrhuji vycházet opravdu z vašeho návrhu, aby lhůta končila v pondělí v 10.30 hodin. Pokud je k tomu souhlas předsedů volebních komisí, mohou se samozřejmě sejít už ve 12 hodin.

S faktickou poznámkou se hlásí poslanec Kostya.


Poslanec SN L. Kostya: Pane předsedající, dámy a pánové, chtěl bych nám všem skutečně blahopřát za dnešní výkon. Dopoledne jsme schválili prodloužení lhůty volby prezidenta na 8 týdnů a jeden z argumentů byl, že opakovanou volbou v krátkých časových lhůtách se devalvuje význam funkce hlavy státu. Před 5 minutami jsme si odhlasovali, že bude nová volba s novými kandidáty a uzavření je do neděle, to je za necelých 48 hodin.


Předsedající místopředseda FS V. Benda: Pane poslanče, obávám se, že nebyla otevřena rozprava, respektive návrhy jsme už odhlasovali a vaše poznámka překročila rámec technické poznámky. Byla to poznámka ideová. (Smích v sále.)

S technickou poznámkou se hlásí poslanec Mikloško.


Poslanec SL J. Mikloško: Vážení, ja si dovolím tiež povedať ideovú poznámku. Ja by som bol drastickejší a tých tristotisíc korún, ktoré stál dnešný deň v parlamente, by som dal niekomu nahradiť, pretože sme tu celkom nič neurobili. Koalícia sa s nami hrá ako mačka s myšou. Predpokladám, že 6. augusta budeme zasa celé dopoludnie diskutovať, potom budeme konečne voliť a potom znovu celý program posunieme neviem nakedy. Napríklad komisiu pre ľudské práva posúvame už po tretíkrát alebo po štvrtýkrát. V Predsedníctve Federálneho zhromaždenia je najmenej 50 zákonov, ktoré sú veľmi dôležité, ktoré by sme mali prerokovávať, pritom takto plytváme časom. Dovoľujem si s tým vysloviť svoj nesúhlas. (Potlesk.)


Předsedající místopředseda FS V. Benda: S technickou poznámkou se ještě hlásí poslanec Zelenay.


Místopředseda FS R. Zelenay: Vážený pán predsedajúci, kolegyne a kolegovia! Mám dve neideové poznámky a jednu repliku. Dovoľujem si upozorniť našich kolegov, že diplomatické pasy sú vybavené a majú ich u pani Hrdličkovej.

Druhá poznámka neideového charakteru - prosil by som členov Predsedníctva, aby tu po skončení schôdze zostali.

Teraz replika. Posledného jeden a pol roka sme neboli v koalícii a práve koalícia pána Mikloška - ľutujem, že nechodil do tohto parlamentu tak často - tu viedla bezútešné reči. Celý rad zákonov, ktoré sme schválili, budeme teraz musieť novelizovať, pretože sú zlé, ako sme na to my upozorňovali. Oni ich však schválili.

(Následovaly organizační připomínky.)


Předsedající místopředseda FS V. Benda: Dovolte mi, abych přerušil dnešní schůzi, popřál vám příjemný víkend. Pokračovat v jednání 2. společné schůze budeme 6. srpna v 10.30 hodin.


Schůze přerušena: 18.50 hodin.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP