Čtvrtek 6. srpna 1992

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Vážení kolegovia! Dovoľte mi, aby sme pokročili, a to tým, že necháme odhlasovať návrh, ktorý stanovuje počet členov Zvláštneho kontrolného orgánu - štyria zo Snemovne ľudu, zo Snemovne národov dvaja poslanci zvolení v Českej republike a dvaja poslanci zvolení v Slovenskej republike.

Pýtam sa vás, kto súhlasí s takýmto zložením Zvláštneho kontrolného orgánu? Pýtam sa ešte raz, kto súhlasí s tým, aby počet členov kontrolného orgánu bol v zložení, ktoré som uviedol? Kto je pre tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo.


Hlasování: 17.20


(SN 102, SL 104)


Kto je proti?


(SN 0, SL 0)


Kto sa zdržal hlasovania?


(SN 7, SL 9)


Dvaja poslanci zo Snemovne národov nehlasovali.


Vzhľadom na súhlasné uznesenie obidvoch snemovní konštatujem, že bolo prijaté uznesenie a Zvláštny kontrolný orgán bude mať osem členov.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 37, SL č. 56, SN č. 55)

Teraz pristúpime k voľbe členov Zvláštneho kontrolného orgánu a predsedu tohto zvláštneho kontrolného orgánu. Navrhujem, aby sme postupovali podľa poriadku pre voľby orgánov a funkcionárov snemovní a členov Predsedníctva Federálneho zhromaždenia zvolených v snemovniach, ktorý bol snemovňami schválený na ustanovujúcej schôdzi.

Má niekto námietky voči takému postupu, aby tento volebný poriadok platil aj pre túto voľbu? Nevidím. Hlási sa pán poslanec Vidím.


Poslanec SL J. Vidím: Rád bych upozornil, že zde již existuje řád pro volbu a odvolávání členů zvláštního kontrolního orgánu FBIS, který byl přijat usnesením Federálního shromáždění č.157 a potom musíme postupovat při volbě členů tohoto zvláštního kontrolního orgánu podle tohoto usnesení - pochopitelně. K volbě členů zvláštního kontrolního orgánu VOZ žádný takový řád nebyl přijat, proto je možné postupovat podle vašeho návrhu. Ale k volbě členů ZKO FBIS je zapotřebí postupovat podle přijatého řádu pro volbu a odvolávání.


Předsedající místopředseda FS J. Stank: Tak to je závažná pripomienka.


Poslanec SL J. Vidím: Já vám ten řád mohu půjčit, jestli chcete.


Předsedající místopředseda FS J. Stank: Budem veľmi rád, pán poslanec. Platí aj pre toto volebné obdobie? (Smích v sále.)

Opakujem návrh. Navrhujem pre voľby orgánov a funkcionárov snemovní a členov Predsedníctva Federálneho zhromaždenia, aby sa postupovalo podľa tohto volebného poriadku aj pri voľbe Zvláštneho kontrolného orgánu. Pán poslanec Vidím.


Poslanec SL J. Vidím: Mně nezbývá než konstatovat, že zde máme již volební řád a proto já samozřejmě navrhuji, aby volba členů zvláštního kontrolního orgánu pro FBIS probíhala podle tohoto platného volebního řádu.


Předsedající místopředseda FS J. Stank: Mali sme, samozrejme, iný volebný poriadok aj pre ostatných funkcionárov v predchádzejúcom volebnom období. Takže, znovu opakujem, navrhujem - potom budeme samozrejme hlasovať o pozmeňovacom návrhu pána poslanca Vidíma. Pán poslanec Vidím navrhuje, aby to boli tajné voľby atď., to je totiž obsiahnuté v tomto návrhu. Ja navrhujem, aby bol volebný poriadok, ktorý platil pre voľbu funkcionárov, prijatý aj pre voľbu tohto kontrolného orgánu. Budeme o tom hlasovať. Hlási sa pán poslanec Vidím.


Poslanec SL J. Vidím: Pane předsedající, vy jste teď předložil návrh, viďte? Pak byste patrně měl předat řízení schůze někomu jinému. Vy nemůžete jako předsedající předkládat návrhy.


Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, ja tento návrh predkladám na základe rokovania politického grémia. Nie je to môj osobný návrh. Keď ja návrh predložím na základe poverenia politického grémia, tak nemusím odovzdať vedenie. Vedenie musím odovzdať len vtedy, pán poslanec - je zlé, že si tu pred 300 poslancami musíme vysvetlovať Rokovací poriadok - len vtedy, keď chcem vystúpiť v rozprave. Viem, že niektoré neúspechy sa ťažko znášajú. (Potlesk a smích v sále.)

Takže budeme hlasovať o tom, aby pre voľbu platil volebný poriadok funkcionárov snemovní a členov Predsedníctva. Teda, aby tento volebný poriadok platil aj pre voľbu členov Zvláštneho kontrolného orgánu.

Kto je pre tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!


Hlasování: 17.26


(SN 90, SL 72) Ďakujem.


Kto je proti?


(SN 11, SL 11)


Kto sa zdržal hlasovania?


(SN 18, SL 25)


Jeden poslanec zo Snemovne národov a desiati poslanci zo Snemovne ľudu nehlasovali.


(Poznámka redakce: usnesení FS č. 38, SL č. 57, SN č. 56)


Návrh na voľbu členov tohto orgánu posúdilo politické grémium. Prosím zástupcov poslaneckých klubov, aby predniesli návrhy na členov a predsedu Zvláštneho kontrolného orgánu ústne tak, ako to tento volebný poriadok stanovuje.

Prosím zástupcu klubu ODS-KDS. Pán poslanec Houška.


Poslanec SL F. Houška: Vážené kolegyně, vážení kolegové. Do tohoto kontrolního orgánu Klub ODS navrhuje za členy Janu Petrovou, Michala Malého, Stanislava Devátého. A za předsedu tohoto kontrolního orgánu navrhuje Stanislava Devátého.


Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Teraz prosím zástupcu Klubu HZDS. Pani poslankyňa Bellušová.


Poslankyně SN E. Bellušová: Dovoľte, aby som za klub HZDS navrhla členov do Zvláštneho kontrolného orgánu Federálneho zhromaždenia pre kontrolu činnosti Federálnej bezpečnostnej informačnej služby. Za Snemovňu ľudu navrhujeme Milana Reháka a za Snemovňu národov pána Ľubomíra Zamišku. Klub poslancov HZDS bude podporovať za predsedu pána Pavla Dostála.


Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Teraz prosím ďalšieho zástupcu. Za Československú sociálnu demokraciu to bude pán poslanec Horák.


Poslanec SL J. Horák: Pane předsedo, pane předsedající, kolegyně a kolegové, jménem Klubu Československé sociální demokracie navrhuji za člena zvláštního kontrolního orgánu FS pro kontrolu činnosti Federální bezpečnostní informační služby poslance Pavla Dostála. Současně navrhuji Pavla Dostála za předsedu tohoto kontrolního orgánu.


Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Prosím ďalšie návrhy.


Poslanec SN K. Haťapka: Za klub poslancov Slovenskej národnej strany navrhujeme do Zvláštneho kontrolného orgánu Federálneho zhromaždenia pre kontrolu činnosti Federálnej bezpečnostnej informačnej služby pána poslanca Pavla Hrivíka.


Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďalší návrh, prosím. Pán poslanec Foltýn.


Poslanec SL I. Fotýn: Pane předsedo, pane předsedající, dámy a pánové, za klub KDU-ČSL navrhujeme jako člena zvláštního kontrolního orgánu Federálního shromáždění pro kontrolu činnosti Federální bezpečnostní informační služby poslance Josefa Boráka.


Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Pán poslanec Mikloško.


Poslanec SL J. Mikloško: Za klub KDH navrhujem opäť zo Snemovne ľudu, pána poslanca Júliusa Bobovnického z KDH, za Snemovňu národov poslanca Ivana Šimku z KDH. Náš klub bude podporovať ako predsedu pána Dostála.


Předsedající místopředseda FS J. Stank: V prípade, že by bol počet návrhov totožný s číslom osem, teda štyri a štyri, mohli by sme podľa voľebného poriadku hlasovať naraz. Takto musíme hlasovať o každom poslancovi zvlášť, protože bolo predložených viac návrhov, ako je počet miest, ktoré sme odsúhlasili. Pán poslanec Houška.


Poslanec SL F. Houška: Pane předsedo, já bych žádal pro náš klub pro projednání před hlasováním krátkou přestávku.


Předsedající místopředseda FS J. Stank: Koľko potrebujete, prosím?


Poslanec SL F. Houška: Čtvrt hodiny.


Předsedající místopředseda FS J. Stank: Budeme pokračovať o 17.50. Pardon, ešte návrh? Áno. Pán poslanec Dvořák.


Poslanec SN L. Dvořák: Vzhledem k tomu, že počet už je víc než osm, navrhuji za Liberálně sociální unii za člena zvláštního kontrolního orgánu FBIS poslance Josefa Daňka za Sněmovnu lidu.


Předsedající místopředseda FS J. Stank: Prosím, ďalší návrh.


Poslanec SN J. Krejsa: Za Sdružení pro republiku-Republikánskou stranu Československa navrhuji do této komise z poslanců Sněmovny lidu Václava Koblihu a z poslanců Sněmovny národů Dalibora Malíře. Za předsedu budeme podporovat Pavla Dostála. Děkuji.


Předsedající místopředseda FS J. Stank: Sú ešte ďalšie návrhy? (Nebyly.)

Prerušujem rokovanie na pätnásť minút na poradu klubov.


Schůze přerušena: 17.34 hodin.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP