Čtvrtek 6. srpna 1992

Poslanec SN R. Zelenay: Vážené kolegyna a kolegovia! V súvislosti s tým, že je to teraz problém, bude aj tak hlasovanie oddelené, myslím, že by bol seriózny postup kolegov z ODS a KDS, aby sa odhlasovali en bloc členovia komisie a potom, ak chcú opustiť, mali by opustiť až po predsedovi komisie. (Potlesk.)


Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pokračujeme. Faktickú poznámku má pán poslanec Zeman.


Poslanec SL M. Zeman: Pane předsedající, všichni jsme unaveni, a chtěl bych vás ujistit, že moje faktická poznámka se naprosto netýká předchozího odchodu. Chtěl bych jenom upozornit, že filozof Richtenberg napsal: "Odejdou-li ze shromáždění dva hlupáci, je to totéž, jako když do tohoto shromáždění přijde jeden moudrý člověk." (Potlesk.)


Předsedající místopředseda FS J. Stank: Vážené Federálne zhromaždenie! Konštatujem, že nie sme uznášaniaschopní, a to v Snemovni národov. Nie je tu dostatočný počet poslancov, zvolených v Českej republike. Musí ich tu byť minimálne 38, aby sme mohli o čomkoľvek hlasovať. Táto podmienka nie je splnená, a to z tých dôvodov, že demonštratívne poslanci klubu ODS-KDS opustili zasadnutie a znemožnili pokračovať v odsúhlasenom programe. Nechcem k tomu nič poznamenávať, ale sú to obyčajné praktiky opozície, nie vládnych strán. (Potlesk.)

Ešte sa niekto hlásil s faktickou poznámkou? Pán poslanec Ransdorf.


Poslanec SN M. Ransdorf: Myslím si, že vhodnější na vystižení současné situace než to, co říkal kolega Zeman, je myšlenka francouzského básníka Mallarmé, který říkal: "Uprchnout, ach uprchnout dolů, neboť ptáci jsou opilí." (Potlesk.)


Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďalšia faktická poznámka. Pán poslanec Zelenay.


Poslanec SN R. Zelenay: Ja nechcem mať žiadne proklamácie ani citácie, ale navrhujem normálne, z procedurálneho hľadiska. Už v minulom parlamente tu boli takéto príklady. Vzhľadom na to, že došlo k obštrukcii pri tomto bode, tento bod sa ukončí. Navrhujem, aby sa pokračovalo ďalším bodom, aby sme aspoň využili čas. Myslím si, že sú tu body, ktoré nie sú kontraverzné, napr. návrh pána poslanca Ericha Kříža na uznesenie Federálneho zhromaždenia, ktoré by sme mohli schváliť. Je to poslanec klubu ODS-KDS. To, myslím si, kontraverzné nie je.

Zároveň si dovolím upozorniť kolegyne a kolegov, že pri dvoch zákonoch, ktoré by sa mali novelizovať (tlač č. 40 a 41), nemáme stanoviská národných rád. Volali sme na Slovenskú národnú radu, ktorá to dostala faxom len včera. Nie som si celkom istý, či procedurálne tento návrh je vôbec možné prerokovať. Dávam ale procedurálny návrh, aby sme ukončili rokovanie o tomto bodu, pretože je obštrukcia, a aby sme pokračovali ďalšími bodmi programu.


Předsedající místopředseda FS J. Stank: Procedurálny návrh, pán poslanec, aby sme ukončili čím Federálne zhromaždenie? Vrátime sa k tomu alebo nevrátime sa, preložíme alebo odložíme? Čo to je ukončiť? Keď je to procedurálny návrh, aby sme ukončili, to znamená preložiť ho na zajtra. Pán poslanec Mečl.


Poslanec SL J. Mečl: Já se domnívám, pane předsedající, že s ohledem na to, že zde není potřebné kvorum a sněmovny nejsou schopny se regulovat žádným usnesením, je na vás, abyste dnešní schůzi odročil na zítřek, např. na devátou hodinu, vzhledem k tomu, že sněmovny nejsou schopné se usnášet.

Jinak, když už hovořím, chtěl bych vyslovit velký podiv a velké politování, že obstrukce vládních stran, - to je jejich věc, to je spíš záležitost opozice než vládních stran, které by se měly dohodnout vzhledem ke své odpovědnosti, kterou mají za řízení republiky, - se zúčastní také předseda Sněmovny lidu. To pro funkcionáře Federálního shromáždění je prostě nepřijatelné. To je asi přijatelné pro poslance, kteří sedíme tady, ale nikoli funkcionáře parlamentu, kteří odpovídají za chod tohoto Federálního shromáždění. Myslím si, že to není správné. (Potlesk.)


Předsedající místopředseda FS J. Stank: V tejto chvíli nemôžem nechať hlasovať ani o návrhu pána kolegu Zelenaya, aby sme odložili tento bod programu na zajtra a pokračovali inými bodmi, pretože nie sme schopní uznášať sa. - Pán poslanec Dostál. (Hluk, smích, potlesk.)

Prosím kľud. Ešte stále trvá 2. spoločná schôdza.


Poslanec SN P. Dostál: Já bych rád upozornil kolegy za dveřmi, že v roli komika tu vystupuje někdo jiný, ne já. (Potlesk, smích.)

A teď faktická připomínka. Pane předsedající, já bych vás rád upozornil na omyl, pokud se týká svolání komise FBIS. Podle platného statutu této komise nemůže tuto komisi svolávat nikdo jiný než předseda této komise. Čili je irelevantní, že jste tu komisi svolal vy. Jinými slovy: Nezbývá nic jiného, než počkat na zvolení předsedy této komise na příští schůzi a zvolený předseda pak svolá schůzi této komise. Čili to ranní vstávání zítra na 026 neplatí.


Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec, požiadal som členov komisie, aby sa zajtra o 8. hodine stretli v miestnosti 026 a zvolili si tam podpredsedu, ktorý už potom môže zvolávať. Nikto nemal voči tomu námietky. Buďte takí laskaví a stretnite sa a zvoľte podpredsedu.


Poslanec SN P. Dostál: Já se sejdu sám, rád.


Předsedající místopředseda FS J. Stank: Nikto, žiadny zvolený člen komisie nemal námietky voči takému postupu. Prečo by ste sa nemohli na základe mojej požiadavky - ako požiadavky predsedajúceho - zajtra o 8. hodine stretnúť a zvoliť si funkcionára, ktorý vás zvolá? - Prosím, pán poslanec Jajtner.


Místopředseda FS P. Jajtner: Pane předsedající, chtěl bych podat procedurální návrh, ale předtím bych vás chtěl požádat, abyste pozval poslance, kteří se vzdálili, zpět do sněmovny, abychom alespoň tento procedurální návrh mohli přijmout a byli usnášení schopní.


Předsedající místopředseda FS J. Stank: Prosím, predneste ho.


Místopředseda FS P. Jajtner: Návrh se týká ukončení dnešní schůze. Navrhuji, abychom dnešní schůzi ukončili, protože se zde prakticky už nejedná, jen se vyměňují invektivy.


Předsedající místopředseda FS J. Stank: Na to nemusíme nikoho zvolávať, to je v mojej právomoci - ukončiť teraz schôdzu, myslím, ukončiť dnešný deň schôdze. Prosím, hlási sa pán poslanec Batta.


Poslanec SN I. Batta: Vážené Federálne zhromaždenie! Dozvedel som sa jednu novú vec. Vo Federálnom zhromaždení rokujeme o zložení komise FBIC - aspoň podľa pána poslanca Dostála. On používa anglické skratky a ef, bí, aj, sí tomu zodpovedá. (Potlesk.)


Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlási sa ešte pán poslanec Šilhán.


Poslanec SL V. Šilhán: Pane předsedající, pozoroval jsem předsedu Sněmovny lidu, který tam stojí, jako kdyby se ho to netýkalo. Mám pochybnost. Jeho funkce je jasná, je to funkce předsedy Sněmovny lidu. Není to jen prostá poslanecká funkce a poslanecká kázeň vůči klubu, kterého on je členem.

Nyní je mi to nejasné. Jak se má takový předseda Sněmovny lidu chovat? Má se také sebrat a odejít? Odejde ze své funkce předsedy, nebo jenom jako poslanec? Buďte tak laskav, vysvětlete mi to.


Předsedající místopředseda FS J. Stank: Nie je to predmetom programu našej schôdze. (Smích v sále.)

S faktickou poznámkou sa hlási pán poslanec Benda.


Předseda SL V. Benda: Já se dobře bavím vašimi invektivami, zvláště poté, když jste mě utleskali, nebo umlčeli, když jsem chtěl vysvětlit naše počínání.

Je velice zajímavé, že kolegové, kteří tak ostře zvedají hlas proti mé nedisciplinovanosti, byli velmi spokojeni např. při počínání pana Dubčeka, který nepodepsal lustrační zákon, ač to bylo jeho povinností jako předsedy parlamentu, atd. (Nesouhlas v sále.)

Já jsem v daném případě neučinil nic, co by nebylo poslanci dovoleno, to jest - použil jsem všech poslaneckých možností. V případě, že došlo k porušení předem uzavřené dohody, naše kluby oznámily, že na dalším jednání této společné schůze nemají zájem, že se dalšího jednání společné schůze nezúčastní.

Jen na vysvětlenou - týká se to celého jednání, netýká se to jen tohoto bodu, protože i další body byly vneseny bez politické dohody a zcela uměle na dnešní program.

Prosil bych pana předsedajícího, aby z toho vyvodil patřičné konsekvence. Zřejmě je na místě tuto schůzi ukončit. Domnívám se, že je to nejen jeho právem, ale také jeho povinností, jestliže nejsme usnášeníschopní, protože sněmovny mohou pokračovat v jednání jen za patřičného počtu.

V takovém případě z pověření pana předsedy Federálního shromáždění Kováče jako zastupující místopředseda si dovoluji svolat na zítra na 9.00 hodinu předsednictvo Federálního shromáždění - dojde-li k ukončení schůze.


Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán predseda, prosím, aby ste to vysvetlili. My sme si schválili program - Federálne zhromaždenie schválilo celý program na túto schôdzu - a tento program by sme mali zrejme prerokovať. Tak neviem. Ja by som, samozrejme, mohol nechať hlasovať o návrhu, aby bol tento program, povedzme, nejakým spôsobom korigovaný, ale nemôžem nechať hlasovať, pretože odišli poslanci. Nemusím v žiadnom prípade ukončiť schôdzu, ale prerušiť ju, pretože si myslím, že by mali prísť k rozumu. (Potlesk.)


Předseda SN R. Zelenay: Ospravedlňujem sa, že prichádzam po niekoľký krát s faktickou poznámkou, ale skutočne sa chcem vrátiť k politickému grémiu.

Priznám sa, že mi to nebolo celkom jasné, keď kolega Houška hovoril v plurále. Neviem, aký je rozdiel, nie som natoľko znalý češtiny - komisia a komisia. Rozdiel medzi jednotným a množným číslom. Musím prehlásiť celkom otevorene a uprímne, že som stále rozumel tomu, že hovoríme o komisii FBIS a že nehovoríme o VOZ.

Bol tam pán kolega Bystrický. Bol by som rád, keby sa k tomu vyjadril. Bola tam pani kolegyňa Bellušová, bol tam pán prof. Mečl. Ja som skutočne rozumel tak - a o to bol v podstate spor, o tohto predsedu. Keď tam bol niekto z kolegov - bol tam pán kolega Sládek - ak sme povedali jedno slovo, ale viem, že o tomto tam nepadlo ani jedno jediné slovo. Preto som jasne vychádzal z toho, že sme hovorili len o tejto jednej komisii.


Předsedající místopředseda FS J. Stank: Myslím, že teraz, za neúčasti poslancov ODS, nemá význam o tejto veci diskutovať. Hlási sa pani poslankyňa Bellušová.


Poslankyně SN E. Bellušová: Vážení přítomní! Prepáčte, že vás skutočne okrádam o váš drahocenný čas, keď nie sme schopní rokovať. Ale nemám inú možnosť, pretože v tejto chvíli si myslím, že by bolo vhodné pripomenúť Rokovací poriadok § 64 pre pána predsedu Bendu, ktorý znie: "Schôdzu Predsedníctva Federálneho zhromaždenia zvoláva predseda Federálneho zhromaždenia. Keď o to požiada aspoň tretina jeho členov, urobí tak neodkladne." Čiže okamžite.


Poslanec SN Ľ. Bystrický: Vážený pán predsedajúci, pán predseda Benda! Považujem za neprípustné, aby ste počínanie, nedôstojné počínanie poslancov z klubu KDS-ODS, ktoré je urážkou parlamentu a parlamentnej demokracie vôbec, dávali do súvislosti s postojmi pána Dubčeka v prípade podpisovania lustračného zákona, ktoré práve naopak boli príkladom úcty voči právu a právnemu poriadku. (Potlesk.)


Předsedající místopředseda FS J. Stank: Dovoľte mi, vážené kolegyne a kolegovia, aby som vás ešte informoval, že schôdza Predsedníctva Federálneho zhromaždenia, ktorá sa mala konať dnes po ukončení společnej schôdze, sa bude konať zajtra, v piatok 7. 8. 1992 po skončení spoločnej schôdze snemovní.

Pokiaľ ide o zvolanie tejto schôdze, som informovaný, že predseda Federálneho zhromaždenia nie je prítomný a poveril vedením tohto Predsedníctva ďalšieho v poradí zastupujúceho, a to je pán poslanec Benda.


Předseda SL V. Benda: Já už se nebudu bránit invektivám, jen vysvětlím tuto procedurální záležitost. Za prvé: toto je akt, kde se předseda může nechat zastupovat místopředsedou. Je stanoveno pořadí místopředsedů. Já jsem shodou okolností v nepřítomnosti pana Kováče a pana Šedivého první na řadě v zastupování. To je v usnesení předsednictva.

Ale dokonce tomu ani není tak, protože pan předseda svolal řádně schůzi předsednictva. Svolal ji na dnešek po skončení společné schůze.

Vzhledem k tomu, že mezitím došlo k doplnění programu schůze, schůze se protáhla, tak mne, když odcházel, pověřil, abych jednak schůzi v jeho zastoupení řídil, na což má plné právo, a stanovil její hodinu podle toho, jak se situace vyvine.

Pochopitelně, když zde pan předseda není, nemůže určit, do které místnosti a v kterou hodinu se mají členové předsednictva dostavit. Čili já plním jen tento úkol. Schůze je řádně svolána a já jen informuji, jak si budeme počínat v případě, že bude tato společná schůze ukončena.

Jestliže se předsedající rozhodne schůzi jen přerušit a svolá pokračování na zítřek, potom platí to, co bylo v původním přípisu pana předsedy Kováče, tj., že schůze předsednictva se koná bezprostředně po ukončení druhé společné schůze.


Předsedající místopředseda FS J. Stank: Chcem vás ďalej informovat, že hospodárske výbory sa zídu ihneď po skončení dnešného rokovania v miestnosti č. 209.

S faktickou poznámkou sa ešte hlási páni poslanci Mikloško, Sládek, Mečl a Sviták.

Poslanec SL J. Mikloško: Vážení priatelia! Chcem len konštatovať, že k rovnakej situácii, akej sme boli pred chvíľou svedkami, už došlo aj predtým, vtedy, keď sa rokovalo o komisii pre ľudské práva. Ako viete, na politickom grémiu bola schválená tlač č. 26, kde boli len dvaja kandidáti na funkciu predsedu. Dodatok k tlači 26 už vznikol úplne bez dohody politického grémia a spontánne návrhy z pléna, ktoré tu tiež boli bez dohody politického grémia o kandidátoch a ich predsedoch, boli tiež bez dohody politického grémia. Vtedy to ovšem koalícii nijako nevadilo. Keď tu máme schváliť vždy len to, čo sa na politickom grémiu dohodne a nijakým spôsobom nemôžeme reflektovať momentálnu situáciu, tak si myslím, že sme tu skutočne zbytoční. Musíme sa pozerať na určitú spontánnosť a na možnosť každého poslanca vyjadriť sa a ovplyvniť celé naše plénum.


Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Pán poslanec Sládek.


Poslanec SL M. Sládek: Nejprve bych rád potvrdil slova pana Zelenaye, co se týče politického grémia. Skutečně to tak bylo. Jediná kontroverzní osoba byl Stanislav Devátý, kolem kterého se to točilo a o Vojenské obranné službě, nebo co to je, se tam vůbec nehovořilo. Tady to vůbec nepadlo, prostě to nebylo na pořadu. Dohadovalo se tam o tom, ustoupili ostatní, aby se vyhovělo ODS. Když ustoupili v bodu FBIS, tím pádem si ODS a spol. vymysleli další problém, na kterém by mohli sabotovat naše dnešní setkání. To vypadá skutečně jako záměr. Možná, že se mýlím, ale tak to vidím.

Za další, než odejde pan Benda, rád bych se ho zeptal, dokud tady je. On totiž tady prohlásil, že ODS, jakmile se bude hlasovat o tomto bodu Vojenského obranného zpravodajství, takže nebude sabotovat nebo bojkotovat tento bod, ale vy jste prohlásil (doufám, že to je v záznamu), že budete bojkotovat kompletně všechny body tohoto programu. Čili je úplně zbytečné (vrátil bych se rád k tomu zápisu), abychom se tady zítra scházeli, když už hodláte kompletně další program sabotovat. (Potlesk.)


Předsedající místopředseda FS J. Stank: Myslím, že tú vec sme si vydiskutovali. Pán poslanec Benda.


Poslanec SL V. Benda: Děkuji kolegovi Sládkovi, že mě vyvolal znovu, ano, mohu říci, že rozhodnutí klubu bylo takové, že v případě, že nedojde k politické dohodě, která se netýkala jenom těchto bodů, týkala se i bodů dalších, že nemáme zájem na dalším pokračování této schůze, že si přejeme další záležitosti projednat až po řádném projednání ve výborech na zářijové plenární schůzi. V tomto ohledu to platí. Samozřejmě, nemohu hovořit, nejsem oprávněn hovořit za ostatní, jaké rozhodnutí přijmou nebo přijali vzhledem ke zmíněné situaci, to nevím, ale původní odpolední rozhodnutí klubu, se kterým jsme vstupovali do jednání s HZDS znělo na to, že ukončíme svou přítomnost na této společné schůzi nikoliv jenom při hlasování o tom jednom bodu. Proto jsem se také domníval, že pan předsedající spíše schůzi ukončí. Samozřejmě, je možné ještě vyjednávat o tom, jestli zítra se naši poslanci dostaví či nikoliv.


Předsedající místopředseda FS J. Stank: Znova opakujem, že program bol schválený Federálnym zhromaždením, nenamietal napríklad nikto proti tomu, aby sa prerokovaváli návrhy uznesenia profesora Jičínského, ktoré sú v programe atď. Nikto nenamietal na grémiu, ktorého som sa ráno účastnil, nikto nenamietal vo Federálnom zhromaždení, schválili sme si program a nemám právo v tejto chvíli ukončiť 2. spoločnú schôdzu, keď program nie je vyčerpaný. Pán poslanec Sviták.


Poslanec SL I. Sviták: Ptáci odletěli do teplých krajin, protože byli patrně hladoví. O tomtéž tématu natočil mistr filmového horroru Alfred Hitchcock slavný film, který se jmenuje Ptáci, a ve kterém ptáci napadají lidi. Toto dokázal natočit, aniž měl zkutečnost s Občanskou demokratickou stranou a naším parlamentem. (Smích, potlesk.) Tomu říkám imaginace. Děkuji vám. (Potlesk.)


Předsedající místopředseda FS J. Stank: Nie sme uznášaniaschopní, nemáme o čom rokovať. V tejto chvíli prerušujem spoločnú schôdzu do zajtra do 9. hodiny. Ďakujem vám. Prajem vám príjemný večer.


Schůze přerušena: 21.57 hodin.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP