Čtvrtek 1. října 1992

Společný zpravodaj výborů SN J. Cuper: Ďalej je tu návrh pani poslankyne Pavúkovej na strane 5. Zasa musím upozorniť, že hlasujeme o článku 1 písmeno d), o tom sme nehlasovali. Pokračujeme podľa písmen. Tak to bolo procedurálne dohodnuté. Postupujeme podľa jednotlivých ustanovení zákona. Odporúčam schváliť.

Poslanec SN I. Šimko: Chcel by som len pripomenúť, ako pri mojom pozmeňovacom návrhu, pán spravodajca, vy ste uviedli aj môj prípad, aj prípad pani Pavúkovej ako poradové číslo a prečítali ste len prvú časť návrhu. Neopýtali ste sa ale, či súhlasím s oddelením hlasovania o jednotlivých častiach. Obávam sa, že ste sa dopustili chyby a v podstate prvé hlasovanie bolo zmätkové, pretože nebolo jasné, o čom sa vlastne hlasuje.

Poslanec SN M. Ransdorf: Pane předsedající, není možné vyměnit zpravodaje? Dát zpravodaje, kteří by byli lépe připraveni? (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Pán poslanec, toto je procedurálna otázka, pretože viete veľmi dobre, ako sú spravodajcovia určovaní. Takže to beriem ako rečnícku otázku, na ktorú ste si sami poskytli odpoveď.

Budeme pokračovať. Pán poslanec, ešte raz zopakujte, o čom budeme teraz hlasovať.

Společný zpravodaj výborů SN J. Cuper: Máme hlasovať o pozmeňovacom návrhu pani poslankyne Pavúkovej, ktorý máte uvedený na strane 5. Dotýka sa článku 2 písmena d), odporúčam schváliť.

Společný zpravodaj výborů SL L. Voleník: Já ho nedoporučuji schválit.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Budeme hlasovať.

Kto je za pozmeňovací návrh pani poslankyne Pavúkovej, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

Hlasování: 11.34

(SN-ČR 3, SN-SR 57, SL 51)

Kto je proti?

(SN-ČR 20, SN-SR 3, SL 7)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 42, SN-SR 7, SL 78)

Konštatujem, že zo sto štyridsiatichtroch prítomných poslancov Snemovne ľudu bolo päťdesiatjeden za, sedem bolo proti, sedemdesiatosem sa zdržalo, sedem ignorovalo.

Zo šesťdesiatichsiedmich prítomných poslancov českej časti Snemovne národov boli traja za, dvadsať proti, štyridsaťdva sa zdržalo, dvaja ignorovali.

Zo sedemdesiatich prítomných poslancov slovenskej časti Snemovne národov bolo päťdesiatsedem za, traja proti, sedem sa zdržalo, traja ignorovali.

Tento návrh nebol schválený. Prosím, slovo má spravodajca Voleník.

Společný zpravodaj výborů SL L. Voleník: Dalším návrhem je pozměňovací návrh pana poslance Plevy, uvedený pod pořadovým číslem 21 v dodatku k souhrnu pozměňovacích návrhů. Vzhledem k tomu, že tento návrh podstatně modifikuje návrh vládního návrhu, podstatným způsobem ho změkčuje, nedoporučuji k přijetí.

Společný zpravodaj výborů SN J. Cuper: Tiež neodporúčam schváliť.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. Budeme hlasovať.

Kto je za tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

Hlasování: 11.35

(SN-ČR 0, SN-SR 0, SL 3)

Kto je proti?

(SN-ČR 24, SN-SR 51, SL 68)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 46, SN-SR 18, SL 66)

Konštatujem, že zo sto tridsiatichdeviatich prítomných poslancov v Snemovni ľudu boli traja za, šesťdesiatosem proti, šesťdesiatšesť sa zdržalo, dvaja ignorovali.

Zo sedemdesiatich prítomných poslancov českej časti Snemovne národov nikto nebol za, dvadsaťštyri bolo proti, štyridsaťšesť sa zdržalo, nikto neignoroval.

Zo sedemdesiatich prítomných poslancov slovenskej časti Snemovne národov nikto nebol za, päťdesiatjeden bolo proti, osemnásť sa zdržalo, jeden ignoroval. Ignorovali páni poslanci Krůta, Lhotka, Cuper. Budeme pokračovať.

Společný zpravodaj výborů SN J. Cuper: Ďalší pozmeňovací návrh podala pani poslankyňa Pavúková. Máte ho na strane 6 pod poradovým číslom 16. Dotýka sa § 2 ods. 2. Vzhľadom na isté legislatívne preblémy alebo nejasnosti navrhujem pani poslankyni Pavúkovej legislatívnu úpravu, keď s ňou bude súhlasiť.

Navrhujem, aby bol preformulovaný ods. 2 takto: "Ústavný zákon Federálneho zhromaždenia stanoví prenesenie pôsobnosti Českej a Slovenskej

Federatívnej Republiky na Českú republiku a Slovenskú republiku." Za to by sa vsunul odsek 3, ktorý by znel: "Každému spôsobu zániku Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky podľa § 1 musí predchádzať prijatie ústavného zákona Federálneho zhromaždenia, ktorý určí spôsob prechodu majetku Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky na Českú republiku a Slovenskú republiku."

Myslím si, že je to legislatívno-technická úprava, pretože pani poslankyňa má ods. 2 písmeno a) a b), ja navrhujem, aby z toho boli dva odseky.

Místopředseda FS P. Jajtner: Já se naopak domnívám, že to není legislativně technická změna. Nedoporučuji, abychom o tom hlasovali, protože je to meritorní změna. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Prosím, aby sa k tomu vyjadril aj druhý spravodajca.

Společný zpravodaj výborů SL L. Voleník: Já tento návrh nedoporučuji, protože jeho přijetí neguje vlastně smysl celého zákonného návrhu, jmenovitě ustanovení článku 1.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Chcel by som, aby ste sa vyjadrili aj k tomu, o čom tu bol spor, či je to legislatívno-právna zmena, alebo ...

Společný zpravodaj výborů SL L. Voleník: Je to otázka, kterou jsme probírali včera večer s právním konzultantem doktorem Kovaříkem. Došli jsme k závěru, že to je nezbytné přijmout v tomto změní, protože pokud bychom to přijímali ve znění, které navrhla paní poslankyně Pavúková, pak toto ustanovení postrádá logiku. Nelze před tím, než zanikne Česká a Slovenská Federativní Republika, přenést její působnost na jiné republiky. To je úplně mimo.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Počuli ste názor obidvoch spravodajcov. Ešte má faktickú poznámku pán poslanec Cuper.

Společný zpravodaj výborů SN J. Cuper : Keď si pán poslanec Jajtner porovná obsah, nie úpravy a pôvodné znenie pani poslankyne Pavúkovej, tak zistí, že skutočne ide o obsahovo zhodný návrh, len legislatívno-technicky upravený.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Takže je to legislatívno-technická úprava. Ešte pán poslanec Voleník a potom s faktickou poznámkou pani poslankyňa Pavúková.

Společný zpravodaj výborů SL L. Voleník: K uvozujícím slovům "rozhodnutí o zániku" totiž toto ustanovení pro případ, že samozřejmě znění článku 1 zůstane tak, jak je, by nepokrývalo znění článku 1, což je úmyslem navrhovatelky, protože tam nejsou jen rozhodnutí, ale jsou tam také uvedené například dohody a jiné věci. Čili její úmysl by se nekryl s důsledky, které by byly spojeny s přijetím tohoto ustanovení.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Pýtam sa pani poslankyne Pavúkovej. Pani poslankyňa súhlasí s navrhovanou legislatívno-technickou zmenou. Budeme o tom hlasovať. Prosím, aby ste zaujali svoje miesta.

Hlasujeme o pozmeňovacom návrhu pani poslankyne Pavúkovej. Kto je za tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

Hlasování: 11.41

(SN-ČR 19, SN-SR 62, SL 68)

Kto je proti?

(SN-ČR 10, SN-SR 1, SL 7)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN-ČR 38, SN-SR 7, SL 63)

Zo sto tridsiatichôsmich poslancov Snemovne ľudu bolo šesťdesiatosem za, sedem proti, šesťdesiattri sa zdržalo, nikto neignoroval.

Zo šesťdesiatichôsmich poslancov českej časti Snemovne národov bolo devätnásť za, desať proti, tridsaťosem sa zdržalo, jeden ignoroval.

Zo sedemdesiatich poslancov slovenskej časti Snemovne národov bolo šesťdesiatdva za, jeden proti, sedem sa zdržalo, nikto neignoroval.

Tento návrh nebol prijatý.

Společný zpravodaj výborů SL L. Voleník: Další pozměňovací návrh je pozměňovací návrh pod pořadovým číslem 10 na straně 6. Je to pozměňovací návrh pana poslance Tyla. Přestože tento návrh má určitou logiku, nedoporučuji ho sněmovnám přijmout.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Prosím o názor druhého spravodajcu.

Společný zpravodaj výborů SN J. Cuper : Pripájam sa k stanovisku pána poslanca Voleníka.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Kto je za tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

Hlasování: 11.42

(SN-ČR 2, SN-SR 2, SL 6)

Kto je proti?

(SN-ČR 31, SN-SR 44, SL 47)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 34, SN-SR 24, SL 82)

Konštatujem, že zo sto tridsiatichôsmich poslancov Snemovne ľudu bolo šesť za, štyridsaťsedem proti, osemdesiatdva sa zdržalo, traja ignorovali.

Zo šesťdesiatichôsmich poslancov českej časti Snemovne národov boli dvaja za, tridsaťjeden proti, štyridsaťštyri sa zdržalo, jeden ignoroval.

Zo sedemdesiatich prítomných poslancov slovenskej časti Snemovne národov boli dvaja za, štyridsaťštyri proti, dvadsaťštyri sa zdržalo, nikto neignoroval.

Tento návrh nebol schválený.

Společný zpravodaj výborů SL L. Voleník: Následuje pozměňovací návrh pod pořadovým číslem 22 v dodatku. Jde o pozměňovací návrh poslance Holáně. Tento návrh nemohu doporučit sněmovnám k přijetí zejména proto, že se domnívám, že tam došlo k nelogickému přehození písmen, jak by měla být pokryta dalšími ustanoveními. Proto nedoporučuji.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Aký je názor druhého spravodajcu?

Společný zpravodaj výborů SN J. Cuper: Neodporúčam schváliť.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem, budeme hlasovať.

Kto je za tento pozmeňovací návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

Hlasování: 11.44

(SN-ČR 9, SN-SR 6, SL 14)

Kto je proti?

(SN-ČR 19, SN-SR 32, SL 48)

Kto sa zdržal?

(SN-ČR 38, SN-SR 31, SL 72)

Zo sto tridsiatichdeviatich poslancov Snemovne ľudu bolo štrnásť za, štyridsaťosem proti, sedemdesiatdva sa zdržalo.

Zo šesťdesiatichsiedmich poslancov českej časti Snemovne národov bolo deväť za, devätnásť proti, tridsaťosem sa zdržalo, jeden ignoroval.

Zo šesťdesiatichdeviatich prítomných poslancov slovenskej časti Snemovne národov bolo šesť za, tridsaťdva proti, tridsaťjeden sa zdržalo, nikto neignoroval. Konštatujem, že tento návrh nebol prijatý.

Společný zpravodaj výborů SL L. Voleník: Následuje další pozměňovací návrh pana poslance Holáně, který je uveden pod pořadovým číslem 17 na straně 7. Ani tento pozměňovací návrh nemohu doporučit, protože se domnívám, stejně jako zástupci legislativy, že pojem, který je použit v návrhu federální vlády, zahrnuje vše tak, jak to má být, a pokud bychom tam vkládali další slova, pak bychom již pojmy zatemňovali. Slovo "majetek" totiž je překrytím všech ostatních pojmů, jako pohledávek, závazků atd.

Společný zpravodaj výborů SN J. Cuper : Vzhľadom na to, že pojem "majetok" je skutočne širší a pojmy "pohľadávky a záväzky" sú oveľa užšie, prihováram sa za to, aby sme za tento návrh nehlasovali.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay:

Ďakujem. Budeme o tomto návrhu pána poslanca Holáňa hlasovať. Kto je za tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

Hlasování: 11.46

(SN-ČR 8, SN-SR 27, SL 19)

Kto je proti?

(SN-ČR 29, SN-SR 11, SL 55)

Kto sa zdržal?

(SN-ČR 31, SN-SR 30, SL 65)

Zo sto štyridsiatichdvoch prítomných poslancov Snemovne ľudu bolo devätnásť za, päťdesiatpäť proti, šesťdesiatpäť sa zdržalo, traja ignorovali.

Zo šesťdesiatichôsmich prítomných poslancov českej časti Snemovne národov bolo osem za, dvadsaťdeväť proti, tridsaťjeden sa zdržalo, nikto neignoroval.

Zo šesťdesiatichôsmich prítomných poslancov slovenskej časti Snemovne národov bolo dvadsaťsedem za, jedenásť proti, tridsať sa zdržalo a nikto neignoroval. Tento návrh nebol prijatý. Hlasovanie ignorovali poslanci Kontra, Krůta a Mečl.

Společný zpravodaj výborů SN J. Cuper : Ďalší pozmeňovací návrh je uvedený na strane 7 pod poradovým číslom osemnásť. Je to návrh pána poslanca Voleníka. Má dva varianty. Najskôr budeme hlasovať o variante č.I. Tento návrh rieši vzťah k ústavnému zákonu o referende č. 327 tým, že ho vlastne vo svojej podstate v niektorých ustanoveniach novelizuje a zároveň zahŕňa do navrhovanej právnej úpravy. Ja sa prihováram za to, aby sme tento pozmeňovací návrh vo variante č. I neschválili.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Pán poslanec Voleník, teraz ako spravodajca.

Společný zpravodaj výborů SL L. Voleník: Jen takovou maličkost. Ještě než budeme hlasovat o variantě I jako o komplexním návrhu, tak prosím, aby se hlasovalo u navrženého článku II/2 o jednotlivých časových lhůtách postupně, jak jsou uvedeny. Nejprve je tam jeden měsíc, pak dva, tři, čtyři. Tím se vytváří určitá časová lhůta, která by pak byla obsahem hlasování o celém návrhu.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay:

S faktickou poznámkou sa hlási pán poslanec Mečl.

Poslanec SL J. Mečl: Žádal bych zpravodaje, aby se zeptali zástupce vlády na stanovisko k tomuto komplexnímu návrhu. Bohužel opomíjíme stanoviska vlády. U komplexních návrhů zatím zpravodajové příliš nevyužívají vládu, aby se vyjádřila.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Prosím o stanovisko navrhovateľa. Navrhovateľ má vždy právo prihlásiť sa o slovo.

Místopředseda vlády ČSFR M. Čič: Variant prvý neodporúčame, a keď už, tak variant druhý.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay:

Využívam svoje právo predsedajúceho a pýtam sa poslancov, ktorí by boli ochotní podporiť variant č. 1, aby zdvihli ruku. Konštatujem, že ich nie je tridsať. Odporúčam navrhovateľovi, aby stiahol variant č. 1.

Společný zpravodaj výborů SL L. Voleník: Variantu I stahuji. Co se týče varianty II, prosím, aby se hlasovalo nejdříve o bodu 7. Tam jsou jednotlivé varianty, pokud jde o nahrazení lhůty jednoho roku těmi měsíci, s tím, že pokud bychom neodsouhlasili některou z variant I, II a III, nebudeme už hlasovat o variantě IV, která zůstane součástí celého toho návrhu, a bude se hlasovat o celém návrhu jako komplexu tak, jak je předložen.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Prosím druhého spravodajcu.

Společný zpravodaj výborů SN J. Cuper : Odporúčam variant II schváliť, pretože rieši komplexne problém nadväznosti navrhovaného zákona vo vzťahu k ústavnému zákonu 327. Odporúčam, aby sa hlasovalo tak, ako bolo navrhnuté pánom poslancom Voleníkom, o jednotlivých variantoch lehôt pod bodom 7 jednotlivo.

Odporúčam schváliť variant druhého mesiaca, teda variant č. II.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Prosím osobu, ktorá je pri pánovi poslancovi Nižňanskom, aby opustila miestnosť. Nedostala povolenie ani predsedajúceho, ani snemovne. Prosím službu, aby zabezpečila, aby sa cudzie osoby do snemovne nedostávali, predovšetkým počas hlasovania.

Budeme hlasovať o variante č. I bod 7 celkového variantu č. II pozmeňovacieho návrhu pána poslanca Voleníka. Kto je za tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

Hlasování: 11.52

(SN-ČR 46, SN-SR 16, SL 61)

Kto je proti?

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP