Pátek 2. října 1992

Po druhé: pri služobných cestách u občianskych zamestnancov vojenské správy náležitosti majú. Odvelenie je prakticky možné len v mieste bydliska.

Podľa platnej právnej úpravy nemáme možnosť odvolať občianskeho pracovníka mimo obvod posádky, v ktorej pracuje. Pri premiestňovaní sa prakticky nestal prípad, aby sme museli občianskeho pracovníka premiestniť z jednej posádky do druhej v záujme vojenskej správy. Čo sa týka vojakov z povolania väčšinou ide o to, že sú preložení na základe pohovoru a potrieb armády. Preto si myslím, by bolo nesprávne, keby štát, ktorý potrebuje, aby dôstojník zmenil miesto pobytu prišiel o zamestnanie manželky a znášal sám všetky náklady s tým spojené. To by bolo ďalšou prekážkou, ktorá by bránila premiestňovaniu. Chcem len pripomenúť, že premiestňovanie v armáde nie je neobvyklé. Ja som slúžil na dvanástich miestach v Bundeswehre, v americkej armáde i na moje prekvapenie nie je výnimkou, keď sa niekto sťahuje v priebehu života dvadsaťdvakrát, má všetky nároky vrátane bytu zabezpečené štátom. Takže to nie je mimoriadna norma pre ozbrojené sily, presťahovanie s touto otázkou úzko súvisí.

Odporúčam, aby táto výhoda pre vojakov z povolania, ako mierna forma náhrady za obeť, ktorú jeho rodina prináša a ktorú by inak mal ako ďalšie náklady v súvislosti so záujmom štátu, aby zostala v zákone. Ďakujem.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem ministrovi za reagovanie na pripomienku aj za záverečné slovo. Chcú sa vyjadriť spravodajcovia? Prosím, pán poslanec Tvaroška.

Poslanec SL R. Tvaroška: S ohľadom na špecifický charakter vojenskej služby, ako pri premiestňovaní v záujme služby, tak aj pri cvičení za každých poveternostných podmienok v zložitej situácii, odporúčam návrh zákona realizovať aj s pripomienkou pána ministra.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem, pán poslanec Šustr.

Společný zpravodaj výborů SN P. Šustr: Já bych se rád vyjádřil k tomu pozměňovacímu návrhu, který jsme dostali, jestli mohu. (Předsedající místopředseda FS J. Stank: Samozrejme môžete, pán poslanec, máte na to právo i povinnosť.) Chtěl bych říci, že tento zákon se vztahuje na zabezpečení vojáků a ozbrojených sil. V žádném případě se nevztahuje na civilní pracovníky a jiné s ohledem na cestovní náhrady. I v zákoně o cestovních náhradách je uvedeno, že tento zákon nepředpokládá vztahovat se na příslušníky ozbrojených sil. Proto se domnívám, že tento návrh, tak jak by bylo s ním lze souhlasit, nemůže být součástí tohoto zákona a nedoporučuji jej přijmout.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem pánovi poslancovi Šustrovi. Môžeme prikročiť k hlasovaniu. Vyzývam naliehavo všetkých poslancov, aby sa dostavili do rokovacej miestnosti, pretože pri schvaľovaní tohto zákona platí zákaz majorizácie. To znamená, že tento zákon môže byť prijatý len vtedy, keď pre neho bude hlasovať nadpolovičná väčšina všetkých poslancov Snemovne národov, zvolených v Českej republike aj poslancov Snemovne národov, zvolených v Slovenskej republike a nadpolovičná väčšina prítomných poslancov Snemovne ľudu. Teda takýto je spôsob hlasovania, stanovený ústavou pri tomto zákone. Preto prosím všetkých poslancov, aby sa dostavili.

Konštatujem, že snemovňa je uznášaniaschopná. Posaďte sa prosím! Vážení kolegovia, ešte raz pripomínam, že pri schvaľovaní tohto zákona a samozrejme pri schvaľovaní pozmeňovacích a doplňovacích návrhov k nemu platí zákaz majorizácie.

Najskôr budeme hlasovať o predloženom pozmeňovacom návrhu. Prosím pána spravodajcu, aby ho ešte raz uviedol a vyjadril k nemu svoje stanovisko.

Společný zpravodaj výborů SN P. Šustr: Stanovisko jsem částečně vyjádřil. V § 11 se navrhuje - a) vypustit poslední slova odstavce a) a tedy v textu cestovních náhrad podle § 8, čili text by končil slovy "hodnostního příplatku". Tedy ta poslední část by tam nebyla.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Zopakujte, prosím, ešte raz stanovisko.

Společný zpravodaj výborů SN P. Šustr: Nedoporučuji za Sněmovnu národů přijetí.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Neodporúčate. Pán poslanec Tvaroška vyjadrí stanovisko.

Společný zpravodaj výborů SL R. Tvaroška: Po zvážení neodporúčam prijať.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Budeme hlasovať o tomto návrhu pána poslanca Hoška a to v obidvoch snemovniach naraz. Kto je pre tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

Hlasování: 9.56

(SN-ČR 19, SN-SR 7, SL l8)

Kto je proti?

(SN-ČR 8, SN-SR 12, SL 32)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 30, SN-SR 34, SL 64)

Ďakujem. Hlasovali všetci prítomní poslanci. Konštatujem, že tento návrh nebol prijatý ani v jednej snemovni Federálneho zhromaždenia. Teraz budeme hlasovať o celom zákone.

Pýtam sa poslancov obidvoch snemovní, kto súhlasí s návrhom zákona tlač 60, v znení uznesenia č. 89 a podľa odporúčaní spravodajcov obidvoch snemovní, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

Hlasování: 9.57

(SN-ČR 38, SN-SR 51, SL 112)

Kto je proti?

(SN-ČR 1, SN-SR 0, SL 0)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 19, SN-SR 2, SL 4)

Jeden poslanec zo Snemovne ľudu nehlasoval. Konštatujem, že poslanci obidvoch snemovní zákon schválili. Po súhlasnom uznesení oboch snemovní môžem vyhlásiť, že Federálne zhromaždenie Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky schválilo zákon o hmotnom zabezpečení vojakov a žiakov škôl ozbrojených síl a ich zodpovednosť za škodu. Ďakujem obom spravodajcom, ďakujem ministrovi obrany Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 60, SN č. 80, SL č. 86)

Teraz, skôr ako dám slovo poslancovi Malinovi, ktorý sa hlási s faktickou poznámkou, dovoľte mi, aby som odovzdal slovo poslancovi Mlčákovi, ktorý nás chce informovať o dohodách medzi ODS a HZDS, resp. chce spresniť návrh, ktorý predložil včera, po skončení včerajšieho dňa 4. spoločnej schôdze. Slovo má kolega Mlčák.

Poslanec SN J. Mlčák: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové. Víme všichni, a já vás s tím nehodlám zdržovat, že se tu vytvořila jakási zvláštní situace včerejším hlasováním. V otázce jsou dva kompetenční zákony, o kterých víme, že bez nich národní vlády mohou pracovat nesmírně zvláštně, federální vláda má rovněž jisté problémy, čili považujeme to za otázku nesmírně závažnou a měla by být projednána s plnou vážností.

Stejně tak otázka komisí, kontrolního orgánu atd. souvisí ve značné míře s kompetenčním zákonem.

Z podobných důvodů bych chtěl vyjmenovat třetí záležitost - novelu transformačního zákona. To jsou tři věci, které byly předmětem jednání mezi klubem ODS a HZDS. A chtěl bych zdůraznit, že námětem nebo motem v jednání bylo řádné projednání všech těchto věcí.

Dohoda mezi klubem ODS a HZDS zní v tom smyslu, že navrhujeme sněmovnám odložit projednávání těchto tří záležitostí do příštího čtvrtka. Sejdou se tři vlády v Židlochovicích, sejde se federální vláda ke svému jednání - měla by se vyjádřit ke vzniklé situaci, protože se jí bezprostředně dotýká, a pak bychom měli být připraveni o těch třech záležitostech s plnou vážností jednat.

To je předmět dohod mezi dvěma našimi poslaneckými kluby. Předkládám tyto dohody jako návrh oběma sněmovnám a velmi bych se přimlouval za to, aby obě sněmovny tuto dohodu akceptovaly, podpořily v zájmu věci. Děkuji za pochopení.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Len dopĺňam, že sa to týka aj zákona o hospodárskej súťaži, pretože ten istý súvisí bezprostredne (ako som sa dodatočne dozvedel od podpredsedu vlády, ale aj nášho legislatívneho odboru) s kompetenčným zákonom. Teda ani túto vec nemôžeme dnes, teraz pri prerokovaní kompetenčných zákonov prerokovať. Prosím pani poslankyňu Bellušovú, ktorá sa chce vyjadriť.

Poslankyně SN E. Bellušová: Vážený pán predsedajúci, dámy a páni! Chcela by som len potvrdiť slová, ktoré povedal pán kolega Mlčák, ale s takýmto dodatkom: Máme všetci, aspoň verím, záujem na tom, aby sme prerokovávali v dobrej atmosfére kompetenčné zákony v čo aj verím, že k tomu dôjde. Preto všetkých prítomných prosím, aby ste odporúčaný návrh podporili.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem, pán poslanec Jičínský.

Poslanec SN Z. Jičínský: Pane předsedající, vážené Federální shromáždění. Myslím, že všichni jsme si vědomi složité situace a naší poslanecké odpovědnosti jednat tak, aby se složitost situace dále nekomplikovala. Vyslovuji sice jistý podiv nad tím, že jestliže federální vláda složená ze zástupců těchto dvou vítězných stran předloží vládní návrh a dochází k tomu, že zástupci těchto stran požadují, aby se o tomto návrhu nejednalo. Ale jsem ochoten vzít tuto situaci na vědomí a osobně nebudu mít námitky proti přesunutí schůze.

Musím ovšem říci, je to moje osobní stanovisko, ale myslím, že není to jen mé osobní stanovisko, že jsem byl včera velmi zneklidněn, když jsem sledoval televizní reakci i rozhlasovou reakci předsedy ODS a českého premiéra na jednání parlamentu. Despekt, který pan premiér k jednání tohoto parlamentu projevil, i to, že si vyhradil možnost zvláštních kroků, je pro mne velmi zneklidňujícím znamením z hlediska demokratických pravidel a jejich respektování v této zemi. Myslím, že jako Federální shromáždění bychom tyto skutečnosti neměli nechávat stranou. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. K faktickej poznámke sa prihlásil ešte poslanec Josef Daněk. Udeľujem mu slovo.

Poslanec SL J. Daněk: Pane předsedající, dámy a pánové, nesouhlasil bych s hodnocením klubu ODS, který hodnotí situaci v parlamentu jako zvláštní, protože nedošlo pouze ke schválení vládního návrhu zákona třípětinovou většinou, což se občas stává.

Dále mě skutečně zneklidnily reakce některých poslanců z klubu ODS i - tak jak se tady zmínil pan poslanec Jičínský - reakce pana premiéra české vlády, ale předpokládám, že jsou to reakce bezprostřední a domnívám se, že určitý odklad v řešení těchto problémů tak, abychom mohli všichni tuto situaci zvážit, je dobrý. Proto z těchto důvodů osobně souhlasím, i náš klub s tím souhlasí, s odložením termínu a budeme pro to hlasovat.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Máme hlasovať o procedurálnom návrhu. Chcel by som vás upozorniť, vážení kolegovia, že teda nie je rozprava. Pán poslanec Benčík má ešte slovo. Keď, samozrejme, niekto navrhne zaradiť do programu schôdze hodnotenie Federálneho zhromaždenia alebo nejaký iný bod, môžeme to urobiť, ale teraz budeme hlasovať o návrhu, ktorý predniesol pán poslanec Mlčák.

Poslanec SL M. Benčík: Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, vážení kolegovia! Akokoľvek premýšľam, dostatočne nechápem, prečo by parlament nemal ďalej pokračovať v rokovaní. Je predložený návrh, máme prerokované a pripravené materiály, normálne by bolo, aby sme postupovali.

Ja to do určitej miery chápem tak, že je to neuspokojenie tých politických síl, ktoré včera nedopadli tak, ako si to predstavovali. Neviem prečo niekto vykladá, že vyhral ten alebo onen. Osobne by som bol radšej, keby to bolo bývalo schválené. Nebola ochota ku kompromisu. A keď niekto vyhral alebo nevyhral? Podľa mňa nevyhral na tom nikto, vyhrala politická kultúra nad politickou aroganciou.

Keď si však myslíte, že je užitočné tých pár dní počkať, neviem prečo by vláda tieto veci mala zasa prerokovávať, nebudeme proti tomu. Nevidím však dostatočný racionálny a rozumný dôvod, aby sme to odkladali na ďalšie obdobie. Ďakujem za pozornosť. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, chápem vyjadrenie kolegu Benčíka ako vyjadrenie poslancov Klubu SDĽ k návrhu pána poslanca Mlčáka. Prosím pána kolegu Kopřivu.

Poslanec SL T. Kopřiva: Kolegyně a kolegové. Moje poznámka se možná někomu bude zdát malicherná, ale přesto ji musím říci. Další důvod existuje pro to, abychom odložili naše jednání. A sice to, že včera moje hlasování, když jsem byl přítomen a hlasoval jsem, bylo to v jednom z pozměňovacích návrhů, byl jsem označen jako člověk, který ignoroval hlasování. Při hlasování, které proběhlo dnes, mi pan místopředseda Šedivý oznámil, že také moje hlasování nebylo zaznamenáno tímto zařízením. (Smích.) Opět, je to k pobavení horních lavic, samozřejmě, je to znepokojivé a myslím si, že té pauzy by bylo vhodné využít k důkladné kontrole hlasovacího zařízení, aby se tyto technické nedostatky už více nemohly opakovat.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno. Rád by som k tomu ešte chcel poznamenať, že je tu celý rad faktorov, pravda, aj ľudských faktorov, ktoré môžu ovplyvňovať to, či je alebo nie je zachytený názor toho poslanca do počítača.

Napríklad keď stlačí tlačidlo príliš neskoro alebo príliš skoro alebo keď predsedajúci dáva krátke intervaly medzi jednotlivými hlasovaniami, atď. To sa už samozrejme stalo v minulosti veľakrát, takže je tu celý rad takýchto vplyvov. Ale samozrejme sa, pán poslanec, musí Kancelária Federálneho zhromaždenia postarať o to, aby dôkladne prekontrolovala celú techniku a sčítacie zariadenie, ktoré tu pracuje a od jeho dobrého fungovania samozrejme závisí výsledok hlasovania.

Pán poslanec Šimko chce sa ešte vyjadriť pred hlasovaním o návrhu pána poslanca Mlčáka.

Poslanec SN I. Šimko: Vážený pán predsedajúci, vážené Federálne zhromaždenie! Ja chcem predložiť procedurálny protinávrh, aby sa odložilo rokovanie o týchto troch zákonoch až na 13. októbra z toho dôvodu, že je možné, že vo štvrtok a piatok by sme nestihli schváliť tieto tri zákony, je možné že niektorý z nich sa neschváli a vznikla by zasa mimoriadna situácia, a v prípade, že by sme začali v utorok, tak by sme v priebehu celého týždňa všetky tri zákony postupne prerokovali.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Hlási sa teraz pán poslanec Dvořák. Ale opakujem znova, prosím vás, nie je rozprava.

Poslanec SN L. Dvořák: Já bych chtěl, vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, podpořit návrh poslance Šimka, protože se domnívám, že je potřeba zanalyzovat situaci. A my jsme pro to, aby se odložilo jednání o těchto kompetenčních zákonech. A domníváme se, že ta vhodná doba by byla skutečně toho 13. října. Podporuji tento návrh.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Takže budeme hlasovať najskôr o návrhu kolegu Mlčáka a potom o návrhu pána poslanca Šimka. Boli tu predložené dva procedurálne návrhy, budeme teda o nich hlasovať v poradí, v akom boli predložené. Sú to dva úplne rovnocenné procedurálne návrhy. Hlási sa pán poslanec Mlčák.

Poslanec SN J. Mlčák: Já bych chtěl k této situaci říci tolik. Samozřejmě se domnívám, že návrh kolegy Šimka je správnější, je praktičtější. Já se přiznám, já jsem neměl odvahu ten odklad posouvat až tak, aby zde nevzniklo podezření z jakýchsi postranních úmyslů, ale je-li to návrh kolegy Šimka, já bych se přimlouval, aby to bylo tak.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno. Chce k tomu vystúpiť druhý partner dohody a to je pani poslankyňa Bellušová.

Poslankyně SN E. Bellušová: Prepáčte prosím, ale obávam sa, že to je naozaj hlboké nedorozumenie, pretože skutočne dohoda znela, že pokračujeme vo štvrtok. Ďakujem. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank Slovo má pán poslanec Zelenay..

Místopředseda FS R. Zelenay: V mene poslaneckého klubu HZDS žiadam pred hlasovaní o desať minútovú prestávku.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Dobre. Prerušujem rokovanie do 10.30 hodiny. Začneme presne o 10.30 hodine.

Schůze přerušena: 10.16 hodin.

Schůze pokračuje: 10.26 hodin.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Budeme hlasovať o návrhu poslanca Mlčáka, ktorý na základe dohody medzi ODS-KDS a HZDS navrhuje, aby bola 4. spoločná schôdza prerušená do štvrtka budúceho týždňa a aby po tomto prerušení boli prerokované oba kompetenčné zákony (tlač 71, 95, 73, 100). Ďalej navrhuje, aby sa v tomto termíne, teda až po prerušení, volili predsedovia prípadne komisie, ktoré ešte Federálne zhromaždenie nezvolilo (tlač 108/A), ďalej aby sa v tomto termíne prerokovával vládny návrh zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 63/1991 Zb., o ochrane hospodárskej súťaže (tlač 76 a 91b) a návrh zákona, ktorým sa doplňuje zákon č. 42/92 Zb. (tlač 22 a 45).

Je to tak, pán kolega Mlčák? (Poslanec Mlčák souhlasí.)

Keby sme to schválili, zostávajú ešte dnes odpovede na interpelácie a interpelácie, ktoré by sme prerokovali v ďalšej časti dnešného rokovania 4. spoločnej schôdze.

Hlasujeme o návrhu pána poslanca Mlčáka. Sme uznášaniaschopní. V Snemovni národov je 114 poslancov, v Snemovni ľudu je 115 poslancov. Hlasujeme súčasne v oboch snemovniach.

Kto súhlasí s návrhom kolegu Mlčáka prerušiť schôdzu do štvrtka budúceho týždňa, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

Hlasování: 10.31

(SN 91, SL 91)

Kto je proti?

(SN 4, SL 5)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN 20, SL 18)

Konštatujem, že v Snemovni národov je deväťdesiatjeden poslanec za, štyri proti, dvadsať sa zdržalo, jeden nehlasoval. V Snemovni ľudu deväťdesiatjeden za, päť proti, osemnásť sa zdržalo, jeden nehlasoval. Tento návrh Federálne zhromaždenie prijalo. Znamená to, že všetky uvedené body sa presúvajú na ďalšiu časť 4. spoločnej schôdze, ktorá začne na budúci týždeň vo štvrtok o desiatej hodine.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 61, SN č. 81, SL č. 87)

S faktickou poznámkou sa hlási pán poslanec Malina. Myslím, že je jasné, že už nemá význam hlasovať o návrhu poslanca Šimka.

Poslanec SN Z. Malina: Dámy a pánové, dovolte mi, abych přednesl návrh na rozšíření programu této společné schůze sněmoven. Jedná se o velmi naléhavý bod. Jedná se o iniciativní návrh výborů hospodářských. Tento návrh už byl projednán výborem gesčním, kterým byl výbor ústavně-právní. Je to návrh zákona o dočasném omezení postupu podle zákona o konkursu a vyrovnání - tisk 101. Dávám procedurální návrh, aby tento bod byl dodatečně zařazen na náš program. Pokud jde o termín, vzhledem k naléhavosti problému bych byl rád, aby to bylo v nejbližším možném termínu technicky uskutečnitelném. Až budou mít poslanci v rukou tisk, prosím, aby tak bylo učiněno.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, s technickou poznámkou sa hlási pán poslanec Valenčík.

Poslanec SL R. Valenčík: Já jsem to možná přeslechl, ale chci se zeptat pana poslance Maliny, zda se jedná o jeho osobní návrh nebo o návrh klubu.

Poslanec SN Z. Malina: Jedná se iniciativní návrh výborů hospodářských, které tento návrh podaly předsedovi Federálního shromáždění. Ten přikázal projednání výborům sněmoven. Tento návrh prošel obvyklou cestou a je připraven pro jednání sněmoven. Z toho důvodu tento návrh podávám.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlasujeme o zaradení do programu 4. spoločnej (toho bodu, ktorý navrhol pán poslanec Malina) s tým, že v prípade zaradenia do programu bude prerokovaný budúci týždeň, teda po štvrtku, alebo po prerušení 4. spoločnej schôdze.

Sme uznášaniaschopní. Môžeme teda hlasovať o tomto návrhu. Kto súhlasí s návrhom poslanca Malinu zaradiť tento bod do programu 4. spoločnej schôdze, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

Hlasování: 10.35

(SN 89, SL 102)

Kto je proti?

(SN 4, SL 1)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN 20, SL 5)

Tento návrh bol tiež prijatý a je od tejto chvíle zaradený do programu 4. spoločnej schôdze.

Táto schôdza teraz pokračuje schválenými bodmi programu, ktorými sú odpovede na interpelácie a nové interpelácie. Tento bod programu povedie I. podpredseda Federálneho zhromaždenia, F. Šedivý. Odovzdávam mu slovo.

Řízení schůze převzal první místopředseda FS F. Šedivý.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Dámy a pánové, budeme pokračovat dalším bodem, kterým jsou Odpovědi na interpelace poslanců.

Bod programu 19: Odpovědi na interpelace poslanců FS

Předmětem jednání budou písemné odpovědi členů vlády na vaše písemné interpelace, tak jak nám to ukládá § 55 odst. 4 zákona o jednacím řádu.

Připomínám, že k odpovědím se může konat rozprava a sněmovny mohou zaujmout k odpovědím stanovisko usnesením. Písemnou informaci o interpelacích jste dostali do lavic.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP