Středa 4. listopadu 1992

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem, pán spravodajca a otváram rozpravu k predloženému návrhu. Zatiaľ sú prihlásení dvaja poslanci, pán poslanec Melocík a pán poslanec Kostya. Predtým sa ešte pýtam, či vystúpi ešte niekto za kluby podľa zákona o Rokovacom poriadku. Prosím, pán poslanec, budete vystupovať za klub? Prosím ale, aby ste odovzdali písomnú prihlášku. Upozorňujem aj ostatné kolegyne a kolegov, aby odovzdávali písomné prihlášky do diskusie.

Pán poslanec Krejsa je prihlásený za klub Republikánskej strany.

Poslanec SN J. Krejsa: Vážený pane předsedající, dámy a pánové poslanci za poslanecký klub Sdružení pro republiku - Republikánské strany Československa navrhujeme tyto změny:

V § 9: Služební poměry a pracovně právní vztahy.

V odstavci 2 místo uvedeného textu - cituji: "Příslušníkům, kterým služební poměr skončil podle odstavce 1 náleží finanční vyrovnání ve výši trojnásobku posledního hrubého měsíčního platu. Odchodné podle zvláštních předpisů v tomto případě nenáleží." Konec citátu.

Navrhujeme text tohoto znění: "Příslušníkům, kterým služební poměr skončil podle odstavce 1 nenáleží žádné finanční vyrovnání."

V odstavci 3, původní znění- cituji:

"Pracovníkům, kterým skončil pracovní poměr podle odstavce 1 náleží odstupné podle zvláštního předpisu."

Navrhujeme nahradit textem: "Pracovníkům, kterým skončil pracovní poměr podle odstavce 1 nenáleží odstupné."

Dále navrhujeme zrušit celý odstavec 4.

Takto upravený návrh zákona podpoříme. Děkuji za pozornost.

Předsedající místopředsedaFS R. Zelenay:

Ďakujem. Prosil by som, aby ste odovzdali svoj písomný návrh, pán kolega. Zároveň si dovolím upozorniť kolegov, že prípadné pozmeňovacie návrhy by mali mať prekonzultované s právnikmi, aby nedošlo ku kontradikcii ústavných zákonov s týmto zákonom a upozorňujem na Zákonník práce, ktorý má presne stanovené predpisy.

Dosť ťažko si dokážem predstaviť hlasovanie a prijímanie zákona, ktorý by narušoval ústavný poriadok ČSFR, dokiaľ táto ústava platí a dokiaľ Federálne zhromaždenie tieto zákony prijíma.

Teraz si dovoľujem udeliť slovo pánu kolegovi Melocíkovi. Pripraví sa pán kolega Kostya. Po ňom bude hovoriť pán poslanec Voleník.

Poslanec SL K. Melocík: Vážený pán predseda, vážený pán predsedajúci, vážení prítomní! Hodnota informácií, ich význam vo všetkých oblastiach života spoločnosti je nám taký zrejmý, že túto oblasť snáď nemusím zdôrazňovať. Obzvlášť citlivá je táto oblasť v prípade takej oblasti informácií, aká je obsiahnutá v informačných fondoch Federálnej bezpečnostnej informačnej služby.

Doterajší jednotný priestor, v ktorom sa občania pohybovali, v ktorom podnikali organizácie a tak ďalej, v ktorom teda vznikali informácie, ktoré boli zhromažďované a uchovávané potom centrálne, neumožňuje nájsť vhodné jednoznačné kritérium z hľadiska účelnosti ich ďalšieho použitia, prípadne citlivého zaobchádzania s nimi tak, aby sme ich vhodným spôsobom rozdelili pre ďalšiu správu a pre ďalšie použitie. Občania sa pohybovali raz v Košiciach, raz v Prahe, ako to bolo prerokovávané a pripomínané aj vo výboroch. Z tohto hľadiska miesto vzniku nie je jednoznačné pre použitie informácií v ďalšom období.

Dobré účty robia dobrých priateľov. Preto nemôžem súhlasiť s tým, čo povedal tu kolega Hruška, že by zvýhodnilo delenie, ako bolo navrhnuté a aké sme ho prijali aj vo finančnom a rozpočtovom výbore, jednu stranu. Jediným rovnocenným delením týchto informáciíje poskytnutie obsahovo totožnej informačnej bázy obom subjektom, obom republikám. Originály by potom pritom boli rozdelené podľa princípu, ktorý je navrhnutý, teda územného vzniku. Druhá republika by dostala kópiu. Tak by sme mali v zásade zabezpečený rovnaký a jasný východiskový stav pre ďalšie obdobie. Zastarávanie informácií, ku ktorému časom dôjde, obmedzí túto spoločnú bázu a vznikanie nových informácií si už budú obe republiky zabezpečovať samy.

V dôsledku toho predkladám tento pozmeňovací návrh:

§ 7 zmeniť takto:

1. Všetky informácie, zaradené do evidencie FBIS obdržia nástupnícke organizácie v Českej republike a Slovenskej republike.

2. Originál nosiča informácie dostane nástupnícka organizácia v tej národnej republike, k územiu ktorej sa viaže vznik informácií. Kópiu informácie obdrží nástupnícka organizácia v druhej národnej republike.

3. Odovzdanie informácií v evidencii FBIS sa uskutoční najneskôr do 31. 12. 1992.

Bod 4 by sa vypustil.

Tento návrh za klub HZDS pokladáme skutočne za zásadný a za podmienku zvažovania nášho prístupu k celému tomuto materiálu, k tomuto návrhu.

Ešte by som k tomu chcel podotknúť jednu záležitosť: Komisia pre kontrolu FBIS zatiaľ nezačala svoju činnosť. Myslíme, že aspoň na obdobie delenia informácií by táto komisia už konečne mala začať pracovať a zohrať ako parlamentný dozor nad touto činnosťou svoju úlohu. Ďakujem za pozornosť.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay:

Ďakujem. Pýtam sa, či ešte nejaký kolega bude vystupovať za klub. Pýtam sa kolegu Kostyu, či vystupuje za klub, či individuálne. Individuálne. Pýtam sa, či ešte niekto bude vystupovať za kluby.

Faktická poznámka, pán poslanec Dostál.

Poslanec SN P. Dostál: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi faktickou poznámku k názoru předřečníka, než bude diskuse, abych jako člen komise pro sledování činnosti FBIS a jako jeden z navrhovatelů bývalého, tedy ještě současně platného zákona řekl svůj názor.

Musíme vycházet z toho, že Slovensko se rozhodlo jít vlastní cestou a vytvořit vlastní samostatný stát. Musíme tedy vycházet z toho, pokud bude přijat zákon o zániku federace, že budou vedle sebe dva státy a dvě zpravodajské služby. Opakuji: Dvě zpravodajské služby. Je jaksi nemyslitelné, aby zpravodajská služba jednoho státu dávala informace na své občany zpravodajské službě jiného státu.

Slovensko prostě má to, co chce. Bude mít vlastní státnost, bude mít vlastní zpravodajskou službu, to znamená, že česká "biska" by dávala zprávy o svých občanech cizí zpravodajské službě; to je proti základní Listině lidských práv. A jde v podstatě, domyšleno do konce, o jistý druh špionáže. Proto dělení informací na základě objektů je myslím nemyslitelné jak pro slovenskou stranu, tak pro českou stranu. Já se velice přimlouvám za územní princip. Děkuji. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay:

Ďakujem. Faktická poznámka, pán poslanec Bystrický. Ja si len dovolím upozorniť na jeden fakt, bez toho, aby som vstupoval do diskusie, že všetky materiály sú uložené v hlavnom meste federácie, ktorým je Praha, a z toho sa musí vychádzať. Zatiaľ ešte stále - to hovorím ako predseda Snemovne národov - sme federatívna republika, sme zväzok dvoch republík, sme jedna federácia.

Poslanec SN Ľ. Bystrický: Vážený pán predsedajúci, pán predseda, kolegyne, kolegovia! Asi sa postarám o oživenie v sále, pretože budem musieť tentokrát polemizovať s priateľom Dostálom.

Odosobním sa od argumentov, ktoré uviedol, a budem vychádzať len zo skutočnosti, ktorou svoje argumenty zdôrazňoval, to znamená zo vzniku dvoch spravodajských služieb, ktoré budú v určitej oblasti chrániť záujmy republík. Budem konštatovať, že v dobe svojho vzniku tieto spravodajské služby nezačnú pracovať od nuly, ale dostanú k dispozícii určitý východiskový balík informácií, ktorý bude dôležitý z hľadiska zabezpečovania základných strategických záujmov republík, z hľadiska ich vnútornej bezpečnosti. Tento balík ale dostanú od kohosi tretieho. Dostanú ho od svojho predchádzajúceho spoločného predchodcu.

Otázka je teda taká - aspoň podľa mňa - tieto svoje námietky som vyjadril aj pri prerokovávaní návrhu tohto zákona vo výbore ústavno-právnom, aký spôsob alebo aký princíp bude zvolený pri určovaní obsahu pojmu informácia. Čo je informácia? Či je informácia správa, oznámenie, zdelenie, teda určitá konkrétna skutočnosť, ktorá sa vzťahuje k určitému konkrétnemu miestu, okolnostiam alebo osobám - potom je záležitosť jednoznačná. Vieme jednoznačne určiť, ktorej z informačných služieb sa táto informácia v rámci dedičského konania dostane. Alebo je informácia záznam, určitá forma, určitý dokument, ktorý vznikol niekde inde, nemusel vzniknúť nevyhnutne v mieste, na ktoré sa vzťahuje obsah informácie. Všetci dobre vieme, kde je sídlo Federálnej bezpečnostnej informačnej služby, kedy sa nachádza na území jednej z republík. Pokiaľ nebude jasne stanovené, čo chápeme pod pojmom informácia, miesto vzniku informácie, tak môžu vznikať pochybnosti a skutočne sa odosobním od politických alebo ideologických aspektov. V tom sme s priateľom Dostálom zajedno a mali by sme si jasne stanoviť pravidlá. Návrh tlače 130 s touto možnosťou počíta, v odseku 3 sa hovorí niečo v tom zmysle, že sú orgány tých príslušných republík povinné vrátiť informácie na miesto vzniku, ku ktorému sa viažu, ale nie som úplne presvedčený, či tak, ako je to naformulované, je to jednoznačné. Mám dojem, že práve táto diskusia, ktorá sa rozbehla, mi dáva za pravdu. Pýtal som sa a chcel som, aby mi niekto definoval, čo je to vlastne miesto vzniku informácie. Snáď, keby sa podarilo nejako šťastne naformulovať tento technický pojem, tak by sme sa vyhli ďalším diskusiám, zbytočným polemikám. Ďakujem.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. Sú ešte nejaké technické poznámky? Nevidím nikoho. Pán poslanec Kostya má slovo. Potom sa pripraví pán poslanec Voleník a pán poslanec Jedinák.

Poslanec SN L. Kostya: Pane předsedající, dámy a pánové, vážení hosté, dovolte mi, abych zahájil konstatováním, že považuji projednávání tohoto zákona teď, v tuto chvíli, za paradoxní. Prvním paradoxem - ať mi kolegové, kteří sedí vpravo nebo vlevo ode mne prominou - ale prvním paradoxem je, že tento návrh zákona předkládá paní kolegyně Petrová, která před několika měsíci předkládala - ona to vzpomenula sama ve své zprávě - zákon ke zřízení této federální služby.

Stejným paradoxem je, že jedním ze zpravodajů je pan kolega Hruška, který je předsedou kontrolního orgánu FBIS, o jehož zvolení klub Občanské demokratické strany velice usiloval, A jeho prvním krokem v této funkci po zvolení je, že nám jako zpravodaj doporučuje, aby tento orgán byl zrušen. To je první paradox této situace.

Druhým paradoxem této situace je, že tento zákon je předkládán po té, co Federální shromáždění, mimochodem na návrh opět těchto dvou klubů, které navrhují i tento zákon, to znamená klubu HZDS a koalice ODS a KDS, prosadilo v tomto Federálním shromáždění usnesení, ve kterém jsme vyzvali vládu České a Slovenské Federativní Republiky, aby vypracovala zákon o přenesení veškerých zbývajících kompetencí na republiky. Pokládám si proto otázku: Proč, mají-li se převést všechny zbývající kompetence na republiky, je taková velká snaha časově tomuto kroku předejít a rozdělit to, co sedí na informacích. Je to prostě snaha dostat se k informacím dříve, než bude rozhodnuto, jak a zda a kdy se tato republika nebo tento společný stát rozdělí, na základě jakých principů, k jakému datu, podle jakých principů dělení majetků. Takže promiňte mi, ale jestliže paní Petrová ve svém úvodním vystoupení řekla, že tento zákon má napomoci tomu, že už fakticky ta federace zaniká a rozpadá se, já bych ji rád poopravil, protože podle mého názoru se právě tímto systémem per partes nebo, abych nepoužíval cizí slova, která jsou tady vytýkaná, salámovou metodou legislativně i praktickými kroky vytvářejí skutečnosti, aby se mohlo tvrdit, že proces rozpadu je už nezvratný.

Třetím paradoxem je, že pan Hruška tady správně argumentoval přijetím ústavního zákona, podle kterého už federace nemá právo shromažďovat informace v oblasti obrany a bezpečnosti.

Ptám se ale proto, proč se tento zákon týká jenom Federální bezpečnostní informační služby a proč nějak programově, cílevědomě, komplexně neřešíme také problém vojenského obranného zpravodajství? Tam se budou na federální úrovni dál sbírat informace, když jsme přijali kompetenční zákon, že už to jaksi není možné? Mně to připadá velice podivné a směšné, co se v této době po stránce legislativní i prakticky děje. Promiňte mi, že teď možná, pane předsedající, meritorně trošku odbočím, ale týká se to té oblasti bezpečnosti a obrany. My budeme možná zítra, možná pozítří, nevím, projednávat doplňkové programové prohlášení vlády a k tomu související opatření pro zabránění živelného rozpadu federace. A předkládá to vláda, která v minulých dnech ten živelný rozpad federace zahájila konkrétním dělením Československé armády, zahájením vagónování, zahájením přesunů a přeletů vojenské techniky.

Vytváříme legislativní normy a vláda provádí praktické kroky pro to, že se přijalo něco na půdě kteréhokoliv zákonodárného sboru, že se už tato federace rozpadla a za jakých podmínek a na základě jakých principů a k jakému datu, a nebo přijímáme další normy a vytváříme další kroky, abychom mohli dále tvrdit, že ten proces je nezvratný? Já se obávám, že to druhé tvrzení je správné.

Já bych prosil, abychom toto zvážili, když budeme hlasovat o tomto zákonu. Já tento zákon považuji právě na základě toho, co jsem řekl, za zbytečný, za účelový a za časově i obsahově vymyšlený tak, aby tento celý proces, který zatím nemá ústavní a zákonodárný rámec, jenom jakýmsi jiným způsobem více legitimizoval nebo dal tomu zdání, že už všechny tyto procesy jsou nezvratné. Já osobně za takovýto zákon, který považuji za zbytečný, hlasovat nebudu.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem, pán poslanec Kostya. Teraz bude hovoriť pán poslanec Voleník, potom pán poslanec Jedinák, potom pán poslanec Marián Kováč. S faktickou poznámkou sa hlási pán poslanec Švec.

Poslanec SL P. Švec: Ja mám len poznámku k pánu Kostyovi. Delenie vojenskej techniky, ktoré sa v súčasnosti uskutočňuje, vychádza z platnej vojenskej doktríny, ktorá sa dva roky porušovala.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. S faktickou poznámkou sa hlási pán poslanec Kostya.

Poslanec SN L. Kostya: Já bych chtěl jenom panu kolegovi Švecovi připomenout, že jsem seděl po dva roky v branně bezpečnostním výboru v 6. volebním období. A rád bych mu připomněl, že součástí vojenské doktríny byl plán redislokačních změn do roku 1993, a ten byl i podle programového prohlášení vlády ukončen. Takže to, co dnes probíhá, to nakládání železniční techniky v prostoru Litoměřice, Žatec, Děčín atd., kolony, které jsem potkal předevčírem na Moravě, letectvo, které se přesunulo do Zvolena atd., to už bylo nad rámec redislokačních změn, a je faktickým zahájením dělení armády. Pokud pan Švec nesouhlasí, jistě podpoří můj návrh, aby se dostavil do branně bezpečnostního výboru ministr obrany, předložil původní schválený plán redislokace tímto branně bezpečnostním výborem parlamentu a můžeme to porovnat. Já budu velice rád.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem. Už nie sú nijaké faktické poznámky? Pán poslanec Voleník, máte slovo.

Poslanec SL L. Voleník: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážení hosté. Dovoluji si podat pozměňovací návrh k tisku 130 tak, jak je nám předložen výbory Federálního shromáždění, respektive výborem garančním, a chtěl bych napravit některé nedostatky, k nimž došlo při koncipování tohoto textu návrhu zákona. A to jmenovitě v souvislosti s ustanovením § 9, který upravuje otázky služebních a pracovněprávních vztahů. Dovolím si tímto způsobem do určité míry eliminovat námitky pana poslance Krejsy a otázku toho pozměňovacího návrhu, který zde také přednesl.

Vycházejíc z toho totiž, že přinejmenším by tento návrh zákona neměl zvýhodňovat pracovníky, kteří byli v pracovněprávních vztazích ve FBIS oproti příslušníkům, kteří byli ve služebním poměru, což totiž stávající ustanovení tak, jak je navrženo v § 9 umožňuje - tam se totiž vychází u příslušníků z toho, že by jim byla poskytnuta kompenzace ve výši trojnásobku hrubého měsíčního platu, kdežto pracovníkům, kterým by skončil pracovní poměr, by náleželo odstupné podle zákona č. 195 z roku 1991 o odstupném poskytovaném při skončení pracovního poměru. A tady by právě mohlo dojít k určité diskrepanci, neboť vzhledem k tomu, že zákon o odstupném umožňuje rozšířit odstupné i do výše vyšší, než je třeba trojnásobek měsíčního platu, čili je možno až do pětinásobku měsíčního platu - jestli se nemýlím - toto odstupné poskytnout. Pak by vlastně byli pracovníci zvýhodněni oproti příslušníkům a došlo by tu k zjevné nerovnosti; již s poukazem také na to, že koneckonců právě služební poměr by měl být takovým tím poměrem, který má vyšší vážnost právě proto, že to je služební poměr, má určitá specifika nad rámec pracovního poměru, než prostý pracovní poměr, který je uzavírán podle zákoníku práce. A koneckonců je tu ještě poslední otázka, kterou je třeba zmínit. To takzvané odstupné podle zákona č. 195/1991 Sb. má být poskytnuto pouze v těch případech, kdy pracovní poměr končí výpovědí nebo dohodou z důvodů uvedených v § 46 odst. 1 písm a) až c) v zákoníku práce. Opakuji - výpovědí nebo dohodou. Kdežto ten pracovní poměr zde vlastně končí ze zákona v souvislosti s tím, že dochází ke zrušení FBIS. Čili obávám se, že na tyto případy nelze vztáhnout již zmíněné ustanovení zákona č. 195 z roku 1991 o odstupném při skončení pracovního poměru.

Proto navrhuji v textu § 9 tyto změny: Za prvé - stávající odst. 2 by se změnil a zněl by takto: "Příslušníkům a pracovníkům, kterým služební nebo pracovní poměr skončil podle odst. 1, náleží finanční vyrovnání ve výši trojnásobku posledního hrubého měsíčního platu. Odchodné ani odstupné podle zvláštních předpisů," zde by byl odkaz jedna, " v těchto případech nenáleží." Pokud jde o stávající odkaz jedna, tak ten by vlastně potom, protože by došlo k určitým změnám legislativně technického charakteru, zahrnoval jak stávající odkaz jedna, tak stávající odkaz dvě. A byly by tam potom uvedeny jak zákon č. 100/1970 Sb., tak zákon č. 195/1991 Sb.

Další změna by byla následující: Odstavec 3 by se vypustil a stávající odstavce 4 a 5 by se označily jako odstavce 3 a 4. A konečně ve stávajícím textu odstavce 4 - nově by to byl odstavec 3 - se vypouští slova "a odstupné podle odstavce 3". Čili tady dochází ke sladění s navrženou změnou v odstavci druhém.

Děkuji vám za pozornost a prosím, abyste tento návrh podpořili, protože skutečně uvádí celé znění tohoto zákona do souladu s otázkami, které jsem zde zmiňoval na začátku. Děkuji.

Předsedající místopředseda FS R. Zelenay: Ďakujem, pán poslanec Voleník. Prosím, aby ste odovzdali písomný návrh spravodajcom. Teraz vystúpi pán poslanec Jedinák, potom sa pripraví pán poslanec Marián Kováč.

Poslanec SL Z. Jedinák: Pane předsedající, dámy a pánové. Nechci zbytečně protahovat rozpravu, vidím, že je velký nezájem při projednávání tohoto zákona, ale chci předložit zástupkyni předkladatele několik otázek.

Myslím si, že v oblasti armády funguje odborná komise, respektive to je skutečnost - odborná komise funguje již delší dobu - a uvažuje při dělení majetku armády i jiná kritéria, než pouze územní princip. Komise pracuje tak, že zohledňuje i stáří, opotřebení, druh a další skutečnosti. Mne by zajímalo, zda v resortu nebo v komisi, která je a slouží pro dělení majetku Federální bezpečnostní informační služby, jsou vzata do úvahy také další kritéria, než jsou pouze územní principy. Zajímalo by mě např., proč tyto další zásady, které podle mého přesvědčení by se měly uplatnit při dělení majetku, nejsou zohledněny v návrhu tohoto zákona.

Myslím si, že při nevyjasněnosti pojmů, respektive jejich obsahu a používání, kdy jedna strana tyto pojmy vykládá jinak než druhá, mohou vzniknout mnohá nepochopení a nejasnosti. Myslím si, že i při projednávání tohoto zákona se začíná ukazovat, že neřešené problémy při dělení majetku se mohou stát nekonečnými. Jedna strana to bude interpretovat jinak než druhá strana.

Pozoruhodná, podle mého názoru, byla diskusní vystoupení, která se týkala § 7 - rozdělení informací. V zásadě tedy dělení nehmotného majetku. Myslím si, že i princip, jak ho stanoví § 7, není zcela jednoznačný. Je to jedno z možných řešení, ale já se domnívám, že musíme k tomu A, které stanoví § 7, říci ještě další řešení - písmeno B.

V oblasti informací FBIS vyhodnocovala trestnou činnost protiústavního charakteru, drogovou, teroristickou činnost, která se dělá na území celého státu. Spíš ale informace mohly vzniknout a zřejmě mají také ve velké většině spisů původ na území jednoho státu: buď České republiky, nebo Slovenské republiky. Mají zůstat podle tohoto zákona na území té jedné republiky, kde vznikly. Nebude to poškozovat zájmy té druhé republiky? Je možné pochopitelně i řešení následných smluv, že by u závažných trestních činů a závažné trestné činnosti, kde se to bude týkat území obou států, se služby dohodly a vzájemně si informace poskytly. Zřejmě takové řešení bude nevyhnutelné.

Prosím tedy zástupkyni předkladatele, aby mi vyjasnila, zda odborná komise pro dělení majetku vzala v úvahu i jiná kritéria než pouze územní princip, obdobně jako je tomu i při dělení armádního majetku. Také by mě zajímalo, jak se bude řešit poskytování informací oběma službami vzájemně.

Nechtěl jsem tímto svým krátkým diskusním vystoupením prodlužovat zbytečně diskusi, ale myslím, že nevyjasnění jakýchkoli problémů při dělení majetku se může stát nekonečným; a mohou z toho vzniknout nekonečné problémy při rozdělování majetku.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP