Pátek 13. listopadu 1992

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Prosím poslance Karabu jako společného zpravodaje Sněmovny lidu.

Společný zpravodaj výborů SL K. Karaba: Vážený pán predsedajúci, vážení kolegovia a kolegyne! Predložený návrh dohodovacieho výboru ako spravodajca za Snemovň ľudu odporúčam prijať.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji vám. Budeme nyní hlasovat. Prosím poslance Žaluda, aby se usadil na své místo. Požádal bych zároveň pana poslance Horáka, jestli má zájem hlasovat v této věci, aby zaujal místo ve sněmovně. Děkuji.

Při návrhu tohoto zákona platí zákaz majorizace, to znamená, že budeme hlasovat v obou sněmovnách společně, ale s příslušnými kvory.

Táži se vás, dámy a pánové, kdo je pro návrh, který zde přednesl pan poslanec Malina jako předseda dohodovacího výboru, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko!

Hlasování: 13.33

(SN-ČR 51, SN-SR 58, SL 111)

Je někdo proti?

(SN-ČR 1, SN-SR 0, SL 0)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN-ČR 17, SN-SR 6, SL 17)

Konstatuji, že ze šedesáti devíti poslanců přítomných ve Sněmovně národů v české části bylo padesát jedna pro, jeden proti, sedmnáct se zdrželo a nikdo neignoroval. Ze šedesáti pěti poslanců přítomných ve slovenské části Sněmovny národů bylo padesát osm pro, nikdo proti, šest se zdrželo a jeden poslanec ignoroval. Ze sto dvaceti osmi poslanců přítomných ve Sněmovně lidu hlasovalo sto jedenáct pro, jeden proti, sedmnáct se zdrželo a nikdo hlasování neignoroval. Znamená to, že tento návrh dohodovacího výboru byl oběma sněmovnami přijat.

Nyní můžeme přistoupit k hlasování o návrhu zákona jako o celku. Budeme opět hlasovat společně a opět za stejných podmínek.

Prosím poslance, kteří jsou pro návrh zákona ve znění dohodovacího výboru, ať zvednou ruku a stisknou tlačítko!

Hlasování: 13.35

(SN-ČR 51, SN-SR 57, SL 107)

Kdo je proti?

(SN-ČR 1, SN-SR 0, SL 1)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN-ČR 17, SN-SR 8, SL 18)

Konstatuji, že ze šedesáti devíti poslanců přítomných v české části Sněmovny národů bylo padesát jedna pro, jeden proti, sedmnáct se zdrželo a nikdo neignoroval. Ze šedesáti pěti poslanců přítomných ve slovenské části Sněmovny národů bylo padesát sedm pro, nikdo proti, osm se zdrželo hlasování a nikdo neignoroval. Ze sto dvaceti osmi poslanců přítomných ve Sněmovně lidu bylo sto sedm pro, jeden proti, osmnáct se zdrželo a dva poslanci ignorovali.

Konstatuji tedy, že návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 92/1991 Sb. ve znění zákona č. 92/1992 Sb., o převodu majetku státu na jiné osoby, byl schválen. Velmi vám děkuji.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 94, SL č. 123, SN č. 128)

Nyní vás žádám ještě o dvě věci. Jednak se sejde dohodovací výbor, jak jsem jej před chvílí jmenoval, v místnosti 026. To je místnost za sněmovnou. Žádám vás ještě o malé strpení. Ing. Hradilák, zaměstnanec Kanceláře Federálního shromáždění, považuje za potřebné sdělit některé informace k zítřejšímu pohřbu zesnulého pana Dubčeka. Prosím ho nyní, aby se dostavil do sněmovny a tyto věci přednesl. Myslím, že nemusíme formálně schvalovat účast pana Hradiláka ve sněmovně.

Poslanec Pleva se hlásí s faktickou poznámkou.

Poslanec SL P. Pleva: Pane předsedající, kdybyste řekl, dokdy je přestávka.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Přestávka bude do 14.15 hodin. Berte na vědomí, že se jedná o ústavní zákon, že budeme potřebovat každý hlas.

Pane Hradiláku, máte slovo.

(Ing. Hradilák sdělil poslancům několik konkrétních informací týkajících se pohřbu A. Dubčeka.)

Schůze přerušena: 13.38 hodin.

Schůze pokračuje: 15.01 hodin.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Dámy a pánové, dovolím si zahájit odpolední jednání pátého dne jednání 5. společné schůze obou sněmoven Federálního shromáždění.

Dámy a pánové, zvolili jsme si dohodovací výbor ve složení: poslanec Roman Kováč, Gondáš, Bystrický, Soldát, Čupr a Masopust za Sněmovnu národů, za Sněmovnu lidu poslance: Čarnogurského, Grohmana, Šilhána, Gawlika, Daňka a Koblihu. Tento dohodovací výbor jednal po celou dobu přestávky, která se nám poněkud protáhla, a na svém jednání zvolil svým předsedou pana poslance Romana Kováče. Předpokládám a doufám, že došel k závěru, který bude přijatelný pro obě sněmovny Federálního shromáždění.

Nyní požádám pana poslance Romana Kováče, aby se ujal slova a přednesl nám zprávu dohodovacího výboru, podle které bychom mohli možná návrh zákona odhlasovat. Prosím, slovo má poslanec Roman Kováč.

Poslanec SN R. Kováč: Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, vážení hostia! Dohodovací výbor po dlhom a zložitom rokovaní dospel jednomyseľne - podotýkam jednomyseľne - ku stanovisku, ktoré si vám dovolím predložiť.

Toto stanovisko je založené na úprave troch článkov ústavného zákona. Prvá úprava spočíva v tom, že článok 3 sa vypúšťa celý. Druhá úprava spočíva v tom, že v článku 1 sa za slová "na základe ústavne učineného rozhodnutia" vkladá "majúceho za následok zánik Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky.". Zvyšok vety je vypustený. Ďalej pokračuje text ako bol.

Rovnaká úprava je v článku 7 vo vete "Túto dohodu je možné uzavrieť po nadobudnutí účinnosti ústavne učineného rozhodnutia, majúceho za následok zánik Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky." Zvyšok vety sa vypúšťa. Žiadne iné úpravy dohodovací výbor neodoporučil.

Súčasne vám dohodovací výbor odporúča, aby ste o všetkých týchto troch zmenách hlasovali jedným hlasovaním.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji předsedovi dohodovacího výboru, panu poslanci Romanu Kováčovi. Požádám nyní místopředsedu federální vlády pana Rudolfa Filkuse, jestli má chuť se k této věci vyjádřit. Myslím, že by bylo vhodné, aby řekl své stanovisko za navrhovatele.

Místopředseda vlády ČSFR R. Filkus: Moje stanovisko je pozitívne, jednak vzhľadom na to, čo sme už hovorili o prestávke. Myslím, že podstatu týchto článkov nemení, ostatné je prínosom. Ďakujem.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji. To bylo tedy souhlasné vyjádření zástupce navrhovatele zákona. Poprosím nyní oba sněmovní zpravodaje, aby se vyjádřili k tomu, zda tento návrh dohodovacího výboru podporují.

Společný zpravodaj výborů SN. J. Danko: Ako spravodajca Snemovne národov odporúčam tento návrh prijať.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji. Slovo má poslanec Jančáry za Sněmovnu lidu.

Společný zpravodaj výborů SL J. Jančáry: Jako zpravodaj Sněmovny lidu doporučuji návrh dohodovacího výboru přijmout.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji. S faktickou poznámkou se hlásil poslanec Benčík.

Poslanec SL M. Benčík: Vážený pán predsedajúci, vážení kolegovia! Počul som len a nemám pred sebou text zmieneného článku 1, kde došlo ku zmene s tým, že sa tam malo vypustiť "ústavne učineného rozhodnutia", ktoré má tieto dôsledky a viaže sa to na článok 7. To mi je jasné. Ale okrem toho sa viaže na článok 3 ods. 1 a 2.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Návrh dohodovacího výboru zní vypustit článek 3.

Poslanec SL M. Benčík: Ospravedlňujem sa, je mi to úplne jasné.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji. Domnívám se, že by bylo vhodné, kdyby pan předseda dohodovacího výboru Kováč ještě jednou přečetl návrh, aby nám bylo všem zcela jasné, o čem máme hlasovat. (Hlasy z pléna: Není třeba.) Slyším, že není třeba. Myslím si, že v tom případě tedy můžeme poděkovat.

Dámy a pánové, budeme hlasovat o návrhu dohodovacího výboru, jak jej přednesl pan poslanec Roman Kováč.

Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

Hlasování: 15.08

(SN ČR 52, SN SR 58, SL 109)

Kdo je proti?

(SN ČR 6, SN SR 0, SL 0)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN ČR 12, SN SR 8, SL 20)

Konstatuji, že v české části Sněmovny národů bylo přítomno sedmdesát jedna poslanců, z toho padesát dva pro, šest proti, dvanáct se zdrželo, jeden poslanec ignoroval. Ze šedesáti šesti poslanců ve slovenské části Sněmovny národů bylo padesát osm pro, nikdo proti, osm se zdrželo. Ze sto třiceti poslanců Sněmovny lidu bylo sto devět pro, nikdo proti, dvacet se zdrželo a jeden poslanec ignoroval. Návrh dohodovacího výboru byl tedy přijat oběma sněmovnami jejich souhlasným usnesením.

Můžeme nyní, dámy a pánové, přistoupit k hlasování o návrhu zákona jako o celku. Budeme hlasovat v obou sněmovnách zároveň. Obě sněmovny jsou usnášeníschopné, stejně tak česká i slovenská část Sněmovny národů.

Kdo je pro návrh zákona, jak jsme k němu přijali pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

Hlasování: 15.09

(SN ČR 54, SN SR 58, SL 103)

Kdo je proti?

(SN ČR 9, SN SR 0, SL 4)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN ČR 7, SN SR 9, SL 23)

Konstatuji, že vládní návrh zákona o dělení majetku České a Slovenské Federativní Republiky mezi Českou republiku a Slovenskou republiku a jeho přechodu na Českou republiku a Slovenskou republiku byl souhlasným usnesením obou sněmoven přijat. Velmi vám děkuji.

Děkuji oběma zpravodajům, děkuji zástupci navrhovatele panu Filkusovi, děkuji panu Kováčovi za účinnou práci v dohodovacím výboru.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 95, SL č. 124, SN č. 129)

Dámy a pánové, tím jsme vyčerpali program, program pouze dnešní, nikoli celé páté schůze.

Já mám ještě několik oznámení, která vám musím sdělit.

Autobusy na potřeb pana Alexandra Dubčeka odjíždějí do Bratislavy zítra ráno v 6.00 hodin od budovy Federálního shromáždění.

Nyní prosím všechny členy předsednictva Federálního shromáždění, aby se sešli zde na krátkou poradu. Vyhlásíme zákony, které jsme úspěšně přijali. Poté se sejde politické grémium, to znamená v 15.30 hodin, v místnosti 545 a po této schůzce se ještě sejde komise pro organizaci pohřbu pana Alexandra Dubčeka.

To jsou snad všechny zprávy, které jsem vám chtěl sdělit zatím. Zůstává otevřená otázka, kdy budeme moci pokračovat v této schůzi. Já se domnívám, že dnes asi definitivní rozhodnutí říci nemohu. Budeme muset rozeslat telegramy, protože to závisí ještě na mnoha, bohužel, okolnostech, jak jsem včera naznačil po schůzce politického grémia. Domnívám se, že by bylo velmi vhodné, kdybyste počítali s tím, že v úterý o 13. hodině bychom se sešli. Je to velmi orientační. Prosím vás, abyste mne nebrali za slovo, ale kdybyste si svůj program organizovali tak, abyste mohli v úterý ve 13.00 hodin zasednout v této sněmovně, byl bych vám velmi vděčný.

Děkuji vám a přeji vám příjemný víkend.

Schůze přerušena: 15.14 hodin.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP