Čtvrtek 26. listopadu 1992

Poslanec SN P. Delinga: Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, páni poslanci, vážení hostia! Prepáčte, že sa budem zaoberať problematikou, ktorá možno na prvý pohľad vzbudzuje iné domnienky alebo iné intuície, ale keď sa na ňu pozriem z pohľadu ekonomiky, ale hlavne z pohľadu ekológie a vo väzbe na daňovú politiku a keď vám vysvetlím niektoré ekonomické väzby, určite sami začnete premýšľať, že v niečom pravda je.

V tom kontexte chcem podať aj návrh na doplnenie uznesenia ústavno-právnych výborov a ospravedlňujem sa, že som tak neurobil už skôr, ale moja neprítomnosť pre chorobu mi v tom zabránila. Aj naša poľnohospodárska komisia pri hospodárskom výbore ma v tom podporí.

O čo ide. Minulý parlament schválil spotrebnú daň z vína vo výške sedem korún osemdesiat halierov za jeden liter. Pestovatelia vínnej révy a výrobcovia vína považujú túto daň - keď sa to povie slušne - za totálne nekresťanskú. A keď si to dáme do kontextu s tým, čo znamená lacné víno zo zahraničia, tak asi ťažko budeme vedieť konkurovať dovozu v tejto situácii - pri siedmich korunách osemdesiatich halieroch spotrebnej dane za liter.

Chcem preto skutočne odôvodniť, že táto daň, ktorá teraz figuruje v tomto zákone, vlastne spôsobí v priebehu jedného až dvoch rokov absolútnu likvidáciu vinohradníctva, hlavne na Slovensku v oblastiach, kde je vinohradníctvo tisíc rokov nielen základom hroznového vína ako spotreby, ale je základom ekológie, obrábania. Veď vínna réva je jednou z plodín, ktoré vyprodukujú najviac zelenej hmoty za vegetačné obdobie! Je to asi sto až sto dvadsať ton zelenej hmoty z jedného hektára v priebehu štyroch mesiacov. Tí, ktorí ekológii rozumejú, musia povedať, že to sú vlastne pľúca tohto regiónu, pretože vínna réva nám svojou asimiláciou ozdravuje životné prostredie.

Náklady na zakladanie vinohradov sú v súčasnosti také vysoké, že sú nezvládnuteľné. V regióne Malých Karpát dnes stúpajú tieto náklady do výšky 350 tisíc korún za jeden hektár.

V súčasnosti je odbyt takmer nulový a jeho rentabilita je mínusová, pretože tridsaťštyripercentná odbytová daň, ktorá v súčasnosti platí, tlačí odbytovú cenu vína pri súčasnom pomere kúpyschopnosti nášho obyvateľstva na hodnotu okolo dvadsať korún. A keď si odčítame šesť korún osemdesiat halierov, čo činí z dvadsiatich korún tridsaťštyri percent, vidíme, že dvanásť korún dvadsať halierov zostáva pestovateľovi vína. Pritom sa súčasné náklady pohybujú medzi dvanástimi až trinástimi korunami. Teda pestovateľ vína nemá z tejto plodiny takmer nijaký zisk, nehovoriac o tom, že by sa tým uživil alebo uhradil dané náklady.

Keď premietneme v budúcom roku daň z pridanej hodnoty do výrobných nákladov, znamená to, že pestovatelia vínnej révy musia absorbovať dvadsaťtripercentnú daň z pridanej hodnoty pri všetkých nákladoch, ktoré budú spotrebovávať, túto dvadsaťtripercentnú daň musia premietnuť rovnako aj do odbytu a keď pridáme hodnotu sedem korún osemdesiat halierov, vychádza nám, že jeden liter vína bude v nákladoch obnášať dvadsaťsedem korún tridsaťpäť halierov. Kto bude chcieť kupovať bez zisku víno za dvadsaťsedem korún tridsaťpäť halierov z odbytu, keď ho nechce kupovať dnes za dvadsať korún?

Takéto daňové zaťaženie predstavuje päťdesiatdva percent z ceny vína. Je to také vysoké daňové zaťaženie, že vzhľadom k zahraničnej konkurencii skutočne tí pestovatelia vínnej révy, hlavne v regióne Malých Karpát, musia odstúpiť od tejto kultúry a zanechať tieto priestory burine alebo niečomu, čo tam skutočne nechceme.

Keby sme chceli prerobiť naše vinohrady na stolové hroznové víno alebo na šťavy, tak len pri hrubom prepočte na jeden hektár to znamená investície asi štyristo tisíc korún, čo pri dvadsiatich tisícoch hektárov vinohradov predstavuje osem miliárd korún.

Toľko nikto v súčasnosti v podnikovej sfére nemá a tento štát mu ich nedá. Dostávame sa tým, či chceme alebo nechceme, do kolotoča. Keď zostane takéto daňové zaťaženie, zlikviduje naše vinohradníctvo - a tým veľmi významné ekologické investície - nielen na Slovensku, ale v malom množstve aj v Českej republike.

Preto podávam návrh na doplnenie uznesenia výborov finančných a rozpočtových Snemovne ľudu a Snemovne národov k vládnemu návrhu zákona č. 213 z roku 1992 Zb., a to v § 37, položka 2 204 révové vína, podľa § 35 ods. 1 písmeno a) a ods. 2 na úpravu sadzby zo sedem korún osemdesiat halierov na päť korún päťdesiat halierov na jeden liter, čím by sa v podstate dostala daňová zaťaženosť a odbytová cena vína zhruba na úroveň o desať percent vyššiu, než je v roku 1992. Ďakujem za pozornosť.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem, pán poslanec. Prosím, aby ste podali pozmeňovací návrh písomne.

Kto chce ďalej vystúpiť v rozprave? Nikto.

Vyhlasujem rozpravu za ukončenú.

Udeľujem záverečné slovo ministrovi financií pánovi Klakovi.

Ministr financí vlády ČSFR J. Klak: Dovolím si reagovat jen na to, co zaznělo od pana poslance, to je na snížení sazby o víc než dvě koruny na jeden litr u vína.

Myslím si, že argumentace, která tu byla přednesena ke snížení sazby zhruba o dvě koruny, je úzce specifická. Dnes v dani z obratu platí skutečně daňové zatížení u vína ve výši 34 § což u litru běžného vína, které je prodáváno v maloobchodě - nevím, kde by maloobchod prodával za 20 korun litr, jak o tom hovořil pan poslanec

- znamená u kvalitnějšího vína cenu okolo 35 korun za litr, a myslím, že víno je obyvatelstvem kupováno.

Takže sazba 34 % po odečtení obchodního rozpětí je něco okolo 10 korun v absolutní částce na jeden litr vína. Z toho jsme vycházeli, když jsme konstruovali daňové zatížení spotřebních daní pro rok 1993. Věděli jsme, že kromě spotřební daně bude tyto výrobky, to jest víno, zatěžovat i daň z přidané hodnoty ve výši 23 %. To znamená, že po vyjádření absolutní částky daně z obratu - bylo to něco okolo víc než 10 korun - jsme z této hodnoty odečetli 23 % z daně z přidané hodnoty tak, aby nedošlo ke zvýšení daňového zatížení po 1. lednu 1993.

Jestli se nemýlím, původní sazba, kterou jsme zde navrhovali v dubnu u vína, byla přes 8 Kčs; 8, 40 nebo 8, 50, byla to sazba, která by odpovídala přesné konstrukci daně z obratu minus přidaná hodnota. Při projednávání ve výborech a posléze v plénu došlo ke snížení sazby na 7, 80 Kčs, čili už to je sazba, která je pod současnou realitou obratové daně.

V žádném případě bych nedoporučoval tuto sazbu ještě dál snižovat. Nemyslím si, že by se odbytová situace producentů vína - víme, že v minulých letech byla nadprodukce vína - měla řešit na vrub daňové sazby, která by měla platit podstatně delší období, než je rok, protože nehodláme chodit do parlamentu každý rok s úpravou spotřební daně.

Opakuji, jsem přesvědčen o tom, že sazba 7, 80 Kčs je v porovnání se současným daňovým zatížením v roce 1993 výhodnější, a nevidím žádný důvod k tomu, že by tato sazba měla být snížena. Takže stanovisko navrhovatele je negativní.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán minister, máte záverečné slovo, môžete sa k nemu vyjadriť.

Ministr financí ČSFR J. Klak: Vyjádřil bych se ještě k tomu, co zde zaznělo úvodem k zákonům ČNR a Federálního shromáždění, které jsou v daňových zákonech schvalovány paralelně.

To, že byly daňové zákony projednány v České národní radě, myslím, že důvody pro toto projednání těchto zákonů byly mít v České republice, kdyby došlo k zádrhelům ve Federálním shromáždění

- všichni víte, že kdyby včerejší hlasování dopadlo jinak, než dopadlo, že by k těmto zádrhelům mohlo dojít - daňovou legislativu, která by byla schopna funkce od 1. 1. 1993. Myslím tedy, že důvodem, proč daňové zákony byly projednány v ČNR, byla obava z toho, že by tyto zákony nemusely Federálním shromážděním projít. Kdyby bývala byla jistota, nemyslím si, že by k projednání v České národní radě došlo. To je můj názor.

Chci vás současně ubezpečit, že pokud bude vládní návrh zákona o spotřební dani schválen v té podobě, v jaké je vám předložen, půjde o dvě totožné legislativní normy. Čili federální norma se bude rovnat normě, která byla projednána a schválena v České národní radě.

Je zde ještě jeden aspekt, který mluví pro to, aby i normy, které byly projednány a schváleny v České národní radě, byly projednány a schváleny Federálním shromážděním, a to je aspekt Slovenska. Pokud vím, tak novely daňových zákonů nebyly podány a nebyly projednány Slovenskou národní radou, takže by mohla nastat situace, že by Slovenská republika, pokud by neexistovala federální norma, která by mohla být recipována republikovým orgánem, že by Slovenská republika mohla zůstat legislativně v tomto směru odkryta. Takže v každém případě i z tohoto důvodu má smysl a je účelné projednat tyto normy ve Federálním shromáždění.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Vážení kolegovia! Chcel by som vás upozorniť, že pri hlasovaní o tomto zákone platí zákaz majorizácie. Vyzývam teda všetkých poslancov, aby sa dostavili hlasovať. Hlási sa ešte pán poslanec Delinga. Pán kolega, záverečné slovo má minister a nemôže ho mať v tomto prípade podľa zákona poslanec. Môžete mať teda len faktickú poznámku, ale nemala by byť k tomu, čo hovoril minister Klak, pretože on má záverečné slovo.

Poslanec SN P. Delinga: Nechcel som mať faktickú poznámku k mlieku ani k mäsu, ale hovoríme o víne. Ale nemôžem predsa vziať na vedomie to, čo nie je pravda, aj keď je to v parlamente, pretože obratová daň sa predsa neplatí z ceny v obchode, ale obratovú daň odvádzajú výrobcovia. To znamená, že ju odvádzajú družstvá a štátne majetky. Súkromníci ju neodvádzajú a to je ten háčik. Práve táto obratová daň nám robí v tomto momente túto paseku.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Toto ste už, pán poslanec, vysvetlili v rozprave, ktorá sa skončila. Hlási sa ešte pani poslankyňa Kristková.

Poslankyně SN M. Kristková: V rámci technické poznámky prosím, aby páni poslanci zvažovali o slovech pana Delingy, protože skutečně vinohrady jsou na stráních jak Slovenska, tak jižní Moravy. Tato práce je značně náročná a výrobce, který tam vloží značné náklady (postřiky a pod.), víno za víc než 20 Kčs neprodává. Navíc je to speciální nápoj těchto krajů. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Kolegyne a kolegovia, dovoľte, aby som vás upozornil na Rokovací poriadok, kde je uvedené, že poslanec môže reagovať faktickou poznámkou na priebeh rozpravy. Po skončení rozpravy môže faktickou poznámkou navrhovať len procedurálne otázky. Ešte sa hlási pán poslanec Jičínský.

Poslanec SN Z. Jičínský: Vážení kolegové, nesplním zcela stanovisko pana předsedajícího, ale chci jen stručně reagovat na stanovisko federálního ministra financí, kterým odpovídal na otázku kolegy Měráka. Myslím, že potvrdil, že usnesení České národní rady bylo neústavní, že vyvolalo zbytečné komplikace. Kdyby došlo k různým textům v přijímaných zákonech, vzniknou tím nepříjemné důsledky pro řešení otázek, co bude platit, což může mít důsledky i pro sjednávání smluv mezi Českou republikou a Slovenskou republikou.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. V tejto veci je jasné, že tento zákon patrí do kompetencie Federálneho zhromaždenia. Myslím, že platí to, že stanovisko alebo uznesenie Českej národnej rady treba chápať vo vzťahu k Federálnemu zhromaždeniu ako stanovisko k tomuto vládnemu návrhu.

Chcú sa vyjadriť spravodajcovia? Hlási sa pán poslanec Hába.

Společný zpravodaj výborů SL Z. Hába: Nesdílím obavy pana poslance Delingy z toho, že vinohradnictví bude těžce postiženo. Obávám se, že velmi těžce je postiženo zemědělství jako celek a pokud bychom chtěli v této oblasti dosáhnout nápravy, že by se to nemohlo týkat jen vinohradnictví, ale i zemědělství jako celku. Z tohoto důvodu jako zpravodaj Sněmovny lidu nedoporučuji schválit návrh pana poslance Delingy.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Pán poslanec Padevět, spravodajca Snemovne národov.

Společný zpravodaj výborů SN M. Padevět: Připojuji se k předřečníkovi a navrhuji slovenským poslancům, aby slovenská rada, pokud se neztotožní s naším usnesením, přijala stejně tak jako ČNR svůj zákon.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Pleva.

Poslanec SL P. Pleva: Pane předsedající, domnívám se, že oba zpravodajové nepochopili úlohu, která z jednacího řádu vyplývá pro zpravodaje. Oni tady nemají vyjadřovat svá vlastní stanoviska, ale stanovisko výborů. Pokud zpravodaj chce vyjádřit své vlastní stanovisko, musí to zřetelně oddělit od stanoviska výborů. Proto prosím, aby zpravodajové sdělili stanovisko výborů, ne své vlastní. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Myslím, že to sa tiež stalo, ale prosím.

Společný zpravodaj výborů SL Z. Hába: Stanoviska výborů nemůžeme sdělit, protože tento návrh v nich nebyl projednáván.

Společný zpravodaj výborů SN M. Padevět: Za Sněmovnu národů též není žádné stanovisko, protože to je návrh dodatečně podaný ze sněmovny.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Spravodajcovia, ako tí, ktorí sledovali celý zákon - alebo celú novelu - od tvorby až po toto rokovanie, majú právo vyjadriť, myslím, kvalifikovane z tohto aspektu svoje stanovisko k novým návrhom, ktoré neboli predmetom.

Môžeme pristúpiť k hlasovaniu, vážené kolegyne a kolegovia. Prerokovávame - pripomínam znovu - vládny návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 213 o spotrebných daniach. To je vládny návrh v znení uznesenia Snemovne ľudu a Snemovne národov, tlač 174. V rozprave k tomuto vystúpil len jeden poslanec, teda pán kolega Delinga. Predniesol pozmeňovací návrh. Tento pozmeňovací návrh pozostáva z toho, že navrhuje, aby bola znížená spotrebná daň. Ale nebudem improvizovať. Prosím, aby bol presne prečítaný pozmeňovací návrh, o ktorom budeme hlasovať. Ešte raz prosím o kľud v snemovniach. Slovo má poslanec Padevět.

Společný zpravodaj výborů SN M. Padevět: Pozměňovací návrh spočívá v úpravě § 37 položky 2204, která je podle § 35 odst. 1 a) a odst. 2 uvedena sazbou původně 7, 80 Kčs a měla by se změnit na 5, 50 Kčs za litr.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlasujeme o tomto návrhu. Hlasujeme o návrhu pána poslanca Delingu, o znížení dane pre víno.

Kto je za návrh pána poslanca Delingu, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! Pripomínam opäť, že platí zákaz majorizácie, ako je uvedené.

Hlasování: 11.13

(SN-ČR 23, SN-SR 43, SL 70)

Kto je proti?

(SN-ČR 1, SN-SR 0, SL 3)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 26, SN-SR 2, SL 27)

Ďakujem. Dvaja poslanci Snemovne národov, zvolení na Slovensku, nehlasovali.

Tento návrh nebol Federálnym zhromaždením prijatý, pretože nezískal potrebný počet hlasov u poslancov Snemovne národov, zvolených v Českej republike.

Teraz pristúpime k hlasovaniu o celom zákone. Prosím, posaďte sa! Konštatujem, že snemovne sú uznášaniaschopné, pretože je prítomných päťdesiat poslancov Snemovne národov zvolených v Českej republike, štyridsaťsedem poslancov zvolených na Slovensku, a sto jeden poslancov Snemovne ľudu. Môžeme hlasovať a budeme hlasovať opäť v oboch snemovniach súčasne. Hlasujeme o novele, o vládnom návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 213/1992 Zb.

Kto súhlasí s týmto návrhom zákona v znení uznesenia č. 174, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! Hlasujeme o dôležitej novele.

Hlasování: 11.15

(SN-ČR 49, SN-SR 44, SL 87)

Kto je proti?

(SN-ČR 0, SN-SR 0, SL 5)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 2, SN-SR 3, SL 9)

Ďakujem. Hlasovali všetci prítomní poslanci v oboch snemovniach.

Na základe súhlasného uznesenia oboch snemovní môžem konštatovať, že Federálne zhromaždenie ČSFR schválilo zákon, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 213/1992 Zb., o spotrebných daniach.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 101, SL č. 131, SN č. 136)

Skôr, než pristúpime k ďalšiemu vládnemu návrhu zákona, samozrejme, ďakujem ministrovi a obom spravodajcom za prácu na tejto novele a dovoľte mi ešte pripomenúť, vážené kolegyne a kolegovia, že sme si schválili, že zajtra bude pokračovať spoločná schôdza s programom, ktorý teraz pripravia výbory.

Pripomínam to preto, lebo som dostal avízo, že niektorí poslanci si objednávajú letenky už na dnešné popoludnie, čo je, samozrejme, v rozpore s ich základnými pracovnými povinnosťami.

Ďalej prikročíme k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 222/1992 Zb., o dani z pridanej hodnoty, to je tlač 146 a návrh uznesenia Snemovne ľudu a Snemovne národov, tlač 175.

Bod programu 4 : Vládní návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 222/1992 Sb., o dani z přidané hodnoty (tisk 146) a návrh výborů SL a SN (tisk 175)

Návrh opäť odôvodní za vládu ČSFR minister financií pán Jan Klak. Pán minister si zrejme v tejto chvíli odskočil. Dozvedám sa, že si išiel vziať nejaký materiál. Medzitým prosím pána podpredsedu vlády Čiča, keby bol taký láskavý a mohol zariadiť, aby po tomto bode programu prišli členovia federálnej vlády k bodu "odpovede na interpelácie a interpelácie", aby sme ich mohli dôstojne a s plnou zodpovednosťou prerokovať. Bolo by najlepšie, keby členovia federálnej vlády mohli priamo reagovať na prípadné interpelácie poslancov a zároveň ich vlastne vybaviť, pretože tridsaťdňová lehota v tomto prípade už prestáva byť - tak povediac - zmysluplná. Ďakujem, pán podpredseda.

Slovo má minister Klak, aby odôvodnil ďalší vládny návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon o dani z pridanej hodnoty. Prosím, kľud, posaďte sa, vážení kolegovia! Prerokujte veci, ktoré nesúvisia s týmto zákonom, mimo snemovne, aby sme mohli v kľude a dôstojne prerokovať aj tento vládny návrh. Prosím, pán minister.

Ministr financí ČSFR J. Klak: Vážený pane předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, stejně jako u spotřebních daní 16. dubna 1992 přijalo Federální shromáždění zákon č. 222/1992 Sb., o dani z přidané hodnoty. Přijetím tohoto zákona, jehož účinnost byla stanovena na 1. ledna 1993, dochází k principiální kvalitativní změně systému nepřímého zdanění v našem státě. Daň z obratu a dovozní daň, které reprezentují stávající systém nepřímého zdanění, jsou nahrazovány zcela novým typem daně. Proto byla jednou z vůdčích myšlenek, kterou byli předkladatelé vedeni při zpracování návrhu zákona i v průběhu jeho projednávání ve všech fázích legislativního procesu, tato myšlenka:

Vytvořme na základě zkušeností více než padesáti zemí na celém světě, všech dvanácti zemí Evropského společenství a pěti ze šesti zemí Evropského sdružení volného obchodu, které uplatňují systém DPH, co možná nejjednodušší, ale fungující systém. Systém, který umožní snadné zacházení s touto daní především plátcům této daně, ale i jejím správcům.

V době, která uplynula od schválení zákona, to je od 16. 4. tohoto roku, se jak budoucí plátci daně z přidané hodnoty, tak správci této daně zevrubně seznamovali se zákonem a na federální ministerstvo financí se obraceli s náměty a návrhy na další zdokonalení zákona ve směru administrativně a technicky jednodušší spravovatelnosti daně. Především z tohoto důvodu byl proto vypracován návrh novely zákona č. 222/1992, který je dnes projednáván. Obsahem novely jsou tedy úpravy směřující k vytvoření podmínek pro snadnější a administrativně méně náročnou správu této daně jak z hlediska plátců, tak správců daně.

V tomto směru považují předkladatelé za nejvýznamnější změny zjednodušující uplatnění daně v maloobchodu vložením § 17 a), změny zjednodušující postup při uplatňování a vracení nadměrného odpočtu a úpravy v § 21 a v § 22. Ostatní změny obsažené v návrhu novely spočívají ve zpřesnění používaných pojmů a formulací tak, aby nemohly vznikat různé výklady některých ustanovení tohoto zákona.

Konečně poslední kategorii změn představují úpravy směřující ke zvýšení srozumitelnosti jednotlivých ustanovení tak, aby plátcům daně byly vytvořeny co možná nejpříznivější podmínky pro řádné plnění jejich povinností.

Návrh, který máte před sebou, prošel řádným meziresortním připomínkovým řízením. Vláda ČSFR jej schválila na svém zasedání dne 21. 10. tohoto roku.

Dámy a pánové, doporučuji vám vládní návrh novely zákona č. 222/1992 Sb., o dani z přidané hodnoty přijmout. Děkuji.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP